Дискусије : Родитељи

 Коментар
Deca i tv
antoneta
(turisticki agent)
28. јануар 2010. у 07.52
Zdravo svima,
interesuje me šta Vasa deca rade kada je napolju jako hladno.Pre svega da kažem da imam sina od skoro 4 godine,pre 4 meseca smo dobili i cerkicu.Do skoro mom sinu nisam dozvoljavala gledanje tv-a duže od 15-20 minuta dnevno,nekada se desavalo i po par dana da ne gleda tv.Ali sada kada smo dobili bebu i plus je hladno napolju on trazi da gleda crtace veoma često u toku dana,polako gubim kontrolu nad tv-om i to me izluđuje,takođe su i igrice postale veoma prisutne...Inače se jako puno igram sa sinom,mada u zadnje vreme možda malo manje jer ne stizem non stop da budem sa njim u sobi za igranje zbog bebe.Živimo u inostranstvu i on zaista nema drustvo za igranje osim mene .Da li vi pustate vasu decu da gledaju tv i koliko.

POZDRAV
bt
29. јануар 2010. у 03.40
Pa šta će djete raditi ako je po cijeli dan u kuci?I koliko mu je igra s tobom zanimljiva?Ipak ima 4 godine...Ide li u vrtic?Ako nema vrtica i drustva,a napolju je hladno bojim se da nemas puno izbora.Nisam za previse tv-a,ali mi redovno izlazimo,družimo se i malena ide u vrtic 2 dana.Mora im se ispuniti dan.pozdrav
Vagabundo_
((bas_tako))
29. јануар 2010. у 20.54
Kod mene je TV upaljen non-stop,tako je bilo od kako su se deca rodila,a tako je i sada kad su veliki!
LeaDiKaprio
(shumska)
02. фебруар 2010. у 08.31
Ja sam to resavala tako što sam zvala komsijsku decu kod mene kuci. Uvek imaš majki koje su radosne da daju dete na sat-dva-pet da imaju slobodno vreme (i nije im zameriti).

Ako dete hoće da gleda TV znači da mu je dosadno. Sa decom nema puno ubedjivanja ni pametovanja, ili se ono sto hoće zameni sa necim boljim, ili im se da šta hoće.
Filozofiranje „nemoj” „nije to zdravo za tebe” „bolje ti je da se malo igras” itd ne znace BAS Ništa - ovo je moje iskustvo.

Prema tome ili vise vremena (sto je za sada nemoguće - nemoj bas ni preterivati da se satres, trebaces ti još svojoj deci) ili neki drugar iz komsiluka ili TV.

