Дискусије : Немачка

 Коментар
Vreme u Nemackoj
marijamhlc
17. јун 2013. у 05.27
Da pitam samo starosedeoce u Nemackoj, jel ovo normalno da ima ovoliko kise i da je plus 18 stepeni u Junu mesecu?

Meni prva godina ovde, pa me malo bacilo u depresiju ovakvo vreme, ipak sam navikla da je već u junu mesecu oko plus 25-28 preko dana, a ovde se nešto smrzoh ovog juna.

Gojko
17. јун 2013. у 07.01
Covek se na klimu brzo navikne nego,najveci je Problem kada covek dodje u godinama i ustanovi da je od ove vlazne klime oboleo..
Leon01
(ekonomista)
17. јун 2013. у 07.06
pa sad zavisi, bila su i lepa leta ranije gde je tako od maja bilo preko 20 stepeni i ne toliko kise, al 2/3 leta su takve kao sad pogotovu zadnjih par godina gde i nema kao nekog leta..toplo proleće i kisna leta.
marijamhlc
17. јун 2013. у 07.16
Ma ne smeta meni kisa, no mi smeta hladnoca!:)

Da Gojko u pravu si, ova vlaga je poprilično losa za ljude koji imaju problema sa zdravljem.
Zimi mi je bilo ok, nije hladno kao sto može biti u Beogradu, šta vise, zime su tople ovde i sa dosta manje snega

Vidim ja, sledeće godine u maju za Beograd, pa nazad u oktobru. Nije ni cudo sto Nemci kupuju tolike nekretnine u Spaniji pa odu u aprilu mesecu i nema ih do novembra!:)
Tabanac
(DR.voseca)
17. јун 2013. у 17.56
Verujem da si(oprosti,sto je bez persiranja),u delu Nemacke pod uticajem atlanske klime.Ono zna biti svojeglavo.Ono se Radja negde oko Islanda i Niko ne zna u šta će izroditi.Danas je bilo oko 30°ali je zapadnom delu Spanije i Portugalije bilo za polovinu nize.Bilo je izvestaja o snegu u Jerusalimu ali dvocifrena temperatura u zapadnom delu Nemacke.Znam ponekad je komicno da je česta temperatura ista za prvomajske praznike ali i za Bozic.Granica godisnjih doba je razvucena ali takav slučaj nije u juznoj Svabiji,logicno razdeljena.
Ima i vrlo endemskih oblasti...proveo sam semptembar u Dad Durkhajmu i Dadeshajmu.Iznenadila su me aleje badema,punih plodova i Koje smo jeli,vinogorje i cempresi.Pred mojim hotelom je Kaki(sharon)bio pun narandjastih i zrelih plodova a ispred svake kuce,visoka i Puna plodova smokvi! Ograde od plodova nalik narandzama(nalik narandzama,ali zutih) a tek kestenova...
U sredu-setvrtak biće i 37°,takva je prognoza!Ali bilo je leta,kada je samo u septembru imali 5 dana leta...
Da te utesim...cekajuci leto u Irskoj,pitao sam jednog starosedeoca,posle vise mesecne kise...„Kad je kod vas leto...!?
Tipicno kao Irac,navuce na oci kacket,poluzazmuri,pogleda me pronicljivo u oci...uzdahnu i stavljajuci ruke u dzepove i rece...”Ah,leto...leto...leto...(kao da hoće reci„znam ja leto i rado ga se secam)...leto...bilo je leto prošle godine 17 jula!”
Pozdrav!
Tabanac
(DR.voseca)
17. јун 2013. у 18.17
„gojko”mi Nemci imamo uzrecicu...„nema lošeg ili dobrog vremena,samo je covek pogresno obucen.”

Verujem da si već u godinama,verujem da ti je to pomalo od Rada i godina...glavu gore!

Jednog proleca se moj otac kupao u nasem bazenu uz obavezno,mamino zvocanje,da je „još rano”.Zaradio je zapaljenje pluca!!!
Kada mu je i Doktor rekao „neumesno je da se kupao tako rano” moj otac mu je drsko rekao:
„Ja sam,gospodine doktore u sred zime sa svojih 20 godina,plivao pod led !”

Doktor mu odgovori...„...ali ste tada imali 20 godina!”
Moj otac je već imao,tada 60...

Pozdrav!
Leon01
(ekonomista)
18. јун 2013. у 03.57
ja ko tvoj otac evo boli me grlo, nisam se kupao al pio ladna pica iz hladnjace :(
Naravno da se primecuje da je klima totalno poremecena, ovde u centralnoj nemackoj hessen si uvek imao blage zime i blaga lete, sad se primecuje da se zima pomera te kasnije te malo hladnija te 20 stepeni na bozic a leti, kise i hladno. pravo leto je bilo 2006 bas ko da su ga narucili na svetsko prvenstvo gde je sunca bilo 6 nedelje. posle toga nisi ni znao kad je koje godisnje doba.
Gojko
18. јун 2013. у 05.26
„ mi Nemci imamo uzrecicu...”nema lošeg ili dobrog vremena,samo je covek pogresno obucen.„
...
Potpuno si u pravu,ali brate, kako to izgleda kada u julu mesecu moram da obucem kabanicu..sada je Moj najveci problem kada je lepo vreme..samo sto sam se navikao na sunce eto ti kise koja danima ne prestaje.Izem ti ja vreme kada u junu moram da palim grejanje..
Pozdrav
Hobbit
18. јун 2013. у 07.14
„nema lošeg ili dobrog vremena,samo je covek pogresno obucen.”
Hajde da se tesimo da je tako. „Pametan” zakljucak, isto kao i onaj da su sve žene lepe ( a svi znamo da ima i te kako kamiondzija sa sisama) i da su svi muskarci pametni (ovo neću ni da komentarisem).
Za ove dve godine moj utisak je da je klima u Nemackoj, a živim u BW, katastrofa i da su leta još veca katastrofa. Toliko smo poblesavili da smo za danas popodne i sutra obustavili sve ostale aktivnosti i idemo na bazen, da se napacene kosti sete šta je to bese vitamin D.
Vreme je ovde veoma često loše i to utice na zdravlje i raspoloženje ljudi; kako ćete se protiv toga boriti je druga prica, ali hajde da se ne zamlacujemo odgovarajucim oblacenjem i sličnim bla, bla, bla...
A u Spaniji sede samo bogati penzioneri, ostali u najboljem slučaju pored gradskih bazena u onih par suncanih sati kojih ima godisnje u Nemackoj, a da vidi cuda, pritom nisu morali da budu na poslu.
Leon01
(ekonomista)
18. јун 2013. у 08.58
možda su zato nemci hladan narod jer im utice na raspoloženje ovo vreme ;)
Jaga
18. јун 2013. у 10.58
Zdravo

