Дискусије : Родитељи

 Коментар
Dilema-drug mog sina se drogira
spela
(Programer)
01. март 2010. у 08.59
U dilemi sam šta da radim;
Moj sin ima 15 god i već od 6-7 godina je dobar drug sa jednim decakom njegovih godina. Mi se znamo sa roditeljima, par puta smo i seli sa njima na kafu. Momci su dosta bliski, spavali su jedan kod drugoga, putovali zajedno, kad mi idemo negde povedemo obojicu tako i njegovi, znaci već jedno lepo prijateljstvo.
Pre par meseci nas sin nam je rekao da je mali poceo da pusi, onda je rekao da mali pusi marihuanu, a pre par dana nam je rekao da mali pusi marihuanu sa cocainom, znaci sad je to već ozbiljno.
U mestu gde mi živimo ima mnogo droge i kad sve saberem i oduzmem vrlo je moguće da moj sin govori istinu, mada i ja sama ne želim u to da poverujem. Vidim da je i nas mali zabrinut i ne zna šta da radi.
I ja sam sad u dilemi; Da li da nazovem roditelje i da im kažem, plasim se kako će oni reagovati. Ne želim da izgubim sinovljevo poverenje. Ne želim da sin izgubi prijatelja. A najmanje želim tom decaku da nastrada od droge.
Ima li neko slično iskustvo ?
photogirl
(fotografija)
01. март 2010. у 09.46
nemam takvo iskustvo ali imam prijdlog
posto ti je sin već sam saopštio i rekao sve o njegovom drugu zašto nepitas njega šta on misli šta bih bilo dobro i pravilo da se uradi za njegovog druga. tj. dali bih on se slozio da se kaže drugovim roditeljima ili uopste dali nešto da se tu radi. isto tako pitaj sina dali je on probao jer možda on to govori za sebe...
srećno
lina
(registrovani clan)
01. март 2010. у 10.08
Skoro identicna situacija kod nas,s tim sto su deca mnogo mladja-nepunih 13,drug moga sina doneo drogu i prodavao u skoli koju je nabavio od starijeg brata koji je već krenuo tim stazama
i ja sam se pitala šta raditi,da li reci roditeljima tog decaka i kako će reagovati,a ja nisam bliska sa njima
Tako da sam sve ispricla drugoj mami koja poznaje te ljude mnogo bolje.Ne znam šta je ona uradila ali ja sam rekla mom sinu da se drzi podalje od dece koja krenu tim putem pa makar mu to bio i najbolji drug.
i dalje nisam sigurna da li i kako reci roditeljima takve dece,jedino sto sigurno znam da bih bila ogorcena i ljuta na ljude oko mene koji znaju da se mom detetu desava nešto opasno i loše ,a kriju to od mene.
spela
(Programer)
01. март 2010. у 12.51
nemam takvo iskustvo ali imam prijdlog
posto ti je sin već sam saopštio i rekao sve o njegovom drugu zašto nepitas njega šta on misli šta bih bilo dobro i pravilo da se uradi za njegovog druga. tj. dali bih on se slozio da se kaže drugovim roditeljima ili uopste dali nešto da se tu radi. isto tako pitaj sina dali je on probao jer možda on to govori za sebe...
srećno
--------------
hvala
mislila sam svakako da šta god uradim prvo pitam sina šta on misli o tome, jer informacija dolazi od njega inače da sam ja malog videla odmah bi prijavila roditeljima bez razmišljanja

ne bih rekla da je moj sin probao ali nikada se ne zna
Spela
(Programer)
01. март 2010. у 12.56
@lina,
kao sto rekoh i ha sam u dilemi velikoj, ne mogu reci detetu da se ne druzi sa tim malim, bar ne još sada, jer su dobri drugovi, mada ne provode oni bas mnogo vremena zajedno, možda jednom sedmicno izadu jer smo mi odselili u drugi deo grada a pre smo bili komsije...
mislim da niste dobro uradili sto ste rekli nekom trecem o toj deci jer onda se povedu price i na kraju sve ispadne još gore nego otvoreno reci a opet ako nisu deca bas toliko bliska možda je to i bolje da se skrene paznja drugim roditeljima, naročito još u slučaju ako je u pitanju dilanje droge...
krmivoje-
(.)(.)
01. март 2010. у 13.31
Nema nikakve dileme, obavezno recite roditeljima. Bolje da se ljute na vas sto ste rekli, nego sto niste.

lina
(registrovani clan)
01. март 2010. у 13.38
Nisam mogla da se odlucim šta uraditi,a nisam noćimaspavala zbog toga,ipak su to deca 7 razred,mnogi nisu napunili ni 13 godina.
Ali da je dobro reci detetu da izbegava tog druga ,naročito ako se taj već drogira (kao prijatelj tvog deteta),to mislim da nisam pogresila. Da li treba dodatno da strepim da li će se i moj povesti za njim ,kao samo da proba, pa drustvo,pa i drugi to rade , pa budes HI...,
Zamisli situaciju kada je tvoj sin u drustvu sa njim ,pa ovome dodje da se malo „relaksira” ,pa pocne da mu je „lepo”,ne mislis li da će i tvoje dete mnogo lakse doći u iskusenje?
windows03
(s)
02. март 2010. у 02.57
Kako će reagovati okolina (drustvo)tvog sina kad saznaju da je otkucao najboljeg druga?nemoj me razumit pogresno ali to je jako teska stvar .Mpozda je bolje da objasnis 1000 puta svome sinu koji put je njegov drugar izabrao i gdje vodi.Sve najbolje...
ahha
(nemam)
04. март 2010. у 01.13
Bila sam u jednoj situaciji razlicitoj ali teskoj.
Rekla sam roditeljima ,oni mi se poslije toga nikad nisu javili. Još da napomenem bili smo bliski.
Opet bih isto uradila, uopste nisam u dilemi.
kriska
04. март 2010. у 03.48
I ja sam imala jednu sličnu situaciju pre par godina, naime moja cerka i njeni drugovi su mi rekli da se sin naših bliskih prijatelja drogira i da je u jako losem drustvu. Lično su ga par puta videli po parkovima da to radi, međutim deca koja su mi to rekla nisu bila u dilemi da li da kažem decakovim roditeljima, zato što su dosta starija od njega i nemaju zajednicko drustvo.
Dugo sam razmišljala da li da kažem iz straha da ne pokvarimo prijateljstvo, ali grizla me je savest jer to dete znam od kad se rodio i htela sam da sprečim da ne krene još vecom stranputicom.
Rekla sam njegovim roditeljima da sam čula, da nisam sigurna, ali neka provere.
Nije im bilo bas pravo, skoro da su se i naljutili. Tvrdili su da su sigurni da njihovo dete to ne radi i da znaju sa kim se druzi.
Ja sam skinula odgovornost sa sebe i vise o tome nismo razgovarali, dok ga otac jednog dana nije i sam uhvatio na delu.
Družimo se i dalje i veoma smo dobri prijatelji.

Ne razumem roditelje koji se ljute ako im se skrene paznja da njihovo dete radi nešto loše, pogotovu kad je droga u pitanju.
Ja bih bila zahvalna svakom ko mi kaže da zna nešto loše o mom detetu, naljutila bih se ako bi moji prijatelji i poznanici to krili od mene.
Majda
04. март 2010. у 23.31
Mislim da tu nema nikakve dileme da li reci ili precutati. Samo razmislite da li bi želeli da od vas neko skriva takve informacije. Treba reci, takticki naravno, a na onoj je drugoj strani šta će da radi sa takvom informacijom. Ako se zbog toga naljute a ne da budu sretni sto neko želi da im na vreme skrene paznju na problem, naljutice se i zbog drugih stvari, pa nisu ni vredni druzenja.
anikicaa
(menadzer)
05. март 2010. у 12.41
spela,
dacu sebi za slobodu da pogadjam da ne živite u srbiji, već negde na zapadu, a i najverovatnije u americi. Inače da ste u srbiji ne biste se mnogo razmišljali i sigurno da biste rekli roditeljima na neki kultrutan i pazljiv način, bez obzira na posledice. Savest vam ne bi dala da ne kazete.
Ja sam nedavno doselila u usa, i još uvek poredim međuljudske odnose ovde i tamo kod nas. I ono sto sam ovde u usa vrlo brzo uocila jeste da pod plastom neke privatnosti niko nikome neće ni da pomogne.

