Дискусије : Родитељи

 Коментар
Dete neće da uci da cita
sveistosad
01. март 2010. у 23.52
molim vas pomozite
imam cerku u 1 razred i neće da uci da cita probala sam sve i svasta i ništa ne pomaze, u skolu hoće da ide ali kad je teramo da cita i da piše neće kako ste vi uspeli da naucite dete da cita i piše
windows03
(s)
02. март 2010. у 02.53
Mi naše nismo ni tjerali ,mislim da je svako djete razlicito i da će interesovanje doći samo od sebe.Najbolje je da to(citanje) neko vrjeme ignorisete jer inat je cudna stvarka.Moj najstariji sin je isto tako bio nezainteresovan u1-2 razredu i onda je najednom navalio :)).
Spela
(Programer)
02. март 2010. у 09.13
nikako je nemojte terati nego joj vi čitajte nešto sto nju zanima, i neka vidi i vas sa knjigom...
takode ako ste u mogućnosti u bibliotekama često imaju citanje prica za decu tako će videti da i druga deca vole da čitaju.
deca u stvari žele da oponasaju odrasle ...
ljubljenica
(student)
02. март 2010. у 13.25
Ja sam mojoj kcerki citala uvjek bajke pred spavanje i naucila je slova već sa četiri godine..sad ima 6 i uveliko cita tako da je spremna za skolu na jesen.
Nisam je terala ali je pomoglo to citanje od malih nogu.
mmmala
02. март 2010. у 14.58
Možda ima problema sa citanjem, nešto kao disleksija pa joj je teško i izbegava. Postoje testovi za to.
curice
(trazim informacije)
03. март 2010. у 11.01
ne znam na kom jeziku uci citati, ali pokusaj sa kartama na kojima ima slicica i slovima ispisan pojam. Takodjer se slazem da se obrati paznja da joj to možda zaista nije teskoca.
moja kcerka je dijete sa posebnim potrebama, ali je na ovaj način uspjela nauciti da cita. Mislila sam da nikada neće moći. Ukoliko je mogla ona, moći će i tvoja, sigurno, samo možda treba malo vise truda u pronalazenju nacina koji je njoj blizak.
Evo dole ti ostavljam link kako smo mi vjezbali, jedan od nacina...
proguglaj malo, može mnogo toga sličnog da se nadje za sve jezike...
Puno pozdrava i samo strpljivo, bez nervoze i kritikovanja...

http://www.youtube.com/watch?v=cIiARSnJDEo

http://www.youtube.com/watch?v=61M3a6cpJ2M
kriska
04. март 2010. у 04.31
Bez uvrede, ali detetu od malena treba stvarati radne navike.
Treba im puno citati i dozvoliti im da žvrljaju, pa makar i po zidovima. Tako se ruka trenira i opusta.
Imam drugaricu koja je deciji psiholog i ona mi je to savetovala kad mi je dete bilo sasvim malo.
Mi smo u njenoj sobi zalepili tapete i dozvoli joj da do mile volje piše po zidovima. Zidovi su celi bili ispisani hemijskom olovkom i flomasterima. Kupovali smo joj decije čestitke, koje je ona lepila na vrata svoje sobe i trudila se da procita šta na svakoj čestitci piše.
Njoj je to bilo zanimljivo i kroz igru je naucila da cita i piše, kad je krenula u skolu nismo imali problema.

Možda bi bilo dobro da se konsultujete sa nekim decijim psihologom, oni imaju dobra rešenja za taj problem.
Mozete da pozovete nekog njenog druga ili drugaricu iz razreda, pa da zajedno čitaju i pišu. Neka se i takmice ko je lepse napisao, to će im biti podstrek da se trude.

