Дискусије : Крајина

 Коментар
Добили смо новог Патријарха
SrboPeuljanac
(Sanjar)
22. јануар 2010. у 21.33
Дакле, изабран је нови Патријарх СПЦ, Иринеј.

Ако желите да сазнате мало више о њему, ако већ не знате, онда овдје имају сви подаци

http://www.spc.rs/

Лично не знам ништа о новом духовном вођи Срба, тј нисам знао док нисам прочитао шта има на том сајту, али мало, малчице ми засмета што му је једна од првих изјава била да би желио да се састане са папом.
Не знам којем би то добру водило ни чему би допринијело то.

Ја знам једно : Нек се мјења шта год желе, али зна се којег датума је Божић а којег је Ђурђевдан или било која друга слава, не дај Боже да ми уведу и овај нови календар, боме бих морао прећи у Зилоте.
:-)

Какви су коментари Крајишког народа за новог Патријарха ?

Свако добро

tropical
(radnik)
23. јануар 2010. у 10.51
Srbo
Pozdravlja te brat Hercegovac.I ja sam se zapitao za te dvije stvari.Šta će nam papa u Srpskim zemljama?Šta će nam drugi kalendar kad imamo svoj?
Ostaje nam da vidimo sve u naredno dolazece vrijeme.A bez obzira na sve,znam da je Bozic 7 januara,a Djurdjevdan 6 maja.
Puno pozdrava.
spiro_r
(instruktor)
23. јануар 2010. у 14.35
NAZALOST POJEDINCI , TREBATE SE MALO VRATITI U 16. VIJEK I MALO CE TE DRUGACIJE RAZMišljATI.
KAO STO ZNAMO DA PO STAROM KALENDARU,BOZIC DOLAZI 25. 12. I UVIJEK JE NA TAJ DAN.
MALA DIGRESIJA : NIKO NE MORA DA VRATI SAT UNAZAD ILI UNAPRED ,AKO NEćE,
ALI CE SIGURNO ZAKASNITI ILI URANITI PRIJE JEDAN SAT [po svjetskom ravnanju}NA ODREđENO MJESTO.
PA NEKA POJEDINCI MALO RAZMISLE...
POZDRAV,BEZ PROVOKACIJE I LJUTNJE...
SrboPeuljanac
(Sanjar)
23. јануар 2010. у 15.06
Поздрав брате Тропикал.

Шпиро, нема љутње, ово је дискусија а и питао сам шта мислите о томе, тако да је твоје мишљење добродошло.
Међутим, још се никада ниједан српски Патријарх до сада није срео са папом, не зам што би и сада.

И нормално да је Божић по старом календару 25'тог децембра, и атко бих желио да то и остане, да га не одбаце па да Божић по новом не буде више 7` мог Јануара.

Још су само српска и руска црква остале на правом путу православља, не бих волио да се то прекине сада, а све само зарад уласка у некакву ЕУ.

Прочитај и ти мало штиво Светог Владике Николаја и Светог Аве Јустина Поповића, све ће ти се објаснити у вези екуменизма.

Свако добро..
vijetnamac
(trgovac)
26. јануар 2010. у 20.08
ja lično mislim, da jedan covijek, ne može sam da donese neku krupnu odluku,ako iza njega
ne stoji krug ljudi ,sa malo manjom,istovjetnom ili čak vecom moći,a stoji najvjerovatnije!!! vidjeli ste ,da su se i „srpske siledzije”
(inostrani jahaci apokolipse) uhljucili u hajku i trku preko nekih srpskih medija i jasno dali do znanja ko je gazda... to opet ne znaci
da će novi patrijarh biti nečija marioneta(samo nam još to fali)
ja bih pre rekao da je on mudar covjek sa velikim iskustvom i da će istrajati na tome da se ne bratimimo sa katolicima(nismo valjda bas dotle dosli)
urednici nekih novina su majstori da rijeci izvlace iz konteksta i to ocigledno ciljano i zlonamjerno...
što se tiče starog i novog kalendara...ja mogu slavim po novom kalendaru 25 dec. ali samo onako karnevalski,potrosacki,pijano i raskalasno kako ga slavi zapadni svijet...
dok će 7 januar zauvijek ostati nas srpski (pravoslavni) duhovni praznik- rođenje isusovo,bar što se mene tiče!!!