Prijatelji vam teško ukazu na neke vase greške, obično samo klimaju glavom i kažu samo ono sto želite da cujete, iako su veoma svesni da ćete da se potopite nekim odlukama ili potezima. Na našim prostorima prijatelji ti odmah, bez uvijanja čak, kažu šta misle i gde gresis, pa se ti ljuti...ali dodje vreme i da se odljutis i da budes zahvalan njima, a pre svega Bogu sto ti je poslao takve ljude za prijatelje i poznanike.
U usa bi se svi ustrucavali da bilo šta kažu roditeljima, jer to je njihova privatna stvar, a dete ko shisha...ocekuje se da svako vodi brigu o sebi.
Ja lično, da li zbog još tople srpske krvi u meni, bih rekla roditeljima, i pred Bogom bila mirna...vaznije mi je POKUSATI sacuvati zdrav zivot mlade osobe, nego ne povrediti emocije njegovih samozivih roditelja...
A svom sinu bih objasnila da sve cinim iz namere da pomognem njegovom prijatelju.
Svako ti dobro, ali mnogo nas menja ovaj zapad, a da ni ne osetimo, samo se i sami iznenadimo...
lina
(registrovani clan)
05. март 2010. у 13.42
A sada podpitanje: Da li biste savetovali i uticali na vase dete da prestane da se druzi sa drugom koji uzima drogu i koja vrsta narkotika bi to trebalo da bude da bist preduzeli taj korak?
anikicaa
(menadzer)
05. март 2010. у 14.29
kod ovih malih 12-13 godina svakako bih uticala i mislim da ste i vi ispravno uradili. to šta će da misli drustvo jednog trinaestogodisnjaka apsolutno je minorno pred mogućom opasnosti kojoj je dete izlozeno. Za tako malo dete roditelji imaju APSOLUTNU odgovornost,pa i nekakvo pravo da mu zabrane s kim će da se druzi. Ne bismo ga pustili ni da ide na reku na kupanje sa nekim ko voli da skace na opsnim mestima ili pliva na nedozvoljenim mestima, a kamoli ovo...
Za ove malo starije 15-16 godina situacija je mnogo delikatnija i teza čini mi se za roditelje...nisam pametna
LeaDiKaprio
(shumska)
07. март 2010. у 08.30
Gde je ta skola u kojoj se sve to desava? Jel ima ona direktora, nastavnike?
Druga stvar ostaviti dete da mu dobar drugar bude neko ko pusi kokain - ljudi moji o cemu vi pricate?? Dobri drugari su DOBRI jer imaju zajednickih dodirnih tacaka. Narkoman pre ili kasnije se svede na samo jednu tacku. Želite li da vase dete deli tu tacku sa njime?

Ja bih se odselila na drugi kontinent ako treba da se veze prekinu. Radi inercije odraslih, komfora i neke nelagode da se istini pogleda u oci dete se ostavlja na milost i nemilost narkomanu i svojoj rođenoj pameti. Ako se radi o tinejdzru - ne zna se koji od gore navedena dva brze popusta?

Cudimo se ignoranciji roditelja narkomana a ne primecujemo ignoranciju roditelja drugara od decka narkomana (što ne želi da prekine vezu deteta sa drugarom narkomanom)
kriska
08. март 2010. у 07.10
Lea potpuno si u pravu. Meni nije jasno šta radi decak koji nije narkoman dok mu se drug pored njega drogira?
Bogami da se moje dete druzi sa narkomanom, ozbiljno bih se zamislila.
bt
08. март 2010. у 19.52
Lea potpisujem te 100%...druziti se sa narkomanom je van zdrave pameti,naročito u tim godinama.PA tu se radi o djeci,koja će sve učiniti da se uklope u drustvo.Ja bih rekla roditeljima odmah,a svoje djete ako treba na silu odvojila od tog druga.Zaposli ga sportom,aktivnostima,samo da nema vremena da provodi vrijeme sa tim drugom.A ako njegovi roditelji saznaju na vrijeme postoji sansa da će se mali izvuci,ali ako kasno saznaju jedan zivot je unisten.Ja sa tim ne bih mogla zivjeti.Pozdrav
Parisienne
(musicianartistglobetrotter)
09. март 2010. у 08.09
Samim tim sto vam je sin rekao da mu se drug drogira znači da na taj način trazi pomoć od vas, da ne želi da ne radite ništa ne bi vam ni rekao. ocigledno je da ne zna da se nosi sam sa situacijom, niti treba da se nosi sam sa njom.
ako su oni toliko bliski prijatelji već dugo godina, sigurno ga boli i smeta sto mu se drug tako menja (ako ga sam ne prati), i ne prepoznaje vise tu osobu i ne zna kako da mu pomogne sam.
da sam na vasem mestu sigurno bih rekla roditeljima, predlozite da ga odvedu na testiranje urina ili kose ako ne veruju ili ako se budu ljutili, to je uvek neoboriv dokaz.
vas mali je uradio svoj deo odgovornosti, rekao je nekom starijem i odgovornijem za problem koji postoji i koji je za njega prevelik, dakle uradite i vi sad svoj deo dok nije kasno!
SrboPeuljanac
(Sanjar)
09. март 2010. у 11.59
Apsolutno treba da se kaže roditeljima, a ako su u mogućnosti, bilo bi dobro ( ma koliko ovo nekome zvucalo bizarno, ali marihuana i cocaine su ozbiljne stvari, te prema tome bi trebalo i najozbiljnije postupati) da tog malog ne napadnu odmah nego da ga SPIJUNIRAJU, tj prate...nebi li ustanovili KO mu to uopste prodaje...

Pa da se diler strpa u zatvor, jer taj mali nije jedini kome on(diler) prodaje, nego dosta omladine salje na put zavisnosti i smrti...
lina
(registrovani clan)
09. март 2010. у 14.35
Srbo ,ja sam pitala prijateljicu cija su deca u srednjoj skoli (Kanada) i kaza mi ona da se ustvari skola i ne uplice mnogo u pre prodaju droge,i da su srednje skole kao pijaca,zna se ko prodaje,gde prodaje,pusi se u zabacenim coskovima.Za savesne roditelje to u početku bude sok, a posle posto vide da niko ništa ne preduzima ,kaže samo pricaj svome detetu,uci ga kako da postupi i izbegava dilere i loše drustvo i to je to .Ako neko još ima iskustva sa ovim ,bilo bi lepo da podeli sa nama.Da se koliko toliko pripremimo.
loti1303
(frizer)
09. март 2010. у 16.41
kao neko ko je dugo bio u svetu droge,i jedva izvukao zivu glavu,moj najiskreniji savet je da razgovarate sa roditeljima tog decaka,jer je to već daleko otislo,a može biti i gore(daleko bilo),i to što pre jer može biti kasno,,,
ako vas brine to da li će izgubiti druga,vas sin,ili da će se ti ljudi naći uvredjeni sto imate najbolje namere,to neka vas ne tangira uopste jer cinite nešto sto možda nekome može spasiti glavu!!!
nadam se da sam vam bar malo pomogla...
ja danas,kao neko ko vodi normalan zivot daleko od svega toga,mogu reci najviše mi je zao sto neko mojim roditeljima nije rekao dok je bilo vreme... pozdrav
Dana-RSK
(Student)
10. март 2010. у 00.48
ja mislim da sam jedna od najmladji u ovim diskusijama pa možda i nemam iskustvo ili pravo da komentarisem ali znam da ovde u Amrici kad bi moja mama otisla i rekla to nekim našim ljudima da bi se naljutili na nju. Što se mene tiče ako je tebi sin se već pozalio onda trazi od tebe pomoć jer inače nebi ti reka ništa da misli da to nije veliki problem. Ja naprimjer znam par prijatelja koji su probali travu ili nešto drugo i znam im roditelje i oni znaju moje i roditelji se znaju međusobno ali nikad nisam ništa rekla jer sam znala da je to samo eksperimentacija sad nedaj Boze da je to postalo nešto sto mislim da će im unistiti zivot skroz odma bi popricala sa njima prvo a tek onda sa roditeljima. To je moje mišljenje.
kriska
10. март 2010. у 07.45
Zla vremena su dosla! Ni roditelji ni čitavo ovo naše ljudsko drusvo nema vise vremena ni strpljenja za vaspitavanje dece.
Mene to zaista plasi!

Pitate se kako je moguće da se u skolama diluje droga? Gde su direktori i nastavnici?
E pa moguće je, jer vise ni te nastavnike ne interesuje niti smeju da se mesaju u privatan zivot nečijeg deteta, jer ako se neko od njih i umesa, stizale bi mu pretnje.
Skoro sam o tome razgovarala sa jednom svojom drugaricom, koja je direktor jedne skole. Ona mi je rekla da skole vise nisu vaspitnoobrazovne ustanove, već samo obrazovne.

