Дискусије : Немачка

 Коментар
Spajanje porodice u Nemačkoj za EU građane
MrNo
24. јун 2013. у 08.48
Šta je potrebno za spajanje porodice za EU građane u Nemačkoj?

Moja supruga i sin imaju mađarsko državljanstvo dok ja imam samo Srpsko. Ja mogu preko supruge da podnesem zahtev za dobijanje mađarskog državljanstva, ali je uslov da znam jezik bar toliko da mogu da se sporazumevam. E tu je problem, ja na mađarskom znam samo da psujem.

S obzirom da je supruga našla stan i počela pre par dana da radi u Minhenu kakve uslove treba da ispunimo za spajanje porodice? Ja sam po struci dipl.ing.informatike što je trenutno deficitno zanimanje u Nemačkoj. Da li to igra neku ulogu u ovoj varijanti spajanja porodice?

S obzirom da sam na forumima citao svašta i da su se zakoni u Nemačkoj menjali u vezi toga da li neko ima informaciju uz ličnog iskustva ili iskustva poznanika iz ove 2013 godine a da je u pitanju EU građanin(sem Bugarske i Rumunije jer za njih jedino važe neka druga pravila)?

markovski
(kellner)
24. јун 2013. у 10.05
kakvo ti je znanje Nemackog
i to može da bude problematično
Najbolje je uci i Nemacki da psujes
malo sale
Tabanac
(DR.voseca)
24. јун 2013. у 19.05
„MrNo”...najbezbolniji put je;vencati suprugu i podneti zahtev za madjarski pasos.Nauci,bre Srbine 30 fraza na madjarskom i 100 reci!!!
Ukoliko upadnes u klise Nemaca-Prusa,nadrljao si,oni su birokrate do srzi!Ukoliko upadnes kod Bavaraca,sirovina,dva put si nadrljao!
Dok imaš srpski pasos,možeš od Madjarice,povlaciti povlastice u okviru EU,preko madjarskih organa!Produzetak viza,spajanja porodica,sve ali preko madjarskih organa.Rekoh ako te uzu na zub,mogu te zezati sa „madjarskom neogranicenom”u srpskom pasosu na teritoriji Nemacke,zezati...Prvo...da li ćeš imati,zdrastveno osiguranje !?
A to može biti skupo!
Koleginica mi je Nemica,udata za Srbina sa vasim pasosem i neogranicenom radnom i boravisnom vizom koju poseduje preko 10 godina.
Kada je poslovno,otisla u Engleskoj pre 5-6 godina.Morao je podneti,zahtev za TURISTICKU VIZU sa GARANTNIM PISMOM da bi je posetio!
Dok je tvoja slika u srpskom pasosu...ti si pravno Srbin i idu druga pravila!
(Bilo je i gorih slučajeva,žena Nemica,muž Srbin,cerka Francuskinja).
Ukoliko želiš ostati i živeti u Nemackoj...uzi Madjarski,nadji posao u Nemackoj i posle tri godine podnesi zahtev za nemacki...!
Toliko!
PS
Dva Srbina su mi se prijavila za posao kod meine,pre godinu i po!
Srpski pasos sa italijanskim radnim „papirima”.Hteo sam ich primiti odmah posle,informativnog razgovora.
Odbijeni su...kako u opstini na prijavi boravka tako i na birou za zaposljavanje!Oni su gradjani Srbije i papiri za rad su izdate u Italiji i tamo mogu koristiti,svoja prava.U svadji sa prepostavljenima,postojala je jedina mogućnost-da ih uputi,biro za zaposljavanje iz Italije ili da u mojoj opstini,treba ili nema takvog profila kod nas!

U poverenju...kada imaš sansu...zašto bodes trn u zdravu nogu!?
markovski
(kellner)
25. јун 2013. у 01.39
Ovo posle tri godine podnesi za Nemacki Pasos
Nije tačno
Da bi zahtev za Nemacki pasos podneo
Moras 8 godina boraviti i raditi bez prekida u Nemackoj
Poloziti kurs za Nemacki jezik
Da nisi kaznjavan
Verovatno sam nešto izaostavio jer je danas mnogo strozije nego pre
LaszloJ
(Dr.-Ing.)
25. јун 2013. у 04.42
Nemački zakon generalno ne dozvoljava dupla državljanstva. Izuzetak su države EU.

Za srpskog državljana sticanje nemačkog državljanstva uslovljeno je ispunjavanjem svih od sledećih kriterijuma:
- legalni boravak od 8 godina u Nemačkoj,
- da je sve vreme bio zaposlen i nije primao socijalnu pomoć ili „Arbeitslosengeld”,
- da nije bio kažnjavan,
- da se odrekao srpskog državljanstva, zatražio otpust iz istog i spreman je odraditi tu proceduru do kraja. ovo se i naknadno proverava i u slučaju zloupotrebe poništava se nemačko državljanstvo. Isto se dešava i u slučaju ako se (nakon otpusta i dobijanja nemačkog) ponovo uzme srpsko državljanstvo a nemci to nekad u budučnosti saznaju (za to su dobre šanse).

