Дискусије : Сиднеј

 Коментар
Objektivna knjiga/e na engleskom o Yu/Srbiji
bananas
(*****)
10. март 2013. у 23.44
Zanima me da li postoji kakva dobra knjiga ili knjige koja obradjuje istoriju našeg naroda a da nije jednostrana i nakaradno napisana? Treba mi za podmladak.
josh-uvek-ovde
11. март 2013. у 03.42
Potražiću...Od kog vremenskog perioda, od Slovena i dolaska na Balkan?
bananas
(*****)
11. март 2013. у 08.09
Apsolutno sve ali, iskljucivo na engleskom. Pod uslovom da je pametno napisano i realno, bez izvrtanja cinjenica i prekrajanja istorije. Možda takve knjige i ne postoje...
asdfghjkl
11. март 2013. у 08.19
Ja imam komplet „Britanike” iz 1988. (kupio za $10 u antikvarnici na NZ i dovukao u AU - 60kg knjiga ali vredi)
Veoma je intersantno citati o nama iz tog ugla i vremena.

Ono sto je zanimljivo je i to da je Jugoslavija 1987 proizvodila vise hrane nego Australija a ukupna industrijska proizvodnja je bila za oko 35% manja.
Najviše zahvaljujuci rudarstvu, ali smo ih recimo „sili” u turizmu 80-tih.

Intersantni su i clanci iz novije srpske istorije (Balkanski ratovi na primer) ali ako odes na starija izdanja videces i tu uticaj Hladnog rata.
bananas
(*****)
11. март 2013. у 08.40
To za proizvodnju ovoga ili onoga manje vise, nije toliko bitno. Akcenat bi bio na srpskoj istoriji, stvaranju Jugoslavije, jasnim razlozima njenog raspada i sve na te teme. Prvi i Drugi Sv. rat, Turci, koncentracioni logori, Tile & Co. i teraj tim redom. Nešto sam pricala ali to nije dovoljno, treba knjiga, neka doobra knjiga. Kad dobijem pitanje zašto se Srbi i Hrvati mrze, ne mogu samo da kažem e pa to je zato jer su crkve razlicite. Jbg. mnogo nam je komplikovana istorija. Za nasu decu koja su se ovde rodila a koja bi volela da znaju zašto je propala zemlja njihovih roditelja.
asdfghjkl
11. март 2013. у 09.00
Ma proizvodnju sam pomenu cisto uz put.

Iznenadices se koliko novije srpske istorije ima u Britanici i to opsirno opisane, posmatrane iz ugla Britanaca.

Ja sam jednom prilikom ceprkao po državnom arhivu na NZ. Nađemlondonske novine iz 1914, dan posle Sarajevskog atentata.

Gavrilo Princip i Mlada Bosna romanticni mladi heroji.

Čitam tekst o Srbima negde posle bombardovanja u welingtonskom Dominionu, izvor novinar kolumnista Rojtera, tekst prenet u celosti.

Crni Gavrilo srpski terorista a Mlada Bosna teroristicka organizacija finansirana iz Srbije a sve napisano da se napravi kontinuitet zločinckih Srba.

Tako nam i Ivo Andric, clan Mlade Bosne, postade terorista ni kriv ni duzan. Kao i komisija za dodelu Nobelove nagrade.

Propusti zato neke podatke kroz sopstvenu cenzuru kad su ti deca u pitanju.

CikaBrkica003
(Student)
11. март 2013. у 09.29
Auu banababa pa treba će ti dosta knjiga i dokumentarnih filmova kako stranih tako i domaćih. A zašto ustaše mrze Srbe to je vrlo lak odgovor ako si uzela knjigu od Cara Dusana do danas. Meni je najbolja knjiga koju sam citao je „Cuj se Srbi” od Svajcaraca Archibald-a sto i potvrduje da nasi neprijatelji se plase sloge Srba.

Pozdrav
Ozie
11. март 2013. у 17.49
Slabo si izguglao, knjiga od Arcibalda Rajsa se zove „Cujte Srbi”
CikaBrkica003
(Student)
11. март 2013. у 17.55
Auuu sto si pametan ko i moj k.rac izguglo si tačan naziv knjige ma bravo hehehe.

Pozdrav
bananas
(*****)
11. март 2013. у 19.04
Ja ću da zapisem pa da vidim šta mi to preporucujete. Jaka nam je diskusija... Ovde kao da niko nema decu koja se pitaju kakva je to zemlja odakle su im roditelji i zašto su se tamo izdesavala sranya pa se toliki narod rastrkao po svetu. Najlepse bi bilo deci dati koju knjigu i preporuku za neke dokumentarce pa neka vide. Mene su pitali konkretno za knjige.

Zanimalo bi me šta nasi Srbi misle na tu temu i kako resavaju ovakva pitanja sa podmladkom. Šta će roditelj nego da gleda da kaže pravu stvar kada krenu pitanja postoji li Deda Mraz, da li ćeš ti da umres jednog dana, hoćeš li se opet vratiti kada umres, ko je Isus Hrist, postoji li Bog, zašto mi ne idemo u crkvu, zašto je bio rat, zašto se mrze Srbi i Hrvati i td.

A najjači su mi oni Srbi koji prrde o velikom srpstvu a posalju decu u katolicku skolu.
Ozie
11. март 2013. у 19.09
brkice, uspesniji si u guglanju bukakija. Drzi se ti toga.
josh-uvek-ovde
12. март 2013. у 04.19
Od juče razmišljam šta bih ja rekla deci o tome „Zašto se mrze Hrvati i Srbi?” ...

