Дискусије : Родитељи

 Коментар
Gde je bolje malom detetu.. kuci ili u jaslice?
Pepita
(fotograf)
06. мај 2010. у 15.43
Dragi roditelji,

Nalazimo se među dve vatre u vezi našeg sincica i njegovog odgoja, pa bih volela da čujem vasa mišljenja i iskustva.

Imamo malog sincica koji sada puni 8 meseci, a trebamo da odlucimo kako će izgledati nas zajednicki zivot od njegovog prvog rođendana. Prvu godinu provodi sa mnom, mamom, kod kuce uz odlazak na jednu grupu s njegovim vrsnjacima (jednom nedeljno). Kao i verovatno mnogo mladih roditelja van Srbije, nemamo mnogo prijatelja koji bi imali decu istog uzrasta da bi se druzio s njima, niti baku/deku u blizini da ga pricuvaju dok mi radimo.

Naime nismo pametni, kad bude stigao septembar, da li je bolje da ga dajemo u jaslice (dnevno od 7.30 do 17), kako bih ja radila ponovo puno radno vreme, ili pak da tata ostane s njim kod kuce do njegovog 3. rođendana i time napusti svoj posao?

Pitanje je jednostavno da li će dete lepse i bolje da se razvija u drustvu svojih vrsnjaka i vaspitacice, uzimajuci u obzir rano ustajanje, itd. ili uz roditelja gde će imati svu paznju i slobodu da oboje određuju raspored dana? U drugom slučaju, da li neko zna za neku literaturu kako bi se podstaklo razvijanje deteta „u sopstvenoj reziji”?

Unapred vam mnogo hvala na odgovorima i iskustvima.
Srdacno!
danica67
(konsultant)
06. мај 2010. у 16.56
ja sam uvek za opciju da malo dete, do 2,5- tri godine bude kuci a ne u kolektivnom smestaju. naravno, ukoliko roditelji mogu da se prehrane sa jednim primanjem. ne samo da je detetu ugodnije, da je bolje zbrinuto i sl, nego ste i vi postedjeni stresa zbog povremenih bolesti koje malo dete donese iz vrtica, te zbog kojeg vi treba da izostajete sa posla i sl. Usput, predugo mi je za tako malo dete da bude po ceo dan van kuce,dug je dan...
Ne znam u kojoj ste državi i kakav smestaj mozete da mu ponudite, tu ima mnogo razlika na zapadu.
Pregledajte vise alternativa, pa onda odlucite
zastopitas
06. мај 2010. у 18.58
Smatram da nema veze u kojoj državi živis, kad je u vrtic ili kuca. Ne postoji ni jedna ustanova na svijetu koja je bolja os svog doma. Ne postoji ni jedna vaspitacica na svijetu koja će djetetu pruziti sve ono sto jedan roditelj može da mu pruzi.
Znaci, ako imate uslove- ne mislite se!
LeaDiKaprio
(shumska)
06. мај 2010. у 23.36
Draga mlada mamo, potpuno razumem da od silne „buke” okolo ne možeš normalno da mislis i razmišljas.
Ajde sad lepo sedi pa procitaj šta ti pitala:

Da li je detetu bolje sa strancima ili sa roditeljima?
Da li mu je bolje kod kuce ili u ustanovi za cuvanje dece?

Ne znam šta da ti kažem, pitanje samo na sebe odgovara.

Potpuno podržavam tvoju ideju da procitas knjige na ovu temu. Kreni od bilo koje, svaka sledeća će imati putokaz za novu knjigu.

Verujem da čak posle prve procitane dobre knjige na temu odgoj dece nećeš imati ovakvih dilema.

Koja je dobra knjiga?

Idi u knjizaru ili biblioteku i pronadji koja je. Otvori sve koje ti se učine zanimljivim. Procitaj sadrzaj, nasumice tekst iz knjige. Ako ti se čini da knjiga „prica” sa tobom - eto to ti je dobra knjiga.

I ovaj metod ti je još i najbolji, jer svako od nas je sa svojim mislima i nedoumicama u glavi pretrazivao knjige po policama.
mirjamm
07. мај 2010. у 05.47

Ako je samo pitanje gde mu je bolje - kuci je bolje, dok ne napuni 2-3 godinice.
Pepita
(fotograf)
07. мај 2010. у 08.00

Hvala vam na odgovorima!

