Дискусије : Сиднеј

 Коментар
Kisne gliste & ljudi
Expander
(Delicatessen)
29. мај 2012. у 02.46
Kiša je lila gotovo tri dana i činilo se da nikada neće stati. Nebo je bilo monolitni beskraj tamnog mermera bez ijedne svetlije šare, bez ijedne pukotine. Kad su oblaci konačno iscedili sav svoj besni znoj i kad su reke nabrekle do granice pucanja, kišne gliste su izmilile iz zemlje poput snenih i gladnih vampira kad namirišu svežu krv u blizini.

Niko ne zna zašto izlaze nakon kiše. Niko ne zna zašto ih baš ono što im omogućava život dovodi u klopku i pogibelj. Posmatram ih pregažene, pasirane i spljeskane, upola osakaćene i zalepljene za pločnik, prignječene na nečiju štiklu, zalutale na prometnom putu, putu sigurne smrti. Gledam ih kako mile, kako se uvijaju i gmižu ka spasonosnim travnatim oazama, ostavljajući za sobom suze – jedva primetan trag sluzi.

Čovek ne bi bio čovek kad ne bi pokušao sve da protumači i razume. Ta glad za smislom i saznanjem, što progoni čovečanstvo od prapočetka, još uvek je prisutna. Tako su neki pretpostavili da gliste posle kiše izlaze da bi se razmnožile. Drugi su, opet, izrazili sumnje da kiša ponekad previše natopi i zasiti tlo, pa gujavice moraju izaći na površinu da se ne bi udavile. Postoje i drugačija mišljenja. Ali nijedno od njih ne objašnjava zašto kišne gliste kreću na ove masovne, naizgled samoubilačke, pohode.

Ne znamo. Toliko toga ne znamo, a naša umišljena pamet i izmišljene mudrosti nam zabranjuju da to priznamo. Ne bi bilo sramotno priznanje neznanja, ali je za osudu negiranje tobože sveznajućih umova da išta postoji na ovome svetu, a da već nije razjašnjeno. Promišljam o tome dok ih gledam kako se grče i razvlače po prljavom betonu. Mora da je strašno biti u njihovoj koži, da te bombarduju najrazličitijim arsenalom obuće, od broja trideset i nešto, do četrdeset i sedam. A sve su prilike (ne mogu sa sigurnošću da tvrdim) da gliste ne razumiju zašto su se naprasito obrele tu, što nikako ne umanjuje opasnosti koje im prijete. I sve su prilike da one ne vide sve aveti koje im mogu doći glave. Ali šta je s nama, ubogim dvonošcima? Kako smo mi kraj očiju obnevideli? Biće da i mi živimo u tami, baš poput kišnih glista, pa nam oči i ne trebaju sem za streljanje podozrivim i milovanje zaljubljenim pogledima. Ako je tako, ne bismo li onda trebali biti svesni tog mraka?

Nisam siguran koliko puta se pomerila kazaljka na gradskom časovniku dok sam tako nepomično stajao zamišljen, posmatrajući groblje kišnih glista ispred sebe. Stajao sam i posmatrao. Osvrnuo sam se, prvo levo, zatim i desno, i vidio da su neke od njih našle pribežište na vlažnoj zemlji među opalim lišćem. Nagon samoodrživosti je, čini se, jači i od slepila i od nedostatka razuma i svesti. Ili je to možda strah? Strah je dobar; strah hrani obazrivost i poji oprez i brižljivost. Pred strahom uzmiču nepažnja, lakomislenost i površnost. Strah je izbavljenje iz ralja neopravdane gordosti. Strah nadima mjehove što raspiruju vatre samoodbrane i opstanka. Zato punih usta i bez trena ustručavanja priznajem: Mene je strah! A vas?
josh-uvek-ovde
29. мај 2012. у 04.09
KAd ih je Stvoritelj kreirao nije predvideo da će se broj onih što gaze toliko namnožiti.Stvarno da li je Stvoritelj predvideo preveliku populaciju na Zemlji i kako će se to završiti?
Expander
(Delicatessen)
29. мај 2012. у 04.44
Ne znam sele?
Tvoje pitanje vredi $$$ 1 milion.
asdfghjkl
29. мај 2012. у 08.50
Sve je nastalo i sve se odvija po Bozijoj promisli pa i covek kao kruna Bozijeg stvaranja.
Covek je stvoren po liku Bozijem slobodan da sam odlucuje. Bog mu daje znanje da sam odluci kako dalje.
To je najbolje objasnio Sv. Apostole Pavle u jednoj od svojih poslanica kad je rekao:
„Sve vam je dozvoljeno ali vam nije sve na korist”.

Znaci Bog je „predvideo” i dozvolio, prosto receno i ateiste i sve ostale pravce i poglede na zivot.

