Дискусије : Романтични кутак

 Коментар
Šetnja kroz prošlost
tajka
(trener)
02. август 2013. у 19.02

Šetnja kroz prošlost

Posle toliko godina bez svog grada zaranjam u njega.
Siđem iz tramvaja nasumice malo iznad Đerma. Pogledam gde sam a u trenu mi zamirišu ‘mekike kod Mike'. Vruće slane i žilave do zla Boga iako tog kioska odavno više nema tu. Sećam se dole ispod pijace iz jednih vrata na ulici virio je pravi košarkaski obruč prkosno i kad je sneg i mraz sve sa dugačkom ‘de mode’ mrežicom. „KK Jedrenska”, se zvaše klub, kao i ulica! Još malo ispod stoji 'zgrada uspomena' od 3g. školske prakse mene kao neuspešnog radio- mehaničara. Neću tamo. Nevidljiva ruka vuče me uz opominjajuću zvonjavu tramvaja na jedno tajno mesto. Nekoliko stanica napred je ‘Cvetova pijaca’ pa dole ispod doma zdravlja moj ‘stari kraj’ i ulica LJ. Davidović gde sam rođen. Dok šetam uskim ulicama kao da se ponovo rađam i rastem svakim korakom. Bacim pogled na osnovnu školu M.M. Mrša koja to više nije a stojim dugo naslonjen na zgradu gde je bio moj dom, trošni paviljon br.56 Pogledom tražim bilo kakav dokaz verodostojnosti mog sećanja na dvorište . Tek ponešto pronalazim na krovovima i ogradama retkih okolnim neporušenih kuća. Zadovoljavam se viđenom perspektivom jer nemam izbora. Pokrećem se i nastavljam dalje a srce lupa li lupa. Neka ga, neka lupeta,nevalja kad stane mislim se. Pravim krug ka stadionima f.k ‘Sinđe’ i Obilića gde sam obitavao bezbroj puta pa nastavljam prema gradu sa druge Vračarske strane. Sve oko mene je minijaturno malo i sitno osim nezgrapnih novoizgrađenih građevina.
Mogu da siđem kod Neimara gde sam se smucao sa onom atletičarkom Zvezde i da prođem pored njene kuće da me želja mine ali neće mi se. Žurim do stadiona na obaveznu kafu u tenis klub Partizan pre no što odem do Miljakovca moje mladosti. Usput ću da se okupam na Banjici jer me tamo poznaju i tribine i spasilačke stolice i poneki zaposleni ili stari zavisnk saune.
Na 'Milji' zagledam lica čilagera ne bi li prepoznao nekog bivčeg drugara nekad dečaka, nekad zgodnu devojku prerušenu u tetkicu. Sa retkim se pozdravim, ispričam a sa meni dragim popijem pivo ili kafu. Neizostavno bacim pogled na jeda prozor iako znam da ‘ona’ ne živi tamo već dugo i da nije više mlada...
Ko zna zbog čega ipak pogledam.
Stisnem petlju pa odem do ‘mog solitera’ zazvonim na vrata bivšeg stana i prošetam sa sadašnjim gazdom ‘na leđima’ mojim bivšim sobama. Sa preostalim nekadašnjim komšijama se igram skrivalice ako me nisu prepoznali a ja njih jesam. Uživam u tome kao da sam na kvizu.
(Bože da li oni misle da sam ‘dileja’).
Nahranim dušu pa nazad kući na Karaburmu u ‘bazu’ na odmor i sumiranje utisaka. Sutra ću da šetam Adom rasterećen razmišljanjem o prolaznosti vremena i o uspomenama. Izguraću pešačku normu a u subotu po centru ‘Knezom’ i ‘Kališem ‘jer tamo uvek vidim nekog poznatog bez dogovora ili pak neko mene. Između ostalog ljudi zato tamo i šetaju da budu viđeni. Uveče ću da se utopim u šaroliku noć Skadarlijske kaldrme, pa šta bude.
Ko koga prevari.
Tekatokizukutaka
(Iダニエル)
03. август 2013. у 06.19
Predivno.
Kroz tvoju pricu„prosetala”sam i ja
:)
tajka
(trener)
03. август 2013. у 08.52
ruku pod ruku, nogu pred nogu,reč po reč i eto zgode,,,))

Thanks tetka!
Tekatokizukutaka
(Iダニエル)
03. август 2013. у 15.26
Lepo pišes.
Pisi još...
Tekatokizukutaka
(Iダニエル)
03. август 2013. у 15.32
lutajući u mislima kroz
nedavnu prošlost
shvatio sam da sam kao
ljudsko biće
mogao da budem mnogo
bolji, nežniji,
ne samo prema njoj
već i prema
bakalinu
prodavcu novina na uglu
nezvanom posetiocu
odrpanom prosjaku
umornoj konobarici
uličnoj mački
uspavanom šankeru
i/ili
itd.

-Bukovski-
tajka
(trener)
03. август 2013. у 16.14
Ih Bukovski,svijim „Bludnim sinom”me je vratio u detinjstvo direktno ispod stola među noge mame tate i prijatelja. Napisao prvi roman u 50 oj a do tad boemovao. Moj uzor...

Već nekoliko godina zaredom svako leto tumaram po Beogradskom predgrađu i svim mestima gde sam nekad stanovao ili izlazio tražeći ‘kopču’ da se vratim. Sa izboranih licia bivših prijatelja i to onih koji su nasli vremena za ‘čašici razgovora’ čitam muku u sveopstem neredu oko nas. Zaiskre nam oči samo kad neko od nas kaže:
„Jel’se sećaš”…
Pa krene poznata priča o dogodovštinama uz smeh i nazdravljanje. Samo kratko traje čarolija uspomena baš kao i čaša koja se razbila nehotice srušena sa stola.
-Probaću ponovo za par godina,
Smirujem savest vraćajući se u tuđinu kojoj ne pripadam i odlazeći iz Srbije čiji izgleda više nisam…
Na televiziji ponovo repriza 'Povratak otpisanih'.
Tekatokizukutaka
(Iダニエル)
04. август 2013. у 04.16
asocirao si me na njega:)zato sam i postavila taj deo:)
samo ti pisi.
tajka
(trener)
04. август 2013. у 08.01
„JOVICA” :
inženjer, radio u Preciznoj mehanici, trenutno odgovorni portir u EI distribuciji na Trošarini, bez ambicija da se rve sa korupcijom i poremećenim sistemom vrednosti strpljivo čeka penziju. U svom životu nije nikog zakinuo za mesto u redu, pozdrav i pogled, a kamoli da se materijalno okoristio. „Grešan” jer je predobar za zemlju Srbiju. Kucnem na izanđala vrata jedne od starijih kuća i najuglednije porodice kod „Cvetka.” Prepoznajem njegovu majku koja začuđujuće sveže i zdravo izgleda. Volim te situacije.

