Дискусије : Филм

 Коментар
Kunta-kinta
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
29. јул 2016. у 03.09
Sinoć gledam TV i opijam se mizerijom. Ne znam šta mi je trebalo. Odgledam najpre prvu epizodu rimejka mini-serije Koreni. Mnogo su najavljivali i hvalili nove Korene, sa svim najpoznatijim glumcima, pa rekoh da pokušam da ih pratim. Ređaju se očekivane scene lova na crne robove u Africi, put okeanom u potpalublju jedrenjaka, lanci i okovi, plantaža duvana u Virdžiniji, bičevanje odbeglih robova. Kad je to konačno prošlo, na istom kanalu pustili dokumentarac o tome kako Amerika danas ima najviše zatvorenika na svetu, s tim da se većinom zatvaraju crnci. Dobiju po 20 godina ako ih uhvate sa 50 grama droge. Za belce, okolo-naokolo, izgleda da sudski sistem iznalazi malo drugačije kriterijume. Ali svejedno, i belaca po zatvorima koliko hoćeš. Amerika puca po šavovima.

Roots (2016 miniseries)
https://en.wikipedia.org/wiki/Roots_(2016_miniseries)
http://www.imdb.com/title/tt3315386/

dadayaya
(mind over matter)
29. јул 2016. у 04.28
remake eto u finalnoj godini Obaminog predsednikovanja. Logicno je bas sad i pravo vreme za to (jer je prakticno izvesno da će sledeći predsednik biti opet svetlije koze).
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
29. јул 2016. у 05.15
Sto je divno npr u Australiji je samo jedna četvrtina među zatvorenicima domorodci pri cemu su samo 2 posto populacije.
the-bezi-man
29. јул 2016. у 17.33
Ne puca Amerika ni po kakvim savovima. Tako je oduvek, nije to ništa novo. Možda je tebi novo, jer nisi znao da je tako, ali sustinski se u Americi ništa nije promenilo od njenog nastanka. Njen fashisticki sistem je uspostavljen još davno, i neće se menjati još jako dugo.
Semion
30. јул 2016. у 10.57
Stovise, SAD su danas jače nego ikada pre. Čak su postali nezavisni od importa nafte.
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
31. јул 2016. у 06.20
http://www.pravda.rs/2016/07/31/sjedinjene-države-pucaju-po-savovima-hladnokrvno-ubijao-na-ulici-nastao-stampedo-video/

Hm, upravo kako sam se i ja izrazio..
Semion
31. јул 2016. у 09.57
SAD pucaju po savovima, a uskoro ćemo svi govoriti ruski. Citali smo to već pre 15 godina.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
31. јул 2016. у 10.28
Odu u Ozilend i odande čitaju Pravdu. I Informer je ozbiljno glasilo.
vudu5-lenjin5
(Nil desperandum)
17. август 2016. у 01.35
Anyway.. nova serija Korena je unekoliko drugačija od originalne jer je pokazala između ostalog i jednu zanimljivu stvar, a to je da su robovi dopremani iz Afrike u mnogo slučajeva bili - muslimani.

Hrišćanstvo im je predavano (ili nametano) tokom njihovog života u Americi, i tako danas imamo mnoštvo crnih crkava, baptističkih i svakojakih, posebno u Čikagu i oko njega.

No ova činjenica o verskom poreklu robova isto tako nam objašnjava zašto su se neki crni Amerikanci preobratili u Islam (npr. Kasijus Klej -> Muhamed Ali). Ne iz pukog protesta pred belačkom nepravdom, već Islam zaista i jeste prava religija njihovih predaka.

Pri ovom treba napomenuti da kao i Hrišćanstvo, tako i Islam dolazi u raznim oblicima, bojama i ukusima. Taj crnački Islam u podsaharskoj Africi je mnogo manje strog, isključiv i radikalan od arapskog. Crnci se obuku i nakite, i okupe da igraju i pevaju, ne samo da čuju propoved i klanjaju.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
17. август 2016. у 05.10
To naravno nije tačno te gluposti mogu da prodaju vama Ozijima i crnim camugama. Muslimani su bili njihovi crni i maslinasti prodavci robova, a camuge koje su prodavali su bile politeisticke orjentacije. Danas je npr Nigerija muslimanska, a nije bilo tako pre dva veka.