Moram priznati da me malo iznenadjuje „rezultat” 4:0, jer svi nam pricaju kako treba dete rano ostavljati u drustvu druge dece, zbog boljeg uklapanja u drustvo, itd. I sama sam donekle mislila da svakom detetu može samo prijati rano odvajanje od roditelja, kako bi naucilo samostalnost, postojanje sveta van poznatog kucnog okruzenja, razmenu sa drugim osobama... možda je to samo (pre)rano sa već 12 meseci.

Ipak, argumente koje ste navele su svakako veoma bitni. Zbog bezbroj pitanja koji se postavljaju roditeljima na ovu temu (pretraga ponude, organizacija, troskovi, itd.) zaborave se možda najosnovnije stvari.

@Lea - hvala takođe na interesantnom pristupu u vezi knjiga!

danica67
(konsultant)
07. мај 2010. у 09.43
Ma, Pepi, na zapadu ti je cuvanje dece opasan biznis. Samo je o novcu reč. Videces i da imaš ogromnu platu, odlazice ti cela na cuvanje deteta. Još ti tu nadodaju razne aktivnosti, prevoz itd...
Suma sumarum, ti radis da bi nekom drugom obezbedila radno mesto, tacnije placala ga sto cuva tvoje dete. Apsolutni besmisao za mlade majke. I te zapadne gluposti i forsiranja o osamostaljivanju deteta od 12 meseci su neverovatna!!! Dete od 12 meseci je BEBA još uvek, kakva socijalizacija i kakve gluposti (osim ukoliko se ne otkrije da dete ima autizam ili neki od poremecaja, pa se onda ciljano sa njime radi).

Beba od 12 meseci treba da ima uslove podesene prema svom ritmu (da spava kada se njoj spava, a ne kada je to program vrtica, da se neko potrudi i odvoji vreme da je nahrani kada ona odbija, a ne da bude tajmirana i ostavljena na hoće-neće, da joj se postepeno uvode namirnice koje jede da kasnije ne bi razvila alergije i sl, da joj se skuva nešto lepo i domaće u kuci, a ne da jede „sa zajednickog kazana” sto bi moja baba govorila.
Treba mnogo truda u prve dve-tri godine detetovog zivota da se postavi dobar temelj za zdravlje i razvoj deteta. Posle dve-tri godine, sve je drugacije, i ti si onda malo slobodnija. Nemoj da mucis ni sebe ni dete. Radje upisi neki kurs, skolu, i čitaj dok si s njim kod kuce (ili tata, svejedno). jer sve sto zaradis daces na cuvanje, vi ćete da budete umorni vecito, a dete nezbrinuto kako bi moglo da bude. O drugom detetu neće hteti ni da mislis. ja ih imam cetvoro, sve sam ovo prošla, govorim ti iz sopstvenog iskustva.
LeaDiKaprio
(shumska)
07. мај 2010. у 10.08
Knjige koje sam ja citala kažu da je za decu idealno da do 3 godine budu sa mamom kod kuce. Bas kažu sa mamom, ne sa tatom. Ali ako mama mora da radi tata je bolja zamena (savrsena, zapravo) od teta iz skolica. Sve te tete iz jaslica/vrtica samo su pomoć koju smo zahvalni da imamo jer se mora na posao (onaj ko mora, jel). Ali je ipak bolje izabrati mamu ili tatu, ako postoji mogućnost izbora.

Ne znam zašto se biznis stavlja u negativnu konotaciju. Svi mi radimo za neki biznis i da nije biznisa ljudi bi bili gladni, na ulici.

Ne zaboravi da si ti sve vreme sa kormilom u rukama, prema tome donesi odluke koje ti odgovoraju i drzi se njih.