Jedan moj kolega uzima ciljano slobodne dane, kada je lepo vreme. Tako se skupi par dana sunca tokom godine.

Inače, bas kod mene u firmi, su u poslednje dve godine zaposlili gomilu Italijana, Spanaca i Portugalaca. Sve skolovani mladi ljudi.

Pa ako može rođeni Rimljanin da se navikne na zivot ovde, možemo i mi.

Inače pored bazena, ima i dosta jezera, ali fala bogu svako selo ima bazen, pa uvek može da se nadje mesta.

Pogotovu sa klincima je bazen uzivancija, još ako ima tobogane i ostale zezalice...

Kada smo već kod bazena, pre jedno 15 godina, sam često, takoreci svakodnevno, putovao posla radi NS-BG-NS. Obično sam isao autoputem, ali neki put sam isao i starim putem preko Indjije i Pazove. Jednog vrelog dana, na tom starom putu je bio neki udes, u kome je izgoreo ceo auto, pa je to potrajalo, dok su rascistili put, a sve to nadomak Indjije. Pa me moja tadasnja devojka, koja se toga dana zadesila sa mnom u autu, nagovorila da svratima na bazen u Indjiji.

Taj prizor nikada u izvotu neću zaboraviti. Kada smo prisli bazenu, videli smo ljude u bazenu sabijene, bukvalno kao sardine u punoj konzervi, a voda je bila tamno zelene boje, i sluzave konzistencije. Sada znam da su to bile alge, tada sam mislio da je to neki opaki otrov. :)

A ja poreklom s Drine, pa naviknut na prozirno cistu vodu.

Pozdrav,
Jaga
Tabanac
(DR.voseca)
18. јун 2013. у 18.22
Dotakli ste se jedne vrlo interesantne teme...vremena i karaktera!Verujem da tu postoji neka veza.„Leone01” i „Hobbit”,arheologija mi je profesionalna deformacija i često na pojedinim arheoloskim nivoima,nailazimo na izuzetno ocuvano drvo ili delova obradjenog drveta.Uz C-14 se izuzetno precizno može odrediti,momenat,sece drveta a zu prstenove goda,čak vremenske prilike u Tom periodu vremena ali i geografskog podrucja!Zacudo...ogromne-extremne promene vremena su povezane sa bunama,ratovima...palezima.(Dendrochronologija)...
Imali ste ništa manje još jednog genija,pored Tesle.Ko za inat Hrvatima i on je čini mi se rođen na teritoriji danasnje Hrvatske.Milankovic.Koga bi radije „zaboravili”zapadnjaci,zbog one fore o „globalnom zagrevanju” a on je to dokazao periodikama smena Klima!Genijalci mu se dive-industrijalci da ga spale a Srbi ga zaboravili a Hrvati bi ga svojatali.Ali to je druga tema.
Klimatske promene izgleda uticu na kolektivni karakter zajednice...!
Isto što se može povuci karakterna odlika na brdjane,podbrdjane i ravnicarce na mikrokosmiskom prostoru.
„Gojko” vreme utice na sve,samo je u pitanju doziranje jedinke i njegovog psihosomatske stukture i bioloske urođenosti.Ljudi u srednjim godinama osecaju nemir,izuzetni zamor,nekoncentrisanost...nervozu...simptome depresije,razdrazljivost!
To se zove „osetljivost na vreme”(Wetterfühligkeit) ili „srpski”-meteoropathie.Vidim i osecam da si u Svabiji.Ta bolest,koliko se secam nije priznata za bolest ovde u Svabiji(krankenkase je krivac,ne doktori!!!).Koliko znam u Svajcarskoj je priznata i možeš,slobodno dobiti i bolovanje.Kao rođeni Primorac sa severa Nemacke,prirodom posla u severnoj Svajcarskoj,imao sam iskustvo sa vetrom-vremenom,fen!
S proleca,duva sa Sredozemlja,topli vazduh koji topi sneg...noseci,glavobolju,utrnlost.Zamor!!!Verujuci da mi je u pitanju,dijabetes bio sam kod doktora.Tri dana bolovanja!Uzrok je bio,fen!Veruj mi,da sam bio spreman da legnem na sred ulice od takvog osecaja,malaksalosti!To ukazuje na slabost,kardiovaskularnog sistema...
Na Islandu sam imao osecaj pritiska na glavi!Tu pomaze Vodka!Pitaj Boru Djordjevica...„Kada kisa lije,covek samo pije”!.Jedino u Mongoliji sam mogao normalno disati i popusiti i po 60 cigareta(dnevno)a da ne osetim nikakve smetnje.
Maj-juni 2011 u Srbiji sam poludeo od vreline...bio mi je na usluzi stan na spratu.Spavanje u mokrom cebetu na parketu.Ništa nije pomoglo!
Ništa nije bilo to,naspram autobusa sa neke pijace do aerodroma u Beogradu.Autobus,dupli bez hladjenja i jednim prozorom kod vozaca za otvaranje...neeeee!Jesam se znojio u Chang Mai i Bankoku ali kao u Beogradu...nigde!!!Mogao sam taxsijem...mogao ali oko 200 eura,do aerodroma,priznacete bilo je previse (tada je bilo 1Euro za 89-91 din)sa obzirom da sam pri dolasku već dao 120 eura.Ne znam,kako vi Srbi mozete priustiti taxi...
Znam...kada me je docekalo,sivo nebo Nemacke,toga dana,koja radost!

