Дискусије : Родитељи

 Коментар
Deca i obaveze..
peancic
11. мај 2011. у 18.20
pozdrav svima!Ima li neko od vas problem sa detetom koje ide u muzicku skolu,a uopste ga ne interesuje vezbanje instrumenta kod kuce?Moj sin ide u Muzicku skolu,instrument uzima samo kad ima cas,znaci,nikako ne vezba kuci.Lepo sam predlozila da se ispise iz skole ako ne želi ići,tad je nastala drama kako ne želi prestati.Skupo je,a kad vidim kako se trudi dodje mi muka.Razgovor nije pomogao,prazna obecanja da će vezbati i preklinjanje da ga ne ispisem..Ucitelju je bitno da ima određen br.dece,uvek je kao zadovoljan..kad su priredbe,moj sin ne želi ucestvovati i ucitelj kaže da je to u redu ako ne želi.Da li neko ima sličan problem,kako postupate?
six_feet_under
11. мај 2011. у 22.42
Odmah da se izvinem sto ću „odgovoriti” na tovoje pitanje, pitanjem. A da li je dete zaista talentovano?? Kako mu to zaista ide? Da li voli taj instrument? Svira li pred drustvom (kad su zabave) ili vikendom kad je opustena atmosfera ili iskljucivo i samo dok traje cas i nikad vise??? Koliko ima godina? Stvarno izvini ali mislim da nije dovoljno informacija u uvodnom postu da bi mogli da uopste i pretpostavimo šta bi mogao biti razlog a još manje kako da se postavis. Elem...ja nemam dete koje ide u muzicku skolu ili svira instrument, ali sam se ja većinu svog zivota bavila stvarima usko povezanim, ali ne konkretno sviranjem muzike (mada je muzicko obrazovanje bilo izuzetno bitan momenat!)tako da bih možda mogla nekako i da pomognem ili makar pretpostavim o cemu bi moglo da se radi jer sam lično prolazila kroz razne faze...od „pa svi su bolji od mene, sto da se blamiram javnim nastupom” do NARAVNO „ja sam super i bas mi prija da nastupam” pa onda do ne verovatnih opsesija vezbanjem itd. da sad ne dužim bezveze. Ako može malo opsirnije! Uglavnom, nije ništa ne obično po mom skromnom mišljenju i resivo je...samo polako. Pozdrav!
peancic
13. мај 2011. у 07.09
hvala za komentar,vidim sad ea nisam godine napisala..Ima deset godina,drugu godinu ide u Muzicku skolu.Apsolutni sluhista,prvu godinu je rado svirao kuci,znalo se desiti i vise puta dnevno sam da uzme i vezba.Prvu godinu su imali koncert,odličan bio.Ove godine druga prica,samo pred cas uzme par minuta da provezba i to je to.Ne forsiram uopste,ako ne želi može prestati.Međutim,kad pomenem da nije u redu da vezba samo pred cas par minuta i ako ne želi dalje da uzme nešto drugo,nastaje tuga i plac.Ne razumem uopste,on ne želi govoriti o tome nerviram ga.Imali su opet koncert,on jednostavno nije zeleo da nastupa bez obrazlozenja zašto.Eto tako...to me izluđuje,da li je krenuo rani pubertet ili šta već ne znam ni sama.
six_feet_under
13. мај 2011. у 11.44
Hm. Deset godina, možda jeste neki rani pubertet malo...Nego jel se možda nešto tamo promenilo znatno od prošle godine? Jel mu isti profesor? Ili se nešto promenilo u kuci? Pazi za ovakve stvari jako je važno za ucenika da ima postovanje prema profesoru, da ga vidi kao nečemu cemu tezi, da želi da ga impresionira, u ovim godinama onaj ko ga uci treba da mu bude „idol”, ali i taj „idol” mora da zna pravilno da se postavi, ako ga preterano hvali,ne valja nikako, sve i da je tvoj sin najbolji muzicar ovog sveta, ali ne ni stalno da kudi itd. Nego sve u stilu da ima tu još i još da se vezba...da sad ne bih ja duzila o nastavnim metodama, mada znam tačno šta kod mladje dece pali jer sam im jedno vreme i predavala. Nisam sigurna koliko ovo sve traje, moguće da je samo neka prolazna faza, neko povlacenje u sebe da bi posle „osvanuo nov”. Ako je relativno kratak period u pitanju, ja bih za sad malo pustila, i 'oladila, ne bih mu govorila ni vezbaj ni ne vezbaj da vidim dokle će, a naravno uvek i ponovo mu daj do znanja da ako ima bilo koji problem da može da ti se obrati, ali nemoj insistirati, i naravno pomno prati i posmatraj. moguće da je nešto totalno jednostavno u pitanju a detetu se čini ogromno. Inače pricaj malo i sa tim profesorom, propitaj ga malo, i ako imaš sanse da odgledas makar jedan cas, možda da tvoj sin i ne zna, bilo bi dobro, da vidis razliku tamo i u kuci, i da li je uopste ima. Da li se promenio i u drugim stvarima? Da ga ne tisti nešto sasvim peto pa se odrazava eto ovde? I na kraju kakvi su rezultati? Jel dobija dobre ocene? Samo strpljivo, za ovakve stvari treba jako puno strpljenja i razumevanja za onog ko se njima bavi, svi prolaze kroz slične ali u sustini vrlo razlicite i individualne faze. Takođe jako je bitna stvar sto klinci u stvari ne kontaju stvarno zašto je toliko bitna vezba, i da će se sav taj trud ispalatit, vecina njih misli da je dovoljno to što se odradi u skoli, i ne kapiraju da je to u sustini način i stil zivota, da samo ako si skroz u tome, jedino tad vredi, to nisu stvari kojima se neko bavi „rekreativno”, nego zato što je talentovan,i zato što voli a svi znamo, talenat 1% sve ostalo je RAD.Nadam se da sam iole pomogla, i sretno!
curice
(trazim informacije)
13. мај 2011. у 19.25
Sad ću i ja sa pitanjima,ali...gdje živite? i koji instrument svira djecak? na koji način ga poducavaju? da li uci solfedjo i instrument uporedo ili ga samo nastavnik instrumenta poduci i notama?
OGROMNA je razlika u muzickom obrazovanju kod nas i ovdje u USA.
eto ako možeš još nešto dodati o tome kako izgleda taj njegov cas, koliko često ide...

