Дискусије : Философија

 Коментар
Vrline i mane
djavo666
27. јун 2010. у 18.50
Koji je taj kriticni momenat kada vrlina postaje mana i obrnuto?
Wakan
27. јун 2010. у 21.43
Vrlina su pravednost, plemenitost, saosecajnost a mane mrznja, bes, bezosecajnost a kriticni momenat kada vrlina postaje mana i obrnuto je rat. Mislim, ono što se cenilo vise se ne ceni a ono što se nije cenilo dobija na ceni, pa se tako vrlina zapostavlja a mana nagradjuje u obliku neke medalje za hrabrost ili nešto sl. Ovo je samo percepcija datog momenta koji trenutno odgovara vodjama ali u sustini vrlina ne može da se pretvori u manu niti mana u vrlinu, kao što ne može zlato da se pretvori u olovo ili olovo u zlato.
Seven
29. јун 2010. у 08.06
Vrline su kod muskaraca pravednost, plemenitost, saosecajnost, mrznja, bes, bezosecajnost, a kod žena mane su pravednost, plemenitost, saosecajnost,mrznja, bes, bezosecajnost :)
djavo666
05. јул 2010. у 14.44
Vidim, nema ovde 'leba, niko ništa ne misli
najveci domet je citiranje mrtvih filozofa.
Wakan
05. јул 2010. у 20.50
postoje dve vrste „citiranja mrtvih filozofa”. Jedan je bez razumevanja a drugi sa razumevanjem. Bez razumevanja je kada citiramo nešto samo da bi smopokazali svoju obrzovanost, svoje ja kao uspesno i pametno, a sa razumevanjem je kada smo citat u stanju da objasnimo i razradimo iz vise uglova. Danasnji covek je prebukiran raznim informacijama o svemu i svačemu i na taj način se stvara jedan osecaj „znam” koji u sustini samo ga ometa da dodje do pravog znanja na osnovu sopstvenog uvida. Silne informacije koje skuplja ovde-onde nisu njegovo znanje i samim tim su bezvredne ali i pogubne jer ga onemogućavaju da dodje do znanja sopstvenom glavom. Danasnji covek na psiholoskom nivou je jedna masina (poput kompijutera) programirana da samo izbacuje podatke bez razmišljanja. Sto vise podataka to smo pametniji, inteligentniji a to što ne razumemo bas najbolje o cemu se tu zapravo radi nije ni bitno, jer i onako niko to od nas ne ocekuje. Važno je da na pitanje izbacimo odgovor i zadovoljimo nasu i sujetu našeg ucitelja. Svako ko postavlja pitanja misli, a ko misli dolazi do znanja svojom glavom, postaje samostalan i odbacuje autoritete i nije pun nepotrebnih informacija i samim tim ne „citira mrtve filozofe” bez razumevanja već sa razumevanjem.
Wakan
05. јул 2010. у 21.24
„citiranje mrtvih filozofa.” Ova bi recenica u prevodu znacila citiranje mrtvih prijatelja duboke melaholije, jer „zofos” znaci duboka melaholija. Moras priznati da ovo nema veze sa Filosofijom i sa znacenjem te reci, a to je prijatelj mudrosti. Tako da :„Vidim, nema ovde 'leba, niko ništa ne misli
najveci domet je citiranje mrtvih filozofa.” ovo i ima nekog smisla sa akcentom na Z ali sa akcentom na S, njok. „Citiranje mrtvih Filosofa” sa razumevanjem ima „domet” i to sam objasnio u predhodnom postu, samo nisam mogao da ga dovrsim pa tako ova dva procitaj u kontinuitetu.
variolavera
(social psychologist)
07. јул 2010. у 03.08
vrlina: being driving force u grupi (ma kojoj)
Mana: dominantan, nestrpljiv, donosi odluke prebrzo i naprecac.

Zavisi gdje pokazete ovu karakteristiku...

Vrlina: kreativnost, improvizacija, novina
Mana: ne povinuje se pravilima, ispituje i preispituje, buni se, hoće da mijenja na svoju ruku.