Mogu slobodno da kažem da u Srbiji niko ne postuje zakon, svi su podkupljivi i povezani. Ko ima svoga - ima i Boga!

U mom malom gradu u istocnoj Srbiji svi znamo koji su dileri droge, ali niko im ništa ne može. Uglavnom su to tatini i mamini sinovi novopecenih budzovana.
U jednoj zgradi, od prizemlja do treceg sprata, u hodniku na zidovima stoji cedulja sa ispisanim cenovnikom, pocev od marihuane do kokaina i hasisa, i podebljanom crvenom strelicom koja vodi tačno do dilerovog stana.
Svojim ocima sam to videla, nisam mogla da verujem!
MojTeMotaOkoPlota
(Masin-bravar)
10. март 2010. у 08.50
SPORT.
big-bang
10. март 2010. у 13.33
Tema o kojoj svaki roditelj strepi i moli Boga da nikada nedodje u takvu situaciju. Dragi roditelji dali se neko ljutio ili ne ako neshto vidite da nije u redu sa tudje dete ili da radi neshto shto nebi želeli da vashe dete radi i ako znate te roditelje dali sa autobuske stanice ili sa posla ili ste kucni prijatelji recite roditelju. To je po Bogu pravo, a njihovo je da preduzmu dalje mere.

Mlada studenka; vi niste mladi da komentarishete o ovoj temi jer ja imam decu kojima pricham i pricham svaki dan i kad legnu uveche u krevet i kad krenu od kuce da bih ih upozorila da bi od mojih rechi nauchili chega da se paze. Isto time otvaramo tu granicu gde roditelj otvara vrata gde dete može da udje i da se pozali roditelju i potrazi pomoć aako treba. Vecina sluchajeva gde mlada deca krecu drogom polaze od manjih droga koje nisu sprečhene jer roditelji nisu upozoreni ili roditelji nemaju vreme da budu upozoreni i shvate to ozbiljno, i to vremenom prelazi na teze i jache droge koje oduzmu zivot ili skrenu nechiji zivot totalno bez povratka. Time su povredjeni svi oni koji tu osobu vole i brinu za nju/njega.

Ko svoje dete nebi sprečhio zla ako zna da mu treba pomoć!!!!!!
Srecko69
(nema)
10. март 2010. у 15.38
Kao prvo... osiguraj svog sina!
Važno je da on stvori osjecaj da je napravio (i jeste) pravu stvar s time sto je to tebi rekao. Da si ponosna na njega i da ta bliskost i povjerenje i dalje traje. Možda bi mogao i tvoj sin na njega utjecati da prestane sa tim. Mislim da drusto može najlakse negativno, ali i pozitivno utjecati na pojedinca. Roditelji su uglavnom u zabludi, i sva njihova koncentracija u trenutku spoznaje se svodi na dvije zablude:
1.) Trenutno zaustavljanje poroka.
2.) Uvodjenje zabrana, odjednom postaju jako strogi itd.
Na zalost najcesce bez rezultata.

U svakom slučaju popricaj sa sinom i poslije je moj savjet da odes po savjet u neko savjetovaliste,,, možda oni obavijeste roditelje.

Možda i na ovaj način. Pozvati ih obojicu kuci, na rucak na primjer. U međuvremenu pripremiti materijala za neku video prezentaciju u vezi droge, ali nešto jako i grozno sto ostavlja veliki dojam. To prikazati na način kako se oni nalaze u jednom dobu gdje se takve stvari pocinju... iz neznanja. Najbolje da mali nasluti da možda ti već nešto znaš, ali mu to prenijeti na način, šta bi on učinio da zna da se takve stvari pocinju desavati sa „njegovom mladjom sestrom ili bratom.” Dali bi rekli roditeljima? Šta bi učinili? Šta misle kako bi najlakse dosli do uspjeha? Djeca uzivaju u ulozi žrtve, ali skroz drugacije reagiraju kada imaju ulogu staratelja. Samo moras biti svjesna da od tog trenutka tvoj sin i njegov prijtelj mogu prekinuti prijateljstvo ili postati prijatelji do groba.

Ili možda ovako, za mene super ideja.
1.) Otidji u savjetovaliste i reci svima da si ti pozvana od savjetovalista.
2.) Onda će njegovi roditelji otici u savjetovaliste (morati ćeš biti zasticeni svjedok)
3.) Potom razgovaraj sa roditeljima
4.) Napravite zajednicki rucak, druzenje na temu droga.

Ako se sve sretno zavrsi, za par godina možeš ispricati cijelu pricu. Vjerovatno ćeš dobiti veliki respekt.
Ali u svakom slučaju napravi kako ti savjetovaliste predlozi.

Puno pozdrava i želim ti uspjeh u svemu šta napravis
Srećko
plast
(logistika)
11. март 2010. у 08.05
Evo mog iskustva. Pre par godina sam rekla roditeljima, koji su mi inače odlicni prijatelji, oni su se bogznakako zahvaljivali. Jer je njihov sin toliko duvao da se na kraju razboleo. Međutim šta se se sad desava, on i dalje duva, ali navodno manje. I nema nameru da prestane. Naime, njegova majka sad koristi svaku priliku da se sveti za to što sam joj rekla. Ako ja napravim ma bilo kakvu glupost, veću manju, nema veze. Ona jedva doceka da krene u „pljuvacinu”. O svom sinu više ne prica, i sad ne želi da zna da li se on i dalje drogira. Sto je veoma ocigledno da on to i dalje radi. Ona se toliko uvredila i mislim da mi to nikad neće oprostiti sto sam joj rekla. Mislim da je dobro da se kaže, ali budi spemna da ti ljudi neće to prihvatiti bas najbolje i ako čak izgleda da su prihvatili, neće im biti drago. Niko ne voli „donosioca loših vesti”.
pozdrav i svako dobro.
fiore
(turizmolog)
11. март 2010. у 14.32
nadam se da si svesna da tvoje dete trazi pomoć.razmisli malo o tome!
majka jednog sedamnaestogodisnjaka.srećno
mishNOmore
11. март 2010. у 15.27
Evo ti moje mišljenje:

Napisi im jedno lepo, pazljivo, prijateljsko pismo.
Vodi racuna kako će njima to da zvuci i procitaj pismo nekoliko puta pre nego sto ga posaljes. Pokusaj da se stavis u njihovu poziciju, znaci kad budes citala pismo, razmišljaj o tome da si ga dobila ti sama i da se odnosi na tvog sina.

Ako si u dilemi kako će to da se odrazi na vas odnos ili odnos vase dece, potpisi pismo jednostavno sa 'Prijatelj' - na taj način nećeš imati muku oko toga kako će oni to da prihvate.

Takođe, mislim da je pismo jako zahvalna forma jer ne dozvoljava prepirku i neugodne situacije, i kao sto rekoh možeš da ga iscitas nekoliko puta pre slanja.

Što se tiče klinaca i njihovog daljeg druzenja, mislim da je veoma bitno da lepo porazgovaras sa sinom tako da on shvati zašto ti brines i kako sve to može da se odrazi na njega i njegov zivot.
Mislim da nije zgodno pominjati da se plasis da će on da pocne sa drogiranjem, jer možeš da njega samog dovedes u situaciju da se oseca kako treba da se brani i objašnjava, a to nije ono sto želiš.

Odaberi neko lep dan, kad on ima vremena, podjite u lepu setnju, ispricajte se kao odrasli, uveri ga da mislis kako je on zreo i da na taj način s njim želiš da komuniciras.

Ja imam brata od tetke mladjeg 11 godina (sada mu je 23) koji je kao klinac bio prijatelj sa deckom koji se bas dosta drogirao. Na svu sreću mislim da je moj mali Marko bio dovoljno mudar još kao osamnestogodisnjak da odluci kako takvo okruzenje nije za njega. I sam mi kaže da to ne znači da je on prestao svog prijatelja da voli i da se lepo ispricaju kad se vide, ali da više ne provode sve vreme zajedno - jednostavno.

Moj malac je zavrsio fakultet, jako je uspesan već tako mlad i ima dugogodisnju vezu sa devojkom sa kojom živi. Mi smo imali sreću da se on nije poveo primerom svog druga.

Imam osecaj da je i tvoj sin pametan i da i sam shvata koliko je to stetno, zato ti je, kao sto su mnogi primetili, i rekao.

Popricaj s njim kao prijatelj i sigurna sam da će uroditi plodom.