peancic
16. мај 2011. у 04.51
Zahvaljujem na komentarima,
živimo u Svajcarskoj,dete svira gitaru.Nije skola kao kod nas,ide jednom sedmicno i od ucitelja na casu uci sve.Nema posebno casove solfedja,niti skupnog muziciranja kao kod nas.Cas traje 30 min.
Sa profesorom sam razgovarala,on je zadovoljan...Iskreno,ne znam cime je zadovoljan,kad čujem kako zvuci tih par minuta pred cas,prakticno ne prepoznatljiva kompozicija:-)
Pusticu još neko vreme,do kraja ovog semestra pa ću videti da li će biti poboljsanja.
Rekla sam da ga neću napominjati da vezba,ali do kraja semestra ću pratiti kako radi,i ako kažem da vise neće ići,neće vredeti suze niti bilo kakvo ubedjivanje.Danas je jako teško finansirati svako dodatno skolovanje,ako nema truda i nekih rezultata za mene je to cisto bacanje novca.Kako trenutno vidim ovu situaciju s njim,mislim da im je u skoli,u drustvu „cool” da se svira neki instrument i da vise zbog toga neće da odustane.
Sacekacu još malo sa definitivnom odlukom...bilo bi mi zao da prestane,jako je lepo znati svirati neki instrument i znam da bi mu to znacilo kasnije.Priliku ima,na njemu je ostalo...
Maka541
16. мај 2011. у 14.29
Ovo je kao da je opisana moja cerka :) Iste godine, samo drugi instrument. Prošle godine je bas uzivala u sviranju a ove samo malo pred cas je vezbala ako i to. Ona međutim voli da svira na koncertu javno. Pošto se koncert priblizavao a ona je slabo vezbala rekla sam joj da definitivno sledeće godine neće ići. Tada je plakala i ubeđivala me je da opet ide. Ja sam joj postavila uslov da će ići sledeće godine samo i samo ako svaki dan svira bar malo do kraja juna. To je bilo pre mesec dana i stvarno je pocela da svira svaki dan uz moje podsecanje. Tu kompoziciju za koncerst svira svaki dan po 5 do 10 puta i neverovatno kako je napredovala. Možda zvuci strogo ali ja uopste nisam nešto stroga mama ali ovde je preslo sve mere.
Tetrozder
(repic za uzinu)
16. мај 2011. у 16.42
Melodija motivise djecu da sviraju iznova! Ako je ove godine ucitelj napravio paln sa melodijom koje ne odgovara djetetu, koju dijete nerado slusa onda neće ni vjezbati. ucitelji se ponekad koncentrisu samo na tehniku zaboravljajuci da je melodija ono zašto svi žele da sviraju instrument.

