Дискусије : Оперативни системи

 Коментар
Mini distro CDlinux
Nakamura
(支持卡扎菲)
16. октобар 2011. у 15.50
Nije ništa novo, ali ja ga se često setim kada mi zatreba da izadjem na net pomoću CD diska. Radi se o kineskom linuksu, brz je, na bazi Slackware. Ima već instaliran i Skype koji mi uvek znaci, a i za razliku od mnogih distribucija na CD-u ima instaliran i flash player pa mogu da se gledaju i video zapisi na youtube i ostali. Ima dosta programa i jako male zahteve i ima dobru podrsku za mnoge hardvere, sto su neki još ranije hvalili. Piše i da može da se koristi za ricovery, mada za te svrhe mislim da je bolji Parted Magic. Imam staru verziju 0.9.3 od 2009-te godine, mada verujem da su novije i bolje. Nešto slično sam napravio sa Nimblex customize, ali ovo je već gotovo i dobro.
Da li vi imate neki linux CD da izdvojite, a koji vredi isprobati ?

http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20090706#feature
http://distrowatch.com/index.php?distribution=cdlinux

blek472
(kuvar)
16. октобар 2011. у 17.13
Da li vi imate neki linux CD da izdvojite, a koji vredi isprobati ?
------------------
Moja preporuka,Slitaz 3.0 nevidjeno brz!
http://www.rgju-0.info/artigo/Slitaz-Guia-Rapido
Nakamura
(支持卡扎菲)
24. октобар 2011. у 13.03
probao sam danas i taj Slitaz, ali nisam mislio samo na brzinu kad sam postavio ovu temu. Ocekivao sam da će još neko da se javi sa svojim zapazanjima razlika između live CD distribucija.
Probao sam i verzije CDlinux-a 0.9.5 i 0.9.6-1, ali nisu mi tako dobre kao 0.9.3. To je ova, od 231 Mb: http://distrowatch.com/?newsid=05587
Naime, imam internet paket od 6 Mbps i sa 0.9.3 verzijom mi je minimalna brzina 5,8 Mbps, a ping je od 6 do 10 ms i ide i preko 6 Mbps.
Sa verzijom 0.9.5 mi pada brzina na oko 5,3 Mbps, a sa 0.9.6-1 na 4,9-5 Mbps. Znaci ima razlike i od verzije do verzije iste distribucije linuksa.

U sustini, CDlinux 0.9.3 ima sve sto je potrebno za surf, vidi sve particije i prikljucene uredjaje i nisu potrebna nikakva podesavanja. Ima firefox 3.5.1 koji nije ni spor i ne zastajkuje kao sto je to slučaj sa nekim verzijama istog browsera. moguće da i on ima uticaja na toliku razliku u brzini na speed testu. Dalje ima flash player, Skype i Pidgin, Xsane i uobicajene osnovne programe. Pri download odmah možeš da saljes fajl na koju god želiš particiju. Bukmarks je najbolje da se ima spreman u „.json” formatu i unese se u browser za nekoliko sekundi preko import-restore i sve dodje na svoje mesto.

Znaci ovaj CD je vrlo zgodan i za koriscenje sa diska. Mnoge cd distribucije ili ne vide sve particije, naročito u ext-2 ili 3 ili nemaju kompletnu podrsku za ntfs, neke smanjuju internet brzinu, neke se dosta sporo ucitavaju, a dosta njih je nekompletno sa osnovnim softverima za surf.
E ovoj jedino sto zameram je sto nema instaler Gdebi, ni Synaptic. Na njihovom sajtu piše da može da se instalira i na ntfs particiju i druge, ali ne svaka verzija. Inače instalacije programa su sa binarim paketima za slackware 11, mada za koriscenje sa diska ima svega dovoljno. Zamerka je i sto mi GParted ne vidi ni jednu particiju ( ima i Avast koji ima neku grešku pa ne radi, mada i nije neophodan), ali to sam primetio i kod dosta drugih distribucija. Nisam prokljuvio zašto :) Verovatno sam nešto poremetio.
Sve u svemu, svaki linux ima svoje bagove, pa moramo da probiramo ko po trulom voću :))
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
24. октобар 2011. у 20.29
@Nakamura,