Hajde pa reci nam šta mislis.
Sanja
Petar_Gracanin
(genije)
11. март 2010. у 15.57
Od bivšeg narokomana :

Obavezno obavestiti. Ne cekati sa tim. Ja sam sebe unistio drogama, sad ne mogu da me izlece od psihoze ni psihijatri ni hipnotizeri.

Nikad mi nije palo na pamet da će mi se ovo desiti. Svako ko uzima droge je uveren da ih uzima iz najboljih namera.

Samo ukoliko je neko imao jako teško detinjstvo, može, po meni, malo da olaksa sebi u dvadesetim godinama zivota nekim laksim drogama (na primer : reditelj Roman Polanski se drogirao u dvadesetima, ali je imao teško detinjstvo, oba roditelja ubijena u Ausvicu, to ima smisla).

A za sve druge nema smisla.
jelenakan
12. март 2010. у 09.01
Draga spela, nema tu nikakve filozofije, najbolji drug tvog sina, dijete tvojih dobrij prijatelja i da cutis. Ako su ti dobri prijatelji onda se neće ljutiti već će biti zahvalni. Dobar drug tvoga sina pa i tvoj sin će doći u iskusenje da proba a samim tim nije dobro da ih okolina vidi i zna da su najbolji drugovi. Odmah se javlja sumnja da su obojica isti.
Ja sam imala sličnu situaciju. Moj radni kolega se razveo a imao sina godinu dana mladjeg od mog. Pošto je moj sin imao drustvo još iz jaslica i vrtica njih 8 su se druzili i bili bas prava druzina, onda mene moj kolega zamoli da intervenisem da prime i njegovog sina u drustvo posto se on jadan nikako nije snalazio. Ja sam onako malo vrsila pritisak na te djecake da ga prime u drustvo i nisu ga bas prihvatili ali hajde neka ga. Međutim, roditelji razvedeni, oboje dobro situirani pa sinu majka 300 KM dzeparca mjesecno, pa tata koliko treba samo da bude vise od majke. Meni stao mozak momak od 19 godina ima veci dzeparac nego ja platu. E drustvo njega izbjegava i neće o njemu da pricaju. Kad idu na vikend kriju od njega jednostavno ga izbjegavaju, ne javljaju se na njegove pozive... Jedan dan ja vidim momka u drustvu koje nije za njega. Pitam svog sina zašto ga izbjegavaju kaže pa nije on za naše drustvo, zašto ja insistiram ali nema obrazlozenja. Vidim ga sa sumnjivim osobama. Pozovem oca i kažem da mi savjest nalaze da ga kao roditelja obavijestim da posveti vise paznje svom djetetu, da sam ga vidjela u drustvu koje nije za njega a on neka odluci šta će poduzeti. Zahvalio mi se i pratio. Nazalost momak je koristio heroin, otudjio auto, zlatnu kajlu koju je nosio oko vrata i napravio dug da su dileri dosli na vrata ocu i svasta je bilo.
Od tada taj covjek bi za mene uradio sve, bez pretjerivanja sve, to je bilo prije 10 godina, još uvijek bije bitku za to dijete, pokusava ga lijeciti na sve nacine jer imaju samo njega a majka nije imala izbora odrekla ga se preko novina. Misli da je to jedini način da odustane ali uporan je i dalje.
Moje mišljenje je da treba reci i spasiti dijete a sacuvati ugled svog djeteta.
kriska
12. март 2010. у 10.16
Drago mi je da su se javili i bivši uzivaoci droge i izneli svoja iskustva.
Pa kad i oni savetuju da se roditeljima treba reći, tu vise nema nikakve dileme.

Ja bih se zaista zabrinula da mi se dete druzi sa narkomanom! Prvo za svoje, a zatim i za tidje dete.
Ne bih pala na pricu da se drug mog deteta drogira, a moje pije sokić, ljubi ga majka!
dal_negro
(aviator)
12. март 2010. у 11.44
u gimnaziji mog brata se ne drogira svaki 3 uchenik, a bukvalno 99% je probalo drogu. Ja njemu zaista ne mogu da kazhem da izbegava te ljude jer bi ostao izolovan od drushtva. I sam sam tokom celog shkolovanja bio okruzhen raznim ljudima, narkomanima itd. ali se nikad nisam upecao, iako sam ostao u mnogo dobrim odnosima sa nekima od tih ljudi; druzhili smo se 247.

Najveci problem deteta mozhe biti povodljivost, koja je uslovljena vaspitanjem u ranom detinjstvu; ako dete mozhe to da prevazidje, ne treba mu braniti da se druzhi sa bilo kojim ljudima.

(u mom okruzhenju niko od drugova narkomana me nikada nije forsirao da probam drogu, niti sugerisao na bilo koji nachin. ona je bila tu, na izvol'te.)

uticaj drushva je ogroman (chak 40%) naročhito u godinama kada klinci imaju rolemodels..
big-bang
12. март 2010. у 23.40
OK. Po chitanju ochigledno vecina chlanova gore je punoletna. Dali biste vi voleli da vash najbolji prijatelj upotrebljava drogu, da najbolja prijateljica stoji na ulici prostitutka, najbolji prijatelj basheg supruga ubije ženu, najbolji prijatelj siluje decy...

To sve postaje ligalni problem u koji mozete lako da upadnete kao dobar prijatelj koji nishta pogreshno nije uradeo. Dali neko želi da postane žrtva naivnosti radi prijateljstva? NE!!! Pa na koji nachin onda jedan roditelj koji chuva svoje dete od kilograma mesa može da dozvoli i da se pita dali da dopusti svome detety da izgubi drogiranta za prijatelja. Ili da kaže roditelju da my se dete drogira!!!!!!!!!!

USA shkola javice roditelju ako mu je dete problematichno chak i ako stoji u autobusu dok skolski autobus polazi sa stanice a kamoli ako se radi o iligalnim stvarima. Isto ni jedan normalan roditelj u usa nebi nikad dozvolio da se njegovo dete druzi sa detetom koji se drogira.

Ovo boli da kao roditelj chitam i znam da pojedini bi samo se dvoumili dali da pomognu nekome kome stvarno treba pomoć.

Lovac-Joca
(profi.muzicar)
13. март 2010. у 04.39
Nema dileme.Reci obavezno!!!!
Dok sam bio mladji pusio sam travu a moji najbolji drugari su povremeno prelazili i na smrkanje.Nikad nisam ni pokusao jer me je trava razvaljivala i batalio sam.U isto vreme jedna drugarica je bas zagrizla sa drogama i to se otrglo kontroli.
Kako smo znali njenog oca dobro, mi smo svi zajedno otisli i rekli mu to.
Bila je na lecenju nakon toga se udala i otisla negde da živi i mislim da je sada ok.
Otac nam se javlja normalno i nekako je dobar osecaj kad pogledas iza sebe i vidis jednu spasenu dusu.
Ništa nije lsije od cutanja u ovoakvoj situaciji!!!!
mirjamm
13. март 2010. у 09.23

Slazem se sa većinom - OBAVEZNO reci roditeljima! Ni sekunde ne treba razmišljati o tome da li će se naljutiti ili ne, radi se o spasavanju zivota decaka.
Strelica_
(NIJE VAZNO)
13. март 2010. у 15.10
Moj sin je tinejdzer i hvala Gospodu da ga ne vuku narkotici. Ali, ne daj Boze da je suprotno, nikad ne bih oprostila nekom ko to zna, a da mi ne kaže. Uzas jedan, ne mogu da verujem da se roditelji ljute ako im neko tako nešto kaže!