E sada da raspalimo ZASTO se i KADA vrlina pretvara u manu?
njezna_zverka
(manitanje)
07. јул 2010. у 11.09
osnovni zakon funkcionisanja svega oko nas je BALANS.
onog momenta kad naše vrline krenu da rade protiv nas tad znamo da ni
vrlina nije vrlina ukoliko se krivo usmjerava.

kockasti
07. јул 2010. у 13.49
Oho, pridružila nam se jedna pametnica. Pozdrav, zverko, dobrodošla :)

Pitanje je višestruko relativno, toliko relativno da je apsurdno odgovarati.
njezna_zverka
(manitanje)
07. јул 2010. у 14.27
hej kockasti:)
nešto sam u nekom fazonu mudrovanja i analize:)

sve zavisi kako shvatas pitanje a ja sam prilično prizemna.
eto,neko dole isto rece „tok misli”..a zapravo se radi o nadovezivanju akcija..vise nego misli..

a možda sam danas malo manje skoncentrisana;)
Awake
(slikar)
08. јул 2010. у 03.19
Vrline i mane
djavo666
27. jun 2010. u 18.50

****Koji je taj kriticni momenat kada vrlina postaje mana i obrnuto?****
.
.
.

Ne postoji taj kritični momenat.

Vrline su vrline, mane su mane i to ti je to.

Ako si dobar govornik i to je ono što ti je vrlina, ta vrlina sama po sebi nikada ne može postati mana ali zato ako svoju vrlinu govorništva upotrebljavaš i onda kad trebaš i kad to ne trebaš...to ti je mana. Mana dakle, nije tvoja vrlina govorništva već ti je mana tvoja moć (ne-moć) rasuđivanja kada i kako tu vrlinu da koristiš...

Dakle, jedino u odnosu na nešto treće što nije ni vrlina niti mana i jedno i drugo mogu da postanu ono što nisu.

Awake.
Dovlaa
08. јул 2010. у 15.14
Kako je djavo postavio pitanje,ono takvo i daje smernicu za „odgovor”.Kad se tako pita onda se i pretpostavlja ono ucenje koje se vrti kroz zapadnu filozofiju,još od Platona a i ranije verovatno.
To ucenje kaže da sve nastaje iz svoje suprotnosti i tezi da predje u suprotno.Tako da su vrline(dobro) mane(zlo) jedno isto.
Zlo nije zlo,dobro nije dobro i oboje su zapravo ukinuti.Pa samim tim nema ni prelaska jednog u drugo u pravom smislu.
Mi vrline ili mane vidimo u realnom zivotu,ali same po sebi vrline(dobro) i mane(zlo) su iste,cine jedno,ne postoje.Ako su zlo i dobro isto,onda zlo nije zlo,a dobro nije dobro,pa to onda logicno vodi do novih paradoxa.I dodje se do nekih paradoksa sličnih onih kod Zenona.
Tako da pitanje kad mana prelazi u vrlinu i obrnuto,je nešto besmisleno.

djavo666
08. јул 2010. у 15.37
Nije besmisleno već je naprotiv fundamentalno.To je ono sto daje i oduzima vrednost krajnostima.Samo eto, nije Platon ništa rekao o tome pa ne umes da odgovoris.
Dovlaa
08. јул 2010. у 16.30
Šta ti cekas kad umes?Daj jednom već nam odaj tu tajnu mudrosti.
Ovako kao kurva upires na druge da su kurve.
Ti to vidis kao vrlo lak odgovor,a obično tako olako gledanje je sharlatanstvo.
Dovlaa
08. јул 2010. у 16.46
„To je ono sto daje i oduzima vrednost krajnostima”

