Дискусије : Сиднеј

 Коментар
Kupiti kucu ili praviti?
mimozaaa
(posmatrac)
20. април 2012. у 06.07
Nadam se da će se ovdje naći neko ko se u ovo razumije ili je prolazio kroz ovo. Gledala sam oglase za prodaju kuca(Sidnej). Erija koja me interesuje je na cjeni ali sve su kuce stare i nije ono sto bi ja voljela. Gledala sam i placeve, kojih ima malo. Neki imaju derutnu kucu sa manjom parcelom a nasla sam i plac bez nekretnine ali sa malo vecom kvadraturom od ovih sa kucama. Cjena je skoro ista placa bez kuce ili s derutnom kucom ili ovih drugih kuca koje se prodaju. Sad me interesuje da li se isplati praviti kucu, da li je teško oko papirologije, zidanje i materijal puno kosta? Pojma nemam oko toga pa bi voljela da mi neko napise da li se pravljenje isplati? nebih zeljela da me na kraju kuca dodje preskupo i da se poslije kajem sto sam to uradila. Nadam se da je neko iskusan u ovome da mi može dati neke pametne savjete.
Unapred se zahvaljujem.
CikaBrkica003
(Student)
20. април 2012. у 22.35
Vrednost je na zemljistu a ne na kuce, da sam na tvom mestu kupio bi stare kuce jer su od duplih ciglala i malo bi renovirao kucu izvan ili unustrasnjost. Ili sparao pare par godina dok živim u staroj kuci koja je bez ciglala, bez renoviranja i posle kad budem imao dovoljno para da bi srusio staru kucu kao kulu od karata:) da bi posle pravio novu kucu. A za zemljiste bez kuca to treba malo vise para, zivaca, i dobre majstore.

Pozdrav
bananas
(complicated mind)
25. април 2012. у 02.14
Imaš u Katumbi kucicu ki secer za 400.000. Cist vazduh, mirno, nema frke i panike.

mimozaaa
(posmatrac)
28. април 2012. у 08.37
Hvala na odgovorima ali Katumba ne dolazi u obzir. Ljepo je biti u prirodi ali nebih mogla zivjeti odvojena od naselja, prodavnica, doktora. Za kraci odmor može, ali stalno zivjeti, nema sansi.
bananas
(complicated mind)
29. април 2012. у 02.27
Nisi napisala koja erija te zanima. Drugo, ja ti nisam rekla da ides u sumu da živis pa da budes bez samousluge i doktora. Katumba ima sve to. Na East saboravi osim ako nećeš da das najmanje 800.000 za neki kucerak u koji mora da se ulozi i sredi.
mimozaaa
(posmatrac)
29. април 2012. у 03.26
Zanima me St. Georg eria ali mjesta bliza vodi i to 4 sobne kuce sa 2 garaze. Vidim da su cjene oko 800.000 pa na vise. Primjetila sam da u French Forest ima dobrih i novijih kuca sa bazenom za te pare. Interesuje me kakva je eria French Forest? Tu se nidi kvalitetnije i bolje za iste pare.
bananas
(complicated mind)
29. април 2012. у 05.25
Nešto ne bih rekla da je FF tako jeftin osim ako se u međuvremenu cene nisu sunovratile. A oni nemaju veze sa vodom. Blizu vode je sirok pojam jer za nekog je blizu 200m a za drugog 5km. Meni je voda na manje od 4km a ovde nema dobre kuce ispod milion. I da imaš pola miliona za depozit opet ti fali još bar toliko. Koliko para - toliko muzike.
mimozaaa
(posmatrac)
29. април 2012. у 06.48
Ja sam napisala da se za iste pare može u French Forest naći bolje kuce. Znači da za 850.000 možeš dobru kucu naći dok takva kuca je u Bexly ili Hurstville.
mimozaaa
(posmatrac)
29. април 2012. у 06.55
Ode mi post nedorece. Tačno je da je sirok pojam blizina vode. Vidjet ću šta da uradim da li kupiti derutnu kucu pa praviti ili noviju. U svakom slučaju nešto će se naći i ne tražim nešto ispod cjene jer vidim kako se krecu cjene. Naravno da neću odbiti ako nešto nađemjeftino a na dobrom mjestu.
bananas
(complicated mind)
30. април 2012. у 07.25
Opet kažem da je FF sve samo ne jeftin kraj a tek nema sanse da se poredi sa jednim Bekslijem koji nije ništa naročito.
asdfghjklПорука негативно оцењена. Покажи

