Дискусије : Сиднеј

 Коментар
Australijski (h)leb(ac)
bananas
(Ghost)
11. новембар 2011. у 05.13
Bila jednom jedna pekara u ulici Pavla Pape na Dorcolu, tik do Bajlonijeve pijace. Subotom ujutro uvek je bio red za vruc hleb. Korica rumena i hrskava. Bilo je tu i bureka, pogacica, slanih stapica, jogurta, kiselog mleka i još nekih djakonija. Ali, hleb je bio glavni.

Dodjosmo u zemlju gde se 99% hleba prodaje u kesama. Već isecen. Ili ga seku na licu mesta i pitaju hocete li deblje ili tanje. Desetine vrsta razlicitog hleba sa raznoraznim dodatim djakonijama u vidu vitamina, semenki i ko zna kakvih andromolja.

Pekar Tosa iz Pavla Pape nije pravio fensi hlebove. Ali, njegov hleb je bio nešto nasladje naročito ako se na svezu krisku namaze mladi kajmak.

Ovaj snimak budi uspomene. Ako smo i imali neke ruzne navike, ovde smo ih se oslobodili. Pa umesto njih stekli neke nove...



http://www.youtube.com/watch?v=tejCKRMxTBs
Raven_UK
(Nepopravljivi Popravljac)
11. новембар 2011. у 07.45
Tom pekaru svaka cast ali nema ništa bolje od četvrt leba „Sava” polubelog ili još popularno poznatog kao WC lebac za working classes i 100 grama zidarske salame „podriguse” koju pravi PKB.

Pa onda sednes na stepeniste, izvadis sredinu, narokas salamu i bog da te vidi! Još ako se osecas „bogato” pa imaš pare za jedno pivo „isred radnje” obavezno iz zelene flase, da zalijes carski obrok, pa zapalis Nisku DRINU posle...ahhhh happy days!
Raven_UK
(Nepopravljivi Popravljac)
11. новембар 2011. у 07.47
pvo mora da bude BIP iz zelene flaje, da hebe oca!
josh-uvek-ovde
11. новембар 2011. у 11.05
Kakav je hleb iz onih „bread maker”-a? Kad ubaciš brašno,vodu,kvasac...jel bude hrskav kao iz rerne?
Matori50
11. новембар 2011. у 17.53
Bila jednom jedna pekara u ulici Pavla Pape na Dorcolu, tik do Bajlonijeve pijace. Subotom ujutro uvek je bio red za vruc hleb. Korica rumena i hrskava. Bilo je tu i bureka, pogacica, slanih stapica, jogurta, kiselog mleka i još nekih djakonija. Ali, hleb je bio glavni.

------------------------

Aaahhhhhhhhhhhh... gde me nadje. Najviše smo cekali za vrucu lepinju sa kajmakom.
bananas
(Ghost)
11. новембар 2011. у 18.02
„Sava” hleb? Nikad čula. Ja sam volela taj iz pekare ili onaj iz bakalnice kada je svez. Pa ga namazem kajmakom i pozabadam neslan kikiriki ili stavim Karneks pastetu pa isto sa kikirikijem. Jao sto je ukusna pasteta sa kikirikijem! I ovde ima raznih pasteta sa nuts, zacinima i sto cuda ali, ta Karnex je bila najukusnija. Od salama jela sam tamo presovanu/prasku sunku pod uslovom da je tanko iseku i da nema masnoce, cajnu kobasicu i tako neke prsute i suva mesa. Ovde te pitaju kada seku sunku, prsut i sl. koju debljinu hoćeš. A tamo na „molim vas ako može na tanko da isecete” je bilo raznih komentara, u zavisnosti kako je njeno velicanstvo iz bakalnice ili samousluge tog dana nasadjena.

@još,
nemam tu pekaricu. Probala sam hleb iz nje i lep je ali nisam razmišljala da kupim. Čula sam da je bucna a i stvar nije mala pa mi ne bi legla da non stop stoji napolju i zauzima mesto. Mada, ko zna, možda jednog dana i to pazarim. Pa kad zatreba izvadim iz ormanica. Te veknice su male, to bi se za cas potrosilo. Ja kupujem wholemeal hleb, obično neki Helga iz samousluge mada mi se ne svidja sto su mu kriske ogromne. Naravno, već je isecen i spakovan u kesu. Tako su svi hlebovi upakovani, nema pipanja i gnjecenja. Na nekim mestima ih ima u papirnim kesama. Hleba ne trosim mnogo i nije mi toliko ni bitan u svakodnevnoj ishrani. Volim neki Turkish bread koji je pljosnat i dugacak i zgodan za sendvic. Lepo se presece i natrpa unutra a onda pravo u sandwich press. Ah kako je to mnjam mnjam... Volim i neki crni sa semenkama suncokreta i još nekim frcoklama, namazem avokadom pa stavim odozgo tunu ili salmon i sa jogurtom je uffff...

A evo i recepta za brzi hlepcic:

Jedna casa jogurta
dve case self raising flour
može da se unutra ubace kim, suncokret semenke, bundeva semenke i sl.

sve izmesati i ostaviti desetak minuta da odstoji

napraviti manje lepinjice pa u rernu.

Bitna je srazmera tj. ako idu dve case jogurta onda moraju 4 sa brasnom.
Raven_UK
(Nepopravljivi Popravljac)
12. новембар 2011. у 16.22
A di gi je recept za BANANA-BREAD? ;-))
bananas
(Ghost)
13. новембар 2011. у 05.23
Mhm...toasted banana bread premazan tanko sa normalnim puterom...mhmmm...
josh-uvek-ovde
13. новембар 2011. у 09.01
Бананас jel ide u testo za hlepcice i kvasac? KOliko dugo se peku?
Хлеб Сава је на жалост и данас заједно са јефтином подригушом оброк и то
охохо. А хлеб је бели, обичан, рекла бих, безукусан. Кад политичари желе да покажу како им је стало до раје, запрете пекарима да не смеју да дижу цене баш овом хлебу.
А
MAKPO
(uljar)
13. новембар 2011. у 17.07
Može se naći sličan hleb po nekim vocarama i delikatesenima, uvek dobiju ujutro rano svez, topao domaći hleb, ili ti sto ovde kažu 'woodfired bread'. Nisam ni dosao do kuhinje, pola vekne je skoro već otislo.