Nema prenaseljenosti. Pa stvorivsi Evu i Adama Bog je izdao prvu svoju zapovest:
„Idite i napunite zemlju porodo svojim”.

Nema greha kod onih koji zemlju pune ma koliko se to nama svidjalo ili ne.
A Srbi se oglusuju na prvu zapovest.

Zna Gospod koliko zemlja može ljudi da primi.

josh-uvek-ovde
29. мај 2012. у 14.40
Čitam vest gde u Majmiju čovek grize i jede prolaznika pa ga policija ubila...komentar nekog našeg čitaoca me navodi na razmišljanje.Evo komentara:

„...covjecanstvo je krenulo u ambis iz kojeg nema povratka. sve ovo šta se desava u zadnje vreme od GMO hrane, parade homosksualaca, ratova, potresa i klimatkih poremecaja pa do okultistickih radnji i ljudozderstva znaci su posljednjih vremena.
ako Hristos ne dodje uskoro, pitanje je hoće li ga imati ko docekati...”

P.S. Nema baš veze sa kišnim glistama našeg postavljača teme :)
Expander
(Delicatessen)
30. мај 2012. у 10.54
All quiet on western front!

Mi ćemo možda jednog dana kao rasa i civilizacija i izumreti poput dinosaurusa ali i posle toga/nas vreme će teci svojim tokom jer jedino je ono vecno i bez kraja.
nadael-rafal
(no moto)
30. мај 2012. у 19.21
Ajde da i ja malo udarim Copy/Paste


Berislav Blagojevic ( autor gornjeg teksta o glistama)

Berislav Blagojevic was born in 1979. He’s the author of four books: Lamentacija po Sofroniju (2005), Trebao sam biti riječ (2005), Ja, revolucionar (2010) and Revolucionar (2012). His poetry and prose have been published in numerous literary magazines both domestically and abroad, including Koraci, Sarajevske sveske, Nova Zora, Književnik, Putevi, Riječ, and Unus Mundus. His work has appeared in numerous poetry and short story anthologies, including: Ja sam priča (Banja Luka), Lapis Histriae 2011 (Umag), Art Attack II (Zagreb), Sea of Words (Barcelona), Najkraće priče 2009 (Beograd) and others. In 2010, Blagojevic won first prize in the Goethe Institute/Alliance Français competition for the best short story in Bosnia and Herzegovina, and in 2011, one of his short stories won the Avlija Magazine Award. His work has been translated into English, Polish, Spanish and Macedonian. He currently lives and works in Banja Luka.
Expander
(some like it hot)
30. мај 2012. у 22.29
Thank you mate :)

To mi je i drug iz zgrade a ujedno i skolski drug, 2 godine mladji od mene. Inače već zadnjih nekoliko godina jedan od mojih omiljenih pisaca.
bananas
(complicated mind)
31. мај 2012. у 07.42
Interesantan tekst {drugi put napisi odakle je :) }

@još,
taj nesrecnik sto je jeo drugog nesrecnika je bio pod uticajem droge. Zaista uzasno. Policajac je mogao da mu puca u nogu a ne odmah da ga ubije.
nadael-rafal
(no moto)
31. мај 2012. у 19.38
Neće on ni drugi put napisati odakle je prekopirao jer to hoće da proturi kao da je njegov tekst.
Inače tekst je iz knjige Revolucionar (2012), ako se ne varam.
Expander
(some like it hot)
31. мај 2012. у 20.57
Ahahahaha...o boze što ne mogu da se nasmejem .)

„Ne znam šta će coveku ovolika creva, ko u ovna” - Murat
josh-uvek-ovde
01. јун 2012. у 04.07
Expander provali te čovek a ti hteo da budeš plagijator. Ako ne znaš šta znači plagijator sad će LEPO da ti objasne брат Н. и брат С.

(prijateljska primedba bratu N. u srpskom jeziku je pravilno reći IZVINITI se nekom a ne IZVINUTI se)
Expander
(some like it hot)
01. јун 2012. у 05.18
Ma kakav crni plagijator?? :)

TUNE IN!!!

http://www.youtube.com/watch?v=hbDRMX0cO6Y&feature=related
Expander
(some like it hot)
01. јун 2012. у 13.22
Boze oprosti mu, ne zna šta radi.

I ko je uopste ovaj napaceni redneck koji reklamira traktore? :)

http://images.wikia.com/tractors/images/5/5d/Zetor_6718.jpg
josh-uvek-ovde
01. јун 2012. у 17.46
Baš u njemu mu je mesto.Siledžijka majica, čačkalica u ustima i radio Dženarika na tranzistoru.Kakav paćenik ...siroma :(
Expander
(some like it hot)
01. јун 2012. у 21.22
Najiskrenije ga sazaljevam, vidim da je u strasnim mukama u pm :((
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Unicorn Gifts?
.