asdfghjkl
30. април 2012. у 09.12
Mimoza ja sam pravio kucu u Pertu u jednoj od pertskih „suburban” spavaonica.

Dok sam pogadjao i tražio plac cene isle gore. E u toku gradnje stale pa kad sam se uselio posle na dole.

Trebao sam u startu da budem dobar nekih 30-40k ali sipak i još uvek sam tu gde sam.

Inače za pare za koje sam napravio nisam mogao da kupim ovakvu kucu a sad može. Mislim može slična, malo starija.

Lepo je sto je novo i mirisi na novo. Pošto sam plac kupio od treceg lica land scape moram sam da lopatam. Top up komplikovan a i neću.

Naravoucenije: sve zavisi od trenutka. Ja sam potrefio pogresan.

Cerka će dogodine na koledz i prošla je prvi krug za „gifted and talented”. Ne smem ni da pomislim šta ću da radim ako je prime u jedan od ovih koledza - sema prodaj pa se seli u ovom slučaju ne vazi jer sve sto sam do sad otplatio (oko 10k) će mi otici na „stamp duty” taksu za koju sam prvi put čuo ovde. NZ je nema

E sad za kupovinu druge kuce, ako hoćeš da ustedis par hiljada bolje je praviti jer se stamp duty placa samo na zemlju.
Ovo je uslovno jer opet za vreme gradnje moras da placas stanarinu i kredit (sukcesivno kako radovi odmicu) pa ako se sa bankom dogovoris o nekoj razumnoj semi (jedna od državnih banaka ti daje da placas $50 nedeljno dok se ne uselis) i to može da se preazidje.

Sad sam procitao šta sam napisao i nisam bas siguran da ćeš razumeti.

To i jeste poenta dileme graditi ili kupiti gotoo.
mimozaaa
(posmatrac)
30. април 2012. у 12.47
Bas ti hvala na odgovoru. Kod mene je problem sto parcela kosta oko 700.000 - 800.000 dolara i na to dodje papirologija pa gradjevinski materijal pa radnici. Ne znam šta mi sve treba od papira ako kupim samo plac, koliko bi me kostala sama papirologija a onda koliko bi izasla kuca? Kucu bi voljela napraviti kao što se kod nas pravi sa armaturom, sa dobrim prozorima (duplo staklo). Nebih pravila kao sto oni prave letvice pa između cigle. Nadam se da bi mogla za 100.000 dolara napraviti kucu?
Što se stanovanja tiče imam gdje i nije mi problem dok se ne napravi kuca. Razmišljam još uvjek, sve je u opciji ali ako iskrsne jeftinija parcela ili derutna kuca sa parcelom, možda i kupim pa srusim i napravim čestitu kucu. Pošto ja hoću u Sidneju a tu cjene ne padaju tako da s te strane ne brinem. Ma nemislim je prodavati jer imam djecu nek njima ostane.
Zao mi je sto si ti tako prosao. Ma nek je zdravlja, nemoj se sekirati, valjda će i cjene tu kod tebe krenuti na gore. Problem je sto sam ja u EU i spremam se za povratak pa gledam oglase i planiram šta da radim? djeca su mi zavrsila univerzitet, rade tako da s te strane ne brinem. Jedna kci mi je tamo a druga u ovdje u EU. Planiram kucu da ostane kcerki a ova ovdje će dobiti stan u kome smo mi. Napisi mi šta sve treba pribaviti od papira za izgradnju kuce?
Hvala ti sto si se javio.
bananas
(complicated mind)
02. мај 2012. у 09.07
Napisi mi šta sve treba pribaviti od papira za izgradnju kuce?