Probao sam obe distribucije, onako da probam. Nijedna ne zna da se snadje sa cd ili dvd. Imaju player ali ne umeju da montiraju volumen jer ja imam 2 CD/DVD uredjaja. U principu koji će mi klinac, jedino sto bi mi odgovaralo je da imam neki USB većeg kapaciteta i live verziju sa mogućnoscu azuriranja na tom USB. Mislim da sam imao neku verziju Fedore koje je to radila. Što se tiče neke popravke tu je Parted magic live, nekad sam ga još i dopunjavao, sad sam sve to i pozaboravljo šta i kako se radi to dopunjavanje. To sto ti hvalis verziju iz 2009, možda je brza itd ali to je zastarelo, ext4 se uveliko vozi i još neke nedovrsene novotarije od file systema.
Nakamura
(支持卡扎菲)
25. октобар 2011. у 04.33
pa ima novih distribucija, ali i ova je sa ext3, a od novih je retko koja na ext4. Ni jedna mi nije bila toliko kompletna, uvek nešto treba da instaliram ili da tražim šta joj nedostaje. Probao samu zadnjih par dana i ove nove Ubuntu i Lubuntu, pa Tails, Vector, prebirao po Antix, Mint, Salix, ZMLarch, spremio i Zenvalk i Ultimate da isprobam. Šta god da stavim, uvek nešto treba da instaliram, a kad uradim speedtest obično je ili preveliki ping, a često i manja brzina. Sem toga, retko koji ima skype, pa kad hoću da ga montiram iz Synaptic-a, skida ga po sat vremena jer download često ide i ispod 10 kb/s. Uglavnom retko koji vidi sve particije. Znaci, ako hoću sve da imam odmah spremno za rad, jedino mi ovaj CDlinux pasuje. PartedMagic i ja koristim, ali i u njemu mi GParted ne vidi particije, ne znam zašto. To mi se desava od kad sam brisao HD sa DBan. I koliko se secam nema plugin za youtube, provericu opet, imam ih desetak :) Sa windowsom sp3 mi je ping negde 32 ms i brzina nešto malo manja nego sa linuksom.


„U principu koji će mi klinac, jedino sto bi mi odgovaralo je da imam neki USB većeg kapaciteta i live verziju sa mogućnoscu azuriranja na tom USB.”
-----
Pa, za surf se prakticno ne razlikuje od instaliranog sistema. Moracu da zamenim windows, imam nekih greški, pa ako ne uspem da ih otklonim stavicu drugi. Linux biram koji ću za instalaciju. Pre sam koristio PCLinuxOS jedno vreme, ali su prestali sa podrskom, a novija distibucija mi nešto nije pasovala.
Nova distribucija ne znači da mora i da bude i bolja.
E da, pregledacu ponovo i Peppermint linux, taj takođe ima neke jače strane. Uglavnom me interesuju distribucije sa xfce desktop ili lxde, Sa fluxbox, koji je jako brz, najuspeliji je Mint-9, a ostali su tropa.
Videcemo još šta će ove jeseni izbaciti. Svi Ubuntu će od sledeće godine imati podrsku od 5 godina, to je novost.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
25. октобар 2011. у 09.36
„brisao HD sa DBan”
-----------------------------------------------------
Ako si ovo radio obrisao si sve zivo, prvo mbr a onda i markirane loše staze koje je firma zabelezila ili neki tvoj program. Prebriso si ga nacisto.
Nakamura
(支持卡扎菲)
25. октобар 2011. у 11.23
ma jesam, brisao sam ceo disk pre nekoliko meseci. I posle toga nisam mogao da instaliram ni windows ni linuks :) Hteo sam da promenim linuks i napravio sam neki raspad sistema :)) I mislio sam da od hd nema vise ništa, a onda sam ubacio Peppermint linux i on se instalirao. A pre toga sam uspeo samo da formatiram u ntfs (mislim da je bilo sa paragonom) kojeg imam na win-live cd. I tako je to nekako proradilo. Ma, vreme je za novu masinu, pa me ne brine i da crkne. Ova je pretrpela bar jedno 150 OS-a :))
Sad sam skinuo ovaj novi Puppy da vidim kakav je.
ring
(lozac)
01. новембар 2011. у 04.38
kakve veze ima ping sa operativnim sistemom?
ring
(lozac)
01. новембар 2011. у 04.54
nemoj se smarati sa tip poludesktopima
gnome je sasvim lagan i za linuks dobar desktop.

