Дискусије : Нови Сад

 Коментар
Patentiranje ideje za dizajn
kockasti
03. јул 2009. у 12.27
Imam ideju za dizajn jednog proizvoda za koji verujem da bi bile zainteresovane i velike svetske firme. Živim u Srbiji, u Novome Sadu i najlakse mi je da patetiram ovde, ali da li bi taj patent u slučaju registrovanja ovde bio zasticen i bilo gde u svetu? Kako i gde izvesti patentiranje da bude max pouzdano i neoborivo? Molim vas za pomoć savetima i sugestijama ako znate nešto o ovome, posebno ako imate i iskustva u vezi ovoga.

Castim ako uspe! :)

Hvala.
Lynn
18. јул 2009. у 01.02
Proces je malo komplikovan ali ako je ideja dobra vredi pokusati!
Treba ti detaljan opis proizvoda koji želiš da lansiras. Sto bolji i sto detaljniji opis das bolje ćeš zastititi proizvod. Ako se nekome svidi tvoja ideja trazice i najmanju rupu u onome sto si zastitio da ideju malo preradi i predstavi kao svoju. Zato moras biti precizan i detaljan u opisu svoje ideje.
Takođe, trebaju ti i skice proizvoda. Skice ne moraju biti kompjuterski i nešto preterano precizne ali da bude lepo prikazan krajnji proizvod. Kad to predas u zavod, mora da prođe neko vreme da oni provere da li je već neko patentirao istu ideju (to što proizvoda nema na trzistu ne znači da ideja nije već patentirana, zato moras biti brz). Ukoliko se niko pre tebe se nije toga setio i dobijes zeleno svetlo, imaš mogućnost izbora (koji može u velikom da zavisi od tvoje finansijske situacije posto nije bas jeftino - ili bar nije bilo!)

Da ja sad ne bih pisala čitav referat ovde, ako ti informacije zaista trebaju, ostavi svoj imeil, biće mi drago da ti pomognem, tj. prenesem ti moje iskustvo na tom polju.

Pordrav!
kockasti
18. јул 2009. у 13.00
Hvala na dobroj volji. :)

[email protected]
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Earrings?
.