Дискусије : Филм

 Коментар
Deca su oruzje osvete
Babette
(office mite)
12. јул 2016. у 14.11
Orkanski visovi (1992)
Napisala sam godinu 1992, jer je to po meni najbolja verzija, najbolja ekranizacija jednog divnog romana, engleske spisateljice Emili Bronte (u filmu Sinead O’Connor)... možda sam subjektivna, jer groznicavi Reifov pogled je oduvek bio za mene pojam i definicija ljubavne vatre.
Šta se desava? Za one retke koji nisu ni citali knjigu, ni gledali ni jednu od verzija filma, zaplet je veoma jednostavan: Hitklif, nahoce koje je bogati Earnshaw doveo kuci sa jednog od svojih brojnih putovanja, s ciljem da mu pruzi normalno detinjstvo, porodicu i brigu, smrcu svog poocima pada u nemilost njegovog najstarijeg sina, Hindlija. Utehu, podrsku i skoro sasvim sestrinsku ljubav on nalazi u Hindlijevoj sestri, Catherine. Kako oni odrastaju i stasaju, tako i njihova osecanja sazrevaju i razvijaju se u pravu, cistu i duboku ljubav, protkanu totalnim razumevanjem i saveznistvom. Hindley se u međuvremenu ozenio i dobio sina, koji mu je na porodjaju usmrtio voljenu ženu. Ostavsi udovac, Hindley je pao u depresiju, odao se picu i kocki.
Jednog dana, dok su Heatcliff i Cathy ludovali po vresistu, njoj je pala na pamet sasava ideja da spijunira njihove susede sa obliznjeg imanja, koji su živeli na tipican seosko-bogataski način, priredjujuci zurke u kuci, odeveni u sustavu svilu, natapirani i napirlitani. Dok je Cathy to bilo zabavno, Heacliff je rezao na celu stvar. Komsijski psi su ih nanjusili i napali. Cathy je povredjena ostala kod suseda tri meseca na nezi... i kuci se vratila promenjena i rešena da se uda za bogatuna.
Heatcliff, razdrazen i povredjen, bezi od kuce... sa jednim jedinim ciljem: da se obogati i svima osveti.
Teska i tmurna ljubavna prica, zlokobna, neutesna. Povrh svega, motiv koriscenja potomaka za ličnu osvetu, kojoj je od tog trenutka pa do kraja svog zivota Heatcliff ostao posvecen i cijom je snagom i neumoljivoscu ponekad i sam bio zapanjen.
Teško je naći reci, da se opise moc emocija koje uspevaju da docaraju Fiennes i Binoche, ali veoma je lako udubiti se u film i stopiti se s njihovim osecanjima, pustiti se da vas odnese negde daleko, vrh svih oluja i vetrova, ka svetlom i radosnom nebu... makar ono bilo s one strane zivota.

dadayaya
(mind over matter)
12. јул 2016. у 14.32
a zamisli da svako dete tendenciozno postavlja razne topice na jednom odredjenom forumu, po uputstvu roditelja koji ima neki svoj opasan plan, kakva jedna krvolocna osveta (smišljena od roditelja) bi bila moguća na tom nekom forumu
: )
Fan
12. јул 2016. у 17.20
Uh kako odavno beše. Dobar ali se stvarno malo sećam.
Nego naslov topika, jel samo ima veze sa filmom ili sa zadnjim diskusijama ili sa dešavanjima u Srbiji?
Mislim naravno da su svi užasnuti tim zločinom i da je to uzburkalo javnost. Šta reći, bolesnih i poremećenih ljudi ima svugde. Nismo navikli na takve stvari u Srbiji ali ne znam zašto bi mi bili poštedjeni ludaka?
Babette
(office mite)
13. јул 2016. у 02.14
Ideja je bila da se setite još filmova u kojima se koriste deca za vlastite ciljeve osvete, bilo da su oni podli ili plemeniti. Ima ih sijaset, napisite nešto.
niger
13. јул 2016. у 03.48
Imaš pred sobom partizane i četnike i njihovu decu programiranu da se fizicki i mentalno istrebljuju. Ne moras ići do sestara Bronte.„Orkanski visovi” su zenski roman, pun opsirnosti i epskih emocija.
Lično mislim da je najbolji roman za ljude moga doba onaj cuveni „Kam(a)o Sutra”.
Fan
13. јул 2016. у 07.40
Hmm, zar cilj osvete može da bude plemenit? Ček da razmislim.
MarkizDeNoviSad
(Sinter)
13. јул 2016. у 08.33
Nemamo vremena do vecnosti...
dadayaya
(mind over matter)
13. јул 2016. у 13.02
ne znam da li je semanticki bas tačno upotrebljen izraz/metafora 'oruzje' u ovom slučaju, jer ta deca/rodjaci su zapravo neke 'marionete' (tj upregnuti-nauceni-programirani-izdresirani da nešto izvrse). I zapravo je to izvrsenje/zavera neka tajna, s teznjom da ostane tajna... pa je možda po meni tacnije „deca kao marionete osvete” (jer neko vuce konce koje ih sve dobro koordinise)

Pod metaforom 'oruzje' ja recimo podrazumevam nešto cime neko (javno/primetno) 'maše/zvecka', kao nekim svojim ličnim simbolom moći nad drugima (koji nisu 'naoruzani' i ne mogu da se brane od tog oruzja ako se ono potegne protiv njih)
Derksen
15. јул 2016. у 05.01

Babete lijep opis
Jedino sto mi pada na pamet kao primjer je To Kill a Mockingbird (1962)
Sjetila sam se Mayella cerke onog lokalnog pijanice koja je lagala da je silovana od strane crnca (prebijena od strane oca)I pokrenula čitavu lavinu rasistickih pobuda americkog Juga. Interesantno da je u noveli imala samo 19 godina, dok je na filmu uloga pripala osobi koja djeluje starije. I Gregori Pek kao junak, stara garda, poželim s vremena na vrijeme odgledati ovako nešto.

pata
(milijarder)
19. јул 2016. у 09.40
promakao mi
Ralf rani radovi
perika mu je živi pis, već vidim

Za dublju analizu koriscenja dece nisam sposobna, ovde sinulo sunca danas.
Babette
(office mite)
19. јул 2016. у 10.47
Nema periku.

Naravno, meni pada na pamet Oldboy.
car_dusan_silni
(srednjovekovni roler ruler)
19. јул 2016. у 16.14
Na šta aludiras Fane ? Izvan sam svih tokova i vesti zadnjih 10-15 dana. Jesam opet propustio nešto skrnavo ?

MarkizDeNoviSad
(Sinter)
19. јул 2016. у 16.37
Razmišlja.
Fan
19. јул 2016. у 17.40
Pitaj Barona von Čmarkiza, on je zadužen za istinite i realne vesti iz Srbije.
pata
(milijarder)
20. јул 2016. у 10.05
izgleda kao perika na ovih par slika sto pregledah.
dobro, pustio kosu.
Zivo me zanima.
SrboPeuljanac
(Sanjar)
20. јул 2016. у 22.59
Nije ni bilo tako davno kad sam ponovo gledao ovaj film, nije loš.
A knjigu sam pročitao jedno 5-6 puta dok sam živio tamo kod nas i imao je na našem, ovdje je imam onako kako je u originalu pisana i nemam živaca da se bakć
em sa tim, znam samo savremeni usrani američki. :D

Baba po običaju, majstorski napisano.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Mantra Bracelets?
.