------------------
Mimoza,
ti se ovo salis?!? Pitas coveka iz Perta WA šta ti treba od dokumentacije za zidanje kuce u Sidneju NSW?? Hoćeš možda još i plan da ti nacrta?

Sedi lepo za kompjuter i trazi informacije, ima ih toliko da ćeš za tri dana napamet nauciti šta i kako.

Google je cudo...

http://www.osr.nsw.gov.au/benefits/first_home/faqs/fhogs/documents/

Pa razni forumcici...

http://forums.whirlpool.net.au/archive/1413226
mimozaaa
(posmatrac)
02. мај 2012. у 16.00
Pa šta ako ga pitam? Pert je u Australiji tako da je što se tiče papirologije tu negdje, možda neki papir vise ili manje ali mene interesuje kako je dosao do toga vremenski i novcano. Šta tebe to toliko nervira? Ne pitam tebe pa te molim da se ne javljas:
nadael-rafal
(no moto)
02. мај 2012. у 17.54
Mimozo ne raspravljaj sa guzarom - muzarom. Njoj je dusevna hrana svadjanje sa ljudima. Jednostavno ignorisi sve njene nebulozne komentare.
mUzikalni0780
(Builder)
03. мај 2012. у 05.28

Mislim da ste u velikoj zabludi gospodjo, ja imam gradjevisnku firmu i mogu vam pomoći sa cjenama.

Kad kupite plac nadjite arhitektu, on će vam nacrtati šta želite, i predati to sve u opstinu, ovo će vas kostati između $10-$20,000 sve zavisi od placa i opstine, svaka opstina ima druge cjene, znaci to sve prepustite njemu.

Kad dobijete plan onda zovite 3-4 bildera da vam napravi cjenu za izgradnju kuce, malo ću vas razocarati ali u Australiji se ne moze napraviti kuca od $100,000 ni od papira a kamoli betona i armature kako vi to želite.

Naj jeftiniji material i drvena konstrukcija će vas kostati minimum $200,000 za 3 sobe i 2 kupatila, normalna izgradnja 'brick veneer' će vas kostati oko $1500.00 po sqm znaci normalna kuca od 200m2 će vas kostati $300,000 a malo bolja kuca od boljeg materijala i duplim staklima će vas kostati i do $2,000 po sqm znaci kuca od 200m2 će vas kostati $400,000

Ovo su realne cjene u Sydneyu, ako nemate ovaj budget ne kupujte plac ni slučajno.

bananas
(complicated mind)
03. мај 2012. у 06.21
French Forest i Bexley su k'o Dedinje i Zarkovo.

A za sto soma valjda može da se sazida kucica u Wagga Wagga. Tamo su cist vazduh, mir i tisina.
mimozaaa
(posmatrac)
03. мај 2012. у 13.04
Ti banana izgleda da nemas druga posla nego da provociras. odi pogledaj na realestate.com.au te ukucaj french forest pa ćeš vidjeti 4-sobne kuce sa bazenom za 850.000 a ima i jeftinijih. Ukucaj Bexli pa ćeš vidjeti kakve se tu nude kuce za iste pare. Meni Bexly i nije toliko drag da ne mislis da ga nešto gotivim. Kad toliko gragces odi pogledaj pa ćeš se smiriti.

