Дискусије : Аутомото

 Коментар
Tojota ne vidi buducnost u vozilima na baterije
Starac_Foco
(--)
10. јун 2014. у 12.34
Sudeci prema ovome, oni razvoj usmjeravaju u vozila na gorive celije koje trose vodonik, a takva vozila iako imaju elektricne motore ne zavise od uticnice. Zanimljivo je takođe da Tojota koja pravi najbolje hibride, i ubjedljivo ih najviše ima na česti, prakticno još nema cisto elektricni auto, samo na baterije.

http://www.reuters.com/article/2014/04/17/us-autos-hydrogen-toyota-motor-insight-idUSBREA3F1UN20140417
ring
(lozac)
10. јун 2014. у 16.01
na početku 2000-ih je mercedes razdjelio 100 A-klase auta stalnim musterijama. čini mi se da im ih je dao badava, ali su bili obavezni da ih servisiraju u servisima.
imaju čak i par autobusa u testovima
https://www.youtube.com/watch?v=znGmFONDP9Y
Imported_from_SERBIA
(Hacker-Pschorr)
10. јун 2014. у 16.54
Pa sad iz našeg ugla mi možemo da komentarisemo u svim pravcima, na siroko koliko nam mozdane vijuge mogu.:)
Dal ne vide buducnost u baterijama ili imaju i drugi pravac razvoja motora na druga goriva, ne znam, al pitanje je tu za razmatranje.
Problem baterija jeste njihov vek trajanja efikasnosti, optimalnosti, a pogotovo kad se auta preprodaju, prodju drugu i treću ruku.
Nije loše povuci konce napred i u drugim sferama razvoja motora, vodonik u ovom slučaju, itd...
Meni hibrid verzija zvuci primamljivo ako uzmes u obzir da možeš uz malu potrosnju da se vozis za „dzaba”, u odnosu na std motor na gorivo.
Starac_Foco
(--)
10. јун 2014. у 18.17
Glavni problem baterija nije toliko što ne traju već što ne postoje dovoljno male a dovoljno jeftine koje nude upotrebiv domet za prosjecnog korisnika (ovo se ocigledno odnosi na cisto elektricna vozila, a ne hibride).

A još veci sto vise od 50% populacije nema gdje da ih puni niti su neke superbrze punionice tehnicki ili ekonomski moguće u vecini slučajeva. moguće su kao eksperimetalne i napravljene gdje za to postoje uslovi, ali npr za pretvoriti običnu pumpu za gorivo koja može da u isto vrijeme opsluzuje 10 auta u punionicu za 10 auta sa punjenjem od 20 minuta, to bi znacilo da svaka takva „pumpa” mora da ima izvor struje snage minimalno 1000kW, a to bi znacilo da takav objekat treba da ima sopstvenu povecu trafostanicu kao i neki vod visokog napona koji je napaja.


Ali sa ovim konceptom sa gorivim celijama stvari su još vise tehnicki komplikovane, jer dok u baterije samo „sipas” struju iz uticnice koja onda goni motor (premda i dalje ne direktno jer opet ima komlikovano pretvaranje DC u AC i obratno), dotle je ovo cijela elektrana na tockovima - u auto sipas gorivo (vodonik) koji će da pravi struju u nekoj vrsti generatora a koja će da pogoni el. motor. I dalje postoji izduv kroz koji doduse samo voda (para) tece ali opet mora da postoji, traje i održava se.
Bezier
(inzenjer)
10. јун 2014. у 22.51
Lično mislim da će se vrlo uskoro moći pakovati dosta vise energije
u baterije ali opet ne mogu reci kako će to blagodariti „bosovi”
krupan kapital koji ionako odlucuju o svemu . Inzenjeri i tehnicari
rade mozdanu gimnastiku , ali dosta toga ne ugleda svetlost dana ako
bosovi odluce da im to ugrozava postojece biznise . Najcesce ovi
pametni dobiju BONUS da cute i zaborave na to što su smislili a ako
neko tera inat , onda se svasta može desiti , padovi sa merdevina i
tako dalje , sirok je repertoar .
Nego meni pade na pamet još jedan pogon . Bicikl na raketni pogon .
Kako?
Lepo , Radojka , Milojka ili Stamena ( ona iz Rokeri sa Moravu )
skuva corbast pasulj , lepo se najdes i kada proradi raketni pogon
samo skocis na biciklo . E sada ne znam kako bi prosao emision test ali islo bi to samo tako i uzbrdo i nizbrdo .
ring
(lozac)
11. јун 2014. у 03.18
Bezier. Demokratija je kad se vukovi sa ovcama danas dogovaraju šta će biti za veceru.
Bezier
(inzenjer)
11. јун 2014. у 03.53
ring ova ti je dobra , imaš pice .
Ja obično kažem da je demokratija vrhunac uvrede zdravog razuma ali
dobro je i ovo tvoje što se seti .
Ili možda lisica sa pilicima .
mrsolj1971
(veterinar)
11. јун 2014. у 12.31
Bezier, ovo nije politika, ali bilo bi dobro da nam objasnis šta je po tebi demokratija, posto vidim tvoje kritike zapadne demokratije, velicanje „ruske demokratije” (šta god to da znacilo), mrznju prema komunistima... sigurno imaš svoje vidjenje iste, pa bih voleo da čujem onako informativno, šta bi znacilo puna demokratija po tebi. Videli smo da „svi jednaki”, „svakome prema zaslugama i svako prema mogućnostima” nije ono sto radi (ljudi gube motivaciju, lepo je nemotivisanima i budalama, ali to ne vodi drustvo napre)... dakle evo izjasni se jednom i za svagda da te čujemo šta je po tebi uzor demokratije.

Za one koji čitaju, Starac Foco je objasni sada, ali je objasnio i u jednom od predhodnik postova mnogo detaljnije (steta, nisam sacuvao isti) zbog čega bi drasticna zamena benzinskih motora elektricnim) bila nemoguća bez drasticne promene mreze (elektricna provodljivost bakarnih provodnika, zahtev za novom mrezom... bilo je dosta toga), tako da Starce ako imaš negde ovaj post, bilo bi lepo da isti stavis ponovo ili da nam das link).
Hvala.
Starac_Foco
(--)
11. јун 2014. у 14.32
Demokratija u principu ne postoji to je sarena laza.
I ja lično vjerujem u razne teorije zavjera donekle, ali opet treba imati mjeru - skoro svi proizvodjaci vozila ulazu stotine miliona u razvoj elektricnih vozila, sto bi oni to radili ako elegantno rijesenje već postoji? Ja se slazem da možda postoje politicki motivi za odlaganje već poznatih rjesenja, ali ako je tako što trositi stotine miliona pa čak i milijarde izmišljajuci već izmišljeno?

U vezi raznih ranijih mojih pisanija, to nije bilo u jednoj temi već vise njih, ali ako kliknes na onu lupu na spisku tema pa ukucas u search nešto kao „punjenje” iskocice vecina ranijih tema gdje smo mlatiti praznu slamu i tupili o baterijama, punjenju, itd.



Starac_Foco
(--)
11. јун 2014. у 18.33
Nije ni važno šta sam nekad pisao, sustina price o brzom punjenju baterija kod kuce u USA and CAN da:

a) Vise od 50% polulacije svakako nema niti će nikad imati uslova ni za sporo punjenje kod kuce (ko živi u stanu i sl).

b) Od preostalih 50% velika vecina nema tehnickih uslova da povuce iz kucne mreze vise od jedno 8kW, sto je oko 3 sata punjenja za 100km, dakle ništa od brzog punjenja.

Limitacija je tanka zica koja ulazi u kucu, a problem je slicam kao da ocekujes da se kroz vodovodnu cijev koja ti ulazi u kucu možeš protjerati jedno 3 puta vise vode nego sto inače prolazi kad otvoris cesmu, a da ne mijenjas pritisak u gradskoj mrezi niti velicinu cijevi koja ulazi u kucu. To nije moguće niti će ikad biti, tj ono sto možeš protjerati kroz tu cijev od pola cola danas je moglo da se protera i prije 2000 godina. I biće isto tako i poslije narednih 2000 godina... Bakrena zica ima potpuno isti problem protoka i kapaciteta kao i vodovodna cijev.

A za promjeniti tu zicu do kuce, ko zna koliko bi to kostalo. Oni koji imaju vazdusni razvod u ulici i ne tako mnogo, ali vecina novijih naselja to nema, već ide podzemno, tako da bih napr ja trebao da prekopam jedno 50m ulice da pruzim novi kabal od brojila do transformatora na ulici, sto bi kostalo boga pitaj koliko, vjerovatno jedno $50,000 dok se ulica dovede u prvobitno stanje... Ali ne vjerujem da je ovo čak i teoretski moguće, jer ko je lud da mi daa dozvolu za tako nešto?

Ali recimo da je to moguće, i da se sve moje komsije udruže i ocemo da kopamo ulicu... E onda nastaje još veci problem, mi turimo deblje zice od transformatora do kuce, kao ono sad transformator postao mali, i još crnje, visokonaponski vod do njega takođe mali, a njegova promjena možda zahjeva još jedno 500m kopanja raznih ulica da se dodje do tacke odakle on polazi...

Moglo bi biti dakle da Tojota ima ove stvari u vidu kad ne zure sa cisto elektricnim vozilima.

Usput, upravo javise da Tojota povlaci naredni million i nešto vozila, opet neki recall...
CTEBA
(penzioner)
11. јун 2014. у 21.03
Изгледа да је Хијундај први који је почео са колима на водоник.
У Калифорнији су почели да изнајмљују Тускон на водоник за $499 месечно плус $2,999 као капара.
Може да иде 265 километара са пуним танком а да се танк напуни потребно је десетак минута.
Проблем је где га напунити, јер за сада у калифорнији постоји 9 стница за пуњење и потенцијални купци морају да живе у близини тих станица.
За сада Хијундај није објавио колико аутомобила ће изнајмити ове године.

http://in.reuters.com/article/2014/06/11/usa-fuelcells-california-idINKBN0EM05L20140611

Верује м да неће бити велики проблем додати танк за водоник на постојеће бензинске станице, ако крене, па ускоро могу да постану конкуренција бензинским аутомобилима.
Исто тако за сада није познато ни колика би цена требало да буде да се купи.
Ипак ако почне производња на велико, вероватно неће бити неке разлике између њих и бензинаца.
Starac_Foco
(--)
11. јун 2014. у 22.18
To je u stvari jeftino jer $500/m lease ukljucuje i besplatno gorivo (vodonik) koliko god potrosis, kao sto je i punjenje na Tesla ponionicama sl takođe dzaba. Ali sve je to eksperimentalne prirode dok generalno nije ocekivati da će bilo koja vrsta goriva u masovnoj upotrebi biti vjecno besplatna ili ostati zauvijek neoporezovana.

Nivo kompleksnosti je popriličan i izgleda sličan kao druge koncepcije el. vozila koje imaju generator on board kao npr Chevy volt, jer i dalje tu ima baterija ali ne bas velika koja pomaze full cell kad fali snage, pretvaraci DC u AC i obratno, dok „generator” iako nema pokretnih dijelova ima i dalje usis vazduha i izduv za H2O, i pitanje je koliko će masina koja obavlja hemijski dio procesa 2H2(iz rezervoara)+O2(iz vazduha)=H2O biti otporna (u smislu odrzivosti visoke efikasnosti) na zagadjen vazduh.