Ovo u kesama je sve njesra, čim se ono pocne svuda lepiti, moz' ga j3b@ti.

Imao sam tu masinu za hleb i vratio sam je nazad. Ima specificna smesa koja se stavlja u masinu, ne možeš ti sad samo tek tako uzeti brasno, vodu, kvasac pa to ubaciti. Ispadne hleb dobro, nema šta, al' opet preferiram ako ćemo sami da pravimo, da se zamesi i ubaci u rernu.

Nisam živeo, nego sam odrastao na tom hlebu i parizer salami. Obozavao suvu hranu, a mrzeo kuvanu osim pasulja. ;o)
Kad se setim onog margarina Dobro Jutro, sad me muka hvata. Pa ono nije bilo m od margarina.

Kad smo se vracali iz diskoteke, pa odma preko puta mala pekara, narucis hleb namazan mascu, dobro posoli pa još nabaci papriku. I to ne trazis da on presece (ako su nas dvojca samo) na pola, nego uzmemo celu veknu pa onako bradski prelomimo po pola.

Kad stisnes po sredini, ono mast kaplje. Polako krenemo kuci, jedemo, pricamo i dok dodjes kuci skoro pa trezan.

Najbolje za nas, a najgore za pekara, kada naletis tek ispecen hleb. Mi navalimo da sto pre namaze, a on kuka kako ne može, raspada se dok sece. ;o)

Pozdrav
Raven_UK
(Nepopravljivi Popravljac)
13. новембар 2011. у 20.14
Bako pa kako nisi chula za iconic „Sava” hleb za radnicke klase?

To je veci kriminal nego ne znati šta je BIP pivo...valjda si chula za zidarsku salamu „podrigusu”? To je jedna klasa nize od parizera...samo PKB zna tajni recept...zadnji put kad sam bio, odem kod rodica a tamo milion raznoraznih „salamchuga kvarnih”. Tražim ja 100gr zidarske „podriguse”, a oni me gledaju belo, ko englezi kad im trazis 100 grama vutre a on zna samo dealuje in quarters and ounces...

Kako sam lepo pevao celu operu „Rigoleto”, od prvog do zadnjeg opusa posle tog carskog obroka, pa kad ga još zalijem onim jorgurtom PKB iz pink tetra-brika (taj već godinam tamo nisam video, ali oni sto znaju, znace!) pa onda BIP iz zelene flaje, dok sedis na gajbama „ispred radnje” otvoreno na kvaku ili ako je „ispred radnje” malo vise classy onda na otvarac za flase, privezan za vrata ili za trafiku lancom... ahhh happy days!

Ovde samo kolonijalne splachine iz kese, mada moram da priznam da sam ovde prvi put ponovo video „parizer”, ali nema dobar „mesni narezak” da hebe oca!

BTW kako vi ovde kupujete gudro kad ocete pre opere „rigoleto” prvo da pevate operu „Traviata”? Na ounces ili na grame? Meni to nekako dodje smesno da kažem dealeru „Can I have 100gr of your finest Morrocan black, my good man?”
CikaBrkica003
(Student)
13. новембар 2011. у 21.26
Ahhh ti najbolji dani i najbolji obroci ali jebiga bilo je i prošlo je ali znam kad bi ti ljudi imali te momente kao mi, ovde garant oni bi placali velike pare za te momente i dobar obrok nego da idu u nekakve restorane koji kažu da su prva klasa a ustvari su trecerazdne klase a kamoli da idu na kebab shopove i nekakve brze hrane tipa Mc Donalds,Hunger Jack itd fuj. Pa ja bih dao 20 ad neka 30 dolara za dobar obrok da polizes sve prste posle zabave ili izlaska a toga nema ovde nego svi sami kebab shopovi i brze hrane koje ne vrede ni za pet dolara.

Pozdrav
bananas
(Ghost)
14. новембар 2011. у 04.51
@još,
ovo self rising brasno se tako zove jer u sebi već ima kavasac. Za vreme pecenja ne bih mogla da se zakunem jer moja rerna je fan forced i uvek pecem na manjoj temperaturi. Jednostavno, krknem unutra pa nadgledam, ako ja stavim na 180 onda obična rerna treba da bude na 200.

Zaista pojma nemam da se neki hleb zvao - Sava?! Secam se salama ali ja sam uvek volela jedino prasku sunku plus prsute & pecenice koje je moj deda pravio. Ne volim mortadele, kobasice, bilo šta sto je bas masno. Virsle i nekako ali nisam ljubitelj. Volim prsutu, naravno. Ovde je brijaju bas tanko pa je ono...mmmmmm...

Nisam bila u prilici da upratim gde i kad ima vruc hleb. Možda kod Grka u fruit shop-u ili tako. Kad smo kod tih shopova, juče sam svratila na jedno fino mesto gde ima svega i svačega, to je M.F.C. Supermarket u 455 Gardeners Rd., Rosebery. Drzi ga neki Turac ili od tako te sorte, imaju lepe djevreke, svakojako suvo voce, grickalice, maslinke, sireve i sto cuda.

Meni je zao sto ovde nema pekara poput onih naših tamo. Kada vidim ovaj Bakers delight dodje mi da sednem i placem. Koji nakaradni recepti, veze sa vezom nemaju. Ja volim pogacice, normalne ili sa cvarcima, zu-zu, stapice sa sirom i sl. Šta ima lepse od vrucih pogacica sa jogurtom, sigurno nije ukusnija ta podrigusa nagurana u pola hleba sa izvadjenom sredinom. Kad zagrizes pogacicu a ona topla, sveza, topi se u ustima, to je ono pravo.

