Дискусије : Романтични кутак

 Коментар
Nesvesno svesni?
MobiWalker
(Mrzim okruglo kamenje! Sizif!)
18. јун 2013. у 01.14
Učeni smo da čovek ima slobodnu volju, da je rođen slobodan, da su misli čoveka slobodne...
A onda nauka kaže da posedujemo „autonomni nervni sistem” koji funkcioniše van dometa naše volje, pa tako naš organizam radi – nama iza leđa, ono što on želi i kako želi, a da nas „vlasnike svoje” ič ne pita jesmo li mi voljni da nam se upravo sada izluči tamo neki hormončić u krvotok, da nas obavije nevidljivi oblačić feromona, da nam amigdala počne slati ko-zna-kakve-signale...
Pa tako npr. mi svojom „slobodnom voljom” odlučimo da ćemo da volimo takvu, takvu i upravo takvu osobu. Takva se osoba dopada našem JA i naše JA ima baš jako opredeljenje ka toj i takvoj ljubavi. Ali cvrc – autonomni nervni JA odluči da stupi u generalni štrajk i smandrlja nam biohemiju načisto. Neće da s’ angažuje ni pod razno. A onda se pojavi neko koga naše JA jedva i registruje, a onaj automatski JA pobudali načisto i počne da „urla” – onako podmuklo urla, ne komešajući vazduh već kojekakve druge fluide u nama i oko nas.
Kažemo često u takvim momentima da su to u raskoraku srce i razum i tako to. Volimo da raščlanjujemo matematički sve što je komplikovano, da nađemo zajednički nazivnik, da ispolarizujemo sve na crno-belo, yin-yang, gore-dole, levo-desno, hoću-neću, more-nemere, e da bi se valjda lakše izorganizovali. Ipak onda ostaje pitanje te slobode: ako smo slobodni, zašto se po našoj volji ta biohemija ne odvija? Zašto ta volja ne može odlučiti čije prisustvo je ono, od kojega će nam se zmija u kičmi razbuditi? Ili onaj „automatski” bolje zna šta je za nas zaista dobro, ili se ovaj „svesni” odmetnuo u hajduke i pravi svoje vlastite zakone i zaklone? Da li je ljubav zaista stvar izbora i slobode, ako je naša reakcija na nju potpuno van uticaja naših odluka?
vuki5
18. јун 2013. у 02.56
skoro sam citao povrsno tako da nisam bas najbolje zapamtio, kažu da su nasli nervne celije u srcu. sad, nisam iz te struke pa da mi ne zamere profesionalci, ali clanak se svodi na to da i srce može da „misli”
i to može biti povezano sa autonomniom nervnim sistemom :)
elem, svako kretanje elektrona kroz „provodnik” emituju polja i određena zracenja koja stupaju u interakciju sa zracenjima drugog coveka... itd. da ne dužim :)
čini mi se da je posledica tog „zracenja srca” upravo to što sa nekim ljudima imamo izuzetnu komunikaciju iako ne spadamo u istu ili sličnu drustvenu grupu a sa nekim ljudima nikako iako imamo sve preduslove za to :)
i sad neko opet moje laicko razmišljanje: ljubav nije „slobodna volja” već su to neka druga posla :) ne možemo birati koga ćemo voleti ali možemo kontrolisati naše ponasanje i svesno birati. nekada se vremenom ljubav i rodi... da li to postane stvar navike pa se pomesa u zivotu ljudi koji su dugo zajednio, ne znam :)
to su bas komplikovana posla i nisu nasa :) neko drugi vodi konce :) naše je da svojim razumom dokomplikujemo to ili da pojednostavimo sto je vise moguće :)
ipak je razum taj koji dusu cuva :) :) mislim, u kratkim crtama :) neka ne zamere profesionalci u tom polju ako negde pogresih :) :)
MobiWalker
(Mrzim okruglo kamenje! Sizif!)
18. јун 2013. у 03.02
Slažem se Vuki. Komuniciramo mi međusobno, ne samo ovim „klasičnim” audio-video načinima. Ima tu i tih elektromagnetnih, hemijskih i ko zna kakvih još načina i signala. Kao ribe u akvarijumu...kad jedna mrdne perajima, sve ribe osete vibraciju koju voda prenese...tako i Master Yoda oseća promene u Sili :)))
A naša volja postaje nešto bezvoljna kad se suoči sa svim tim energijama, koje struje mimo naše „kontrole” :)
Leon01
(ekonomista)
18. јун 2013. у 03.50
Nije mobi, ne može ljubav da bude stvar izbora i slobode jer se ona bas odvija kako se najmanje nadas ili želiš, kad prorade hormoni a oni znaju da prorade a i da nismo svesni da su proradili samo se osecamo malo zaljubljeno ;))
vuki5
18. јун 2013. у 04.21
A naša volja postaje nešto bezvoljna kad se suoči sa svim tim energijama, koje struje mimo naše „kontrole” :)

