Дискусије : Родитељи

 Коментар
Prvi susret
plavicvetic
(mama)
22. април 2010. у 07.08
Nas sin ima devojcicu.Divno.Osamnaestogodisnjak je,jako mnogo obaveza ima i nema vremena za privatno druzenje.
U ovoj smeni sezona u njegovom sportu,ima pauzu do sledećg kondicionog treninga kad se aktivno druzi sa devojcicom.
On ide kod nje preko vikenda i spava,ona dodje kod nas.
Moram vam izneti i moj osecaj kad su prvi put dosli kod nas:
Lepa devojcica,stidljiva i jedino sam ja morala da ,,zagrejem,,situaciju u startu...nisam se ni ja dobro snasla..cutala sam,pozelela dobrodoslucu.Obradovala sam se druzenju,osetila majcinsku toplinu prema njoj...i takoooo,gledam ih ko dva cvetica su...
Kakva su vasa prva reagovanja bila,kakvi osecaji???
Tresnja-cvjecka
(riba)
23. април 2010. у 14.33
Ah, bas slatko...
Mi smo još daleko od tih 'sleepovers', dotle ćemo se valjda svi mentalno spremiti :-))) Svake godine smo pomalo blizi u tom spremanju :-)))
Moj klinac od treće godine stalno zapada u te zaljubljenosti... i uvijek se susrecem sa nekom od tih djevojcica... Od te prve koju sam srela na moru tako što je on u restoranu uzeo dva kolaca (kaže drugi 'da ponese onoj djevojcici' - pa onda idemo na plazu da je sretnemo, sa cijelom porodicnom bulumentom :-)))), pa do ovih sada sto dolaze pred kucu na biciklu, neke stidljive, neke malo manje... Generalno uvijek dobra djeca i kad god to zakljucim - toplo mi oko srca...
A da svake godine drugacije dozivim - i to je tačno! Svaki put prvo po malo dozivim sok, u smislu šta se to desilo, kako to da se ove godine ponasaju drugacije nego prethodne :-))) Valjda su to prirodne opomene, cisto da se ne opustim previse :-)))
Najbolja mi je bila djevojcica u četvrtom razredu, ta je imala petlju da nas u skoli sve kolektivno 'prepadne' - prisla, vidi da se on ucutao, pravi se blesav, a ona, bistrica i opasnica, gleda kud bi i šta bi i kaže meni lijepo, kao odrasla 'Hi, I'm ***... And, hmmmm... I'm his friend!' Prvo sam se zbunila, onda odusevila :-))) Polako, varimo informacije jednu po jednu.
Sve je lako dok moja smizla ne dodje na red... I ovako svaki put suzu pustim kad slusam ABBA i onu famoznu 'Slipping through my fingers', ne znam kako ću reagovati kad mi ona nekoga dovede :-)))
LeaDiKaprio
(shumska)
24. април 2010. у 11.12
Moj sin je svojoj prvoj velikoj ljubavi, sa svojih 5-6 godina rekao „moooolim te voli me. zar ne možeš da me volis?”

Plakala sam danima kad sam to čula od devojcicine mame.

Nisam mu rekla da znam jer bi se uzasno postideo. Pokusala sam da mu objasnim da ima još devojcica na ovom svetu ali on ni za jednu drugu nije hteo ni da cuje. I to sam mu poizdalje pricala, da ne bude da se mesam. Samo sam htela da mu napomenem tu ideju kao mogućnost, međutim nije islo. Zakljucila sam da mora sam kroz sve da prođe i još mi je gore bilo. Znajuci da se mala vestica kikoce sa svojom sestrom na racun mog nesrecno zaljubljenog sina. A on kao veliki emotivac će da pati.

Pa ne znam stvarno kome je teze bilo njemu ili meni.

Deca nas vaspitavaju u to nema nikakve sumnje.