Za mađarsko državljanstvo nije potrebno odreći se srpskog.

Za nemačko državljanstvo mađarsko državljanstvo ne bi smetao (jer je mađarska EU država) ali originalnog srpskog bi se i u tom slučaju morao odreći.
MrNo
25. јун 2013. у 09.09
Supruga i ja smo u braku 6 godina i imamo sina od 5 godina. Što se tiče dobijanja mađarskog državljanstva imam sve uslove sem poznavanja jezika. Trenutno učim ono najosnovnije što bi mi bilo potrebnio za razgovor prilikom podnosenja zahteva u ambasadi. E sad oni znaju da pitaju nešto namerno što nema veze sa zahtevom tipa: šta ste rucali juče i sl. Posle takvog njihovog pitanja ja mogu samo da blenem. Tada oni kažu da se javite ponovo kad bolje naučite jezik. U svakom slučaju vredi pokušati.

Nisam znao da za građane EU kako LaszloJ kaže Nemačka dozvoljava dvojno državljanstvo. Znači da bi supruga mogla da ima istovremeno mađarsko i nemačko državljanstvo samo da se odrekne srpskog. Koliko godina je potrebno za EU građane da se dobije nemačko državljanstvo?

Da li neko zna koji su uslovi za spajanje porodice za EU građane u Nemačkoj?
eperson72
(lekar)
26. јун 2013. у 04.19
LaszloJ
(Dr.-Ing.)
26. јун 2013. у 06.51
Za državljansto su ovde sve informacije:

http://www.bundesauslaenderbeauftragte.de/einbuergerung.html

kako vidim tu se ne pravi razlika da li je neko EU-državljanin ili nije.
LaszloJ
(Dr.-Ing.)
26. јун 2013. у 07.12
Detalji za EU državljane su ovde:

http://www.bundesregierung.de/Webs/Breg/DE/Bundesregierung/BeauftragtefuerIntegration/Staatsangehoerigkeit/... ersonengruppen/_node.html#doc134034bodyText3

na ovoj stranici ima još dosta informacija:

http://www.bundesregierung.de/Webs/Breg/DE/Bundesregierung/BeauftragtefuerIntegration/Staatsangehoerigke it/_node.html

Tekst o EU državljanima:

Unionsbürgerinnen und Unionsbürger

Auch für Unionsbürgerinnen und Unionsbürger gelten die Regeln über die Einbürgerung wie bei anderen Ausländerinnen und Ausländern. Freizügigkeitsberechtigte Unionsbürgerinnen und Unionsbürger brauchen aber keinen Aufenthaltstitel. Sie haben automatisch aufgrund des Europarechts ein Aufenthaltsrecht. Während das Gesetz verlangt, dass bei anderen Ausländerinnen und Ausländern ein Aufenthaltstitel vorhanden sein muss, reicht bei Unionsbürgerinnen und Unionsbürgern, dass sie die Voraussetzungen für ein Aufenthaltsrecht erfüllen. Über das Bestehen des Aufenthaltsrechts wird ihnen von Amts wegen automatisch von den Meldebehörden eine Bescheinigung erteilt. Unionsbürgerinnen und Unionsbüger müssen vor einer Einbürgerung in Deutschland ihre bisherige Staatsangehörigkeit nicht ablegen.
marijamhlc
26. јун 2013. у 10.51
Nemacki je mnogo teze nauciti nego Madjarski, a stvarno je najbolje da uzmes Madjarski pasos da te nemci ne bi ovde cimali.

Ili ako supruga ispunjava uslove za BlueCard, ni tada nećeš imati puno cimanja iskreno, dobijas automatski radnu dozvolu, a za jezik će te svakako maltretirati da ga znaš...

Ali nemoj da zaboravis da opet vi kao porodica morate da ispunite neke uslove kako bi se spojili, tipa da vam stan bude dovoljno veliki, da supruga ima dovoljnu platu i t.d

Sin će morati da krene odmah na casove nemackog jezika zbog upisivanja u skolu, videcete gomila protokola i papira. Tebi će odmah dostaviti pismo o pohadjanju integracionih kurseva, sto i nije loše zbog jezika besplatno ga ucis, ali opet to traje 5h dnevno, pa čak i ako im dostavis sertifikat da znaš jezik sada su uveli novo pravilo da su kursevi obavezni da bi te naucili nešto o Nemackoj (politika, kultura, hrana i t.d - klasicno zatupljivanje i trosenje vremena), a i naravno da bi jezik naucio/usavrsio.

