Дискусије : Немачка

 Коментар
Srpska klopa u MInhenu
iphotoeverything
22. мај 2013. у 16.49
Cao svima,

aj prvo da se predstavim :)
ja sam Marko, novopeceni gasterbajter :) Dosao sam u Aprilu u Minhen i poceo da radim u jednoj advertajzing agenicji kao dizajner. Pre Minhena sam bio u Singapuru i Amsterdamu.

Inače sam iz bg-a.

Zanima me gde može da se nadje nasa klopa ovde tipa burek, rostilj, sarme i ostale lepe stvari :) Takođe zanima me jel ima neka nasa prodavnica gde mogu da se kupe domaće stvari?

Hvala puno,
sirchulle
(CAD Designer)
23. мај 2013. у 16.04
Ima kod mene kuci. Spremam izvanrednu musaku i sve ostale specijalitete mnogo bolje nego ceo Minhen. Sarme, musaku, a bogami odlične dalmatinske specijalitete, sa ribom. Ako već nema nigde okolo i ako nema odgovora na tvoje pitanje tu sam. Takođe spremam i bureke i ostalo, znam gde se nabavljaju kore i sir. Prodavnica ima ali može nešto da se i izkombinuje. Kako ti rece, inače sam iza CA (Cacak, srce Srbije...mislim ako može Kosovo da bude srce Srbije zašto ne može i Cacak?). Salu na stranu ako te interesuje nešto oko klope salji mail na [email protected] pa da se i čujemo onda...
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
24. мај 2013. у 05.08
Svaka cast Sirchulle!
Reci mi gde se u Minhenu mogu kupiti kore za gibanicu i pite, a gde ima sira tvrdog u vilijama?
sirchulle
(CAD Designer)
24. мај 2013. у 05.42
Ima kod Turaka u Schleissheimerstr. Zaboravih kako se zove prodavnica. To je tek nešto ispred MIRA trznog centra sa desen strane kada se ide ka MIRA centru. Tamo imaju kore raznih vrsta i velicina, upakovane ali i povelike. Slične su debljine kao i naše ali su okrugle i povelike pa ih treba malo seckati. Sireva ima raznih vrsta, grckih turskih, takoreci naših. Ja spremam gibanicu a i burek. Gibanica je laksa, izdrobe se kore, umute jaja, sir, malo kisele vode, ulje pa se slože u pleh i naspe ta umucena smesa. Burek treba malo vise strpljenja. Ja ga spremam isto sa korama ali se umuti ista smesa sa manje jaja pa se slaze po slojevima ali ne bas pedantno. U jednu casu stavim prasak za pecivo, vodu i ulje pa to između slojeva polivam. Burek a mesom ne volim pa ga i ne spremam. Jedino sir i spanac. Takođe ima i gotovih zamrznutih pita ali su skupe i ne bas ukusne kao kad sam spremim. Osim toga ima i kiselog kupusa za sarme. Ih kad ih ja savijem pa kada skuvam iz jedno pet sest puta. Pocnem pa stanem, spremim nešto drugo i tako dva dana kuvam a one se rastope. Musaku spremam na neki svoj način i to sa krompirom. Da ne dužim dalje, to mi je bas hobi ali za divno cudo ne jedem mnogo nego volim da spremam. Jeste da posle sve mora da se opere ali šta da se radi. Ako vas interesuje u sledećem nastavku ide musaka na moj način a kasnije i Orada u rerni...
Pozdrav...Nadam se da nisam udavio mnogo...
Hobbit
24. мај 2013. у 07.17
Wow! Ja sam slaba kuvarica, kolace nemam pojma zato što ih i ne volim. Hajde sad da recepte uredno ispises, za nas totalne amater-KE.
sirchulle
(CAD Designer)
24. мај 2013. у 08.43
Dakle, musaka ala Sirchulle...