Pada kisa...ptica rece:„Koje odvratno vreme!
...kisna glista:”Divnog li vremena!!!„
Albert Ajnstein rece...”Sve je relativno!„

Danas je bilo kod meine u Svabiji 35°...u hladu!Zao mi kolega na terenu...sutra će biti do 37°...
Hobbit
19. јун 2013. у 03.08
Kažu da je Svabija jedan od najtoplijih i najsuncanijih delova Nemacke. Ispade da smo svi u Svabiji?? Šta treba da rade oni na severu Nemacke, ako je ovde ovakva kuknjava? Meni ne smeta ni povremena kisa, niti neka hladnoca. Ono sto me od jutra nacisto naljuti je ravnomerno sivo nebo, ne vidis ni trag od oblaka, ali je sve ravnomerno sivo i naravno, sipi kisica. Kad je tako, znam da će da potraje.
Zimi idem u saunu sa morskom solju, svakog vikenda ili svakog drugog. Odem povremeno u solarijum, uzimam vitamine i dodatke ishrani. Ali za raspoloženje nemam leka, jedino da probam neke droge :-((.
Da postoje brdjani, ravnicari i mi ostali, normalni ja odavno pricam, sad si mi ti Tabanac samo potvrdio :-))
Imaš li neki link koji govori malo vise o povezanosti istorijskih prevrata sa velikim promenama klime?
Ja na zalost moram da priznam da je lepa klima obrnuto proporcionalna ljudskoj zelji da se ozbiljno posvete radu. Kad pocne onako da sipi od jutra, prosto mi bude drago sto idem na posao gde će mi u necem sto mi obuzme misli proćidan.
marijamhlc
19. јун 2013. у 06.51
200 Evra do aerodroma, Bogme, opljackali su te! Ta voznja iz bilo koje tacke u Beogradu, ako narucis taxi dan ranije, kosta 20 Evra!:)
Taxi jeste skup, ali ako se vozis svakodnevno, primera radi za 10km mislim da je 7Evra cena.

Vreme je cudo, sve zavisi kako kome odgovara. Ne kažem da je lepo na +40 u Beogradu, daleko od toga, tada se pale klime i ne izlazi se iz stana ceo dan.
Ali kao sto kaže Hobbit, kada krene onako sitno da pada, sivilo napolju, dan rođen za samoubice. Najgore je stvarno sto ovde kada kisa krene da pada, to može da traje danima, i sto je najgore, pada 24h!

Ja sam živela u Moskvi, gde svi misle Rusije, pa hladno, ali nije tako, doduse zima pocinje u novembru mesecu i do aprila je hladno, ali zato preko leto, u gradu od 15mln stanovnika, na +25+30C se blago umire, a uglavnom je tako od juna do septembra.
Zato mi je i neobično da je ovde vreme totalno neustaljeno, zemlja se jako sporo zagreva i ima kise ko da je sezona Monsuna, a mi smo u Indiji, a ne u Nemackoj i to u sred Evrope, i svuda oko nas je toplo!:)

Koliko sam provalila, idealno je oko +25 ovde za leto, taman temperatura, nije puno vruce, nije hladno, može nocu da se spava.

Gradski bazeni u Beogradu, ali nikako, zato ima par privatnih, nije skupo, zatvoreni bazeni, nema guzve, možeš da se isprivas ko covek, naravno, posto su to sve spa centri, deci nije dozvoljen ulaz. Sjajan otvoren bazen ima na Fruskoj Gori, ne mogu da se setim kako se zove banja, ali je među cempresima, ima 4 bazena, odlicni su, doduse kada bi malo ulozili para u ceo komplex, bilo bi još bolje, ali ne umemo mi da iskoristimo ono sto imamo, a nećemo ni da prodamo da neko sredi!

Mi imamo ovde u zgradi bazen, veliki, i odem tako ja juče da se preslisam gde je zvlacionica, pocnem da tražim steker za fen, NEMA, onda razmišljam, kako bre u svlacionici da nema uticnice za susenje kose, barem u zenskoj, muski imaju kratke kose. Znaci cudo su, a sto je najbolje, danas kažemo to kucepazitelju, a on nama - e super ideja, kako se toga ranije nismo setili?????!!!!!!! A gledam one babe i dede koji ujutru oko 8h već idu da plivaju, zimi, prolaze kroz ledenu garazu, u bademantilima, sa mokrim glavama, neverovatno.
Nemojte misliti da sam razmazena, nego ja treniram u bazenu, i iako imam kapu, meni je glava skroz mokra zbog inteziteta plivanja, moram da je barem prosusim da bi izasla napolje. A oni sve plivaju lagano, neke vezbice u bazenu, i ne kvase glavu uglavnom...

Najveca fora, još nisu izmislili fen na baterije, ustvari, postoji u Kini!:)
Leon01
(ekonomista)
19. јун 2013. у 09.52
marijamhlc, posetio sam sigunr 30-40 bazena u nemackoj i nigde nisam video da nema fena ili barem stekera.