Sama ova recenica je isto ono sto sam i ja napisao ali ti ne shvatas da je isto.
Kad sam pomenuo da su zlo i dobro isti,da onda zlo nije zlo,a dobro nije dobro,to je upravo ovo sto ti nazivas davanje i oduzimanje vrednosti krajnostima.
I daj ne foliraj se da si ti nešto originalan.Samo tvoje pitanje je cista kopija istog pitanja u zapadnoj filozofiji koje je sazvakalo bar 20 velikih filozofa i hiljade prosecnih.
I taj tvoj odgovor koji još nisam video,siguran sam da može biti samo plagijat nečeg već recenog,nečeg sto već postoji u zapadnoj filozofiji.
Možeš napisati samo nešto sto si davno naucio iz knjiga,pa si posle godina zaboravio delove,a ono sto si zapamtio sad uobrazavas da je to tvoja licna ideja.
Malo si vise iskrenosti unesi jer nismo ovde svi shabani da ništa ne znamo.
djavo666
09. јул 2010. у 06.07
Kao sto voda može da bude hladna i topla,a gde ni u jednom trenutku ne dovodimo u pitanje da se radi o vodi,tako se i o vrlinama i manama može razmišljati videvsi ih kao dve krajnosti jedne iste stvari.
njezna_zverka
(manitanje)
09. јул 2010. у 07.45
cek da ja proVam:)

kriticni momenat kad vrlina postane mana je...
kad dodjete kuci jedne veceri a djeca vam sjede na podu..jer nema kauca. vi ste ga iz svoje darezljivosti(vrlina) i nesebičnosti(vrlina)
poklonili nekoj jadnoj izbjeglici iz somalije.
tog momenta je vasa vrlina postala mana jer ste presli granicu pa vam djeca ispastaju.

:)
Dovlaa
09. јул 2010. у 16.20
njezna_zverka
(manitanje)09. jul 2010. u 07.45

cek da ja proVam:)

Možeš ti da probaš,ali to tvoje navodjenje primera jeste odlika diletanta.Svaki početnik u filozofiji služe se primerima,ali to nije filozofija.Filozofija trazi da se apstraktno izrazavas,bez primera,ako se pojmovno možeš drzati onda nije teško naći primere.

Ako glup covek nekad skapira da je glup,on onda pocinje cutati,da izgleda pametnije narodu.
Tako i djavolova cutnja deluje.
Dakle posto si djavole shvatio da ja ne znam,onda šta od mene ocekujes.Od mene nema leba po tvom pitanju,zato izvoli sam i objasni to što ti znaš a ja ne znam.

kockasti
09. јул 2010. у 17.39
djavo666
09. јул 2010. у 21.07
Obrni okreni,
opet bi ti sve na gotovo,
a onda bi mi ponovo citirao nekog
ko je nešto rekao
bog te pita kad
a sto samo blago podseca
na ovu temu...
sa poznatim komentarom
da nisam ništa rekao novo.
A i da je novo,
da to nešto vredi,
o tome bi već nešto rekao,jednom, nekad
neki stari filozof.
Ali,niko ništa ni da zucne
po tom pitanju
jer su se stari filozofi plasili da
mesaju crno i belo
vrline i mane,
pa je sve moralo biti
ili crno ili belo,
ili ga ima,ili ga nema.
Vidis,ja sam samo hteo tvoje mišljenje
tim pre sto si citao sve te filozofe
pa si valjda nešto i zakljucio
ako ne o sustini,
onda o metodu
koji može da te
indukcijom ili dedukcijom
da dovede do pravilnog odgovora,
do rešenja ove moralne dileme.
Wakan
09. јул 2010. у 22.31
sobzirom da svako ka postavljenom pitanju kreće iz svog ugla a da se predhodno nije definisalo šta je mana a šta vrlina, dolazi do zabune. Ako pretpostavimo da su vrline, nešto sa cime se slazu svi mudraci, pravednost, mudrost, umerenost a mane pohlepa, mrznja, zavist, onda ne vidim kako vrline mogu da predju u mane i mane u vrline. U cemu je „moralna dilema”? nju ima samo onaj ko još uvek nije rascistio sa sobom. Covek je koktel mana i vrlina i to nije ništa loše. Loše je da nesvesno ide za manama i na taj način misli da mu one cine dobro a da vrline podcenjuje kao nešto bezveze. U sustini ne postoje dobro i loše, mana i vrlina i sve su to samo „govorne figure” pojmovi kojima pokusavamo da kažemo šta je korisno a šta ne za zivot u zajednici u ovoj „igri senki” po zidovima. Na transcendentnom nivou ništa od toga ne postoji. Međutim, posto covek nije savrseno biće mora da „izgladnjuje” mane i hrani vrline da bi nadjacale pobedile i na taj način dobio :„moralni zakon u meni i nebo iznad mene”. Covekov zadatak je usavrsavanje sebe, u ciscenju od svega onog sto ga prlja upoznavajuci sebe. Vrline i mane pripadaju fenomenu zvanom covek ili ti „ja”. Da bi se to ja ukrotilo na nivou fenomena potrebno je govoriti mu o manama i vrlinama i šta je za njega dobro a šta ne.
Dovlaa
10. јул 2010. у 08.38
Sad neko da bi bio vickast pishe u desetercu.Kod tebe djavole je ocigledno reč o inatu,sto je česta odlika Srba,ali ja onda tako neću.
Nije meni zivota bitno da čujem tvoj stav.
Primecujem da je danas generalno kod vecine ljudi prisutna jedna pasivnost;na sve ih moras nagovarati,ubedjivati,biti sa ljudima uporan i dosadan u bilo kojoj vrsti odnosa.I ta upornost koja je često dosadna i napadna ima efekta.Ljudi reaguju tek kad im dosadis i po sto puta jedno isto ponovis.

