Дискусије : Немачка

 Коментар
Prijava boravka u Nemačkoj?
Annunaki
(Kakve su ti misli takav ti je)
24. март 2013. у 17.09
Žena i ja imamo Mađarsko državljanstvo (tačnije ja dobijam za par meseci). Šta nam je potrebno za prijavu boravka u Nemačkoj?

Ja sam dipl. ing. informatike, znači IT struka koja je deficitna u Nemačkoj. Žena radi kao tehnolog u pivari. Već par meseci tražimo posao preko neta u Nemačkoj, ali za sada bezuspešno.

Da li postoji mogućnost da odemo u Nemačku bez prethodno pronadjenog posla i tamo se prijavimo na zavod za zapošljavanje koji bi nam verovatno pronašao već nekakav posao?

Da li bismo dobili socijalnu pomoć dok se ne zaposlimo i kolika bi ona bila u Minhenu. Koliki je dečiji dodatak i da li država plaća deo kirije za stan dok smo na socijali.

Berlin2006
(carpe diem)
25. март 2013. у 06.11
Lepo si ti to zamislio, ali svi bi po toj logici onda dolazili u Nemacku i isli do Zavoda za pomoć.
Na osnovu čega mislis da bi trebalo da dobijes dozvolu za boravak, ako nemas posao?!

Posao, pa ako ga izgubis ides na biro za nezaposlene i onda dobijas pomoć...
Annunaki
(Kakve su ti misli takav ti je)
25. март 2013. у 06.52
Hvala. Tako sam i pretpostavio.
Da li dete dobija dečiji dodatak ako samo jedan roditelj radi i koliki je on?
Da li neko zna kolika je socijalna pomoć ukoliko se ostane bez posla?
Berlin2006
(carpe diem)
25. март 2013. у 19.03
Socijalna je oko 370eur po osobi. Kiriju pokrivaju, ali za to postoje tabele (u zavisnosti od broja clanova porodice) i nije iskljuceno da se cifra razlikuje od pokrajne do pokrajne. Postoji i deciji dodatak, ali ne znam koliko. Mislim 150eur.
opera
(muzicar)
25. март 2013. у 19.29
Decji dodatak je 180 evra za prvo i drugo dete. Svako sledeće dete dobija oko 220 evra. Taj dodatak dobija uvek samo jedan roditelj i to nezavisno da li radi ili ne. Ko će ga dobiti zavisi od toga kako su se roditelji dogovorili. Ako dobija onaj roditelj koji ne radi- decji dodatak placa Landeskasse, a ako dobija onaj koji radi-placa poslodavac.
Annunaki
(Kakve su ti misli takav ti je)
26. март 2013. у 03.42
Sad sam saznao sa neta http://en.wikipedia.org/wiki/Hartz_concept da su od 2013. godine povećana socijalna primanja po članu na 382€(u čanove se broje i deca ?).

Ako sam dobro razumeo u slučaju da žena i ja ostanemo bez posla dobijamo pomoć od 382€ x 3(za dete?) + plaćen stan zajedno sa režijom.
To mi izgleda čudno, s obzirom da to ispada više para nego kad samo jedan radi???
Jer koliko ja znam ako jedan bračni drug radi, drugi automatski ostaje bez socijalne pomoći i potpuno sami plaćaju ceo stan sa režijom.

Ispravite me ako negde grešim.
LaszloJ
(Dr.-Ing.)
26. март 2013. у 06.05
Da razjasnimo jednu stvar:

Građani bilo koje EU-države (osim Rumunije i Bugarske) imaju pravo da se nasele gde god žele. Za to im ne treba nikakva dozvola, viza ili slično. To pravo se zove na Nemačkom „Freizügigkeit” (da, znam, reč ima i drugo značenje), a detalji se mogu npr. tu pročitati:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=457&langId=de

Jednostavno rečeno, koristeći navedeno pravo na slobodno kretanje, rad i naseljavanje u EU mogu se koristiti i resursi tipa zdravstveno osiguranje ili socijalna pomoć.

A što se članova uže porodice EU-građanina tiče, za njih važi sledeće

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=460&langId=de

U prevodu: članovi uže porodice EU-građanina imaju pravo na boravak sa njim u istoj državi, bez obzira na njihovo državljanstvo. O pravu na rad nisam našao ništa, mislim ta to nije garantovano članovima porodice koji nisu EU-građani.