Ne znam da li je bivša narkomanka-frizerka osoba koju poznajem, ali ako jeste (Novi Bg :-)), neka isprica svoju pricu jer je potresna i poucna. Ako nije, samo da kažem nekoliko detalja da bi osoba koja je u dilemi, znala šta može da se desi: „doticna” devojka je pod uticajem heroina vozila kola (vracala se kuci posle zurke). Izazvala je saobracajnu nesrecu i njena najbolja drugarica, koja je bila na suvozacevom sedistu, je poginula. Da, najbolja drugarica nikad nije ni probala drogu i nevina sad lezi pod zemljom. A ova druga se hvala Bogu izvukla, bila kratko u zatvoru, u međuvremenu se i izlecila. Sad mislim da ima oko 28 godina i živi normalno. Vrlo fina devojka, ali na zalost zapala u loše drustvo i sve krenulo naopako. Ovo se desavalo kad je imala između 16 i 18 godina. Sto je najgore, njeni roditelji su saznali i krili jer ih je bilo sramota. Kad se desila nesreca, vise nisu imali kud. Ima raznih ljudi...
CHRISTINEAMNOTTE
(NEBITNO)
13. март 2010. у 19.47
Prošla sam period kada je trebalo da se brinem i nadgledam skim se druzi moje dete(zavrsih ja vaspitanje i sve ispade kako se poželeti može),ali da sam bila u toj situaciji bez dvoumljenja bih učinila sve, ali sve, da moj sin prestane da se druzi sa detetom koji uzima drogu.. Eto, nisam toliko velikodusna da bih rizikovala da i moje dete pocne, priznajem to. Da li bih rekla roditeljima, iskreno, bih ako smo dovoljno bliski i ako je umesno da se umesam u to kao prijatelj. Ako nikada nismo ni reč progovorili verovatno ne bih, jer ne znam kako bi reagovali i da li bi mi poverovali uopste ako me ne znaju. Možda će mi ovo sada neko zameriti, ali tako mislim i to iskreno kažem.
Ja sam nekoliko meseci (kada mi je sin bio u dobu gde ga je trebalo diskretno kontrolisati skim se druzi i kuda izlazi) provela citajuci iskustva roditelja i narkomana i tamo shvatila kako to sve funkcionise, hvala Bogu nije mi zatrebalo, ali savetujem svim roditeljima koji imaju decu od 14-18 god da se malo edukuju, evo sajta pa kome treba neka pogleda zlu ne trebalo. Tu ćete i shvatiti zašto ne treba dozvoliti detetu da ima drugove narkomane.
http://www.narkomanija.ba/
dal_negro
(aviator)
13. март 2010. у 23.47
zhao mi je devojke, al ni ona sama nije bila chista kad je sela u kola s vozachem na dopu...
GolgotaiVaskrsSrbije
(zvezdani setac)
14. март 2010. у 09.22
Pitanje je vise nego naivno ali samo pokazuje kolika je neobavestenost
ovog problema, možda najveceg koji je u domenu familije.
Dileme ne sme biti šta treba uraditi:
Obavestiti roditelje deteta koje je u problemu.Kako će oni postupiti i dali će se naljutiti nije u tvom domenu.
Zabraniti svom detetu druzenje sa tim detetom uz naravno objašnjenje
Tu ne sme biti sentimentalnosti.
Najveci problem u svemu tome su iskljucivo majke.One to sakrivaju koliko mogu dugo i u stvari podsticu sve to.Sve vreme vicu kako njihov sin nije los ali eto biće bolje.
UKOLIKO se ovo u početku ne sasece rezultati se najcesce, mrtvo dete, unistena porodica, rasprodana imovina-do kraja.NE VARAJTE se da postoji drugo rešenje.
Nazalost između smrti i krajnje propasti porodice su: kradje,male a zatim sve vece,stalni konflikt sa zakonom i policijom, zatvor, prostitucija da bi se doslo do novca, prebijanje od strane dilera a ponekad i ubijanje, primoravanje da sami dilerisu jer ko to može bolje ciniti od samih narkomana(svi se znaju), prodavanje stvari iz kuce, prodavanje stanova, zemlje, kuca, SVEGA, da bi se eto dete spasilo.
I zato, ne postoji kompromis.Otvoreno prema svima a najcesce prema svom detetu.
I na kraju SILA koliko god da je potrebno,i koliko god strasno zvucalo, deca će vam biti na kraju zahvalna.

jelkac
(student)
14. март 2010. у 12.03
Nemam takav problem moja devojcica je još mala, ali ovoga se strasno bojim za nasu decu ...

S obzirom da vam je sin sam prisao i to rekao, čini mi se, kao da on indirektno trazi pomoć od vas ,kao odrasle osobe.
Mislim da je pod obavezno da nekako kazete roditeljima tog deteta, jer to je znak da ide u propast, a nazalost, svi znamo da to nije „happy ending”... Nije fer prema roditeljima da ništa ne znaju, ako dete to već uspesno krije , a da im ljudi iz okruzenja znaju...
Kad samo pomislim kakav bi to osecaj bio, pa stvarno je bez sumnje bolje da roditelji saznaju , kako tako, jer bar ima sanse da se to dete spase!!!
Ne bi trebao da vam predstavlja problem kako će oni na startu odreagovati, hoće li se ljutiti na vas, (privremeno) , jer dosta roditelja brani svoju decu i sl...jer, na skali zivota, vaznije je da pokusate da se to dete spase, a ne to što će se neko možda naljutiti -privremeno- na vas.

Što se tiče vaseg sina, obavezno ga zagrlite i zahvalite mu sto ima poverenja u vas i sto vam govori istinu. Diskutujte s njim : šta vi mislite da je najbolje da se učini za njegovog prijatelja, i kako roditelji zasluzuju da znaju, tako da bar mogu nešto da učine dok još nije kasno. MIslim da će taj razgovor pomoći i vasem sinu da vidi da je to u stvari jedini korak ka spasavanju njegovog prijatelja od propasti-- i samim time, neće se vase dete na vas naljutiti jer ste o ovome pricali ,te će razumeti da je to jedini način i prihvatice i on mogućnost da će se njegov prijatelj najverovatnije naljutiti na njega, ali ako mu se pruzi pomoć, i kad se ovo sve lepo zavrsi, njegov drug će mu biti zahvalan i oni mogu da nastave s tim prijateljstvom!

Srećno!!!
GolgotaiVaskrsSrbije
(zvezdani setac)
14. март 2010. у 12.34
I još nešto, uz sve gore nabrojano idu često i Hepatitis, AIDS,ima tu i guranja pistolja u usta(naravno pred majkama koje godinama skrivaju problemcugu pod izgovorom, da je to u stvari problemcic, nesporazum)
prostitucija(naravno muska) a kad vrag odnese salu seku se i delovi tela(vidi novosti iz Kurvatske)
Dakle majke, ako volite svoju decu, samo hrabro i otvoreno i obavezno morate pricati o svemu sa pravim ljudima-muž i otac na prvom mestu.(crkva,policija, skola, prijatelji)Sva nazovi sramota, folobziri, neprijatnosti su bolje od onoga sto sam govorio, a ja znam nazalost o cemu govorim.
I NIKAKO NE CINITE STVARI NA SVOJU RUKU,NECETE I NE MOZETE IZMISLITI
NIKAKVO DRUGO rešenJE DO JEDINOG mogućEG A TO JE:
Bezuslovno sklanjanjanje svoga deteta iz tog okruzenja, a ako je problem već veliki to zahteva novu temu.

Pozdrav
mirjamm
14. март 2010. у 13.06

Poznajem ljude ciji je sin bio narkoman...Ima istine u tome sto kazete da su nekad majke krive. Ova je krisom od muza davala sinu novac ( kao treba mu da izvede devojku ), isprva su to bile manje sume. Prvi put kad je odbila da mu da celu platu, dobila je batine. Ali ni to nije bilo dovoljno da kaže muzu . Tek kada je iz kuce poceo da nestaje njen nakit rekla je. Na zalost, mali je već bio tezi zavisnik, duzan do guse...Vecito im se neko motao oko zgrade, nisu imali mira. Da skratim pricu, prodali su stan da vrate njegove dugove, njega poslali na lecenje. Prvi put je bio sest meseci, kad se vratio - opet poceo. Drugi put isto, tek nakon treceg puta (bio je dve godine negde u okolini Zagreba) se izlecio. Danas je on dobro, ali roditelji...tuga i jad. Iscrpljeni, bolesni...
golgotaivaskrssrbije
(zvezdani setac)
14. март 2010. у 13.15
Ma kakvo izlecenje uz pomoć prodaje svega.
Jedini mogući put je:
tezak fizicki rad(da bi se ispunio dan i oduzela energija za druge stvari)
puno caja od kamilice(cisti organizam od droge i umiruje)
molitva
pomoć od bivših narkomana koji su sve ovo prošli i koje ne možeš da isfoliras
sila(zato što razum tu ne pomaze)
dal_negro
(aviator)
14. март 2010. у 15.03
JEDINI mogućI A SIGURAN LEK JE IBOGAIN.

IBOGAIN je psihoaktivna supstanca ((–)-12-Methoxyibogamine)
koja se nalazi u pojedinim biljkama, najveca kolichina u biljci Tabernanthe iboga, poznatijoj kao samo IBOGA.

Gotovo neshkodljiv, IBOGAIN je u mogućnosti da zauvek izlechi narkomana od bilo koje vrste droge, lechenje nije dugotrajno, ali je mukotrpno. IBOGAIN je ilegalan u nekim zemljama, chiji se broj povecava iz dana u dan.