Nakamura
(支持卡扎菲)
01. новембар 2011. у 06.57
http://speedtest.net/result/1564922733.png rezultat od juče
http://speedtest.net/result/1566813001.png od danas, ide 13-15, ali skoro uvek je od 6-7-8, ovo je retkost ali mi prebacuje sa brzinom.

to je rezultat sa cdlinux 0.9.3

a sa windows xp sp3 ping mi nikad nije ispod 32 ms.
Sem toga, brzina mi je uvek manja sa windowsom, pa i sa Ubuntu za jedno 5-600 kb/s. Imam sve distribucije Ubuntua, a i mnogo drugih i gnome i kde i ostelih desktop env. i ni sa jednom nemam bolje karakteristike konekcije.
LiveCD linuksi bi trebali da budu spremni za rad, a ne da moras da se bavis instalacijama raznih programa. Koju god distribuciju sam probao, pa i sve ove najnovije, ni jedna nije kompletna. Znaci, uvek postoje programi koji su izostavljeni, pa moras da ih instaliras. To je slučaj i sa najnovijim Ubuntu 11.10 ali i sa Kubuntu, Lubuntu i verujem i ostalima.

Znaci, u ono sto bi jedna cd distribucija morala već da ima, podrazumevam:
- flash player,
- Java,
-puna podrska za citanje i pisanje po svim postojecim particijama i da mi se ne pojavljuje not permision ili access denied ili da ne vidi particiju sa ext-3 a vidi ntfs ili da ne mogu da nađemkako da pristupim fajlovima sa neke particije ili da neće da otvori fajl i sl.
- da ima osnovne programe sa komunikaciju, znaci najpopularnije messengere, a ne da ih instaliram. ja na primer stalno koristim skype, pa kad ga nema moram da ga instaliram i na ram-u. E sad nije tu kraj problema jer neće uvek ni da se instalira, jednostavno izbaci neku grešku ili fali neki lib, a u synaptic-u ga nema uvek. Cesto u synaptic nađemsamo plugin za Pidgin, instaliram ga, ali u Pidgin-u nema gde da se upise password !!!??? Trpaju po tim CD live i programe za crtanje u 3d, ko da će neko da crta projekte sa cd-a, a ne stave jedan običan flash player da možeš da pogledas video.

Pa da li treba da ubacim cd da ga koristim ili da ga nadogradjujem na ram-u, a treba mi da se privremeno, na pola sata ukljucim na net ? Pre neki dan sam, isprobavajuci neku distribuciju hteo da instaliram skype iz synaptic-a i iznenadio sam se kad sam video da je preostalo vreme za download preko sat vremena !!!??? I nije mi se to desilo prvi put sa instalacijom iz synaptic-a.
Evo Deda kaže da može da se koristi PMagic. Pa znam da može, ali i on nema te osnovne stvari instalirane.

Znaci, na CDlinux 0.9.3 ne moram ništa da instaliram, poenta teme je u tome i hteo sam da ga pohvalim i ujedno da ljudi znaju bar za jedan CD koji mogu odmah da koriste, a da ne koci i zeza sa nekakvim instalacijama.

CDlinux 0.9.3 je spreman za rad već za 1 minut i 30 sekundi, sto nije mnogo sporije od podizanja instaliranog windowsa. Ubuntu na CD vrtlja onaj disk 4-5 minuta u cd romu. Ubuntu sa cd-a mi izgura brzinu oko 5.5 Mb/s i ping od 30-50, pa sad, možda sve to za nekoga nema veze, ali za mene ima i ta razlika ocigledno uvek postoji.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
04. новембар 2011. у 07.44
@Nakamura,

Nabasao sam na ArchBang live, strasno, nafalili ga a ono na live CD jedva nešto da ima a zauzima preko 400MB. Ljudi su stvarno nerealni i preteruju, jada i beda od programa, Slitaz ima vise programa nego oni. Napravio sam live USB ali ne radi, tražim i nađemda im to nešto ne radi kao live USB. Toliko se preteruje i laže da je to već strasno, OpenBox graficko okruzenje, šta li to zauzima 400MB?
ring
(lozac)
05. новембар 2011. у 04.38
ebiga
nije lako sa mjenfrejm preci na usb instalaciju.