Kad smo preboleli prvu ljubav posle je sve bilo lakse, i meni i njemu.
plavicvetic
(mama)
24. април 2010. у 15.33
Dobro receno,deca nas vaspitavaju...
neke stvari su bile samo misaona cinjenica u dane kad smo mi bili devojke/monci.Danas je to nešto ,,prirodnije,,valda zato što su deca smelija i sto odlucno znaju šta hoće i pitaju.
Rece meni jednom stariji covek:sve je dobro dok pita,..dok kaže berem,šta ti mislis tata i mama..to se ne sme podcenivati.
I tako...sin dodje i rece da ima devojcicu i hoće da je dovede kuci..Smelo i odlucno,svojim koracima i odlucnoscu nas ,,poducava,,kakav roditelj treba da budes.
lepo je,sve je lepo dok ide dobro,dok ide svojim normalnim tokom.
Vi sto imate malu deccu,držite ih na oku-toliko opasnosti ih vreba.
Ljubav je nešto sto im se najlepse moglo da desi.
Pantija
28. април 2010. у 13.19
Devojcica???
Radi se o osamnaestogodnjacima i nadam se da su sentimentalne mame sigurne da ta deca neće napraviti decu. Za moj ukus je to zajednicko spavanje malo previse liberalno za te godine, ja lično ne bih bila voljna da primam svaku devojku/decka mog deteta na spavanje, a verovatno će ih se izmeniti popriličan broj dok ne odluce da se skrase. Nadam se da nemate iluzije da ta 'deca' spavaju mirno i spokojno svako u svojoj sobi u vasoj kuci.
Tresnja-cvjecka
(riba)
28. април 2010. у 17.06
Ma ja mislim da oni spavaju u razlicitim sobama... onako, da bude sve 'politically correct' ;-)))
plavicvetic
(mama)
29. април 2010. у 01.30
E pa,sad ta pitanja otvaraju drugu temu,bolje reci podtemu.
Devojka i decko u 18.godinama...
Verujem, da sam napisala ovde to da nisam dala da spavaju,rekli biste da sam konzervativnih shvatanja.Oni bi svejedno spavali negde zajedno,kao sto su i pre pitanja spavali,,kod druga ili drugarice,,.
Svakako da i mi nemamo mira od razmišljanja koja i vi imate.Ipak su to još deca koja ne razumeju dovoljno,ako to danas i može biti.

Ovako,uz ovu temu i svima vama sadsnjim i buducim roditeljima osamnaestogodisnjaka,šta kad dodje dete sa pitanjem:Može li moja devojka spavati kod mene?
Kakva će biti vasa reagovanja kad već nisu ovakva kao moja.
Tresnja-cvjecka
(riba)
29. април 2010. у 10.57
Cvjeticu, ja ne bih da kvarim diskusiju koja će se sigurno razviti, poznajuci ovlas klijentelu ove pod-kafanice ;-)
Samo da te upozorim da bi epilog (nakon obavezne galame cudno svojstvene stanovnistvu poteklom sa Balkana) bio ukratko ovako nekakav - bolje ti je da to sve istjeras iz kuce dok je vrijeme, zazmiris lijepo, prst u uho, a to ko s kim možda spava ionako ne treba da te briga (pogotovo u tvom slučaju, jer ti, zaboga, imaš sina, o tome neka brine 'djevojcicina' mama)... dok god ti sebe možeš tvrdoglavo uvjeriti da je sve bas onako kako bi ti i selo htjeli da bude ;-)))
Ja onako sa strane da ti sapnem - pravo si rekla, ljubav je nešto najljepse što se može desiti ne samo nasoj djeci, nego svima nama :-)))
Pozdrav!
kriska
30. април 2010. у 04.35
Lepo je kad se rodi ljubav, pa se mladi zabavljaju i vole.
Za 18-ogodisnjake je to sasvim normalno i na vreme, međutim ja sam veoma konzervativna po pitanju nocenja tako mladih ljudi u istom krevetu u roditeljskoj kuci.
Znam da oni to mogu da rade i na drugom mestu, ali ipak moraju da imaju i neko postovanje prema roditeljima.
Ja ne mogu da zamislim svoju cerku (pre neki dan je napunila 24 godine i ima mladica, a pre ovog imala je još 2 momka) da mi na svakih nekoliko dana u kucu dovodi drugog momka i da kod mene zajedno noće.