Ne zagovaram teorije zavere, ali moje mishljenje je da IBOGA postaje ilegalna zbog svojih medicinskih sposobnosti.

Za nashe gradjane postoji reshenje u nekoj „verskoj zajednici iboge” u Sloveniji, gde su se dosetili da osnuju crkvu u kojoj će im za inicijacije biti potrebna iboga, te je mogu legalno koristiti... Oni obavljaju lechenja, uspeh je oko 98%...
zc
14. март 2010. у 20.41
Sport i otvoren razgovor

Konverzacija
Ja sam jedan od retkih koji nikada u zivotu nije pusio cigarete. Kao i vas sin imao sam i dobrih prijatelja narkomana koji su 100% otisli u onu stvar, i onih koji su se skidali sa cigareta (isto sr. drugo pakovanje)

Ako živite u USA ili Kanadi, sami znate da je lakse i jeftinije kupiti drogu nego cigarete.

Sport
Taj odgovor sam dobio od svakog roditelja koji se svaki dan bavi logistikom svoje dece. Cena nije mala jer će vam uzeti svaki, ali ama bas svaki slobodni trenutak, a o finansijkoj strani da ne pricamo. Ima straznjica da vam se smrzne u hokej arenama, da vam dusa spava na autoputu dok ih vodite na skijanje u 5:00 ujutro, da vam se koza osusi od hlora pored bazena, da trenirate netalentovane idiote da bi vas sin usao u AAA kosarkaskii tim. Šta god.

Da li ćete odvojiti vaseg sina od njegovog druga, ne? Ali ćete uspeti da ga dovedete u situaciju da mu na pamet neće pati da se bavi takvim glupostima.

Citiracu vam Josipa Pejakovica koji je u jednoj monodrami rekao'
I tako nas posalju da kopamo rovove. I mi tako kopamo i pridju nam seljaci.
Šta to radite?
Kopamo rov!
Šta nam to polazete?
Ništa!
Pa sto kopate?
Treniramo!

Koliko god ovo ironicno zvucalo priupitajte vaseg muza kako mu je brzo prošlo prvih 6 meseci vojske.
P.S.
Pare ne koristite kao kontrolni mehanizam, ako nema pare onca će početi da dila!

jelisaveta
(plavusa)
15. март 2010. у 01.11
kaži roditeljima i detetu ne daj ni blizu njemu
to je zarazna „bolest'
a to što ti je reko budi srećna!
to je bio njegov poziv u pomoć
ne brin i se da ćeš da uvredis osecaje druga koji se drogira... nejmu i onako ubrzo, ako natavi tim putem, neće biti važno s kim je i da li mu je tvoj sin još uvek prijatelj
poticem iz grada prepunog narkomana i srećom sam u dodir sa tim stvarima dosla kasno... inače! puno ljudi koje poznajem se vuku po ulicama stakelnog pogleda i pocepanih patika i krvavih rukava... neki su hiv pozitivni... neki su ulicni sviraci... neki razvedeni koji decu daju majkama na cuvanje dok sami nastavljaju gde su stali...
ne daj sinu ni da pridje tom malom vise - neće on da ga spasava. ne stavljaj mu to na breme ma koliko da mu je prijatelj...
markomarko12345
(Inzenjer)
18. март 2010. у 16.18
Jedina devojka koju sam od svih jedinu sanjao u zadnjih 10 godina je imala problem. Nije radila teško, ali je svaki dan radila 'lake' droge. Morao sam da presecem i zbrisao od toga svega, to je bio moj izbor i opet bi uradio isto.
Giddens
(Sociolog)
19. март 2010. у 10.26
Pošto radim u jednoj socijalnoj instituciji koja se bavi problematikom razlicitih oblika ovisnosti(alkohol i droge),želi bi naglasiti nekoliko vaznih faktora koji su veoma vazni.Djeca ili tinejdjeri u dobi adolescencije(prelaznom periodu), u najvci broj slučajeva su izlozeni razlicitim oblicima iskusenja.Oni u tome mladalackom periodu traže svoj novi indentitet,gdje zbog svoje nestabilnosti i nedovoljnoga iskustva ulaze u razlicite situacije.„Stimulativna srestva” su najcesce glavni uzroci problema mladih.Treba naglasiti da najizlozenija grupa mladih, su djeca u kome roditelji nemaju dovoljno kontrole i vremena za svoje djete.Drugo obično djeca koja imaju problema sa drogama,dolaze iz nestabilnih familija u kome nepostoji harmonija,i gdje postoje određeni problemi.Prije nego sto djete dodje u takvu situaciju, važno je da roditelji adekvatno i ispravno reaguju.Prve promjene na djetetu,su signal za alarm.U naveci broj slučajeva djeca sa problemom droga,su djeca bez podrske i pravih savjeta.U opstem haosu oni traže najbrzi način „trenutnog zadovoljstva”u kome žele da rijese svoje svakodnevne probleme konzumiranjem stimulativnih srestava.Postoje razlicite terapije za odvikavanje od droga i alkohola.Jedna od takvih je MI-terapija koja pokazuje uspjesne rezultate.Mi-terapija se zasniva na spontanom resavanju problema klijenta, u kome klijent je centralna figura za otklanjanje problema.Važno je naglasiti, da svaki potencijalni ovisnik,mora biti spreman na neke radikalne poteze.Kao prvo,mora imati jaku volju za promjenu postojeceg stanja.Svaki klijent mora imati veliku podrsku od najvoljenih i najblizih.Klijent mora promjeniti način zivota,prekinuti bilo kakve kontakte sa onima koji su doprinjeli losem stanju.Promjeniti mjesto boravka,i cvrsto vjerovati da je sve moguće, ako to stvarno misli.Netreba zaboraviti da vecina tinejdjera koji imaju problema sa drogama, su nesvaceni i odbaceni.Zbog svoje problematike klijenti su obično veliki manipulatori,jer laz je njihovo najmocnije oruzije da bi dosli do cilja(droga).U Mi terapiji postoji stimulativne mjere u kome klijent mora pronaći nove vidove zivljenja(razlicite oblike aktivnosti i posticanje radnih navika).Moralna podrska i jacanje samopouzdanja su dva najvaznija faktora u lijecenju klijenta.Netreba da postoje predrasude, i da se takve osobe omalovazavaju i kritikuju.Klijentima je potrebna jasna struktura zivljenja,gdje moraju postovati određena pravila u svrhu ozdravljenja.Roditelji obično prave grešku već na samom početku kada utvrde problem,oni pokusavaju da kriju problem,zbog reakcije okoline.Zato posaljite djete na vrijeme u neku provjerenu instituciju za odvikavanje od droge.Odugovlacenje i skrivanje problema od adekvatnog lijecenja, je samo losa stvar.Sretno
branche
21. март 2010. у 15.26
Nisam imala vremena d acitam komentare. Sampo par njih.
Ja sa mojih 46 godina i sinom od 12, na pazljiv način bih rekla roditeljima i sinu ne bih dozvolila komunikaciju sa takvim „drugom”. Pa bolje neka on place sada nego svi zajedno sutradan, kada bude kasno. I ako su roditelji tog decka iole normalni samo ti mogu biti zahvalni.
Ja mom sinu jasno dajem do znanja da ja nisam njegova drugarica, nego MAJKA. Imamo jako dovru komunikaciju i to je najvaznije od svega.
markomarko12345
(Inzenjer)
21. март 2010. у 17.42
Ja sam malo bio skrenuo sa teme, ali ovde se ne rade samo klinci od 12 godina drogom, ima i ljudi koji su davno presli dvadesetu pa još uvek udaraju po svačemu a covek ne bi rekao.
loti1303
(frizer)
24. март 2010. у 04.00
za Strelicu_
nije reč o istoj istoj osobi,mada to što ste napisali zvuci jako potresno...
otajem i dalje pri onome sto sam i ranije napisala,mislim da ti roditeljit rebaju znati šta im se sa detetetom dogadja..pozdrav
DalaiLama
(bolnicar)
25. март 2010. у 14.03
Pa kod nas je osoba čak i sa 40, 50 godina još uvek mamino dete ili mamin sin a kamoli sa 25. Muska deca su još uvek na Balkanu zasticeni kao beli medvedi. Mada ima toga ludila i ovde na Zapadu. Omladina zavedena pa resila da sluzi „djavoljim” putem ili putem „Antihrista”.
Živi se na lakim notama, ne daj Boze da neko dodje malo vise do para odmah ti taj digne nos, pogotovu u jednoj seljackoj sredini gde je frajer onaj ko se bahato ponasa, tuce zenske, pije, pusi pa se i drogira a kad dodje do estrade i medija onda se i droga konzumira, uzeli kao neki slepi majmuni sve ono sto je porocno i loše sa ovog Zapada i onda to kopiraju kod nas, sve to sranje sto ovde ne stima. I da vidis niko se ne hvali, daj da legnem rano u 21.00 jer sutra mora da se radi vredno, sa radom se niko ne hvali već sa onim što je loše uvezeno sa zapada, sto zapadnjaci kubure, nasi se kljukaju, politicari lažu i mazu zavedene mase, ljudi ostaju bez posla a lepo situirane osobe uzivaju u porocima na zemljinoj kugli, i ti onako odabran od isusa hrista si osuđen da se patis celog zivota živeci skromno a taj bogatas truli u zemlji drogirajujci se ili pederisuci se. Ma kakvi da taj glavonja shvati da je zaveden, još ti govori da si zatucan covek umesto da shvati neke stvari. I onda ti se palamudi da Isus nije uopste ni postojao i velica ti se kult djavoljih poroka i Antihrista. Sto je pravedno i ispravno, ljudi žive nakaradno i neispravno i niko se od tih bogatih ne zapita, stani covece ne možeš ti glavom kroz zid, običan svet da se pati na zemljinoj kugli a ti sam da se kurcis i zamišljas da si neki baja, slavan, lep,bogat ali ipak na kraju trulis, ma lud narod šta da ti pricam. tako je to kad neko neko olako dodje do tih ...enih para a onda ga udari slava u glavu ali unutra ništa u glavi, ipak kako je živeo tako je i prosao..
Šta se nezaposlen mozak pametno da ti radi, osim da se fiksa u venu, kurva sa strane i uziva u nastranostima ili da vadi pistolj jer budala je uvek budala, danasnja omladina ti ne zna za patnju, svi nešto traže od roditelja, posalji ga da rinta 7 dana nedeljno pa da vidis da li je vredan, 98% omladine ne voli da ustaje rano i da radi osim da landraju bezciljno po gradu...
Komentar Zapamti ovu temu!
Dostan
(student)
26. март 2010. у 04.24
Citat:

