Дискусије : Путовања и туризам

 Коментар
Peru
curice
(trazim informacije)
28. август 2012. у 18.04
Jel ima neko da ga je posjetio? Mislim prvenstveno na Machu Picchu.
Meni bi trebao neko da me malo posavjetuje kakvu turu da odaberem, ne mogu da se odlucim oko nekih detalja. hvala
JV
(...)
29. август 2012. у 09.23
Ja sam ga posetila. Ne znam kakav izbor tura imaš, ali ja glasam za 'travel with the expert' ture, jer na taj način znatno obogatiti i upotpuniti ceo dozivljaj. Mi smo imali tu sreću da je sa nasom grupom putovao, ni manje ni vise nego John Hemming, jedna nadasve fascinantna licnost, po zanimanju explorer, inače covek koji je poceo da se odlazi u Peru, a i Amazonski region, još 60-tih godina, kada se to malo ko usudjivao, i koji je, kao rezultat toga, napisao veci broj sto knjiga sto studija. On je, svojim pricama i dozivljajima, dao jednu potpuno drugu dimenziju celom putovanju.

Praktican savet koji bih ti dala je da stalno pijuckas vodu, kao i koka-caj jer će ti to pomoći da se aklimatizujes i uz malo sreće, tzv. altitude sickness će te zaobici. Ja sam osetila vrtoglavicu i osecaj kao da hodas po jastucima, kad smo izasli iz avionu u Kusku, pa sam, za ne-daj-boze, odmah kupila malu bocu sa kiseonikom, koje se prodaju u holu gde su trake za prtljag, ali mi nije trebala..:)
Norway
29. август 2012. у 14.02
curice
(trazim informacije)
31. август 2012. у 14.07
hvala na odgovoru.
mene je, ustvari, najviše i zanimala ta visinska razlika i kako se to podnosi. ja nisam u losoj kondiciji, ali nisam ni planinar, pa ne znam kako bih uopste reagovala na tih par hiljada metara razlike u nadmorskoj visini. da li treba nešto posebno da se pripremam za to?
Isla bih organizovano, sa grupom, kako i preporucujes, iz lime u cusko, pa u puno.
da li je ok ukoliko nocimo u cusco svo vrijeme, pa posjecujemo machu picchu i sacred valley? ili u njima treba nociti da bi to sve bilo veci dozivljaj?

Ne mogu ni da procijenim optimalno vrijeme koje bi mi bilo potrebno za sve to.
Koliko dana si ti bila? Koliki mi je minimum? Avionom bismo isli lima-cusco, pa busom u puno, pa avionom u limu.
hvala na odgovoru
JV
(...)
31. август 2012. у 21.05
Uh, ne znam šta da ti kažem za ta rastojanja. Mi smo bili dve nedelje, i od momenta kad smo sleteli, pa do momenta dok se nismo ukrcali na avion nazad za Evropu, uvek je neko o nama vodio racuna, tako da uopste nisam obracala paznju na to koliko vremena idemo od tacke A do tacke B. Osim toga, njihovi nazivi mesta su reci koje meni na jedno uvo udju a na drugo izadju. Urubamba reku sam zapamtila jer je na mene ostavila jak utisak. Mi smo do Machu Picchua isli vozom pa sam imala prilike bas da je posmatram. Toliko je brza i previre, da ti se često čini da tece u suprotnom smeru. Ona sve pred sobom valja pa i sopstveno dno te joj je boja od one zemlje kao bela kafa a posto i penusa tačno lici na cafe latte...:)

Nemoj da se plasis altitude sickness-a. Samo se dobro odmori kad stignete, ispruzi se malo čak i ako se super osecas, i kao sto već rekoh, pij dosta vode kao i caj od koke i kad ga narucujes trazi da bude od listova (coca-leaf tea) jer kad je mleveno nikad ne znaš šta je. Takođe, ponesi dosta novcanica od po dollar. Ima puno siromasnih Inca, sa sitnom decom, ili jako starih, srce ti se cepa kad ih vidis. Mnogo puta ćeš doći u situaciju da hoćeš da das ili da kupis neke njihove dzidza-bidze koje stalno nude, pa je pametno imati sitne novcanice.
Ilkka
31. јануар 2013. у 02.37
sopstvena rezija. mi nismo za ture.

visinska razlika..lepo..dodjes u kusko, pa onda nastavis taksijem u svetu dolinu ili kako se zove na srpskom. tu ostanes par dana dok se ne priviknes. gotovo svaki hotel će ti dati caj od koke da ti pomogne.
onda odes u macu picu odande direktno, tu ostanes dan ili dva (mi smo prespavali), pa za kusko.
treba postepeno menjati visinu, to je najbitnije. mislim da je kusko na najvecoj visini, zato se kreće od doline za prilagodjavanje.

inače, ne znam da li si već isla, ali moras unapred da kupis kartu za macu picu, više ne vazi ono kad dodjes tamo pa kupis.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.