Priprema krompira: Krompir oljusim i iseckam na kriske sitne, ubacim u hladnu vodu i posolim. Kolicina treba da bude da se pokriju pleh (posuda) dva puta ali ne nešto gusto. Kuva se taman toliko da voda provri i onda se skine sa vatre.
Nadev: Za neki osrednji pleh (posudu) uzmem 300 gr mlevenog juneceg mesa i stavim na ulje da se przi na laganoj vatri s time da ga potpuno usitnim varjacom i posolim. Dalje uzmem jednu tikvicu (Zucchini), operem je i iseckam na tanke kolutove. Naravno pre toga odsecem dva kraja tikvice. Može i da se se istruze na rende za listice (ono sto ima dva proreza). To ubacim u meso i nastavim da dinstam, dodam zacine (vegeta i sl.) a ja volim i kim i tamjan (mediteranski smek) pa i to dodam. Nakon toga dodam malo, tek malo strugane sargarepe (mrkve). Verovatno se pitate a gde je luk? E pa luk bi trebao da ide ranije ali ja koristim ovaj mladi luk sto je sada u opticaju. Lepo ga operem, odsecem mu „bradu” i vrh od pera i onda ga iseckam sitno i uzduzno na dva centimetra duzine. Pošto je mladi luk dodajem ga na kraju da ostane njegova aroma jer bi se na početku on preprzio totalno. Dodam malo belog luka, bibera i aleve paprike (tek zbog boje).Kad se sve to malo sjedini skinem to vatre (nakon dva tri minuta) i to je to.
Musaka I faza:
Uzmem pleh i u njega naspem pola onog krompira. Izvadim ga iz vode cediljkom. Nakon toga naspem onu smesu za musaku ravnomerno i na kraju ostatak krompira preko svega. Ako ostane nešto krompira bolje ga je baciti nego sipati unutra jer previse krompira daje los ukus.
Nakon toga pleh prekrijem folijom i stavim u rernu da pecem. Pecem ga na jedno 200 stepeni dok miris ne „izadje iz rerne”. To je moj način da pratim šta se desava unutra.
Preliv:
U jednoj posudi umutim nekoliko jaja (ja volim manje jaja), dodam mleka i napravim smesu od toga. Obavezno posoliti. Neko voli da doda i pavlake i slično ali ja ne volim bas masno i jako pa je to to.
Kada je miris iz rerne „izasao napolje” izvadim posudu sa musakom, skinem foliju sa nje i naspem preliv preko svega. Sve to vratim u rernu i pecem dok ne dobije svetlo braon boju.

