Дискусије : Родитељи

 Коментар
Skolovanje deteta of 4 godine!
Saskic
(mama)
24. септембар 2010. у 16.42
Cerka će mi biti uskoro 4 godine, živim u Americi. Ovde vlada optste pravilo da deca treba da idu u predskolsko od treće ili četvrte godine. Neka deca kojima roditelji rade puno radno vreme idu 8 sati a druga koja imaju nekoga kod kuce samo npr. 3 sata.

Kada sam otisla da dobijem malo vise informacija, receno mi je da uce slova, boje, oblike i malo o prirodi, ali većinu vremena provedu u igrama.

Cena za ovo ako dete ide svake nedelje po tri dana i tri sata, dodje na $2400 za celu godinu.

Elem, ja nisam bas za to da tako malo dete bude odvojeno od majke. Ima ceo zivot da stvara prijateljstva, ali ovaj period je nedoknadiv. Pogotovo sto ima mladju sestru i njih dve treba da se igraju i razvijaju a ima vremena za svet.

Ja sam nju odavno naucila ono sto će oni nju da „nauce”. Čak sam uzela knjige za prvi razred i ucim je svemu. Jedna knjiga npr. prica o zivotinjama koje su sisari i koje su i kako se hrane i slično. Druga o morskim zivotinjama. Nas dve lepo sednemo i procitamo knjigu i ja joj to objasnim. A i to druzenje dok je tata sa mladjom je zaista divno za obe nas.

Kada idem na plivanje, ona se tada igra sa drugom decom i mislim da joj je to dovoljno. Tri puta nedeljno po sat i po vremena.

Volela bih neko od naših starih pedagoga da mi da mišljenje, jer ovaj moderni način mi nešto ne mirise na bolji.

Slusala sam na radiju da u Francuskoj je mandatno da trogodisnja deca idu u predskolsko puno radno vreme. Samo mogu reći da je to za mene cudnovato.

Hvala!
smolsk
(hranilac porodice)
24. септембар 2010. у 20.53
Te prve godine zivota su „formative years” i veoma je važno da deca budu sa roditeljima. U USA pedagoska propaganda pocinje rano, pa moraju decu da treniraju od 3 godine da se uklope u sistem. Sve je to biznis.
Ako procitas to „poglavlje” o skolstvu u knjizi „Future Shock” Alvin-a Toffler-a biće ti jasno.
Saskic
(mama)
24. септембар 2010. у 22.05
Bas ti hvala. Slazem se jer mi je bas kod Francuza bilo preko mere. Zamisli trogodisnje dete da ide u predskolsko ceo dan. Dodje kuci i vidi roditelje i onda za par sati kupanjac i spavanjac.

Kažu ljudi da ću razmaziti dete. A mi imamo strukturu svaki dan, te imam vremena kuvati dobre stvari za njih. Pa onda ucimo i družimo se.

Bas me je veceras ohrabrilo to što je moje dete još sa nepunih 4 godine napisalo 5 slova sama iz memorije. A vezbale smo zajedno samo pisati po linijama.

Sve se bojim da će neka uciteljica njoj posvecivati toliko vremena kao ja.

smolsk
(hranilac porodice)
24. септембар 2010. у 22.16
Ma za par godina će novorođencad da idu na neko tamo ucenje: idi begaj, nemoj slusati te budalastine nego upraznjavaj klasicnu ranu pedagogiju.
Naprimer:
Carrying for your baby and young child: Birth to age 5,„ The American Academy of Pediatrics.
Decu treba socializovati--ali to roditelji moraju da rade do 6,7 godine, a ne neki kvazi-pedijatar ili neki part-timer. ”
mila123
(plovim)
25. септембар 2010. у 10.23
Nemas prave informacije. Ja sam u Francuskoj i nije tačno da je skolovanje obavezno od treće godine, pogotovo ne celodnevna nastava. Ne znam gde si to procitala. Ovde se od treće godine kreće u nešto nalik predskolskom i nije obavezno, ali se preporucuje i podrazumeva malo rada i puuuuuno kolektivne igre. Obavezno skolovanje pocinje od seste godine, a i tada se ide dvokratno od pola devet do podneva i od dva do pola pet. Sredom nema skole niti predskolskog. Dakle, ako roditelj ne radi ili ima pauzu za rucak moguće je provoditi ihaj vremena sa detetom.
Moj stariji je dve godine isao samo četiri puta nedeljno po tri sata, a tako će i ovaj manji dok ja za koji mesec ne pocnem da radim, kada će biti ceo dan u skolici. Tri godine nisu slučajno izabrane, one se poklapaju sa razvojem i potrebom za socijalizacijom velike vecine dece, plus sto u svakom multikulturalnom drustvu postoji gomila dece koja ne govore jezik sredine, a on se brze i lakse usvaja u ranijem dobu, tako da se ostvaruje laksa integracija. Moja oba klinca zaista uzivaju u ovom sistemu, nisu imala problem sa skolicom, a jezicki su znatno napredovali. Takođe, program rada je fenomenalno prilagodjen uzrastu i sve je vrlo opusteno. Ovo je moje iskustvo kao žene koja je bila u prilici da bude pet godina sa klincima kuci (kapiram da ni ti ne radis), ali žene koje rade uglavnom se još ranije odvajaju od dece, pa sve bude super. Mnogo mi je bolja ova opcija nego cuvanje od strane neobucenih dadilja.
LeaDiKaprio
(shumska)
25. септембар 2010. у 11.12
Boze, ima li te...