al video sam ja i zgrade gde je naporavljen bakon al nema otvora, to je pogresna konstrukcija tako i sa tim bazenom al da se nisu setili, to me cudi nisu nemci glupi kao sto sad ipade, a i te babe bune se za sve i svasta jok ne bi za to.
marijamhlc
19. јун 2013. у 10.11
Ma nisu oni glupi, daleko od toga, nego ja koja se bavim arhitekturom, isprojektovala sam mali milion zgrada, spa centara i t.d, veruj mi prevrnula sam svlacionicu naopacke ne bi li nasla barem jednu uticnicu - NEMA. onda sam poslala muza da ode i da proveri i u muskoj svlacionici, isto nema!:)
zato sam se ja iznenadila, jer mi je to apsolutno bilo nemoguće sa strane arhitekte, da ne postoji uticnica, a zavlacila sam se i ispod lavaboa.
ok, ovo je privatan bazen, i brat mi kaže da i oni u Ca nemaju isto u njihovoj zgradi gde su svlacionice nemaju struju za fenove, ali to je jedna od osnovnih stvari sto treba da postoji, pogotovu sto u nasem slučaju, u samoj svlacionici nema dodira sa vodom, samo je svlacionica, nema tuseva, sto je meni naravno još veci znak upitnika onda u glavi - zašto nema uticnice?!:)

sutra idem da u ime svih žena u komplexu da kukam kako je potrebno staviti uticnicu!:)
ili izumeti fen na baterije!:)

Tabanac
(DR.voseca)
26. јун 2013. у 17.55
Po nemackom,narodnom verovanju,sutra je dan „Ziben Shlefer” po kome običan narod kaže...kako bude bilo vreme,sutra-prekosutra,tako će biti sledećih,sedam nedelja...

Po mom iskustvu bilo je IZUZETNO,tačno!

Leon01
(ekonomista)
27. јун 2013. у 05.24
ebali smo jeza ako bude tačno bilo odvratno i hladno vreme :(

mahom 2/3 se ispuni to ako je tog dana loše vreme mahom bude i celo leto loše, al takva su zadnje par gidine ništa cudno valjda takav ciklus?
marijamhlc
27. јун 2013. у 07.08
au, kisa sutra i prekosutra, sto taj dan nije u ponedeljak?!:) kad nas ocekuje poprilično suncan i topao dan...

iskreno, nikad u zivotu nisam videla ovoliko kise krajem juna, a desavalo se da vidim sneg početkom juna ali to samo nešto prolazno od par dana i onda krene lepo leto.
A znate šta je najveci fazon, u Londonu je +25!
Leon01
(ekonomista)
27. јун 2013. у 07.26
cuti ne podsecuj me, bilo ovde pre par godine ist početkom jula ipod dest bilo skori sneg napadao, na vise od 400 metara nadmorske je i napadao nešto malo..

da da ne znam šta sam pricitao na severnom polu bio neki dan 30 stepeni a mi u nemackoj se srzavamo, svi neke pulovere i neke jakne nose smao ja u majci ;))

znaci sledeća tri dana kisa :( ma tako će celo leto da bude mogu se kladim
marijamhlc
27. јун 2013. у 09.04
E da, ja isto citala, na Aljasci je bilo +35, totalno nejasno zašto je onda u nemackoj +12!:)

U Beogradu je bila slična situacija prošle godine, do 10.07 je bilo bas hladno, sa manje kise, a onda kada je krenula vrucina do početka oktobra smo umirali. Tako da ja nešto imam „osecaj za filing” da će i ovde biti tako, do sredine jula ovako promenljivo, a onda kreće zurka!:)

A taman pomenuh da zimske stvari treba da se odnesu na hemijsko, kad ono međutim, opet tople jakne izvukosmo iz plakara!:(

Kod nas u kraju se još spremaju sada za vikend da slave početak leta, slatko me nasmejase!:)
Leon01
(ekonomista)
27. јун 2013. у 09.39
izvini al taj osecaj za filing, sa velikom verovatnocom, kad je u pitanju nemacka, mislim da će da te zezne ;)

to je taj sitem kod Siebenschläfer koje vazduh doiminira dal topao ili hladan iako je hladno sad namece se da će naici talas topli koji će da suzbije hladan. e sad to je teorija i ako ne mogu da predivide duže od tri dana ja se pitam kako će sledećih 6-7 nedelja.

iz tvoja usta u bozije usi, inače padam kolektivno u depresiju :(
Tabanac
(DR.voseca)
27. јун 2013. у 18.28
„Leone”...nas c´oek,Bora Corba nasao je terapiju za za takvu vrstu vremena...:

„...kada kisa liiiije,covek mora da piiiije...!!

Dragi moji...mora se odrobijati sledećih 7 nedelja!

Naravoucenije!

Za kisnog vremena,ne valja voda u cipelama...a tek u stomaku!”
Tabanac
(DR.voseca)
27. јун 2013. у 18.50
„marijamhlc”...nikad nisi videla toliko kise u junu...!?

...eee.sestro...znaš šta je bilo 20.juna 2012!?
Toga dana je kisa padala za tri dana!

PS.
Da li je koincidencija ili ne...uvek dok sam putujuci prolazio kroz Vupertal,padala je kisa!Po mom ubeđenju to je najveci slivnik u Nemackoj...!
Znam da u analima meteorologije,stoji da je jedno selo(zaboravih mu ime)iznad same Boke Kotorske,na prvom mestu po broju kisnih dana u Evropi...!?
Eto sve je moguće...kao kad sam svoju cerku Video,potpuno umrljanu blatom u pustinji Kalahari,zgranuo sam se!Uplasena mojim izrazom lica,pocela je da place...Samo sam je smirivao rečima...„ma neće ti tata ništa,samo mi objasni gde si ovde nasla blato,objasni mi to cudo”
Leon01
(ekonomista)
28. јун 2013. у 05.13
ma gde ću vise da pijem...može se pije da ne rintamo ko konji :(

kisa po meni i nije toliki problem ko ova hladnoca, secam se ja kad su leta ovde bila bas topla a padala kisa svakog drugog dana ili dnevni pljuskovi al ova zima usred leta to mene nervira.

ne tražim ja 40 stepeni al po meni leto bez 28-30 stepeni nije leto.
marijamhlc
28. јун 2013. у 06.14
„Tabanac” ja se doselila u decembru u Nemacku, pre toga živela u Rusiji i Beogradu. U Beogradu naravno toplo, kise ima ali ne ovakve, i dosta je toplije čak i kada pada kisa danima.