Wakan,nismo ovde otvorili temu o tome šta su mane a šta vrline.
Kockasti,malo sam pogledoa temu koju si postirao;primecujem da ti je tamo onaj mournblade lepo odrzao slovo.
kockasti
10. јул 2010. у 15.33
Dovlaa, budeš li se pravio lud i u sledećem životu ćeš biti Dovlaa, pa ti vidi :)
Dovlaa
10. јул 2010. у 16.03
Ne pravim se da sam lud,ja sam stvarno lud.
Seven
10. јул 2010. у 16.57
Kockasti gdje si iskopao ovu temu,
ja tu kao partibrejker, odo sad da se stidim :)
Wakan
10. јул 2010. у 17.47
„Wakan,nismo ovde otvorili temu o tome šta su mane a šta vrline.” Dovla, da bi moglo da se odgovori na pitanje da li mana može da predje u vrlinu i vrlina u manu, mora kao sto sam napisao u predhodnom tekstu prvo da se dogovorimo oko toga šta su mane a šta vrline. Pa da se nebi mucili oko podele uzeo sam 3 vrline i 3 mane sa kojima se slazu mudri ljudi na svim kontinentima i izneo svoje mišljenje i pokusao da ga objasnim. Znaci vrlina ne može da predje u manu a niti mana u vrlinu a ako postoji neko drugo mišljenje rado bi ga čuo, pod uslovom da postoji neko obrazlozenje. Kako vrlina može da se pretvori u manu i mana u vrlinu? Ako vrline i mane gledamo kao 100% ciste, kao dve krajnjosti onda do prelaza iz jedno u drugo nema. Covek sledeći vrlinu sebi a ni drugima ne nanosi zlo, dok sledeći mane nanosi zlo i sebi i drugima. Zajednica koja sledi vrline stvara harmoniju u drustvu a sledeći mane rasulo i haos. Najbolji primer je danasnja Srbija. Zapostavljajuci vrline (pravednost, mudrost, umerenost) i negujuci mane (mrznju, pohlepu,zavist) stvoreno je jedno rasulo u zemlji u kojem se forsiraju mane, znaci pohlepa itd. i u kome se maksimalno radi na tome da se vrline iskorene i stvaraju buduce generacije utemeljene na manama. Znaci nije doslo do prelaska vrlina u mane, već su mane nadjacale vrline. Pravednost je i dalje pravednost a mrznja i dalje mrznja.
djavo666
10. јул 2010. у 17.58
Wakane vidim da se trudis pa je red da ti nešto odgovorim.(tek toliko da nacnem temu)Mada mi je posle deset postova bilo jasno da je mrka kapa.
Te sve vrline koje pominjes: Hrabrost,skromnost, postenje tamte vamte
to su sve vrline sluge prema gospodaru.Gospodar daje vrednost svim tim osobinama koje ga cine sigurnim u slučaju da se njegov zivot i bogatstvo nadju igrom slučaja u rukama njegovog podredjenog.Na isti način se može posmatrati i ambicija koja je vrlina sve do momenta kada sluga gonjen svojom ambicijom pozeli da bude gospodar.Od tog trenutka ona postaje mana i može joj se dati neko drugo ime.(mada se radi još uvek o istoj osobini)