To kad nacujes informaciju NIJE ISTO kao kada se raspitas pa se informises na nadleznom mestu od početka do kraja.

Ovi fobicari sto pate od manije gonjenja i sve ih neko na nešto nagovara, taj neki Biznis im je stalno neprijatelj broj 1. Nije to naviklo na tzv „demokratiju”, naviklo na tor, šta li.

Jer samo se u tor uteruje a u tzv „demokratiji” imaš izbor.

Ne verujem da po zakonu možeš da radis jednu i samo jednu stvar. Kad te uteruju u tor, kao sto je bilo u SFRJ u peruodu nad kojim toliko balave (kao renesansa, prosperitet, q'c, palac) onda imaš samo jedan smer kojeg moras da se držiš, samo jednu mogućnost da kobajagi „odaberes”. Na trulom zapadu je to malo drugacije.

E sad, ako dodjes na SC da trazis informacije onda ti malo ko može pomoći.
Saskic
(mama)
25. септембар 2010. у 14.44
Na National Public Radio je žena koja se zove Elleanor Beardsley govorila o Francuskom sistemu. Znaci ti znaš malo to detaljnije jer tamo živis. Ali ona je rekla da je sistem obavezan. Ali i nije toliko bitno. Svako pa i moje dete uziva da „kidne” od mene i da se igra sa drugom decom, ali najbolje na duge staze je da je uz majku/oca.

A što se tiče jezika, Celine Dion u svojim poznim tinejdzerskim godinama je engleski naucila u roku od 3 meseca, ja takođe sam parlala jako dobro za godinu, tako da je to deci još brze. Francuska je zemlja sa manje imigranata nego Amerika. Mnoga deca ovde (po izvestajima skola) koja nisu znala engleski a posla u prvi razred su ne samo progovorila jezik do Bozica nego i dobijala bolje ocene u svakom razredu od one deca kojima je engleski bio maternji.

Ja verujem da je to tako zato stu su roditelji posvecivali paznju svome detetu.

Ali mislim da je najbolje formirati odnos sa majkom i ocem i sestrom/bracom jer to daje temelj deci u zivotu.

Ali bih bila zahvalna najviše pedagozima koje su to radile u starim vremenima.

A i cinjenica je da nas narod se bolje stara o maloj deci nego Amerikanci. Pocevski od kuvanja, npr. Mi sada govorimo samo o maloj deci, tj. pred prvi razred.
mila123
(plovim)
25. септембар 2010. у 17.13
Ja to ne znam malo bolje već odlično:). Pošto čini mi se želiš da mi ne verujes evo - neobavezna i besplatna:
http://fr.wikipedia.org/wiki/%C3%89cole_maternelle_en_France
http://vosdroits.service-public.fr/F1864.xhtml
Sa fréquentation est optionnelle, l'accueil des enfants n'étant obligatoire qu'à partir de 6 ans. Elle est ouverte à tous les enfants résidant en France, indépendamment de leur nationalité.
Drugo, kada se kaže lakse savladavanje jezika ne misli se samo na brzinu ucenja, već i na dozivljaj samog deteta i njegovu integraciju. Deca od tri godine nemaju pojma šta su stranci, ne zasmejava ih akcenat, nisu primorana da ulecu u ozbiljno gradivo na jeziku koji ne poznaju, ne osecaju se frustrirano itd. Ne vidim sto te sve to pogadja ako si odlucila da svoje dete ne dajes u vrtic (jer ovo i jeste samo običan vrtic-kindergarden, nije to skola sa sistemom ocenjivanja i bubanja) u zemlji gde ti je to zakonom dozvoljeno. U stvari, neka me neko ispravi, ali mislim da niti u jednoj zemlji na svetu obavezno skolovanje ne pocinje pre pete godine. I u Francuskoj je dozvoljeno skolovanje od kuce, kao i u vecini evropskih zemalja (osim Nemacke)
Saskic
(mama)
25. септембар 2010. у 17.50
Hvala Mila, ali nije uopste Francuska niti bilo koja zemlja bitna. Skrenuli smo sa teme, mene zaista interesuje ako ima naših starih pedagoga sa njihovim iskustvima.