Pozdrav
Laslo

***
Familienangehörige

Folgende Familienangehörige haben ungeachtet ihrer Staatsangehörigkeit das Recht, sich in demselben Land wie der Arbeitnehmer aufzuhalten:

Ehegatten,
eingetragene Partner (vorausgesetzt, dass eingetragene Partnerschaften im Aufnahmeland rechtlich einer Ehe gleichgestellt sind),

Nachkommen, die das 21. Lebensjahr noch nicht vollendet haben oder denen Unterhalt gewährt wird,

Verwandte in gerader aufsteigender Linie (z. B. Eltern, Großeltern), denen Unterhalt gewährt wird.
Annunaki
(Kakve su ti misli takav ti je)
26. март 2013. у 07.47
LaszloJ - „Jednostavno rečeno, koristeći navedeno pravo na slobodno kretanje, rad i naseljavanje u EU mogu se koristiti i resursi tipa zdravstveno osiguranje ili socijalna pomoć.”

To je ok. Ali da bih ostvario pravo na socijalnu pomoć najpre se moram zaposliti tamo. Ukoliko se potom desi da ostanem bez posla tek tada mi sleduije pravo na socijalnu pomoć. Tako reče „Berlin2006”
To znači da posao moram tražiti odavde, a to je dosta teže nego biti tamo. Jer ja kada nađem posao odavde socijalna pomoć mi neće biti bitna.

Zna li neko odgovor na pitanja iz mog prethodnog posta?
LaszloJ
(Dr.-Ing.)
26. март 2013. у 09.39
Samo što Berlin2006 govori iz ugla srpskog državljana. Na to smo se svi navikli, to nam je iskustvo i ne znamo za drugo.

Jasno je da „samo” kao državljanin Republike Srbije ne bi dobio ni dozvolu za boravak bez osiguranog posla (a i tako bi to možda teško išlo). Pa ne bi mogao ni da ostaneš i kao posledica ne bi dobio ni socijalnu pomoć.

Ali za građane EU-država važe drugačiji zakoni, hteli mi to da priznamo ili ne. Te zakone treba detaljno proveriti pre nego što se paušalno kaže „što bi ti to hteo (...)”.

O socijalnom osiguranju na primer možeš ovde nešto pročitati:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=de&catId=26

odnosno:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=857&langId=de&intPageId=972

***
„Sie haben keine Sozialversicherungsleistungen aufgrund einer gegenwärtigen oder vergangenen Beziehung, und Sie sind nicht erwerbstätig. In diesem Fall gelten für Sie als nicht erwerbstätige Person die Rechtsvorschriften des Landes, in dem Sie wohnen. Bitte beachten Sie, dass der Zugang zu Sozialversicherungsleistungen in einigen Ländern nur Personen gewährt wird, die dort wohnen, in anderen sind nur Personen (und ihre Familienangehörigen) versichert, die eine Erwerbstätigkeit ausüben.”
***

By the way, ako danas jedan IT-stručnjak u Nemačkoj ne može naći posao (bilo koji posao u struci za neku prosečnu platu u tom sektoru, a ne nešto posebno gde se ništa ne radi a plata je velika), taj bolje da ostane tamo gde je. A ako računamo neto početnu platu od 1500-1800€, jasno je da ne treba razmišljati u perspektivama socijalne pomoći.

Jaga
26. март 2013. у 09.46
Tačno tako.

Kada nadjes posao pre nego sto stignes nikakva socijala ti nije potrebna.

I to je jedini pravi put. Sve ostalo je zezancija.

A socijalna pomoć, detalje ne znam, je skresana pre par godina (Hartz IV), gde ni dugogodisnji uplatioci u sistem ne dobijaju vise od crkavice, a ne neki pridosli sa strane.

Annunaki
(:))))
26. март 2013. у 10.33
Naravno da i ja znam da je bolje prvo pronaći posao pa otići. Samo to ide dosta teško, zato sam i pitao šta je sa obrnutom varijantom.
Koliko sam shvatio po zakonu EU to pravo na primanje pomoći zavisi od zakona te zemlje u kojoj idete.

Ponovo da pitam, da li u Minhenu u slučaju da žena i ja ostanemo bez posla dobijamo pomoć od 382€ x 3(za dete?) + plaćen stan zajedno sa režijom.
To mi izgleda čudno, s obzirom da to ispada više para nego kad samo jedan radi???
Jer koliko ja znam ako jedan bračni drug radi, drugi automatski ostaje bez socijalne pomoći i potpuno sami plaćaju ceo stan sa režijom.„

Da je je to tako ili ja grešim?