Prve robove su tamo odveli Olandezi jedne od najvecih bitangi iz kolonijalnog doba. Sve sto imaju danas te zapadne zemlje potice iz tog doba. Sve je to na znoju i kostima tih ljudi izgradjeno. Danas dovode robove da im rade u njihovim zemljama. Slivovi velikih reka koje se ulivaju u Atlantik su izvor robova. Obamin cale nema nikakve veze sa tim on je iz Istocno africkih plemena.
Fan
17. август 2016. у 12.23
Bio sam ja u Gambiji odakle Kunta Kinte bas i dolazi. Tamo su ga ufaćali. Kad je o njemu tako je ko sto Vudu kaže, oni su islam uzeli negde u 11-12 veku, posle su ih zgrabili portugalci da bi ih u to vreme kad je Kinta bez kinte bio drzali Englezi koji su ih i prodavali. Kinta je znao svoje podrijetlo i kom se Bogu klanjao i čim je mogo u Čemerici vratio se na svoje. Ako ne on ni Chicken George a onda njihovi danasnji potomci.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
18. август 2016. у 05.54
Ja smem da stavim patku na panj da je Kunta od Serar camuga iz Senegala koji okruzje reku Gambiju i koji su bili tradicionalisti po verovanjima. Crnci iz Malija su mrsavi i tanki, a on je bio krupan.

Bluz i dzez poticu odavde

The Serer people are known especially for their rich knowledge of vocal and rhythmic practices that infuse their everyday language with complex overlapping cadences and their ritual with intense collaborative layerings of voice and rhythm.
Fan
18. август 2016. у 06.40
Ako ga Gambijanci ne svojataju ko Ustaše Srbendu Štepaneka ode ti patka.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
18. август 2016. у 08.44
Treba da znaš da govorimo o knjizi koju je Hejli pola isprepisivao. Belci su slabo do kraja 19. veka zalazili u dubinu Afrike. Ima jedna knjiga gde odlazi belac da bude covek za vezu u neki od gradova na uscu reka u Atlantik i sve vreme ostaje u muslimanskim gradovima na obali uz ogroman napor, nije mu palo na pamet da ide u dubinu kontineta. Zato su za 50 godina napravili nevidjena njesra po kolonijama. Sve bardovi ljudskih prava. Belgija, Danska, Olandija, Britanci, Francuzi...
Fan
18. август 2016. у 11.56
Ma sve znaš, ko učiteljica!
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
19. август 2016. у 03.13
Citao sam jednu sjajnu knjigu o Africi od Amerikanjca kod mojih induskih gazda. Tu ti je odmah jasno zašto je JBT imao toliko uspeha dole.
dadayaya
(mind over matter)
19. август 2016. у 09.30
Fan
19. август 2016. у 15.11
Eh Dojajko, ne razumeš Čmarkizove skraćenice i nepismene i nemušte tekstove?!!! Vidiš da je lik dislektičar, ako taj stvarno nekom predaje ko što se ovde hvali onda je Srbija stvarno otišla po qurcu.
Taj kad pljačka banku ovako priča:
„Vazduh u ruke, pljačka vam materina, ovo je pi.čka!”
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
19. август 2016. у 16.02
Nije on mator ko ti rođen je posle 1980 i nije pratio radove najveceg bravara naših naroda. Kada bi mogli da zadržite godine, koje bi to bile? Meni se najviše svidjaju moje tu oko 45 he he.
Fan
19. август 2016. у 16.24
Nisu loše, tad mi je bio treći pubertet. Drugi mi je bio kad sam bio 35, za te se odlučujem. I Pata valjda kaže to je najbolje godište?
Ti si ko moja bivša žena, loše je to godište, sve ste neki buljaši.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Necklaces?
.