Takođe savete trazi na relevantnim mestima. Ako macki das da ti cuva parce slanine fakat da ćeš ostati bez slanine ne stavlja se macki na dusu nego tebi. Tako i kad pitas vlasnike biznisa da li da koristis njihove usluge - šta drugo mogu da ti kažu sem NARAVNO. Pa njihov biznis i postoji da ti odradi posao. Postoje pro i kontra argumenti za sve, pa tako i za svrsishodnost njihovog biznisa. Zato i svako od nas i ima svoju glavu da odluci sam a ne da svaljuje teret odluke i konsekventno krivicu na nekog drugog.
poljubi_me
(ljubljena)
07. мај 2010. у 11.19
samo kod kuce...
sama gledaj i prati svoje dete...
šta mu treba i za šta je zainteresovan...
a ne da ga vaspitavas kako neko drugi kaže...
čak i sve knjige treba citati sa oprezom...
samo zato što je neko nešto napisao u knjizi...
ne mora da znači da je dobro, niti da je ta osoba koju je napisala
dovoljno kompetentna na tu istu temu...
i zašto bas knjiga...
raspitaj se kod naših majki i baka...
znaju one ponekad i bolje od najboljih tzv. strucnjaka...

evo ti pitanje:

Koliko se tvoja 8-mesecna beba zaista igra sa drugim bebama?

U tom periodu to smo vise mi mame koje nam je potrebno da izadjemo i da se družimo sa drugim mamama koje imaju decu istog uzrasta.
mirjamm
07. мај 2010. у 15.18
I sama sam donekle mislila da svakom detetu može samo prijati rano odvajanje od roditelja, kako bi naucilo samostalnost, postojanje sveta van poznatog kucnog okruzenja, razmenu sa drugim osobama... možda je to samo (pre)rano sa već 12 meseci.
********************************************************************

Sve je tačno to što kazete, ali...deca su bebe do 2 godine. A bebama trebaju mame i tate ( vise mame ). Interesantno im je kada vide svoje vrsnjake u parkicu, izgugucu par reci samo njima znanim jezikom. Verujte da te price o osamostaljivanju piju vodu kada dete ima 5, 6 pa i vise godina, a i tada mic po mic. Nek vam je beba ziva i zdrava, savetovala bih vam da je nikada ne ostavljate samu, naročito kada stane na nogice pa može sve zivo da dohvati...Neka vas vodi majcinski instikt, to je jedino merodavno, sve drugo je relativno. Uvek mozete da pitate mamu, baku, prijateljicu, ako imate nedoumice. Želim vam da uzivate u majcinstvu, smatram da nema vece sreće za ženu, a vasoj bebi srećno detinjstvo uz vas. Uzivajte, deca jako brzo rastu. Veliki pozdrav.
Pepita
(fotograf)
07. мај 2010. у 21.02

@Danica67,
Mnogo ti hvala, pre svega sto delis svoje iskustvo (bravo za osnovanu veliku porodicu!). Potpuno si u pravu, i delim tvoje mišljenje, nazalost realnost mi sapuce - bez novca ništa se ne okrece na ovome svetu :( Razum i pre svega dobro našeg malisana će ipak verovatno prevagnuti i odluciti u korist kvalitetnijeg porodicnog zivota a ne novca, moramo još sve staviti na papir, ima tu i drugih faktora.

@Lea
Takođe mnogo hvala. Mislim da trebaju i ocevi da ucestvuju aktivno u odrastanje i odgajanje svoje dece... zato i prilika tati da se posveti sincicu umesto poslu. Uostalom tata bolje vlada srpskim jezikom i pesmicama Branka Kockice nego ja, dete dijaspore ;) Dok napuni godinu dana, nadam se da će se nas maleni lakse odvojiti od mene (posto još uvek skoro iskljucivo doji jer ne želi da potpuno prihvati pasiranu hranu) - a i na kraju krajeva, posao mi je na svega 3km od stana pa će me brzo naći ako im trebam :) Shvatam da je najbolje da i sa godinu dana majka bude uz dete, ali kada su prilike takve da imam bolje uslove za rad, najbolji moto je „make the best of it”... :)