Sve te skromnosti,umerenosti,odanosti i poslusnosti nikad ne bi donele ništa da su se primenjivale na sve ljude koji imaju talenta (kao na primer Tesla)od kojih se bas naprotiv ocekivalo da za dobrobit cele ljudske vrste,ne budu skromni već da naprotiv idu do krajnjih granica svojih mogućnosti.
djavo666
10. јул 2010. у 18.26
...ili još jednostavnije receno,
odnos između sluge i gospodara,
vrline i mane...
Ko puno radi, treba mu puno i platiti.
To bi bilo neko pravedno rešenje u kome nema
ni vrline ni mane, već cista matematika.
Ali...gosodar je gramzivo biće.
Zato gospodar trazi slugu koji je skroman
i koji će puno da radi a kome će malo ili ništa da plati.
Samo, niko nije blesav da to prihvati na duže staze.
Zato je gospodaru sem skromnosti
potrebna i odanost.
Te dve vrline će da uzdize do nebesa
da bi njima pokrio svoju gramzivost.
Itd, itd, bla blabla bli blibli.
Tako sve te vrline bajne
mogu da ti naredjam jednu uz drugu
jer one i služe
jedna drugoj kao stake
a sve u cilju
sebičnosti,gramzivosti pohlepnosti...
gospodara.
Wakan
10. јул 2010. у 20.01
nemas ti djavole veze sa Filosofijom. Samo si još jedan od emancipovanih koi misle da nešto znaju a ustvari su sledbenici demagogije novog svetskog poredka. Ti ne razmišljas svojom glavom već sledis tudju ideju i pripadas grupi kojoj dupe pluta po povrsini. Ali šta drugo i ocekivati od jednog filoZofa osim jad i cemer. Navodis ambiciju kao manu i vrlinu, pa ajde da vidimo. Ambicija kao reč predstavlja zelju za nekom vrstom uspeha. Znaci samim tim u sebi ima antagonizam, rivalitet, sukob, borbu, a sve to vodi do nezadovoljstva, razocarenja, zavisti, mrznje, pohlepe, ratova, znaci po ovome ispada da je ambicija mana i da sa vrlinom nema ništa. Reč ambicija ne može nikako da se poveze sa pravednost, umerenost, mudrost ali može sa, kao sto smo videli, pohlepom, mrznjom, zavist. Mudri ljudi iz naše proslosti nisu slučajno se slozili u podeli na 3 vrline i 3 mane već su znali šta su pricali a to što nakon 2000-3000 godina neko još uvek ima poteskoca oko razumevanja je tragicno i pokazuje na kom je nivou drustvo danas. Biti glup, bogat, jak je danas „in” a biti umeren, pravedan, je „aut” iz prostog razloga sto tu nema leba, kao ti kažeš. Drugo, gde se uhvati bas za Teslu? kolko ja znam covek je bio „skromnosti,umerenosti,odanosti i poslusnosti” i nije bio vodjen ambicijom već vrlinama. „To bi bilo neko pravedno rešenje u kome nema
ni vrline ni mane, već cista matematika.” Ovde se najbolje vidi tvoja zbunjenost. Kažeš PRAVEDNO rešenje a zatim:„u kome nema ni vrline ni mane”. Zar pravednost ne rekosmo da je vrlina? Kako onda može da postoji PRAVEDNO rešenje „ u kome nema ni VRLINE ni mane”?
Awake
(slikar)
11. јул 2010. у 00.27
djavo666
10. jul 2010. u 17.58