MUziklni0780 veliko hvala na opsirnom postu. Moj naklon za sve ovo sto si naveo. Nemam pojma o cjenama niti sam ista tamo pravila a dobila sam krive informacije od poznanika da se to može napraviti jeftinije. Zato sam ovdje i pitala da znam šta mi je pametnije raditi. Kad već dajem tolike pare za plac onda je bolje da kupim bolju kucu tj. dam malo vise para i dobijem sve gotovo. Jeste da bi voljela čestitu kucu ali nije problem da na kupljenoj kuci promjenim prozore, stavim izolaciju od stiropora na tavanu pa ako treba i s vana samo da je manje vruce ljeti a toplije zimi i da sto manje ulazi vlage u kucu. Sad bar znam da mi je bolje kupiti napravljeno jer mi se ne bacaju bas tolike pare.
Još jednom velika hvala na iscrpnom odgovoru.
CikaBrkica003
(Student)
04. мај 2012. у 23.04
Mimozaa Internet i cene kuce nisu realne hehe to svako zna a kamoli pravi kupac a ne igrac „player” a takvih ima mnogo, ono sto si napisala 850 hiljada to je početna cena ili kao sto bi austropitekusi rekli „offer price” tako da nema sanse da se ta kuca prodaje za 850 ili manje nego vise od 850 hiljada ako i treba i do milion dolara, onaj ko daje vise $$$ taj će da dobije kucu a naroda ima vise nego kuca tako da ima neko onaj ko će da da vise od 850 hiljada bez problema. Ima narodna, koliko para toliko muzike. Sretno

Pozdrav
bananas
(complicated mind)
05. мај 2012. у 06.58
Zato Kinezi sve pokupovase.
sidtak
05. мај 2012. у 09.46
Мимозо,да си питала како продати,мамин,татин,дедин,бабин итд стан што си наследила у Београду е тада би добила прави одговор на овој дискусији.
asdfghjklПорука негативно оцењена. Покажи

asdfghjkl
05. мај 2012. у 11.01
Ne mora se ići preko privatnih bildera, bar ne u Pertu i recimo Melburnu. Ovde postoji bar 20 firmi koje će vam napraviti kucu u bilo kojoj kombinaciji a verujem da ih u Sidneju ima još vise.
Svaka od ovih firmi ima gotove projekte koji su uracunati u cenu tako da sve peripetije oko sredjivanja papira nisu potrebne.

Cena gradjevinskog materijala je najveca u Pertu kao i satnica majstora. Rezultat je najskuplja gradnja u AU.

Za 400k ovde se može naparaviti dvorac.

Kuca sa 200m2 plus garaza i „alfresko”, oko 250m2 pod krovom, sto podrazumeva 4 sobe, 2 kupatila, 2 dnevna boravka, kuhinju sa posebnom trpezarijm, kancelariju ili sobu za igranje za decu u osnovnoj verziji ovde mozete dobiti, a verujem i u Sidneju, za oko 160k.
Kuce u Pertu su dupla cigla spolja, unutrasnji zidovi jednostruka cigla.

Na ovo dodajte još nekih 25k ako hocete kompletno sređeno, tj. parket, klimu, malo bolju kuhinju, kupatilo, dvoriste ...

U koliko hocete dvosprartnu cene idu od 250k na gore.

Normalno na ukupnu cenu najviše utice cena zemlje (peska u Pertu).

Svaki grad ima istu „piramidu” cena zemlje koja se manje-vise ravnomerno spusta iduci od centra grada ka periferiji sa par izuzetaka.
LeaDiKaprio
(shumska)
05. мај 2012. у 12.19
Nikad, nikad, nikad i NIKAD ne bih sama pravila kucu.

Iz okruzenja vidim ljude koji su pravili kucu i ne znam nikoga ko je pravio za sebe a da se (po mojim merilima) nije za-ebo.

Druga je stvar ako si bilder i pravljenje kuca ti je posao. To je nešto drugo. Ali mi, inzenjeri, sluzbenici, soferi, lekari, pekari, apotekari - zali Boze vremena i novca.

Evo zašto sam čula da ljudi prave kucu:

1. Jeftinije je
Ovo u novije vreme nije tačno. Prošla su vremena kada je kuca mogla da se napravi za 100-tinjak hiljada. Danas izgradnja kuce kosta preko 300.000.