Nadam se da će vam recept biti ukusan...
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
24. мај 2013. у 12.05
Hvala ti! Potrazicu kore i sir kod Turaka, za kiseo kupus znam i ja ga kupujem u turskim radnjama.
Par puta sam naisla na vakumirane glavice kiselog kupusa uvezene iz naših krajeva.
Super su ti recepti Sirchulle! Svaka cast, blago tvojoj porodici!
sirchulle
(CAD Designer)
24. мај 2013. у 16.11
A sada dve tri reci o Oradi. Orada se kupi smrznuta u Real-u ili u Aldiju i ne mora mnogo da se muci oko nje jer je ociscena. Ko ima prilike može i svezu da kupi. Orada se odmrzne, ocedi i onda se sa strane naprave dva dijagonalna reza i njih se prvo prstom ubaci malo soli a onda sitno isece beli luk i po jedno parce ubaci u svaki od rezova. Limuni isecite na kriske i ubacite ga unutar orade. Pre toga malo je unutra posolite. Tako Orade poslozite u pleh i dodajte maslinovog ulja. Bertolini je odlično i to ono sto daje opor ukus. Ostatak limuna poredjajte u pleh a sve prelijete belim vinom. Naseckajte svezeg persuna i pospite po Oradama. Sve to prekrijete aluminijumskog folijom i kada Orade „ispuste miris” kroz rernu skinite foliju i povremeno je prelivajte sosom što se ocedi u pleh. Orada se ne sprema dugo i ne na jakoj „vatri”. Nakon toga izvadite Oradu, servirajte je uz neki prilog. Ja, kao nesudjeni Dalmatinac volim kuvani krompir sa blitvom ali i pirinac (riza) nije losa varijanta. Pirinac se posoli skuva tek da provri i onda se kuva koji minut još a onda se izvadi resetkom na pleh, pokrije folijom i malo zapece. U jednu malu posudu se nasecka persun, doda beli luk, prelije maslinovim uljem. Kada je sve to gotovo tu smesu prelijete preko pirinca (rize) i servirate sa Oradom. Malo belog vina i mineralne vode (po ukusu) i miris mora je tu. Još vam treba i dobro drustvo suprotnog pola i uzivanje je garantovano. Nema ništa bez Mediterana...
Hobbit
26. мај 2013. у 05.01
Pitanje: koliko vina treba da se naspe? Do pola orada ili totalno ih pokriti?
Na kojoj je temperaturi rerna kad stavih orade?
Volim orade i spremam ih slično, ali bez limuna, sad ćemo da probamo tvoj recept :-)
sirchulle
(CAD Designer)
26. мај 2013. у 09.26
Ja naspem prvo maslinovo ulje i sve one zacine sto sam pobrojao i dospem vina malo ispod polovine Orade jer i ona pusti vodu. Naravno, mora se s vremena na vreme kasikom prelivati ali to je prihvatljivo. Ako volis res Oradu onda je na polovini pecenja okrenes na drugu stranu resetkom da se ne raspadne. Pretpostavljam da se Orada pece između 180-200 stepeni jer je to četvrti podeljak na mojoj rerni. Takođe slično spremam i brancina ali one je malo jači i masniji. Koliko sam ih ulovio samo u Istri i u Crnoj Gori. Sto bi rekli dok ne probam lava za mene je brancin kralj zivotinja.
sirchulle
(CAD Designer)
26. мај 2013. у 09.41
Juče sam spremao pizzu a danas je pekao. To je po meni najbolji ukus pizze. Spremim testo za pizzu kao za hleb ali umesto svezeg kvasca stavim suvi (možda uobrazavam da je bolji) i dodam malo ulja da se bolje razvlaci. Razvijem testo i stavim sve sto ide u pizzu. Dakle, poceo sam umesto sosova da u blenderu meljem paradajz koji kupim i to onaj „fleisch” kad naletim. Kupim ga i stavim na prozor od stana da odstoji koji dan i on sam sazri te pocne da mirise na domaći. Skoro kasnije ispadne kao domaći mleveni paradajz. Posolim, ubacim origano i bosiljak. Nazalost ovih dana loše vreme i nema sunca. Tako spremljenu pizzu sa paradajz sosom, sampinjonima, curecim prsima (isecena) pospem sa sirom (dve tri vrste) i ubacim u frizider za sutra. Ono testo nadodje, upije paradajz sa origanom pa kad ga ispeces dodje ti da sve poizbacujes sa pizze i samo testo da jedes.
Tabanac
(DR.voseca)
26. мај 2013. у 20.47
.Moderatore...brisi ovo!
Ovako,ovakvim postovima,Srbi muce Svabe...!
Banovanje ili da gore potpisnici,postova...ostave adrese i polozaj i mesto svog frizidera u stanu!
Potpis...„Tabanac”,Terminator srpskih frizidera (sa visegodisnjim iskustvom)!
Hobbit
27. мај 2013. у 07.31
Cekaj, ti onda spremas pizzu 3 dana??? Napolitanci za to vreme pola grada na´rane :-)
sirchulle
(CAD Designer)
27. мај 2013. у 09.57
Pa ne bavim se ja biznisom nego spremam za sebe i porodicu.
mija13
20. јун 2013. у 14.08
Sirchulle, probacu da spremim tvoju musaku, a za revans musaka od plavog patlidzana:

5 većih patlidzana oljustim, nasecem uzduz i posolim. Treba im oko 40 minuta da puste vodu.
Pohujem ih u jajima i brasnu, a onda redjam u tepsiju:
red pohovanih patlidzana, red mlevenog mesa, unapred pripremljenog, i tako redom, dok ne potrosim, odozgo patlidzan.
Mleveno meso, oko 500 grama, prodinstam sa vecom iseckanom glavicom luka na m. ulju, ništa vise.

To, sad već u tepsiji, zalijem sa litrom mleka u kojoj su umucena 2-3 jajeta, ofrlje bibera i aleve.

Pecem na 200 stepeni oko 1 sat, po mirisu iz rerne znam kad je gotovo.

Ako bude još neki recept revansiracu se sa posebnim: pileca prsa sa medom, star 8 vekova, ili „krpicama” inače nema ga nigde, u nijednom kuvaru sveta, porodicno nasledstvo.

Ako su domaćice zainteresovane za brze kolace, priprema 5 minuta, stavicu recept.
Od osnovne smese može se napraviti nekoliko varijanti(kolaca).
Pa prijatno.

 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Mantra Bracelets?
.