Дискусије : Кућни љубимци

 Коментар
Jorkširski terijer
boranka
09. децембар 2011. у 08.07
Imam mužjaka jorkširskog terijera starog dvije godine.Mislim da je pretjerano hiperaktivan. Ni jednu radnju ne radi normalno, brzo jede,bolje rečeno guta hranu uopšte ne razmišljajući šta mu dajem, kada šetamo, to je više trčanje nego normalno hodanje, kada obavlja nuždu, to je u nekom trku, kada dođemo sa posla to je nenormalno radovanje, uglavnom u svemu je pretjerano euforičan. Pored toga što nama to predstavlja napor, mislim da i njemu ne godi. Da li je kastracija rješenje?
Dodatno, nedavno se prepao petarde koja je pukla blizu njega. Od tada, čim izađemo, on počne da se trese, da vuče povodac, da još brže trči, i jedva čeka da se vratimo kući da bi pobjegao pod krevet. Ne znam kako da ga umirim jer je izgleda baš doživio traumu.Pokušala sam da par dana ne izlazim sa njim na duže, zatim sam pokušala da ga nosim, ali ništa ne pomaže. Puno ga volimo i htjela bih mu pomoći, ali Nova godina tek dolazi i biće još petardi, nažalost.
bela
09. децембар 2011. у 09.48
:) Sve je tako kako kažeš...U nasem slučaju je nakon kastracije postao još gori:) Ali mi ga volimo bas zbog tih osobina koje si nabrojala...on ne hoda-on skace kao zec, on se baca na najvece pse u parkicu, on se mazi i spava u krilu ko maca, on nema vremena da jede pa zato ne jede ništa, on budno prati sva suskanja u kuhinji zbog postojanja mogućnosti da ga nešto „zapadne” odatle, on redovno dobije batine od papagaja i strasno se boji lisca koje susti, on spava na sredini našeg kreveta - mi na ivicama, hoće da ujede ako ga budis pre 9...on je tačno ono sto smo tražili - šta ćeš bolje:)
baxuz
(φεμμινα™)
09. децембар 2011. у 17.34
moja drugarica je vodila iz sličnih razloga psa kod veta... udelio joj je tablete za smirenje da se pas malo opusti i relaksira i da ne bude tako zapet ko puska...

ne secam se sad koliko je terapija trajala ali je dala rezultat... pas pod dejstvom tableta nije bio tako hiperaktivan i strah se smanjio...

elektra4-
09. децембар 2011. у 19.37
to mu je normalno da se sav trese isprepadan i td
a glumi detence
avlijanerka
12. децембар 2011. у 23.45
Ja nekako mislim da u vecini slučajeva, kada je zivotinja tako preterano euforicna, postoje samo dva razloga:
- Vlasnici su takođe euforicni (recimo, kada se vracaju kuci sa posla, onda i oni cice i vriste sa kucetom od radosti sto ga vide, pa psa još vise uzbude)
- Pas nema dovoljno fizicke aktivnosti u toku dana i puca od energije. Te naše zivotinje treba da budu mirne 7-8 sati u toku noćidok mi spavamo, pa onda još 9-10 sati u toku dana dok smo mi na poslu, a oni se ubise od dosade. I onda nije ni cudo da imaju energije da skacu neprestano nedelju dana, a nemaju gde da istrose tu energiju.
Prošle godine, mislim, se ovde javljao neko ko je imao sličan problem i kaže da su ga resili drugacijim organizovanjem u kuci. Muž se dize sat vremena ranije ujutru i ide na trcanje sa psom koji se tako doooobro izmori i onda jedva ceka da se vrati kuci, najede, popije vodu i ispruzi. Uvece isto tako jedna zamorna setnja koja istrosi energiju i pas je potpuno drugaciji nakon toga.
Dakle, nije on preterano hiperaktivan, nego nema dovoljno aktivnosti. Psi su zivotinje koje u prirodi žive u coporima koji se stalno krecu. Čim se probude, oni krecu u potragu za hranom i veliki deo dana provedu u pokretu.
Što se tiče strahova od petardi, to može da se resi, ali je potrebno puno strpljenja i truda. Ako nemate za to dovoljno znanja i vremena, onda je drugo rešenje da ga zatvarate u prostoriju koja je dobro zvucno izolovana (i da recimo pustite TV da još vise ublazi te zvukove) onda kada znate da će biti takvih zvukova.
elektra4-
14. децембар 2011. у 08.27
ama takvi su svi šta je vama, takva je to pasmina pasa, euforicni stalno se treso a znaju i da ugrizu od straha kad im se neko naglo priblizi
marijamhlc
18. децембар 2011. у 08.23
he he he, psic vam je genijalan!:)
mi imamo zlatnog retrivera, pa ne mogu bas ucestvovati u diskusiji posto su dve razlicite rase u pitanju, ali je isto bio hiperaktivan, nikad nije spavao, pa čak ni uvece, iako je preko dana dobijao i po 8km setnje, svakodnevno!:)
ove godine smo ga kastrirali, i poceli mnogo vise da se setamo uz obavezno istrcavanje svaki dan, i to ga uhvatimo da se setam kada je najumorniji, da se još vise umori, i onda smo nocu mirni, on se zakuca posle vecernje setnje negde oko 23h i do 7h ujutru se ne cuje, a mislimo da se i ne pomera sa tog mesta!:)

he he he, a negde sam videla za pse koji imaju visak snage, kupe im onu traku za trcanje, pa ga istrcavaju tako!:)
Lalinica
18. децембар 2011. у 23.27
Zašto s ene posavjetujes sa veterinarom.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for PomPom Keychains?
.