Hvala!
big-bang
26. септембар 2010. у 00.11
Draga Saskic,

Svakome roditelju je teshko da se odvoji od svoga deteta a pogotovo kada je dete u tim godinama. U Americi nije zakon da mora dete da pohadja predshkolsko, ako roditelj to nezeli iz bilo kog razloga i ne mora, dete može samo da krene sa regularnim rasporedom u kindergarten kad za to dodje vreme.

Isto $2400 nije skupo ako ste na to misleli to je dvesta dolara mesechno i to je dobra cena uporedjujuci druge predshkolske programe.

Isto day-care i preschool su dva razlichita programa, day-care je za roditelje koji rade po celom danu i tu ostavljaju decu na chuvanje to su tih osam sati na koje ste mislili, a preschool je program napravljen za pripremu deteta za regularno pohadjanje shkole.

Jako je lepo shto imate uslova da budete kuci sa decom i shto vremena provodite pripremajuci vachu decu za shkolu.

Ako se vi osecate da je vashe dete intelektualno spremno ne mora da pohadja predshkolski program to je lichno vasha odluka, zakonski nemorate. Isto, ako reshite da poshaljete vashe dete u predshkolsko, trebate da birate shkolu jer shkola gde ima vishe uchenika dece koji će da budu pod dva tri uchitelja u jednom odeljenju nevredi bacati novac, već birati manja odeljenja gde je najvishe do 10 uchenika po uchitelju i pomoćhniku po odeljenju. Shto je velika prednost je da roditelj može da bude pomoćhnik i prisustvuje chasovima to daje detetu veću podrshku da prihvati tu promenu:)

Sretno:)
BLBehar
26. септембар 2010. у 08.46
VPK (Voluntary Pre-Kindergarten) u Americi je besplatan, dakle cifra od $2400 godisnje je pogresna.

smolsk
(hranilac porodice)
26. септембар 2010. у 16.01
Lea koji je tebi racku?

Odgovaraj na pitanja i pomagaj ljudima, šta bulaznis o demokratiji i izboru!

Sve je biznis, naravno da je biznis, the „bottom line” su novac i dolari, pa naravno da je tako ovde, šta se prepires bezveze?

Mislio sam da tebi ima spasa ali ti si takva krava liberalna da mi se smuci kad čitam tvoje postove i nakaradne odgovore, samo zapocinjes neke kvazi-diskusije i branis tamo neku pseudo-demokratiju, omalozavas neistomišljenike i guras neki post-modernisticki fazon gde se bolestine normalizuju a ti njih uporno sponzorises ne znajuci da ako ne daj Boze zestoko obolis u toj tvojoj utopiji od zemlje, ni tvoji unuci ti neće otplatiti tvoje glomazno nagomilane racune.

Dakle, koncentrisi se na pitanje...
LeaDiKaprio
(shumska)
26. септембар 2010. у 23.14
smolsk, slusaj, normalno da je sve biznis. kao sto je normalno da je danas 27 septembar - zamisli da se ja sad tu nešto qrobrecam sto je danas bas 27 septembar a nije 15 mart?

druga stvar, to je LICEMERNO. ljudi ceo zivot rade ZA PARE. ne radis za krompire ili slavu - radis zato što ćeš dobiti pare na kraju meseca. kad već komentarises da su „bottom line” novac i dolari i to u negativnom kontekstu - odakle ti pravo? jer i ti ono sto radis u toku radnog dana ima isti motiv.

prema tome qrobrecanje da je „bottom line” novac i dolari nastaje iz dva razloga:

1. osoba koja se zali je licemerna, ona može da trampi najbolje godine svog zivota za pare a ostalima se to uzima za zlo. ova žena u jednom trenutku opisuje situaciju u kojoj su svi roditelji koji rade: da li da budem uz dete ili uz posao? dete pobedi u zanemarljivo malo slučajeva... prema tome, sa jedne strane ti između deteta i para biras pare, ali zato biznis koji ima motiv pare je puj puj kakano.
licemerno.