Promjenis melodiju, zatrazis da zajedno ucitelj i dijete pronadju nešto sto im odgovara pa ćeš da vidis kako će da svira.
LeaDiKaprioПорука негативно оцењена. Покажи

LeaDiKaprio
(shumska)
17. мај 2011. у 11.58
Ja ne razumem šta mama ovog deteta sa gitarom hoće. Jel znaš šta bi ti htela od deteta, od muzike, sviranja...?
Da li ti njega spremas da bude virtuoz? Ili ti je bitno da nauci da svira instrument? Ili hoćeš da bude sa drustvom, pa koji god da je razlog?

Šta mali hoće? Zbog čega ide na casove? Zbog drustva?

Pogledaj šta ko hoće od vas dvoje pa pokusajte da uskladite.

Ja sam moju decu slala na šta god su hteli da idu. To se menja, danas je tenis ili plivanje, posle je bio sah, pa flauta/klavir, zatim balet/folklor, ma trista cuda. Nikada nisam insistirala da se na nešto ide ili da se na nešto ne ide. Kad vidim da su izgubili volju pitam jel ovo sad to ili hocete još?

Uvek sam ostavljala deci da sama izaberu šta hoće. Njihov je zivot, njihova interesovanja. Iz mog iskustva (moji roditelji su bili kao ova mama ovde: ako ides na nešto moras biti najbolja u tome) ambicije roditelja znaju da ubiju lepotu bilo koje aktivnosti.

Moje iskustvo takođe je da se kroz razna interesovanja deca razvijaju i sazrevaju. I lepo je kada donose kuci priznanja, diplome i plakete, ali to nema STAVRNU vrednost. Eno ih sad skupljaju prasinu po kuci, premestamo ih sa police u fijoku i nazad. Ono sto je PRAVA vrednost na tim aktivnostima je da nauce da se druže sa ostalima, da nauce da se takmice, da prihvate poraz i da se raduju pobedi. Da sazrevaju kroz razlicite aktivnosti.

Deca su razlicita i pre ili kasnije se u njima probudio takmicarski duh i zelja da postignu najviše, da skoce najdalje, sa sviraju nalepse. A ja sam sve vreme uz njih da ih PODRžIM a ne da ih GURAM.

Ogromna razlika.
serafinapekkala
(vestica)
17. мај 2011. у 17.15
lepo je sve to i moja deca su bila takva, birali instrumente svirali, vezbali nisu vezbali..svirali u orkestru, solo ali ja nisam nikada dozvolila da se nešto prekida tek tako...svaki put pre nego sto su zapocinjali nešto dogovarali smo se da moraju da istraju barem 3 godine...ili da ne pocinju...kada su nailazile krize uvek sam ih podsecala na nas dogovor...suprug i ja smo ih razvozili i taksirali a oni su morali da vezbaju
CikaBrkica003
(Student)
17. мај 2011. у 23.16
Lea ja se delimicno slazem da dete proba sve sto želi da proba ali problem je da dete mora da kaže dobar razlog zašto oce, zašto neće ne moze malo vamo malo tamo kao to se može jer se može ali ustvari ne moze jer mnogi nemaju $$ osim ako si pun $$$ kao brod i dosta zivaca. Pa im to dodje kao zabava i misle da $$$ se beru na drvecama i to u njihovim glavama jer dete ko dete nezna šta je rad, šta je zivot a šta je $$$. Ako je dete nezainterestovano u ono sto je hteo da radi mora da kaže zašto i koji razlog neće da radi jer $$$ se ne bere na drvecima i livadima. Simple as that ako oce da ide a neće da radi onda nema potrebe da se baci $$$ kako dete oce da ide a neće da radi.