Gde ima lepih bread rolls, e pa to je Hot bread mesto u Botany Rd. u Mascot-u, na istoj strani gde je Sydney Luggage ..ma šta pricam, evo ima ovde

http://tinyurl.com/czz5cq5

u roll ubace shaved chicken breast, rendanu sargarepu, paradajz, krastavac i soja sos. Ja ne volim koriander i chili a može da se i to trazi. Takođe ništa pork i sl, camo chiketina. Ova roll sa konzervom pica je $5.5. Redovi su uzas, tamo dolazi pola aerodroma i okolnih industrija da pazari lunch. Neki put vikendom ako prolazim ne mogu da odolim pa pretprim cekanje. Ali, tako je ukusno strava.

Raven_UK
(Nepopravljivi Popravljac)
14. новембар 2011. у 08.04
Bako podsecas me na Marie-Antoinette za vreme francuske revolucije...

Pogachice su lepe ali to je za devojchice sa kikicama i mamine pederchice...mi pravi hard-core WCH (working class heroes) titinog socijalizma smo odrasli na „podrigushi” i lebu SAVA, a vi belosvetske princeze „jedite kolace!”

Ko se seca PKB kioska sa virslama u zemickama i sa „besplatnim” senfom? Za prave sljakere u plavim odelima !!

josh-uvek-ovde
14. новембар 2011. у 09.05
Jao da... Crveni kiosk sa viršlama... beše to lepo vreme. Ova današnja deca me izluđuju. Kad vodim decu na užinu ili ručak u šk.Kuhinju oni samo izvoljevaju, ne vole džem, ne jedu paradajz, itd.

bananas
(Ghost)
15. новембар 2011. у 04.02
Sacuvaj me boze babun, možda si neki Shipac koji je vazda drezdao u parku kod Vuka i cekao tezgu pa ono, morao da jede Savu i podrigusu. Bas si sav k'o proleter.

@još,
kada budes videla kako je ovde doziveces kulturni shok. Ovde deca nose uzinu i rucak od kuce. Sve spakovano u sarene, plasticne kutije ili torbice sa izolacijom te se u njih mogu staviti mali ice-packs da drže temperaturu. Pa se kod kuce spremaju sendvici (sa hlebom iz kese), mozgaju razlicite stvari jer u skolama postoje kantine ali, ili i nije neki izbor ili kostaju bezobrazno. Pa tako za vreme odmora deca sednu na beton, travu, klupicu i jedu iz tih kutija.

Ja imam torbicu za rucak pa tako nosim sve od kuce. Nema druge jer za kupiti nema ništa, ima samo neki kafe pored sa skupim i jednoličnim sendvicima. A to je već prica koja bi mogla da stane u novu temu, recimo
Šta jedete na poslu?

:)
Raven_UK
(Nepopravljivi Popravljac)
15. новембар 2011. у 05.59
Bako ja sam poreklom iz aristokratske porodice, zato su me uvek privlacile zabave radnicke klase.

Za ove ovde seljake je Shipac „Vukovac” sto jede podrigushu u pola leba distinguished gentleman plave krvi.

Nemaju bre kulturu ishrane, posedaju po betonu pa jedu rucak „od juče” iz masne kese ko dzukci...ili bacaju pare na splachine „gay cuisine” u fazonu tanjir ogroman a na sred tanjira dva lista neke travuljine i za to sranje traže 100 dolara... Gledaju „disaster chef” i onog debelog poma na TV ko moj pokojni komsija milosevicev dnevnik bre...

Ja ću radije da budem Shipac-Vukovac sa stajge, u plavom odelu, sa blatnjavim cizmama, a u grubim rukama PKB virsle, nego da budem australopitekus u tangama što se hrani iz masne kese, a ti izigravaj mariju-antoanetu do mile volje!

mwah-mwah!
Raven_UK
(Nepopravljivi Popravljac)
15. новембар 2011. у 06.06
BTW domaće pogachice od pekara Tase se ne grizu...nego se skida list po list i trpa prstima u usta, pa se onda zaliva jorgurtom iz pink „piramide”...šta vrede sve djakonije novog kontinenta kad nema dobrog jogurta, nego ono sranje buttermilk, pa te pitekusi gledaju ko nenormalnog dok time zalivas kilo bureka...
bananas
(Ghost)
15. новембар 2011. у 07.15
Bio nekad piramida jogurt a sada se sve modernizovalo pa ima jogurta po litarskim flasama ne zna se koliko vrsta. Ja kad odem sve isprobam jer ni ovde ne prođe dan a da ne pijem ovaj jadni buttermilk, nicice mi vise u stomaku jedan te isti. Pitaju me na poslu kako mogu to da pijem, kao masno, gde masno, onolikim slovima piše koliko % je fat free. Ideal za cooking, slika palacinki, pa da, kako da me ne gledaju belo. Secam se jednog Vijetnamca, hteo da proba a posle slozio facu k'o da je gucnuo sirce.

I ovde Vuli nema litarski jogurt već samo Kols. Šta je onaj prcvoljak od 600ml, ja kupim pet komada iz cuga.

Pogacice ne ljustim po ulici. Volim da kupim 5-6 kod Tome u Kolarcevoj (možda su i tu ulicu prekrstili, pojma nemam, ja živim po nazivima od pre 20 godina) i casu jogurta pa onda krenem od Albanije Knezom i grickam pogacice, usput sednem i nagnem jogurt, gledam ljude, uzivam u turizmu...

Super pekara je bila od onog Ace u ulici gde je Atelje 212. E kakve djakonije je imao, strava. Sad neke perverzije, stil mu zavija na poslasticarnicu ali opet, za sve ovde je izmislio pojam pekare.
Raven_UK
(Nepopravljivi Popravljac)
15. новембар 2011. у 08.11
Coles ima buttermilk na litrenjak? I have to check that out!