SrboPeuljanac
(Sanjar)
29. јануар 2010. у 22.26
Bome, veselo je pocelo...

********

Patrijarh se izvinio muslimanima

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej uputio je danas izvinjenje građanima muslimaske veroispovesti zbog nedavne izjave u kojoj se na nesmotren način izjasnio o islamu. Dve islamske zajednice pozdravile su izvinjenje srpskog patrijarha.

U saopštenju dostavljenom iz njegovog kabineta, patrijarh Irinej ističe da je njegov stvarni odnos prema islamu utemeljen na apsolutnom uvažavanju identiteta, digniteta i integriteta muslimana kao pojedinaca, Islamske zajednice kao celine i islama kao velike svetske religije.

„Povodom mog nesmotrenog paušalnog iskaza o psihološkom profilu muslimana, prenetog u dnevnom listu Blic na Svetog Savu, izjavljujem da on zaista može da bude protumačen na način na koji su ga shvatili oni muslimanski vernici i verski lideri koji su se osetili povređenima iako takvu nameru uopšte nisam imao niti taj nesrećni iskaz izražava moj stvarni odnos prema islamu”, rekao je patrijarh.

Objašnjavajući da je njegova izjava izvučena iz konteksta, patrijarh Irinej navodi da je list u kome je intervju objavljen izostavio početak i kraj iskaza u kome je poručio „da smo svi stvoreni po slici i prilici Božjoj i da smo, samim tim, pozvani da čovekoljubljem prevazilazimo sve postojeće razlike i da živimo u zajedništvu i međusobnoj ljubavi i poštovanju”.

„Izražavam svoje najdublje žaljenje zbog ovog iskaza i zbog njegovih posledica, a muslimanima - našim bližnjima i našoj braći - upućujem svoje iskreno izvinjenje”, navodi se u patrijarhovoj izjavi.

Povodom izvinjenja patrijarha rijaset Islamske zajednice Srbije saopštio da jedino „Bog ne greši”, dok je glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić ocenio da je to „prihvatljiv korak” koji ne može da sanira, ali ublažava posledice.

„Za normalizaciju naših odnosa od presudnog značaja biće dalje ponašanje Srpske pravoslavne crkve prema Islamskoj zajednici”, navodi se u izjavi muftije Zukorlića dostavljenoj medijima.

Rijaset Islamske zajednice Srbije na čijem je čelu reis-ul-ulema Adem Zilkić saopštio je da je „Bogu ugodno kad se čovek kaje i zatraži oprost”.

„Bogu je još ugodnije kada čovek čoveku prašta, zato neka Vam je prosto, da nas Svevišnji podrži da se međusobno ne vređamo i da životna iskušenja i sreću podelimo u miru i poštovanju”, navodi se u saopštenju Rijaseta.

Samo se međusobnim uvažavanjem i poštovanjem svačije osobenosti može postići kvalitetan suživot na opšte zadovoljstvo, dodaje se u saopštenju.

Patrijarh je u intervjuu listu „Blic” ocenio da je filozofija islama da muslimani, kada su u manjem broju, umeju da se ponašaju i da budu korektni, ali da kada postanu nadmoćni i superiorni, čine pritisak. Na tu ocenu su oštro reagovale islamske zajednice koje deluju u Srbiji. (agencije, Mondo)
lazzonni
(fitter)
07. фебруар 2010. у 21.08
srbo brate ...
treba dati sansu i drugima, papa će nam „nadoci”, ne dolazi on bas za dzabe ...
u ovom milenijumskom sastanku 2013 u Nisu, svako ima svoje ciljeve - pa tako i katolici koji se vade na sve nedace ovog prošlog veka... pravoslavlje koliko je da je,a - i malo, ali pomaze opstanku hrišćanstva,
vadimo se sa njima protiv suludog islamizma, pokazace vreme...


 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Mantra Bracelets?
.