Kompletan process je vjerovatno manje efikasan nego punjenje baterija, jer nisam bas siguran da je proizvodnja vodonika jeftinija od proizvodnje struje, ali rijesava problem dometa i beskonacno dugog punjenja.
mrsolj1971
(veterinar)
11. јун 2014. у 23.00
Tooo Starce, hvala veliko na ponovljenoj prici, jasno I glasno zbog čega nećemo moći da punimo baterije na autu iz kucne mreze za 20 minuta... kakve teorije zavere (mada ima I toga) ali tehnicki mreza nije na tom nivou, sem kad bi se neko pojavio sa provodnicima koji su jeftiniji I bolji od bakra I da se mreza lako instalira.
ring
(lozac)
11. јун 2014. у 23.26
ne znam za jundaj, ali mercedes je početkom 2000-ih dao 100 A klasi dzabe nekim svojim musterijama na upotrebu da se vidi kako F-Cell sistem funkcionise u normalnoj upotrebi.
osim toga, čini mi seda njemci jedini proizvode podmornice na F-Cell, tako da mogu povuci logiku, posto dobar dio mercedesa radi za njemacku vojnu industriju.
Starac_Foco
(--)
11. јун 2014. у 23.30
Pojava takvih provodnika za sada ne izgleda ni teoretski moguća. Bolji provodnik od bakra je srebro, ali čak i kad bi kablovi do kuce postali srebreni to be povecalo protok struje kroz zicu iste debljine za samo jedno 10-15%...

Sa filozovskog stanovista priroda nekih stvari je da se sporo ili nikako ne mijenjaju. Tocak je npr izmišljen prije 5000 godina i šta se do sad promjenilo na njemu? Dodali su mu bolji lezaj i nabili gumu za 5000 godina... Dok neke stvari, kao npr procesori, su se za 50 godina promjenili mnogo miliona puta po pitanju performansi i nekoliko hiljada puta po pitanju dimenzija. Ali kolicina struje koja može da se protera kroz komad zice je po evoluciji mnogo sličnija slučaju tocka nego slučaju procesora. I to je tako već jedno 150 godina. I prije Tesle bilo je već sasvim jasno koliko struje može da tece po jedinici povrsine bakrenog ili provodnika od drugih materijala.

Dakle, punjenje za 20 min kod kuce je fikcija, pogotovo u Americi. Evropa, a pogotovo tamo gdje postoji trofazni razvod po kucama a i zbog većeg napona, može da racuna na otprilike duplo veću kolicinu energije za istu debljinu zica (zato što imaju 3 umjesto 2 i sto treba manje struje za isto kW ako je napon 400V umjesto 240V). Ali ni tamo neće moći za 20min. Možda eventualno za 2 sata neka manja baterija i zavisno od instalacije, sto i nije tako loše.
mixerNS
12. јун 2014. у 08.30
valjda će da imaju vise sreće nego sa baterijama
to jest ako mocnici uopste dozvole
da bilo šta drugo bude popularno bar blizu kao gorivo
al nije taj dan blizu sigurno
Starac_Foco
(--)
12. јун 2014. у 19.24
A i cemu tolika zurba? Šta fali danasnjem gorivu, definitivno ga nije pocelo nestajati da se treba zestoko zabrinuti, a prica o spasavanje planete zbog kao smanjenja izduvnih gasova, je prica za malu djecu.

Čak i ako se nadje alternativno gorivo koje je dovoljno prakticno, nema nikakve garancije da će u stvari transport po km da pojeftini. Kad platis veću nabavnu cijenu takvih vozila i platis porez na to novo gorivo sto će biti neophodno osim ako će se za elektricna vozila putevi praviti i održavati sami od sebe, doći ćeš do cijene po km koja nije mnogo razlicita od vozikanja u nekom manjem dizel vozilu. Cemu onda zurba...
Bezier
(inzenjer)
12. јун 2014. у 23.01
Starce pozdrav tvoja pisanija me pdoseti na skolske dane kada smo uvek povlacili paralelu između provodnika tj. protoka elektrona
kroz zicu i fluida kroz cevi . Analogija je potpuna . Inače se u gotovo celom slazem sa tvojim mišljenjem i slično mislimo .
Ma šta covek izmislio , a izmislice teško da će „bosovi” koji vedre
i oblace i kreiraju uslove zivljenja ( vecini) teško da će to
drasticnije pojeftiniti cenu predjenog kilometra ili milje . Teško .
Možda će se pojaviti neki novi Tesla ili genije sličnog kalibra , uz to i humanoid , ali teško da će ZLO dozvoliti da bilo šta ponudi
covecanstvu besplatnu ili skoro besplatnu energiju .
Analogno situaciji u Srbiji , nama da ne znam šta padne sa neba dzaba
nasao bi se neko ko bi to zloupotrebio i zaradio na sirotinji dodatno
jednostavno takvi smo ( cast izuzetcima ) .
E a da odgovorim i Mrsolju na pitanje u vezi demokratije .
Ja sam još kao dete , klinac poceo da čitam sa 4 godine dakle znatno
ranije nego moji vrsnjaci a onda sam negde procitao da DEMOKRATIJA
potice tj. vodi poreklo , mislim na reč od nekog grckog filozofa i
tada sam zamišljao demokatiju tj. povezivao je sa nekim slobodnim
drustvom gde će jedinke živeti u harmoniji , dogovoru , gde će i tako
dalje civilizacija živeti kao u nekom utpistickom komunizmu o kojem
su nas u domenima teorije ucili u skolama znaš ono :„ radi koliko
možeš a uzmi koliko ti treba .”
Naravno kasnije sam shvatio da je to nemoguće čak i teorertski a kamo-li prakticno . Ali odrastajuci sam polako poceo da uvidjam koliko je
covek pokvareno stvorenje i to mi je bilo neshvatljivo ali sam pokusa-
vao da nekako shvatim zašto neko može da bude toliko okrutan, zao
pokvaren , sebican i tako .
I tako ceo zivot do danas . I sada povlacim paralele . Shvatio sam da
je socijalizam i komunizam nemoguć jer niti je komunizam u izvornom
(teoretski) obliku nemoguć , a isto tako nije ni socijalizam jer je
svačije ko i ničije i to ne moze biti .
Onda sam shvatio da od svega do sada isprobanog ( a to ti je i odgovor
na tvoje pitanje ) vodu pije jedino KAPITALIZAM tipa nekadasnje
Zapadne Nemacke ( Savezna Republika ) pre ujedinjenja dakle u osnovi
imaš KAPITALIZAM dakle privatno vlasnistvo nad sredstvima za rad , ali sa jakom socijalom . Onda se posle rusneja Berlinskog zida
srusio i SSSR nekadasnji i pocelo je nešto novo LIBERALNI KAPITALIZAM
tj. ovo danas sto imamo ali ga ovi uvijaju iza DEMOKRATIJA i pokusavaju pokazati boljim nego sto jeste , a u stvari to je najgori
oblik drustvenog uredjenja od nastanka civilizacije do danas .
Barem tako meni izgleda .
Govorili su kako će trziste sve da „ispegla”a koliko vidim ništa nije
ispeglano samo je gore , i gore i sistem će se ovako nakaradan zestoko
urusiti u neko skorije vreme . Koliko je godina u pitanju , zaista
ne znam niti se zamaram time , ali svakako sistem je auto-destruktivan
pa ako Mrsolj znaš šta to znači da ne teoretisemo dalje .
Iako sam ja lično prilično se snasao ( materijalno , finansijski ) i
ne razbijam glavu kao vecina kako će i dali preziveti , meni zapravo
materijalno nikada i nije bilo bolje ( do danas ) , ali sam duboko
nesretan zbog ogromne vecine nesretnih oko sebe , prevarenih , pokra-
denih , ponizaenih , obesravljenih i tako dalje .
Kako možeš biti sretan kada vidis šta se oko nas desava , gde neko
uzima SVE a vecini nedaje ništa . Pljacka se masa gde god se može
kroz valutu , kroz cene , kroz PDV , kroz ama nema mehanizma koji nisu
poterali da se opljacka i ono malo iz slama sto narod ima . I dusu
bi uzeli da mogu a i to probaju . Hoće totalnu kontrolu masa hoće sve
a ne daju ništa . Kako možeš da budes sretan kada sve vise ljudi po
ulicama prosi , u Cikagu koji ima na desetine hiljada raskrsnica nema
je gde neko ne prosi . A toga nije bilo pre samo deceniju .
To je valjda uspesnost te demokratije , dali su ljudima navodno da
mogu da laju svasta a oduzeli im osnovno pravo na rad tako što su
izvezli poslove vani u zemlje tregec sveta . I zauvrat hoće da im
biznis ( potrosnja ) ide i dalje i da im se generise PROFIT .
Dele bolesne BONUSE menadzerima, bankarima i sličnim legalnim lopovima
i kriminalcima i to su cifre nicim opravdane od kojih se i imucnima
vrti u glavi a sirotinji je sve to neshvatljivo .
Valjda to u demokratiji tako treba . Oduzmi ljudima pravo na rad,
pravo na skolovanje, lecenje oduzmi mu sve , pa i dusu . Zvuci jako
demokratski .
POnizi , kazni prestupnika koji ukrade sitnicu a gladan je jer nema
posao , kazni nekog nesretnika za prekoracenje brzine od 5-6 km/h a
pusti krupne zverke da kradu milione i milijarde i „nikom ništa ”
pusti nasilnike koji besnim dzipovima i Audijima voze po 160 pa i preko 200 km/h kroz naselja nekaznjeno da to i dalje rade i tako .
Valjda je to u nekom demokratskom duhu , valjda tako treba .
Uzmi od siromaha daj bogatome . Optuzi nevinog ( Seslje u Hagu) a
pusti na slobodu zločince ( Taci , Haradinaj i td. Klark , Solana)
uplasi , zastrasi .
Bogati ( Misko, Hamovic, Beko i slični ) mogu i da nepalte poreze a
zgrnuli ( nakrali ) milione i milijarde evra , ali zato veoma revno-
sno naplati nekoj sirotinji dug za struju ili vodu od par hiljada
dinara , tako što će mu se pleniti imovina . Humano , napredno da
ne moze naprednije , veoma DEMOKATSKI .
Oduzmi deci pravo na lecenje ( nema u fondu para ) , ali zato imaš za
5000 policajaca da se plate da stite bolesnike ( GEJ parada ) .
I tako dalje , Mrsolj ako imaš da dodas , dodaj , ali ja vise ne mogu
umorio sam se od demokratskih vrednosti i primera .
Starac_Foco
(--)
13. јун 2014. у 19.51
Zanimljiv slučaj, ko zna sto je to tako... :

http://rt.com/business/165832-electric-tesla-gives-patents/

CTEBA
(penzioner)
14. јун 2014. у 13.07
Не видим зашто па морају да се пуне код куће?
Дал ио пуни бензин сам у својој гаражи.
Ако би се продало доста електричних аутомобила, лако би било направити пуњаче великог капацитета, на постојећим бензинским пумпама.
Исто је и са водоником, кад их буде доста и водоника ће бити свугде.
За сада све су ово само експерименти, да се развије технологија, и кад дође време да је потребно, правиће их без проблема.
Bezier
(inzenjer)
14. јун 2014. у 14.47
Stevo lupetas . Prepravka benzinskog motora za pogon na vodonik I nije
nešto velika rabota , a problem je komercijalno dobijanje velikih kolicina
vodonika I skladistenje . Vodonik je kada se komprimuje eksplozivan I
zato se pribeglo rešenju kao kod acetilena kojeg upija aceton , tako
se rezervoari prave od titanijum hidrida koji upijaju vodonik I tako
sprečavaju problem sa eksplozivnoscu vodonika. Problem je I titanijumu
koji je jako skup pa tako sam rezervoar može kostati nekoliko hiljada
dolara umesto koju desetinu ( klasicni).
Drugo rekoh problem je isplativo dobijanje velikih kolicina vodonika
Gledao sam na SC ( naucni kanal) postupak kada reakcijom elementa
Galijuma (Ga) I obične vode se probalo dobiti nešto , ali I to nije
isplativ način tj. ne mogu se dobiti velike kolicine vodonika a ako
bi ceo svet presao na vodonik znaci u pitanju je najmanje 500-600
miliona vozila ako ne I vise daleko a to je za sada nemoguće .
Starac_Foco
(--)
14. јун 2014. у 19.26
Не видим зашто па морају да се пуне код куће?
Дал ио пуни бензин сам у својој гаражи.
Ако би се продало доста електричних аутомобила, лако би било направити пуњаче великог капацитета, на постојећим бензинским пумпама.