Pozdrav
LeaDiKaprioПорука негативно оцењена. Покажи

LeaDiKaprio
(shumska)
18. мај 2011. у 04.43
Naravno da imaju dobar razlog, to se podrazumeva. Nisam uopste ulazila u razloge i nacine na koji se utvrdi gde će da idu. Međutim, kao sto svi znamo i sto smo svi iskusili, ono sto je danas od sustinske vaznosti pogotovu iz decijeg ugla gledanja sutra je nevažno a prekosutra zaboravljeno. Čini mi se da se ovaj deo totalno zaboravlja na ovoj diskusiji a to je da deca često menjaju mišljenje i da je to deo odrastanja. Ne samo deo odrastanja nego ZNAK da se raste i sazreva.

I druga stvar: pare. Sve kosta. Svejedno je da li idu na muziku ili na kosarku, tenis ili pljuvanje u dalj. Sve kosta. Tako da sa finansijske strane kad odlucis da ima para za vanskolse aktivnosti ne znam kakve veze ima da li dete bude na jednom ili na deset razlicitih programa.

Takođe smatram da je finansijski deo price nas problem a ne deciji. Naravno da se ne treba razbacivati, međutim stavljati pare kao prvu i najvazniju stvar je stavljati svoj problem ispred decijeg.

Konkretno receno ako dete neće vise da ide na sah, na primer, jedan način je da mu se kaže „nema smisla vise da ides jer nemam nameru da placam nešto što ne volis” a drugi „ako ti se to više ne svidja možda bi hteo da napravis pauzu ili da izaberes nešto drugo. Mnogo je bolje uloziti vreme i novac u nešto sto te vise zanima i predstavlja za tebe vece zadovoljstvo”.
peancic
18. мај 2011. у 06.13
Probala sam i to Lea,ako ne želi to da uzme nešto drugo...ne želi da razgovara o bilo cemu drugom,jednostavno hoće gitaru i ne želi prestati.A rezultat evo vise od 10 meseci nikakav.I ono sto je znao da odsvira kako treba zaboravio je.Ne radi se uopste o ne postovanju karaktera deteta ili nekom maltretiranju.Dobro su mi poznate promene u odrastanju,isto tako ne želim da bude neodgovoran kad poraste.Deca znaju biti jako bezobrazna ako im se pusti da rade ono sto žele.Ako se pusti sad za Muzicku,kasnije će tako i skolu i ostalo zapostavljati.
Jednostavno nekad ne znam kako da postupim,da rezultira uspehom.
LeaDiKaprio
(shumska)
18. мај 2011. у 06.58
peancic, moji komentari jesu na tvojoj temi ali se ne odnose uvek svi na tebe. naravno da mi je poznata roditeljska dilema koju imaš i sama sam bila na tom mestu hiljade puta. nezgodno je za nas roditelje sto mnogo puta tapkamo u mraku i nema 100% sigurnog uputstva ni pravila za odgoj naše dece.

možda je problem u nacinu na koji definises „uspeh”? možda je ono sto ti hoćeš od sviranja jedno a šta hoće sin drugo? ako necete istu stvar nije cudo sto postoji konflikt.

kada se nađemu sličnoj situaciji a pre nego sto pomerim s pamecu na temu koliko će (recimo) los performans na instrumentu da utice na globalnu propast mog deteta na zivotnom planu - zapitam se sledeće. da li je bilo sličnih situacija? kada mi se cinilo da je nešto od tako velike, velike, vaznosti? skoro pa pitanje zivota i smrti. pa je za dan, dva, mesec, palo u zaborav?

i druga stvar koja mi pomaze da sagledam stvari iz drugog ugla je uvek: da li je ovo moje dete dobro? da li je zdravo, veselo, druzi li se sa dobrom decom, da li je dobro u skoli? da li komunicira sa mnom, da li mi se čini da ide u pravom smeru u zivotu. interesantno je da je do sada odgovor na ovo pitanje uvek bilo „da”. sto znači da svoj roditeljski posao obavljam odlično i da sam do sada znala da resim stvari na pravi način. e pa ako sam bez uputstva znala do sada, realno je ocekivati da ću i dilemu sa gitarom da resim na pravi način.