-„Dobar dan, jel” tu Jovica?„
”Nije trenutno, a ko ga traži„?

Odmerava me mudro tetka Milunka.

-”Školski drug„,

kratko i ohrabrujuće sa pratećim osmehom ću ja.

”Koji? „,

prihvati osmeh dobra žena.

-”Najbolji„,

siguran sam u sebe ali ne samo u sebe…

”NEŠO, TI SI!„

Pogodi iz prve. Obradova se Jovanova majka, briše ruke o kecelju da se rukuje pa spusti pogled na moje noge.

”Znaš da si uvek bio bos, kad si dolazio!„

Duboko sležem ramenima od dragosti što me se staramajka seća po nečemu što se nekad računalo kao odvažnost, ulazeći u dobro poznate sobe da sačekam bivšeg i to kakvog školskog druga. Jovičin tata i ”nana„ nisu više sa nama a sestra se ”srećno„ udala. Sami su njih dvoje u svakodnevnoj brizi jedno za drugo. On se nije ženio niti se nešto posebno trudio po tom pitanju. Prelazim pogledom po unutrašnjosti prave kuće od crvene ali i nepečene cigle. Sve je kao pre, pa čak i nameštaj iz dalekih ”šezdesetih„ što mi daje nekadašnju mladalačku energiju. Skoro zaboravljeno slatko od višanja iz dvorišta sa ukusom beogradskog predgrađa samo po sebi traži da se podsetim i dvaput poslužim. U tom zadihan stiže Jovan sa dečijim, znatiželjnim izrazom lica koje ne može da sakrije ni fazonirana bradica baš kad je kafa provrila. Komuniciramo više očima nego rečima grčevito tražeći onaj iskreni dečiji duh koji skoro da je isčilio iz naših bića. Skoro ali nije. Crno bele fotografije koje ljubopitljivo preturamo dobile su vremenom još jednu boju.
Sivo-žutu.
tajka
(trener)
04. август 2013. у 08.04

LJILJA (drugarica iz škole)

Apotekarka, udovica. I sa njom sam sedeo u klupi neko vreme. Dobro sam osmotrio zaposlene u apoteci pogađajući koja bi od tri zaposlene žene mogla ona biti. Da nisam znao da tu radi i da sam je sreo na ulici, prošao bih bez dileme ladno pored nje. Posle dugog zurenja kroz staklo državne apoteke naslonjenu devojčicu na ogradi prepoznao sam u sredovečnoj punačkoj ženi. Ušao sam i stao sa strane.

„Izvolite gospodine”,

javlja se slobodna koleginica ne bi li me uslužila. Rukom i mimikom nedvosmisleno pokazujem da ću kod Ljilje u red i odustajem od mogućeg odgovora okretanjem glave od ljubazne žene.

-„Mene čekate?”,

iznenađeno ona podiže pogled sa hrpe recepata, dok je usluživala mušteriju a ja tajanstveno i bezizražajno klimnuh glavom.

„Izvolite”,

obrati mi se posle dva minuta čekanja sa žnatiželjnim izrazom lica, očigledno ne sanjajući sa kim razgovara. Četrdeset godina nije malo, zar ne?

-„Imate li prezervative?”,

upitah glasnije no što je potrebno sa jasnom namerom da svi prisutni čuju rečenicu koja se obično izgovara tiho i diskretno u četiri oka.

„Da, sad ću vam pokazati”,

pokuša ona da šmugne i pretvori svu konverzaciju u rutinsku uslugu dok su se svi prisutni pretvorili u uvo. Neki usluženi kupci još ne izlaze iz apoteke preturajući po dobijenim kutijicama i tobože prebrojavajući dobijen kusur a drugi me prate sa pogledom u stranu.

-„Dajte mi one u boji. Najbolje, znate i sami, ma šta vam ja pričam.”

Bezobrazno lupetam ja jer osećam da se bliži rasplet mini humorističke drame ili bar skeča. U apoteci nelagodna atmosfera isčekivanja jer je sumnjiva kupovina kondoma u toku! Bi mi je malo žao u trenutku dok je čeprkala po fijoci do kase. Verovatno je prebirala po memoriji ko sam i šta u stvari nameravam, birajući živopisne boje malih intimnih smotuljaka. Rešim da prekinem mučnu scenu:

-„Ljiljo! Pusti to, dođi ovamo, pa zar me ne prepoznaješ?”

Potražujem, hoću pa neću, „kurtone” još od moje devete godine. Posmatrala me je nekoliko trenutaka pa kada se moj smešak ustalio i odao me, razvukao se i njen po okruglastom licu. „Pao joj je kamen sa srca” i ispao kondom iz ruke ispod tezge jer je istovremeno jednom šakom pokrivala ne dovršene zubarske radove.

„Dal” je moguće da si to ti Nešo?„
tajka
(trener)
04. август 2013. у 08.08

Posle 40 godina.

ZORICA (prva neuzvraćena ljubav)
Razvedena nastavnica živi sa kćerkom u istom stanu kao pre 40 godina.

Čekam Zoricu, moju bivšu, nekad nedostižnu simpatiju iz osnovne škole kod „Vukovog” spomenika, jer dobro znam da sigurno neće doći. Još kad sam je poslednji put video kod cirkusa , znao sam da postoje osećanja samo u jednom smeru. Svi iz razreda smo bili zaljubljeni u nju, ali tek ja nisam imao šanse. Jednu godinu mlađi, niži, loš đak, ma ima toga još. Nisam je video četiri decenije i sad pokušavam već šesti put da utanačim sustret. Uvek se nešto ispreči u njenim obavezama pa sastanak propadne. Sad stojim na mestu pored koga prolazi kako reče, jer žuri na posao u školu gde predaje. Rekao sam da je neću zadržavati više od minute koliko mi je potrebno da joj dam moje priče, stisnem ruku i pitam za zdravlje. Sutra se vraćam „preko bare” gde živim dvanaestu godinu. Dok sedim, čekam da ona prođe bez pozdrava i zadržavanja pored mene sa skrivenim pogledom, na bezbednoj distanci, pišem ovu ispraznu priču da mi prođe vreme. Tako osećam jer tako je zvučalo njeno:

„Bez obaveza.”

Kad sam joj rekao da ću stajati na njenom ustaljenom putu do posla. Kao da takvih susretanja imamo nedeljno po nekoliko? Želim i nju da uverim da ne želi i ne sme da se pojavi ili bolje rečeno da prođe pored mene sa kratkim zadržavanjem za trenutak. Ne tražim mnogo. Možda je sputava višak bora,višak kilograma, višak godina i manjak samopouzdanja. To joj ne smeta mnogo dok je viđaju oni koje sreće svakodnevno.

