Дискусије : Немачка

 Коментар
Otvaranje firme u Nemackoj
marijamhlc
20. март 2013. у 09.00
Ajmo sada ko zna odgovor na ovo trik pitanje!:)

Planiram otvaranje sopstvene firme u Nemackoj, doselila sam se pre 4msc. Ono sto mene interesuje je sledeće, moj suprug radi u Nemackoj i ja sam dosla kao njegova supruga, tj pripajanje porodici.

E sad, moj suprug nije izvadio blue card, sve se nakanjuje da to uradi.

Da li ja imam pravo da otvorim firmu? Ili moram da menjam kompletno vizu, tj, da se odjavljujem sa vize koju sam dobila preko njega, otvorim ovde firmu, i onda sama sebe prijavim preko moje firme, ili kako ceo taj proces ide?

Jedino sto znam, dok on ne uzme blue card, ja ne smem da radim, tj, nemam radnu dozvolu, ali kako ide proces otvaranja firme ako sam u takvoj situaciji?

Hobbit
20. март 2013. у 09.42
Šta tačno mislis pod otvaranjem firme?
Da ne mislis možda free lance? Za to smo pitali pre godinu dana i bilo je nemoguće dobiti free lance radnu vizu i samim tim mogućnost pocinjanaja te delatnosti dok nemas stalne papire. Receno nam je da se u specijalnim slučajevima odobrava, ali dugo traje procedura. Sve ovo u BW i od pre perioda kada su zazivele Plave karte.
Ako mislis na otvaranje GmbH, za to treba poloziti minimalni kapital, čini mi se da je negde pisalo 250000 (jeste, 4 nule).
Ne znam da ti kažem šta se desava ako sa porodicnom vizom hoćeš da radis tako nešto.
sirchulle
(CAD Designer)
20. март 2013. у 10.53
Otvaranje sopstvene firme nije moguće sve dok se ne dobije pravo naseljenja u Nemacku. Tako se po novome valjda zove stalni boravak. Da bi se dobio stalni boravak je potrebno sezdeset meseci placati doprinose, penziono, socijalno i ostalo sto u najboljem slučaju znaci 5 godina bez pauze. Kao sto rekoh tu su i jezicki ispiti, B1 (na moju sreću) i orientierung kurs. Ovo je moj slučaj jer sam pre pet godina stigao kao strucna i deficitarna radna snaga. U tvojem slučaju nisam siguran koliko ali sam siguran da bez „stalnog boravka” nema sanse. Čak mi je otvoreno to i pisalo u pasosu kao klauzula u boravisnoj dozvoli.
Što se tiče otvaranja firme moj poreznik (Steuerberater) mi je rekao da mogu da otvorim Gewerbe ili GmbH sto u slučaju GmbH znaci i 25000 EU depozita. Nadam se da nisam ništa propustio...
marijamhlc
20. март 2013. у 11.58
Nije freelance u pitanju, u pitanju je prava firma, sa zaposlenima. Znamo da je potrebno ili za GmbH 25.000 Evra ili za AG 50.000 Evra, nisu uopste pare ovde u pitanju.

Koliko sam ja shvatila, bez stalnih papira, ne mogu da otvorim firmu? Polako, ja imam ovde prijavu boravka, to su već stalni papiri, nemam državljanstvo, ali to bi trebalo da bude to...samo mi je potrebna radna dozvola ništa vise osim toga.

Vidim da masa firmi u Srbiji nudi otvaranje preduzeca u Nemackoj, kako je to onda moguće, cisto pokusavam da povezem. Kako onda neki stranac iz naprimer Rusije, može da otvori preduzece u Nemackoj, a nema stalne papire?

Hobbit
20. март 2013. у 12.11
Stalni papiri = dozvola naseljavanja = radna i boravisna dozvola bez ogranicenog trajanja
marijamhlc
20. март 2013. у 12.26
ok, jasno, hvala!:)
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Necklaces?
.