:)
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
05. новембар 2011. у 10.59
@Ring,

Ja se stvarno zapitam da li si ti normalan ili si nervni bolesnik. Lepo ti piše da za ArchBang imaju problem da im radi sa USB, ljudi napisali na svom FAQ, šta to tebi opet nije jasno. Opet bi da meris ko ima veci :))) Evo za tvoju utehu stoji mi gomila Kingston USB na kojima su neki linuxi, 10 komada jel ti dovoljno ili i to imaš 1000 komada iz 1914 godine ili 1941 godine
ring
(lozac)
05. новембар 2011. у 11.16
a šta mu ti dodjes kao oficijalni tester linux distribucija
serbijankafea. nemas pametnija posla u zivotu.
:)
koji kreten u pm.

Nakamura
(支持卡扎菲)
05. новембар 2011. у 14.06
ma pusti ga Deda, vidis da mi pricamo o OS, a on o flash disku. Neću da ulazim u te njegove probleme, nije mi do zayebancije.

Pa ima dosta krseva i lomova. Onaj novi Puppy na primer, brz, mali prepun nekakvih programa koji mi i ne trebaju, a kad hoćeš nešto da instaliras, on izbacuje greške i ništa od instalacije. Probao sam pre neki dan i onaj sto ga kao cia napravila, vrti vrti i na kraju izbaci tekst da mu fale neka dva fajla. Pa takve os koji ne rade mogu svaki dan i ja da napravim :) Ako treba ja da ga popravljam, a nije mogao da ga sredi ni onaj ko ga je napravio, onda mi i ne treba.
Rusi ih malo bolje naprave. Skinuo sam Alt 6.0 ali ga još nisam dovoljno dobro isprobao, PCLinuxOS su dobri, ali im je podrska losa, probacu da mu ubacim druge linkove u sinaptik, da vidim da li će da radi.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
05. новембар 2011. у 17.30
@Nakamura,

Vidis da sam retko na SC, zbog takvih sam i otisao, primitivizam vlada.
Oce covek po svaku cenu da sroza ovaj forum, najverovatnije je mislio na
SSD diskove al je to pobrkao sa USB
ring
(lozac)
06. новембар 2011. у 01.41
druže gdje ti vidis da ja pišem o flesh disku.
o flesh drajvu, el znaš ti šta je flesh drajv.
podsjecas me na jednog momka koji dosao u austriju i sad, ja i drugar smo dobri sa njegovim ocem.
moj dugar će ga uciti njemachki, doshli oni do pisanja.
drugar mu govori rijechi na njemachkom i on pishe, ali pishe cirilicom.
moj drugar će mu, ne pishu ti austrijanci cirilicom.
on će, kao, ne vjerujem ja tebi. kaže mu drugar, pa pitaj oca.
i on će iz sobe, caaaaaaale, el pishu austijanci cirilicom, a cale će, ne pishu sine.
kad će mali, uuuuuuuu koji su to slepci.

:)
ring
(lozac)
06. новембар 2011. у 01.49
evo flesh memorija
http://bs.wikipedia.org/wiki/Flash_memorija
a na flesh dravu možeš i chitati i pisati.
e sad ona može biti u vidu SSD ili neke druge kartice, a može biti i usb utikach.
ring
(lozac)
06. новембар 2011. у 01.55
znachi
instaliras tvoj omiljeni linux sa svim programchicima koji tebi trebaju na usb utikach memoriju i furas ga uvijek sa sobom.
kad dodjes na kompjuter na kojem je hoćeš koristi, udjes u bios, prebacis u boot opcijama, first boot device da bude USB i furas.
mani te mini lajv distribucije, dnasnja lajv distribucija je uglavnom neka mini distribucija za instalaciju koja funkcionira kao lajv.
u stvari danas su sve distribucije lajv, ali im je prava namjena u stvari instalacija. nije to kao iz vremena knopixa kada je on zamishljen da funkcionira samo ka lajv i koji se nije dao instalirati na hard disk.
ring
(lozac)
06. новембар 2011. у 02.05
ti si otisao sam kafea jer sada vrijeme provodis na fejbuku
i tamo prodajes maglu.
Nakamura
(支持卡扎菲)
06. новембар 2011. у 04.20
Ring,

kao prvo,
ne može svaki linuks da se instalira na flash disku. Zato se i navode spiskovi distribucija koje navodno mogu. Znači da ni ti flash instaleri nisu bas srećno napravljeni.