Da li bi supruga dobijala socijalnu pomoć ukoliko bi za početak samo ja radio a ona ne? ”
vatra78
26. март 2013. у 13.00

Ja imam francuski pasos i hteo bih da se preselim negde posto nisam zadovoljan zivotom u ovoj zemji. Raspitivao sam se i za Nemacku. Bio sam sa prijateljem u njihovoj opstini i rekli su mi da mi ne treba ni odjava iz moje zemlje niti posao. Ono sto traže je adresa. Traže iznajmljeni stan ili stan nekog ko će te prijaviti na svojoj adresi. Tek posle toga možeš da trazis posao. Što se tiče socijale bilo me blam odmah da pitam za nju. Neki od prijatelja govore da imamo odmah pravo a drugi tek nakon gubitka posla. Ja se još nisam odlucio za Nemacku ali je dobra opcija. Srećno. Pozdrav
Jaga
26. март 2013. у 16.15
Ja u klin ti u plocu.

Zato sam sada procitao uslove za taj famozni zakon o slobodnom kretanju.

Državljani EU iamju pravo boravka i rada u svim drzvama clanicama EU.

Za nezaposlone EU to pravo isto vazi, s tim sto moraju pri ulasku u zemlju dokazati da neće traziti socijalnu pomoć. To se svodi na to da imaš zakljuceno zdravstveno osiguranje i novac potreban za boravak u doticnoj zemlji. To moras imati već na ulazu u zemlju.

Iz toga sledi da nemate prava ni na kakvu socijalnu pomoć sasmim dolaskom. A kada nađeteposao i pocnete da uplacajete u socijalne sisteme, onda principijelno imate pravo na socijalnu pomoć, ali iznos te pomoći zavisi direktno od iznosa placenih doprinosa, i duzine vremenskog perioda uplacivanja u socijlane sisteme.

A već rekoh, ni ljudi koji su decenijama uplacivali više ne dobijaju bog zna šta.

A i deciji dodatak je upravo to - dodatak. Ne možeš sa decijim dodatkom planirati zivot.

Tako da, batali tu ideju, nego lepo nadji posao, pa prvo ti dodji pa kad nadjes stan i prođe probni period, onda ti se i supruga pridruzi.

I to je to. Nema nikakve magije.

Odjava,
Jaga
Annunaki
(:))))
27. март 2013. у 04.16
Hvala svima na trudu i odgovorima.

Da ne ispadne da ti protivrečim „Jaga” ali je na osnovu:

„Državljani EU imaju pravo boravka i rada u svim držvama članicama EU.
Za nezaposlone EU to pravo isto vazi, s tim sto moraju pri ulasku u zemlju dokazati da neće traziti socijalnu pomoć. To se svodi na to da imaš zakljuceno zdravstveno osiguranje i novac potreban za boravak u doticnoj zemlji. To moras imati već na ulazu u zemlju.”

ne bih izveo takav zaključak da

„Iz toga sledi da nemate prava ni na kakvu socijalnu pomoć sasmim dolaskom.”

već samo to da oni žele da se obezbede da ne tražiš pomoć, što ne znači da su možda po zakunu dužni da ti je daju a možda i nisu.

Uostalom kome bih ja šta dokazivao ako ja iz Srbije sa Mađarskim pasošem ulazim u Mađarsku tj. EU tj. svoju zemlju :) a odatle za Nemačku.
Ako bih uopšte i probao tako nešto naravno da bih poneo dosta novca.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
27. март 2013. у 11.07
Jaga je u pravu, a vi ako mislite da ćete dolaskom u Nemacku odmah dobiti placen stan i socijalu, idite pa pokusajte.
Možda i dobijete, ali ja ne verujem.
Annunaki
(:))))
27. март 2013. у 18.33
Naravno da tako nešto nećemo ni pokušavati. Ja sam samo hteo da kažem da niko još ovde nije rekao zasigurno da li je tako nešto moguće ili ne. To je sve.
I „vatra78” je čuo od jednih da je to moguće a od drugih da nije.