Kad bi se to svelo na samo ugradnju punjaca velikog kapaciteta koji primaju energiju odnekud iz kosmosa ili sl, bilo bi lako. Ali ako treba dovesti vod visokog napona do te trafostanice, kako je to lako? Lako je možda u 10% slučajeva a u ostalim je vrlo teško u slučaju ako arapin koji je vlasnik pumpe mora sam na to da potrosi debele pare na sve to. Njemu je to ekonomicno koliko i tebi da privedes recimo trofaznu struju u kucu.
CTEBA
(penzioner)
14. јун 2014. у 22.02
Велики број бензинских пумпи је у комерцијалним деловима и тамо већ постоји трофазна струје, а и трансформатори су већег капацитета него у станбеним деловима.
Поред сваког аутопута је доста близу далековод, тако да није баш велики проблем, довести довољно струје за пуњач великог капацитета.
Проблем је да још увек нема довољно електричних аутомобила, да би се исплатило.
CTEBA
(penzioner)
14. јун 2014. у 22.19
Мило ми је да поред свог мог лупетања, овде има и паметних који ће од бензинског мотора да направе „fuel cell”.
Не знам ни одакле ти идеја да резервоар треба да буде од титанијума?
Не праве га ни од челика због тежине, већ се преве од полиетилена.

http://auto.howstuffworks.com/fuel-efficiency/alternative-fuels/dangerous-hydrogen-fuel2.htm

Узгред Кинези, ко Кинези су направили бицикл на водоник.

http://en.wikipedia.org/wiki/PHB_%28bicycle%29

Starac_Foco
(--)
14. јун 2014. у 23.42
Malo matematike ne bi skodilo gospon Stevo. Ne treba takvom objektu samo trofazni izvor, već trafo od bar jedno 1 MVA (uprosceno 1000kW).

To o cemu pricas je feasible isto koliko i da ti odlucis da privedes sebi trofaznu struju tako da se postavi transformator samo za tebe tamo na onaj dalekovod sto ti prolazi vrlo blizu kuce (ne onaj veliki visokog napona već onaj srednjeg napona, nisam siguran koj je možda 27.6kV)...

Pod pretpostavkom da bi NPEI pristao na tako nešto, probaj izracunati koliko bi te to kostalo: dozvola, trafo, kabal, kopanje ulice, novo brojilo, novi razvod, itd... Ja bih rekao jedno $50-60 tisucah min. I još ti si lucky, nema mnogo onih kojima prolazi vazdusni vod srednjeg napona <40m od kuce... Ali ako je tebi mnogo $50,000 onda je i pumpadziji arapinu mnogo $1,000,000, a to je neki minimum koji bi mu trebao ako je i on lucky kao ti, tj da mu je dalekovod iza coska...

Uz to, arapin tamo sjedi tamo na pumpi ne radi volontiranja nego to je ipak for-profit biznis. Therefore, da bi takav biznis funkcionisao i mogao da opsluzi dovoljno kupaca da bi mogao da živi od toga, on ili mora da ima infrastrukturu za mnogo kupaca ili da prodaje struju pod skupe pare, ili vjerovatno oboje.

Sada se kod arapina prosjecan sipac goriva zadržava oko 3 min, sve zajedno sa placanjem. Ukoliko bi se kod njega sipala struja u neku bateriju prosjecne upotrebive velicine, recimo 40kWh (sto je na manjim vozilima dovoljno za samo jedno 200km), i ako bi punjac bio snage 120kW, dakle vrijeme punjenja bi bilo 40/120=0.3h = 20 min. To je oko 7 puta duže nego nasuti goriva, znaci arapin sad treba da nadje nacina kako da zaradi bar isto kao ranije uz prosjecno zadržavanje kupca koje je sad 7 puta duže...

Pod pretpostavkom da arapin ima 10 brzih punjaca (a vecina sadasnjih pumpi i nema mjesta za vise vozila), a pri tome punjac od 120kW je neki prakticni limit - to je snage Tesla superchargera koji se nije čak još ni pojavio, i ako bi arapin radio kapacitetom od 60-70% (nerealno je ocekivati 100%), on bi dakle za sat vremena usluzio oko 20 vozila.

Ako radi efektivno 16 sati na dan (može on da radi i 24h ali slabo će biti onih koji će pune u 3 ujutro), on će za dan da usluzi samo jedno 300 vozila. Sa takvu vrstu biznisa, on ne bi mogao funkionisati sto neće da zaradi bar jedno $4 po vozilu.

Dakle, da bi arapin mogao da živi, on na onih 40kWh nasutih mora da obracuna dodatnih 10c kWh samo za sebe, a onda će se pojaviti i država sa bar svojih 5c za road tax i sl, pa kad tome dodas nabavnu cijenu struje (da ne ulazim u kompleksnu matematiku da se ta za tako velike potrosace mijenja svaki sat), cijena te struje/goriva bi very likely bila oko 20-25c kWh, sto je značajno skuplje nego da naspes struje sam sebi kod kuce (i pri sadasnjim tarifama).

Ali kod kuce nema onog punjaca od 120kW već u vrh glave može biti jedno 10kW (a i taj će da te kosta ohoho), pa to onda nije punjenje od 20 min već jedno 6 sati...

Ko oce da cita, premda ne vjerujem da si ti taj, mislim da je sad dovoljno jasno...
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
15. јун 2014. у 11.04
Foco,

Prošle noćije u Ontariju iskljuceno 2000 MW baznih nuklearnih elektrana jer nije bilo potrosnje. Tom energijom se moglo napuniti 200.000 elektricnih automobila. Proizvodni kapacitet, mreza i uticnice za 10-14 sati punjenja od 40-tak KW/h po vozilu postoje u bar milion kuca. Dakle prvih 200.000 elektricnih auta bi sa stanovista proizvodnje i distribucije struje bili korisni za mrezu.

Istina bar 10% njih bi htjelo da puni u podne kad je mreza preopterecena, ali korist od 90% tokom noćibi bila veca. I nizom cijenom struje preko noćibi se taj odnos kontrolisao. Sjeti se TA peceu YU - :).

Problemi koje navodis stoje ako pretpostavimo da su elektricni auti dominantni i da se koriste za porodicna putovanja od 300 ili vise km gdje je punjenje tokom putovanja neophodno.

Ali trentno trziste za elektricne aute je mali auto za gradsku voznju koji prelazi ispod 100 km dnevno. U državama gdje je benzin skup ili koje promovisu smanjenje emisije stetnih gasova (Kalifornija).

Lista elektricnih auta koji se trenutno prave
http://evobsession.com/electric-cars-2014-list/



Bezier
(inzenjer)
15. јун 2014. у 13.05
Foco svako postovanje , ali Pjer je dotakao nešto sto zadite u psihu
nasu a ne tehniku . Može se i te kako iskoristiti noćnivisak struje
ali pitnje je samo da li to mi hoćemo ili ne .
Analogno tome gledam na radove na putu kroz Cikago . Doslo lepo vreme
i raskopali sve zivo u krugu od 200 km okolo na sve strane nigde
ne možeš normalno proći. Mogu one GPS da okaze o onu stvar sada .
I sve mislim da to rade namerno . Gomilu puta sam razmišljao pa zar
ne moze neko pametan da se nadje i da barem leti organizuje da ti
gradjevinari rade nocu umesto danju . Kažu neki pa oni su Unija ovo
ono , ljudska prava i sve te demokratske gluposti . Ja bih to ovako
odradio . POnudio tim ljudima da rade nocu ( ali isklucivo noći
kada mi ostali spavamo i nema saobracaja ) a da im plata bude 3-4 puta
veca od sadasnje normalne . A da danju ne rade ništa već uklone
prepreke koliko je moguće da bi saobracaj mogo ići kako tako . Onda
opsta organizacija umesto da rade ( kao sada ) svugde po malo i to ne
vodi ničemu do samo opstem saobracajnom haosu , da rade zonu po zonu
i onda tu u zoni organizujes 100% svu radnu snagu i odradis sve to
nocu isljuicvo ali maksimalno brzo . I onda premestas zone redom gde
treba da se obnove putevi , mostovi i šta već treba . A dok se radi
u odredjenoj zoni , polako organizujes javno menjenje danas bar ima
internet , medji i odredis alternativne rute i obavestis gradjane .
No oni to neće cilj je sto veci trosak ( pranje para i pljacka ) i
naravno maltertiranje gradjana da bi im se odvratila paznja od pomisli
da menjaju postojeci nakaradni sistem .
No mi ionako ne možemo menjati ništa osim svojih zivota pa ovo samo
izgleda kao neko jadanje jedni drugima i to je to .
Da je njima cilj ustda i boljitak svih nas elektro auto bi davno zazi-
veo , ali nije a onda sumnje u to da su minirali i Tesline pronalaske
koji je ponudio besplatnu energiju iz etra covecanstvu , ali kako bi
onda klanovi mogli pljackati narod .
I tako dalje .
Pogledajte analogno tome situaciju kod nas u Srbiji u vezi ludila u
saobracaju i zakona. Stalno tvrde da novi zakon o Saobracaju ima za
cilj da poveca bezbednsot svih ucesnika u saobraaju , a non stop čitaš
onaj ubio , onaj povredio onaj vozio 160 km/h kroz grad , sin vlasnika
PInka besnim BMW-om pokosio i ubio devojku , bivši ministri kose po
pesackim prezalima ,dzipovima i nikom ništa . Svi slobodni i nikome
dlaka ne hvali .
Sa druge strane teror vrse nad mirnim gradjanima koji eto nacine
strasan prekrsaj pa na putu Pancevo-Beograd koji je gotovo kao auto
put ogranice briznu na 60 km/h i onda „harace ” za 5-6 km/h preko -
racenja . A kog ti to možeš ugroziti zbog 5-6 km/h na cas vise koga
gde i kada , osim sto je to jedan od nacina da dopune budzet i opljac-
kaju narod nesretni i ništa , ali apsolutno ništa drugo .
Mozete me unedjivati hiljadu narednih godina da to nije drugo do to
ali necete uspeti . Zdrav razum lepo nalaze na sveto i to je to .
Isto tako i ovo sa strujom. Moglo bi se da se hoće organizvoati sve to
al;i pitanje je koliko se nešto hoće ili neće . Neko bas i nema inter-
es da elektro auta zazive , ili možda mali elektro motorcikli po
gradu , mali skuteri ili neka mala vozila . Neko ima i te kakav inte-
res da sve ostane bas kao sada . Da trosimo , zagadjujemo , da se
gusimo , da se nerviramo u toku dana vozeci se na posao i sa posla i
tako . A ti koji odlucuju o svevmu ti se ne guraju kao mi po gradu u
guzvama , oni idu od tacke A ( heliodrom A) do tacke B ( heliodrom B)
helikopterima . Obično svaka velika zgrada ima gore heliodrom za te
koji nam kroje sudbine . A vi se raspravljajte m nervirajte , tucite
vredjajte, i što se mi vise krvimo njima sve bolje .
CTEBA
(penzioner)
15. јун 2014. у 16.10
Све зависи како се производња буде кретала.
Не видим неки непремостив проблем са пуњењем електричних аутомобила, јер ако је на путу рецимо 90% електричних аутомобила, шта мислиш шта ће тај „арапин” са бензинском пумпум да ради?
Да тврдоглаво продаје бензин колима којих нема , или ће се пребацити на електро пуњаче?
Дал је Арапин, Јеврејин, Србин, Немац или шта већ, једини разлог да је купио ту „пумпу” је да заради.
Колико кошта да се направи нова пумпа, са резервоарима за премијум, регулар, дизел итд, са свом потребном опремом, а колико би коштало да се направи центар за пуњење електричних аутомобила са истим бројем пуњача, као пумпи?
Не видим да би електрични центар био скупљи.
Проблем са електричним аутомобилима су велике, тешке и скупе батерије, које не трају више од десетак година.
10 година стар бензинац се прода релативно лако, и иде још ко зна колико година.
10 година стар електро ауто, да би ишао мора да добије нову батерију, а то би коштало више него што 10 година стар ауто вреди.
Кад превазиђу тај проблем, и потражња за електро аутомобилима ће порсти.
За сада електроаутомобили су неисплативи, и више нека врста статус симбола, него сретство за масован превоз.
Starac_Foco
(--)
15. јун 2014. у 17.31
Pjerivoje noćniviskovi struje su nepredvidivi, nestabilni i nepouzdani za neki ozbiljan plan u smislu da se može racunati na stabilan izvor jeftine energije. Vjetar noćiduva kad mu se digne, a grijanja i hladjenja iako su donekle predvidiva, i dalje se dogadja se da treba hladiti već u aprilu ili grijati u junu. Npr prošle noćije ovde vanjska temperatura bila tek preko 10C a normalno bi bilo da je bila preko 20C, i da je bilo tako, desetine hiljada klima uredjaja bi radilo pa ne bi bilo nikakvog viska struje.