@poljubi_me
Knjige... samo kao inspiracija i izvor ideja kako zabavljati dete i motivisati njegovu radoznalost, zainteresovati ga za svet, itd. (ne samo mlataranjem zvecke ispred nosa da bi dete krenulo). Ne knjige kao putokaze za vaspitavanje.
Majcinski instinkt kaže kako da ih cuvamo, brinemo o njima, ali ne toliko kako da ih zainteresujemo da krenu i bahuljaju, npr.
Interesantno pitanje... - u pomenutoj grupi se ne igra mnogo s drugim bebama, (naše mišljenje) zato što je malo lenj da ostane na stomaku (na razliku od drugih) a i malo krupniji da bi se lako okrenuo s ledja na stomak i natrag, te brzo odustaje, pa i retko uspostavi vizuelni kontakt s drugim vrsnjacima. Vidim ipak drugu decu koje to interesuje, pa se dodiruju rukicama, itd. Svak ima svoju licnost na kraju krajeva, prihvatam, ne forsiram.

@mirjamm
Puno hvala na savetima i toplim rečima! Nazalost, sve zaista brzo prolazi... kao da sam ga juče rodila...

Hvala još jednom na podeljenim mišljenjima i savetima!
Svima vama, sve najbolje!
kokokokokokoda
(kuvarica)
08. мај 2010. у 04.24
mi smo oba deteta morali da damo u jaslice od godinu dana ,jer nije bilo izbora-oboje radimo,babe nemamo
e sad,bila je prica da li da uzmemo ženu da dolazi da ga cuva ili da ide u vrtic
meni je bilo logicno da ide u vrtic ipak je to ustanova,vaspitacice su zavrsile neku skolu,tu su deca,vrsnjaci...

cela prica oko jaslica je prilično teska u smislu-roditelj place kad dete place ,dete place jer ostaje i sve u svemu-teško je
ja sam bila vrlo osetljiva na sve što se detetu desi tamo...od toga da li mu je presvucen pampers,i da li mu je guza crvena..do problema sa vaspitacicama...sve je to bilo minimalno..ali tada deluje pretesko

da ne pricamo o čestom razboljevanju u kolektivu ...temperature,kasalj,kijavica,konjuktivitis..uobicajena stvar :)

međutim,ono sto je dobro je sirok krug dece i roditelja koje smo upoznali i sa kojima se i danas družimo intenzivno,deca su navikla na drustvo i dosadno im je kod kuce kad ne idu u vrtic,vrlo su socijalizovana i kolektiv vrsnjaka je mesto gde se osecaju prilično
dobro
naše dete je prvi put sa 4 godina islo sa grupom i vaspitacicom na rekreativnu i sve je bilo ok...
ali ovo se sve desava u srbiji,u inostranstvu je ipak drugacije:)
bt
08. мај 2010. у 08.21
Djetetu je svakako bolje kod kuce sa roditeljima,naročito kada je tako malo.Moja curica ide u vrtic u 19-g mjeseca dva dana na par sati.Ovo smo uradili samo da bi naucila engleski i da bi se izigrala sa vrsnjacima.I nama super funkcionise,jer vrtic obozava,a ostalih 5 dana je 24h sa mnom,a vikendima vrijeme provodimo svi zajedno.Nisam za to da mi djete vaspitava neko drugi,a vjeruj mi nisu oni tako obrazovani.Ovde vaspitacice ne idu na fakultet nego zavsavaju kurseve.Ipak ako finasijski ne mozete podnijeti onda nema druge.MAda u drugu ruku i vrtici su jako skupi.Ovde dan kosta $72(u vrticu moje curice).Tako da se finansijski bas i ne isplati,ali nema veze.Pozdrav
Jassy
10. мај 2010. у 15.41
Mislim da je vrtic najbolja solucija. Djete koje je u vrticu će puno vise da nauci nego da je kuci sa roditeljom. Jedino ako je možda roditelj radio u vrticu pa zna kako to sve ide.

Ako ništa i da je pola dana u vrticu ili recimo 3 dana sedmicno u vrticu, a 2 kod kuce bi jako puno znacilo u puno toga. Ne moze roditelj dati toliko aktivnosti za djete kao sto vrtic može i ne moze da nauciti nekim redom kao sto može vrtic jer roditelj dosta puta popusti.

Ja kad odvedem svoje curice u park pa mogu po ponasanju djece da kažem kakvo to djete ima babysitterku.

