Дискусије : Романтични кутак

 Коментар
..
Euridika
08. мај 2013. у 19.45
„...Ovaj život... u koji prečesto ulazimo sa ogromnom mjerom dinamike i energije i sa upravo nevjerojatnom bezglavošću... A on poslije godina tako nas skrši i svede, da sebi izgledamo maleni i kao pokisli pijevci i postajemo skromni kako nikada ne bismo. A tada dolaze ljudi da nas zabavljaju o našoj umišljenosti; neće naročito da pojme to da stvaralac moćno teži da ostvari svoj ideal u životu ili da srčano propane. Jer to je drugi dio naše alternative: u svojem duševnom stvaranju ili se ostvariti kao moćan, ispravan, nezavisan stvaralac ili propasti; u ljubavi, ili je postići čistu, svetu, veliku, ili propasti; u jednome ili drugome slučaju svakako voljeti apstinenciju nego zloupotrebu duhovne ili tjelesne ljepote. No nakon godina borbe javljaju se neminovna razočaranja. Tada vidimo kako i najveća razvijena mjera naše energije nije mogla da nas dovede ničemu; kako smo živjeli okruženi strancima; kako prijatelji nijesu bili prijatelji, dok su neprijatelji odista bili neprijatelji, jer su naškodili. U takvim slučajevima ovi nizovi katastrofa, koji počinju sa porodicom i domovinom, a vode kroz ljubav, nauku, novac, umjetnička stvaranja, religiju, počinju se pretvarati u duboko razmišljanje o tragici našega bića. Vidimo uspjehe tolikih površnih, nemoćnih, beskičmenih, neizrazitih, a svoj neuspjeh vidimo u svemu i u svim oblicima. Nastaje misaono pretresanje razloga nedaćama. Razlozi se onda otkrivaju: mi nijesmo nastradali zato što smo bili gori, no vrlo često zato što smo bili bolji od drugih - u izvjesnom smislu. Bilo je u nama odviše vatre, želje da se juri, da se preskaču društvene ograde i pregrade i pojam klasa; malo poštovanja za hijerarhiju i za vodnjikavu starost. S druge strane, mnogo kičmenosti, otpora, tvrdoglavosti, vedroga divljaštva, koje nije imalo prilike da se usredsredi - jer nije bilo ni oca, ni učitelja, ni druga, pa koje nas je stropoštalo iz naših visina u zemaljsku svakodnevnost i dovelo do najtežih lomova. Uvijek smo razvili preveliku mjeru energije da postignemo male ili nikakve rezultate. Često smo bili vjedogonje, jer smo htjeli ići svojim sasvim novim i herojskim putovima. Uvijek smo imali preživo osjećanje ponosa i ličnoga dostojanstva, da bismo se upustili u niska cjenkanja ili ponižavanja. Išli smo za idealom. I živjeli smo odista od ideala. No dobili smo toliko toga po nervima, da smo morali sto puta klonuti i očajavati, biti odbiti od jedne pozicije da se vratimo ponovo na nju, ali opet bez uspjeha. Što sve nijesmo poduzeli da postignemo neki okvir, da se smirimo, da damo zaslužen izgled svojem duševnom i društvenom životu! Ali redovno smo zagrlili - maglu, zato jer smo htjeli obuhvatiti oblake...”
vuki5
09. мај 2013. у 00.45
euridika srećo, pregrupisi snage i kreni iz početka :)
novog :) :)
http://www.youtube.com/watch?v=Nxtug1mY5rk
djavo666
09. мај 2013. у 02.06
:-)
Proces odrastanja je spoznaja sopstvenih limita...zato je bolan i frustrirajuci, jer se pitanje ne postavlja šta volimo i možemo, već šta od svega onoga sto možemo, drugima treba.
vuki5
09. мај 2013. у 03.52
nešto se mislim, ne vezano puno za ovu tvoju temu euridika i evo jedan insert iz mog zivota. elem:
jedan brat mi je umro u 32.god. od tumora. a bili su tako veliki planovi. konkurisao je za posao u dubajiju i nedelju dana posle operacije dobije izvestaj da je primljen... to je tragedija koja je nas kao porodicu i bliznju familiju uzdrmala da i danas nosimo posledice.
strasno je sto vecina nas iz familije nismo izvukli pouku iz toga. previse komplikujemo tako jednostavne stvari, previse ocekivanja, jurnjave i sl. ide se puno unapred i ako se ne dostignu ciljevi onda ide razocarenje a da li je sve to važno? da nije vaznije proziveti ovaj zivot koji nam je dat u miru, u radosti, u malim stvarima. ko zna da postuje malo, veliko je za njega sitnica.
nismo zahvalni ni za šta. apetiti nam veliki. trebamo da cuvamo i negujemo zahvalnost, da smirimo egice. onda će biti bolje i nama i ljudima oko nas. ne moramo voleti, trebamo nauciti da prastamo. onda je sve lako.
bar tako mislim. sad ne znam. svaka prica je drugacija.
djavo666
09. мај 2013. у 04.37
Ništa kao gubitak voljene osobe ne ume da nam otvori oci i usmeri svetlost na prave vrednosti u zivotu...sad mi je mnogo jasnija tvoja skromnost Vuki...i zrelost duha.
Pandora69
(mi´´)
09. мај 2013. у 04.42
Vuki, iskreno mi je zao zbog tvog brata:(...istovremeno se pitam, zbog čega je potrebno da nam se dese drasticne stvari u zivotu da bi shvatili smisao zivota?!!
MobiWalker
(Mrzim okruglo kamenje! Sizif!)
09. мај 2013. у 05.30
Vuki...takav gubitak se nikada ne može nadomestiti i žao mi je što si kroz to morao proći. Ipak, koliko vidim, ti jesi iz toga stekao nauk koji će tvoj život učiniti mirnijim. A to jeste najdublji spomen onima koje smo voleli, a koji su morali otići - i njihov dar nama koji ostajemo.
Expander
(sky_hook)
09. мај 2013. у 06.08
I mene je potreslo, najiskrenije!!! A
Imam mladju sestru i za nju bih zivot dao, bez obzira sto mi pije krv ne na slamku već na iglu! :) To je ipak moja krv i meso, a svoje meso se ne jede, opste-poznatana cinjenica!
Ali znam kako je izgubiti oca, ne dao bog nikome da tako nešto dozivi!
Vuki brate, mnogo mi je zaooo zbog tvog/vaseg gubitka...ali tačno znam o cemu pišes i kako se osecas!
Živimo u vremenu u kome smo manje, vise, svi postali robovi sopstvenih ambicija i bluda.
Ako je iko od vas čuo ili procitao Vaskrsnju poslanicu, znace tačno o cemu govorim. Danas je sve na prodaju, pa i mi sami...postali smo brojevi, cifre, sifre, i sve drugo sto nas odvraca od boga, vere i morala.
vuki5
09. мај 2013. у 07.35
hvala drugari. bilo je to davno, ona jaka tuga je prošla, sada su neki drugi osecaji koji ne jenjavaju i koji će, kao sto kolega mobilni rece, biti tu dok živim. skrenusmo temu na mene , sto mi nije bio cilj.
euridikina tema me je podsetila na razmišljanje i na put kojim sam bio i za put koji biram pa dokle stignem.
svi mi kroz nasa putesestvija idemo jednom cilju, moramo fizicki umreti a retko ko od nas ima pravu svest o tome i dok trepnes taj cas dodje. svi smo ovde na ekskurziji. najvece obmane necastivog jesu kada je ubedio svet da ne postoji i cuvena obmana „neka sutra”.
kako ćemo potrositi vreme koje nam je dato, zavisi od nas.
čuo sam Vaskrsnju poslanicu Patrijarja Irineja.
mislim da sto manje mucimo sebe, biće bolje za nas. sto nam manje treba vise imamo.
neko je rekao: nije problem nahraniti siromasne već je problem da nahranimo bogate...
u tom slučaju biram da budem siromasan :)
i evo dva citata na datu temu koje volim:

О, човече, сродниче земље, и пепелу, и непостојани створе: данас си богат, а сутра сиромах, данас здрав, сутра болестан, данас весео, сутра тужан, данас у слави, сутра у понижењима, данас млад, сутра стар, данас на престолу, сутра у гробу. Не узноси се, него обуздај гордост .

(св. Јован Златоуст)

„Ако желиш бити први, ти буди последњи.
Ако желиш господарити, буди слуга.
Ако желиш да те чују, ћути.
Желиш ли имати, подај.
Ако желиш купити, прво штеди.
Желиш ли васпитано дете, мораш га одгaјити...”

(Патријарх Србски Павле)

Euridika
09. мај 2013. у 07.42
Sutra nema. Ima samo danas. U trci sa zivotom gubimo samo mi. Zivot ide dalje. Ne ceka. I nekad dok shvatis...sam sebe preteknes.
Zaboravimo disati sada.

Najveci dar koji mozemp dati sebi, a samim time I drugima, je ne zaboraviti da smo ovdje na posudeno vrijeme.
slatkoodsljiva
(glumica)
09. мај 2013. у 11.58
Treba se nakusati zivota da bi se naslo vrijeme za otkrivanje sebe. Sretni su oni koji se probude na kako bolno budjenje bilo. Zao mi onih koji cijeli zivot žive u grcu I u snu I umru zeljni sebe:(
Euridika
09. мај 2013. у 18.51
„Jednog dana zastaćete negdje na sred neke dobro poznate ulice, pogledaćete u nebo i razumjećete zašto se sve baš tako desilo. Duboko ćete udahnuti novi život i hrabrim koracima krenuti dalje, i najzad shvatiti da je život previše kratak da biste bili nesretni.”
Hobbit
13. мај 2013. у 10.43
Da je ljudski zivot samo mir i radovanje malim stvarima, onda bi ostali u pecini iz koje smo potekli. Kromanjonac bi i dalje srećno gledao kako raste cvece, izlazi i zalazi Sunce i uzivao do besvesti u pecenju koje je ulovio. Svest i moc nam je data da je upotrebimo u nadi da dostignemo svoj zivotni cilj i da damo smisao svom kratkom bitisanju na povrsini Zemlje. Kad stignemo ispod, onda teško da nešto možemo da promenimo :-).
Ja nisam za male stvari, nego za izgaranje za onim što čini smislenim nas zivot. Samo tako iza nas ostane neki trag i to što smo uradili, napravili ostane kao imprint u nekome da ga vodi još jedan korak dalje. Tako je Kromanjonac izasao iz pecine.
Najviše se secamo i zalimo bas za onima koji su ostavili trag; neupadljivog komsiju koji je svoj zivot ispunio pecanjem i gajenjem lala čak i njegova rodbina brzo zaboravi. Nekako mislim da nema coveka koji nije stvoren za nešto, samo na zalost vecina nikada ne pronadje to svoje „nešto” jer ih sistem zarobi i proguta.
Euridika
13. мај 2013. у 10.57

Nijedan ljudski zivot nema da nije vrijedan...makar I gajio lale čitava zivota...možda je to njegov poziv. To ne znaci ako ne radi „velika djela” da to umnjuje njegovu vrijednost..

Neka dusa nije Kromanjonac...onda I lale cvjetaju neobičnim bojama..

:)
Hobbit
13. мај 2013. у 11.10
Euridika, bolje da pazis na casu :-)
Pecanje i gajenje lala je upotrebljeno kao metafora za mala zadovoljstva koja, kada jednom podvuces crtu, ipak zivot ne cine.
Hajde da ovako ilustrujemo mala zivotnja zadovoljstva: popijem jakuu kafu, zapalim cigaru i „zadubim” se u moju omiljenju tursku seriju. Sve u svemu, dan ti prođe u malim zadovoljstvima a gde si bio - nigde, šta si radio - ništa.
Euridika
13. мај 2013. у 11.18
ne pricam o tracenju vremena...pricam o nečemu sasvim drugom...

Mogu da se složim s tobom da se ne slazem...kad udaris u zid, iz nekog raloga (nije metafora)...I shvatis da je zivot jedna tanka nit, onda se pobrines da sva ta sitna zadovoljstva cine zivot.
vuki5
13. мај 2013. у 11.32
jedno je biti alav i grabiti a drugo je ceniti ono sto imaš i imati veci cilj.

http://www.youtube.com/watch?v=dyxURBVW_MU

Euridika
13. мај 2013. у 12.22
„jedno je biti alav i grabiti a drugo je ceniti ono sto imaš i imati veci cilj.”

Upravo tako...nekad je malo mnogo. Necesto sve.
Euridika
13. мај 2013. у 12.23
*Cesto sve.
vuki5
13. мај 2013. у 12.32
Hajde da ovako ilustrujemo mala zivotnja zadovoljstva :)
zapalim cigaretu, pijem jaku kafu, uzmem digitron papir i olovku i onda krene umetnost u vidu linija, zupcanika, zica :) :)
i onda sutra opet zapalim cigaretu, stavim za jaku kafu i lagano napravim delo koje sam crtao prethodne veceri i pustim da radi :)
i gde mi je prosao dan i šta sam radio? :)
vuki5
13. мај 2013. у 12.34
i onda gde si bio?-u svom svetu :)
šta si radio?-napravio nešto u cemu uzivam :)
i tako :)
Euridika
13. мај 2013. у 12.37
Eto ti. Ljepota. Stvaras od sitnih zadovoljstava veliko djelo. Ni Mikelandelo nije stvorio svoja djela iz jednog komada. Neko djelic po djelic :))
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.