PLUS:
a) niko ne racuna SVOJE VREME utroseno na gradnju kuce. da bi covek ustedeo on radi sve sam sto može, a to znaci svaki slobodan trenutak provesti radeci na kuci, i tako godinu-dve.

b) takođe niko ne racuna pare potrosene na kamate dok se kuca pravi. zavisi od kredita - na 800.000 plac to ti je 50-60 hiljada godisnje (plus pare koje uz gradnju pozajmljujes)

c) budzet se uvek probije: ljudi se navuku na cenu koju im da bilder pa bude 300.000 za dupleks, recimo. međutim, to je sve deo igre. bilder ti nikada neće reci u cent koliko će da kosta i uvek će da se vadi da „nije znao” da će imati da uradi još ovo, pa još ovo, pa još ovo... ako probijes budzet za 50% - ti si na konju.

2. Neću ovaj bofl, hoću sve kvalitetno
Ubrzo shvatis da će 300.000 postati 500.000 ako hoćeš da kvalitetno uradis kucu, a sa tih dodatnih 500.000 si mogao mnogo, mnogo bolju kucu da kupis.
Eto na primer ti bi umesto placa za 800.000 mogla da kupis dobru kucu za 1.3 miliona i da prstom ne mrdnes.

3. Napravicu kako ja hoću
Oćeš, djoku. Svaki council ima svoja pravila, plus sto komsije mogu da se zale ako im nešto smeta, tako da ćeš napraviti kako hoćeš sem ako nećeš.

4. Hoću novo
Na novu-novu kucu placas GST. Na „trosenu” ne placas. Druga stvar, bolje je kada je kuca malo „razgazena” jer onda znaš da sve radi, da je kanalizacija ispravna, da je izolacija odradjena (svačega sam se nagledala) itd.

5. Lakse mi je da napravim sam
Kao sto sam napomenula ako kucu gradi neko ko nije u tom poslu, to je isto kao da kažeš šta će mi lek iz apoteke napravicu ga sam.
Tu ima toliko petljancije oko majstora, materijala, izbor kojecega, menadzment celog projekta, kontrola šta rade radnici (zabusavaju i fuserisu kao i svuda) itd itd, da stvarno treba da si pobudalio pa da se uhvatis u to kolo.
LeaDiKaprio
(shumska)
05. мај 2012. у 12.34
Što se tiče tih tzv „gotovih rešenja” i „kljuc u ruke” varijanti, firmi koje sve naprave ti samo da platis - to je shishanje sa izbrijavanjem samo tako. Nekada davno sam se i sama zanosila mišlju da sama pravim kucu pa smo isli da gledamo displej kuce negde iza Blacktown-a čini mi se. U to vreme su kuce bile 100-150 hiljada. I tako, iz jedne izlozene kuce u drugu, jezici nam poispadase. Najskuplja kuca je bila ja mislim nešto oko 180.000.

Srećom da smo se setili da pitamo onako omamljeni šta mi dobijemo za tih 180.000. Kako šta dobijete - pa kucu, rece onaj prodavac. Jel to sav trosak? Jeste, za kucu, kaže on. Znaci, sad nam je na placu stara kuca, damo 180.000 i dobijemo novu? Ne, kaže on. Stara kuca treba da se srusi (još $$$), dozvole da se izvade (još $$$), pa teren treba da se pripremi (još $$$), pa oko kuce da se posadi trava i to (još $$$). Da li je moguće da dobijemo konacnu cifru pre gradnje? Nije, rece on, jer nikad ne znamo kakav je teren za pripremu...

Got the picture?

Plus sto ovde u Syd ne znam kako je u ostalim delovima Aus platis councilu 20-30.000 a da ni prvi asov nisi zabo u zemlju - za drvece koje si obecao da nećeš da seces, za pesacke staze koje si obecao da ćeš da popravis kad kamioni koji ti budu dolazili budu izlomili stari, za smece koje ćeš da odneses kad sve bude gotovo, itd. Ukoliko inspekcija utvrdi da si ulicu vratio u prvobitno stanje i da nisi sekao drvece koje si rekao da nećeš seci - vrate ti pare. Ako zateknu drugacije stanje - sami će da poprave, već si im platio.
bananas
(complicated mind)
05. мај 2012. у 18.44
Ah Lea... Bas tako. Znam neke price i ljude koji su obrnuli po nekoliko kuca. Ne možeš tako lako da imaš full time posao i zidas kucu. Jedan mora da je full on ukljucen u posao koji ne može da bude gotov za mesec dana. Komplikovano. Najvaznije je imati postenog i dobrog bildera.
LeaDiKaprio
(shumska)
06. мај 2012. у 08.07
Ako neko krene u to da radi kao posao (znaci ostavi svoj full time job ili se prebaci na part time) onda je to nešto drugo. Međutim vecina ljudi kad napravi jednu ne pravi dalje - šta mislis zašto?