Mogla bi roman da napisem o djeci koja su cuvana po kuci, nisu sva djeca, ali većinom, kako se neznaju igrati, tuku se, ujedaju, neznaju da djele, psuju, bjeze od djece, nepricaju, nespavaju dobro, nejedu redovno i cuvaju mamu za nogu stalno. Nedaju se presvuci, nose pelene do 5 godine, cuca u ustima do 5 godine... itd.

Isto tako roditelj mora da ima svoju obavezu, da izadje, da se druzi sa ljudima sa posla, da ima svoju obavezu.

Vecina ljudi ovdje na zapadu se odluci za ostajanje kod kuce ili da ih cuva neka osoba koja nema veze sa cuvanjem djece radi novca. Novac jeste važan al isto tako odgoj vase djece. Kad vidite šta vam djeca sve znaju, kako se ponasaju pa onda ćete shvatit zašto dajete novac i da je svaki dolar vrijedan.

Ako niste pokusali oboje i niste vidjeli razliku od djece cuvane u kuci i djece koja idu u vrtic, zaista neznate šta pricate.
anikicaa
(menadzer)
10. мај 2010. у 16.59
Osim sto je ovde reč o detetu koje ima samo jednu godinu!!!!
Njemu ne trebaju druga deca već briga i negovanje, a to ne može da mu pruzi vaspitacica koja brine o njih desetak.
Kada napuni bar 2 godine, onda treba da se razmišlja o celodnevnom boravku i uticaju vrsnjaka.
Po meni je jako lepa kombinacija koju je napravila bt za svoju devojcicu, ali i njoj je vise od godinu dana.
Ja bih ga ostavila kod kuce makar još pola godine-godinu, ukoliko ne mozete duže. Svaki mesec za dete ovoga uzrasta je dragocen.
six_feet_under
11. мај 2010. у 09.56
Evo ja da ti kažem svoje iskustvo. Imam cerkicu, sad već 4,5 godine, ali mi smo odlucili da ostane kuci do skoro pune 3. Krenula je u vrtic u septembru a napunila 3 u novembru. Pravo da ti kažem mislim da pre toga jednostavno nije bila spremna, u parkicu i na druzenjima mnogo se vise igrala ili sama ili sa nama, a na decu nije ni obratila paznju! Tek oko dve i nešto je pocela neka prava igra sa decom, i prestala je da nosi pelene, sto je svakako olaksavajuca stvar za vrtic. Iskreno , nismo mogli bolje uraditi, ja sam bila prezadovoljna kako je dete posle prihvatilo vaspitacice i sve ostalo, bilo je naporno pa ne vise od mesec dana, i to je već posle prve nedelje postalo znatno bolje, što se tiče plakanja, a bila je bolesna pa svega par puta, a i to je bilo prilično zanermarljivo. Mi smo se odlucili da ja ostanem kuci i izgubim posao, jeste finasijski malo teško,ali sto neko već rece, moja plata bi ionako isla skoro cela na taj vrtic, tako da nije bilo nikakve poente. Kad bih imala još jedno dete uradila bih isto, prednosti sve idu u detetovu korist. Takođe, nemoj da brines za socijalizaciju a pogotovo ne za jezik, moje dete reč engleskog nije znala kad je krenula, treba da je cujes sad:) Ne zaklapa! Puno sreće i sve najbolje.
SanSan
(***)
11. мај 2010. у 14.24
Prvo dvoje djece su kasnije krenula u vrtic a treće od godinu dana kod baby sitterke. Ja sam morala da se vratim na posao... srce moje malo kad se sjetim u početku nije znala šta ju je snaslo pa je nasla način kako da sebi skrati muke - spavala je po čitav dan. Ja sam joj odnosila njena kolica i to je bio njen kutak, kad god joj se place ona bi otisla i uvukla se u kolica i zaspala. Sad ima 5 godina i mogu da kažem da je ona najviše vezana za mene i najviše osjetljiva. moguće da je i to bio razlog.
Ja se slazem iz trostrukog iskustva da je bolje ako može tata ili mama da budu sa djetetom bar do druge ili treće godine.
Ili ako to nije moguće mislim da bi bilo bolje ako biste nasli neku ženu da dolazi kod vase kuce jer je to djetetu poznata teritorija pa bi mu bilo laske da se prilagodi novonastaloj situaciji.
U svakom slučaju želim vam sreću.
PustaZelja
(veciti student :))
13. мај 2010. у 12.02
Pa to ti je pitanje malo iskljucivo. Zašto tata mora da ostane sa njim do 3. godine?