****Te sve vrline koje pominjes: Hrabrost,skromnost, postenje tamte vamte
to su sve vrline sluge prema gospodaru.Gospodar daje vrednost svim tim osobinama koje ga cine sigurnim u slučaju da se njegov zivot i bogatstvo nadju igrom slučaja u rukama njegovog podredjenog.****

.
.
.

****Te sve vrline koje pominjes: Hrabrost,skromnost, postenje tamte vamte
to su sve vrline sluge prema gospodaru.****
.
.
.

Đavole, tvoje razumijevanje istine o ovim osobinama je veoma iskrivljeno.

Očigledno je da si se postavio u jednu tačku iz koje ti sve baš tako izgleda.
Ta tačka je Ubjeđenje da sve što postoji (kao IZRAZ Sebe) teži ka iskorištavanju drugih za svoje 'dobro'.

Prvo što ne razumiješ je 'Šta je to što je uistinu dobro' kako za pojedinca tako i za kolektiv...

Tvoje izlaganje govori da ti umiješ da 'razmišljaš'...ali nije li to osobina svih nas...ljudskih Bića.

Razmišljanje samo po sebi nije nikakvo dostignuće jednog čovjeka, to je ono što se dešava i 'najglupljem' i 'najpametnijem' čovjeku.

Ti si se eto postavio u tačku iz koje sve izgleda da je stvoreno kako bi jedan koji ima ambiciju da živi 'dobro' mogao to ostvariti samo onda kada kao način tog doživljaja izbere NE-Svjesnu akciju, dakle kada jedino vidi cilj a sredstva ne bira kako do tog cilja da dođe.

Znači li to da bi i ti, ukoliko ti se ukaže prilika, porobio narode, kažnjavao ljude koji neće da te slušaju, ubijao one za koje MISLIŠ da treba da ti služe a ne služe.

Sve mi se čini da bi ti to veoma lako prihvatio kao svoju stvarnost.

To je zaključak koji se meni nameće, ne zato što želim da te svrstam u NE-Svjesne, već zato što tvoje riječi tako kažu.

.
.
.

****Gospodar daje vrednost svim tim osobinama koje ga cine sigurnim u slučaju da se njegov zivot i bogatstvo nadju igrom slučaja u rukama njegovog podredjenog.****
.
.
.

Gospodar daje vrijednosti svemu što gospodar misli da služi ostvarenju njegovih ciljeva, DA.

Da li to znači da mi, koji nismo i ne želimo da dijelimo njegovu realnost, ne želimo da postanemo 'Gospodari', NE ZNAMO šta su istinske vrijednosti Življenja?

Da li to znači da ćemo i mi, ukoiko se dokopamo mogućnosti postati ISTI sa 'njima'???

NE.

Ja već jesam gospodar...gospodar svojih iskustava i...koristim druge da dosegnem do svog cilja (doživljaja Sebe) ali 'drugi' nisu sluge kako ih ti navodiš već su drugi sluge po svom izboru, po našem zajedničkom dogovoru, kao što sam i ja sluga SVEMU i SVIMA sa kojim dožem u dodir.

Kada ja gospodarim sobom, moj cilj je harmonija koja jedino može da se postigne bezuslovnim davanjem...SVAKOG JEDNOG VVAKOM 'DRUGOM' JEDNOM.

Awake.
Dovlaa
11. јул 2010. у 02.22
Wakan
10. jul 2010. u 17.47„Wakan,nismo ovde otvorili temu o tome šta su mane a šta vrline.” Dovla, da bi moglo da se odgovori na pitanje da li mana može da predje u vrlinu i vrlina u manu, mora kao sto sam napisao u predhodnom tekstu prvo da se dogovorimo oko toga šta su mane a šta vrline. Pa da se nebi mucili oko podele uzeo sam 3 vrline i 3 mane sa kojima se slazu mudri ljudi na svim kontinentima i izneo svoje mišljenje i pokusao da ga objasnim. Znaci vrlina ne može da predje u manu a niti mana u vrlinu a ako postoji neko drugo mišljenje rado bi ga čuo, pod uslovom da postoji neko obrazlozenje. Kako vrlina može da se pretvori u manu i mana u vrlinu? Ako vrline i mane gledamo kao 100% ciste, kao dve krajnjosti onda do prelaza iz jedno u drugo nema. Covek sledeći vrlinu sebi a ni drugima ne nanosi zlo, dok sledeći mane nanosi zlo i sebi i drugima. Zajednica koja sledi vrline stvara harmoniju u drustvu a sledeći mane rasulo i haos. Najbolji primer je danasnja Srbija. Zapostavljajuci vrline (pravednost, mudrost, umerenost) i negujuci mane (mrznju, pohlepu,zavist) stvoreno je jedno rasulo u zemlji u kojem se forsiraju mane, znaci pohlepa itd. i u kome se maksimalno radi na tome da se vrline iskorene i stvaraju buduce generacije utemeljene na manama. Znaci nije doslo do prelaska vrlina u mane, već su mane nadjacale vrline. Pravednost je i dalje pravednost a mrznja i dalje mrznja.