Premda kad bi postojao sistem koje promovise potrosnju struje kad je ima previse, to bi i funkcionisalo. Ali to bi zahjevalo da mi, mali potrosaci predjemo na neki sistem obracuna struje za velike potrosace gdje se cijena mijenja svaki sat ili sl. Ne mislim da za to još uvijek postoje niti tehnicke niti administrativne pretpostavke. Uz naravno prilagodjenje mentaliteta situaciji - sipanje 40kWh struje nikad neće biti ni priblizno brzo kao 20L benzina, a obje kolicine energije nude sličan domet.

Deli-Stevane, objašnjenje da je bitan factor da se elektricna vozila slabo probaju zato što baterija neće trajati preko 10 godina je u najmanju ruku cudno. Prvo, kako znaš da je to tako? Nema dovoljno istorije za tvrditi tako nešto, a na ono malo hibrida koji su stari 10 godina i sa baterijama druge tehnologije, na kojima se pocrkale baterije (ali ne na svim, i dalje ne vise od 50%), nije nikakav dokaz. Ali argument je besmislen svakako. Prosjecan auto star 10 godina koji je presao preko 200k km svakako ne vrijedi ništa. Ja sam se upravo rijesio jednog takvog za kojeg sam dobio $1500. Znaci po tebi bi gospon Stevo moja logika trebala biti ovakva: neću kupiti nov elektricni auto jer za njega ću za 10 godina da dobijem nulu jer će mu u 11oj godini crci baterija, umjesto sto bih mogao dobiti $1500 ako bi bio benzinac. Pa kad bi zivot trajao možda jedno 300 godina ja bih i rasmišljao tako. Pošto ne traje, moja razmišljanja se svode na ovo: neću ga kupiti jer za isti komad auta (velicina) moram platiti duplo vise, tako da taman i da ništa ne trosi otplata razlike u cijene će trajati godinama. A pri tome i dalje nikud nisam sa njim pristao, jer ne mogu maci vise od 50km od kuce ako imam namjeru da se vratim. Šta će biti sa baterijom za 10 godina bi bio tek možda jedno 9-ta stavka po vaznosti makar na mojoj listi...

Kako god okrenes, posto neke tranzicije neće biti preko noći već će uzeti bar 30 godina sve su navedene pretpostavke hipoteticne. Arapin neće ni pomišljati da ulozi u brze elektricne punjace sve dok se ne pocnu pojavljivati potencijalni kupci pitajuci ima li to. A do toga ima još dosta godina.
CTEBA
(penzioner)
15. јун 2014. у 17.59
Слажем седа је век трајања само шпекулација јер нема довољно података, али иста литијум батерија је и у компјутерима, и изволи па ми кажи колико дуго батерија у пет година старом „лап топ-у” држи струју?
Са временом батерија губи капацитет, и ако би неко купио електрични ауто, живео 100 Км од посла и возио сваки дан за коју годину би имао проблем.

Сад то како 10 година стар ауто не вреди,не штима.
У Канади 20% аутомобила на путу је преко 16 година старо.
Просек старост је нај већи у Саскачевану 10.2 године, а нај млађи је Њуфаундланд са 7.7 година старости.

http://thechronicleherald.ca/wheelsnews/32136-average-age-vehicles-canadian-roads-increasing-desros iers

Сад колико електричних аутомобила ће ићи без проблема после 16 година?
За Арапина не брини, чим види профит, наместиће брзе пуњаче.

Starac_Foco
(--)
15. јун 2014. у 19.42


CTEBA
(penzioner)

15. jun 2014. u 17.59

Слажем седа је век трајања само шпекулација јер нема довољно података, али иста литијум батерија је и у компјутерима, и изволи па ми кажи колико дуго батерија у пет година старом „лап топ-у” држи струју?

Evo izvolicu, poslije 5 godina sanse da neki laptop uopste radi su oko 50% a za originalnu bateriju su oko 0%. Ali, sto bi rekli englezi, check your facts before putting them in writing... Garancija na bateriju u laptupu je godina, dok obično traje jedno 3 god sa solidnim kapacitetom. Dok Prius, npr, daje 8 godina ili 160 000km garnaciju na bateriju, a u nekim slučajevima i 10 god. Ako je garancija 8, pa valjda je logicno da bi mogla trajati nekoliko godina duže? Ocigledno se ne radi o istom kvalietetu proizvoda, ako je uopste tehnologija baterije laptopa i el. vozila ista.

Most hybrid car batteries are designed to last for a significant number of miles. Toyota provides a guarantee of 100,000 miles with its Prius model. Its lab testing indicates that its battery pack lasts up to 180,000, which is longer than most people will own a car.

In some cases, old hybrids show no signs of aging. Last year, Consumer Reports compared a 2002 Prius with 206,000 miles with the results that it had collected 10 years earlier on a nearly identical 2001 Prius that had only 2,000 miles. There was barely any difference in fuel efficiency. The near-mint 2001 model had logged 40.6 m.p.g., while the aging 2002 Prius averaged 40.4 m.p.g.

So why are hybrid batteries sprightly after a decade, while laptop batteries start wheezing within just a few years? The chemistry is different;
CTEBA
(penzioner)
15. јун 2014. у 21.10
Није баш тако.
Батерије у рецимо Тесли су Панасоник NCR18650A3100mAh ћелије које су исте као и у компјутерима.
Узгред Панасоник је један од власника Тесле.

http://www.greencarreports.com/news/1084682_what-goes-into-a-tesla-model-s-battery--and-what-it-may-cost

Тесла наплаћује $400 по Киловату за ћелије, али цена пада и сад могу да се набаве за $75 по Киловату или ниже.
Ћелија високог квалитета 3100Ah се продаје за $2 по ћелији, односно $180 по Киовату.
Да би цена батерије за Теслу пала на $10,000 потребно је да цена ћелије падне на $1.
Тесла је један од нај већих купаца за батерије и купује око 3 милиона ћелија недељно.
Логично је да ако би се производња електро аутомобила омасовила, цена би пала и испод $1.
Као што рекох све је у количини произведених аутомобила и који проценат тржишта представљају.
За сада елекрични аутомобили су занемарљиви.
То и јесте проблем и са батеријама, и са пуњачима.

http://www.greencarreports.com/news/1084682_what-goes-into-a-tesla-model-s-battery--and-what-it-may -cost
Starac_Foco
(--)
15. јун 2014. у 22.54
Šta „nije bas tako”? Moj zadnji post je bio o poredjenju vijeka trajanja baterije za laptop i one za el. auto. Sve moguće statistike ukazuju da ona za el. auto traje u prosjeku 4 puta duže nego ona za laptop. Čak i da ovo nije tačno, ne vidim kakve veze tacnost ovog poredjenja ima sa Panasonicom, Teslom ili bilo kim i čim ukljucujuci cijene, kW, kWh, Ah ili bilo koje jedinice i brojeve koje si naveo. Osim ako ne pokusavas da kažeš da baterije za el. vozila moraju da pojeftine da bi se ta vozila uopste prodavala, a da bi pojeftinila moraju ih da svusere kao i one za laptop, pa onda neće trajati koliko do sad?
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
15. јун 2014. у 23.31
Baterije u hibridnim autima rade u optimalnom rezimu. Nikad se ne prepune niti potpuno isprazne. Zbog toga mogu da traju i preko 10 godina. Rezim rada u cisto elektricnom autu je znatno tezi i vijek baterije jeste rizik na koji treba racunati.

Starac_Foco
(--)
16. јун 2014. у 00.35
Pa nema razloga da to ne bude moguće na bateriji za cisto elektricno vozila - ograniciti elektronski da ne može da se isprazni do dna. S druge strane baterija na hibridu se mnogo vise puta isprazni tokom dana (do tog dozvoljenog minimuma) nego sto je to moguće na el. autu gdje će praznjenje biti moguće manje vise samo jednom dnevno.

Kako god, ja ne mislim da je problem trajnosti baterije od sustinskog značaja za trziste. Da elektricni auti kostaju isto ko i obični za istu velicinu i istu opremu (a u ovom momentu prakticno kostaju duplo vise) I da sa jednim punjenjem mogu da predju nekih 400-500km, oni bi se prodavali bolje nego sad i kad bi bilo da se baterija mora mijenjati svakih 5-6 godina. Ali po svoj prilici da je veca vjerovatnoca da se prije napravi baterija koja će pozitivno trajati vise od 10 godina, nego ona koja nije previse skupa niti previse velika a koja može da napravi 400km u prosjecnom auto namjenjenom običnom muceniku.
mrsolj1971
(veterinar)
17. јун 2014. у 08.12
Čini mi se da je neko već pomenuo vesti da je Tesla Motors Inc. oslobodio svoje patente za koriscenje kompeticiji.