Ne osuđujem roditelje koji to odobravaju, ali ja jednostavno to ne bih dozvolila, niti me je cerka nekada stavila u takvu situaciju.
Mislim da bi bilo veoma neprijatno i njima i meni.
Tresnja-cvjecka
(riba)
30. април 2010. у 08.46
Kriska - sasvim lijepo receno. Svi mi imamo neke parametre mahom usadjene još tokom našeg vaspitanja, kasnije možda modifikovane na ovu ili onu stranu... Dok god je covjek potpuno svjestan cinjenica i donosi odluku baziranu na tome - sasvim je OK...
Kad je već Cvjetic pitala za naše mišljenje - ja ga još uvijek nisam potpuno izgradila, branim se cinjenicom da imamo još nekoliko godina fore :-))) A onda gledam na to i ovako - klinci recimo sa 18 (opet ovisno o gore spomenutom vaspitanju, uzimam 18 kao neki razuman primjer, da me pitaju sa 16 sigurno bih drugacije reagovala, tj. jednim kategoricnim NE, 18 je recimo neka granica gdje čak i majka-država kaže da je svako punoljetan i time odgovoran sam za sebe i svoje postupke; e sada ako smo ih odgojili da su odgovorni još od svoje treće - mislim da nam je zadatak utoliko laksi :-))), dakle klinci sa 18 skupe recimo prvi put petlju da pitaju i urade tako nešto. I onda se mi kao roditelji ili odlucimo da bliskost takve vrste pod našim krovom nije u redu, ili pocnemo da se lomimo (one sto odmah pristaju ili ih prosto 'zabole uvo' izuzimamo iz diskusije, posto takvi ionako nemaju problem oko svega ovoga, dakle nisu od pomoći u ovoj moralnoj dilemi :-))). I onda je mama iz ove price dirnuta i vodjena mišlju da je bolje da vidi s kim joj je to dijete, nego da nagadja i eventualno cuje od nekoga drugog (moje mišljenje, takodjer). E sada kad ta prva famozna veza zavrsi, pa uslijede druge, treće... nikome to vise nije do te mjere interesantno... Dijete (po nekom mom idealu) bi trebalo razviti osjecaj da ne treba tek tako da uznemirava ukucane (pa ko će to sve da uprati kasnije, mislim :-)))... a onda ako imaš sreće, pa živis negdje gdje se dijete prirodno iseli sa svojih 21-22 - problem se već rjesava sam od sebe :-))) Dakle treba prezivjeti tih par godina, sto i ne izgleda iz ove perspektive bas tako strasno ;-)

Pantija
30. април 2010. у 14.52
Da se razumemo, ja ne bih imala problem da poneki vikend „moram” negde da otputujem sa muzem i ostavim „dete” samo. Ili da unapred isplaniramo neke dugacke izlaske i obaveze, cisto da dete zna šta i kada može da planira. Zna se šta će se desiti i to je sasvim normalno i bolje je da budu u kuci nego da se smucaju po parkovima. Međutim, stvarno mi je neprihvatljivo da se dovodi na spavanje devojka/mladic i to još u godinama kada su to uglavnom prolazne veze i vezice. To mi je stvarno nedostatak postovanja roditelja i porodice. Meni je u celoj ovoj prici bilo cudno kako mame pišu o svojoj deci kao da su klinci koji se drže za rucice i lizu lizalice, a oni se *resu sve u sesnaest pod njihovim krovom:) No, svaka porodica ima svoja pravila koja njima odgovaraju i to je sasvim u redu.
Tresnja-cvjecka
(riba)
30. април 2010. у 15.27
Dakle *resanje sa povezom oko ociju (ili na izletu ili kako god) je OK ;-)))? Pa jeste, svaka porodica svoja pravila ima ;-)))
plavicvetic
(mama)
30. април 2010. у 15.54
Slozici se sa delom komentara da dete ipak treba da nas postedi ovoga.
Pitao je pre pa smo govorli,ne.Isao je spavati kod druga,pa kod njenih roditelja..tamo amo.Mi smo za to znali.
Mislim kad ova veza prođe neće sledeću dovesti u kucu.To je bilo prvo pitanje a na drugo ću zatraziti da nas zastiti od tih druzenja.
Marika
(.)
30. април 2010. у 19.30
Iz tvog posta sam zakljucila da tvoj sin ima dijete / djevojcicu i da je mladi tata koji je ne vidja dovoljno ...

:) drago mi je da je to ipak djevojka.
mama999
(nestabilno)
06. мај 2010. у 08.37
plavi cvetic- hockey mom ako se dobro secam-samo uzivaj!
Sin ima 18, sretno zaljubljen, zar je moglo nešto lepse da se dogodi i tebi i njemu?

Naravno da je u redu da bude u svojoj kuci s njom i da spavaju u istoj sobi i ja bih im to dozvolila. Ne za neozbiljne avanture od par noćiali da za iskrena osecanja, tako smo ih valjda ucili od malih nogu, zar ne?

Ozbiljan razgovor o dobroj zastiti je neophodan, i ostalo sve prirodno.
Pa ljudi, ima li šta lepse i iskrenije od ljubavi sa 18 godina?
A ljubav je sve skupa, i setnja pored reke i zagrljaj cele noći

Moji još nisu dosli u tu fazu, nadam se samo da će biti sretni i da neće nikog 'moliti da ih voli' kao sto sam procitala za neko pilence tu gore.