2. osoba koja se zali je skracene pameti pa ne razume da i sama prodaje svoje najbolje godine zivota za pare.

a ti ako si se toliko uvredio mojim pisanjem o pravu ljudi da žive svoj zivot, preporucujem ti da odes kod lekara i proveris da i sam nisi dobio bolest. posto je tako snažno i nasilno opiranje zapravo prvi znak bolesti.
LeaDiKaprio
(shumska)
26. септембар 2010. у 23.21
Inače, kako diskusija do sada tece pokazuje da se ova žena informisala na pogresnom mestu jer okosnice njene price nisu istinite: ne mora dete da ide u pre-school i nije tačan iznos koji je spominjala da se placa.

Mogu da zamislim gde se informisala kada je to saznala. U porti pravoslavne crkve?

Da li je zaista tako teško draga gospodjo otvoriti Yellow Pages ako neznate odakle da krenete i pozvati par brojeva da se dobije tacna informacija?

Nezgoda sa ovim nacinom informisanja je sto će pokazati da gospodja živi u drustvu koje je potpuno drugacije od onog o kojem pricaju njeni dosadasnji savetodavci.
smolsk
(hranilac porodice)
27. септембар 2010. у 15.42
Evo sada napadas postavljaca teme da ide na Yellow Pages ponovo bulaznis nebuloze, pa yebate! čak ostavljas tvoje prosvecene komentare na diskusijama O PIZZI!!! Ne valjaju jaja u testu, mnogo ulja etc.

Du d uorld a fejvor end kil jurfelf pliz!!
Mayche
(~♥~)
27. септембар 2010. у 22.24
Deca mama/roditelja koji imaju $$$ obično ne idu full-time u skolicu, nego dva tri dana da se igraju sa drugom decom i da se navikavaju na to okruzenje. O njima se brine nanny i mama koja ne mora da radi. Kad dete napuni 5 godina onda mora da ide u skolicu.

Zavisi gde živis i u kakvom si okruzenju, takva ćeš i mišljenja i iskustva cuti.

Ti si srećna sto možeš biti sa svojim detetom kod kuce i to ceni. Dobro je za dete da ide dva max tri dana u vrtic i da se navikava na drugu decu i na ponasanje koje će se kasnije od njega zahtevati. Opet zavisi gde živis, ali $2400 uopste nije puno godinsnje za to vreme provedeno u vrticu.

Kombinacija oba okruzenja je najbolja za dete.
calla_lily
28. септембар 2010. у 09.11
Nije mi jasno čega se postavljacica teme boji ako joj dijete ide u skolicu čitavih 9 sati nedeljno (kako rece u uvodu, 3 X 3 sata)? Ono će i pored toga moći uspjesno da izgradi odnos sa porodicom (to zavisi od roditelja) i biće ogromnu većinu vremena as svojom mamom. Ali... ono sto će da nauci u predskolskom po meni nisu slova, boje, brojevi (to je moj sin znao prije napunjene 2 godine), nego ono sto nije uvijek lako nauciti dijete kuci – kako da se konstruktivno igra u grupi, da ucestvuje u organizovanim i strukturisanim grupnim aktivnostima, da prati program bez da može da kaže „neću ja to sada”, teamwork i kooperacija.

Meni se svidja kako je u Torontu organizovan kindergarten – 2.5 sata dnevno radnim danima. Ni premalo ni previse, lagano ih spremi za prvi razred.

Mislim da je divno kad mama ima priliku da bude kuci sa djecom, ali kad im je 3-4 godine, potrebna im je i strukturisana zanimacija sa drugom djecom.
PustaZelja
(veciti student :))
28. септембар 2010. у 10.02
Šta znam, možda ja nisam klasicna mama, ali meni bi poprilično teško palo da sam sa djecom po čitav dan i tako godinama. Nemam ništa ni protiv vrtica ni predskolskog. Čak šta vise, obzirom da niti sam djeciji pedagog niti psiholog niti prosvjetni radnik, smatram da su vaspitacice/uciteljice mnogo bolje obucne da moje dijete nauce odredjenim stvarima kroz primjenjene aktivnosti primjerne za uzrast djeteta. Mislim, sto da ja sad nešto izmišljam toplu vodu...