Hvala svima na trudu i pomoći.
Pozdrav.
vatra78
27. март 2013. у 20.08
Meni su jedi rekli da je odmah moguće,drugi posle tromesecnog rada i gubitka posla a treci tek posle godinu dana. Savetovao sam se i sa dva advokata koji su mi dali razlicite odgovore. Jedan da imam odmah sva prava kao i Nemac a drugi pravo na socijalu tek posle godinu dana. Lično mislim da je odmah moguće ali postoji mogućnost da njihova administracija pokusa da te obeshrabri pa tako budes bez primanja prvih nekoliko meseci.Vecina diskutanata nije bila u toj situaciji jer su dolazili sa srpskim pasosem i njihov je boravak uslovljen radom prvih nekoliko godina. Postoji mogućnost da im ovo zvuci neverovatno i lupanje gluposti. U svakom slučaju bilo bi poželjno da odradis bar prvih nekoliko meseci. Pozdrav i javi nam šta si uradio.
Annunaki
(:))))
28. март 2013. у 09.08
Upravo tako. Njihova administracija je čudo. Na jedno isto pitanje dobićete šest različitih odgovora. U tome je i najveći problem, jer ne znaš na čemu si. Shvatam da oni to namerno rade, a neki možda i iz neznanja, kako bi odvratili i zbunjivali ljude da ne rade nešto što je njima na teretu. Кad su ga toliko zakomplikovali da ni njihovi advokati ne znaju tačno šta je po zakonu kako tek onda mi odavde da saznamo.
Čitao sam po forumima i da za razne druge stvari, kako te ne bi obmanjivali i pričali da ne može, moraš nositi kopije zakona kako bi im dokazao.
Entwickler
28. март 2013. у 11.39
Na osnovu mog raspitivanja o svemu i svačemu što se Nemacke tiče zakljucio sam da je posle atomske bombe nemacka birokratija najvece zlo kreirano u istoriji covecanstva. Nekada davno mislio sam da je kod Nemaca sve „pod konac”, da je sve jasno što se propisa tiče i da tu nema nekih prevelikih nedoumica. Milion puta sam čuo na raznim diskusijama i forumima da ljudi nose kopije propisa, zakona itd. i da se ubeđuju i raspravljaju sa sluzbenicima. Neko prođe ovako, neko onako.

Da mi je to neko pricao da je takva birokratija u Kazahstanu pa i da se ne zacudi covek, ali od Nemaca takvo ludilo nisam ocekivao.

Najludji primer je iskustvo jednog lika (on je isto iz IT-ja) koji je nasao firmu u Nemackoj koja bi ga zaposlila ali onda je nastao neverovatan problem. U toj firmi nisu mogli (nisu hteli) da urade ugovor sa njim jer on nema boravak u DE a boravak u DE ne možeš da dobijes ako nemas obezbedjen posao. Birokratija ga je tako vrtela u krug dugo. Lik je kukao na jednom forumu (na elitesecurity mislim) danima i tražio savete od ljudi. Ne secam se kako je na kraju resio problem ali ako se ne varam mislim da je toj babi u HR-u te firme nosio papire i propise o Plavoj Karti ne bi li je ubedio kako to sve funkcionise i da njemu treba ugovor firme da bi dobio ulazne papire i vizu.

U svakom slučaju to ne treba coveka da obeshrabri. Ocigledno su u toj birokratiji sirom sveta sve sami ludaci pa bilo to Srbija, Nemacka, Amerika ili Kazahstan.
28. март 2013. у 16.49
Dali neko zna dali ja kao madjarski državljanin mogu u nemackoj(minhen)da iznajmim stan a da pre toga još nisam nasao posao?

Hvala
LaszloJ
(Dr.-Ing.)
28. март 2013. у 17.19
Naravno da možeš ako imaš dovoljno para za kauciju i ako nađeš nekog ko će ti je izdati. Nikakve formalne prepreke nema!

Ali suštinskih ima.

- Stanodavci obično traže uverenje o tome gde si zaposlen i koliko mesečno zarađuješ. Nema zakona o tome, oni to tako čisto da bi bili sigurni da ćeš moći da plaćaš stanarinu.

Treba samo naći stanodavca koji to ne traži. Ili imati dovoljno para u nekoj nemačkoj banci, ponekad i to pali.
sejjo
30. јун 2013. у 19.30
Pozdrav narode,

Pošto vidim da se ovdje rspravlja,o pametnim stvarima i stvarima koje mene interesuju odlučio sam da se pridružim raspravi i da priupitam neke stvari. Prije nego što postavim pitanje želio bih reći da ste (po meni) najbolji site koji vodi diskusiju o dobijanju „papira” u Njemačkoj, vizama, na koje probleme čovjek nailazi itd., itd.

Sad da Vam postavim nekoliko pitanja?
1) Kako uopće doći do posla u Njemačkoj u jednoj od ove dvije pokraine Baden-Württemberg ili Bavarska?
2)Da li se nalazi teško posao za struku kao što prof historije(uskoro magistar aBd)?
3) Kakva je mogućnost nastavka školovanje(doktorska disertacija)?
4) Da li se teško dolazi do papira ako su svi članovi (muž i žena) fakultetski obrazovani ma šta to značilo?
5) Kolika su primanja u mojoj branši odnosno supruge koja je pravnik po struci?

Hvala na svim savjetima, odgovorima i pomoći!!!
sejjo
14. јул 2013. у 08.55
Dali moguće da su svi otišli na odmor, pa mi niko ne može odgovoriti?
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Earrings?
.