U Rusiji sam i u junu vidjala sneg, ali već oko 15 juna kreće lepo vreme, ovde ko da je neka crna rupa u Evropi!:)

U pravu je „Leon” ne smeta meni kisa, no mi smeta hladnoca, danas sam i grejanje upalila u stanu, a 28 jun!!!!!!

Ne kažem ja da treba da bude +30, ali neka se samo ode do +20+25 preko dana, a ne +10+15 već 3-ci dan...
Mogli bi malo da razbiju ove oblake raketama, da ih posalju nazad odakle su dosli!:)
Tabanac
(DR.voseca)
28. јун 2013. у 06.30
...ih,bre,svi nezadovoljnici...nema se vremena,puno se radi.Gledajte malo pozitivno...Ovde u Nemackoj treba samo pidzama i radno odelo!Koliko ste samo ustedeli na garderobu za izlaske a ona je najskuplja.
Pa nema se vremena da se pije...!Pih...!Ko to pije!?Jednom se napijes kas dodjes u Nemackoj a posle se nadolevas!Vi,Srbi nemate iskustva sa „održavanjem nivoa”...nema mamurluk...nema glavobolja.
U Nemackoj jedan „An American Dream”-americki san- ne funkcionise,za to morate ići u Ameriku.Tamo to funkcionise,samo će vas svako jutro probuditi u 4.30 (pola pet)da morate na posao...

Nego se mislim i promišljam...da nemate vi neku zaveru protiv nas sa zapada...saljete nam (tajno)DODOLE...a!?
Ocete rat...a!? Saljem vam Zalosnu Sovu (Bika Koji Sedi,nećemo,već imate predsednika)sa ekspertima za „Ples Kise”...
Tako!
Samo će nosati i nosonje,da prezive potop...samo glavu gore!
marijamhlc
28. јун 2013. у 07.21
jes vala, Nemci kada je napiju, sledećeg dana ko da su spavali 10h u cugu, prosto neverovatno!:)
Leon01
(ekonomista)
28. јун 2013. у 09.14
definitivno je prehladno za moj pojam krajem juna...

što se tiče tog vremena jeste nema se, al barem kad izadjes na pus pauzu da se lepo isecas sunce sija i ugreje, ja obavezno stojim na suncu dok zapalim a nemci se kriju u hladu...meni merak kad me suncani zraci greju...

cekam bolje vreme.,..
Tabanac
(DR.voseca)
29. јун 2013. у 19.03
„Dusu treba da promenis,ne nebo”-(Latinska poslovica)
„Leone”...osecaj gladi za svetloscu je jedan od skrivenih simptoma,depresivnosti...
Pokusaj da nadjes smisao dana i kad je sivo...meni pomaze,dok ovo pišem,jaka nazovimo stojeca sijalica...drugo,dozvoli tvojim mislima teku pravolinijski,nikako u Krug(misli ti mogu stvoriti omcu oko vrata) i treće ono najbitnije,promeniti sredinu,ako ništa vise,bar ulicu gde stanujes (nema slobodnih ljudi,oni koji ti se takvim cine,to su ljudi u bekstvu)...
Većim delom Nemacka je podlozna atlantskoj klimi i pod velikim uticajem je nje same zbog svoje konfiguracije tla.U sali receno,od New Yorka do Kölna su pitomi brdski masiv Eifel,je prva i jedina prepreka!Vlaga je ogromna.
Vi,koji ste pristigli iz „toplijih i suvljivih krajeva”imate problema ne sa objektivnom već subjektivnom hladnocom ili „osecaj hladnoce” u odnosu „stvarne hladnoce”.Vlaga ili voda je dodatni prenosilac,temperature!Otud da je stvarna temperatura +4 a osecaj -10 takav osecaj da ti se i g*no u d*tu,smrzava!
To je krivac „Golfska struja”,nas evropski radijator,koji se zagreva u Mexisckom zalivu a nama daje toplinu sa njim i maglu i kisu!Pogledajte na istoj geog.sirini gradove u Sev.Americi i njihove temperature...
Jeste li se pokusali okupati u Atlantiku na portugalskoj obali...!?
Necete moći...ali ćete moći u isto vreme u Holandiji,i koji se ne zove vise Atlantik već...Severno More!
Po meni lično...plaza kog Den Haga,Sheveningena je savrsena...belog,brasnjastog peska,noc koja se spusta tek posle 10 sati...ogromna plaza po sirini a tek duzini.Lud provod (za mladje je Renese) jedini minus bi bio,česti povetarac,koji donosi pesak.Imam standardnu ekipu koja,poslednjeg vikenda u julu odlazi u ribolov na Makrele.Bez obzira na bracno stanje već se održavamo preko 30 godina.
Leon01
(ekonomista)
01. јул 2013. у 05.55
Tabanac, znam ja da je to vise subjektivne prirode al ne mogu da promenim... sad dal je depresija ne znam možda i jeste na ovakvom vremenu ;)

ne volima atlantik, kao sto rece, hladno je, mislim da name nikad vise od 19 stepeni, pa ko će tu da se kupa, mogu i u majnu da sekupam isto hladna. inače zadnji put sam na severnom moru bio 97 zadnji vikend avgusta ceo vikend na moru a ja se kupam u bazenu, nije to za mene pored stana ima dva bazena jedan je najveci u evropi. mislim da je preko200 metara dug?
evo ga i link
http://www.rhein-main-wiki.de/index.php?title=Brentanobad

prošle godine u turskoj, i to je interesantno, voda topka ko u kadi, kad izanjue siz vode moras pod ladan tus da se osvezis...
tursk ne preporucujem u julu ili avgustu, turka je za seprtembar ili oktobar.
marijamhlc
01. јул 2013. у 09.10
evo ga sunce, jupiiiiiiii!!!!!!:)

brrrr, ja ne volim hladna mora, zato mi je Grcka najbolja, topla voda, tamo gde mi idemo nema guzve, milina!:)

ovaj bazen sto si stavio slike je stvarno ogroman, wow...