Vis-a-vis komentara mama sa $$$ - pa klijenti moga muza su obično tog kalibra - znaci muž neki guzonja u firmi, a žena nema potrebe da radi pa je kuci „s djecom”. Tu je obavezno i nanny, s tim sto mama se obično i ne budi prije 10-11h, a tada pocinje i njen 'busy schedule', pocevsi od teretane, kupovina, socijalnih posjeta, naravno uvijek se radi i nešto u dobrotvorne svrhe itd. Za to vrijeme, pored 2 žene u kuci, dijete kad je gladno dobije od nanny možda krisku sa pastetom dok bosonogo trckara po mermernim plocicama... Tako da, takvoj djeci je 100x bolje i u skoli i u vrticu već sa takvom mamom i dadiljom.
BEHEPA
28. септембар 2010. у 17.35
Meni ovo pisanije postavljacice deluje kao zezanje u mozak.
Inače, mogla bih da potpisem ovo sto napisase PustaZelja i Calla_Lily. I da dodam još nešto sto nisu napisale: decje bolesti koje je bolje dete da prelezi u ranim godinama. Kad ima ogranicen dodir sa vrsnjacima, na neki način je k'o pod staklenim zvonom.
smolsk
(hranilac porodice)
28. септембар 2010. у 19.41
Ma da svi su kao neki roditelji danas a vidite na naslovnoj da su neadertalci bili bolji roditelji od ovih idiota od roditelja danas!
MicaSvadjalica
(svadjalica)
28. септембар 2010. у 23.42
Saskic
(mama),

Ne razumem tvoje pitanje!?!?!?!!?
Želiš da ti „nas stari pedagog” odgovori na pitanje da li je uredu da se deca salju u skolu sa 4 godine, a živis u SAD!!!!!

Drugo vreme, druga država, drugacije obrazovanje.

U SAD-u ne moras da saljes dete u skolu, možeš da ih ucis kod kuce sve do kraja srednje skole. Odes na internet i nadjes sve šta te zanima, kakve su tvoje obaveze u odnosu na dete i kako treba da se organizujes, koje testove treba da polaze dete.

Da li svom detetu cinis uslugu zapitaj se sama.

A dobar roditelj je dobar ma gde odakle da je. A paze i Amerikanci šta im deca jedu, naravno oni koji paze.

A 2400$ godisnje nije uopste skupo za takve skolice. Cekaj kad krenu deca na sport, hokej, fudbal, tenis...
bt
29. септембар 2010. у 09.45
Ja sam zaista presrecna sto imam mogućnosti da biram hoću li raditi ili sjediti kuci sa svojim djetetom.Smatram da je tako malom djetetu potrebna majka najviše.Ipak svoju sam kcerku upisala u vrtic kada joj je bilo 18 mjeseci.Ide 2 dana po par sati.Dan u vrticu kosta oko $72 nakon što mi država plati par dolara po danu.Ima vise razloga zašto smo donijeli ovu odluku.Evo par...Želim da nauci jezik,jer kuci pricamo samo srpski.Želim da se malo odvoji od mene,da nauci druga pravila,da se igra(a ne da se po cijeli dan igra samo sa mnom),da se nauci braniti,da nauci brojati na englekom,slova,da se uz strucne osobe razvija i uci.Ja nju sve ovo ucim na srpsom jeziku.Evo ona uskoro puni 3 godine.Za sada je jako samouvjerena,ne da na sebe,lako se prilagodjava novim okruzenjima,nije ni malo razmazena.Ona ipak provodi najviše vremena sa mnom i tako će biti sve dok ne bude veca.I ona će sledeće godine da ide u to predskolsko o kome govoris,koje nije obavezno.Ipak će ići iz svih razloga koje sam već navela.Pozdrav
calla_lily
29. септембар 2010. у 11.12
Venera, kako ste ti i sincici (sad već vjerovatno sincine :)? Slusa li vas BG? :)))
Larami
29. септембар 2010. у 11.49
Mozete da pricate šta hocete ,ali deca nisu vase vlasnistvo/svojina.

