Дискусије : Родитељи

 Коментар
Obsesivno ponasanje kod djeteta?
Oka
(Pravnik)
03. децембар 2009. у 14.55
Postovanje svima,
molim vas za mišljenje, ponasanje mog bratanica me brine. Ima 10 godina, jedinac, mazen i pazen. Nedavno smo primijetili da se ponasa cudno ponekad, pali-gasi svijetlo desetak puta; napravi korak pa vrati nogu-krene pa opet...u prodavnici uzme igracku u ruke pa je vrati, uzme, vrati.
Odličan je djak, okruzen ljubavlju (možda previse), kreativan... Obratili su se skolskom psihologu koji je savjetovao da ne obracaju previse paznje jer će sve to proćikako je doslo...? Da li neko ima slično iskustvo ili predlog. Hvala.
baresh
(zanatlija)
03. децембар 2009. у 15.25
Izvesno mi je poznato ponasanje jednog od bliznjih srodnika,koje ga prati u zrelim godinama.

Naime nije slično ovome sto pominjete,već je u pitanju oponasanje
druge osobe.Kao dete do polaska u skolu,nije pokazivao govornu manu
u izgovoru. Međutim u njihovoj neposrednoj blizini živela je njegova tetka koja je zamuckivala,pa je mali sestric poceo oponasati.
I kao sto to obično biva kod nas;),ukucani se grohotom smejali njegovoj imitaciji.Ovo mu je svakako davalo podrsku da isto često ponavlja,jer je bio u centru paznje,koju samo deca znaju da iskazu.

Znate kako se nasi slatko nasmeju,kad malo dete socno opsuje,
smatrajuci da je to osim smesno i duhovito,a roditelji i bliznji opravdavaju da je to privremeno,tvrdeci da će vremenom isceznuti.
No na zalost zna to nekada ne svesno preci u naviku.

P.S.ovaj pomenuti„mucavko” je pre dve godine stupio u petu deceniju
zivota,ima porodicu,i još uvek muca. Roditelji i rodbina su u saglasnosti da ovo nasledje nosi iz detinjstva.
aglaja09
03. децембар 2009. у 18.04
Sasvim je moguće da je to prolazna stvar, koja će se sama sa vremenom izregulisati. Ali isto tako je moguće da on zaista pokazuje znake OCD (Obsessive-Compulsive Disorder, ne znam na nasem). Da li još neko u familiji ima ovu bolest? Kakav je temperament ovog djecaka (stidan, anksiozan, opusten?)?

Teško je zaista reci ista na osnovu malo informacija, ali interesovalo bi me da saznam kako se on osjeca u ovim situacijama koje opisjete da vas brinu. Da li se osjeca da je 'primoran' da pali i gasi svjetla, i šta bi se desilo kada bi ga neko sprijecio da to radi? Dakle, da li bi doslo do povecanja anksioznosti u slučaju da ga neko sprijeci da ne napravi korak unazad nakon što napravi korak unaprijed? I najvaznije, da li ovakva ponasanja pocinju da uticu na njegovo funccionisanje (npr. da li kasni u skolu zbog toga, gubi prijatelje, provodi dosta vremena radeci ove stvari, itd.)?

Ako je skolski psiholog detaljno ispitao situaciju i pitao slična pitanja, onda vjerovatno i nije razlog za brigu. Najvaznije je na lijep način popricati sa njim o tome, da se ne postidi, a da saznate kako on to sve dozivljava.

Sve najbolje.
aglaja09
03. децембар 2009. у 21.43
'Najvaznije je na lijep način popricati sa njim o tome, da se ne postidi, a da saznate kako on to sve dozivljava.'

ovde naravno mislim na djecaka, ne na psihologa :))
njezna_zverka
(manitanje)
04. децембар 2009. у 10.28
njegovi roditelji treba da manje strepe nad njim.on to osjeti i osjeti njihove strahove tako da se isti prenose na njega.
strah da se neshto loshe ne desi..iz toga proizlazi ponavljanje pokreta. recimo,strah za gubljenjem staratelje se reflektuje kroz hodanje po plochniku al da ne ugazish crtu od pukotine ili crtu na plochicama..
e sad,sve dolazi od anksioznosti i strahova. prvo ih eliminisati u kuci,zapamti,djeca sve chuju ,vide i osjete.
drugo,kad budete trazhili terapeuta da to bude obavezno terapeut koji ima mnogo iskustva sa opsesviv ponashanjem kod djece. ne bilo kojeg. potrazhi mishljenje uvazhenijeg psihologa za djecu.ovaj mi se ne svidja.
predlazhem da maleckog upishesh u penjanje po zidovima,ne znam kako se zove kod nas..neke sportove za izbacivanje vishka i negativne energije...penjanje u visinu za vece samopouzdanje..

nastavicu kasnije.
njezna_zverka
(manitanje)
04. децембар 2009. у 12.09
da ti pojasnim,
kad djete uradi jedan pokret i onda ponovi sve to isto on dokazuje sebi da se nishta nije desilo,nishta se nije razbilo,to ti je kao inpuls iz mozga za dokazivanje samom sebi nad chim on nema kontrolu.

sad idemo u srzh,odakle strah?
mozhe da bude poremecaj hemikalija ili konstantna izlozhenost nekoj anksioznoj situaciji. poshto kazhesh da je razmazhenko i jedinac iz tog proizlazi da sei strepi mnogo nad njim..i on to osjeti..vjerovatno se naslushao onog;pazi pashce..pazi razbice..
i sad treba da ga pustite malo da dishe.

sad će se pomalo osjecati drugachijim a iz tog stanja će izaci gubitak samopouzdanja i zato sam ti bash predlozhila ovaj sport.penjanje metaforichki mozhesh da shvatish i kao prodiranje ka vrhu i dostizanje zheljenog cilja i vrhunca..a to razvija samopouzdanje,zar ne?..a osim toga i umori se..a predivan je osjecaj slobode kad se opustish na konopcima dok se spushtash,kao da letish..

mozhda je ovo samo privremeno stanje ili neka vrsta alarma za vas oko njega. u svakom sluchaju postoje i terapije i ljekovi. sve će biti u redu. nadam se da sam ti bar malo pomogla.zhelim vam puno sreće!:)
njezna_zverka
(manitanje)
15. децембар 2009. у 15.09
sluchajno sam nedavno naishla na ovaj podatak..da opsesivno ponashanje kod djece mozhe biti posljedica Strepto infekcije.
majka nije znala shta da radi sa sinom dok nije uradila test na strpto bakteriju i uz antibiotike je djete ozdravilo.
antibiotik se pije nekoliko mjeseci.

http://www.nimh.nih.gov/science-news/2006/how-strep-triggers-obsessive-compulsive-disorder-new-clues.shtml
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.