Oni koji su navikli na te „njene viškove” pa ih ne primećuju kao što bih ih ja primetio posle 40 godina. Ona bi i na meni mogla da vidi sve promene koje nose godine, ali to me ne brine ni najmanje. Ne zbog toga što sam, kako kažu dobrodržeći pedesetogodišnjak, već što mi sve to nije toliko bitno. Meni je danas važno nešto drugo što se ne vidi, ali se oseća! Vreme čini čudne promene. Kad bi znala koliko bi život bio lepši nikad, ništa ne bi slagala. Nikada se ne bi skrivala i nikome sklanjala. Umesto lepog lica i tela koje je prirodno isčezlo, imala bi lepotu čvrstog stava i karakter od kristala što je vrh samo za izabrane. Da oseti kako nas pogled trenutno lansira u VIII-2 naše Osnovne škole „Miloš Matijević - Mrša”. Oživela bi sećanja i tanana školska, dečija osećanja. Da zna sigurno bi prišla. Kad bi živela sadašnji trenutak.
Tekatokizukutaka
(Iダニエル)
05. август 2013. у 05.17
Odlično!
Tekatokizukutaka
(Iダニエル)
05. август 2013. у 05.18
„ne znam, to kao da je bilo vrlo pristojno vreme,
sunce je uvek bilo gore, dobro i postojano, a
noći su bile najbolje, mračne i zanimljive noći
jer bi nas do tada uhvatila sva ta pića i
svet se činio gotovo
prihvatljiv.”

Bukovski
:)
Expander
(fire & water)
05. август 2013. у 05.23
Bukowski je bio malo tezi kroner, ali nije njegova zivotna filozofija ni malo naivna i bezvezna, može se tu stosta zanimljivog probrati i procitati.
Tekatokizukutaka
(Iダニエル)
05. август 2013. у 06.04
Bukovski ima bogato zivotno iskustvo.svaka mu ko njegoseva
:)
a i ovaj drugar predivno piše.ako postoji stampano izdanje rado bi ga posedovala :)
Expander
(fire & water)
05. август 2013. у 06.07
Yes, i drugar/trener Tajka je neki iskusan co'jek .)
Tekatokizukutaka
(Iダニエル)
05. август 2013. у 06.09
ja bih mogla takve kao sto je Tajka danima da slusam.
a i što ne izdvoje ovu temu??nego neke teme drže vise od godinu dana izdvojene.
Tekatokizukutaka
(Iダニエル)
05. август 2013. у 06.15
„tukli su me u mračnim ulicama, pljačkali.
tragao sam po gradovima za duševnim zdravljem.
čitao sam velike knjige i od njih mi se spavalo.
gladovao sam u sobama prepunim pacova.
moji roditelji su se stideli mene.
prelepe dame smatrale su da sam ružan.
sišao sam sa klupe u parku da se pridružim
gigantima književnosti u borbi.
svet me smatrao umobolnim.
spavao sam na pustim grobljima.
sedeo sam za šankovima od ranog jutra do noći
i opet do jutra.
pridružio sam se gigantima književnosti.”
Expander
(fire & water)
05. август 2013. у 06.35

Naime, rođen sam u jednom gradiću u siromašnoj bankarskoj porodici.
U tom gradiću se tako sporo živi, da nama jedan kalendar traje po dve, tri godine.
U mom kraju su ulice tako tesne, da u njima ker nije mogao da maše levo-desno repom, nego samo gore dole.
I stalno padaju kiše.
I magla, strašno vlažno.
Mi kad u podrum stavimo mišolovku, mi ulovimo ribu.
A magla ijaaooo.
Kad u mom kraju padne magla, toliko je gusta, da ptice idu peske pored puta.
Zabranjen let!
Tek vetar
To tako duva, to je strrašno!
Primer: - kod mene kad kokoška `oće da snese jaje, a guzu okrene vetru, ona ga snese po pet puta!
Tapa-tapa-tapa-tapa!
Odmah snese tvrdo kuvano jaje!
Mraz kad stegne u mom kraju
Jednom je bio tako jak mraz uuuu
Primer: veštacka vilica moje bake u čaši cvoko-cvoko-cvokotala.
Expander
(fire & water)
05. август 2013. у 06.37
Sneg u mom kraju
Mi imamo sneg koji se zove: Stojser! Ne možes da čučneš, a neee
Kad padne sneg u mom kraju pa po pet metara (u širinu , naravno!) Zbog ovakve klime, u mom kraju je mnoogo sitna pšenica. Vrabac mora da klekne da bi kljucao! Otuda potiče izreka, kad je neka devojka ovako lepa, mlada I lepa:
Gledaj, al` je naprćila sisiće k`o dživdžan kolenca. Very Happy

Ali, znate kako je lep svet u mom kraju! Jaao, kako je lep narod (kad nije ružan), ijaaoo...
Al` kad je ruzan, to je ružno u PM
One ružne, kad uđu u sobu...u mom kraju...miševi vrište
I skacu na stolice! Komarci ih ujedaju samo zmurečki!
Setio sam se jedne moje komsinice, ma sad bi` je prepoznao među hiljadu Rumuna! A bila je lekarka.
Pacijenti su kod nje za beznačajne intervencije uzimali totalnu anesteziju!

A nosataaaa...
Znate kakav je nos imala?
Ona je...mogla da puši na kiši, a da joj ne pokisne cigareta!
(A pušila je na muštiklu!).
`Te Boooggg... Ona kad pije kafu, odmah nosem pritisne I želju!
Ka-ta-stro-fa!

A sve se pravila važna kako ima lepe noge...sve dok ih nije obrijala. Posle se ispostavilo da su tanke.
Expander
(fire & water)
05. август 2013. у 06.39
U mom kraju se žene depiliraju let-lampom.

A imala ove...pekarske noge...Nije mogla uz merdevine da se popne.
A nosila je punđu do paučine!
I često je nosila viklere. Nije joj trebala antena, njima je hvatala sve moguće kanale!
Dupe joj je počinjalo rano, a sise kasno.
Ona da nije imala lastiš u gaćama, sise bi joj upadale u gaće!
Ka-ta-stro-fa!
Ružna u pm!

Imamo dva tipa ružnih: debele ružne I mršave ružne.
Ove mršave ni komarci nisu ujedali!
Polagali samo teoriju na njima!
Tanko to...I malokrvno...
Toliko su bile mršave, da nisu mogle da nose pidžamu na štrafte!
Ne može da stane druga štrafta, samo jedna!

A ove...debele ružne...one su baš bile debele...k`o bure!
Ne mož` da stane u kadu uopšte!
U stvari, one mogu, ali voda ne može!
Zato smo ih prali u servisu za pranje autobusa!