Razlog, kako se navodi iz Tesle da se stimulise proizvodnja a samim tim I prodaja elektricnih vozila, koja danas cine manje od 1% prodatih vozila godisnje. Naravno za Teslu, koji ima patente za „rapid charging stations” bi to bilo dobro jer bi njihovi automobile mogli da koriste charging station drugih kompanija, na taj način bi se smanjili troskovi poslovanja s jedne strane, dok sa druge strane Tesla CEO kaže a će na ovaj način da stimulisu inzenjere na RnD jer su ljudi motivisaniji da rade ako znaju da će njihove ideje da zazive „sad I odmah” a ne da butu zarobljene u kompanijskim patentima. Tesla inače ima nekoliko stotina patenata.
Starac_Foco
(--)
17. јун 2014. у 11.34
Od tih nekoliko stotina patenata, najcudniji je patent na ime, kako su dosli do toga, ili je originalni Tesla nekim svojim aktom dozvolio (tj makar nije zabranio) da svako može da koristi njegov ime za bilo šta?

Ja ne znam ni za ijedan od tih patenata tačno šta su, ali s druge strane meni ne izgleda da oni imaju neku posebnu tehnologiju koju drugi nemaju i koja bi mogla da napravi neku revoluciju. Princip na kojem radi njihov auto meni ne izgleda ništa bitno razlicit od npr Ford Focus electric, jedino sto za mnogo vise para dobijes i adekvatno vise muzike.

Moglo bi biti da tu ima gomila takozvanih patenata sličnih onim glupostima zbog kojih Apple i Samsung tuze jedni druge. Npr flat touchscreen with rounded edges, pa to je qrc od patenta, šta je tu uopste patent, 4 zaobljena coska?
mrsolj1971
(veterinar)
17. јун 2014. у 13.18
Ono sto sam ja video na vestima (The wall street journal), radi se takođe o nekim baterijama sa malim brojem celija koje tesla koristi I koje omogućavaju rapid charging... radi se o planu da se u buducnosti izgradi neka velika fabrika tih baterija u USA, ako se ne varam, a kažu da BMW već pregovara sa Teslom o nekim stvarima. To je sve sto sam uspeo da nađem
CTEBA
(penzioner)
17. јун 2014. у 17.44
Немам намеру да се овде свађам или препирем, све што хоћу да кажем је да су половна кола и њихова вредност, још како важни.
Ако је у Канади 20% возила преко 16 година старости, могу да замислим који је проценат у мање развијеним земљама.
Лепо је да неко може да купи нова кола сваких пар година, али такви обично продају своја старија, или их врате ако су изнамљена, а неко треба да их купи.
Колико од нас може да купи нивог Теслу?
Не верујем баш много, али колико од нас би могло да купи Теслу који је 8 до 10 година стар?
Верујем већина.
Зато и кажем да је век батерија као и цена замене проблем.
Ако бих купио половног теслу за неких 30 до 40 хиљада, и морао да потрошим других 10 д0 20 хиљада на нове батерија, некако ми није баш прихватљиво.
За тих 30 до 40 хилада могу рецимо да купим и полован Масерати, и да не потрошим ништа више.
Логично је да нећу купити Теслу, а са губитком тог половног тржишта и продаја нових Тесли, губи.
Сад скоро један познаник је хтео да купи половни хајбрид Тојоту.
Била је ту негде око 8 година стара и могао је да је добије испод $10,000.
Али батерије нису биле у нај бољем стању.
Кад је видео колико би га коштало да их замене, купио је бензинац.
То је све што сам хтео да кажем.
Тржиште нових аутомобила је зависно и од продаје половних.
Starac_Foco
(--)
17. јун 2014. у 18.28
Kao sto rekoh, za kupovinu, a sa stanovista zdravog razuma (ako isti ista znaci) vaznost trajnosti baterija je definitivno ispod daleko vaznijih faktora kao nabavna cijena vozila koja je trenutno visoka ili dometa koji je u najmanju ruku los.

A Tesla nije bas adekvatan primjer za takva poredjenja. To je kao da u nekom poredjenju standardnih vozila stalno uzimas za reper Mercedes S klase. Ima elektricnih vozila koji su 3 puta jeftiniji od Tesle, koristi njih za reper. Ko ima para za Teslu, taj ga ne kupuje iz istog razloga kao onas sto kupi Ford Focus electric, npr.

Taj sto mu se baterija od Priusa učinila skupom možda se nije bas dobro informisao. Tojota je napravila preko million tih vozila. Kao rezultat, ako malo proguglas, vidjeces da nova baterija može kupiti za <$3k zavisno od godine, rebuilt sa 3 godine garancije može da se nadje za <$2k (ocigledno već ima prilično onih koji se bave reparacijom baterija), a polovne iz havarisanih vozila, kojih takođe ima dovoljno, već za $1500 od kojih se neke takođe prodaju sa par godina garancije.

Baterije za cisto elektricno vozilo su vece nego na hibridima, pa će kostati vise, ali i cijelo vozilo kosta mnogo vise sad, dok će cijela nova baterija za 10 godina sigurno da bude bar duplo jeftinija nego sad, pa ako će neko za 10 godina da plati bateriju oko 10% danasnje nabavne cijene vozila, bem li ga, šta onda?

Osim toga, trziste to samo od sebe balansira kao i u svakoj drugoj situaciji - ako je cijena održavanja polovnog vozila visoka, njegova nabavna cijena je osuđena da bude niska čak i ako je bio skup kao nov - često se npr desi da 10 godina star audi koji je kao nov kostao duplo vise nego neki VW golf, nije ništa skuplji nego isto toliko star golf iz pomenutog razloga.
vantika
18. јун 2014. у 14.53
Prvo
nije bitna 'zica' ko sto lupeta onaj starac Foco nego koncipirana baterija koja u istom momentu puni mnostvo celija.
Da se poslužim njegovom alegorijom cijevi i bakarne zice,..u ovom slučaju flase i vode. To ti je kao kada bi flasu mogao da punis sa 6-10 strana umjesto sa jedne pa cekas da prvo se dno napuni a onda da raste ka grlicu nivo i napunjenost,..u ovom slučaju ako se flasa fiktivno puni sa svih strana,..vrijeme punjenja je drasticno manje.

Te baterije posztoje i GM ih je prije 15 godina otkupio od covjeka koji ih je napravio ali je isti taj patent otkupio SHELL OIL i drzi ga u ladici
Takođe 1976-te lik sa Floride je patentirao sistem kojim možeš da iskljucis 2-6 cilindara i da vozis sa umanjenom potrosnjom
Opet je Shell Oil kupila patent za nekih 10 miliona i sjedila goozicom na istom 20 godina

Toliko u „teorijama zavjere”,..jer iste samo isprani mozgovi zovu „teorijama”. Ljudi koji poznaju dublje materiju to ne zovu 'teorija' nego realnost.

Jer ako zaradjujes 1500 milijardi dolara ili evra NA GODISNJEM planu i te kako ti samom tebi ne bi islo u prilog da ti se zarada prepolovi.

Problem koji zaista postoji sa elektricnim autom nije na sekundaru(samom autu) nego na primaru,..tamo gdje je proizveden kilovat.
Mnoge zemlje pa i USA desetine procenata od ukupne proizvodnje struje i dan danas proizvode preko uglja u Termoelektranama i veoma opasnim uranijumom i plutonijumom u Nuklearkama,..pa tako elektricni kilovat IMA u nastanku problem ZAGADJENJA

PS
Ono sto JESTE TEORIJA je potrijeklo NAFTE. Teorija se zasniva da je nafta orgaskog porijekla nastala slaganjem umiranja dinosaurusa, biljnom sedimentacijom itd itd
zapravo „oni” i mi sa njima POJMA NEMAMO šta je NAFTA i kako je nastala a sto je najbitnije ZASTO JE PLANETA ZEMLJA POSJEDUJE(zašto uopste i cemu postoji)
MOzda je ona krusalni dio Zemljinog balansa za nešto,.ko zna..znacemo kada nestane A ZATREBA

Starac_Foco
(--)
18. јун 2014. у 16.18

vantika

18. jun 2014. u 14.53

Prvo
nije bitna 'zica' ko sto lupeta onaj starac Foco nego koncipirana baterija koja u istom momentu puni mnostvo celija.

Dobro dosao na diskusije Automoto, na kojima se po prvi put pojavljujes. Makar pod tim imenom. Dobro dosao takođe na temu koju sam ja postavio.

Glede mog lupanja, bude i toga ponekad, ali bih samo da te informisem da sam ja, baveci se svakodnevno profesionalno zicama, amperima, voltima i kilovatima, u zadnjih 30 godina naucio koliko se otprilike za poznati napon može proterati kW kroz zicu odredjene debljine. Ono gore se odnosilo na zicu koja ulazi u kucu. Ne znam na koju zicu si ti mislio.
ring
(lozac)
18. јун 2014. у 17.24
vantika hoće reci, ali prvo da se izvini Starcu, da su baterije, ne kako gore mrsolj kaže, sa manje celija, već sa manjim celijama i vise celija koje su podjeljene u sekcije i te sekcije se pune posebno, a ne čitava baterija odjednom.
sto omogućava brze punjenje sa slabijom strujom.
koliko sam ja razumio.
Kako je Foco poceo, nama trebaju kablovi od 100 mm² presjeka da bi punili bateriju, koja taj način punjenja vjerovatno ne bi ni izdrzala, bar što se razvoja temperatura tiče.

CTEBA
(penzioner)
18. јун 2014. у 18.06
Шта ће бити кроз 10, 20 или 50 година ко зна.
Ипак онај ко купује електрични аутомобил, купује га данас и гледа шта за њега може да добије данас ако га продаје половног.
Враг би га знао, ако успу са овим „fuel cell” можда кроз 10 година неће ни бити електричних аутомобила.
Развој свега се своди на економију, и економија диктра све.
Starac_Foco
(--)
18. јун 2014. у 18.26
He, he, comrade Stevo, taj koji sad kupuje el. auto, a radi to sa matematikom baziranom na pogadjanju kakva će im biti cijena za 10 godina, i novih i polovnih, kao i cijena baterija novih i polovnih takođe za 10 godina, bi morao biti kalibra Mitra Tarabica da nešto zaista i pogodi... Ako znaš jednog koji misli da to zna, obavjesti ga da je u vrlo pogresnom biznisu cime god se sad bavi... Ako već ima toliku moc proricanja, taj može postati milijarder na 100 nacina, a onda mu neće ništa znaciti koliko kosta polovna baterija...
Starac_Foco
(--)
18. јун 2014. у 18.30

ring
(lozac)

18. jun 2014. u 17.24
vantika hoće reci, ali prvo da se izvini Starcu, da su baterije, ne kako gore mrsolj kaže, sa manje celija, već sa manjim celijama i vise celija koje su podjeljene u sekcije i te sekcije se pune posebno, a ne čitava baterija odjednom.