i onda razmislim o problemu. koliko je on, na toj vecoj skali, bitan? da li vredi panike? da prekinemo ili da ostavimo još malo? šta kaže sin? meni je uvek najvaznija i primarna stvar šta moje dete hoće jer ih od malih nogu ucim da sami o sebi odlucuju. nikad ih nisam hranila kad nisu hteli da jedu niti oblacila ako im nije hladno. i kuc-kuc sve je savrseno. znači da sistem radi.

prema tome, imaš i ti sistem samo treba da iskljucis sumove okolo i zapitas se šta u dubini svoje roditeljske duse osecas da treba da uradis.
CikaBrkica003
(Student)
19. мај 2011. у 00.32
Lea naravno da novac nije detetov problem nego roditeljski svaki roditelj želi svom detetu dobro i sretno jer nema ništa lepse osecaja da vidite dete sretno. Ali ako im dajes sve sto dete želi a neće da radi ono sto je hteo/zeleo onda nije dobro i to dete će bude bezobrazno i razmazeno jer zna da će sve imati šta želi. Ja sam jako iznednadjen da tvoje dete jelo sve sto ti kuvas i oblacilo bez da kažeš da je hladno napolju ili vruce jer to nema nigde u svetu i nemoguće osim ako tvoje dete je genije ili već covek/žena.

Pozdrav
tifran
(nostalgicar)
19. мај 2011. у 03.59
Moja cerka ucila klavir 5 godina(taj zapadnjacki sistem..1-2 nedeljno)
sve bezvoljno i na kraju priznala da je to radila samo zbog mene.Bacili i novac i vrijeme.Mislim da sada ne bi znala da odsvira ni nešto kratko-koliko ju je interesovalo.Zalim sto tada nisam pronasla šta ju zapravo interesuje.Zato to probam sa mladjom.
Moj savjet je da sacekate još malo,možda prođe kriza..ako ne,menjajte.
nina
19. мај 2011. у 09.25
Nekada sam i ja mislila da deci treba omogućiti da probaju sve;)

Sada, iz ove perspektive, mislim da je sve to bilo razbacivanje energije, vremena i novca.

Zivot nam je godina bio u potpunom haosu. Dan nam je pocinjao u sedam, sa recimo, treningom vaterpola a zavrsavao oko deset uvece sa raznim profesorima. Skoro svaki vikend smo provodili negde na tockovima van grada.

Nije bilo nijednog sata u toku nedelje da možemo, u krajnjoj liniji i sa tom istom decom, da se bavimo necim drugim osim njihovim plivanjem, vaterpolom i uopste svim sportovima sa loptom na kopnu i u vodi;)... Muzikom, baletom, modernim baletom, tenisom, kursom manekenstva, sahom. Mislim da smo, ako se ne varam, svirali bar 15-ak instrumenta...Sa brojem sportova sam davno izgubila korak;)

Imali smo decu koja su stalno bila nervozna, mi smo iz koze iskakali, jeli smo po restoranima, mladja deca su spavala po kolima ili tribinama, po sedistima u Crkvama za vreme koncerata.

Izdrzali smo desetak godina. Mislim, posle su stariji mogli da idu sami a mi smo nastavili sa ovima koji još nisu mogli. Ali ipak smanjenim tempom;)

Treba znati kad se povlaci kocnica. Besmisleno je ocekivati od dece da to učine.Isto tako je besmilseno ocekvati od nekog drugog, bio to trener, profesor klavira ili stranog jezika, da nam animira decu i ispuni im vreme. Nije provedno vreme sa decom to što ćemo ih odvesti na neki kurs ili trening. To je servisiranje.

Mi smo upali u zamku i ozbiljno to platili. Najmanje u parama...