Wakane,ovo je tvoje zdravorazumsko,opet sa primerima.Ali to nije filozofija,tako da ne znam šta bih na ovaj post rekao vise.

Djavo opet kao neka žena u desetercu me ogovara da sve nešto želim servirano na gotovo.Kad sluzam žene kako se ogovaraju,najcesca im je recenica „ona je dosla na gotovo,oce sve servirano da ne mrdne ni dupetom”.
Seven
11. јул 2010. у 06.01
Pojmovi mane i vrline tj. dobro i zlo postoje u biti, sklopu svakog covjeka.
Mana postaje vrlina ili ostaje mana tek u relaciji sa drugim covjekom,
u odnosu na spoljni svijet. Ne postoje mane i vrline naroda, postoji samo osjecaj zajednistva, idejna neobezglavljenost, osjecaj dobrog i
napretka nad zlim, a u svojoj krajnosti taj osjecaj zajednistva se može pretvoriti u genocidnost i zlo tog naroda nad drugim narodom. Srpski narod u ovom trenutku nema ideju vodilju, nema za šta da se uhvati.

toplap
(Neumorni)
11. јул 2010. у 08.49
Lepa tema - mnogo mudrovanja i povrh svega svadje...

Neka svako od vas procita to što je napisao...

... i sam će znati šta je vrlina ili mana!
Seven
11. јул 2010. у 12.58
Ustvari kad razmislim, srpskom narodu se u ovom trenutku nude samo
necastive ideje. Ako recimo jedna rumunska ili turska kinematografija je u stanju da iznese i stvori normalnu ljudsku pricu Srbi se vredno takmice i u filmovima ko će još vise popljuvati i unakaraditi srpsku stvarnost.
Citajuci blogove i kolumne po novinama,sajtovima ljudi se nadmecu ko će napisati vece bljuvotine; sa nakaradnim tumacenjem stvarnosti se nestvorena, pozitivna covjecanska energija baca u nove dublje propadajuce krugove. Ako se slozimo da postoje prirodni zakoni onda sveopstom mracnjastvu pridodavati tudje i svoje mrakove znači da smo Svi skupa još dalje od svjetlosti.
D_T
(%)
18. јул 2010. у 06.08
No, da se vratimo na temu,.. koji je taj kriticni momenat kada vrlina postaje mana i obrnuto?

Kriticni momenat kada vrlina postaje mana i obrnuto je, i u jednom i u drugom slučaju, kada nestane svesti o sebi,.. nestanak svesnosti. Tada vrlina postaje mana, i mana postaje vrlina...

D_T
(%)
18. јул 2010. у 06.20
(ideja vaskrsenja)
toplap
(Neumorni)
21. јул 2010. у 04.13
T_D,

Postovani nepoznati Gospodine,
molim Vas,
da meni, neukom i sve kako hocete da me imenujete,
objasnite:

VASKRESENJE!

Zahvalan - Neumorni!
D_T
(%)
24. јул 2010. у 04.20
postovani gospodine Toplap, u tom smislu nisam ni ja sve bas tako uk, da tako kažem, jer o vaskrsenju znam samo tek iz iskustva. (ne znam tačno šta oni to tamo rade), ali to ti je kao kada ti svaka celija (ponovo) nanovo ozivi, (odjednom), i (ti) postanes deo te takozvane „5. dimenzije” (ne kolone molicu lepo, dimenzije kažem, velim,) i pocnes da radis (te) obične male stvari,.. i sve sto ti padne napamet...
D_T
(%)
24. јул 2010. у 08.57
...zaposednuo sam i ovu temu, pa ko' velim, možda i malo muzike,.. još da i ne mari...