Ali kad je neka lepa, u mom kraju, e ona je baš lepa! Kad naprči sisiće k`o dživdžan kolenca...pa suknjica kratka...(normalno kratka, a ne ono, da mora da se sminka ispod suknje)...

E, ja sam bio zaljubljen u jednu takvu!
Kako je bila seksepilna jeee...
Radila je u mesari!
Pa`i sad!
Ona je toliko bila seksepilna, ona kad uzme viršlu u ruke, viršla se digne!
Nju popa kad vidi na Veliki Petak, on računa da se omrsio!
Ma, strasno lepa!
Ja bio zaljubljen u ovu...ovu...sa viršlama...

Kako smo se upoznali?
Kupim joj neku sitnicu...I to...
Ona imala radnjicu u dvoristu...
Skinem joj brushalter, gaćice I čarape!
Stipaljke nisam skidao (sa konopca bre skinem, šta me gledaš!)
Uđem unutra...stavim ovako ruku u džep, I kažem joj ovako: - Ako pogodiš šta imam u ruci, daću ti to!
Ona me ovako gleeeda, pa kaže:
- Ako to , sto hoćeš da mi daš, stane u jednu ruku mene to ne zanima!
Odmah sam shvatio šta je htela da kaže, I otada sam uvek na plažu išao u dugim gaćama! Svi su očekivali tri traga na pesku kad skinem gace, ali ja ih nisam skidao!
Inače, posle se nisam ni zenio!

Tekatokizukutaka
(Iダニエル)
05. август 2013. у 07.24
odlično!
_HAJDUK_
(shalabajzer)
05. август 2013. у 07.35
Ma šta odlično!?!?
Pokvari covjeku tread!
Tekatokizukutaka
(Iダニエル)
05. август 2013. у 07.49
Zašto?u pitanju je Milan Gutovic.

Tajka,gde si?pisi...
tajka
(trener)
05. август 2013. у 08.09

TATA MILOMIR se rano upokojio u svojoj 67. godini preselivši svoje kosti na groblje Orlovača. Jetra se mučila sa „mešavinama” vina i rakije koje je pravio na svom placu kao i njegov Wartburg sa izmešanim gorivom, a srce nije izdržalo neprekidnu trku (frku) za boljim životom. Obiđem ga svake godine i svojom suzom obrišem njegovu sliku na grobu iz vremena kad je bio švalerski lep i u punoj snazi. Pričam mu da me nikad nije puno bolelo njegovo udaranje već pomanjkanje očinske ljubavi. Da razumem njegovo nasleđeno neznanje u odnosu sa nama dečurlijom i da praštam. Ta „falinka” u načinu njegovog vaspitanja svoje dece me je baš i navela da svojoj deci dam svu pažnju ovog sveta ili što reče *Raša Popov: „srce o lubenice slobodnog vremena!”
A imao sam i imam puno, puno vremena i osmeha za njih. Oni su sad samostalni, kažem mu i već bolji od nas roditelja što smatram velikim uspehom našeg prezimena. Popijem po „običaju” sa njim po jednu rakiju od koje se nije razdvajao za života, ispričam mu novotarije u familiji plus jedan najnoviji obavezni „crni humor” tipa:

-„Ne bih da te zadržavam više”,

sa smeškom se prekrstim, poljubim sliku na mermeru i oprostim.

MAMA LJUBICA je potrošeni kuk ,koji strpljivo čeka na operaciju, surovo iskrivio pa sve teže hoda ali nije prestala da se smeje i priča ko navijena ne zatvarajući trač rubriku. Obilazi plac, moje sestre i groblja sa dizajniranim štapom. Uopšte ga ne voli ali bez njega ne može da hoda.
I dalje ima odličan apetit i stalno nas podseća da joj donesemo gotove supice iz Amerike. Srče ih rado i za doručak i za večeru! Kao malom „klinji” prva melodija koja mi je ušla u uši i tu ostala zauvek bila je nekakva meksikansku pesmica u domaćoj obradi o majci i daljini koja razdvaja sina i nju. O nekakvom starom hrastu, cveću i svašta ponešto. Zvala se „PESMA MAJCI”. Vrtela se često ta melodična arija na radiju koji je tad „šezdesetih” bio jedna od retkih zabava. Sviđale su mi se reči pesme, a da nisam zapravo znao zašto. Prihvatao sam tugu koju je ona u meni stvarala kao svoju sudbinu. Izrečenu i otpevanu ljubav sam prisvajao polako učeći tekst pevušio je onako sam za sebe? Uopšte nije bila dečija. Sad mislim o majci, sad mi nedostaje, sad bih da budem pažljiv i nežan sin i da je obradujem. Sad kad je stara i bolesna ja bih da joj pokažem koliko je volim. Da je zagrlim i poljubim, Ljubicu. Al„ daleko je. Čak preko okeana. Kad je čujem telefonom uporno joj ponavljam da ne seku tamo jedan orah ispred kućice na placu gde ona tako voli da provodi vreme čeprkajući po bašti. Ona ne zna zašto? Čudi se jer drvo baš smeta kućici i putu, a tek lišće... Pa još komšije koje zvocaju neprestalno. Koja je to tajna sila koja je znala za setu koja me čeka? Osećam da je ista kao onda ”šezdesetih„ dok sam slušajući zatvorenih očiju zamišljao daljinu i razdvojenost. Orah se ne seče. Postoji i dalje kao u pesmi onaj ”stari hrast„.
tajka
(trener)
05. август 2013. у 08.27
„Ćevapčići”