Gde je ta skola u kojoj se sve to desava? Jel ima ona direktora, nastavnike?

Kraj citata.

Nastavnici su ljudi cija je profesija degradirana i kako oni mogu da hvataju djecu po parkovima i podrumima, ako sami roditelji ne shvataju šta se desava sa njihovim djetetom. Najlakse je pokazati prstom u nekog i reci on je kriv za to i onda postoji jednostavno objašnjenje, eto nastavnik je za...o. Sve sto nastavnik može da uradi je da pozove roditelje na razgovor ako primjeti drasticnu promjenu ponasanja kod ucenika, a ne da cuci po wc - ima i haustorima i spijunira tinejdzere.
Dalailama
(bolnicar)
26. март 2010. у 11.49
Ne može neka osoba da postane casna i moralna ukoliko SAMA ne kapira da je žrtva globalne manipulacije u savremenom kapitalizmu. Ja sam živeo pola svog zivota u Srbiji i voleo sam kao mlad covek sa svojih 14,15,16 godina da idem po diskotekama i rok koncertima da se veselim i provodim, često oko mene je bilo tih mladica i devojaka koji su masovno konzumirali cigarete,alkohol, drogu i svako vece su menjali zenske kao donji ves i carape. Sve te barabe i olosi su živeli tako na kratke staze jedno vreme. Imali su većinom markiranu odecu,obucu, neki su vozili skupa kola ali jebiga kad sam zadnji put bio u Srbiji video sam lepe umrlice mladih ljudi koji su masovno oduzeli sami sebi zivot, jer većinom osobe koje su dobre da se isticu spolja, plitke su unutra i kad tad ta njihova spoljasnjost pada u depresiju i puca, oduvek sam voleo da živim skromno i posteno i da budem koliko toliko bez poroka i ne volim da mi se neko kurci a znam da nema dve daske u glavi. Nasi ljudi veoma vole da se hvale i da se ponose sami sobom kao i da pate od markirane odece i najnovije marke vozila. I tako zivot ide dalje, ma omladina je danas poludela, kakav ti je to mangup koji tuce i samara sveje nastavnike i profesore po skolama??? To ti je sve zavedena omladina koju je država zavela da ti traže svoja prava, pa bih ja pitao te „sarlatane” ako ja ne valjam mojoj deci kao roditelj slobodno neka idu da ih vaspitavaju tamo neke mlakonje ali omladina je glupa da ukapira da su samo ovce za manipulaciju... To ti je princip zavadi pa vladaj ljudima. Kakva zenska prava, nije njima do toga, valjda svaki normalan muskarac zna da treba da postuje svoju suprugu, majku i da joj pomogne u kuci i oko dece, ne treba tebi država, crkva, politicari da ti svi odreda sole mozak. Ali to je sve obecanje ludom radovanje, a ako se država brine za tebe i mene zašto je toliko socijalne nepravde na zemljinoj kugli, ako se toliko politicari i država brinu za moju decu da ih vaspitaju zašto su mi deca neotesana i nevaspitana bez postovanja prema starijima i roditeljima, pa nisam ja naucio moju decu da slusaju golisave pevaljke sa mobilom u ruci već ih medija krka i tu nema price o nečemu... Svi mi znamo koliko je sati ali se pravimo previse glupi i ludi.
DalaiLama
(bolnicar)
26. март 2010. у 12.01
Prvo uvedes ciljno i planski ljudima neku ekonomsku krizu, prosto je samo izmislis, pustis ljude da uzmu neke kredite do grla sto za kuce,kola, skolovanja a onda ti taj običan svet i narod mora da radi po dva tri posla da bi preziveo, za to vreme dok se običan narod pati svi ti direktori i politicari zajedno sa bankama dele lepe profite i uzivaju jer kriza uvek pogadja običan svet. I tako lepo zatvoris ljudima sve te fabrike i izbacis ljude na ulicu i oni onda moleci na kolena nude sami sebe za jeftinu platu samo da bi prehranili porodice, dignes im cene po prodavnicama i rentu po bankama i tako se obična raja pati dok se drugi sepure u zlatu i luksuzu. Automatski stvaras uvek dve klase u kaptalizmu pobednike i gubitnike. E sada oni koji nisu pametni da shvate da ti ne možeš da pobedis taj sistem čak i ako radis dan i noć,taj mali covek strada jer on čim dozivi malo teskoce oko dugova on je labilan i digne ruku na sebe ili pocne da skace sa mosta. Zivot je jedan i lep i treba ga proziveti jebiga kakav takav jedan je ali mnogi uzimaju to za ozbiljno i onda pucaju savovi. A ta decija pricica da onaj ko mnogo radi u kapitalizmu uziva plodove svoga rada zasluženo, u tome ne možeš da rpevaris možda dete od 4 godine jer kapitalizam je u osnovi neposten sistem gde onaj ko najviše radi i rinta na kraju ima najmanju platu a onaj ko zabusava i hvata krivine ili je lenj da radi pa bude politicar taj je bogat. I tako se kolo sreće okrece ukrug...
Bluz
(***)
27. март 2010. у 11.05
Dalai lama, lep post i razmišljanje, mada si malo zaobisao temu. Ovde se radi o zabrinutoj majci koja pokusava da pronadje način da pomogne detetu svojih prijatelja i drugu od svog sina. Ta majka brine i za svoje dete, jer ako je droga na kucnom pragu, lako će da se uvuce u kucu. Verujem da je već puno dobrih saveta napisano, ali za svaki slučaj evo mog mišljena u kratko.