Drugo, napravis flash disk i nosis ga u dzepu, pa kada dodjes do nečijeg kompjutera, prvo mu udjes u bios i šteluješ ga kako tebi odgovara, jel tako ?

Kao treće, ovde nisi naveo ni jednu distribuciju kojoj nisu potrebne dodatne instalacije za live koriscenje.

I da ponovim, to o čemu ti pričaš, nije predmet razgovora.
ring
(lozac)
06. новембар 2011. у 05.11
ne postoji flash disk.
uzmes linux, instaliras ga na hard, poslije kompletnu instalaciju kopiras na usb memori drajv, editiras grub ili lilo.
i to je to.
druže tebi ne treba linuks, već kompjuter koji ima samo jedno dugme i svakim pritiskom na to jedno dugme da uradi upravo ono sto si ti zamislio.
Nakamura
(支持卡扎菲)
06. новембар 2011. у 05.52
uzmes linux, instaliras ga na hard, poslije kompletnu instalaciju kopiras na usb
-----

jel tebi može neko da objasni da tema nije nikakva instalacija nego kompletnost liveCD distribucije ?

Postoje i distribucije za instalaciju koje nisu live. A kad piše „live”, onda je predvidjena da prvenstveno funkcionise sa diska. Kad je koristis sa diska onda nebi trebalo da se bavis instalacijama, već da su osnovni programi već instalirani u zavisnosti od onoga za šta je ta distribucija napravljena. Ako je pravljena za gledanje live TV ili muziku, onda joj trebaju kodeci i playeri, a ako je pravljena za surfovanje, onda joj trebaju dobri mesendzeri i browseri i drugi prateci programi. Niko ne koristi live distribucije da bi na njima radio instalacije programa koji nedostaju, i to svaki put kada se ubaci disk.
Da li ti koristis live linuks da bi ga sat vremena popravljao i podesavao za upotrebu ?
Zašto bih ga ja stavljao na usb kljuc, ako on već ne funkcionise kako treba ? Da ga popravljam ?
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
06. новембар 2011. у 08.30
@Ring wrote:
uzmes linux, instaliras ga na hard, poslije kompletnu instalaciju kopiras na usb
------------------------------------------------------------------

Mrsko mi je da pišem ali moram jer zaluđuješ narod. Pišes gluposti, zasta postoji ISO file koji se nareze na CD ili napravi butabilni USB sa kojeg se distribucija instalira ili se to koristi kao live.
Ako nisi znao postoji UNetbootin sa kojim se caskom od ISO fajla napravi live USB. http://unetbootin.sourceforge.net/
Koja je to uvrnuta logika, instaliras na hard pa pravis butabilni live USB, tako se nekad davno radilo. Boze me sacuvaj konzervirao si se na neku 1941 godinu i dalje ni makac.
Nakamura
(支持卡扎菲)
06. новембар 2011. у 09.22
nije problem da napravis nego šta će da ispadne na kraju i kako će da radi. Ljudi su već napravili xxx distribucija, pa retko koja valja. E sad će Ring meni da kaže da instaliram pa dodam programe koji mi trebaju. Pa kad ga autor nije napravio kako treba, sto bih se ja zamlacivao.
Juče sam ponovo probao Debian lxde, ima ga na sajtu lxde.org i posto nema tu mnogo programa, iz terminala mu instaliram synaptic, ntfs-3g, gdebi i hteo sam još po nešto, ali to ne funkcionise kako sam ocekivao. Ne vidi ext particiju, u sinaptiku bajati linkovi. Znam ja da sve to može da se podesava, ali da se mlatim i da isprobavam razne verzije raznih softvera, to neću. Čitavi timovi ljudi rade na pojedinim linuksima i softverima, pa ne mogu sve da podese kako treba. Zašto bih ja uobrazavao da sam pametniji od njih ?
http://wiki.simplelinux.my/MyOS evo i ovde ima jedno uputstvo, ali je pitanje šta ispadne na kraju i da li ćeš samo uzalud izgubiti vreme.

