Дискусије : Философија

 Коментар
Razgovori uz film i pivo - 20110907
_Halbstein_
(You don\'t know the power of t)
07. септембар 2011. у 21.06
U jednom momentu evolutivnog razvoja kod covjeka se pojavila svijest. Između ostalih pitanja koja je ta nova alatka u covjekovom samoodrzanju postavila bilo je i pitanje nastanka i pripadnosti.
Kako svijest podlijeze iskustvu, prvobitni odgovori na ta pitanja svodili bi se na za to doba covjekova razumljiva objašnjenja.
U tom periodu nastali su mnogi mitovi i legende o predacima: krokodilima, jastrebovima, hrastovima itd. da bi vremenom i iskustvom u danasnje vrijeme presudnu ulogu u odgovoru pripalo nauci.

Razvojem nauke ne znači da su mitovi i legende izgubili na svome značaju u kreiranju stvarnosti već samo da su zadobile jedno drugo mjesto i pristup u tom procesu.

Ali nauka nebi bila nauka ako nebi ljudski rod olaksavala problema i priblizavala nas jedne drugima.

U to ime i u ime svih nas koji smo na ovom svijetu nastali iz mjehurica piva pogledajmo film:

[ http://digital.films.com/play/SX29S4# ]

Nadam se da će ovaj dokumentarni film pomjeriti vidike vasih shvatanja u pozitivnom. Ako se to ne desi, ne treba tugovati jer vrijem provedeno uz pivo nikada nije izgubljeno vrijeme.

Napomena:

Jest da nije protivzakonito diskutovati trijezan, ali u cilju podizanja ove diskusije na veci nivo, bilo bi poželjno da se aktivni ucesnicu u ovu raspravu ne javljaju sa manjkom alkohola u krvi.
kockasti
07. септембар 2011. у 22.49
Ljudska vrsta još uvek sebe smatra inteligentnom i svesnom, uprskos svim mogućim krizama u svetu, uprkos niskom standardu ljudi, uprkos tome sto je planeta Zemlja dovedena u vrlo bedno stanje... Jedan od osnovnih pokazatelja je oruzje - ljudska vrsta je generalno vrlo primitivna dokle god postoji oruzje.
_Halbstein_
(You don\'t know the power of t)
07. септембар 2011. у 23.51
A, što se ti javljas trijezan? :-)

Jednim dijelom se slazem sa tvojim mišljenjem ali, uprkos svom zlu koje jedni drugima cinimo, izgleda da tako mora biti. Naravno ne do vijeka ali u ovom nasem trenutnom stanju razvoja oruzje je nužno zlo. Oruzjem smo uznapredovali civilizaciju. Osvajanjima smo omogućili razmjenu i prihvatanje raznoraznih ideja, srusili sisteme koji se nisu pokazali dobrima itd. Oruzjem smo unistili slabije i time povecali sansu za prezivljavanjem novim generacijam.

Ali, kao vrsta mi smo još uvijek sebični. Svi mi mislimo da svi mi zasluzujemo sve i da nam je svima sve Bogom dato.
Stvarnost je da je to sve moguće samo za one koji se bore za sebe.
Oni koji se predaju bez borbe osuđeni su na iscezavanje.
Revelations
(Freethinker)
09. септембар 2011. у 00.55
Kockasti, svasta.

Pa normalno da smo svesna i najinteligentnija ziva bica koje znamo.
Ti sebe možeš porediti sa svinjom i ostalim zivotinjama, ali ja mislim da sam drugaciji.

Oruzje je alat. Kao i prvi primitivni noz napravljen od kamena. Nema tu šta da se prica kako smo primitivni zato jer smo izumili oruzje. Kao i svaki drugi izum može da se zloupotrebi, a i ne mora.
SeaLion
10. септембар 2011. у 05.15
Dje si Halb vako pocrnio? Šta ima u starom kraju?
pseud
10. септембар 2011. у 07.25
Holivud je odlično prikazao Amere i njihov odnos sa natprirodnim bicima iz mitova u kako kažu relativno popularnom serijalu 'true blood'.
I gledala sam, obavezno uz pivo, vrlo je smijesno al mami na gledanje.

pozdrav halbstein, jel ovaj na slici novi neki lik u star wars :)
_Halbstein_
(You don\'t know the power of t)
11. септембар 2011. у 04.15
Foko jedna :-) pocrnila bi i ti da ti je dva mjeseca svaki dan cetrdeset i nešto.

Pozdrav pseud :-)
To sa vampirima nisam gledo. Meni to nekako neinteresantno jer ne vjerujem u te vampire. Ali zato vjerujem u Imperiju [ www.youtube.com/watch?v=Tn_95hdy6Nw ] I Imperija će jednog dana pobijediti sve i cijeli svemir će zivjeti u miru. Sve dok Imperija ne pobijedi sve u svemiru njime će vladati haos i rasulo. Svi će traziti nekakva prava i slobode a niko se neće obavezivati ni na šta. Tome semora stati u kraj.
Jedini koji to može postici je moj junak :-)
Kad sam prvi put sam otiso u kino bio je to prvi dio Zvjezdanog rata.
I nekako mi se ovaj Darth Vader svidio vise od svih drugih iako je negativac. (odma sam ja znao da je to propaganda i da oni tako u filmovima ocrnjuju one koji su u stvarnom zivotu pozitivci)
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Unicorn Gifts?
.