Koliko sam ja razmio, on kaže da ako hoćeš da brzo naspes bure vode , nemoj staviti crijevo u bure, već ga prvo spoji na 10 takvih crijeva, pa svako od njih stavi u bure, pa će se onda mnogo brze nasuti. Možda, ako perpetum mobile postoji.

Za sada dok princip na kojem radi perpetum ne postane javan, već jedino poznat pojedinim well known gurus kao mr vantika, prica se svodi na fiziku iz osnovne skole. Snaga punjaca se mjeri u kW, vrijeme punjenja u satima (h), a kolicina energije koja ide u bateriju kad to dvoje pomnozis, kW*h (ako se gubici zanemare).

Dakle, bateriju od 40kWh se može napuniti za 1h, ako je snaga punjaca 40kW. Međutim u Americi, gdje su kucne instalacije 240V, sto je isto kao u Evropi gdje nema trafaznog napajanja već samo jedna faza od 220V, prakticno je nemoguće prikljuciti potrosac od 40kW, koji će da vuce skoro 200Amp.

U Evropi i nekim drugim dijelovima svijeta gdje po kucama postoji trofazni napon od 380V ili 400V, sto u Americi svakako ne postoji, to je moguće, ali i dalje prevazilazi sve limite sadasnjih instalacija - koga ti znaš da ima u kuci potrosac od 40kW, i ako nekoga znaš, kako ga je prikljucio? Pola od toga, oko 20kW, sto je tipicna snaga elektricnog centralnog grijanja na 400V po kucama, je moguće bar što se tiče standardne debljine vanjskih zica koje ulaze u većinu kuca.
CTEBA
(penzioner)
18. јун 2014. у 19.27
Мило ми је да знам да тебе не интересује колико ће твој ауто вредети полован.
Има вас и таквих за које то није важно, има се може се.
Ипак постоје и овакви као ја који не могу себи да приуште да купе ауто, ето зато јер ми се хоће.
Већина нормалног света, гледа све а не да буде, нај даса у моје село.
Starac_Foco
(--)
18. јун 2014. у 20.09
Meni pak deli-Stevane nije bas milo sto čitaš ono sto nije napisano.
Ti si beznadezno antiprotivan... :). Ne mislim da sam ja uopste bogatiji od tebe, čak šta vise vrlo vjerovatno je obratno.

Ja ako bih kupovao auto uhodane tehnologije, interesuje me i njegov resale value, zato što nešto mogu i prognozirati po tom pitanju, premda i tu vazi ono past performance may not repeat. Npr, ako kupim običnu Hondu accord, solidne su sanse da neću da debelo na.psujem po bilo kom osnovu ukljucujuci i ostatak vrijedsnosti poslije 10 godina. Biće nešto u njoj.

Ali, ako bih kupovao el. auto za nekih $40k, a za manje teško se ista sto lici na auto može kupiti, za tebe ne znam, ali tu je moja moc prognoziranja jedno 10 puta manja jer nemam pojma šta će se desiti.

Ako bi npr stvari krenule ovim tokom kakav je naslov ove teme (vodonik kao gorivo), elektricni auti na skupe i velike baterije ni bi vise ni postojali kao novi za 10 godina. U tom slučaju vrijednost mog 10 godina starog el. vozila bi bila prakticno nula.

Ako pak razvoj nastavi ovim sadasnjim pravcem da se auti pune na uticnicu, pa ih se bude proizvodilo na desetine miliona, cijena će im sigurno debelo pasti, u kom slučaju će residual od tog mog 10 godina starog biti prema cijeni novog koji će biti upola jefiniji, moći ću dobiti 10% od onoga sto sam ja platio, dakle, opet skoro nula. Čak i ako traje baterija :).

Uostalom, elektricna vozila trenutno kupuju ili samo oni koji ne znaju šta će sa parama ili entuzijasti koji vjeruju da tako spasavaju planetu. Ali kad onaj sto je kupio Nissan Leaf poslije 10 godina podvuce crtu, najvjerovatnije će doći do zakljucka da nije skoro ništa ustedio u odnosu da je npr kupio običnu Sentru bezninac za $15k manje a sa istom opremom, jedino je 10 godina živio u vjecnom strahu kad će mu nestati struje :).
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
19. јун 2014. у 03.38
Ovo Focino „gledanje u kristalnu kuglu” me natjera da razmislim o temi:
Mislim da su razlozi Tojote za ulaganje u gorive celije sljedeci:

1. Razvojne grupe moraju „nešto da rade”. Tehnologija elektricnog auta je prakticno savladana, dalji trend će zavisiti iskljucivo od razvoja baterija. Ulagati u baterije je prakticno sjecenje grane na kojoj auto industrija sjedi. Pronalazak baterije sa recimo 10 puta većim kapacitetom i punjenjem za 15-ak minuta bi za industriju bio ravan onome što se desilo Svajcarskoj industiji satova pronalaskom „kvarcnog sata”.
2. Ako ne bude bitnog napretka u baterijama, tehnologija gorivih celija rjesava problem prevoza na vece udaljenosti. Dakle razumna je vjerovatnoca da se ulaganje u nju isplati.
3. Marketing aspekt ne treba ignorisati. Da je Tojota rekla da se u narednih 10 godina fokusira na razvoj baterije, to ne bi bila vijest. Ovako milioni vozaca 4-cilindricne Korole mogu da se identifikuju sa kompanijom koja je „u vrhuncu tehnologije” kad budu kupovali svoj naredni auto. Koji će 90% biti opet benzinac. ;)
Starac_Foco
(--)
19. јун 2014. у 08.34
Ko zna, možda je buducnost bas u kombinaciji to dvoje, hibrid gorivih celija i neke baterije srednje velicine koja se na običnu kucnu uticnicu može napuniti da predje recimo 50km.

Hibrid u smislu jedinog danasnjeg vozila te vrste za koje ja znam - Chevrolet Volt koji ima bateriju sa kojom možeš preci možda 100km i onda možeš da ga nastavis da vozis na struju koju pravi generator pokretan benzinskim motorom. Doduse taj nastavak voznje neće biti bas takav da ćeš moći voziti 150km/h ali kretaces se dovoljno brzo.

Međutim... sve je to skupo za sad. Ja kao sretni vlasnik jednog Chevrolet Cruze sa 1.4L turbo motorom sam prije kupovine poredio Cruze i Volt. To su u stvari vrlo slična vozila. Volt je na istoj platform kao Cruze i ima dosta istih cijelova na podvozju i sl. Čak je i generatorski motor u Voltu isti kao Cruze pogonski motor, 1.4L turbo, derivat nekog Opelovom motora, stim sto ovaj u Cruze koristi obični benzin, a ovome u Voltu koji se konstantno vrti na 5000 rpm treba „super”.

Elem, za sličnu opremu Volt bijase oko $15k skuplji. Pošto je prosjecna potrosnja Cruze oko 8L/100km, a prosjecna ekvilalenta potrosnja Volta bi pretvoreno u benzin i za iste uslove voznje bila oko 4L/100km, pretpostavio sam da bi pola od od toga bilo na struju iz uticnice a pola na benzin, ja izracunah da bi mi na 25 000km za godinu Volt potrosio u struji i gorivu oko $1000 manje nego Cruze. Ali posto kost $15k vise, uzelo bi 15 godina da se ponisti razlika. Čak i ako uzme samo 10 godina, opet je investicija u Volt besmislena. A uz to postoje solidne sanse da poslije 10 godina Volt neće da vrijedi ništa vise nego Cruze, tj obadva će da vrijede $0 :)
vantika
19. јун 2014. у 14.11
Starce Foco,..lupaš ko maksim po diviziji
Jel ti znaš da se kroz istu zicu može sa razlicitom frekvencijom puniti brze i sporije baterija?
I upravo je tačno to šta /ring/ misli i ono o cemu pišem ovde...

stvar je da se baterija sama dijeli na sekcije koje se pojedinacno pune i koje imaju konektore koje ih pune na razlicitim frekvencijama,.

Stvar je da postoje VEC te i takve baterije koje se za automobil pune u 15 minuta(imao ih je prije 20 godina GM-ov Volt). Ali ocigledno da se njima ne isplati da praveelektricna vozila i to ne samo radi benzina tj nafte nego SVIH PROPRATNIH PERIFERNIH POTREBSTINA.

Da bi pokazao te potrebstine Tesla Motors je napunio jednu prosjecnu garazu DIJELOVIMA koje SUS i Dizel auto trose u radnom vijeku(bez benzina tj nafte). U tu garazu su stali kontejneri motornog ulja, transmisionog,, filteri razni, pakne za kocenje, diskovi, prosjecno habajuci dijelovi, tecnost za hladnjak itd itd itd

a u drugu garazu je stavio ...gume

Izracunali su takođe PROSJEK koliko se za prosjecno auto dadne mehanicaru,..koliko se rada i energije utrosi za isto...

i niste li znali da je vrijednosna iskoristenost recimo SUS motora oko 12%...često manje

dakle 88% JE OTPAD

Dakle nije samo NAFTA u pitanju, u pittanju je SVA popratna logistika i milijarde dolara na ODržavANJE

Uzmi samo da elektro motor daleko bolje koci elektroindukcijom i još pri tom proizvodi struju,..da mu ne trebaju transmisje, pakne, i sve ono na šta se gubi radna energija i sveje jasno

I za vas podatak

ELEKTRICNO AUTO JE STARIJE OD SUS I DIZEL MOTORA
xzy
(ing)
19. јун 2014. у 14.26
Starce Foco,..lupaš ko maksim po diviziji
Jel ti znaš da se kroz istu zicu može sa razlicitom frekvencijom puniti brze i sporije baterija?
I upravo je tačno to šta /ring/ misli i ono o cemu pišem ovde...

stvar je da se baterija sama dijeli na sekcije koje se pojedinacno pune i koje imaju konektore koje ih pune na razlicitim frekvencijama,.

---------------------------------------------------
nemoj da se ljutis ali nisi u pravu.
Nisam ekspert za baterije ALI frekvencija u Hz i snaga u VA nemaju veze jedno sa drugim.
Možeš ti puniti na koliko hoćeš frekvencija i može svaka od tih frekvencja da vuce recimo ne vise od 1A ali ako one sve zajedno idu kroz jednu zicu kao sto ti kažeš opet nisi ništa dobio jer recimo 200 razlicitih frekvencija po 1A =200A a to opet znaci DEBELA zica.
Da bi rijesio taj problem treba ti jedno od 2 sljedeca:

1. Vise zica. E sada ti možeš da imaš recimo vise zica do auta ali tvoj problem je jedna zica do kuce i kraj price
2. Vise napona. E i to je ono sto ti Foco govori. Ne možeš ništa jer dobijas 120V do kuce i gotovo

Pozdrav,
vantika
19. јун 2014. у 14.26
a eto vam i odgovora STO Tojota gura ipak nekakvo „”GORIVO„”„
Nikome se prakticno ne isplati AUTO KOJE NEMA POPRAVKI i ODržavANJA.
...Auta koje nemaju raznih tecnosti, masti i ulja, kontejnera i mali milion POTROSNIH radnih dijelova da se popunjuju i podmazuju da bi radili.

Zarada na autima nije ni blizu koliko kostaju DIJELOVI I PODMAZALICE u sledećih 15 ili koliko već godina zivota tog auta.

A tek da ne pricamo o tuniranjima, raznim qrcenjima likova koji od Fice sa bojama, auspuhom i spojlerima hoće da prave trkaceg Ferarija.