LeaDiKaprioПорука негативно оцењена. Покажи

LeaDiKaprio
(shumska)
20. мај 2011. у 13.49
Nina, da li deca dele tvoje mišljenje?
nina
22. мај 2011. у 02.09
Da Lea, svako dete pojedinacno misli da je bilo maltretirano i zapostavljeno zbog onih drugih;)
Ol
(unistitelj sna)
22. мај 2011. у 08.30
Vezbanje je najbitniji deo u ucenju sviranja instrumenta. I istovremeno najbolniji; podjednako i za one koji se spremaju da postanu profesionalni muzicari, kao i za one koji žele time da se bave amaterski, zabave radi. Mišljenja sam da trebaš ozbiljno da porazgovaras sa svojim sinom i proveris prvo šta je razlog odbijanja vezbanja. Istoveremno moras imati na umu ovo sto sa prethodno pomenula: da je taj proces nocna mora za sve buduce muzicare i da bez prisile od strane profesora i roditelja jednostavno ne funcionise u 95% slučajeva.
Moja kcerka je zavrsila osnovnu muzicku skolu u srbiji - odsek flauta. Cela ideja nije bila moja, nego njena.Moja dobra prijateljica, koja je često dolazila kod nas u posetu, je profesionalni flautista i profesor u muzickoj skoli. U polusali je tokom jedne posete pitala moju kcerku da li bi isla u muzicku skolu, kod nje na casove. I tako je sve pocelo. Kako je tokom pripremne godine svirala samo frulicu, bilo joj je zabavno. A onda je na red dosla flauta i problemi: trebalo je savladati grifove, tehniku disanja, etc. Profesorica je ambiciozna, uzima samo najtalentovanije, mali broj ucenika i želi da svi oni postignu zapazene uspehe. Svakom ambicioznom profesoru muzike je to važno s obizorm da se na kraju, kada postignu nešto, uvek pominje u cijoj su klasi zavrsili skolovanje.
Moja malena je imala problema sa vezbanjem u početku zato što je taj deo, savladavanje tehnike sviranja jednostavno dosadan. Nema melodije; to su samo delovi koji se uvezbavaju zbog razvijanja tehnike sviranja.
Tokom jedne od poseta moje prijateljice moja kerka je očajnicki priznala da svaku noc ima nocne more sanjajuci kako joj izlaze crvi iz flaute...Prijateljica/njena profesorica se slatko nasmejala i bez ustezanja joj priznala da je sve do četvrte godine srednje muzicke skole svaku noc sanjala kako pada, zajedno sa svojom flautom, sa balkona drugog sprata muzicke skole. I nju je otac, poznati profesor flaute, terao da vezba svaki dan po najmanje 2 sata. A onda je dodala pricu o svom sinu koga su ona i njen muž, isto muzicar, upisali na violoncelo. Nakon prve godine primetila je da sin ima problema sa vezbanjem i nekoliko puta ga uhvatila, posmatrajuci sa vrha stepenista zgrade u kojoj su stanovali da dolazeci kuci iz muzicke skole, udara koferom violoncela o bukvalno svaki naredni stepenik. Njoj i njenom muzu je to bio znak da dete ne želi da svira violoncelo (za cije savladavanje je potrebno nauciti komplikovanu tehniku) i prebacili su ga na trubu. Rezultat? Sin je zavrsio Muzicku Akademiju i magistrirao trubu ali joj je još tokom osnovnih fakultetski studija ozbiljno prebacio zašto ga nije terala da vezba viloncelo i ostane na tom instrumentu.
Moje skromno mišljenje je da je i tvoj sin, poput vecine dece koja idu u muzicku skolu, zapao u krizu upravo zbog uvezbavanja tehnike sviranja. Njima je to dosadno.Oni odmah žele da budu poput profesionalnih muzicara koje vide na sceni i žele odmah da sviraju melodije.
Hteli mi to da priznamo ili ne, tokom ucenja neke nove vestine, svima nama je najdosadnije upravo to uvezbavanje tehnike, iznova i iznova, iscepkani delovi koji tek kasnije mogu da se spoje u harmonicnu celinu i dovedu do rezultata. Bez podrske od strane roditelja, profesora, okoline - nema napretka. I to moras da mu objasnis. Lepo, nalazeci najplasticnije primere, navodeci uspesne muzicare, sportiste...bilo koga ko je njemu idol.Objasni da niko od tih sada uspesnih nije stigao dotle dokle je stigao bez svakodnevnog, upornog, dosadnog vezbanja.