Tako da bolje uzmi madjarski pasos!:)
Tabanac
(DR.voseca)
26. јун 2013. у 17.50
„markovski”oboje smo u pravu,razlika je u gledistu pojedinog slučaja...Ja sam govorio iz gledista,clana EU-a a ti verovatno iz polozaja clana van EU...
Govorim iz slučaja jednog Holandjana.
Ono sto znam i osecam da se u Nemackoj,odomaćio izraz,Stare države EU,pa „nove” pa „najnovije”...Prva Liga,druga i treca (Bugarska i Rumunija)a uskoro će i četvrta liga (Hrvatska).

Nije u temi ali pricacu o jednom slučaju,mog poznanika...Sa nemackim imenom i prezimenom,živeo je i Radio u Nemackoj,čak je u Nemackoj i rođen.Tek na dan vencanja je shvatio da nije Nemac već Austrijanac.Roditelji su mu se doselili iz Austrije,zbog posla.Ne pitajte me kako,ali u mom delu Nemacke se može na zahtev sluzbenog lica,indifikovati,vozackom!U 90% slučaja i sam to cinim.
Ali je pod hitno (u roku od tri,dana)postao Nemac!
Njegov odgovor je bio...„Shajze, bio sam 10 godina dobrovoljno u vatrogasnu sluzbu,po pozivu da bih izbegao vojnu sluzbu,a nisam ni morao!”
PS
Po nemackom zakonu,onaj koji je pri vatrogasnoj sluzbi,oslobodjen je služenja vojnog roka!

MrNo
27. јун 2013. у 01.48
Marijamhlc nisi u pravu. Mađarki spada posle finskog u najteže evropske jezike. On je mnogo, ali mnogo teži od nemačkog. Nemački sada znam za A1 nivo a možda i za A2. Njega učim jer mi je potreban za život u Nemačkoj dok sa duge strane mađarski mi ne treba osim za pasoš. Naravno da je bolje imati pasoš EU i da ću pokušati mađarski malo nešto da naučim zbor državljanstva.

Ali da se vratim na temu, tj. onu drugu varijantu ako nemam mađarski pasoš a supruga koja je EU građanin podnese zahtev za spajanje porodice u Nemačkoj, koje sve uslove treba da ispuni? Voleo bih da mi neko odgovori ko zna baš za slučaj EU građana iz ove godine.

Kolika je minimalna plata za Minhen koja je potrebna kod spajanja porodice?
marijamhlc
27. јун 2013. у 07.03
Izvinjavam se na gresci u vezi jezika.

Nije bitno sto je ona gradjanin EU, za nju je sve lako, no je problem nas Srba.

evo ti šta je tebi sve potrebno da bi ti dobio vizu radi pridruzivanja bracnom partneru. pre par msc je isto to podnosila moja poznanica, a udata je za Nemca, tako da nema puno razlike za njih odakle ti je supruznik.
Ne podnosi supruga zahtev, nego ti podnosis zahtev u ambasadi, posto ti nisi gradjanin EU, doduse, posto stalno nešto menjaju, proveri da i ona slučajno nešto ne podnosi ovde. Za izdavanje vize vremenski je oko 2msc

http://www.belgrad.diplo.de/contentblob/3854080/Daten/3133054/Eheschlieung.pdf

Minimalna plata koliko ja znam je 500Evra/netto po clanu porodice, i morate da iznajmite stan min 16m2 po clanu porodice. Proverite samo kako u kojoj pokrajini, traže da dete ima zasebnu sobu, pa makar bila to i beba.
LaszloJ
(Dr.-Ing.)
27. јун 2013. у 16.58
Dajte ljudi nemojte tako. Pa nije Mađarski jezik uopšte težak. Mnogo lakši je od Nemačkog, pa čak i od Engleskog ili Srpskog. Ja sam naprimer najsrećniji kad mogu da pronađem stručnu literaturu na Mađarskom. Ili kad u veoma retkim slučajevima naše stranke znaju taj jezik pa mogu da se dogovaram sa njima tako ...

Šalu na stranu, svaki jezik je težak na svoj način. Meni je Srpski jezik bio jako težak u osnovnoj školi, jer u Mađarskom jeziku ne postoje rodovi i to mi je bilo potpuno novo i nepoznato. Zatim, Nemački mi je bio još teži, jer u ovom jeziku čak ne možeš ni da nagađaš rod na osnovu kraja reči (kao u Srpskom) pa džaba što znaš pravila ako nisi naučio rod reči zajedno sa njegovim značenjem. Ono što je recimo takođe složeno u Nemačkom jeziku je korišćenje određenog i neodređenog člana. Toga u Srpskom čak ni nema a u Mađarskom i Engleskom je veoma jednostavno.

