Дискусије : Бизнис

 Коментар
Uzgoj Zaba
Hardworker
(sve pomalo)
20. април 2011. у 15.09
Da li neko zna koje su kod nas dobre vrste zaba za uzgoj i ima li već neka farma, evo procitah clanak kako zabari kradu zabe kod austrijanaca i da prodaju par bataka za jedan euro:

Italijani tamane austrijske žabe

Iako im prete kazne i do 3.600 evra, lovci na žablje batake iz Italije redovno dolaze u Austriju i na najsuroviji način tamane na hiljade žaba koje su laka meta uz ograde pored lokalnih drumova.

Austrijske vlasti ustanovile su da već nedeljama u tu zemlju dolazi sve više lovaca na žabe iz Italije.

„Oni dolaze čak i autobusima”, kritikovao je Bernhard Gutleb, šef odeljenja za zaštitu životne sredine vlade pokrajine Koruška.
Zabe-u-kofi.jpg
Žabe koje volonteri u Austriji prebacuju preko drumova i puštaju

Italijani, koji u većem broju dolaze u austrijsku pokrajinu Korušku, love braon žabe duž ograda koje su postavljene za zaštitu žaba od automobila na putevima, a zatim ih prokrijumčare nazad, do italijanskih trpeza.

„Sada su te ograde postale omiljeno mesto lovaca na žabe”, naglasio je Gutleb.

Jedanput dnevno dolaze volonteri, pokupe ih i puste na drugoj strani druma. Međutim, „Italijani krenu u akciju pre nego što se pojave volonteri”, navodi agencija AP.
zablja-ograda.jpg

Žablji bataci su širom sveta traženi delikates. Tako do jedne milijarde žaba godišnje dospe u lonce, a najveći potrošači su Italijani, Francuzi, Belgijanci i Portugalci.

Oko 250 miliona tona žabljih bataka godišnje pojedu ljubitelji ovih specijaliteta.

„Za dva žablja bataka lovci na žabe dobiju po jedan evro”, objasnio je Gutleb, ukazujući da je to unosan posao.

On je dodao da se koriste samo bataci, dok se ostatak tela baca, a metoda ubijaja je mučenje životinje, jer im se noge jednostavno iščupaju ili odseku.
zablja-ograda-2.jpg

U Austriji su žabe zaštićena vrsta životinja. „Njihovo prikupljanje ili ubijanje je zabranjeno”, podseća Gutleb ističući da zakon predviđa kazne i do 3.650 evra za one koji budu uhvaćeni sa batačićima u kofama.

Međutim, do sada nije uhvaćen nijedan lovac, niti je osuđen.

„Naši službenici na žalost nemaju pravo da uhapse nekog. Mi možemo samo lovce na žabe upozoriti da je to kod nas zabranjeno”, rekao je on dodajući da se ne radi o nekakvoj šali, već da je lov na žabe postao problem.

Prema podacima neprofitabilne organizacije za zaštitu žaba „Save The Frogs”, gotovo jedna trećina od 6.485 vrsta žaba, koliko ih postoji na svetu, na je ivici opstanka.

Info sa sajta RTS-a
Business_USA
(Business)
23. април 2011. у 22.59
„Italiani najeli se macke pa sad hoće od Srbije pljacke” Uvjek se sjetim djedini reci, koji je bio poznat četnik
zajebaovek
28. август 2011. у 11.55
asd
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Necklaces?
.