Bile su kafane stari i novi Sinđelić. Pored nove kafane nikao je lep fudbalski stadion koji je jedini od svih nižerazrednih klubova imao tribine sa tri strane. Ne znam šta je starije, stadion ili kafana ali znam da je mirisalo užasno dobro na ćevapčiće i pljeskavice. Tu nas je ćale nekad vodio na večeru kad bi bio dobre volje ali neuporedivo češće je sam svraćao sa društvom ispijajući špricere posle fudbalske utakmice. Samo kad se seti i kad mu proradi savest ko zna zbog kog greha, donosio bi nam u fišeku vruće ćevape kasno uveče. Tad mi nije bilo krivo što me bude u gluvo doba noći a on je verovatno hteo da odobrovolji mamu i da se opravda što ga nema dugo kući. Smažem svoje pa nastavim gde sam stao, to jest gde sam ležao jer tada su se zubi prali samo ujutro dok se umivamo, a vadili pomoću zavezanog konca za bravu. Otvore se naglo vrata i zub ostane da visi na tankoj uzici poštedivši dete bola i straha a unese se igra u ceo poduhvat! U kafani kad brzo smažem prvih deset ja prijavim da bih mogao još toliko i na sreću dobijem pa malo sporije jedem uživajući u dugom žvakanju mirišljivog mesa. Pošao sam sa tatom na doček Srpske Nove godine uz dogovor da se posle ćevapa i „kokte” vratim kući i odgledam omiljenu vestern seriju „Bonanca”. Večera dugo nije bila poslužena jer gosti nikud nisu žurili pijuckajući vinjake uz meze a serija samo što nije počela, pa sam ja prelomio odlučivši da ne propustim kaubojac posle koga ću se sigurno vratiti za moju porciju „ćevapa”. Hteo sam „i jare i pare”. Ostavio sam ih u pesmi i veselju pa odgledao svoju omiljenu seriju. E sad je bila druga situacija i dilema da li da se vratim ili da legmen da spavam. Već sam pomalo umoran a plašio me je mrak do kafane jer je noć uveliko zamračila sve obližnje sokake i ulice. Stomak je presudio pa sam zakucao na zaključana vrata ljubaznog gazda Bode. U to vreme slavlja takve vrste su bila zabranjivana i nije svako mogao da uđe u kafanu. Zapljusnuo me je sa ulaza primamljiv miris pečenog roštilja i luka izmešan sa dimom i veselom ciganskom muzikom. Divota jedna. Dok sam uz „koktu” čekao na večeru pomno sam pratio da li će kap iz sviračeve frule pasti u čašu na stolu. Tata se gurkao i domunđavao sa našom mladom stanarkom Slađom, smejući se mojoj „ljubavi” prema ćevapčićima. Dobro sam se najeo, nagledao svakakvih pijanih likova i naslušao čudnih boemskih pesama:

-„Iz kafane pijan ja izlazim, čudnovate ulice nalazim, levo- desno, nigde moga stanaaa! Oj ulice ala si pijanaaaaa!

Kapljica je najzad pala ali tik pored čaše koju sam ja tek tada kad su svi videli, pomalo razočaran pomerio ka sredini stola. Razdragani i raskopčani gosti su se glasno nasmejali a ja sam ustao i pošao na spavanje jer su me oči pekle od dima. Uverio sam usput nekog mladića da mogu sam da se vratim, da se ne plašim pa ne mora da me prati. Ipak sam trčao do kuće da bi strah kraće trajao. Posle svega sam ipak legao sit i zadovoljan.
tajka
(trener)
05. август 2013. у 08.30
„Batina je iz raja izašla”

Jednom prilikom sam pokvario kućni budilnik čačkajući ga iz radoznalosti pa mi tata po tadašnjem običaju ljutito reče:
„Idi Nešo‘uzaberi’ prut ali pazi koji ćeš, da ne ideš dva putu niti da ja moram da idem ne daj Bože”!
-Auuuuuu!
Nema se kud. Odem ja do obližnjeg žbuna koji je začudo i nekakve divlje cvetove imao, kao da je iz rajske bašte ponikao, pa počnem da biram.
Uopšte nije naivno.
Oću li ovaj, oću li onaj, ma mali je samo ću ga naljutiti, biram ja ko’žena zelenu salatu na pijaci. Ni jedan prut mi se u opšte ne sviđa niti odgovara. Buljim sad još buljavijim pred plač očima u gusto grmlje, razmišljam i dosetim se. Odlomim i dovučem mu sa mukom takvu granu da nije ni za volove da tučeš a kamoli malu decu. Jedva sam je uvukao kroz vrata u kuću napravivši mami nered u precoblju i još kažem:
„Evo Tata, znam da sam kriv, tuci me !
A oči oće da mi ispadnu od suza koje samo što nisu krenule. Gledaju se on i mama ispod oka pa pogleduju na granu, zadržavaju osmeh a na sreću komšija Aca iznenada pristigao na kafu ko poručen pa će on meni:
-Dobro, ovaj put ću ti oprostiti najviše jer si bio pošten pa priznao a i ova močuga ti je dobra…Ali da obećaš…
Često prekida otac, muči se…Oće da ‘prsne od smeha.’Trudi se on da bude ozbiljan ali teško mu ide jer zgleda da ga je prošla ljutnja.
‘Oću tata oću,’
Mislim,
-neću više da popravljam sat koji radi.
Sad se već suze kotrljaju praćene maminim i komšijinim smehom ali i sa mojim zadovoljstvom što sam ga nadmudrio i u strahu napredovao.
Expander
(fire & water)
05. август 2013. у 10.19
Ni sam Ben Hur nije ovoliko dramatican u pm :D
Zezanje bro zezanje .)
tajka
(trener)
05. август 2013. у 22.11
'Tetka',
Drago mi je da smo na istoj 'talasnoj dužini'.
Ovo su neki delovi romana „Nepročitana knjiga” koji izlazi dogodine u Bgd. (već se uveliko radi).
Izaći će i 'Nokaut priče i pesmama' dopunjeno izdanje ali i sad imam nešto pa ako mi pošalješ adresu na [email protected]
poslaću ti. Ja sam u USA (Florida) ali sredićemo to nekako...pozz
Tajka
tajka
(trener)
09. август 2013. у 22.21
...
-„Nemo’ da mi ”zadevate dete.Dođi kući blago babi, a vi mangupi, videćete svoga Boga!„
Grdila nas je baka i za pet minuta zaboravljala pretnju vraćajući se pečenju paprika u svom dvorištu. Miša je bio mlađi od mene dve godine pa samim tim pogodan za sitne dečije prevare. Rekao sam mu u poverenju ako zakopamo staklene klikere u zemlju da će sutradan niknuti više njih pa ćemo tako obojica da ućarimo. Prihvatio je jer mu se dopala ideja o dobiti ali umesto tri zasađena klikera sutradan nismo našli ni jedan na njegovo zaprepašćenje jer sam ih ja u međuvremenu pokupio i stavio u svoj džep. Mnogo su mi se dopale šare na njegovim ”staklencima„. Posle malo smejanja morao sam da mu ih vratim jer su njegova baka i mama sa razlogom posumnjale u mene.