Pravo da ti kažem, meni su se tamo sve te gej eu style radnje ala rodic, idea i slično, gde ima po 100 miliona vrsta salama i kojekakvih peechka materina koje su toliko skupe za radnicku klasu, popele na qrac! Te budimska salama, te alpska, te qrac palac, te salama od peechkinh chvaraka, a ne znaju šta je to zidarska, e do qrca rabota!

Kad odem, mene samo interesuju domaći i proizvodi PKB za siroke narodne mase i za working class. Tih belosvetskih govana sam se najeo gde god hoćeš, imao sam 20 godina fore da i ja izigravam mariju antoanetu i da kupujem svoj xmas shopping u harrodsu, selfridges ili Fortnum & Mason, gde ih i moja tetka Liz kupuje.

kad odem u zemlju Srbiju, onda ocu ono sto sam jeo kao dete sa ostalom radnickom klasom, da mi emigrantska glad mine!

Ocu sarme, svargle, pihtije, prazne bureke, PKB virsle, slane kifle, skembice, duvan-cvarke, ulične pljeskavice (ne znam ko normalan tamo ide u McShit pored onako dobrih cevabdzinica, samo snobovi!). Ocu u pecenjaru na pola kile jagnjeceg ili praseceg sa narendanim slatkim kupusom za salatu, ocu na svinjsku dacu i na pasulj, na kafanski podvarak (kafana mora da bude „državna”, tj low class) na becke snicle iz studentske menze, na masne gibanice, sir sjenicki i kajmak, i leba i masti, sto rece Mrako... dzebes holesterol i hipertenziju, sto rece jedan moj koljega doktor; jedi pij i veseli se, a na zivot poseri se!

Onda kad se vratim u ovaj „civilizovani” zapadni svet, ne treba mi dijeta pored njihovih splachina, jer mi je posle dve nedelje „festivala zderachina po receptu radnicka klasa” po srbiji ovde mi je posle sve ogavno!

ceo taj pristup nazovi-zdravoj hrani je pomalo izvitoperen. Ima ljudi koji jedu ta govna samo zato što ih medije truju da će tako da sebi produže zivot (za dva-tri dana, pod uslovom da ih u međuvremenu ne zgazi autobus) a uopste ne vole tu hranu za zeceve. Uradio jedan pom dijeteticar disertaciju na tome, i vlada mu nije dala da objavi!
Ti sto jedu hranu za zeceve i preterano paze na gojaznost, holesterol i hipertenziju na kraju sebi shebu imunitet pa prerano crknu od raka ili nekog drugog neprirodnog metaboilckog poremecaja. Posle toliko godina blizu medicine naucio sam jednu stvar; ne treba preterivati, ali kad se tvoj „broj” izvuce iz „sesira” nema ti spasa, jeo travu ili prasetinu ceo zivot...

Raven_UK
(Nepopravljivi Popravljac)
15. новембар 2011. у 08.20
stiglo pre neki dan ...

Зашто нас Запад не воли????
Из обавештајних извора сазнали су да просечан Србин:
1. пије жестоко пиће
2. и то на послу
3. једе право, масно месо,
4. и још хлеб умаче у „мочу”
5. пије кафу са кофеином
6. евентуално заслађену правим шећером
7. цереалијама храни стоку
8. у пријатним тренуцима користи непријатне речи
9. у кафани плаћа другоме пиће
10. и то готовином
11. одржава редовне сексуалне односе
12. и то са особама супротног пола.


hahaahah!
josh-uvek-ovde
15. новембар 2011. у 09.43
Ha, ha živa istina.
U vezi sa tim što Raven reče gore, kaže meni muž i lepo me moli da batalim specijalitete- pipke, hobotnice i bosiljak i maslačak(tako zove začine). Išao meni za ljubav na večeru u kineski restoran, slošilo mu se od menija. Šta ću udala sam se za tipičnog Srbendu :-) koji ide na jagnjetinu u Mladenovac, tamo je dobra.

Baš bezveze za jogurt, što ga nema tu. Mora da pravimo biznis kad dođem:-)
CikaBrkica003
(Student)
15. новембар 2011. у 21.34
Još uvek ovde kada dodjes ovde i otvoris biznis sa jogurtima ili drugim proizvodima iz tamo daleke zemlje garant ja ću ti biti prvi kupac i stalan ako je proizvod super:) Ovde ima malo naših biznisa jer je teško raditi jer nasi su nekako lijeni u biznisu ili na farmi nego bi oni voleli da dobiju brdo $$$$ za kratko vreme hehe a toga nema nego zavuci rukave na dugo vreme za dobar biznis i dobru lovu $$$. Garant ako radis non stop za dobar proizvod i na slusanju kupaca jer su kupci su uvek u pravu:) eto ti velike $$$$ ko milioner.

Pozdrav
mosman
15. новембар 2011. у 21.57
Lepa tema bananice,kao da mi mirisu svi ti nasi specijaliteti:-)
mosman
16. новембар 2011. у 01.49
a tek lepinje sa kajmakom iz Skadra!
bananas
(Ghost)
16. новембар 2011. у 06.59
Eeee Mravene ti si sigurno neki punacak cika. :)))

Litarski jogurt ja ne vidjam u Vulvortu već samo u Kolsu. Cudno. Nije los tj. kad nema drugi dobar je i taj.

Vidi Brkicu, pa Brkice dobro jutro, kaži ženi da ti NAPRAVI jogurt, može i to da se odradi bez problema. A i sa kajmakom isto samo ti treba dosta mleka pa je svakom mrsko zezati se sa time. Kajmak je oko $40 kilo, onaj mladi, sladak ki dusa. Nisam skoro jela, moracu da poradim na tome da dobavim jednu kutiju. Prošle godine taj sto pravi otisao u Srbiju pa ga nije bilo mesecima. Ne znam šta je radio sa kravama, valjda ih je neko već negovao za to vreme ali, kajmaka nije bilo.