Mojoj cerki je u osnovnoj skoli slabo isla matematika, a u razredu su imali druga koji je bio izuzetno inteligentan. Ni jedan skolski predmet mu nije predstavljao problem.
Cesto su se deca skupljala ili kod mene ili kod neke druge drugarice i taj decak je dolazio da im pokazuje matematiku.
I sad se smejem kad se setim:
Bili su mali, drugi - treci razred. Sede za trpezarijskim stolom, a ovaj decko im objašnjava i sav odvažan prema njima se postavio kao ucitelj.
Ja ga pitam:
„Je li kapiraju nešto ove 3 curice?”
a on kaže:
„Ma, kapiraju, ali su dosta propustile, pa sad muku mucim sa njima, da nadoknade.”
:)))
bt
05. март 2010. у 00.21
Slazem se da djeci treba citati od malena.Mi odavno cratmo,pišemo,brojimo itd,ali malu zaista zanima.Ima 27 mjeseci.Ja sam bila ista,naucila sam citati sa 4 godine...E sad..Ima djece koja su manje zainterovana od kojih je bio moj brat.Nikada nije volio puno da piše i cita,mama je muke vodila s njim.Evo ipak je zavrsio skolu i sada dobro cita:))NAravno da treba obratiti paznju da dijete možda nema neke poteskoce.Posavjetujete se sa pedijatrom.Ako je sve ok i ako je mala ne zainteresovana pronadjite način ucenja koji će njoj biti zabavan.Puno sreće
anikicaa
(menadzer)
05. март 2010. у 12.22
e, kriska, nasmeja me mali matematicar...tačno zamišljam te male-velike ljude...divno...
za postavljacicu...izguglaj disleksija, možeš i na youtube da probaš i tamo ćeš da nadjes čitav niz vezbica za decu koja imaju ovaj poremecaj. Ne treba uopste da se brines da li ga ima i tvoja kcerka, ovo ti preporucujem samo zbog toga sto pomaze i deci sa poremecajem, zaista ćeš sigurno da nadjes mnogo korisnih ideja i saveta i nešto od toga će da bude primenjivo na tvoju kcerku.
I još nešto da ti kažem, sto sigurno vrlo dobro zna majka devojcice sa posebnim potrebama „curice”...moras mnogo toga da uzmes sama u svoje ruke. Nemoj da se oslanjas na uciteljicu samo da će ona sve da uradi. Mnogo toga moras i ti sa njom da ucis, pa čak i da posavetujes uciteljicu kojim metodom sa njom da radi. Niko ne zna bolje od roditelja, jer niko se više ne posveti razmišljanju šta je to što detetu odgovara..
MissMontreal
06. март 2010. у 05.28
možda ima disleksiju, to meni nije normalno da dete od 8 godina ne zna da cita.
obično deca sama nauce da čitaju sa 5-6 godina. makar sam ja tako. ovo je zaista neobično.
anikicaa
(menadzer)
07. март 2010. у 11.42
pa ne verujem da ima 8 godina. deca u prvom razredu u USA imaju 5-6 godina. U srbiji 6-7 najviše.
LeaDiKaprio
(shumska)
07. март 2010. у 22.38
I ja bih odvela dete na testiranje za disleksiju.
Vidis, to ti je uvek indikator da nešto ne valja. Deca su u 99% slučajeva takva, da rade šta vrsnjaci rade, trude se da budu poslusni koliko god mogu.

Onda kada ne mogu postoji razlog za to: od toga da su vaspitno ispustena, nedostaje im paznja, ili nešto još ozbiljnije, neke tegobe i bolesti - ali uvek postoji RAZLOG zašto dete odbija da radi šta mu rade vrsnjaci.

Teranje deteta da radi ono sto ono odbija da uradi je kao terati ga da obuje tesne cipele. Prvo je samo rasprava, zatim zuljevi, zatim zagnojeni zuljevi, ozbiljna infekcija i tako dalje.

Znaci na tebi nije da ga prisilis svojim roditeljskim autoritetom da obuje tesnu cipelu ma koliko odbijalo da to učini, nego da pronadjes gde zulja i zašto, te da problem otklonis.
temudjin
10. март 2010. у 23.39
Naravno Lea kao i obično lupa ko maxim po diviziji i poredi babe i zabe.

A možda će Lea tvoje dete uskoro da zulja i pojas od pantola pa će i ono da nosa pantole na pola dupeta?!
Ili će da ga zulja uredna kosa i kosulja pa će i ono da se zapusti ko svaki klosar i na kraju zavrsi na smetljistu zivota

Disciplina, simentalko jedna sa internet zvonom oko vrata, nije lupanje sakom o sto ili postrojavanje u kuci ili istresanje frustracija na detetu(sa čim ti u svojoj bolesnoj glavi asociras reč DISCIPLINA),...nego gradjenje deteta u coveka stvaranjem POZITIVNIH navika.

po tebi ako dete ne voli ukus kaladonta ili mu se povraca na cetkicu za zube, nikako ga nemoj terati na to,..pa neka mu krnjutci kasnije i vire ili mu bazdi iz usta jer nema naviku da pere usta, ali eto nije ga zuljala cetkica ili gadio kaladont.