Drugom prilikom igrali smo se kauboja ispod mog prozora a ja sam za trenutak pozajmio od njega dečiji metalni pištolj da bi mu pokazao kako ”Cisko Kid„ udara i onesvešćuje razbojnika. To smo čitali svakodnevno u stripu ”Večernjih Novosti„, koje su naši očevi redovno kupovali. Prvi put je lepo ispalo i nije ga mnogo bolelo. Samo je malo protrljao kosu i nastavio da glumi ”pad u nesvest„ na moje odobravanje. Ali drugi put sam ga tako nezgodno klepio ivicom drške revolvera da mu je krv pošla iz temena. To je značilo kraj igre za mene i signal da naprasno treba da se spremam za školu. Sve je bilo kao u stvarnim obračunima na ”Divljem zapadu„ pa hrabri ”kauboj Miša„ nije smeo da plače, jer junaci stripa ne plaču u svojim avanturama sa drugim kaubojima i indijancima. Eventualno smo mogli da zavojem previjemo ranu što se uklapalo u slike iz ”Vestern„ filmova. Miša se sav uživeo u ulogu ranjenika kad sam mu obmotao glavu belim zavojem i vratio igračku pa je bio vidno srećan. On je mislio da je to kao ”fol„ a ja jedno i drugo. Inače Miša mi je mnogo toga verovao jer sam na ”njegove oči„ izbio Voji Ciganinu nož iz ruke i drugom prilikom usmrtio guštera preciznim bacanjem improvizovanog koplja od suvog, tankog drveta. A kad dođe njegov tata Mile sa posla…,
e tad nastaje problem jer fale tamo neke svećice iz njegove garaže koje su tako čudne, bele i važne da sam morao da ih imam par dana kao moj majstorski alat. Slučajno ”majstor Mile„ nije bio prisutan jer bi ga sigurno pitao za pozajmcu. Bitno je bilo da moj tata ne sazna. Može lako da mu padne na pamet da okruni malo kukuruza pa da me natera da klečim na njemu. Čovek je vrlo maštovit jer ima slična iskustva kad je on bio kažnjavan kao dete. Biti u ćosku okrenut zidu je jako dosadno a osim toga sitni kukuruz baš žulja kolena zabijajući mu se u kožu. Trpiš a pomalo cviliš kako bi tata primetio kako patiš i da sve to ima svrhe da te ”nauči pameti„. Ako žuri nekuda ili nema kukuruza u kući zadovoljiće se ”da mi izvuče uši kao magarcu„. Kako on to preteći kaže ali samo ako proceni da je prekršaj lakše prirode. Zato je važno da se sve lepo zataška, zavije, vrati vlasniku uz uljudno izvinjenje sa obećanjem da neću više nikada da ponovim sličnu grešku. Na kraju sam ipak dobio stare, neupotrebljive svećice na poklon, naučivši lekciju da mora prvo da se pita pa uzme, a ne suprotno. Večerao sam sa Mišom po tanjir ipo praznog pasulja uz pola tegle feferona čije smo vrhove slagali na tačni takmičeći se i u tome koliko ko može da pojede. Sve to kao junačenje kod njegove bake Jeke koja je uživala jer joj unuk, miljenik dobro jede pa će brzo da poraste. Dok smo srkali vruć pasulj režeći na ljute papričice, čitali smo i gledali u

zanimljivu ručno izvezenu baka Jekinu *kuvaricu iznad peći:
-”Kuvarica pile peče iz pileta voda teče.„

Nekoliko godina kasnije saznao sam da ima i nastavak te pesmice koji se ne piše ali se podrazumeva. Ni Miša nije bio imun na oživljavanje slika iz filmova i crtanih romana. Tako je jednom prilikom svezao svog vršnjaka, malog Baneta za ruke i pripremio ga za vešanje o kesten. Omča je bila namaknuta, stoličica izmaknuta ispod Banetovih nogu koji se bez reči zanjihao na vetru. Sreća da je ujka Aca baš tad naišao pa uhvatio poslušnog, ali ipak nevinog osuđenika za noge i tako ga spasio gušenja. Usledile su Mišine molbe Banetu da ne prijavi slučaj svom prekom ocu, nervoznom milicioneru Bori koga smo se svi sa razlogom plašili. Bane je jedno vreme zakopčavao košulju do grla dok masnica od užeta ne prođe da ne primete mama i tata pa da počne istraga.
Tekatokizukutaka
(Iダニエル)
10. август 2013. у 04.15
:)
tajka
(trener)
11. август 2013. у 20.38
„Batina je iz raja izašla ”

Oko 14-15h atmosfera u ulici se značajno utišava. Strogi očevi se vraćaju umorni, a često ljuti sa posla pa bi situacija postajala jako neizvesna. Gledam niz ulicu drvored bagremova kada će se pojaviti moj tata. Ako ga na početku ulice zaustavi komšija Buda da prijavi moj nestašluk i ako on posle toga otkine jednu grančicu sa bagrema znam šta mi je činiti. Na brzu brzinu oblačim farmerke ili dugačke pantalone od „đavolje kože” preko kratkih jer najbolje neutrališu udarce pruta ili kaiša, hvatam najbližu knjigu ili svesku u šake čitajući na glas prvo na šta naiđem bez biranja. Odustajem od varijante da legnem da spavam sa isturenom pesnicom i palcem u šaci kao što on radi pa da ga tako omekšam i da mu se dodvorim. Prošli put me je grubo probudio ne hajući na raniju maminu primedbu da na isti način držimo pesnice u snu. To je bilo kad sam već bio četvrti razred i sa desetak godina mogao da dobro podnesem ozbiljnije batine. Neko me je sigurno video kad sam podigao bačeni pikavac sa zemlje i pušio dve sekunde da bi se napravio važan pred drugovima koji su me zapanjeno gledali. Možda su me ocinkarili da sam paleći šibicu uvlačio fosfor u usta i izduvavao beličast dim kao kakav mađioničar skrećući opet toliko važnu pažnju na sebe. Ili su nas videli kad smo se „kešali” na kamion koji je ušao u ulicu pun peska pa je šofer morao da vozi polako zbog rupa na putu? Mnogo je mogućih razloga da sam nešto kriv za koje ne mogu istog momenta da se setim pa ne znam odmah kako da koncipiram odbranu. To jutro sam pokvario kućni budilnik čačkajući ga bez potrebe pa mi tata po običaju za slične nestašluke reče:
„Idi Nešo, uzberi prut ali pazi koji ćeš da ne ideš dva putu, niti ja da ne daj Bože idem!”
Auuuuuu nezgodan zadatak baš do bola.

Nema se kud. Odem ja do tog drugog „ozbiljnijeg” zbog namene obližnjeg žbuna blizu Ankičine betonske ograde, pa počnem da biram. Uopšte nije naivno. Oću ovaj ili onaj, ne mogu da se odlučim jer ili je mali i samo ću ga naljutiti ili je veliki pa me unapred plaši. Biram ja stručno kо̂ žene salatu na pijaci a ni jedan eventualni prut mi se uopšte ne sviđa. Buljim sad još buljavijim pred plač očima u grmlje sa nekakvim divljim cvetovima koje kao da mi se ruga, razmišljam pa se dosetim. Odlomim i dovučem mu sa mukom takvu granu da nije ni za volove da tučeš, a kamoli malo dete. Jedva sam je uvukao u kuću, praveći po podu mami nered . Ona je uobičajeno malo zinula od iznaneđenja, stavljajući ruku na usta a ja još pred njima kažem:

„Evo Tata, znam da sam kriv, tuci me!”