Leon01
(ekonomista)
01. јул 2013. у 10.09
da najveci u evropi...al zato je i hladniji pogotovu ako nije vise od 30 stepeni neki duzi preriod znaš i da se srznes u njemu ;))

da grcka ili turska su leti bas topla ponekad i pretopla za malo vise akcije u vodi onda ti treba ladan tus ;)
marijamhlc
01. јул 2013. у 15.45
Nevolja spoljnih bazena u hladnijim klimama je to što se spoljni bazeni ne greju, jedino ako nisu predvidjeni da možeš u njima da se kupaš i zimi, i samim tim imaju i grejace.

Secam se u Rusiji, napolju -20 a ti se kupaš u bazenu gde je voda oko +35, fenomelano!:)

Pogledaj najveci bazen na svetu u Chile-u, e to je bazen!:)
Leon01
(ekonomista)
02. јул 2013. у 03.46
ne ovaj je predvidjen samo za leti. ima preko puta jedan sa grejacem al se i on zimi zatvara, malo posetilaca a troskovi veliki
Tabanac
(DR.voseca)
04. јул 2013. у 18.46
„marijamhlc”...o bazenima,kao sklonistu od sivog.Koliko sam osetio,nastanjena si u Rurskoj oblasti.Imam jedan predlog,ukoliko želiš se odmotiti u „Nemackoj” pod palmama punih pravih kokosovih oraha,u zbunju crvenih hibiskusa i liscem banana,punih plodova i sum talasa ili popiti,koktel u dzungli,pravoj sa puno ptica i nedaleko od flaminga...odi u Heijen,„Center Parks” kod Het Heijderbos (između Nijmegena i Arnheima).Rekoh pod navodnicama „Nemacka” ustvari to je Holandija,ali sam Center Park je tek 300-500 metara od Nemacke (0,5km).Sadrzaj je takav da ni vikend,provesti neće biti,dosadan.Ali postoji i dnevna karta.Boraveci,poslovno u Tom delu Nemacke,kolege iz Xantena (ako imaš vremena,poseti i taj gradic)su me „sproveli”jer sam imao predrasude prema bazenima.Ali sam posle vise puta,sam odlazio.Jedan samo detalj iz mog iskustva,iz bazena u dzungli u toploj vodi,kroz vodeni tunel i kroz tropsko rastinje,isplivao sam napolje,dok je sneg padao u decembarsku noc i taj Kanal me je vodio,opet u halu-kupolu,gde sam kroz rastinje,uz vodopad,ponovo usao...izuzetan dozivljaj!

PS

...ali i pssssst!Tu je ogromna buvlja pijaca.Visestruko jeftinijih antikviteta i takvih namestaja nego u Nemackoj a tek ostale,potrebne nepotrebnosti...Pravi mali raj za preprodavce i svercere...To je ogromni pokriveni prostor!
Ukoliko odes,probaj u moje ime,uberbakene moseln..
Leon01
(ekonomista)
05. јул 2013. у 02.45
da taj central park u holandiji je poznat sigurno da je vredno posetiti ga, mislim da su i cene pristupacne. ja sam zamalo bio odustao sam u zadnem trenutku.

I u frankfurtu ima isti sistem gde možeš da izlazis napolje nema veze kolika je temperatura voda je uvek topla.

überbackene moseln, šta ti je to?

marijamhlc
08. јул 2013. у 09.32
Tabanc, greška, nastanjena sam u Nemackoj, a živela 15 god u Rusiji pre Nemacke!:)

Hm, vidi vidi, a na 100km sam od Holandije, imaš ti neki sajt za to cudo?:)
Leon01
(ekonomista)
08. јул 2013. у 11.03
;) znaš li ti da googlas? ;)

http://www.centerparcs.de/DE/DE/home
marijamhlc
08. јул 2013. у 15.27
znam da googlam, no reko pogresila sam sajt, zato sam i pitala, kad ono međutim, ipak pogodih!:)
Tabanac
(DR.voseca)
08. јул 2013. у 19.26
„uberbakene”...moesell u izgovoru...su vrlo jednostavno jelo,onako sa nogu u pokretu.Shkoljke,njihova unutrasnjost,bez ljusture,uvaljane nešto poput brasna-testa i przene u vrelom ulju Koje pasuje uz „Hejneken”pivo i sosu ukusom na beli luk.Možda tu lezi i tajna...najsavrsenije su stvari Koje su najjednostavnije.Ne bih ti preporucio sa moje tacke ukusa „Matjes”,njihov specijalitet.Riba,ukiseljena takva „uzivo” nit pecena nit kuvana nit susena.Ligava,bez glave...slana i kisela...brrrr,osecaj puza-golaca u istima.Videces ich u hlebcicu...ali prava nazovi slast je takvu ne jesti već progutati.Podignes glavu,zabacis unazad,zatvoris oci,otvoris Usta i sa dva prsta ubacis u Usta,tacnije grlo.Tada se proteses i kažeš...„Leker”...
Srbi imaju obicaj da sa prvim gutljajem,brlje se obavezno protresu,namrgode oci i kažu...doooohhhhbraa!E tako treba reci i „Leker”...
Ako ti kažu za „Matjes”da se to radi zatvorenih ociju,zbog degustacije...lažu!