(Još jednom:) Eeeee Mosmane, bilo nekad sad se spominje. Nalomatasmo se po Skadarliji onoliko. Pici gore, dole, zastani, gledaj, istezi vrat, poze i ostalo. Jela sam ja te lepinje ali najviše sa kajmakom mada su uglavnom drzali nešto matoriji kajmak koji ja ne volim. Hoću reci onaj slan, ne padam na njega. Mora da bude mlad i na listice, ništa suvo i slano.

Bile su i neke dobre pljeske u Balkanskoj. Mada, ja nisam često jela te stvari tamo jer natrpaju luk a od njega mi se podriguje i muci me posle stomak. Nisam neki ljubitelj mesina i rostilja. Ako je rostilj treba da bude stvarno dobro i lepo ispeceno. Secam se jednom ovde bio neki party napolju u parku. Okupilo se dosta ljudi, rođendan, a domaćin krenuo da rostilja cevape i neko meso. Kad imam šta da vidim, gomila je bila skoro pa ugljenisana i kada vidim ono crno na mesu muka me uhvati. Bude loših bbq a ja se uvek držim salata, za svaki slučaj. Ne volim jagnjetinu i ne jedem je još od detinjstva. Prasetinu sam volela kada moj deda to sredi ali, uvek je to bilo u senci onog uzasa kada prase ide na onaj svet. Pa posle surenje i ostalo. Uzas.

@još, jadan tvoj muž kada stignete u Au. Tj. jadna ti ako budes morala da mu ugadjas kao sto to tamo radis. :)) Nego, kupi mu odmah rostilj da se zabavlja pecenjem mesa, to ovde mnogi muskarci rade. Ništa lakse, pobaca se lepo na vatru, povrcke isto, ovamo salata, tamo vamo gotovo.

josh-uvek-ovde
16. новембар 2011. у 08.16
@Bananas
srećom moj muž je majstor za BBQ i voli da ga pravi često, kad je saznao da je tu roštilj uobičajena, organizovana pojava-bio je presrećan.

@Brka
rado ću raditi, hvala na podršci. Šalu na stranu, to bi bio super biznis sa našom hranom, ali je pianje koliko para treba za ulaganja. Za početak jedne pekare. Pozdrav :-)
josh-uvek-ovde
16. новембар 2011. у 16.23
Pitali seljaka u nekom intervju večeras na tv šta najčešće doručkuje. On im odgovorio suvo voće. Kad je video kako su iznenađeni on im objasni da je to slanina, kulen, pršuta... :-)
CikaBrkica003
(Student)
16. новембар 2011. у 21.57
Auuu.. još ovde, ne znam koliko para za ulaganje za pekaru a to je najbolji biznis a i najtezi biznis jer najviše pekara drže kinezi bila je jedna nasa pekara u Fairfiledu super pekara imali su svega od peciva i hleba, male pizza snacks, itd biznis im je isao super i prodavali su proizvode ko kolace pa onda su zatvorili pekaru jer su vlasnici pekare imali neki saobracajni udes koliko sam čuo. Ja mislim da je najbolje kupiti opremu za pekaru kod vas pa poslati brodom ovde nego da kupite opremu ovde jer sva teknika ovde su duplo ili tri puta skuplja nego bilo gde u svetu ili da kupite opremu iz kine pa uvezes ovde. A za prostor za biznis ima dosta ali ne znam koliko kostaju ako ti biznis ide super onda prostor za biznis neće biti problem. Ovde svako može da otvori biznis i svako može da propadne ili da uspe samo treba mozak i tezak rad na dug period da bi uspeo u biznisu. Bananas ma daj ne zezaj me matere ti žena mi ne moze da napravi najbolji kajmak bre haha a ipak mi je žena moja, radije bi probao tvoj kajmak da vidim kakav ti je ako ti je bolji od moje žene evo ti $$$ za kajmake za svaki mesec ako ti je gori e jebiga za to treba dobar zanat:)

Pozdrav
vudu-lenjin
(Dr Prevarion)
17. новембар 2011. у 20.43
Teško je „rekonstruisati” nekadasnje navike u ishrani OVDE.. Možda je vama u Sidneju malo lakse ali meni u Adelaidi nije vala.

Ipak, dobar hleb je Tiger bread, sa hrskavom koricom. Dobar jogurt je onaj iz Colesa, „Swiss way” sa ABC kulturom. Taj dosta priblizno ide do onog pravog, srpskog. Mada vuce malo i na kiselo mleko. „Zakon” je bio onaj iz PKB tetrapaka. Dobar je bio i pancevacki.

Pola „save” pa turis 200 g parizera, sto neko ovde pomenu, eh, glavna uzina u skoli. Zalije se jogurtom, naravno. Carski.

A kakav je bio onaj dupli kiosk u Bulevaru, preko puta ETF-a.. uvek dug red. Becka snicla, da ne verujes. Ovi ovde moroni bi svi dobili slog od takve hrane, oni misle da je Primo Cafe vrhunac.

A na Zelenom Vencu kupis paradajza, raspolovis, na veliku krisku kajmaka. Pa udri..

Ja, gradsko snobovsko celjade, gadio sam pijace i nisam voleo da pratim majku tamo, ali sada bih je pozlatio, da mi je ovde u AU.

Sinoć na SBS bila neka emisija o kulinarstvu u Veneciji. Vala verujem da i ti zabari tamo znaju šta je vrhunska hrana, ali nismo ni mi bili daleko.
bananas
(Ghost)
18. новембар 2011. у 06.56
Lakse u Sidneju? Logicno je da tamo gde ima dosta naših postoje i pekare, kasapnice, bakalnice i ostalo. To je ovde po Ferfildu i Liverpulu, od mene tri dana jahanja. Pisi propalo. U nedelju sam isla u Castle Hill, pripala mi muka vise, nekih 50km klaj klaj. Dobro, nije bio los trefik ali, daaaaleko.

Ja bas nemam ništa od tih stvari u komsiluku. Ima ovih Grka sto prodaju ajvare, dzemove, Jafa keks, Eurokrem, grickalice i sl. sitnice i to je sve.