A oči oće da mi ispadnu od suza koje treba da krenu na prvi treptaj. Gledaju se on i mama ispod oka, zadržavaju osmeh a na sreću ko poručen pristiže iznenada komšija Aca Stajković dobrog raspoloženja na kafu, pa će on meni:
-„Dobro, ovaj put ću ti oprostiti najviše jer si pošteno priznao… A i ova močuga ti je dobra…Ali da obećaš…”

Često prekida otac „bukvicu” koju mi čita sa mukom. Oće da „prsne od smeha.” Trudi se da bude ozbiljan ali teško mu ide jer ga je upravo prošla ljutnja.

„Oću tata oću, mislim, neću više da popravljam ispravan časovnik.”
Sad se već suze kotrljaju (a oči ostaju na mestu) praćene maminim i komšijinim smehom ali i mojim zadovoljstvom što sam ga nadmudrio...
tajka
(trener)
11. август 2013. у 20.40
au greška bilo je , sory
tajka
(trener)
11. август 2013. у 20.53
Cigani su dosta često krstarili okolnim ulicama sa svojim zapregama i mršavim konjima obaveštavajući narod da popravljaju sve i svašta, a da kupuju samo određene metale. Mi smo konje zagledali pokušavajući da im gurnemo malo trave u usta ako kola za trenutak zastanu. Najhrabriji su uspevali da ne ispuste busen deteline ili čak da dodirnu konja za toplu njušku. Prolazile su i Ciganke sa malom decom koje su se glasno reklamirale da znaju da gataju! Spopadnu mamu da joj proreknu nešto pa je kupe na foru sa:

„ Jedno ti se dete trza u snu!”

A koje se ne trza? Ili sa proverenom „navlakom”:

„ Ti si mnogo dobra žena al' imaš dušmanku (suparnicu) koja ti radi iza leđa.”

E tu se keva primi, zastane a Ciganka iskoristi priliku pa krene da priča k’o navijena sa moljakanjem i hvalospevima:

-„Da mi daš neke stare stvari što ti ne trebaju, živ ti ja! Pogledaj tam' ima sigurno nešto….”

Specifičnim romskim naglaskom usput obeća *„happy end” za majku.

-„Al‘ ne mogu ti ništa jer si jaka kо̂ stena i štite te anđeli…”
„Dosadne su k’o ’zubna bolest’.”

Žali se mama i maše rukama ne znajući kako da ih se reši. Tu i tamo završe pos'o jer se mama ratosilja nekih „rka”, kako kaže u svoju odbranu ali i čuje ono što želi od „vračara” koje ponude svoje zamašćene karte da mama preseče i pomisli želju.

A skrivenih želja hvala Bogu uvek ima koliko hoćeš. Onda mama preko plota porazgovara sa komšinicom sa kojom uporedi šta im je proročica izgatala pa se smeju na glas jer su im sudbine otprilike identične! Nekako u isto vreme pojavljivali su se Cigani sa mečkom! Valjda su proširena familija sa gatarama u svom pohodu po beogradskom predgrađu? Stanu ispred bakalnice pa naprave predstavu. Pravi pravcati zastrašujući medved urlajući igra kako Ciganin peva ali i diktira štapom koji mu je vezan oko grla. Posle se ubaci neki beli dinar ili žuta banka u mali bubanj a mečka „Božana” se čak pokloni na kraju publici. Posebno i najdublje sa poštovanjem bakalinu Sreti koji preti da će zvati miliciju ali ne sme da ostavi radnju bez nadzora. „Cigu” zadržavaju radnici na putu i električar koji se vešto penje uz drvenu banderu sa nekakvim metalnim, zupčastim spravama vezanim oko nogu. Jedan od „putara” ima futrolu za pištolj koju mi ljubopitljivo i sa strahopoštovanjem gledamo, nagađajući da li je oružje unutra ili samo *pucval.

Futrola je vešto popunjena a iz nje čak namerno viri nešto metalno da zavara i da se pomisli da je zaista pravi pištolj u njoj? Mi, zavirujemo pa zapitkujemo čiku i došaptavamo se, a „majstor” nas prati krajičkom oka uživajući u svojoj važnosti i raspitujući se usput za naše ujne.

-„Ih, psujem ti tetku u četku.”

Otera nas ljutito majstor ustajući i lupkajući nogama u mestu kao da je potrčao za nama kad smo ga provalili da ne nosi pištolj već samo prljave krpe i stara metalna klješta.
_Srna
(ponovo na SC-u ?!)
12. август 2013. у 17.28
Prelepo Tajka...

U Beogradu sam i ne samo da dozivljavam nego i mirisem...

Pozdrav :-)
tajka
(trener)
12. август 2013. у 22.00
pozz Srna))

... Posle poraza on je hteo revanš pa mi je pomogao da u drugoj našoj borbi dobijem knjigu kao nagradu za odličnu partiju koju sam pružio. Trčao sam od dvorane kulture Vuk Karadžić gde je održana omladinska revija do kuće na ivici svetskog rekorda za pionire. Da se pohvalim i obradujem moje u kući, jedva sam dodirivao asfalt sa knjigom u ruci i neizmernom radošću u grudima. Da se radujemo svi zajedno i na glas opet da pročitamo moje ime i prezime na posveti. Osećao sam se kao drugi čovek, pardon dete a ta knjiga je bila najlepše priznanje i dar koji postoje na ovom svetu. Mislio sam da ću je pročitati prvom prilikom jer je samo meni namenjena i zbog mene napisana, toliko sam samouveren i srećan bio.
Par puta sam ambiciozno započinjao čitanje ali je zov spolja kroz otvoren prozor bio jači pa sam knjigu odlagao ćuškajući je svakodnevno sve dalje i dalje van vidokruga.,..
tajka
(trener)
12. август 2013. у 22.01