NYC40
15. мај 2010. у 06.42
Moja deca koja su sada 20+ godina stara (cerka i sin)nisu nikada dovodili kuci momka, devojku da bi tu proveli noć.Možda su tu navratili krisom danju dok ja i muž nismo bili kuci, nismo pitali, nismo saznali. Ali da ja gledam u jednoj sobi TV a da se nešto dogadja u njihovim sobama, ne dolazi u obzir. Nek me zove ko kako hoće, staromodna itd. Moja kuca moja pravila.
ahha
(nemam)
21. мај 2010. у 23.38
Plavicvetic,
od srca sam se nasmijala-stidna-moj sin prenoci kod nje, ona dodje kod nas.
Bila bih protiv zajednickog spavanja u mom ili drugom stanu. Zajednicki odlasci negdje potpuno u redu ali u moj stan -ne!
Šta ću kad sam staromodna.
PeraPeric
(perac)
27. мај 2010. у 02.49
„Postovanje prema roditeljima” da se sa momkom/devojkom „spava” NEGDE VAN KUCE????

Izvinite, ali meni je to krajnje licemerje. Kao, mi smo fina kuca, nema „toga” pod našim krovom (a pod cijim krovom - ili čak i bez krova - nasa sopstvena polu-odrasla deca tade „TO” - bas nas briga).

Iz mog coska gledano, znak je zdravih porodicnih odnosa i uzajamnog postovanja kad mlada osoba dovede momka/devojku kuci - i u posetu, i na rucak/veceru, i na spavanje. Koliko sam primetila, bas ta „deca” koja to mogu da urade - ne menjaju momke/devojke tako često, nego najcesce imaju lepe i dugacke veze.

I 18 godina je pravo vreme za zaljubljivanje i veze - zar se ne secate doba kad ste vi imali 18?
plavicvetic
(mama)
01. јун 2010. у 11.29
aha,u kom svetu ti živis bre?

Ja sam srećna kad moje dete sedne i kaže šta želi.Punoletan je i može da me i ne pita,da radi sto hoće i sigurna sam da za mnoge stvari nebi ni znali.Ali cemu to.Mi smo u porodici potpuno otvoreni i trazimo da znamo šta ko radi,gde je i sl.
Rizik je isti,ili spavali u autu ili u kuci.Ali je razilka velika.

Svacije dete,a i tvoje će voleti kad oseti da si mu u svemu dobar roditelj-drug.Svaki roditelj želi da zna gde i s kime mu je dete.

Upamti,bićeš srećna kad te budu pitali,srećnija nego kad cujes da spavaju u autu,parku ili negde u podrumu.
JohanaTheGreat
11. јун 2010. у 17.14
i meni to predstoji ali se nadam tek za par godina.. može se „radi carsije” pustiti TV malo glasnije, a onda pozvati taksi pa svako prenoci kod svoje kuce (ako su deca iz istog grada).. a odakle bi i bili..

ako su roditelji drugog deteta liberalni... bolje kod kuce nego.. ko zna gde..
maja3s
(diskutant)
29. јул 2010. у 18.05
auu 18 godina...pa šta ja da kažem...ako već nisi razgovarala sa sinom o prevenciji kasno je sad..ili možda nije naucio je već negdje
mi imamo sina od 14 i već smo prije godinu dana razgovarali o prvenciji...posto je djetetu blam da kupuje kondome u prodavnici mama i tata mu sve obezbjede...

´ja čak vise pricam sa sinom o odnosima nego otac...uglavnom mi se sve povjeri...meni je bas rano sa 14 godina ...ali ovdje djeca mogu zakonski biti sexualno aktivni od 15...

imam osjecaj da će mi biti teze sa cerkom pricati o svemu jer je ona bas stidljiva

što se tiče spavanja kod mene...pa i to sam imala ponudu još prije godinu ipo i uporno sam odbijala...dok jednom nisam popustila sinovim i muzevom pritiskom...i...i tad maloj nije dala mama...i sad se ja bas mislim eto kao mama joj da dok ja ne pristanem...jako mudro

ozbiljna veza kada bude...ne znam malo mi to ruzno oni u jednoj sobi a mi u drugoj...a kad se sjetim nas ...eeee...šta da vam pišem...nisam sigurna šta ću učiniti...nek sebi trazi stan sa 18 može...a ja znam da će opet meni doći na rucak :))
plavicvetic
(mama)
23. септембар 2010. у 01.40
Maja,ovde nije reč o prevenciji već o mojim osecanjima i prvim reakcijama.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Earrings?
.