Cinjenica je datvoj sin ne želi da prestane da ide na casove. To znači da je motivisan. Može da znaci i da se boji da ti prizna da nije zainteresovan jer vidi tvoju ambiciju da on nauci da svira gitaru. Sama moras da prepoznas šta je kod tvog sina u pitanju. Ako je samo problem dosadnog vezbanja, nemoj se ustezati da ga teras. Gitara mora da se vezba svaki dan bar 45 minuta. I tako 7 dana u nedelji, da bi se postigli rezultati. Objasni mu to nezno, ali budi dosledna. On mora da shvati da sa tim nema sale i da je zaista besmisleno da traci svoje vreme odlazeci na casove ako ne vezba.
*
Ne slazem se sa diskutantimakoji su pomenuli da treba slediti detetove zelje i dozvoliti da svakih 6 meseci menja svoja interesovanja. To pre svega nije dobro za proces odrastanja i sazrevanja i takav stav formira osobu koja će dici ruke u buducnosti od svega sto na putu ostvaranje ima iole ozbiljniju prepreku.Tako se ne razvija upornost koja je danas jedna od najvaznijih osobina da bi se postigli dobri rezultati u bilo kojoj oblasti, da bi se uopste mogao bilo koji posao obavljati profesionalno.
Ovaj proces ucenja muzickog instrumenta koristan je kasnije u zivotu na mnogim poljima. Pre svega, sviranje razvija talenat za matematiku i prirodne nauke u celini. Vezbanje, svakodnevno, bez obzira koliko je dosadno, formira zdravu odraslu licnost koja je dize ruke od bilo čega samo zato što je naisao/la na neku ozbiljniju prepreku. Osecaj uspeha, rezultat - sposobnost da se odsvira komplikovana melodija, razvija samopouzdanje, a sivanje u orkestru razvija sposobnost timskog rada.
Isto tako ne smatram da je to bacanje para. Svaki peni ulozen u ovakvo obrazovanje isplati se milion puta, gledano na duge staze.
Budi dakle takticna ali uporna. Ti si ta koja vodi ovu igru, ne tvoj sin. Nemoj vikati, ali nemoj ni odustajati.
Nadam se da će ti ovi saveti koristiti. Puno sreće i uspeha tvom sinu. :)
Ol
(unistitelj sna)
22. мај 2011. у 10.01
Sad vidim da sam izostavila jednu bitnu stvar pišuci prethodni post, a može dovesti do zabune ako nije pojasnjeno.
Kada sam rekla da sam protiv skakanja sa teme na temu svakih sest meseci, nisam mislila na to da dete treba terati na silu a se bavi nekom aktivnoscu koju ne voli ili m ne ide, samo da bi roditelji zdovoljili svoje (bolesne/neostavrene) ambicije. Jedna od najbitnijih uloga roditeljstva jeste da posmatramo i prepoznamo sklonosti svoje dece i da im pomognemo da ih razviju za njihovo dobro. Cinjenica je da mnogi roditelji prave grešku usmeravajuci svoju decu na nešto sto je u tom momentu inn, ili je fancy ili je prjekcija njihovih neostavrenih zelja iz detinjstva i maldosti. Kao roditelji, mi moramo prihvatiti i saziveti se sa cinjenicom da nas desa nisu naše kopije, klonovi, nego su licnosti za sebe, jedinstvene i neponovljive. Stoga nam je obaveza da spoznamo njihovu licnost i da je postujemo.
To znači da se detetu može dozvoliti da malo luta u početku, dozvoljavajuci mu da eksperimentise u okviru svojih sklonosti, talenata i interesovanja. Ali isto tako smatram da u korenu treba zaustaviti bilo koji pokusaj besmislenog tracenja njihovog vremena na nešto sto mi, ocigledno, neće ići za rukom. Za takve eksperimente dovoljno je da se deca isprobavaju u okivru igre. A ta ist igra nama kao roditeljima je odlično polje da vidimo koji su talenti i sklonosti naše dece i da im pomognemo da ih razviju do nivoa koji će im omogućiti da se samoostvare u svom zivotu.
MAKPO
(uljar)
23. мај 2011. у 00.30
E ovako, on se zaljubisko u drugaricu koja isto ucila da svira gitaru pa je on to malo redovnije vezbao.