Nepročitana knjiga se zove s LAKU NOĆ ZEMLJO (Ivar Lo-Johansson), tvrdih zelenih korica umrljana masnim flekama od pola veka statiranja po raznim stanovima i policama koje sam u dosadašnjem životu menjao. Sada dok završavam svoj prvi roman rešio sam da je konačno pročitam. Knjiga prepričava težak položaj Švedskih poljoprivrednih radnika, nadničara s prve polovine dvadesetog veka takozvanih *Statara (o kakve li slučajnosti ). Oni se sele od imanja do imanja imućnih gazda zemljoposednika ne menjajući u suštini svoj nezavidan položaj i bedan život što im je stvarna želja. Dobro je da sam tek sad pročitao knjigu kako bih znao na koji način da dovršim svoju. U stvari stara, nepročitana knjiga se izlila svojim sitnim redovima u novu narastajaću kao potočić posle kiše u za mene važniju reku. Moju knjigu. Ispada da je još bolje što je tad nisam pročitao jer verovatno svoju sad ne bih pisao. Tada ne bih mislio da su samo naše pustolovine jedinstvene i neponovljive, kad ono ispade da su i tad znatiželjni, musavi mališani iz neznanja duvali, odbačene po putu, kondome misleći da su baloni! Ili virili dobro skriveni dok se odrasle devojke kupaju i tukli se među sobom u odbranu svojih osećanja prema prvim simpatijama. I kod nas je bilo čežnje da se zauvek preselimo iz jeftinih radničkih paviljona kao švedska seoska deca iz buđavih, memljivih straćara, okovanih vlagom i zarazama. Da već jedanput i mi započnemo zdraviji i srećniji život u urbanijoj sredini. Sad kad sam pročitao Johansonovo autobiografsko delo skinuo sam olovni teret sa sebe i sumnju da sam nešto važno propustio. Shvatam da je i tamo daleko, ne tako davno, postojao zajednički kod za svu decu sveta kao u moje vreme dečaštva a i da danas takođe postoji. Kroz nekoliko sudbina mališana u romanu „Laku noć zemljo” koji odrastaju u siromaštvu i svakodnevnoj turobnoj muci svojih roditelja, izdvajaju se dva darovita dečaka. Jedan od njih je dao zavet svojoj baki i samom sebi da budućnost neće prepustiti zabačenom selu kako bi svoj vek proveo obrađivajući tuđu zemlju tek za puko preživljavanje. Po dogovoru njih dvojica ukradu novac od kuće, otputuju u grad da kupe hrpu knjiga koje sakriju posle povratka kućama i krišom čitaju. Računali su na obavezne kazne i batine koje će kasnije istrpeti ali su znali da će zadovoljstvo i otkrića koje knjige daju trajati nemerljivo duže. Želja za znanjem, avanturom i slobodom iskaču iz svakodnevnih monotonih kućnih i šablonskih školskih obaveza bolje nego šarena, gumena lopta i juri brže od trkačke bicikle. Svako dete ima svoju prvu ljubav, naizgled nepremostiv problem, nesavršene roditelje, najboljeg druga i po neku nepročitanu knjigu. Veliku tajnu, malu pobedu i ozbiljnog čoveka koga nesumnjivo nosi u sebi, a malo ko ga jasno vidi. U stvari sve što sam pročitao već sam znao (ili mi se čini ) samo što nisam imao pojma da znam. Jedinstvena dečija životna maštarija i logična filozofija bez obzira na podneblje pa čak i vreme dešavanja sa neizbežnim socijalnim i političkim previranjima u društvu može biti uspešna samo ako smo odvažni. Nepokolebljivo hrabri u sprovođenju želje da promenimo zatečeno beskorisno stanje naše jalove svakodnevice i okoline. Da radimo ispunjavajući sebe a da tako budemo korisni svima i sami ubiramo plodove talenata i veština koje posedujemo. Tad imamo šanse da spoznamo sebe pa da se otrgnemo surovom potrošačko-eksploatatorskom društvu.

Jedan od dvojice talentovanih dečaka nije imao dovoljno hrabrosti i kuraži ali ni podrške oko sebe pa je upao u paukovu mrežu nepoznatih mladalačkih izazova i strahova koji su ga na žalost sputali. Ostao je na selu i nastavio sa uobičajenim prostim opsluživanjem stoke i zavisan od najamnog rada na polju. Propustio je šansu za uvek a nije pobedio barijeru ni kako prići devojci. Srah i kompleksi su ga pobedili a okolina, koja uvek voli da vidi nekog lošijeg od sebe i da se tako hrani, zakucala za dno.

Drugi je ispunio dato obećanje sebi i baki. Prošao iskušenja uspeo, menjajući poslove i gradove kao košulje a kasnije napisao knjigu pritisnut mislima da je mogao više učiniti za svog neobičnog i dobrog drugara. Tamnozelenu knjigu sa tvrdim koricama pažljivo odlažem na vidno ali sigurno mesto u vitrini. Voleo bih da je pročita nekoliko mojih prijatelja ali strah da se usput negde zagubi moja dragocenost je jači pa sebično odustajem od humane ideje. Za mene ona ima vrednost poluge zlata pa neka stara knjiga kao i do sad sačeka neko bolje vreme da je otvori prvi odvažan iz mog pokolenja.
tajka
(trener)
13. август 2013. у 16.08

-*You are acting like teenager!
Reče mi zgodna Argentinka sjajnih očiju na času engleskog jezika. Smejala se ona mojim konstantnim upadicama kao uostalom profesor, a i ostali đaci. Hm… Đaci, većinom Haićani, Južnoamerikanci i po koji Istočnoevropljanin. Svi zajedno se trude da u večernjim besplatnim časovima ovladaju engleskim jezikom kako bi se uspešnije uklopili u surovo američko potrošačko društvo. Gde su oni moji drugari, Cigani iz kraja Koki, Kepa i Kele ? De su sveznalice, skromni Jovica i prepotentni, omaleni Paun. Pa dobre moje i lepe devojčice „Zorka”, Rada, Ljilja, Desa, Goca, Lidija… Pretrnuo sam u momentu. Pa ja stvarno imam celih 45 godina, a u školskoj klupi se osećam baš kao momak u svom biću. Ko to stalno progovara iz mene? Šapućem sebi ne znajući da objasnim kako je vreme proletelo tako brzo. Zar nisam?
A kad sam pa prestao da budem?
To ne govorim ja sada u stvari, već onaj žgoljavi Neša iz treće klupe do prozora, koji podbočen jednom rukom pridržava glavu za obraz i „zeva”od dosade po zidovima učionice čekajući zvono.
Tekatokizukutaka
(Iダニエル)
16. август 2013. у 04.04
Srna slazem se s tobom,pozz Tajki i tebi :)
zao mi je sto tema nije izdvojena
_Srna
(ponovo na SC-u ?!)
16. август 2013. у 17.21
Teko, Tajka,

ako ste u Beogradu,

hajdmo' na kafu u Pricu na Vracaru, ako ne marite sa dvoje moje zlocaste dece ;-)) haha

tajka
(trener)
16. август 2013. у 18.33
Vrlo rado ali ove godine posle 6 uzastopnih nisam u Bgd.
Dogodine Bože zdravlja...pozz))
_Srna
(ponovo na SC-u ?!)
17. август 2013. у 17.41
:-)) Pa vidim ja zašto ti pišes...:-)

Nego, lepo je biti i negde drugde da bi shvatio ko si i odakle si...:-)

Pozdrav!
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.