KAd sam pisala maturski rad na temu „Spoljna politika Srbije 1912.-1914. (recimo taj period pre I sv.rata), bio je rat u Bosni uveliko. Od profesorke istorije dobila sam knjigu MIlorada Ekmečića koji je u tom periodu i sam prognan iz Sarajeva.Bio zatvoren, mučen da prepravlja istoriju i sl. Učila sam klasiku da je ”Mlada Bosna„ i Gavrilo Princip organizovala i izvršila Sarajevski atentat jel? ali u knjizi je bilo više pozadine.Tu je objašnjeno zašto baš ni krivu ni dužnu Srbiju napade AUstrougarska. Srpski general Apis je huškao , podsticao i finansirao (odakle mu pare) Mladu Bosnu i pribavio im i oružje (a on je kasnije i organizovao ubistvo kralja).Uglavnom ja sam u toj knjizi pročitala sve ono što nisam učila (pa ti sad stani pred komisiju i brani rad)Srećom moja profesorka je bila od onih koji koriste svoju glavu i neda da joj pune lažima pa me je ohrabrivala. Elem ako uzmemo u obzir da istoriju pišu pobednici ili bar oni kojima koristi da tako piše ja ću pogledati u knjižarama (dve veće)koje prodaju izdanja prevedena na engleski jezik.POgledaću da li je ovaj istoričar živ uopšte ali za njega sam dobila preporuke još i onda.”
josh-uvek-ovde
12. март 2013. у 11.41
Danima po novinama ovako nešto ili slika na kojoj Srbin ogrnut srpskom zastavom ljubi Hrvaticu ogrnutu hrvatskom zastavom...Neko nešto opet kuva...

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/371773/Bauk-srpskohrvatske-ljubavi-se-nadvija-nad-Balkanom
bananas
(*****)
13. март 2013. у 06.16
10 Little Habits That Can Destroy Your BRAIN

It’s good if you re-examine the little habits that you think is simple but have negative impact on your brain, those habits are:

1. Skipping Breakfast - Many people underestimate the breakfast and
do not consume anything in the morning and caused the decline in blood sugar levels. This resulted in a lack of input of nutrients to the brain which finally ended in the decline of the brain. The best
breakfast in the morning is not a heavy foods such as special burger, but a glass of water and a glass
of fresh fruit juice is enough. Compact and useful
for the body!

2. Gluttony - Too much to eat can harden the blood vessel of the brain that usually leads to the decline of mental powers. So eat a normal portion. Familiarize
yourself with how to help stop eating before
you’re stuffed.

3. Smoking - If the cigarette has a lot of bad effects, everyone would already know. And there’s one more bad
effects of cigarettes that were uncovered here.
Smoking was very frightening effect on the brain!
Imagine, the human brain can gradually shrink and
eventually loses its functions as diligent suck it smoky. No doubt the old time when even young ones, we are prone to Alzheimer (Alzheimer is a dementia disease).

4. Consuming Too Much Sugar - Too much sugar intake will prevent the absorption of protein and nutrients that makes the body get malnutrition and disrupted brain development. Therefore, reduce the consumption of your favorite sweets.

5. Air Pollution - The brain is part of the body absorbs the most air. Too long in the environment by polluting the air makes the brain works inefficiently.

6. Sleep Deprivation - Sleep gives the brain a chance to rest. Often neglect to sleep makes the brain cells to die from exhaustion. But do not get too much sleep because
it can make you become lazy and slow. Should
sleep 6-8 hours a day for healthy and fit.

7. Covering one’s head during sleep - Sleeping with the head covered is a bad habit that is very dangerous because the carbon dioxide produced during sleep makes the brain concentrated with pollutant. Do not be surprised if over time the brain becomes damaged.

8. Thinking Too Hard - When sick Working hard or studying when the body condition is not fit also makes the ineffectiveness of the brain. Already know You are not healthy, you should rest and not impose your brain.

9. Lack of Brain Stimulation - Thinking is the best way to train the brain works.Less thought would make the brain shrink and ultimately does not work optimally. Diligent
reading, listening to music and playing (chess, Scrabble, etc.) will make your brain used to think
actively and creatively.

10. Rarely Talking - Intellectual conversations usually take a good effect on the brain. So do not be too proud to be quiet. Quality Chatting is very good for your health.
LeaDiKaprio
(shumska)
15. март 2013. у 12.06
Jesi ti zeno bananas smesna. Da li postoji knjiga na engleskom koja je „objektivna”.

Kao prvo: šta je „objektivna”? Ispravi me ako gresim ali ta „objektivnost” se ne menja samo sa promenom geografke sirine i duzine, nego i u samoj Srbiji bilo je ono nešto ratne ofanzive (nije ih ni bilo 7 kao sto smo ucili), mi smo Titovi Tito je nas trte-mrte, a posle kao ni Draža nije bio tako los.

Kao drugo: oćeš li ti ići u Tursku da ti daju „objektivne” knjige o Srbiji od pre 500 godina? Kako možeš da trazis „objektivne” (cenim da ovo znaci „objašnjeno na moj način” ili u tom smislu) knjige s one strane nisana?

Ako su Turci istorijski previse daleko (koji su sa Srbima bili „saveznici” u ratu, nabijanje na kolac se ne pominje) eno ti Andjeline i njenog filma. Ona je proucila istorijske cinjenice i vidi šta su joj istorijske cinjenice pokazale - logor je srpski, žrtve su muslimanske.

Istorija je veoma pipava nauka jer se politika tu prozima u najvecem broju slučajeva. Ako ćeš traziti nešto „objektivno” su verovatno radovi nekakvih kapitalistickih disidenata. Pa čak ni oni nisu sigurni jer disidenti znaju da budu korak od ludila i paranoje.

Sve u svemu - ispada da je najbolje da sama razvezes jezik...
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Mantra Bracelets?
.