Data su vam samo na pozajmicu!
I vasa je duznot da im date SAMO korene i krila.

Kraj price.

(to što postavljacica teme neće,ne voli, neisplati joj se novcano, da da dete u vrtic nekoliko sati nedeljno je krajnje primitivno.zao mi deteta.neki ljudi treba da ostanu u pecini.
reč „starog” pedagoga)
Teogopa
(HECTBAPHA)
29. септембар 2010. у 12.40
Nisam procitala sve komentare, ali posto smo mi sad u „tim problemima” znam po nešto o tome. Kao prvo predskolsko ili Preschool u USA NIJE OBEVEZNA. Znaci ako ti nećeš da ti dete ide u tu skolicu, ono ne mora. Ja sam sa svojom decom bila po ceo dan, radila sam drugu smenu, ali stariji sin, koji je nedavno napunio 5 godina je isao u predskolsko. Prošle godine je isao 2 dana po 2.5 sata dnevno. I ako ja imam godinu dana mladjeg sina, i njih dvojica su zaista nerazdvojni, ja sam smatrala da je zbog ucenja jezika, (od nekog ko ga govori bez akcenta i uslovno receno bolje od mene) strukure koju nudi ucionica, i zbog okruzenja decom svog uzrasta, odlazak u preskolsko dobra ideja. Ja sam placala 105 doll mesecno za to zadovoljstvo. On je bio presretan. Sad postoje opcije (skoro svaki vrtic ih ima) da saljes dete full time, iliti ceo dan, ali naravno opet tvoj izbor. Sad mladji sin, koji uskoro puni 4 ide u preschool 2 dana po 4 sata i placam 76 doll nedeljno. Može da bude kuci s bakom po ceo dan, ali on onako divlji i nestasan, kakav je, sigurno će da ima mnogo koristi od boravka u malo bolje organizovanoj sredini, bar kad je u pitanju ucenje i druzenje. Moja oba sina znaju sva slova, stariji ume po malo i da cita, a čak i da racuna na moje opste iznenadjenje. I sve su to naucili većinom od nas, ali odlazak u skolicu, rutina, druzenje su im svakako bili od koristi.
Što se tiče tih besplatnih skola-preschool- čini mi se da je neko to spomenuo, ja za to ne znam. Znam da su kod nas deo regularne državne skole ali primaju oko 12 studenata godinje. Sto je uzasno malo, jer je na listi cekanja oko 200 dece -već, a godina je tek pocela. Crkve nude mnogo jeftinije skolice, ili non profit organizacije. Regularni daycare centri- deru ali bukvalno. Pa zna ići i do 200 doll nedeljno za samo dva dana. Uzas. Što se tiče programa, pored citanja i pisanje, mladji sin ide u neki vrtic gde uce da pevaju, kao sviraju, čak i spanski, istorju, nauku...sve je to prilagodjeno njima, a koliko će mu to koristit-ne znam-cuce se.
Srećno svakako
Mayche
(~♥~)
29. септембар 2010. у 12.58
BT je napisala sustinu, a i Larami je dotakla poentu.

A ja se opet vracam na ono osnovno, a to je cinjenica da su svi roditelji razliciti pa tako i njihova sposobnost da donose prave odluke, bez da samo misle da su to prave odluke.

Jassy
06. октобар 2010. у 18.03
To sto si odlucila da neradis i da budes s djecom kuci je tvoj izbor. Al mislim da djeca trebaju da budu sa djecom bar 2-3 sata na dan zbog razloga sto su druge mame nabrojale ( da se nauce djeliti, nauce jezik, braniti itd.)

Nisam nikad zalila $ za djetetom pa tako ni za vrtic jer znam koliko se uci, i kad vidim svojim ocima progres, znam da se sve isplati.
Predskolska nije obavezna, i mnoge stvari sto uce, istina je možeš i ti nauciti. I da
nenaucis, naucit će djete kad krene u 1 razred. Zato nije obavezna.

Ali zato je važno da se djeca igraju sa djecom, ne samo sa bratom/ sestrom. Da se druže. Stoga ako ne možeš da priustis za vrtic, neželiš da idu u preskolsku, onda nadji nekoga u okolini da se sastajes bar 3 puta sedmicno po par sati da se igraju sa drugom djecom. Onda ostavi djecu sa nekim na par sati (nekim ko nije tata) da djeca nauce biti razdvojena od tebe.