Obzirom da će dijete imati godinu dana kad se ti budes vracala na posao, mislim da mu nije rano u jaslice. Mislim da je bolje ako je malo starije, npr. godinu i po, ali Boze moj. Ja sam pocela da radim kad je moja cerka imala 10 mjeseci. Svekrva je dosla ovdje u namjeri da je cuva do njenih 18 mjeseci, međutim vrlo brzo je morala nazad u Beograd zbog hitnog slučaja.

Tad sam ja bila u opstoj frci šta i kako sa djetetom jer ovdje gdje sam ja, vrtici imaju listu cekanja i po godinu dana. Uglavnom, posrecilo mi se, pa sam do njenog prvog rođendana nasla vrtic, a moja mama je uskocila u međuvremenu da je pripazi.

Znaci moja je u vrtic krenula sa godinu; vise sam voljela da je krenula malo kasnije, ali Boze moj, situacija je bila takva. Ljudi su socijalna biće, pa mislim da je djeci bolje u vrticu sa vrsnjacima i ljudima koji imaju kvalifikacije za brigu o djeci a i moraju da prate odredjene standarde i protokole.

Tako da ja stvarno ne vidim zašto bi otac morao da napusta posao da bi bio sa sinom do njegove 3. godine, osim ako sam to bas ne želi a i finansijski ima uslove za tako nešto.

Ja glasam za vrtic.
kako_ko
(a)
13. мај 2010. у 12.05
Prvo dete krenulo u obdaniste sa 12 meseci. Do tada ni dan bolestan, od tada non-stop bolestan, plakanje svako jutro. Onda smo poceli da gledamo druge mogućnosti, ali su za cudo i bolesti i plakanja bas tada prestali pa je ostao u vrticu. Od tada (prošlo je 11 godina) je bio bolestan možda tri puta.

Drugo dete je raslo uz prvo, bolesljivo od prvog dana, valjda je ovo prvo prenosilo viroze iz skole, šta li. Kad sam se vratila na posao posle 12 meseci, odlucili smo se na isto obdaniste. Nije bilo puno bolesti te prve zime, a ni plakanja. Osim kad ga ostavimo kuci zbog prehlade s bakom. (Koja nam je pomogla da preguramo taj prelazni period, mnogo nam je znacilo.) Sto je izgledalo otprilike ovako:
- Kod dece, kod dece! (Kroz plac.)
- Pa ne mogu da te vodim, vidis da si bolestan.
- Autom.
- Pa ne znam da vozim.
- Kljuc i ovako (pokaze kako se pali auto).
Viroze su prestale posle par meseci, i on je prestao da bude bolesljiv. Bude tako jedna prehlada svakih par godina i to je to.

Sad te price o tome kako deci treba kolektiv tek oko tri godine (ili slično) meni piju vodu. Opet, moje iskustvo sa obdanistom je bilo dobro. Naucili su se na rutinu, i da nisu centar nego deo sveta, osamostalili su se lepo, skidanje pelena je proteklo k'o svajcarski sat, radila sam sve po savetima iz vrtica. I ojacali su od svih tih viroza, imali su sve sto postoje pa ih zato valjda više ne kace :-) Da imam treće verovatno bih uradila isto. Mada opet sve zavisi od deteta.

Sve najbolje, šta god da odlucite.
PustaZelja
(veciti student :))
13. мај 2010. у 13.29
Da, pa i kod nas je ispočetka bilo cescih prehlada, ali pregurali smo i to. Nekad tata ostane s njom kuci, nekad ja, nekad ja „radim” od kuce i tako... Međutim u zadnje vrijeme (a sad ima 4 god) toga je sve manje i manje, možda da se svelo na 2 prehlade godisnje.

