Дискусије : Немачка

 Коментар
Državljanstvo
Pokerplayer
22. мај 2013. у 03.33
Molim da mi neko odgovori DA LI SE U NEMACKOJ DOBIJA DržavLJANSTVO AUTOMATSKI RođeNJEM znaci samo ako se dete rodi tamo a roditelji nisu državljani,eventualno imaju neki boravak.Do sada sada sam dobijao razlicite odgovore.
Leon01
(ekonomista)
22. мај 2013. у 03.53
Svako dete koje je ovde rođeno ima pravo na drzvaljanstvo.
Jaga
22. мај 2013. у 05.19
Leone, nije tačno. To sto si napisao vazi npr. za USA.

U Nemackoj državljanstvo se stice od roditelja.

Ili, dugim boravkom ovde, kao i svi ostali stranci koji steknu uslove za sticanje nemackog državljanstvo.

Pozdrav,
Jaga
Leon01
(ekonomista)
22. мај 2013. у 05.57
Jaga ne pricaj stvari koje neznas.

svako ko dobije dete ovde ima neku vrstu boravka.

a deca imaju pravo na državljanstvo, imaju kažem jer možeš da trazis ili da ne trazis, a nema veze sa nicim drugim. ovde imaš pravo u usa dobijes automatski.
Leon01
(ekonomista)
22. мај 2013. у 06.13
„Bestimmungen für in Deutschland lebende Ausländer

Kinder von Ausländern erwerben bei Geburt in Deutschland unter bestimmten Voraussetzungen die deutsche Staatsangehörigkeit. Sie müssen sich allerdings zwischen ihrem 18. und 23. Lebensjahr entscheiden, ob sie die deutsche Staatsangehörigkeit oder die Staatsangehörigkeit ihrer Eltern behalten wollen.”

>>

ovde piše da pod uslovom dobijaju al da moraju sa 18 da se odluce dal hoće nemacko da zadrue ili roditeljsko državljanstvo
Jaga
22. мај 2013. у 06.15
Sada sam još jos jednom potražio aktuelni zakon o državljanstvu. I vidim da si delimicno u pravu.

Od 1. januara 2000 više ne vazi iskljucivo pravo sticanja drzvaljanstva nasledjem, nego vazi dodatno i za decu rođenu ovde, čiji bar jedan roditelj već živi najmanje 8 godina ovde i ima neogranicenu boravisnu dozvolu.

Znaci, ne dobija bas svako dete koje je ovde rođeno državljanstvo. A nije ni da se isljucivo nasledjem stice.

To je verovatno i razlog, zašto je Pokerplayer dobijao razlicite odgovore.

Izvori:

http://www.bundesregierung.de/Webs/Breg/DE/Bundesregierung/BeauftragtefuerIntegration/Staatsange hoerigkeit/geburtsortprinzip/_node.html

http://www.bundesregierung.de/Content/DE/StatischeSeiten/Breg/IB/Einbuergerun g/gp-a1-voraussetzungen.html?nn=400188

Pozdrav,
Jaga

Hobbit
22. мај 2013. у 06.18
Ako se mama koja je u Nemackoj recimo turisticki ovde porodi, dete nema nikakvo pravo da trazi državljanstvo. Dete koje se rodi ovde a ima roditelje koji imaju radnu i boravisnu dozvolu u Nemackoj do svoje 18 ima pravo da nosi oba državljanstva: Nemacko i ono koji mu imaju mama i tata. Sa 18 godina mora da se opredeli samo za jedno, jer Nemacka ne dozvoljava dvojna državljanstva.
Znaci, ništa automatski kao u USA. Čula sam još da ako roditelji imaju neogranicenog trajanja dokumente (a ne državljanstvo) dete koje se rodilo u Nemackoj ima pravo da ranije od 18 godine dobije definitivno Nemacko državljanstvo, ali ovde ne znam sve detalje.
Irska je do pre čini mi se 5 godina imala istu situaciju kao USA, deca koja se rode na njihovoj teritoriji dobijaju Irsko državljanstvo, ali su i oni to ukinuli
Leon01
(ekonomista)
22. мај 2013. у 06.30
dobro nisam znao da moraju roditelji da budu najmanje 8 godina ovde alisam reko da moraju da imaju boravak ne turisticku vizu.
Jaga
22. мај 2013. у 06.31
U zakonskom tekstu iz prethodnog linka, piše da deca rođenu ovde, gde su ispunjeni ti dodatni uslovi (jedan od roditelja da ima minimum 8 godina boravka ovde i neograncinu boravisnu dozvolu) sticu državljanstvo automatski, tj. bez eksplicitnog zahteva.

@Leon: Ja sam rođen ovde, i odrastoao ovde. Ceo zivot se me ljudi pitali, zar to nije dovoljno za državljanstvo? I nije bilo dovoljno ni za radnu dozvolu, a kamoli za državljanstvo. Jeste mi promakla, da zakonska promena 2000-te godine. Ali ocigledno nije tacna izjava: „Svako dete koje je ovde rođeno ima pravo na državljanstvo.”

Pozdrav,
Jaga

Leon01
(ekonomista)
22. мај 2013. у 06.39
ne znam jaga, ja ne poznajem nikog ko je ovde rođen ovde živi roditelji mu imaju boranu vizu a da nisu imali pravo na državljanstvo.
Leon01
(ekonomista)
22. мај 2013. у 06.41
a da nije automatski pitaju te u bolnici gde moja majka radi ima odeljenje i kad izlazis iz bilnice oni te pitaju tj. daju ti dokumenat koji ga ti ispunjavas ako hoćeš da ti dete bude nemac.
kažem nisam jedino znao to za 8 godina mislio sam svako ko ima Aufenthaltsgenemigung ili Berechtigung
Gojko
22. мај 2013. у 08.42
Dete koje se rodi ovde a ima roditelje koji imaju radnu i boravisnu dozvolu u Nemackoj do svoje 18 ima
-------
do 21-ve godine moraju se opredeliti za koje će dražavljanstvo
Leon01
(ekonomista)
22. мај 2013. у 09.13
smanjeno na 18 ;)
Pokerplayer
22. мај 2013. у 17.58
Pa tako nešto sam i ja mislio jer znam slučajeve razlicite ali ipak zavisi od statusa roditelja,definitivno nije automatsaki kao u USA.
Hvala na odgovorima
30. јануар 2014. у 05.52
A mozete mi reci, šta ako je dete stranaca rođeno u Srbiji i u Nemackoj doslo sa god dana. Kada dete može dobiti državljanstvo? i da li ga uopste mogu dobiti deca koja nisu rođena u Nemackoj a dosla su sa god dana tu. S tim da roditelji imaju radnu i boravisnu dozvolu.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for PomPom Keychains?
.