Дискусије : Аутомото

 Коментар
Bosch
ring
(lozac)
30. септембар 2014. у 08.44
nove generacije benziskih motora na osnovu bosch otkrica.

https://www.youtube.com/watch?v=LjJSbHxIvnM
Starac_Foco
(--)
30. септембар 2014. у 20.39
Kojeg otkrica? Ako mislis na princip, motori sa direktnim ubrizgavanjem benzina se postojali i prije 100 godina. Ako mislis na kompjuterski kontrolisano direktno ubrizganje preko elektricno upravljanjih dizni, opet ne znam ko je tu šta izmislio, ali i to je sve već odavno vidjeno na dizelima samo sto oni rade na 10 puta većim pritiscima nego GDI. Cinjenica je da je Bosch za preko 100 godina bio ukljucen u gomilu novotarija po pitanju ubrzgavanja i na dizelima i na beznincima, kao i po pitanju paljenja na benzincima, ali na ovom filmu ja ne vidjeh ništa bukvalno novo. GDI i FSI motori se se mogli vidjeti u prije 10 godina, kao i sofisticirani turbo, varijabilno upravljanje ventilima itd. Ali konkretno ovo prikazano na filmu ne izgleda nešto revolucionarno. Ja sam neki dan vozio Kia Rondo 2.0L GDI, da na njemu nije pisalo da je GDI, ja ni po cemu ni bi znao da jeste, niti je imao uzuzetan moment ili snagu, niti je nešto posebno malo trosio.
ring
(lozac)
01. октобар 2014. у 02.40
ovaj komenatar sa kiom me navodi da nisi razumio film. cilj eficientnosti u ovom filmu je downsizing. ja ne bi nikom da objašnjavam princip rada benziskog motora ovdje, ja sam ga skuzio zimus kada sam sâm uzeo jedan pokvareni motor da obnovim po prvi put u mom zivotu.
tako da su mi u ovom filmu navedene promjene logicnije. isto tako mi je još jasnije da je atmosferski benziski motor dosao do svoje granice u korisnosti.
po meni ovako jednom downsized motoru sa biturbo tehnikom još jedino treba elektromagnetno upravljanje ventilima, tj. da se izbace bregaste osovine, struju da pravi flywheel koji bi bio pogonjen kocenjem.
Starac_Foco
(--)
01. октобар 2014. у 19.23
Tvoj uvodni komentar je bio:

„nove generacije benzinskih motora na osnovu bosch otkrica.”

Moje pitanje bijase šta je to od onoga što se vidi na filmu Bosch upravo otkrio? Pri cemu „upravo” znaci od sad pa eto nek bude 15 godina u nazad.

Jesu li „otkrili” motor sa malom zapreminom? Nisu.
Jesi li „otkrili” GDI princip? Nisu
Jesu li „otkrili” turbo? Nisu
Jesu li upravo otkrili kontrolisano ubrizgavanje goriva? Nisu.

Šta je onda to što su otkrili? Bez ironije pitam, koji je to detalj koji se vidi na filmu da je zaista nešto novo? Ja nisam mogao da ga uocim.

Ovo ne znači da se ja ne slazem sa tvojom konstatacijom, samo bi uvodni komentar imao smisla da je glasio npr: buducnost je u malim motorima sa GDI i turbom, kako se vidi na ovom filmu. Premda je sam film reklamni, i svaki ozbiljniji proizvodjac je već odavno u stanju da napravi takav motor sa Boschom ili be njega, svejedno.
ring
(lozac)
02. октобар 2014. у 17.30
nisam ništa htio.
daj mi mejl da ti posaljem pasword, pa ti pisi i za mene.
DaBaR
03. октобар 2014. у 08.01
Mi to u Australiji zovemo EFI (electronic fuel injunction). Bosh se nigdje ne spominje.
Usteda potrosnje goriva se značajno osjeti na sestacima. Na primjer moj Commodore V6 od 3600cca na auto putu trosi nešto ispod 8 l/100km. U gradu je slika nešto drugacija: 10 litara po satu voznje
baki197
03. октобар 2014. у 12.02
dabar,kenjas
ja imam 4,0,sestak i taj na otvorenom ne može ići ispod 11
po gradu i do 15
ring
(lozac)
03. октобар 2014. у 12.13
EFI nije direktno ubrizgavanje goriva.
EFI sprica gorivo u usisnu granu, a kod direktnog ubrizgavanja brizgaljke spricaju gorivo direkt u cilindar.
xzy
(ing)
03. октобар 2014. у 13.44
ajde kada smo već kod toga neka neko pojasni GDI i FSI motore - da ne svrljam po internetu :)