Sto na globalnoj skali i nije tako strasno, beba će malo da poraste pa će onda malo sa bebom, pa onda malo sa mamom... Nije kraj sveta, to hoću da kažem. Ako mora da gleda TV u narednih par meseci vise nego inače neće mu se istopiti mozak niti će mu se skratiti vid. Niti će se navuci na TV - čim bude bolja prilika radicete nešto mnogo zabavnije.
Milica-devojcica
02. фебруар 2010. у 13.31
I ja sam u emigraciji, i u mojoj zgradi nema dece, ali ima kucica:)))
Kod mene je televizor non-stop ukljucen. Uglavnom su ukljuceni crtaci i neke decije emisije, i ne dajem joj još uvek igrice(da napomenem da je će malena u junu napuniti 3 godine). Kada god vreme dozvoljava mi idemo napolje, no kako je dosta hladno to se svodi u zimskom periodu uglavnom na par minuta:))) Vise mi vremena uzme da je obucem i sredim nego sto ostanemo napolju.
Inače za tv ne znam šta bih rekla. Imam primer sestrine dece. Dvoje starijih nisu videla 'T' od tv-a, dok je najmladja odrasla uz crtace i izrasla u normalno, slatko prelepo i prepametno devojce. Mislim da je bitno šta se gleda na tv-u, a da li je on ukljucen 10 min ili 10 sati meni ne predtavlja problem.
amarena
08. фебруар 2010. у 21.03
Ja lično ne volim da moja djeca gledaju TV dugo (obično pola sata dnevno)i to kad bas nemam vremena da se sa njima igram. Nekada je toliko vruce napolju (kod nas je taj problem) ili su kenjkavi pa iskoristimo TV da se malo smire. Moja iskustva su sljedeca
- Djeca traže TV kad im je dosadno ili su preumorni- kad im je dan ispunjen ne traže uopste.
- TV ih zadovolji relativno kratko 1 sat najviše (moj sin ima 3 godine a kcerka 2 ali nju TV ne interesuje nimalo). Poslije toga opet traže paznju.
- Kad moj sin dugo gleda TV postaje radrazljiv - znaci TV mu ipak ne pomogne da prevazidje dosadu.
- Ja i muž nismo vise dovoljni sinu kao partneri za igru - on trazi drugare. Zato smo se pobrinuli da oboje idu u malu skolu (vrtic). Ovde za njihov uzrast mogu ići od 8:30 - 11:30. Znaci jutro im je ispunjeno. Popodne gledamo da idu u park, da posjete drugare ili da im drugari dodju u posjetu. Ja radim kao i moj muž i djecu cuva dadilja. Ona se organizovala sa drugim dadiljama u komsiluku i one se redovno nalaze sa djecom. Dok nisam radila ja sam isto to radila sa mamama is komsiluka. Lakse je paziti na djecu u toj situaciji. pogotovo sto je tvoj sin stariji i razumniji. Na ovaj način sam i upoznala većinu svojih sadasnjih prijateljica ovde.
- Ako mora da gleda neki dan TV vise nego neki drugi nije strasno. Važno je samo da to što gleda bude kvalitetno. Npr mom sinu je tokom sedmice dozvoljeno da gleda samo odabrane crtane iskljucivo na srpskom (zbog jezika koji nema od koga da cuje sem mene). On gleda Nodija, Rorija, zozonce, Doru. Ne dozvoljavam cartoon network jer su ti crtaci za moj ukus prenasilni. Isto tako može da gleda kockicu ili na slovo na slovo. Ovo su edukativne emisije i primjetim da moj sin siri svoj rijecnik uz njih.
- primjetila sam nekada da kad trazi TV je samo dovoljno da mu pustim muziku i da malo plesemo. On to obaozava i zaboravi na TV.

Sve u svemu, nadam se da nećeš zamjeriti, ali meni se čini da je tvoj problem vise kako da organizujes dan sinu nego to što on hoće da gleda TV. On je sad u godinama kad vise želi da se igra sa drugarima.
Prvi-put-trudnica
(blah)
10. фебруар 2010. у 18.46
Moja cerka ima nešto više od 3 ipo godine i već duže vreme smo napravili pravilo,da se crtani filmovi gledaju ujutru (2 kom od po 20 min),sto meni da vremena da napravim dorucak,razbudim se---malo se organizujem (jer nisam bas jutarnja osoba) i ponovo se crtani gledaju kada padne mrak tj. pre vecere ,a nekada i posle - zavisi da li mi treba vremena da napravim veceru ili ne.
Ona ponekada preko dana pokusa da trazi crtani,ali ja ne popustam,tako da je skoro i prestala da trazi,čim zavrsi svoja 2 crtana uzima puzzle,bojice,neke male zivotinjice ili neku drugu igracku i nastavlja po svom planu i programu.
I dalje smatram da je 80 min dnevno previse crtanog,ali posto TV ne palimo inače (jer živimo u inostranstvu nekoliko meseci godisnje) -ali sada smo se tako organizovali i meni je bilo dosta bitno da zna šta i kada radimo.
Danas popodne smo isli u bioskop i pre toga se dogovorili da to što sada gledamo Princezu i zabu je crtani od veceras i da do ujutru nema gledanja - to je sasvim ok prihvatila,samo je proverila još jednom da li je stvarno tako kada smo dosli kuci.