Na sajtu Slaksa sam nekoliko puta pokusao da napravim cd i uvek mi je sve propalo. Napravim sve i dodje do download i skinem jedno 450 Mb i jednostavno prestane download. Pokusam ponovo, smanjem broj paketa, skinem ceo i ne radi.
Tako je i onaj Rumun na sajtu Nimblex custom, promenio onaj 2007 i stavio 2008 i nije mu radilo. Posle vidim, vratio 2007 i eno još uvek mu to stoji. Znaci ne ide kako treba ni onima sto nam po netu drže predavanja.
ali_deda_i_40_ajduka
(udaren u glavu)
06. новембар 2011. у 10.21
@Nakamura,

Koliko ja kapiram postoje live distribucije i one druge live distribucije. Prava live distribucija treba da ima sve osnovne programe i dodatke, znaci narezes ISO ili napravis USB i radis. Ove druge što se zovu live a u stvari su live samo da vidis da to radi a posle ide instalacija na disk i krpljenje pocev od kodeka, flasha, jave itd.
Nakamura
(支持卡扎菲)
06. новембар 2011. у 11.59
pa kad već napisu da je live, onda to znači da može da se koristi sa CD ili DVD samo sa RAM memorijom, a možda i sa USB, ali možda ! Pogledaj na lxde.org i videces da su posebno napravili za CD a posebno za USB. To je zato što instaleri za usb nisu svemogući. Sem toga, može da ima installer za OS, a ne mora. Može da ima synaptic i instaler za pakete, a ne mora ni to.

E sad, ako hoćeš da koristis live linuks iz nekog razloga (intervencija na windowsu ili ako windows ne radi a nemas drugi OS, onda ubacis CD i imaš sve, u stvari trebalo bi da imaš sve a ne da instaliras i ne znaš da li će to i da radi).
Znaci, kad iz mora distribucija izdvojis 2-3 na kojima funkcionise kako treba sve sto ti zadovoljava potrebe, tek onda se odlucujes da je instaliras na HD ili na usb disk, u protivnom nema svrhe da sa njom pravis kombinacije.
Možda si u moji postovima primetio da im ja kontrolisem i brzinu na speedtest.net, proveravam podrsku za ext03 i 4 i ntfs, proveravam stanje u synaptic-u i šta kako radi. Ljudi se zalete da skidaju distribucije sa lepom grafikom, a grafiku svu možeš da promenis i svaki linuks da ti izgleda isto. Ali nije isto kad je spor ili brz, kad ne vidi sve fajlove na drugoj particiji, kad su ti ubaceni programi koji ne rade ili rade polovicno i sl.
ring
(lozac)
06. новембар 2011. у 23.56
druže, nije za tebe linuks
nije ni za ovog dedu.
ima toliko lijepih hobija i definitivno to ne mora biti bavljenje linuksom.
možeš da kuvas, skupljas markice.
ja još nisam imao operativni sistem na kompjuteru a da mi nešto nije radilo.
valjda zato što biram koji mi je potreban i za šta mi je potreban.
Nakamura
(支持卡扎菲)
07. новембар 2011. у 04.57
ajde zezaj svoju mamu malo. Ako nisi u redu, idi kod doktora, ovo nije ambulanta.
Nakamura
(支持卡扎菲)
07. новембар 2011. у 05.24
ja još nisam imao operativni sistem na kompjuteru a da mi nešto nije radilo.
------

šta ti ja mogu kad si tup pa ne možeš da shvatis da je ova tema o LIVE CD.

Live CD ni Microsoft nije još uspeo da napravi da radi.
ring
(lozac)
07. новембар 2011. у 06.26
ako još nemas windows lajv
evo ti kako se pravi pa si napravi jedan.
http://www.instantfundas.com/2007/11/how-to-create-windows-xp-live-cd.html
Nakamura
(支持卡扎菲)
07. новембар 2011. у 07.53
ne, ja cekam da ga napravi Microsoft, pa da vidim kako radi.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Mantra Bracelets?
.