Moj otac mi je govorio...samo se vino degustuje zatvorenim ocima,kao prvi poljubac u zivotu...!
PS
I pomes,je mnogo ukusniji kod Holandjana i Belgijanaca,nego Nemaca.Ne samo da je krupniji nego je drugacije preradjivan.samo sto u fiseku dobijas majonez sa pomesom a ne pomes sa majonezom!
Izuzetno pasuje sa „kibelinge”przenu u ulju...ko Englezi,Fish and Chips...Uvek naruci duplu porciju ako jedes napolju.Uvek se nekad,odnekle stvori ti odvratni...pokvareni...nevaspitani galebovi,i sa pravom nazvani,morski pacovi,koji za dve sekunde nepaznje,ukradu sa stola,kimbeling...
PPS
Pomes je „pronadjen” bas u Holandiji...siromasni ribar,kada se vratio,praznih ruku iz ribolova,pokusao je da ne ode na pocinak praznog stomaka.Kako je Radio sa ribicama,pokusao je krompirom i eto rođen je pomes(pomfrit)...
Pozdrav!
Leon01
(ekonomista)
09. јул 2013. у 04.02
Hvala znam šta je to al nisam znao da se tako zove ;)

što se tiče Matjesa moram da te razocaram, naravno da je uvek stvar ukusa mogo sam ga jesti, jedno vreme sam ga često jeo dok mi se nije zgadio ;))

Što se tiče Pomesa, znam ovi sto drže restoran u firmi su holandjani znam te debele pomfrite al mogu da ti kažem da je stvar pripreme, ovde mi se nikako ne svidja, pogotovu kad je dan za Curry Wurst i pomes, ja se uvek obradujem i uzmem ga al me pomfrit uvek razocara, tvrd, neukusan :(
Iako idem maxi 5-6 put godisneje u MC Donalds, dok je vruc još uvek je njihov pomfrit najbolji ;)
marijamhlc
11. јул 2013. у 06.41
Mozete spremiti i dobre krompirice kod kuce, male tajne velikih majstora!:)

Kao prvo, nikako svez krompir, uvek kupite zaledjeni, jednostavno drugacijeg je ukusa (kao i Mc-a) već je pripremljen na pola pre smrzavanja. Samo je bitno da pronadjete koji će vam vrsta smrznutog pakovanog krompira odgovarati.
Ulje je takođe bitno koje je, na zalost ovde nisam uspela da nađempalmino ulje, koje je apsoluto neprevazidjeno za przenje u dubokom ulju, nema ukus, nema miris, ne gori (provalila sam da je to zbog ocuvanje eko- nešto nesto, Nemci ne žele da uvoze palmino ulje, a čak i kada sam ga nasla na internetu kostalo je 5x vise nego u Beogradu uvozno)
Da kažemo, u ovom slučaju koristite onda sto kvalitetnije suncokretovo ulje.

Pržite naravno u dubokom tiganju, ili ako imate fritezu kuci, još bolje.
Ulje naravno ne stedite, mora da ga bude toliko u tiganju/fritezi, da krompiri plivaju u njemu. Verovatno će vam otici min 1l ulja
Ulje mora da bude vrelo pre nego sto stavite krompir, znaci grejete na najvecoj temperaturi, ubacite krompirice, smanjite vatru za jedan stepen, i ostavite, ali bukvalno 4-5 minuta da se isprže, samo da dobiju onu zuckastu boju.

To vam je cela nauka, naravno, čim se ohlade, mozete da ih bacite, to vam je industrijski krompir na zalost!:)