E sada je ta drugarica prestala da dolazi, pa njemu nije do sviranja, al' hoće da ide na casove nadajuci se da će se ona opet pojaviti.

Znaci mali se zacopo do usiju ;o)

Moja cerkica je sa dve godine milila tipke po sintisajzeru ko prava, gledamo i cudimo se kako to ona lepo pomera svoje prstice. Sa tri godine pocela da cacka po mojoj gitari i ja joj kupim malu akusticnu gitaru. Jednog dana otisla do svoje sobe da uzme gitaru i sela kod nas da mi slusamo kako ona svira. Žena je uzela aparat da je fotografise. Kada gledaš fotke, tačno mislis da dete zna svirati gitaru (ma nema pojma), kada vidis kako onda drzi svoj stav i levom rukom pritiska zice... ma bez reci.

Moja draga bi odmah da je upisuje u neku muzicku skolu, dok sam ja protiv, pusti dete da bude dete kažem joj uvek. Kada bude spremna sama će reci šta hoće. Sada je 4 ipo godine, i pre par meseci je pocela da prica kako bi volela da svira gitaru, al' još je rano za muzicku skolu. Videcemo od sledeće godine šta želi.

Za muziku i igru ima talenat to je sigurno.

Pozddrav
peancic
23. мај 2011. у 02.42
Hvala svima na komentarima,kao i moderatoru na izdvojenoj temi.
Imamo pomak na bolje poslednjih par dana,shvatio je kao da mora vezbati i uzima svaki
dan 30min. da vezba. Nadam se da će tako i ostati...
Sad mladja cerka želi da upise da svira klavir blago mami:-) Isti zar kao i sin u početku,koliko li će trajati...:-)
LeaDiKaprio
(shumska)
30. мај 2011. у 00.22
OI, sve je to lepo sto si napisala i sa mnogo toga se potpuno slazem. Ono gde mi se čini da je slika pomalo zamucena je kako razlikovati kada insistirati da dete nešto nastavi a kada mu dozvoliti da promeni mišljenje?
I druga stvar, upornost jeste jedna od najboljih osobina koju covek može da ima, ali kako je razlikovati od tvrdoglavosti? Jer nekad je dobro biti uporan a ponekad treba znati kad da kažeš da je dosta i da je vreme za promenu.

Mislim da je za ove dve stvari dosta teško naći liniju koja deli upornost s merom i kontraproduktivnu upornost.

Kao dete koje se bavilo aktivnoscu koju ne voli mogu da kažem kako je strasno raditi ono što ne volis i nemati mogućnost izbora. Ja sam se čitavo detinjstvo bavila necime sto nisam volela. Moja nevolja je bila sto sam bila veoma, veoma uspesna u tome, pobedjivala na takmicenjima itd ali sam sve vreme to mrzela. Da je izbor bio na meni ja bih ga drugacije napravila.

Ne možeš da zamislis probleme koji su iz toga proizasli. A meni je samo trebalo da me se ostavi na miru da biram šta ja hoću.
Vatrena_1966
(inzinjer)
17. јун 2011. у 14.15
Evo da dodam i ja neku. Moj stariji sin je krenuo u muzicku skolu za klavir sa nepune 3 godine. Živimo u Kanadi. Sve na njegovo insistiranje. Izuzetno je talentovan za muziku i ove godine zavrsava 7 godinu muzicke skole. Ide na takmicenja i pobjedjuje ali...
Kada bi on vjezbao svaki dan vjerovatno bi već imao svoje samostalne koncerte.Neće vjezba sedmicno u kompletu nekih 2 sata i to kada ja tražim. Klavir obozava ali ga treba podsjetiti. On ima 9,5 godina.
Moja sestra i dan danas kaže roditeljima sto je nisu istukli kada nije vise htjela da ide na balet. Imala je te tzv baletke noge. Teško se odluciti. Puno price i ako se nešto pocne bar zavrsiti 1 godinu.
Nap. mj stariji sin je isao na tek wan do 3 godine, takmicenja, nagrade. Dosao do crnog pojasa i onda izgubio interes. Ja ga nisam tjerala, njegov cilj je bio crni pojas. Sad hoće na kosarku i plivanje. Tako sam ga i upisala. Dakle slusaj dijete i nekad moras i da prisilis. Ne znaju oni bas uvijek u tim godinama da naprave pravu odluku. Ali ako im se objasni bar sa mojim uvijek ide. :o)
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Mantra Bracelets?
.