Brkice,
kupi lepo ženi 10l full cream mleka pa neka se vezba da pravi kajmak. Evo dobra slika za screen saver, ovakav kajmak ja volim i to je onaj od lika koji je otisao u Srbiju pa ga nije bilo ne zna se a sa njim nestade i kajmaka.

http://img301.imageshack.us/img301/4842/p1000304.jpg
Inače, smesan si. Šta si spopao ženu, ona intelektualka, sad će da se pati sa pekarom i ustaje u 3 ujutro, samo joj to fali. Vidis da ima malu decu, ništa pametno da joj predlozis nego da bude pekarka?!

Bili su neki nasi na Bondi Rd., imali kao poslasticarnicu-pekaru, ne znam da li su još tamo. Jednom sam jela burek kod njih tj. vise je kao pita, ono umotano u krug. Bilo je previse slano i nije mi se svidelo.
U King St. u Newtown-u bilo je isto neko naše mesto pa su prodali biznis, šta li. Oni su imali dobar burek. Sad ostadose jedino ovi u Rockdale-u ali mrsko mi vikendom cimati se do tamo.

josh-uvek-ovde
18. новембар 2011. у 15.58
Bananas,
Brkica mi je ljubazno odgovorio na pitanje, jer me je, onako zanimalo koliko je moguć neki takav biZnis. Hvala ti na podršci ali, veruj mi, ubi me ovaj intelektualizam, ne mogu kraj sa krajem da sastavim. Nekad pomislim da bih i promenila posao samo da više ne budem pod ovakvim pritiskom. Pozdravljam vas :-)
josh-uvek-ovde
18. новембар 2011. у 16.40
Bananas,
nema veze sa temom ali moram, da te pitam, da li postoji način da preko neke organizacije ili sl.naručim Ugg boots? u ovom delu Evrope ne funkcioniše E-bay... Thanks :-)
CikaBrkica003
(Student)
18. новембар 2011. у 18.07
Bananas nisi ti upravu u vezi lokacije gde ima naših to je najgora opcija da otvoris biznis gde ima vise naših inače ode biznis u tri lepe nego dobru lokaciju gde ima dosta naroda u prolazu koji ponekad stanu pa probaju proizvode ili kupuju proizvode. I ja sam voleo bureke u NewTown-u to je bio jedan od najboljih bureka u Sidneju i nije mi bio problem da putujem 45 minuta svake nedelje da jedem dobar burek blizu grada jer je bio dobar burek vidis Bananas a sada nema vise tog bureka iz NewTown-u možda su ostvarili svoj plan jer nije sve u novcu. Ako je los proizvod e onda mene nema i tako svako voli sto voli neki vole slano,masno,slatko,puno,malo itd ako je proizvod dobar onda nema zime u biznisu.

Pozdrav
Raven_UK
(Nepopravljivi Popravljac)
19. новембар 2011. у 06.01
E papani jedni, opet vam je brka odrzao lekciju o biznisu..
Setite se šta je rekao chova koji je osnovao McDonalds;

„Take good care of the customer and the business will take care of itself!”

baba pa ti si stvarno „Marie-Antoinette” kad je u pitanju klopa zestok si snob! Da li je to zato što si se „pokondirila” otkad živis u selu Sydney pa ti vise nije do „podriguse” i Save, pa sad oćeš preko leba pogachu ili zezas nas vecito polu-gladne emigrante i ove iz domovine sto su polu-gladni iz drugih razloga or what??

BTW kod mene je samo jedna stvar, tj jedan deo tela punacak, a ta ista stvar je i dugacka, i to u savrsenoj proporciji! Ja sam smiply „foodie” oduvek bio i ostao, chovek koji jednako uziva u podrigusi, wagyu beefu ili krokodilu na raznju, a ne ko ovi „suvopichasti” sto jedu lisce i hranu za zeceve pa provedu pola svog zivota polu-bolesni i u losem raspoloženju jer su stalno gladni, pa na kraju sebi shebu imuni sistem i navuku neki metabolicki poremecaj...u lancetu je pre par godina pisalo da su statisticki najzdraviji i najimuniji oni koji imaoju oko 4% vise nego njihov „idealni” BMI, pa ti sad meti to u svoj „kolac” i pojedi!!!
bananas
(Ghost)
19. новембар 2011. у 06.56
Hmmm...
bananas
(Ghost)
19. новембар 2011. у 07.40
@još,
ne znam kako bih ti pomogla. Oni tamo slepci naplacuju carinu, mislim, dosta ćeš da se obogatis ako uvezes cizme vredne ne znam sto eura pa te zato treba klepiti sa dazbinama.

Ti kako možeš da dodjes do ugg cizmica tj. jedini način koji ja mogu da sagledam je da:

- proveris tamo u posti za carinu
- nadjes ovde nekog ko će da ti kupi ono sto hoćeš, spakuje i posalje postom

Evo ti ovde sajt naše poste, nadji koliko naplacuju za posiljku za Srbiju. Cenim da bi tezina bila možda do 2.5 kile.

http://auspost.com.au/index.html

Ako te zanima, ja mogu to da ti odradim ali bi trebale da se iskontaktiramo. Pare ne bi morala da mi saljes već bi ih odnela tamo gde ti ja kažem (recimo kod moje drugarice).

Ja imam nekoliko pari i volim ovakve:

http://img576.imageshack.us/img576/6969/img2048i.jpg

Nosim na bosu nogu, milina.