Nikako nemoj dete terati da posprema svoju sobu jer to ne voli, niti da se umiva,..jer zaboga niko ne voli da se pljusne hladnom vodom onako iz kreveta pospan.

Ali NIKAKO I NIKAKO nemoj svoje dete ni pokusati da naucis radnim navikama. Ponavljaj mu konstantno „Relax, don't do it”, napravices pravog coveka od tog deteta.

I naravno ako dete nešto neće ili hoće a vi se povinujte detetu,...nema šta, pravi savet.

da bi neko uopste bio roditelj, uslov nije POLNI ORGAN i oklizavanje na koru od banane u neciju vaginu i izlazak deteta iz iste za 9 meseci,...nego je uslov da covek bude sam zreo i IZGRADJEN u COVEKA.
Jer kako će dete kao ova Lea, da napravi iz deteta coveka?

da bi dete postalo i naraslo u coveka, potreban je covek, a ne drugo IZFRUSTRIRANO DETE koje zna za sex i koje je rodilo drugo dete.

------------------------------------------------------

Dete neće da uci da cita
sveistosad
01. mart 2010. u 23.52
molim vas pomozite
imam cerku u 1 razred i neće da uci da cita probala sam sve i svasta i ništa ne pomaze, u skolu hoće da ide ali kad je teramo da cita i da piše neće kako ste vi uspeli da naucite dete da cita i piše

A izvinite. STA STE SVE I SVASTA POKUSALI?
Molim vas da nabrojite svoje sve i svasta pokusaje.
Pa onda da krenemo dalje.
LeaDiKaprio
(shumska)
11. март 2010. у 20.26
palamudjin, jedes šta se ne jede, kao i obično.

moja prijateljica ima diskleksicno dete, tako da imam informacije iz prve ruke kako se dete ponasa. otpor koji je mali imao prema skoli je neverovatan. buduci da je dete malo, ono ne zna da OPISE šta je problem samo vidi da je drugacije od ostalih i pati zbog toga.

ovaj decak je isao do toga da kaki u gace jer bi ga tada odveli kuci i ne bi ga vracali u skolu.

zamisli roditelja kome je dete pocelo da kaki u gace sa 6 godina. odakle da pocnes? gde da krenes? šta ti pada na pamet šta bi mogao da bude problem?

ali dobro, ti si prirodno obdaren palamudjin da te cinjenice ne interesuju.