Pozdrav
ring
(lozac)
03. октобар 2014. у 14.44
imaš pumpu visokog pritiska, jedan rezervar u kojem se taj pritisak zadržava i dizne sa elektromagnetskim ventilima ugradjene direktno u cilindar.

xzy
(ing)
03. октобар 2014. у 19.28
kod oba, i GDI i FSI?
Sto ih zovu drugacije? Razliciti proizvodjaci ili nešto drugo?
Starac_Foco
(--)
04. октобар 2014. у 08.25
Izgleda je je FSI (Fuel Stratified Injection) oznaka na koju ekskluzivno pravo ima samo VW, isto kao sto je slučaj za TDI kod dizela (pri cemu su oni lijepili TDI prakticno na sve moguće vrste turbo-dizel motora, sa bosh pompom, pumpa-dizna, common rail), a da se radi o potpuno istom principu. Ima i drugih imena:

http://en.wikipedia.org/wiki/Gasoline_direct_injection

Inače po internetu ima gomila prica o problemima GDI motora zbog nagomilavanje cadji oko usisnog ventila, sto nije čest problem kod običnih benzinaca jer se kod njih gorivo ubrizgava u usisnu granu prije ventila i tako usput i cisti ventile kako nailazi.

ring
(lozac)
04. октобар 2014. у 12.57
kod VW dizela su lijepili to TDI od početka direktnog ubrizgavanja u cilindar. sto bi znacilo Turbo sa direktnim ubrizgavanjem.
E sad kako se to direktno ubrizgavanje vrsi, mislim da uvijek ostaje direktno, neovisno o pumpi i dovodu do brizgaljke.

Sada su kod VW benzinci sa direktnim ubrizgavanjem FSI, a sa turbom, TSI.
Prvi auto novijeg doba sa direktnim ubrizgavanjem je bio carisma GDI.
Starac_Foco
(--)
04. октобар 2014. у 15.15
Ma znam šta znaci ali oni su se nešto gonili po sudu oko te oznake, da je drugi ne mogu koristiti. Kao oni je izmislili. Ništa oni tu nisu izmislili osim sto su možda prvi poredali ta 3 slova jedno do drugog, a možda nisu ni to, već su se samo prvi sjetili da TDI registruju kao trademark. Inače dizel motori sa direknim ubrizavanjem postojali su na kamionima vjerovatno i 50 godina prije prvog VW TDI, a dizeli sa pretkomorama koji nemaju direkno ubrizgavanje nisu se mogli vise naći ni na automobilima od jedno 15 godina unazad, makar ne na ovim koji su se prodavali u zapadnim zemljama. Može biti da ga ima još na ponekom traktoru, IMT 539 je do prije nekoliko godina imao pretkomore, a 549 je imao DI i prije 25 godina...
ring
(lozac)
04. октобар 2014. у 15.47
aha.
pricas ti kad je dan dugacak.
ring
(lozac)
04. октобар 2014. у 16.08
70-ih godina jedan je shwabo napravio prvi motor za auto sa direktnim ubrizgavanjem i turbom. on je taj motor nazvao TDI. Turbochardzed direkt indzekshn. Audi NSU Auto Unin AG je kupio devedesetih tu licencu i zastitio ime. Kao što se da vidjeti, sve to ima samo simbolično znacenje, za neki tehnicki razvoj ne igra bitnu ulogu.
Pošto je prvi auto sa dizel direkt ubrizgavanjem izdao fiat u suradnji sa magneti marelli, koji su na kraju prvi poceli i sa comon rail.

REcimo da u brazilu gdje vecina vozi na cist alkohol je moguće jednom benzincu dici kompresiju na 16:1 i još ako je to jedan sa direktnim ubrizgavanjem i turbom.
:)
da prste olizes
ring
(lozac)
04. октобар 2014. у 16.15
što se tiče cadji oko ventila, skines vazdusni filter i upalis auto, sipas 1 dl ulja za kochnice direkt u usis i za 2 minuta rijesis problem.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.