Da rezimiram: kad čitam sve te postove o tome koliko Nemci u današnje vreme z...vaju sa raznoraznim integracionim kursevima i dodatnim zanimacijama, meni se čini da je učenje Mađarskog jezika radi dobijanja državljanstva i sa time oslobađanje od Nemačkih zezalica sasvim dobra investicija.

Ili da drugačije postavim stvari: gde se drugde može tako „jeftino” dobiti „prvoklasno” EU-državljanstvo (bez „Auflagen” kao za Rumuske, Bugarske i Hrvatske državljane), bez da se mora godinama živeti u toj državi, bez 600++ časova integracionih kurseva, bez „Einburgerungstest”-a, i ostalih otežavajućih okolnosti? Pri tome čak se ni to ne traži da se odrekne Srpskog državljanstva.
Tabanac
(DR.voseca)
27. јун 2013. у 19.22
„MrNo”...rekoh ti,„ne bodi trn u zdravu nogu”!Ti ne znaš koliko njih bi zelelo imati „tvoju”mogućnost!Nauci madjarski...nešto te mora „kostati”...shiptarska poslovica kaže...Ska darsma pa mishe!Nema svadbe bez mesa!
Kod jezika...moj maternji je nemacki,srpski sam priucio!Albanski...turski...ruski...engleski i još par njih!
Svaki od njih mi se reciprocnoscu truda,visestruko vratio,kako na emotivnom tako i poslovnom planu!
Zvuci komicno i poznavanje stotinu,romskih reci mi je jednom,umalo spasilo glavu!
Pametnom toliko!Jer Savet pametnom ne treba puno...budali ne koristi!

Želim ti svako dobro,uspeh kako na licnom,porodicnom i poslovnom planu!
Dobro dosao u Nemackoj (a jel se kaže „u Nemacku”ili „u Nemackoj”)

PS
Danas je izdato saopštenje...nezaposlenost je pala,opet!
Nezaposlenih je oko 2.680.000...na nivou Nemacke 6,6%...
u mom regionu je ispod 3%...
PPS

Najtezi jezici su u Evropi,po mom iskustvu...SRPSKI(i pravo je cudo kako ga Srbi,govore bez problema)
a od „nestakih” je latinski (sada mi je jasno i zašto su Latini i izumrli)

Oba jezika su izuzetno esencijalna i vrlo sinteticka.To ih krasi ali i sputava u siroj medijalnoj upotrebi!
MrNo
28. јун 2013. у 02.59
LaszloJ potpuno si u pravu za sve što si naveo. Ono sto bih ja dodao a sto je najteze u mađarskom je izgovor reči. Oni imaju brdo nekih glasova koje mi jako teško izgovaramo. Kao što nemci imaju tri umlauta (Ä, Ö, Ü) a koji se ne javljaju baš u svim rečima ili se javljaju po jedan u reči, mađari imaju brdo takvih glasova a još gore je to što u jednoj reči ima 2 ili 3 takva glasa. Pa sad ti probaj to da izgovoriš. Na netu sam pročitao da su finski i mađarski najteži evropski jezici.

Tabanac, naravno da se vredi pomučiti i koliko toliko naučiti mađarski zbog državljanstva koje bi rešilo sve probleme.

Gojko
28. јун 2013. у 03.16
Danas je izdato saopštenje...nezaposlenost je pala,opet!
Nezaposlenih je oko 2.680.000...na nivou Nemacke 6,6%...
u mom regionu je ispod 3%...
...
Ne zvuci loše ..2,5 mio. nezaposlenih, ali gde su ostali...6 miliona koji traže posao, 2 miliona na socijali (hartzIV) vise od 3 miliona bolesnih, blizu milion na preskolavanje,2 miliona 1€ Job itd.,gde oni pripadaju?

Tabanac
(DR.voseca)
28. јун 2013. у 07.13
...pa „peneri”-ulicari...pa robijasi...pa vojnici na odsluženju vojnog roka...neizlecivi pacijenti...
Daj „Gojko”,ne budi sarkatican!
Radi se o radno sposobnom,pravno slobodnom stanovnistvu.Po mom secanju i u „zlatnim godinama Nemacke” bilo je 2 miliona!
Dobro,zvanicne izjave na stranu...setajuci gradom,vidis istaknuto po izlazima...„trazimo ispomoc”,lokalne novine puno oglasa...Ukoliko nije covek „alergican” na posao...ima ga!
Znam,problemi su specifikacije posla!
Javna je tajna da od tog broja od 2,6 miliona da 2 milona su,ljudi kojima „rad skodi zdravlju”...

 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Keychain ?
.