Hobbit
11. јул 2013. у 09.26
Jeli smo prošle nedelje ne Itaci u Grckoj sveze krompire sa Peleponeza, nepravilno isecene, przene u maslinovom ulju. Zakljucak: nadam se da će na svaki McDonnalds i slične da padne po jedan meteor, preko noćinaravno, i sravni ih sa zemljom.
marijamhlc
11. јул 2013. у 13.48
Hobbit, konacno sam nasla pravu Grcku Fetu u Nemackoj!:) nisam još probala da pržim krompire namaslinovom ulju, iako sve spremam na njemu. mada treba naći i krompir za maslinovo ulje, a nešto nema u Nemackoj puno vrsta krompira.
Leon01
(ekonomista)
12. јул 2013. у 02.45
Ima fetta i kod turaka od Gazi-ja imaš razne procente masnoce do 60% ;)
Tabanac
(DR.voseca)
12. јул 2013. у 08.04
Nisam znao da će ova tema skrenuti na pomfrite i nisam znao da će vas toliko i zainteresovati.Bio bih precizniji,jer naime pricali smo o vremenu i bazenima...
Veruje se da su belgijski pomfriti,najukusniji i da su kako oni kažu,oni pronalazaci pomfrita...izvinite,pomfrite,oni ne „poznaju”.Oni ih zovu,frites.I tako ich zovu u Holandiji,Belgiji,Luksemburgu a u Nemackoj u Sarlandu,tokom reke Rajne i Niderrajsku Oblast(čini mi se da su ich i tako zvali i u DDR-u)...ostali delovi su francusku reč,pomes samo germanizovali,ukljucujuci i Svajcarsku,Austriju...
Tajna najboljeg „frita” je u vrstama krompira Bintje,Granda...Ditta,Agria ili oni koji su naznaceni na pakovanju kao„cvrsti i posle kuvanja,tj.kompaktni!
Drugo,ne przi se u ulju...VEC U MASTI!Po najboljem nahodjenju u govedjoj masti (loj bas onaj oko bubrega).Taj loj je u velikoj upotrebi još u Engleskoj i čini mi se i u USA i nešto u Belgiji!
Pustimo Engleze na miru...oni su svoj svet!Oni i serviraju i sirce zu pomes...ili ćete pomes dobiti uz spagete ili lazanju!
O ukusima ne treba raspravljati nikad (pogotovu ako ljudi i imaju ukus,rekla bi moja,baka).
Kada sam kod svoje bake...hocete li recept,najboljih przenih krompirica na svetu!?Njena kuvarica je tako spremala a i ona ponekad!
Tako je...frites je slično pomesu!
Najbolji ukus se oseca ne uz majonez već sa sosom od kikirikija (Sate-sos)...
Recept,pomesa na frite način,recimo moje bake ili ono sto bi bilo interesantno za ”leona„ jer voli ”Mek Donaldsove,pomfrite!Oni su samo to pokupili od starijih...
Krompir,oprati,oljustiti,poseci u kolutice 1cm,pa njih u stapice 1cm.U dubokoj i teskoj posudi,zagrejati ULJE i u vrelom ulju u malim kolicinama sipati taj već iseceni krompir!Paznja!Sada izvlaciti masicama već svetlo zuti,krompir i stavljati na krpu (na kuhinjski papir,)da upije! I sada zbog vremena,mozete iskljuciti ulje.Ostaviti jedno vreme da to upije a vi da nastavite sa drugim radovima u kuhinji...kuvanje supe ili spremanje priloga „uz pomes”.
„Leone”...tvoji iz Mek Donaldsa u velikim fabrikama,rade isto,samo sto ich sada,SMRZAVAJU i pakuju i salju ich po svojim filijalama po svetu.Tajna može biti,u receptu,ulja sa mascu ili vrste masti,biljna,zivotinjska ili vrste ulja.Ali to je smrznuto!
Po starom receptu,dok ste spremili prilog,napravili supu i već svi seli za sto da rucaju.Taj već iscedjeni „pomfrit” se ponovo stavlja u vrelo ulje (oko 5-8 minuta)gledati boju...zlatno-zuta ili krckavih u rumenoj.Sada je stvar zelje...opet na krpu 1 min. ili servirati!
Svako ima svoj recept za zacin na pomesu...Nas je bio,orascica malo uz kimela i soli normalno.Neko uz mlevenu papriku koji se decentno sve izmesa i prospe po pomesu!Ja sam koristio,so i „bonenkraut”,malo...
Može klasicno...samo so!
Prijatno!
Tabanac
(DR.voseca)
12. јул 2013. у 09.13
„marijamhlc”...da Nemci nemaju puno vrsta krompira je samo,neobavestenost a pomalo i uvreda!Salim se!Nemci su kupusoglodaci i kromirojedaci,svetske klase!
Krompir je „sveta biljka” Nemaca,kao sto je vasa „shljiva”.Krompir nas je prehranio,jer do pre par vekova se još umiralo od gladi a vasa sljiva vas odrzala!Nemamo mi taj kvalitet Vase zemlje i klime,gde psenica može rasti i opstati na svakom pedlju zemlje.Mi smo od gladi i decu prodavali (poslednje prodato nemacko dete je 1943).
Krompir je vrlo kasno donesen u Nemackoj u isto vreme kada je i Dositej Obradovic doneo u Srbiju.Doduse,bilo je to da je krompir,bilo samo cvece po francuskim dvorovima i da su ga Dame,nosile samo kao cvece na sesirima ali jesti,nikako...bilo je navodno otrovno!
Krompir je i kriv,tolikom iseljavanju Nemaca u Ameriku a najviše Iraca u kasnijem periodu.Neka bolest,koja je krompir,pretvarala u masu,slina i sluzi učinila je ogromnu glad kod Iraca!
Krompir je nemacka reč...znaci kriva kruska...neki je ovde zovu i „erdapfel”,jabuka iz zemlje,kao i francuzi isto „jabuka iz zemlje”i bukvalno taj „pomes” i „pomfrit” znaci bukvalno „jabuka”...a ima ich bar u nemackom jeziku još dvadesetak izraza...pa i „shrompas”...naborana.A vasi Sorbi ovde u Nemackoj iz zovu i kulka ili berna...
Kod vas postoji reč,krtola,odgovara srompasu.Jer se krompir sadi i održava u navucenoj zemlji.Nema veze sa recju,krtola od krtog već od grtati...inače bi i krtice bile krte i krticnjaci bili krti!
O vrstama krompira trebace nedeljama pisati...
Ja sam probao tridesetak...od ogromnih do sitnih,okruglih do poput roga...do slatkih koji ne beze od ukusa kuvanog kestenja!
Kažu pravi originalni su bili ljubicasti!Takvih da su skoro crni pa do roze a i belih boja.
Bilo je do II sv,rata izuzetnih autohtonih vrsta,kako u Srbiji tako i u Nemackoj.Posle II svetskog rata su Amerikanci,poslali pomoć u krompirima ALI SA STETOCINAMA,krompirove zlatice,koje su ovde bile nepoznate sa još par virusa itd.Tako je to bilo.Unistene su ogromne vrste krompira a mi smo bili osuđeni na uvoz,semenja krompira,koje su bile otporne.I ne treba reci,odakle se semenje uvozilo.Imaš pravo da pogadjas,jednom!
Sada su u opticaju,najcesce,industrijski krompir,onaj koji najcesce upotrebljava siroka narodna masa.Lak za obradu i eksploatisanje...
Najbolje krompire po ukusu sam jeo dok sam Radio na jednom podrucju u Nemackoj,zvano Tribsees.Imali smo arheoloska istrazivanja.To bi rado precutao...pre skoro 1000 godina,tu blizu su Nemci,sireci katolicanstvo,poklali ogroman broj S(o)rba,jer se nisu hteli ponemciti i pokatoliciti.Hteli su ostati verni svom Svetovidu.Tog kneza,sorbskog nisu,ubili već izvadili oci,isekli jezik da tako tumara po truplima svojih vojnika!Pisao sam na istoriji,pa trazi,tamo.Tu je blizu i „Trebisnjica” sa „trebishkim jezerom”...
Tu je i poenta ove Price.Podignut je „Kartoffelmuseum”,muzej krompira...Sacuvali su ogromne sorte,davno nestalih vrsta krompira.Ukusom koji prevazilazi sve krompire!Kakav je samo ukus,pomesa od crvenog krompira!!!Pa on je sladak!Pa i stari ohladjeni pomes ima ukus (izgled i boju,ne!).Prilikom pranja oljustenog krompira,voda je bila sva u roze farbi.Crni ili tamno ljubicasti krompir je skuvan,vrlo perverzan izgledom.Ukusom,kao kuvan cvrst i kompaktan.Ukusom na prezrelu krusku...i sladak!Zvuci cudno...samo mu so daje još bolji ukus!
Toliko bih!
Pozdrav!
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.