mislim da je ovo pravljenje problema gde ga nema. umesto da se prihvati kao takvo i da se korak po korak trazi rešenje zašto je to tako i da se koristi ali na pravi način ono sto nam je dato, previse zurimo :) i onda kada ne ide sve kako treba, kreće nezadovoljstvo :) treba napraviti sklad u tim „energijama” i lagano i temeljno. u svakom slučaju, šta god da se desi, tako je trebalo da se desi :) :)

nego previse i mislimo :) i eto opet nesklada :) ono jes da smo mi mislena bica ali ajd da se pusti i taj autonomni sistem da radi svoj posao, pa ne možemo sve iskontrolisati onako kako 'ocemo :) ipak taj sistem bolje zna od nas; dok ne pogresi :) :) a mi da ga zamolimo svojim mislima da nas poslusa malo; ako hoće :) i to :)

No-1
18. јун 2013. у 09.13
Kada odlučite da pomerite ruku, nervne ćelije u mozgu pošalju električni signal ... srčanog mišića koja sužava krvlju ispunjenu komoru u srcu, smanjuje crpne svesne I nesvesne celije...
Leon01
(ekonomista)
18. јун 2013. у 09.18
da No1 samo polako pocinju da pricaju da je drugacije da ne kad odlucjes već se signali salju pa pokreces ruku a ko to odlucuje to cen nam reci za par decenija ako uspu da istraže;)
vuki5
18. јун 2013. у 11.27
jedinice, bilogoja za osnovce? :) i to stura :) i to :)
tema je vrlo zanimljiva i dosta se sa tim i ekperimentise uglavnom za neko naoruzanje. retko kad se takve neke stvari iskoriste onako kako treba.
u celoj toj zbrci preplicu se nauka i religija. već svima dobro poznate reci oca Tadeja: „kakve su ti misli takav je i zivot” imaju prilično dobra ledja i sa naučne osnove bazirane upravo na kretanju čestica kroz organizam i polja oko njega. sad tu može da se i doda teorija velikog praska odnosno postojanje čestice koja ima masu i ostale karakteristike od koje je sacinjeno onih 94% svemira koja se zove i Bozija čestica i koja je delom magistrala za talase. rusi su uglavnom najdalje otisli sa telepatijom, vezom na daljinu ispitivanjem jednojajcanih blizanaca i sl:) mislim, kakvi sve impulsi mogu da se provedu kroz „matriju, univerzum” na razne daljine i sl...
ovim pitanjima se bas bave jaki strucnjaci, nimalo bezazlena stvar i to :)
sad, kakve veze ima ljubav sa tim, pa ima jer je to emocija isto kao i mrznja i još svasta nešto a to su uglavnom okidaci za neke pojave i sl :)
al nije ovo naucni forum niti mnogo znam o tome, jelte, mada tema može da vodi u tom pravcu :)
ovo sam skoro gledao, mada nema mnogo veze sa romantikom i sl, ali može biti zanimljivo :) mislim, bliski susret nauke i religije i sl :)
pa sad, veze nemam :)
http://www.youtube.com/watch?v=kBixVGTGbfs