Evo ima mjesec dana kako je skola pocela, odvela sam svoju malenu u predskolsku i gledam curicu koja VRISTI i suza suzu goni svaki dan kad djete dolazi u skolu. Niti znam djete, ništa, al mi se dusa stisnula gledajuci je i slusajuci kako vristi, jauce i zove mamu.
BEHEPA
08. октобар 2010. у 16.05
I jel' se to meni čini ili za plivanje tri puta nedeljno može da se izdvoji koji $ ali za tri puta nedeljno decjeg socijalizovanja $2400 godisnje je puno?
makjavele
(student-mama)
11. октобар 2010. у 17.06
E stvarno,

slazem se sa BEHEPOM, kao ima za plivanje a nema za vrtic, to je cist snobizam...
Dete treba da se u ranim godinama socijalizuje, i naravno da vaspitacice brinu o njihovom ponasanju, ucenju, odnosu prema vrsnjacima, kao i prema roditeljima i drugim ljudima.
Ne razumem šta to znaci, „kada idem na plivanje tada se malo igra sa drugom decom”...

Pa šta je dete pas, kojeg izvedes u park i pustis sa lanca da se istrci dok ti čitaš novine na klupi...

E još Amerika...a mi ovde obični smrtnici skupljamo za struju, komunalije, telefon, pa sad naplacuju i gledanje RTS-a, pa ako si podstanar kiriju, pa zima ide grejanje se placa, a moj dragi muž radi za 16700 din. mesecno, ja ne zaposlena dobijam pomoć za jedno dete jer ima 100% invaliditet, i sve navedeno gore placamo, plus vodimo ih u vrtic da se uklope, upravo zbog ovog pomenutog deteta i plus mu placamo casove engleskog jezika, jer hoćemo da stvorimo coveka od njega i pruzimo mu sansu da ode iz ove uzasne Srbije, i još uspemo da skupimo 3 puta godisnje za terapije koje radi za njegovo zdravlje, a zato mi ne idemo na plivanje, na manikir, pedikir u soping i sve druge bogataske kaprice, živimo normalno i ulazemo u nasu buducnost-DECU!!!

Pozdrav...
aprilubeogradu
(posmatrac)
12. октобар 2010. у 21.58
ja lično sam za da deca provode sto vise vremena sa roditeljima i familijom, naravno i vrsnjacima ali ne po ceo dan, bilo u child care ili u preschool. naravno da to u danasnje vreme je teško birati posto jedna plata nije dovoljna, oba roditelja moraju da rade. ali ako je ikako moguće treba ih drzati kod kuce do polaska u skolu. igra u parku sa drugom decom se racuna kao socijalizacija sa drugom decom, kao i igra sa decom u komsiluku, i drugim playground. ne mora samo placen prostor da bude koristan za dete. u americkim child care može da radi svako sa zavrsenom srednjom skolom ili GED. u preschool takođe nemaju neko specijalno obrazovanje, u nekim možda sto treba proveriti pre upisa dece.
sa mnom se slaze i Dr. Laura Schlessinger. ona se inače zalaze za ocuvanje familije, protiv je razvoda sve dok nema zlostavljana. sve to zbog dobrobiti dece. pogledaj njen web i slusaj talk show.
BEHEPA
16. октобар 2010. у 19.08
Draga Makjavele, mnogo mi je drago sto te ponovo vidim ovde ;). Svrati malo na T&M i ljubi ona dva divna deteta.

ApriluBeogradu, meni se doticna dr. nije dopadala, doduse, slusala sam je pre 12 godina kada je imala radio talk show. U međuvremenu su iskrsli i neki skandali vezani za nju, a i inače mi se cinilo da je previse konzervativna. Ne bih se oslanjala preterano na nju, mada eto, to je samo moje mišljenje.
aprilubeogradu
(posmatrac)
18. октобар 2010. у 23.32
bas mi je drago da čujem komentar naših ljudi o dr laura. jeste konzervativna i sustina njenih stavova je za dobrobit dece. po njoj treba izabrati dobrog partnera za oca svoje dece, a ako si kojim slučajem pogresio, sto i nije teško, je li tako, onda se treba žrtvovati i ostati u braku. a ako se razvedemo nema ništa od zabavljanja dok deca ne napune 18. drugi brak gde se mesaju deca od razlicitih roditelja ne može da uspe i tu deca pate.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.