Naci postenog bildera... Svecom da ga trazis...

Meni je lakse da neko drugi ima tu glavobolju a ja da kupim gotovo. Nemam nikakav problem da platim kucu 100.000 vise za ulozeni trud. Drugim rečima ako će ova žena da kupi plac za 800.000 i za gradnju joj treba 500.000 ja bih mirne duse za gotovu kucu dala 1.4 mil jer bi me dodatnih 100.000 samo izasla godisnja kamata na kredit za plac dok ja izvadim dozvole i kojesta, pa gradnja dok traje itd. A gde je tu glavobolja, zezanje sa radnicima, kisa pa ne može da se zida... Neka, neka, to može i neko drugi da prezivi a ja ću da se uselim u gotovo.

Mislim, i ti bilderi su posebna sorta. Oni uvek uzimaju posao, bez obzira da li su već angazovani ili nisu. Znaci recimo znaju da kod mene treba da dolaze mesec dana svaki dan, oni će opet da uzmu posao koji im naidje da se uradi u mesecu koji kod mene treba da rade, pa će da se snadju oko zongliranja i kako će biti na dva mesta u isto vreme. Šta to znaci? Da će posao kod mene da razvuku.

Recimo. Ovaj jedan sto je pravio kucu uzeo popularnog elektricara. Dok elektricar ne obavi posao ne znam šta nešto drugo mora da ceka. I tako svi sede i cekaju da ovaj rastegne zice, a on uzeo još 5 poslova i onda ne može da postigne, svima kasni, obecava, laže,... I to naravno nije da ni ne pocne (pa da mu kažeš nemoj ni da dolazis naći ću drugoga), nego dodje i zapocne posao, razvuce zice, proceprka nešto i kaže dodjem sutra da nastavim, a sutra mu tetka u bolnici, poradja mu se komsnicine sestre surnjaja,... A on naravno razvlaci zice kod drugoga.
CikaBrkica003
(Student)
06. мај 2012. у 23.00
Lea pa zato sam ja u početku sam lepo rekao da treba vise $$$, zivaca, i dobrog majstora. To ti je tako svuda reko ja da je to zemlja rip offs hehe al dobro ako imate mozak i veze bolje ćeš proćiali vecina nemaju mozak i veze. Kod Libaneza imaš svega i svačega za dobre pare ali ako te neznaju ili niko nije preporucio tog, kamoli da te vide da nemas mozak oni te lepo zezaju i malo po malo uzimaju tvoje zivce i pare. Mimozaa oce mozak i veze ali toga nema ovde jer znanje je $$$$ a za veze niko ne daje na ruku. Niko neće da da mozak „znanje” a kamoli da daju savete za dzaba nego za $$$$ e to ti je tako u australiji.

Pozdrav
mUzikalni0780
(Builder)
07. мај 2012. у 10.37
asdfghjkl Kucu od 200 sqm necete napraviti za 160,000 u Sydneyu, a kamoli u Pertu.

Leadicaprio vam je objasnio/la kako to sve funkcionise, veliki bilderi su najvece lopine u ovoj državi, i ljudima uzimaju pare na skolovan način.

Navuku te u njihovu 'display kucu' koja ih je kostala jedno $300,000 a vama je reklamiraju da će vam je napraviti za $160,000 to je sve dobar marketing, a vecina ljudi je naivna i ne razumiju gradnju.