Ne znam koliko sam ti pomogla,ali mislim da je i tebi a i detetu lakse kada imate napravljen raspored.

Puno pozdrava
syrius44
(Motorji)
12. фебруар 2010. у 06.09
Daj ga na sport, sekciju neku jer je još malečak. Ima tih igraonica. Ili mu pusti film, nemoj da bulji i program što nam nude. Kupi mu komplet CD-a „Na slovo na slovo” i tih divnih starijih serija. Milian koliko se to deci tog uzrasta sviđa.
windows03
(s)
16. фебруар 2010. у 07.25
Kod nas nema nekih pravila ,najmladji (skoro 4g.)je obično u vrticu a kod kuce može da gleda kad mu se gleda .Moj ps3 igra vrlo dobro isto tako i igrice na laptopu a ni za wii mu nije mane ...Voli i mobilne a pogotovo iphon .Nemamo nikakvih problema da ugasi kad mu kažemo da je dosta inače mrzim ta ogranicenja te 15 minuta te pola sata itd..
Dragan_Bijeljina
(propalica)
23. фебруар 2010. у 10.19
Najbolje je da ga upises u neki sport, np. fudbal, karate ili kosarku. Tu će da upozna puno vrsnjaka i tako će naći sebi prijatelje. Naravno, nastoj da bude nas klub, gdje ima naših klinaca. Greška je da se dijete druzi previse sa strancima i tako prica stranim jezikom...
bilancia
23. фебруар 2010. у 16.48
Joj sto pojdini previse pametnuju,tako ste svi fini da se igrate sa vasom djecom da ebi gledali TV ma hajte molim vas.Neka djeca gledaju TV ali ne i svakojake glupe crtice, brate mili bar sad je izbor veliki, ja moje nikada nisam ogranicavala vremenski,isli su u vrtic sa 4 god.kad se vrate provodili bi vreme ispred zgrade sa ostalom djecom i uopste nije bitno dali su nasa djeca ili stranci, jer ako ih MI roditelji naucimo maternji jezik nema nikakvih problema.ONi će svakako pricati između sebe vani kad se igraju jezik zemlje u kojoj se nalaze pišem iz sopstvenog primjera i meni to uopste nesmeta jer sami znaju kad treba pricati na srpskom a kad već na tom nama stranom a njima maternjem jeziku.
NYC40
28. фебруар 2010. у 08.56
Da bi vam deca manje gledala TV morate da ih rodite jedno za drugim, da su u uzrastu najviše dve godine razlike. Onda se vise igraju zajedno igrackama i izmišljenim igrama nego sto su ispred TV. Moji su gledali TV po sat ili dva najviše, ostalo vreme su se igrali i manje su tražili da se ja igram sa njima. I sada kada su preko 20 se jako dobro slazu i često izilaze van zajedno. To je svakoj majci milo da vidi.
bilancia
28. фебруар 2010. у 16.13
NYC 40 potpuno si u pravu i između moje dece je razlika 27 meseci i stalno su skupa, i kad nemaju nikakvo drustvo dovoljan su jedan drugom.Sad su malo poodrasli i naravno i jedan i drugi imaju svoje drugove ali i dalje dosta vremena provode skupa.
NinaiMarko
04. март 2010. у 12.32
Nasa cerkica napunice 5 u maju, što se tiče tv-a trudimo se da ne gleda bas satima, ali kada je loše vreme i kada je stalno unutra, tv jeste upaljen, odnosno kompjuter nam je povezan za tv zbog ovih naših kanala, da može dete da gleda crtace na srpskom, ali dok je tv upaljen ona ima i druge zanimacije i igrice, ne bulji samo u tv,dok na primer, kad je lepo vreme, desi se da odgleda omiljeni crtac pred spavanjac i to je sve.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Necklaces?
.