http://www.youtube.com/watch?v=puSkP3uym5k

hakermaher
(Master Yoda)
01. август 2010. у 02.18
Da li može neko ko je hrišćanin da razmišlja bez uticaja hrišćanstva na njegovo rasudjivanje? Pa makar to bile samo ideje. Samim tim kad se spominje „vaskrsenje” kao ideja, otvara se potpuno nova tema za diskusiju. Zato je Blagoja odma i upitao da mu objasni šta podrazumeva kad kaže: „ideja vaskrsenja”

Nouri
01. август 2010. у 05.26
Pa, ima fizicko i ima spiritualno telo. Fizicko telo, koje je tvoje, tvoj je duh na Zemlji. Zivo je, i ograniceno samim sobom. Spiritualno telo koje je na „Nebu”, multidimenzionalno je i nije ograniceno nicim.
Sad, postoje stanice na Zemlji. Tako su postavljene. Kada jedno takvo telo dodje u dodir sa jednom takvom stanicom, i njenim poljem, tada dolazi do tog takozvanog „spoja” između ta dva tela, u kom se ono, jedno u drugom, i jedno sa drugim, uzajamno anihilise (spiritualno telo već je anihilisano u Apsolutu), i tek tada dolazi do tog takozvanog vaskrsenja, iliti pojave tih i takvih, iliti takozvanih, „Bozanskih” osobina ili atributa...
Dovlaa
01. август 2010. у 09.09
Hakeru opet nešto kakish.
toplap
(Neumorni)
01. август 2010. у 10.00
Nouri,

Ja sam još na Zemlji - planetu i nikad nisam bio u nebesa... Osim avionom... Obično se držim mudre pouke:

„Uvek sa idejama koracaj zemljom, a mislima među oblacima...”

Nouri, imaš ti valjda neko blazeno iskustvo... Možda si bio na nekom simpozijumu ili naucnoj raspravi...

Molim te, u ime tvog Boga, da mi lepo napises/ispricas to što si naveo?

Odakle si to naucio...

Prenesi nam svoje iskustvo...

Tvoje ili nekoga drugog pa ti je SMS poslao poruku sa „onog” sveta o tome sto iznosis...

Ima nas svavakvim koji nemamo nikakvo iskustvo!

Hvala na Tvojoj dobroj volji!
Nouri
01. август 2010. у 10.10
kockasti
01. август 2010. у 11.54
Nouri, oba odgovora su ti brilijantna. Two thumbs up! :)
toplap
(Neumorni)
01. август 2010. у 12.57
Hvala na odgovorima!

Odgovor prema akumuliranom znanju...

... nisam ovde da poducavam!
Nouri
01. август 2010. у 22.53
Pa da, toplap, ovo ionako nije nasa tema... :)

http://www.youtube.com/watch?v=aEfnEusW-NM&feature=related
Nouri
01. август 2010. у 23.17
Nego, ono sto me muci, da li ti znaš nešto o tome, ili neko drugi, možda, (u ovom ili bilo kom drugom vremenu), a to je, kako (to) postati plemenit?
toplap
(Neumorni)
02. август 2010. у 01.54
Osnova demokratije:

Pojedinac može raditi šta god hoće - ali to što radi ne sme smetati drugome...

OVDE:

Pisi sto god hoćeš - ali sadrzaj ne sme vredjati nikog od ucesnika na Forumu...

Mislim da smo se razumeli?...

analitico
(karikaturista)
20. август 2010. у 02.09

27. jun 2010. u 18.50Koji je taj kriticni momenat kada vrlina postaje mana i obrnuto?

=================

porobim banku i SVE pare podelim sirotinji (mana postane vrlina)

otmem sirotinji i podelim bogatasima - DUPLA MANA :)

spasem utopljenika, pa ga obesim da se susi. (vrlina postane mana)

nezenja spase krasnu devojku pa je da drugome za ženu. ??? hm..
za ovo bi se moglo reći da je vrlina + vrlina, a „zli” jezici bi rekli da je nezenja derpe ili poluidiot.

ps
vidim da ste mnogo ozbiljni, pa -rekoh- da malo olabavimo. :)
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Keychain ?
.