Project builders tj. velike kompanije koje nude planove i izgradnju koriste naj-jeftiniji mogući material, recimo daju vam neke jeftine prozore naravno bez fly screens, brave od $5 koje će se raspasti za 2 meseca, insulacija minimalna samo da prođe standard, plocice u kupatilu samo na podu i oko tusha i to one $10/m2, ne stavljaju podove, cigla najeftinija kao i crep betonski, itd. jako malo placaju radnike, i na svaku njihovu ponudjenu kucu dodajte još $100,000 dok je kompletirate. A kuce su im sve slične, i sa ulice čim je vidis prepoznajes 'project home'

Da pravite sami, ni slučajno to je posebna tema, tu su novi problemi sa financijama, kvalitetom, vremenom i budzetom. Kuca će vas kostati skuplje da je pravite sami nego da dadete posao bilderu.

O ovome mogu da pišem celu noć,ali nema potrebe, you get the picture.
asdfghjklПорука негативно оцењена. Покажи

asdfghjkl
08. мај 2012. у 07.53
Moja kuca ima 202 m2 pod krovom (150 poda). Uselio se jula prošle godine. Kostala komplet sa parketom i ostalim „extra”145k. Imam karport koji će da me kosta oko 5k da pretvorim u garazu (dobio kvotu od bildera sa sve vratima).
Ponude za gradnju smo sveli na dve za iste pare - manja kuca skroz zavrsena sa malo kvalitetnijom opremom ili velika (oko 250m2 pod krovom) bez poda, aspiratora, plasticno kupatilo ... i izabrali prvu opciju.
Nije nešto lepa spolja ali ima dobar raspored unutra sto je nama kao velikoj fmiliji bilo najbitnije).
Ja stavio sokvele (solucija za kisnicu u WA - storm water) tražili $3600 ja sam uradio za $600. Sam sam farbao (oni ofarbali plafone i vrata, tražili 8k mene kostalo $600 za farbu i karton piva, boca Manastitke gicun i jagnje da ofarbam - 7 dana posla pre useljenja).

Ostalo mi je da sređujem plac jer sam ga kupio od treceg lica pa mi land scape nije uracunat.
Raduckam polako kad sam slobodan. Upravo zavrsavam poplocavanje iza kuce.
Da ga „o ruk” odjednom treba mi oko 5k sto nije prioritet.

Možemo ti i ja muzikalni o ovome koliko hoćeš smo ne znam u cemu je poenta?

Nemam vremena ali ako hoćeš da se „ceramo još” dacu ti par sajtova pa vidi.

U koliko hoćeš da po sistemu „ja u klin ti u plocu” ovoj ženi, sto je postavila pitanje, dokazujemo ko je pametniji i obavesteniji ja ti odmah priznajem da si u pravu da ne masiramo ni sebe ni druge koji ovo čitaju.

Ja kucu napravio ispregovarao sa desetak kompanija odabrao jednu platio i sad mi se tek oci otvorise.

Možda se na neko tamo srpskon dvesta kaže sto sezdeset.

Ja drugog objašnjenja nemam.
LeaDiKaprio
(shumska)
12. мај 2012. у 02.30
Pa o tome se i radi: jedno je ako hoćeš „kljuc u ruke” a drugo ako ćeš sam da zasuces rukave. Ako je kuca kostala $145K to je cena bez detalja koje si sam uradio: stormwater, farbanje, landscape. Landscape je papreno skup, u zavisnosti od terena to su desetine hiljada $.

Druga stvar je sto ljudi kada grade za sebe ne znaju meru. Ti si zauzdao emociju pa si se odlucio za ruznjikavu kucu sa dobrim rasporedom. Ono sto najveci broj ljudi uradi je da hoće sve, kao dete u prodavnici slatkisa: i enterijer, i eksterijer, i raspored, i velike sobe, i kvalitetan materijal, i kamin, i besne plocice, landscape kao iz TV show-a, i ovo, i ono... To kad se nakarika bude poveci iznos.
revizor
(pilot)
16. мај 2012. у 07.45
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Unicorn Gifts?
.