Ma ja sad ove obične prehlade i ne racunam u „bolest”. Jedino ako je i temperatura povisena, ako nije, to više ne spada u moju definiciju bolesti:)

Ja ne znam kakvi su standardi tu gdje vi živite - vidim neko gore pominje 1 vaspitacicu na 10 beba - u mom vrticu su isle 4 žene na 10 djece u jaslicama sto je sasvim OK.

Takodjer, ja nisam od onih roditelja koji uzivaju da 24h dnevno ispunjavaju nečije zelje i zahtjeve, izmišljaju aktivnosti i kako da animiraju bebu. Nemam ja zivaca za to - meni su i 2 dana vikendom i ovo malo preko radne sedmice sasvim dovoljni - i to me nekad iscrpi. Tako da, njoj je definitivno bolje u vrticu gdje imaju razne aktivnosti i gdje im je jednostavno posao da cuvaju, zabavljaju i uce djecu.
kako_ko
(a)
13. мај 2010. у 14.57
Ma da, kijavicu ne racunam u „bolest”. Nego temperatura, upala uha, bronhitise, boginje, krup, i ostale decje bolesti, ono kad se ostaje kuci.

Ne secam se koliko je bilo tačno vaspitacica, otprilike kao kod Zelje. I imali su svakakve aktivnosti, crtanje, igranje, pevanje, priredbe :-) Nakupilo se radova iz tih prvih godina vise nego iz skole ;-) Od 2 i po godine su imali „skolu” svako popodne, ucili ih slova + brojeve. Vodili ih onako malecke u setnju redovno, za ruku pa oko bloka. Mislim da im je vise vremena trebalo da ih sve obuku/svuku nego da se prosetaju :-)
svetlana72
(.)
15. мај 2010. у 07.24
Prva devojcica je posla u vrtic sa 14 meseci - 4 dana sedmicno, kao i sva deca prošla kroz bezbroj prehlada, virusa tokom te prve godine..imala 4 vaspitacice na njih 15...i bili smo jako zadovoljni..
upoznala je doste lokalne dece i dva drugara su s njom posla u prvi razred lokalne skole.

Druga je sa 6 meseci posla dva dana sedmicno i evo sad joj je 15 meseci i dva dana su proširena na tri..i polako otaljavamo opet te prve viruse, curenje nosa..drugi je vrtic, namenski gradjen pre dve godine, ima 4 vaspitacice, kuvarice, cistace i mali autobus za eksurzije kad porastu..
Ne vidim ništa loše u vrticu - „zavrsili” smo ga i brat i ja '80tih, i moja majka, tetka i ujak nekih '50/60tih..
Ne secam se nikad nikakvih trauma da sam imala..nekoliko drugara su posli sa mnom u isto odelenje prvog razreda i dan-danas smo u kontaktu..

maslacakk
(cvet)
23. мај 2010. у 06.00
Imam dvije drugarice koje imaju malu djecu a obe su vaspitacice u vrticima. Objema su djeca kod kuce sa bakama.
Uvijek govore kako ujutro kad one krecu na posao djeca spavaju najljepsim snom:-),nema raznih virusa,balvih nosica koje se ne stignu obrisati,plača i još mnogo toga...
Neki govore treba da idu da se socijalizuju u grupi ali ima vremena biće grupa kad budu veci. Grupa ima i na igralistu u toku dana :-)
Nanda
(pravnik)
02. јун 2010. у 10.27
Apsolutno i nedvojbeno je za dete bolje da bude sa svojim roditeljem, naravno pod uslovom da mu se roditelj posveti i da i sam bude opredeljen na tu varijantu, kao i zadovoljan svojim izborom. Ja sam provela 5 godina sa mojom decom i nikada nisam zazalila, a rezultati su gotovo fascinantni - oboje govore po 3 jezika, naucila sam ih čak i cirilicu, a o satima igre, zabave, ucenja, pravljenja, kreiranja ili samo mazenja da ne govorim. Naravno, ovo je daleko od lakog ili idealnog - bilo je i teskih momenata kada mi je bilo dosadno i kada sam imala osecaj da mi je potrebno nešto više, ali i pored toga, sada gledajuci unazad, nikada ne bih učinila drugacije. Naprotiv, i sad radim od kuce, i već samo to što sam prisutna je važno i lepo i meni i njima. Ako imate izbor, izaberite da vase dete najvaznije godine svog razvoja provede sa onim ko ga najviše na svetu voli! :) Srećno!
Ankh
15. јун 2010. у 14.07
da li neko zna za neku literaturu kako bi se podstaklo razvijanje deteta „u sopstvenoj reziji”?

