Дискусије : Хардвер

 Коментар
Debeli minus i laptop?
disco-na-selu
07. фебруар 2012. у 07.57
Imam kolibu na potoku u sumi gde povremeno rostiljam sa drustvom preko godine a zimi možda samo nekad kad nije mnogo hladno.
Tu slusamo muziku, znaci u kolibi imam laptop i eksterni harddisk sa muzikom.
Zanima me sledeće:Dali ove ekstremno niske temperature mogu da uticu na laptop ili eksterni hard da zablokiraju?
-Rece mi neki komsija da će to ako ga ostavim tamo sve da mi propadne od mraza...pa ja juče isla da donesem kuci za svaki slučaj.
Temperature su i do minus 22-23, pošto se radi o mesu na potoku gde je sve okovano ledom.
-Bila bih zahvalna za odgovor o ovom problemu, do koliko stepeni ispod nule je laptop bezbedan?
Ili možda temperatura uopste nema uticaja...?
pozdrav!
Nakamura
(znanje je moć)
07. фебруар 2012. у 09.20
napolju možda i bude -23ºC, ali unutra neće biti toliko. Temperature skladistenja se često nalaze i u specifikacijama za slične uredjaje, pa se mogu naći i precizniji podaci proizvodjaca. Radna temperatura ambijenta bi trebala da bude u plusu, pocev od nule ili +5ºC, pa do oko +45ºC do 50ºC. Kapacitet baterije koja je unutra, usled niske temperature može da opadne, pa je pre upotrebe potrebno da se uredjaj malo ugreje u toploj prostoriji, jedno 15-tak minuta. O baterijama možeš da procitas ovde: http://alturl.com/uz553

Evo na primer, proizvodjac tvrdih diskova Kingston je dao te podatke na svoje proizvode:
Temperature skladištenja: -40ºC do 85ºC
Radne temperature: 0ºC do 70ºC
http://www.mobilnimagazin.com/vesti/nova-generacija-kingston-ssd-diskova/
Ipak, treba znati da ti podaci nisu potpuno isti za sve ugradjene komponente, pa treba i tu racunati sa nekom tolerancijom kada se radi o racunaru.

disco-na-selu
07. фебруар 2012. у 14.05
Hvala na odgovoru Nakamura-san,dali to znači da sam sve mogla ostaviti tamo na potoku u onoj hladnoci? To je koliba-brvnarica pa je unutra i vani verovatno isto hladno.
Ima tamo i furuna na drva koja se lozi kad sam tamo ali sad mi ne pada na pamet da tamo sedim jeste lepo ali je bas hladno.
Znaci li to da: Sve može ostati tamo ali kad hoću da slusam muziku pre nego ukljucim masinu treba da sat-dva lozim i malo zagrejem prostoriju?
pozdrav!
Nakamura
(znanje je moć)
07. фебруар 2012. у 15.12
pa u principu, ništa mu nebi bilo. Ali, bolje je da stoji na suvljem i sigurnijem mestu. Ja imam jednu radionicu koju ne mogu da koristim zimi, pa sav alat odnesem u stan, posebno elektricni i skuplji, da ne rdja od vlage u vazduhu.
disco-na-selu
07. фебруар 2012. у 16.26
Hvala na odgovoru i iscrpnom objašnjenju meni dragocenom jer se ja ama bas dibiduz slabo razumem u ove kutije i kablove.
Udbas_Chica
(dip elektroinzinjer)
09. фебруар 2012. у 12.54
Temperatura skladistenja je razlicita od temperature ambijenta iz prostog razloga sto je temperatura gde se skladisti uglavnom nepromenjena npr u velikim hladnjacama i sl dok temperatura ambijenta može biti -20 preko noćii rano ujutru pa usled pojava sunca da se naglo podigne pa se usled toga sto su metalni delovi dobri provodnici toplote nastaje kondenzacija vlage iz toplijeg vazduha u prostoriji na hladnim metalnim delovima a to ubija elekroniku jer dolazi do korozije i sl. Zato se uvek preporucuje kad se transportuje TV u kolima da se prvo ostavi i neukljucuje pola sata u kuci zbog kondenzacija.
U slučaju da treba da cuvas laptop i hardrajv u kolibi najbolje je staviti ga u torbu zalaptop jer one imaju materije koje apsorbuju vlagu iz vazduha u torbi i da tu torbu dobro uvijes u cebe , vrecu za spavanje i sstavis na suvo mesto tj policu a ne na pod.
U tom slučaju ćeš sprečiti velike varijacije temperature unutar torbe i laptopa. U svakom slučaju ako je u torbi iako nije uvijena u cebe biće OK.
Lepi pozdravi iz Toronta
Chica Udbas
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.