Дискусије : Крајина

 Коментар
Malo pije malo vrancu daje
vijetnamac
(trgovac)
14. јун 2009. у 16.13
Mesić na velebitskoj komemoraciji: 'Ovdje je počeo holokaust i ubijanje Srba'Ustaški logor Jadovno prije nepunih 7 desetljeća bio je stratište koje se samo zvalo logor, a u stvari je bilo mjesto ubijanja, rekao je. „Ovdje danas nema spomenika, a kosti ubijenih rasute su u znanim i neznanim jamama Velebita”, kazao je

http://www.nacional.hr/clanak/60121/mesic-na-velebitskoj-komemoraciji-ovdje-je-poceo-holokaust-i-ubijanje-s...

„stipko” već duže vrijeme guguce ovako dal' su pokajnicki stavovi u pitanju ili se stpica priprema za nastavak politicke karijere...
vijetnamac
(trgovac)
14. јун 2009. у 20.01
a tko će ga znati...možda se stipica i pripis(a)e k pupovcevoj stranci,nebi bilo ništa cudno slični su im stavovi:))))
kako se ono veli : „ odande si od kud ti je i žena”
koji bi to dil bio ...dva izdajnika:)))
Neman
(од гвожђа)
15. јун 2009. у 03.15
Јадовно, логор у који су усташе 1941. одводиле жртве свог терора да би их тамо побиле. Налазио се у једној долини на Велебиту на простору од 1250 m, ограђен бодљикавом жицом високом 4 m; око жице била је постављена стража у дубину од 1 km.

Заточеници, већином Срби, најприје би стизали у госпићку казнионицу гдје се вршио распоред за логоре. У логор Јадовно се ишло од Госпића преко села Трновца.

Нераван терен у логору морали су заточеници изравнати и на њему направити заклоне од грања. Заточеници су радили по цијели дан до изнемоглости, уз готово никакву храну. На 5 km од логора налазила се јама у коју су усташе повремено бацале заточенике, преклане над самом јамом. Последњу групу од 1500 људи усташе су побиле митраљезима у августу 1941; нове су жртве возиле на Оштарије, велебитско село на цести Госпић - Карлобаг, и бацили их у јаму у заселку Ступачиново.

У мјесецу мају, јуну и јулу 1941. у Госпић је стизало дневно по хиљаду људи, жена и дјеце. Рачуна се да је крашка јама поред логора Јадовно прогутала око 80.000 жртава.

Према налазу спелеолога дубина Шаранове јаме је око 42,5 метара, и то само до првих костију, којих даље у дубину треба да има око 40 кубних метара (осим ако јама има и галерију или подземне воде). Слична је дубина и јаме на Гргином бријегу, а у околини, постоји и још неколико јама које су усташама служиле за затирање трагове својих покоља и човекоубистава.

Постоје сведочења, и Срба и Хрвата, да су усташе, напунивши неке од јама људским телима, затрпавале их и забетонирале, па их покривале земљом и лишћем да би тако затуриле траг својих злочина.
________________________________________

80.000 жртава.
Jedna od prica kako je nastala Hrvatska
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Necklaces?
.