Ove su mi za po kuci zimi:

http://img835.imageshack.us/img835/1520/img3747r.jpg
Cene su od oko $80 pa teraj. Odavde nema sanse da se salju po nekom jer su kabaste. Ima vestaka a bitno je da i unutra i spolja budu ovcija koza/krzno. Ima ih crnih, braon, chestnut (to su neke osnovne boje) a one fancy su skuplje tipa crvene, ljubicaste, pa sa nekim vezovima i andromoljama. Ja volim glat i jednostavne.

bananas
(Ghost)
19. новембар 2011. у 07.43
bananas
(Ghost)
19. новембар 2011. у 07.43
bananas
(Ghost)
19. новембар 2011. у 07.44
Raven_UK
(Nepopravljivi Popravljac)
19. новембар 2011. у 08.18
lepo, lepo.

ja sam vise SA9800 kind of boy...
Raven_UK
(Nepopravljivi Popravljac)
19. новембар 2011. у 08.21
crna još uvek!

Pa šta će ti UGG boots? Zar ti samo ime ne kaže za koga su?
Only aussie uggos od 150 kila nose UGG boots.

Žene koje nose UGGos me podescaju na moju bivšu profesorku odbrane i zastite, inače olicenje zenske lepote i feminivnosti, koja je na cas redovno dolazila u cizmama JNA standard issue...
Morao sam jedan dan da je pitam gde je nabavila te „baletanke” i da joj kažem kako joj lepo stoje...
Raven_UK
(Nepopravljivi Popravljac)
19. новембар 2011. у 08.24
Zamišljam baku kako se sepuri u svom budoaru u Luvru, u UGG boots i neglize polugola i tek probudjena, dok pita slugu zašto se radnicka klasa dernja i preti ispred palate...
Raven_UK
(Nepopravljivi Popravljac)
19. новембар 2011. у 08.26
Sad će da dodje i Osman Mosman da joj „prokomentarise” papuche.. ;-))
josh-uvek-ovde
19. новембар 2011. у 13.44
@Bananas
Bila bih presrećna ako bi mogla da mi pomogneš oko „delivery” čizama a ja ću odneti pare gde treba,tu nema problema. Ovih dana sam gledala da kupim neke zimske patike-varijanta za svaki dan, kad nisam na poslu a idem u vrtić, prodavnicu i sl.Cene su očaj blagi, iole pristojnog kvaliteta i malo toplije nisu ospod 80 evra. Ovih dana je baš zahladnelo i hladno mi je oko zglobova,pa mi više ni patike nisu rešenje. Gledala sam neke kataloge u Au,onako bez veze i vidim i Ugg-ovke (tako ih ovde zovemo)pa mi pade na pamet i da te pitam. Ja bih najobičnije, bilo koja boja(možda ona koja je najlakša za održavanje po tvom iskustvu)i naravno da su od ovčije kože. Takve čizme ovde, varijanta svaki dan, su lošeg kvaliteta,obično platno i plastika, a zima se zahuktava...
Moj mail je [email protected]
Ti organizuj kako ti najviše odgovara i uputi me a ja te slušam.Za čizme sve. Veliko ti hvala.
josh-uvek-ovde
19. новембар 2011. у 14.01
@ Raven
Odmah da ti kažem da obožavamo da čitamo tvoje postove muž i ja, posebno on. Verovatno jer ste išli u istu školu, tu ste negde sa godištima a i vrlo sličan pogled na svet i život imate,ako ne i isti. Retki su trenuci kada se baš slatko smejemo(od problema) ali da ti kažem da smo se iskidali od smeha na tvoje gornje postove oko gay tanjira i travice u sredini. Skoro smo bili na nekom fancy slavlju i tako smo i dobili posluženje a moj muž poludeo, kaže:„Jel' sam došao da pasem travu i jedem masklačak? Važi, idemo na pljeku posle u Duff. a tamo 30 vrsta pljeki oš ovako-oš onako.
Za Ugg-ovke odmah da ti kažem da mi je mnogo hladno ovih dana,magla razbija svakog dana a zima grize...na posao samo eleganci veruj mi,kako priliči jednoj učiteljici.
Pozdrav od nas :-)”
bananas
(Ghost)
19. новембар 2011. у 22.18
@još,
nije ti babun Mraven bas toliko mlad, on ima minimum 45, nema sanse da je mladji, može samo da bude nekoliko godina stariji.

Elem, javicu ti se a ti vidi kako ti odgovara i šta ti je ciniti. Cizme mogu da kupim samo subotom a danas sam u povratku iz Ikee svratila u jednu radnju koja ima svasta od tih stvari. Imaju i vebsajt i ona žena kaže salju postom u sve zemlje. Znaci ako ja kupim oni mogu da posalju na tvoju adresu.

Ovo im je vebsajt:

http://www.goldenrams.com.au/epages/rams.sf

Ja sam malo skljocnula po radnji, evo ovde:

http://www.flickr.com/photos/64499520@N05/sets/72157628058592249/

Sada vise nije sezona za ove stvari jer je prakticno već leto. Tokom zime po soping centrima se prodaju cizmice u „otvorenim” radnjama koje kada se zavrsi zima sklone. Ova gore radnja mi je u principu jedina nešto blize i zgodna za shoping. Pa tako, ti vidi. Što se velicine tiče, ne treba nikako uzimati vece jer se krzno ulegne i malo se rašire tokom nosenja.

Ovde ih nose svi. Ja sam navikla da ih vidim na sve strane a pravo da ti kažem, malo mi je bilo strano da ih srećem po Bg. Naročito kada su temperature bile preko 20. Bitno ih je pre nosenja poprskati sa waterproof spray for suede.

Evo imaš tu par skila sa okacenim cipelama, to ti je ovde fazon da zavrljace patike da se obmotaju oko kabla. Do sada nisam nikada videla cipele na stiklu, obično bacaju patike jer je zgodno da leti zbog pertli.

bananas
(Ghost)
19. новембар 2011. у 22.32
Babun,
ako nisi znao, oko ugg cizmica se lome Australija i Novi Zeland, ko ih je prvi izmislio. Citala sam da su ih osmislili vojni piloti iz Prvog sv. rata jer im je u kokpitu bilo jako hladno pa da im se noge ne schokanje. Ja ne volim da vidim iskrivljene cizmice a mnogi frljavo gaze pa je to neminovno. Nema zgodnije i bolje obuce za ovdasnje zime kada se ide do samousluge, napolje po ves i sl., do soping centra, dok se ceka trening/utakmica nekih outdoors sportova, posle bazena i td.