Pogledaj pod pojmom „Montesori” na internetu.

Daleko je bolje da se posavetujes sa strucnjakom, nego da slusas savet dokonih guski koje sede i pametuju na internetu. Naravno, bolje za tvoje dete. Vidis i sama po rezultatu 4:0 da tu nema ni trunke strucnosti. Ako tako nastavis da vaspitavas svoju decu, trazeci savet na ulici (internetu), nemoj posle da se cudis rezultatima.
Miki6969
24. јун 2010. у 16.07
Moja bebisa je posla u vrtic sa 12 meseci jedino iz razloga sto i ja i žena radimo,bilo je potesko u početku,isli smo po dva,tri sata,pa tako čitava 3 meseca,mrzela je vrtic,plakala kad se ostavljala,grlila mamu na rastanku,ali malo po malo,prilagodili smo se,nismo odustajali,znam da je to jako stresno bilo za bebisu,znam po meni,toga se secam,uzasno sam mrzeo da budem u vrticu,koliko sam mrzeo da je to i ostalo u secanju još od 5 godine,patio sam za mamom i tatom po čitav dan,ali ja sam posao u vrtic tek od pete godine,zato ipak mislim da je bolje sto ranije da krene dok je još manje dete svesno,brze će se prilagoditi a i vaspitacice će vise da zavoli,evo sada Sara obozava vrtic,ide bez problema,trenutno smo u 22om mesecu zivota,pricamo ko navijeni po ceo dan,znamo bukvalno svaku reč da izgovorimo,a većinu i znacenje,sklapamo recenice kao od sale,vaspitacice je obozavaju,zivahni smo i nemirujemo ni sekunda,moje mišljenje,sto pre,to bolje,ako već mora
violinplayer
(IT)
22. јул 2010. у 16.26
Najbolje kuci a dan - dva nedeljno u vrtic na nekoliko sati.

Nijedna krajnost nije dobra - niti amo kuci niti samo vrtic.

Neka tata nadje posao par dana nedeljno.
Pepita
(fotograf)
22. јул 2010. у 18.00
Dragi mame i tate,
Hvala vam sto ste podelili iskustva i mišljenja!
Sada su se kod nas već sklopile kockice i uspela sam da odlozim početak rada za početak sledeće godine, pa će malisan da krene u jaslice sa nekih 16 meseci, daleko od idealnih 2-3 godine sto su nekih pominjali ali ipak bolje nego sa samo 12 meseci. Nadam se da će do tada biti manje vezan za mene i da će faza prilagodjavanja proćibez brige za sve nas.
Sve najbolje svima vama!
Sneksi
(spanac)
02. август 2010. у 00.14
Ako muž da otkaz da bude sa detetom, sigurno će se posle nekog vremena pokajati pa ćete imati probleme u braku. Bolje je da dete date u obdaniste, a ne da bude sa tatom jer muskarac koji ne zaradjuje može vremenom da stvori komplekse i eto problema.
Sneksi
(spanac)
02. август 2010. у 00.19
Uh, sad vidim da ste odlucili. Dobro ste odlucili da ga date malo kasnije u obdaniste a da tata ostane da radi.
Bas je super sto si mogla da odlozis vracanje na posao.
teletabis
(majka)
02. август 2010. у 20.55
six-feet-under je prisutna na svim diskusijama.
fizikela
(prevodilac)
03. август 2010. у 05.42
Iz licnog iskustva - od treće godine za dete je kolektiv idealno mesto, znaci vrtic a ne jaslice. Tamo imaju program rada, igru sa vrsnjacima, ishranu prilagodjenu njihovom uzrastu. Do treće godine, ako imate uslova, dete treba da je kod kuce. Jaslice su za mene nužno zlo, a vrtic sjajno mesto.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Unicorn Gifts?
.