Auto industrija je rasprostranjena i zamislite sve one mehanicarske radnje ZATVORENE,..PUMPE koje sadrže mali milion sitnica da potrosis lovu,... koje zamjenjuju stekeri NA PARKINZIMA

Sve to ima svoje”
vantika
19. јун 2014. у 14.31
xyz,.tačno da nisi expert..onda suti

Nisi li znao da eto ti primjera,,,ne bi trebao CESTO puniti svoj telefon u autu iz prostog razloga zato što AUTO PUNJAC koji stavis u onu rupu za auto upaljac radi NA VECOJ FREKVENCIJI da bi prije napunio tvoju bateriju na mobilnom. To takođe i unistava veci broj ovih JEFTINIH baterija

..pa bi ti preporucio da se ne petljas tamo gdje neznas
xzy
(ing)
19. јун 2014. у 14.39
:)
ring
(lozac)
19. јун 2014. у 17.26
a ima l' tu nešto paralelno spoji ili u seriji spoji, pa razdvoji , pa opet spoji, pa zamjeni sa paralenog na serijski, pa sa serijisjog na paraleno.
znam da je kabel sto izlazi i teslinog superchargera debeo ko ruka.

osim toga je moguće koristiti mrezu koju koriste tramvaji koja je istosmjerna, na njoj možeš napuniti najvecu Tesla bateriju za pola sata.
tramvajska mreza koristi struju od 1 kV.
CTEBA
(penzioner)
19. јун 2014. у 18.00
Вртимо се као киша ок крагујевца.
Значи ако је проблем брзо пуњење, јер инсталација нема капацитет за то, потребно је изменути инсталацију, а то кошта.
Е сад ситница коју заборављаш је и то, да компанија која ти продаје струју, зарађује кад ти је прода, а не кад је не користиш, јер нсталација није довољно велика за твоје потребе.
Значи у интересу произвођача струје је да људи купе електричне аутомобиле и да користе струју код куће да их пуне.
Не видим економски разлог да те компаније, нису спремне да инвестирају у „дебље жице” ако ће повећати продају и у дужем року, зарадити више, са већом продајом струје.
Starac_Foco
(--)
19. јун 2014. у 20.41
A ko je taj ko će da mijenja zice do recimo tvoje kuce Stevo, koliko će to da kosta, bi li ti bilo mrsko da izracunas za koliko će investitoru to da se otplati?

Pri racunu uzmi u obzir da od onih oko $100 sto mjesecno placas struju na stvarno potrosene kWh ne otpada vise od jedno 60%. Ostalo je ostalo, između ostalog i onaj debt retirement charge koji su „zaradili” takvi stari Ontario Hydro lelemudi kao sto si ti :).

Dakle, dede sivi sokole, dosta je bilo praznog palamudjena bez konkretnih brojeva, nego malo konkretne matematike da ti se u toj vuko...ini vijuge malo prociste :):

Kad saznaš koliko sad trosih kWh mjesecno, a to ti piše u racunu, saznaj koliki je svarno profit tvoje distribucije od toga - kad odbiju njihove troskove kupovine struje i sl. To nije teško saznati običnim guglanjem.

Onda taj profit pomnozi sa 2 puta, jer recimo da ćeš trositi 2 puta vise struje nego sad na punjenje auta kad ti ta debela zice dodje. To je otprilike tačno, trebace ti nekih 800kWh na mjesec vise nego sad. Ma nije beg cicija, evo radi lakseg racuna nek bude extra 1000kWh.

Onda izracunaj koliko će na tebi da zarade extra po godini, recimo da je to broj P, kao Profit.

Onda izracunaj koliko će ih kostati da ti dovedu tu deblju zicu. Nije to samo ta zica, već drugi trafo, pa vjerovatno i vise od toga - visokonaponska zica do tog trafoa, itd.

Nemoj racunati da će to raditi samo tebi uzmi već da će svima u tvojoj ulici/naselju dovesti deblje zice, prekopati ulicu do svake kuce o istom trosku, i promjeniti šta treba na strani viskokog napona o istom trosku, biće tako jeftinije.

Nazovimo taj broj CC kao Capital cost, ali izracunaj koliko od tog broja otpada na tvoj movi prikljucak. Ili ako ti je lakse izracunaj P za cijelu ulicu/naselje/ pretpostavivsi da svi sad trose isto struje kao ti i svi će u buducnosti trositi 2 puta vise (uzmi da nije nikakav problem odakle će doći 2 puta vise).

Podijeli CC/P. Radi lakseg racuna zanemari ono NPV (net present value) etc. Evo biću galantan, odbi od tog broja jedno 30% jer recimo da će biti neka državna subvencija za svrhu spasavanja planete ugradnjom te debele zice, premda opet će to biti o tvom, trosku. Jer ti si uvijek taj, ili ćeš da platis kao ratepayer ili taxpayer... Javi nam koji si broj dobio...

Bojazljivo bih pripomenuo kad ono gore izracunas, nisi još problem skroz rijesio, to je samo za debelu zicu do kuce. Ali moras o svom trosku još da stavis debelu i u kuci. I sve ostalo „debelo” sto ide sa njom. A I to nije mnogo lakse nego ulicu kopati.
Starac_Foco
(--)
19. јун 2014. у 21.02


ring
(lozac)

19. jun 2014. u 17.26

a ima l' tu nešto paralelno spoji ili u seriji spoji, pa razdvoji , pa opet spoji, pa zamjeni sa paralenog na serijski, pa sa serijisjog na paraleno.
znam da je kabel sto izlazi i teslinog superchargera debeo ko ruka.

Prema onome sto mi inzenjeri znamo, nema. To kreiranje nove energije presipanjem iz supljeg u prazno za sada ne postoji. To je san alhemicara od prije 300 godina, ili miliona onih koji su pokusavali da pronadju perpetum mobile zadnjih bar 500 godina, i to se još nije desilo.

Možda i jeste, ako se zaista sve to može da krije desetinama ili stotinama godina, i da neka mracna sila koja to krije može da kontrolise svakog pojedinca na svijetu.

Međutim, ljudi su spremni da umru i za mnogo manje ideale, kako to da niko ko zna tu tajnu nije odlucio da je objavi javno prije nego ga ubiju? U 6 milijardi ljudi ima mnogo onih koji mnogo znaju ili mogu da znaju i voljni su i da zivot daju za tako nesta sto je kolosalnih dimenzija.

Pronalazak tako nečega bi bio veca seznacija nego da se sutra na našim ulicama osvanu stanovnici neke druge planete. Premda, expert za takvu energiju, mr. Vantika iz Toronta koji je vjerujem na najboljem putu sa zamjeni Teslu, ako već nije samo možda nije siroj javnosti još poznato, će ti to najbolje znati.
ring
(lozac)
19. јун 2014. у 21.50
ne budi zajedljiv.
mi u gradu možemo vuci struju iz tramvajske mreze, tj. superchargeri, koji stoje sada već po parkinzima, i jesu na nju spojeni.
ni o kakvim teorijama zavjere ja ovdje ne pricam, mada bih mogao, jer sam procitao desetine knjiga. neke od njih navode na teorije zavjere, a neke od njih pišu realno. teorija zavjere ne postoji, dovoljno ti je poznanstvo ljudske naravi i karaktera i spojiti ih sa drustvenim normama, moralom i zakonskim normama i ne treba ti nikakva knjiga.

evo koga zanima o punjacima za aute.
http://en.wikipedia.org/wiki/Charging_station
Starac_Foco
(--)
19. јун 2014. у 22.50
Zvucalo je kao da si pitao može li se tim serijsko paralenim spojevima izvuci iz njih vise energije nego sto je uslo. Ako to nisi pitao pogresno sam ti odgovorio, ali razlog tome je i to što kroz temu provejava ideja da su svi problem u nekom skrivanju patenata gdje energija koji inače omogućavaju da se ulozena energija u najmanju ruku sama od sebe utrostucuje.

U vezi superpunjaca koje rade na tramvajsku mrezu, nisam siguran da uopste razumijem o cemu pricas, ali ako bi to znacilo bukvalno kacenje na tramvajsku mrezu, problem je i dalje isti. 10 brzih punjaca je snaga od 1.5 MW. Čak i ako su zice debele dovoljno, otkud postojecem tramvajskom ispravljacu na podstanici toliko rezervne snage?
ring
(lozac)
20. јун 2014. у 06.02
imaš po gradu jedan veliki broj ispravljaca sa izmjenicne na istosmjernu struju koju tramvaji trose i to bas iz razloga jer istosmjerna na daljinu ima gubitke pa se „frisko” sprema. Mislim da sa njih vuku superchargere, ne direktno iz tramvajske mreze da ne bi dolazilo do oscilacija, s tim da mu onda vjerovatno i supercharger dodje jeftiniji jer ne mora nositi ispravljac.

mi imamo u stanovima 230 volti na 16 ampera, znači da nam je moguće puniti jedan mali gradski auto u roku od 2 sata. Mislim da to nije plan, plan je imati punjace po garazama, javnim, tako i privatnim. Znaci, struja bi se vodila direktno sa trotoara iz gradske mreze, koja opet ima megawatne vodice struje.
naravno da bi tu dosli, na svakih 5000 kuca, extra trafo-i kao extra podrska.
Ali mislim da napajanje nije problem, bar u evropskim gradovima, čak ni u americkim. Problem je sto bi tu otpao jedan veliki broj radnih mjesta.
Zamisli da bi nestale benziske pumpe, samo to, gradnja i održavanje istih. da ne pricamo o dovozu i opskrbljivanju naftnim derivatima.
Autobusi javno prevoza bi „tochili” struju na stanicama preko indukcionih krugova, samim tim je moguće instalirati indukcione krugove u preko čitavih voznih traka, vjerovatno je moguće onda „tochiti” struju i u voznji, znachi desna trka je indukciona i kad ti treba struje, skrenes na desnu traku i „tochis”, kad dopunis idemo u lijevu i gas da platis kaznu.
:)
gledam puno sci-fi?

Starac_Foco
(--)
20. јун 2014. у 08.03
Ne znam šta gledaš ali i dalje zvuci kao cisto presipanje iz supljeg u prazno. Sto bi bilo bolje imati za isti svrhu dvije konverzije, tj. AC-DC pa DC-DC nego samo jednu?

Tramvaj radi na duplo vecem naponu nego sto je u prosjeku napon na baterijama el. vozila. Ne treba ti ispravljac ali ti i dalje treba DC - DC pretvarac sto te kosta isto.

Ja sam se nekad davno bavio tim ispravljacima za kako smo to onda zvali „elektricna vuca” za tramvaje, trolejbuse i metro. Te podstanice gdje se pravi DC struja i dalje ocigledno imaju velike klasicne transformatore sa visokog napno, pa se onda to ispravlja i distribuira u DC mrezu. Nešto nisam primjetio da su ih pravili tako da se na istu mrezu (tu posebnu podsekciju) može nakaciti još ovako par MW neke druge potrosnje o kojoj u tom momentu niko nije ni sanjao.