nema veze, samo ti retaj dalje, i glupi moraju da žive. nisi ti kriv.
snowg
(ing.)
12. март 2010. у 10.33
Ovo uopste nije neobičan problem za djecu koja uce da čitaju engleski jezik.O ovome su napisane knjige i knjige i dan danas se lome koplja koji pristup je najbolji prilikom ucenja citanja engleskog jezika.
|Kod nas je to puno lakse i djeca već u prvom nauce da čitaju ,ali ovdje ne .|Kod nas u skoli postoje leveli i djeca svaki dan donose knjigu prilagodjenu za njihov level i čitaju .Uciteljica ih testira periodicno i oni napreduju i trebalo bi do 3. razreda da samostalno čitaju 'chapters„knjige iz biblioteke.U razredu moga sina na početku prvog razreda vecina djece je bila na level A ,ali je bilo dvoje djece koja su presisala sve levele i oni mogu da uzimaju bilo koju knjigu iz biblioteke.Sada ,nakon vise od polovine skolske godine dosta djece je na d,e,F levelu,neki su na B ,a par njih je doslo i do kvadratica .Uglavno,rekli su nam da bi trebal;o da se ide na to da djeca do kraja godine dodju do 12-15 levela.Ali ,ako ne ,ima ljeto i sledeća skolaska godina.Kada se uci citanje gleda se tacnost,brzina,osjecaj za tacku ,ali razumijevanje onoga što se cita.
Ne znam šta ste Vi do sada pokusali ,ali evo par mojih prijedloga koji su nam jako pomogli jer smo bili i sami u sličnoj situaciji na početku godine.
Ja sam tražila pomoć i u skoli i na internetu ,na razni satovima za roditelje i predlazem sledeće:
-prvo dijete bi trebalo da poznaje slova i sounds
-zatim trebalo bi da odredite svaki dan citanje u isto vrijeme i to u početku možda i dva puta na dan ,jednom ucenje ,a drugi put ponavljanj-otidjite u biblioteku i uzmite http://www.bobbooks.com/
Naravno,pocnite od prvog levela ,bez obzira na kojem je dijete sada.
-tu ćete vjezbati short vowels.Inače ,djetetu bi trebalo predstaviti duge i kratke samoglasnike,necujno i e na kraju rijeci i kako ono mijenja samoglasnik ,neka pravila kao npr.sh,ch,dvostruke samoglasnike eu,ea i sl.,citanje rijeci koja je sastavljena od vise rijeci i sl.,ali to ćete polako dok budete prelazili sve knjige.
Jako koristan sajt je http://www.starfall.com/n/level-a/learn-to-read/load.htm?f
i sa desne strane imate pravila objašnjena na slikovit način.Pustajte djetetu vise puta dok ne zapamti.
-Čitajte lagane knjige ,ispočetka knjige koje imaju sliku i ispod slike jednu recenicu od 2-3 jednostavne rijeci .To je level A.Uciteljica mi je rekla da je dijete na onom levelu na kome može da sa lakocom ,tecno ,brzo i ispravno cita ,ali i razumije šta cita .
Mi smo radili sve ove metode i za samo tri sedmice moj sin je napredovao 4 levela citanja,s tim da je uciteljica rekla da je on i na visem nivou citanja ,ali da sledeći nivo nije bas dobro razumio šta je procitao .Sada, uopste, nemamo problema sa citanjem .On pohadja i srpsku skolu ,ide samo jednom sedmicno i citanje tamo je skroz druga prica ,puno ide lakse ,uglavnom je to rastavljanje na slogove i to malo većih rijeci ,a ove koje su jednostavnoije odmah procita.
Ne znam da li vi ucite da čitate engleski ili srpski ,ali ja sam zeljela pomoći svim onim roditeljima cija djeca imaju problema sa ucenjem citanja engleskog jezika.”
nadjka
(t)
14. март 2010. у 10.50
Ne mora da bude disleksija, možda je nešto drugo u pitanju, kako dete razgovara, da li prica tecno ili kao beba, da li suska, vrska, muca, ako ste u Americi i dete govori dva jezika, to je česta pojava da teško prica oba jezika i da uopste ne cita.
U familiji moga muza bio je jedan decak, pred polazak u skolu ništa, glasa ne pusta, kad place ili se ljuti nešto mumla, mene je od njega bilo strah, a imao je samo 7 godina, jednog sam ga posmatrala krisom, bio je ukljucen radio, neka pesma, a on peva otvara usta, a glasa ne pusta, malo kasnije, pesma prestala on se ukakio u gace, a bio je 7 godina, ja sam se prepala, a kako su roditelji u kraju gde je Bog rekao laku noć,i kako su po svim pitanjima zaostali, ništa nisam rekla, mada mi se ništa nije cinilo normalnim. I dete je poslo u redovnu skolu, kad prvi susret s logopedom, ode na operaciju, šta je bilo, imao je nešto ispod jezika sto mu nije omogućavalo da govori, to su odsekli i poceo je normano da govori, doduse recenice mu zvuce malo nedovrseno, ali normalno govori, doduse, nikada ga nisam čula kako glasno cita, sada je već veliki momak, ali jako povucen i stidljiv.
Čitajte detetu knjige ili pesmice koje se rimuju i lako pamte, to najbrze ostaje u secanju i za takve stvari su deca uvek zainteresovana. Kupite svesku ili papir u malim linijama, pocnite od njegovog imena i prezimena, zutim flomasterom pa neka piše preko toga dok ne oslobodi ruku i bude sposoban da kopira reč, karte sa slikama i rečima su jako dobre, obavezno pitajte na koje slovo reč pocinje, kakav zvuk slovo pravi, ako su rano pocela, deca već sa 5-6 godina treba da su u stanju da procitaju kratke reci, ili da ih bar prepoznaju i da znaju kojim slovom pocinje i koji zvuk slovo pravi. Citanje i pisanje je dugotrajan proces, zato strpljenja, a šta na sve to kaže uciteljica?
anikicaa
(menadzer)
14. март 2010. у 18.19
mi se raspisali i delimo savete, a mame nigde...
izgleda je toga dana bila ljuta na dete...
sad se sve smirilo, srećom...
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.