darkest_requiem
(hard candy)
18. јун 2013. у 12.27
Heh...da, to i mene često muci, ovo pitanje, međutim nije bas ni tako crno belo, ipak imamo tu slobodnu volju i izbor. Ukljuci se neki „program”, buckuris kiselina u mozgu i napravi haos...ok..samo smireno i polako posmatram osecaj i rasclanjujem jel stvarno tu ima nešto ili da ga samo iskuliram jer je neki tamo hormon malo proradio i smirice se već , ne moram da donosim odluke odmah i sad i da regaujem iste sekunde! Može i da se samo sedi sa tim osecajima, da se posmatra pa da vidimo. Ovo sto vuki pominje se za mene ispostavilo kao tacnije i u krajnjoj liniji vrednije od povinovanja svakom hormonu i „programu” koji proradi. Ako konkretno pricamo o ljubavi na primer ( a što ne bismo, na RK je tema :)) , ipak ljubav može i da se rodi samim interesovanjem za osobu koja nam se svidja kao osoba, a ta famozna hemija možda bas i nije toliko snažna ODMAH, ali vreme provedeno sa nekim još kako može da pocne taj proces i to jače, i daleko dugotrajnije, i stvarnije nego što se oseca taj autonomni nervni sistem...koliko shvatam taj sistem radi po principu : „nadrazaj spolja” = „reakcija nervnog sistema” , vrlo uprostetno receno...elem zar bas moramo da regaujemo na svaki iskonski instinkt, onaj zivotinjski?? Pa ne moramo, data nam je ta slobodna volja i rezon, moc razmišljanja i komunikacije, i još mnogo čega, pa u skladu sa time treba i delovati. Nalazim da sto duže posmatram te „autonomne reakcije”, i samo tako ih i dozivljavam, njihova snaga i nije tolika, čak se i ne desava toliko ne kontrolisano i odjednom ...Tako da Moby taotalno si u pravu, to je jako velik deo iskustva zivota, ali kad postanes svestan da to ne diriguje tebi, nego još kako ti njemu, stvari se drasticno menjaju, iz mog iskustva na bolje! :)
No-1
18. јун 2013. у 12.57
..da Vuki,tema je disktabilna..ja nemam vremena,ja kucnem ponesto s' posla,ili u kasne sati noce...zurim.
darkest_requiem
(hard candy)
18. јун 2013. у 13.02
Ajmo jedno poredjenje...mozak je kao kompjuter, ista stvar, samo daleko kompleksnija naravno. E sad kao i kompjuter, doalzi sa default settings...mi sad imamo izbor da ostavimo sve tako, i imamo te deafult settings, odradjuje i to posao, kakav takav ali ipak radi...malo sporo ali šta sad jel :) ILI...imamo izbor da skroz izmenimo i namestimo kompjuter da radi kako ja kažem, i šta ja kažem itd. Radis upgrade i ostalo, i na kraju imaš mnogo jak, napucan i dobar komp!! Jupiii...samo paziti da recycle bin se redovno prazni, da se brisu fajlovi koji su postali ne potrebni itd itd...pa tako i sa autonomnim sistemom :) Mozak je i misic! Jako lepo može da se izvezba da radi ono sto ti hoćeš a ne da samo przi tamo neke buckurise pa još nekontrolisano?? Ma neeee ...heheh...kao sto radis vezbe da se zategnu misici na nogama ili stomaku, i oni su stvarno zategnuti, pa isto tako radi i mozak, samo jel mora da se radi redovno...eto tako ja sve to dozivljavam :) Super tema Mobi!
vuki5
18. јун 2013. у 13.04
dark, yoga i to a? :) :)

darkest_requiem
(hard candy)
18. јун 2013. у 13.09
I meditacija vuki, neizostavno i meditacija, ta dva zajedno, ohhhh...dobitna kombinacija svaki put :)
vuki5
18. јун 2013. у 13.13
aha :) pazi da ne zeznes neku cakru pa će bude default setings malo sutra :) nego da skuvas jednu kaficu srednju :)

a kad sam odem na vlasinsko jezero u leto i ustanem ujutru a ono miris tek pokosene trave i od neke cvecke još, veze nemam koje :) pa dodje coveku uvek bude sam da mu žena ne zvoca, jelte :) :)

e to je meditacija i to; mislim, bar po meni :) :)
darkest_requiem
(hard candy)
18. јун 2013. у 14.10
E kafa pristavljena...'ajde taman će biti dok ti stignes ;) nego i to je oblik meditacije...to cvece i priroda, sto da ne..a za moje cakre ne brini, protok energije cist i na zavidnom nivou :)
Tekatokizukutaka
(Iダニエル)
18. јун 2013. у 14.24
da li smo svesni svoje nesvesti...
vuki5
18. јун 2013. у 16.23
oladi se kafa :)
vidis kakav je zivot na selu :) uzeo da sisam travu u dvoristu i nešto kosacica zeznu. pogledam, gurnem u cose, upalim trimer i ajd :) pa kad sredih dvoriste, vido komsija ajd i kod njega i dok izogovarasmo neki treci komsiluk, ode dan :)
a nemam nešto razvijenu tu emociju za brigu :) tako da ne brinem već govorim o prakticnim stvarima po tom pitanju, zlu ne trebalo :) :)
PljucPljuc
(Fertig.)
18. јун 2013. у 16.44
da se izdvoji tema
vuki5
18. јун 2013. у 17.24
nešto vezano za temu; manipulacija culima.

http://www.dominomagazin.com/article/21668/gradski-zivot/5-neverovatnih-prevara-naših-čula

ni svest nije sto je nekad bila :) :)

Net_Val
19. јун 2013. у 18.01
Ljubav se ne bira i desi se kada se najmanje nadamo i kada možda nismo moralno spremni...
Leon01
(ekonomista)
01. јул 2013. у 06.18
„Kako mozak menja veličinu”
kolega od sad kad se skidas gledaj dasto vise udaljen od nje ;))
kojekud
(citam sa usana)
05. август 2013. у 05.45
Nije to slučaj samo sa ljubavlju, već I sa postovanjem.
Mnogi, svjesno ili nesvjesno, ocekuju I traže postovanje, bez obzira na zasluge modifikuju tudju volju sto rezultuje postizanjem cilja ili, cesce, otporom. Malo je onih koji plijene spontanoscu.
Spontanost nikoga ne ostavlja ravnodusnim (osmeh ili suza, nebitno), a potice iz posebnog 'autonomnog nervnog sistema', kao Mobijev, skrece nam paznju I otkriva taj vedri, prijateljski oblacic feromena.
RIP
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Unicorn Gifts?
.