Problem je i dalje isti kao tvoja uticnica od 16Amp. Doduse noćikad ima malo tramvaja u radu i moglo bi, skoknes zacas u 2 ujutro da dopunis bateriju :).
ring
(lozac)
20. јун 2014. у 16.38
koliko sam procitao, mada me tema nije zanimala do sada, pa sam otkad si ti otvorio ovu temu, prosvrljao internetom, opskrba strujom punjaca za elektroauta nije problem, ima je i previse. opskrba kod kuce, stana je problem, ali ti niko neće ni dati da se vozis dzabe. čak šta vise, biti će skuplje nego na naftne derivate.

gledam opciju smart turbo dizel i smart elektro.
Smart turbo dizel kosta 12500 evro, a smart elektro 19000, mjesecni troskovi potrosnje uracunajuci najmanje baterije za smart elektro su
smart elektro 140 evro
smart turbo dizel 110 evro
za 600 predjenih kilometara.
to je 20 kilometara dnevno, s tim da kod smart elektro poskupljuju troskovi najmanja baterije ako prelazis vise od 20 kilometara dnevno ili ti 600 mjesesecno.
razumljivo, prije ćeš im razakati bateriju.
Starac_Foco
(--)
20. јун 2014. у 18.50
To sto tih punjaca po gradu sad ima previse je samo zato što elektricnih vozila ima za sad premalo. Za sad nije teško naći mjesto gdje iz nekih razloga elektricna instalacija ima visak kapaciteta od 100kW. I posadis punjac. Ali sledeće godine tih mjesta po velikim gradovima će biti 50% manje itd, bez debelog ulaganja u novu infrastukturu.

A što se tiče „jeftinoce” vozanja na struju o istom tom i ja pricam. Sad je u stvari najjeftinije premda i dalje vrlo skupo zato što je auto skup, iako je kWh jeftin prema benzinu. Ali kao sto kažeš, niko te neće pustiti da se vozis dzaba, jer oduvijek je vazilo ono sistemu harac, harac, rajo harac... Tako da da i kad cijena vozila padne, da bi vozikanje lako moglo da još vise poskupi.

Glede toga, takođe se radi u klasicnoj mitologiji da na na elektricnom autu nema šta pokvariti. I o tome sa ranije tupio. Nešto ne mogu da nađemovakvu vrstu informacije za novija elektricna vozila, ali ovo je možda još bolje, EV1 onaj sto ga je GM prema uvazenom guru kao mr Vanika krio:

http://www.blogcdn.com/green.autoblog.com/media/2009/07/gm-rv1-exploded.jpg

Ko biva, ovo je onaj auto na kojem od svih mogućih kvarova samo će postojati jedan - moras jednom u 100 000km gume promjeniti, a u međuvremenu prst u uvo :). Al u qrcu...

Onaj inverter (pretvarac DC u AC promjeljive frekvencije kroz koji teku struje od nekoliko stotina ampera), neka vrsta elektricnog mjenjaca će da se kvari vise nego standardni automatski mjenjac.

El. motor koji za istu snagu ima tri puta manje dimenzije nego za druge aplikacije i koji ima prisilno hladjenje tecnoscu, upakovan zajedno za prenosnom mehanikom se kao neće nikad kvariti. Jasta radi...

Na ovome su valjda krajnice, lafete, kugle, lezajevi, amortizeri, opruge, kojekavi nosaci i drugi dijelovi suspenzije, upravljacki meahnizam,, vrata, prozori, itd, koji postoje ko i na svakom drugom autu od nekog svemirskog materijala pa se ne trose niti kvare??

Ne vjerujem ni da će se kvariti one tri pumpe, kompresor, heat exchanger, itd, jer takve stvari su poznate po tome da se nikad ne kvare :).

Ili elektronske komponente koje rade na nekih 400-500V i nekoliko kontrolera, kompjutera, displeja, desetine konektora, stotine zica, itd koji svime tim upravljaju?

Ne bih se ja brinuo šta će mehanicari raditi. Imace oni opet pune ruke posla i dalje samo sto će morati proćimožda 20 godina da bude dovoljno onih koji će znati da to rade ako razvoj masovno krene u tom pravcu.
CTEBA
(penzioner)
20. јун 2014. у 21.50
Полако Фочо.
Погледај рачун још једанпут.
Нај јефтија је струја.
Неких 5 центи по киловату, толико иде за производњу, сад ти лупе цену коју наплаћује Хајдро 1 за далеководе, па онда колико наплаћују ови у Нијагари да је довеу до куће.
Колико трошим, како кад али дође ту негде око $200 месечно, а у праву си да је сама струја мали део рачуна.
Да не потрошим ни један киловат, дође ми раун од бар $150 долара.
Е тих $150 долара иде да се плате ти каблови и трансформатори о којима стално пишеш.
Сад недељно трошим итзмеђу $150 и $200 а нисам сигуран колико жена потроши.
Значи да недељно потрошим на бензин само ја више него цео месец на струју.
Ако би ми дуплирали рачуна, за нове каблове и све остало, још увек бих сачувао пола пара које трошим на бензин.
Верујем да и многи други ако погледају колико троше на бензин а колико на струју, неби имали ништа против да им се рачун за струју дуплира, ако не треба да троше на бензин.
Ипак глупо је очекивати да ће почети да мењају каблове, док се електро аутомобили могу избројати на прсте.
Узгред део рачуна за Хајдро дуг (за Дарлингтон) је $10 месечно, стварно огромна сума.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
20. јун 2014. у 23.16
„Onaj inverter (pretvarac DC u AC promjeljive frekvencije kroz koji teku struje od nekoliko stotina ampera), neka vrsta elektricnog mjenjaca će da se kvari vise nego standardni automatski mjenjac. ”

Prvih desetak godina da. Al' kad mu otklone djecije bolesti ima da radi k'o zuca. ;)
Starac_Foco
(--)
21. јун 2014. у 00.04
Pa i 10 nije malo, premda to je VFD od jedno 150HP ili vise zavisno od vozla, koji je principski sličan kao VFD koji napaja neki motor u industriji od 150KS, samo sto je kutija za taj industrijski VFD jedno 20 puta veca nego kutija za ovaj u autu. Pa su zato i komponente u autu manje robusne i vise nabijenije i nisam siguran da će biti bas malo kvarljiva roba, pogotovo sto je hladjenje limitirano. Male su sanse da će ikad isto pouzdan kao i onaj VFD u industriji, a i oni se kvare premda postoje već decenijama.

A slična je prica i sa el. motorom u vozilu, koji je takođe po dimenzijama nekoliko puta manji od standardnog motora za industriju, i on se mora prisilno hladiti nekom tecnoscu, tako je i prica u vezi njegove nepokvarivosti takođe bajka.
Starac_Foco
(--)
21. јун 2014. у 00.51
Ja sam Stevo mislio da mi živimo u istom gradu, ali ako tebi naplacuju $150 za struju mjesecno a da nimalo ne potrosis, zvuci da ne samo nismo u istom gradu nego nismo ni na istoj planeti :).

Meni za isto to naplacuju tri puta manje. Pošto sam ja često bio odsutan od kuce zajedno sa familijom nekad i po 6 mjeseci, ja znam koliki su ti racuni kad ti je potrosnja recimo 1-2kWh na dan, tek tako za ponesto sitno sto je ostalo ukljuceno po kuci, to je oko $40-50/month.

Cijenu struje po kojoj distribucija prodaje tebi, osim ako nisi sa nekim trgovcem na ugovoru, određuju OEB i IESO i trenutno je ako si na smart meter od 7-12c kWh zavisno od doba dana + Delivery charges. Ali i Delivery Charges, premda se detalji ne prikazuju na racunu (makar ne mom) su prilično ovisni o potrosenim kWh. Jedino su distribution service charge i meter charge fikasan iznos mjesecno, možda oko $25, dok su ostale komponente od Delivery Charges kao sto su distribution volume charge i transmission network charge i dalje ovisne o potrosenim kWh.

Kao sto je i onaj tvoj debt retirement charge takođe 0.7c po kWh, pa ako te on dodje $10 mjesecno ispada da trosis 1500kWh na mjesec. Zvuci mnogo. Moj mjesecni racun je tipicno ispod $100, ili ispod 800kWh, ima nas 4oro, ne stedi se struja ni na koji poseban način, jedino se ne kuva ne struju jer je sporet na gas.

Anyway, ako zaista trosis $200 struje mjesecno, vjerujem da ćeš biti među prvim probranim i zasluznim kandidatima kad budu te deblje zice privodili :).
ring
(lozac)
21. јун 2014. у 03.59
kod nas u firmi drmaju simensovi motori potpuno zatvoreni i bez hladjenja 5 godina na 100 %, kuciste spolja bude oko 90-100 °C vruce.
motori su od 20 KW i okrecu na 1500. 5 dana u nedelji u tri smjene se ne gase i tako 5 godina.
Starac_Foco
(--)
21. јун 2014. у 09.21
Taj standardan motor od 20kW je vjerovatno i dalje fizicki dobro veci i tezi od motora na autu od 120kW. A ako nema niakakvo hladjenje (ni unutrasnji ventilator) moguće je da pogonjena masina ne zahtjeva punu snagu motora već možda samo npr 60%.

Kako god, na el. vozilima toplotna energija se proizvodi u velikim kolicinama i u bateriji, i u konverteru i u motoru. Nijedna od ovih komponenti nije fizicki dovoljno velika niti dovoljno mase da bi se hladjenje obavljalo nekim prirodnim putem konvekcijom.

Na svim el. vozilima ima neko prisilno hladjenje svih ovih pogonskih komponenti kroz koje teku struje mjerene stotinama ampera. U nekim slučajevima je to hladjenje tecnoscu, u nekim vazduhom, a nekad oboje, zavisno od komponente i vozila. Ja nisam ni rekao da će se el. motori na vozilima često kvariti. Ali kvarovi na hladjenju će i dalje biti slični kao i na standardnim vozilima.

O cemu god da se prica, može se naći neki primjer u praksi koji je iz nekih razloga izuzetak. Ali realnost je da su elektricni kvarovi na danasnjim vozilima postali problem iako sve radi na samo 12V, i iako najveci mogući potrosac na 12V vjerovatno ne vuce vise od 20Amp tj nema vise od 200W.

Na elektricnom vozilu koje ocigledno ima mnogo vise elektricnih komponenti nego standardnom, i gdje su je radni napon jedno 20-30 puta veci od 12V, maksimalne snage jedno 400-1000 puta vece od onih 200W i maksimalne struje 10-30 puta vece, šta drugo možeš ocekivati nego da se broj elektricnih kvarova poveca na kub?
ring
(lozac)
21. јун 2014. у 09.42
hladjenje na znači da se mora hladiti na 20 °C, već da temperatura ne raste preko 100-150 °C.
Starac_Foco
(--)
21. јун 2014. у 09.54
Kako čega. Motor možda može i da radi na preko 100 C. Energetska elektronika kao frekventni pretvaraci ne mogu. Baterija definitivno ni blizu toga, njima mora da se ugadja ko malom djetetu...

Uostalom malo proguglaj šta se sve, i kako, hladi na postojecim el. vozilima. Besmisleno je da dokazujem ocigledno.
Straza
(trazitelj)
16. јул 2014. у 20.51
Mene zanima jedno a to je
kako da sacuvam bateriu sto duže u zivotu.
Imam Toyota camry hybrid 2008
Do sad ama bas nijednog problema.
Vozim prosek 36 Milje po galonu(gradska-autoput voznja).
Šta kažu eksperti kad je baterija pri kraju kako to osetiti?
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Chakra Necklaces and Bracelets?
.