Vrlo je važno da vas sin razume situaciju i da u dogovoru sa njim napravite odluku. Mislim da treba da radite na tome da sin ozbiljno shvati problem i da se tom mladom coveku (prijatelju od sina) pomogne sto pre da ne biste zakasnili. Budite srećni da imate sina koji vam veruje i koji vam je tako nešto ispricao. Poznavati svoju decu je glavni uslov da se ta deca usmere na pravi način i da im se pruzi bas ona individualna ljubav i paznja kakva je poterbna njihovoj unikatnoj licnosti. Pozdav.
GloriaBS
(uciteljica)
31. март 2010. у 05.53
... izvinjavam se svim predhodnim autorima postova, nazalost nemam vremena da ih sve procitam ... ono sto bih ja uradila je sledeće ... otisla do prve apoteke kupila 2 testa za narkotike .. jedan dala svom detetu a drugi odnela roditeljima tog decaka... u ovakvim situacija autoritet mora da postoji ...ako je istina da se uzima droga, odmah bih menjala mesto boravka deteta ... jer narkoman, ne da sam sebe unistava, već unistava celu porodicu ... Dr Csernus me je jednom pitao da li znam šta narkoman najviše voli? odgovor me je iznenadio ... a i vas će sigurno ... narkoman samo sebe voli ... zato, ako je početnicka faza, to može biti iz radoznalosti ili zbog „bolje” pozicije u „drustvu” i treba odmah reagovati ...
spela
(Programer)
05. април 2010. у 15.30
Hvala svima koji ucestvuju u ovoj diskusiji. Nekako je topic bio „zamro” i ja nisam ni citala a sad tek vidim da je izdvojen i da se mnogo ljudi javilo.
Samo da vam kažem jedino sto sam ja uradila do sada je da sam razgovarala sa decakom i rekla mu da znam i da ako i jednom čujem nešto u vezi njega (decaka) i droge da se moj sin vise nikada neće sa njim druziti i da ću reci njegovim roditeljima. Ovo sam uradila jer su deca bila jako bliska već godinama, inače i oni su „nasi”.
Možda sam trebala nešto više da uradim, ali jednostavno ovo sto su i drugi spominjali, mi živimo u Kanadi i ovdje su malo ti odnosi sa ljudima poremeceni. Plasim se da kada bi rekli roditeljima da bi to izgubilo na tezini da bi oni jednostavno presli preko toga i stavili sve u neku pat poziciju...Možda gresim.
Inače za mog sina znam 100% da se ne drogira a i takode znam da „sa kim si takav si”.

Spela
(Programer)
05. април 2010. у 15.41
Hoću samo još nešto da dodam, posto sam procitala malo temeljitije postove;
Jedna od veoma vaznih stvari je ta, kao sto je neko već gore rekao od mladih ljudi je da se u skoli veliki broj dece drogira i da svaki pojedinacan slučaj nije moguće razresiti. Najvaznije je da moj sina iako ima dodira sa tim zlom nalazi dovoljno ljubavi u svojoj porodici i dovoljno podrske od nas i da ima dovoljno pameti i samopouzdanja da ne posegne sam za drogom...
GROBAR_CHICAGO
(PFC)
12. април 2010. у 13.31
Cocain se ne pushi spela :) Govorim ti kao programer programeru :)
Boomg
12. април 2010. у 21.34
Krek se pusi, a on je produkt kokaina :)
Danasnja omladina sa marihuanom mesa sve i svasta da bi bio sto bolji učinak, istrazuju nove horizonte ubrzano, deca cveca su za njih male bebe :)
Ispravno ste postupili sto ste mu skrenuli paznju na to da znate da upotrebljava narkotike, ali i dalje morate biti veoma oprezni.
Dete vam je u opasnosti stalno, jer bilo koja zurka je odličan povod da se proba nešto novo, ono samo jednom probaj i slične price.
LeaDiKaprio
(shumska)
13. април 2010. у 12.37
Spela ti si nerazumna žena, eto samo toliko da ti kažem.
Ja bih se odselila iz tog mesta da mi dete nema kontakt sa drogom, a ne da iz nekih potpuno nebitnih obzira ostavljam dete i najboljeg mu druga da se i dalje druže. Pa samo jednom da se posvadjate ili da mu ne das pare, mali će se ubosti tebi u inat.

A taj mali što se drogira - e bas će tebe da poslusa kad si mu pripretila. Oce, sigurna sam. Limburga meseca.

Deca kad se sastanu rade domaće zadatke i pricaju o grckim filozofima, jel tako. Nemoguće je da taj mali kome si pripretila sad iz inata navuce tvoje dete na neko sr.anje.

U tom uzrastu inat je najjači pokretac i motivacija. Kontra, samo kontra.

Samo da tvom sinu nadje zicu - a naći će je brze nego ti jer su isti uzrast i na istim talasnim duzinama. Kad je nadje i udari po njoj tvoj mali je navucen in no time.

(„zenske misle da je cool kad si naduvan” i slične nebuloze koje ti kao roditelj još tri zivota da imaš ne bi mogla da razumes)
mimi6256
20. април 2010. у 23.13
Spela
(Programer)
05. april 2010. u 15.41
... Najvaznije je da moj sina iako ima dodira sa tim zlom nalazi dovoljno ljubavi u svojoj porodici i dovoljno podrske od nas i da ima dovoljno pameti i samopouzdanja da ne posegne sam za drogom...
-----------------------------------------------------------------

Ja 100% verujem da i roditelji tog decaka isto tako misle,tj su ubeđeni,kao i ti za svog sina.

Da li i ti isto tako želiš da ti (ne daj Boze da dodje do sličnog) tako niko nekaze, nego ti se smesi, dok iza ledja gleda kako tvoje dete propada??? Da li si se zaista stavila u celu tu pricu,al u poziiju tih roditelja koji ne slute,jer znaju da su svoj zivot i svoju ljubav ulozili u to dete i da su od njega napravili razumno biće?Kao sto svako od nas roditelja veruje kao i ti?!?!?

Pa šta ako se naljute?To je vise sok ili neki odbrambeni stav,glup- istina - ali ljudi ima raznoraznih,ali dovoljno je da im „ubacis crva u glavu,a crv ko crv uvek burgija”...Vece su sanse da im pomognes tako nego ovako kao sto si ti njemu ko' bojagi pripretila - nema od te vase price ništa!
Samo da mi je znati kako možeš biti mirne savesti?Pa šta je prece zivot tog deteta ili međuljudski odnosi tvoji sa tom porodicom,koji će ipak kad tad 'puci' jer istina uvek izadje na videlo!

Ne daj Boze da meni neko precuti!
JohanaTheGreat
11. јун 2010. у 18.40
imali smo sličan slučaj već u osnovnoj skoli. dete starije od moga godinu dana je pocelo da se druzi sa narkomanima.. poceo je da se drogira.. svadje u kuci.. i ... roditelji su ga uputili na lecenje.

ovom mom je objašnjeno (već par godina ranije) da su bolesti zavisnosti gadne i da kod narkomanije nema leka bez STRUCNE pomoći.. znaci, kloni se od zla i ne pomazi jer možeš da upadnes u isto zlo ili .. u najboljem slučaju da odmognes..

mali komsija se vratio sa lecenja .. popravio ocene u skoli i taj rad.. izgleda da je bilo na vreme.

ovo moje je bilo sportista-takmicar dok nije ukapiralo da je prevelik sporac da bi skolske i sportske obaveze uskladilo, a ######vic je izbacen iz tima zbog pusenja i droge. plivali su istim sportskim vodama..

dolazi mi dete jednog dana i kaže: „#####vic opet igra basket i ja sam ga na to nagovorila”. Kaže: „Ne mogu da ga gledam kako sedi na betonu, a gomila lujkaca je tu provodila dane samo da bi njega gledala.

Poslusala je moj savet da se kloni ali kad se taj neko nadje pored nje da ga i ne odbacuje. Jedno je druzenje i deljenje sprica, a nešto drugo kultivisan razgovor sa zavisnikom..
Roach
19. јун 2010. у 10.18
Frojd kaže da je svaki muskarac latentni Edipovac. Tinejdzeri koji imaju majku koja drzi do svog izgleda, svakodnevno se sminka, uredna je, ima radne navike, npr. samo kada treba da pregleda racune da sedne za pisaci sto, dovoljno je da neće da skrenu na stranputicu u droge, depresije, zaposvljane skole i slično.
Sa druge strane ukoliko mu je majka bezvoljna, zapustena jer ima previse obaveza, neorganizovana ima vise sanse da se prepusti porocima.
Roach
19. јун 2010. у 13.06
DalaiLama,
tinejdzeri previse gledaju Holivudcke filmove i veruju komercionalnim casopisima, i svi žele previse, puno novca, sve markirano, egzoticna putovanja, nerealno gledaju na svet i zapadaju u krize, ne moze se sve imati potaman, ni majka ni zivot.
smolsk
(hranilac porodice)
08. септембар 2010. у 11.47
Što se tiče droge, ja sam tu veliki exstremista: imam nula tolerancije. Rekao bih tom prijatelju decaku šta tačno treba da uradi. AKo to ne uradi,zvacu roditelje, pa policiju, pa skolu: nema tolerancije što se tiče droge (znam dosta prijatelja u SRB koje je droga unistila).
Samo da dodam da ako vidim tog prijatelja sa drogom, osamario bih ga i uzeo mu drogu (nema veze koliko ima godina [6 ili 8 ili 10], pa posaljite me nazad u Srbiju!).
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.