A ti nemoj da me zamišljas u neglizeu, može u flanelskoj sarenoj pizami, to je moj stil. Moram da te razocaram po tom pitanju.

Ovako ja volim:

http://img842.imageshack.us/img842/517/p1170284y.jpg
Što se sprava tiče, you might be my kind of boy...

http://www.flickr.com/photos/64499520@N05/sets/72157628058585115/
Sad da vidim hoće li link ostati čitav...

josh-uvek-ovde
20. новембар 2011. у 07.56
@Bananas
Super!!!! tvoj sam dužnik, kiss, kiss...
Pogledala sam na sajtu radnje i nisam baš našla mnogo modela, više ih je na tvojim fotkama. Svakako ću uzeti iz te radnjice jer oni i šalju pa da se ti ne cimaš. Sutra ću ti se javiti kad dokupim bit-ove za net jer nam ćerkica sve istrošila(youtube-crtaći)a sad kucam na onom tabletnom androidu, koji mi ide na živce, slova sitna kucam 15min.
Ono što me je posebno oduševilo je tvoj gest! to ipak možemo samo mi, nek se ne ljute neki naši susedi. Pozdrav :-)

bananas
(Ghost)
21. новембар 2011. у 05.31
Dobro de, nije to ništa, ispalo je zgodno jer svako jutro prolazim pored te radnje a za vikend sam opet tu prolazila i bili su otvoreni u to vreme. Pa šta fali, nije veliki posao parkirati se iza i pogledati šta imaju. :) Moje sa slike su Emmu, evo adresa

http://www.emuaustralia.com/

samo kako vidim otkidaju sa cenama a ja moje kupih u Kanberi na rasprodaji, bile nešto 50$. Otisle su cene i tim cizmicama jer je velika potraznja, navalili iz inostranstva pa se moda raširila i onda hoće da zarade sto vise.

Malo da paris oci :))

http://www.uggbootsmadeinaustralia.com.au/ugg-boots-made-in-australia.aspx

Ima toga ne zna se a kako da nema pored ovoliko merino ovaca...
bananas
(Ghost)
24. новембар 2011. у 07.24
Ne znam ko ne voli ratluk i djevrek ali verovatno ima i takvih.

Pa isto tako ima i onih koji ne vole kajmak. A da je dooobar - jeste. Malo zagrejati pockets u sandwich press a onda ih premazati kajmakom. Mmmmmmm...Kako je dobro...

http://img855.imageshack.us/img855/4324/p1190352.jpg
Raven_UK
(Nepopravljivi Popravljac)
26. новембар 2011. у 14.14
ccccc
Bako Bako...
Kako si ti nevaljala u mom odsustvu!

ja sam te zamišljao u budoaru i „u neglize” iz cisto istorijskih razloga, kao razmazenu austrijsku princezu koja je zavrsila na giljotini jerbo nije bila ni svesna da radnicke klase nemaju ni lebac da jedu...

To Mosmanu kaži kako da te zamišlja u pizami kao usralijsku princezu, on je taj koji je ovde javno izjavio kako bi te prvo vodio na „kafu” a posle ti svasta radio...a možda i ne bi kad bi te stvarno sreo i ukapirao da po godinama ne spadas u njegov „special interest” ;-)))

Kad smo već kod godina, ja možda jesam poceo da „dedim” ali ovaj deda uvek dobije meda!

Lep ti hifi, ali javi se kad nabavis RT909, SA9800, SG9800, SR303, TX9500mk2 ili ako bas hoćeš perverzije TX-D1000, CT1250, i naravno obavezni RG2. Naravno tome još pride ide i CS99a mk2 ili HPM series...

Upravo sam se vratio iz najgore zemlje na svetu gde još uvek sve funkcionise i gde se još uvek dobro zdere za sitne pare...

Evo dacu vam highlights šta sam zderao a vi pogadjajte gde sam bio;

Krokodil u sosu
Harmony gritz
Alaskan King Crab
32oz Steak
Armadillo cutlet
Punjene paprike
Projara iz metalnog skilleta
Leghorn egg omellete
Corned beef hash
Real Lobster

Ko prvi pogodi, dobija 100gr zidarske i četvrt leba SAVA!
Raven_UK
(Nepopravljivi Popravljac)
26. новембар 2011. у 14.16
Zaboravih da dodam da je tamo gey cusine strogo zabranjen i da je najveca sramota za restoran da musterije posle festivala zderachine izadju gladne...
bananas
(Ghost)
26. новембар 2011. у 16.39
Otkud znam, po ovom 'oz' mogu da pomislim da je Usra, oni tamo imaju unce.

Pa, drago mi je da si se ozdr'o, nadam se da nisi imao nekih stomacnih problema. Ti k'o da živis u Bijafri pa navalio jer sutra možda neće postojati.

A ja gledam, tražim gde mi je topik...
Raven_UK
(Nepopravljivi Popravljac)
26. новембар 2011. у 20.04
haha
mislila da si obrisana zbog toga što se ponasas kao „aristokratija” ??

pogodila si kontinent, evo stize ti za to griz od zidarskog sendvicha!

Ako pogodis i state dobijas i jorgurat kao bonus!
mosman
26. новембар 2011. у 21.39
bananice lepe su ti cizmice ;-) A ovog gejaka neću ni da komentarisem.
LeaDiKaprio
(shumska)
06. децембар 2011. у 04.56
Sad skoro sam u pekari u Chatstwoodu nasla razani hleb. Joj sto je dobar!!!!!!!!! Tost sa pterom, tost sa tankim reznjom tvrdog sira a najbolje pase tost sa avokadom.

Ima kima u hlebu, ma neverovatno kako je dobar.

Inače, što se belog hleba tiče onaj iz Srbije je zaista neprikosnoven.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Unicorn Gifts?
.