Дискусије : Родитељи

 Коментар
Samoca
zastopitas
10. новембар 2009. у 09.24
Posveceno svim usamljenim majkama svijeta!

SAMOCA

Imala je vremena na pretek. Ta, nikud joj se nije zurilo. Zato je, da li sto je zeljela ili joj se samo nametnulo, pocela prelistavati pohabane stranice svoje zivotne knjige. Bila je pogolema, pozutjela, , ponekad necitka, ponekad opet jasna i bistra kao suza. Omedjena hercegovackim kamenom s jedne strane, i rasuta po vojvodjanskim ravnicama s druge ove potonje koja se još rasipa, a ona bi da je omedji.
Mijenjala je raspoloženja: srećna zbog onih kako bi govorila sto su se ispod njenog srca rasuli po svijetu, a nesrecna pri pomisli da je ipak neposredno mogla uzivati u njihovoj sreći gledajuci ih cesce. –
-Puno je tereta u toj knjizi. Puno cemera, i bola, mislila je. Onda bi se ugrizla za jezik, i onako tiho sebi u njedra, kao da se bojala da je neko ne cuje prosaputala:
-Ma, hvala, Bogu, svi su živi i zdravi. Treba da budem srećna. Pocela bi da nabraja djecu, unucad i praunucad.
-Evo, sad ih hvala Bogu imam sesnaestero. Dvoje još vidjela nisam. Bog zna i hoću li ikada.
Okrenu se prema slici, s koje su je posmatrala nekolika para andjeoskih ocinju, prosaputa nešto kao da se moli, i namjesti se reklo bi se zadovoljno na kaucu.
-Bas sam luda, šta sapcem. Pa sama sam. –dodade na kraju, dohvativsi daljinski upravljac , te upali televeizor, kako bi odgnala sablasnu tisinu garsonjere u kojoj je zivjela.
„Sama godinama”, -povrati joj se misao.
-Ma, eto, bar je dostojanstveno sahranjen. Kažu da ne pamte toliko ljudi na sahrani, jednom izbjeglici. Eto, dodjose mu i mnogi is Hercegovine. Ta, zasluzio je. Bio je dobar covjek, naravan, pametan. Volio je da prica s ljudima. stekao je dosta prijatelja I ovdje za ove nekolike godine. Ta, samo kad se sjetim ko mu je napisao i procitao ono pismo na sahrani!? Ma, čini mi se ni Titi nije bolje napisano. Pih, djavle, otkud mi on pade na pamet.
Zavali se baba Joka malo dublje u krevet i pojaca televizor. Prelista malo po kanalima, i naleti na Uzicko kolo u izvodjenju KUD-a Beogradskog univerziteta. Podize se nosena sjecanjima iz mladih dana , i uz muziku poce pomjerati neposlusne noge. Zatetura, uhvati se za ivicu kauca, i skoro se stroposta na njega.
-E, kakav ti je ovaj zivot? Nema.. propalo..
Skoro ljutio ugasi televizor, te dohvati igle na kojima se nalazio već davno započeti polover. Znala je Joka da ga nikada zavrsiti neće. Znala je i da je svaka druga petljica u pletivu rascijepljena, te da bi polover vise licio da bukle tvorevinu nego ista drugo, ali se ipak nije predavala. Napravila je nekoliko novih petljica, i ponovo odlozila igle ispod malog stola pored kauca na kome su se nalazili još ; telefon, papir sa nekoliko telefonskih brojeva krupno napisanih,, slike „onih od njenog srca” , baterijska lampa i dvije knjige koje tu već poduže stoje I koje nije zaljela da sklanja. Uze jednu od njih i poce da prelistava.
-E, pusto, ni naocare mi više ne pomazu. Pih!
Nisu joj ni trebale, bar što se knjige tiče. Znala je na pamet. Mitar je volio citati. Kad ostadose sami, i izbiskase po stotinu puta svaku minutu njihovog dugogodisnjeg zajednickog zivota, Mitar se dosjeti citanja na glas. Pa, ionako Joki vise ni naocare ne pomazu. Ponekad bi Mitar napravio pauzu, ili bi ga Joka priupitala nešto, I onda bi se ponovo vracali na prošle , sadasnje I buduce dane njihovog zivota.
O prošlima, mada ponekad I punim bola, najviše su voljeli pricati. Rado su pominjali svoju Hercegovinu, preturali po sumama I gorama, po poljima I dragim ljudima. Nekad bi se do te mjere uzivili u tadasnji zivot, da bi nehotice pomjerili ruku kako bi unuce po glavi pomilovali. A, onda bi se trznuli suocavajuci se sa surovom stvarnoscu osamljenika.
-Ma, nije to ništa. Takvo je vrijeme danas. Svi nasi vrsnjaci koji su živi žive ovako.-primjetila bi Joka.
-Ma, šta nam fali? Imamo šta pojest, popiti, toplo nam je. Dodju djeca, ne možeš dusu grijesiti. Rade. Moraju. Svak ima obaveza.-dodo bi Mitar.
Onda bi duboko uzdanuo, okrenuo se prema supruzi, pa bi dodao:
-Šta, jadna ako ostanes iza mene? Kud ćeš onda?
-Duboko uzdisuci, kao da želi da joj to bude poslednji put, Joka bi prosaputala:
-Ne znam

Joka pozeli soljicu kafe, te sva važna sto još uvijek nešto može za sebe da uradi, pridize se I pridje sporetu. Stavi vodu da provre I zagleda se kroz kuhinjski prozor odakle se dijelom vidio park ogrnut majskim beharom.
-Vidi, djavo odnio, ako im je I ovaj behar k’o nas hercegovacli. Pih.
Pila je kafu glasno srcuci, kao da je htjela da odagna sablasnu tisinu njene garsonjere.

-Pitao me šta ću ako ostanem iza njega. Rekoh :ne znam.

-Eto, sad znam! Skoro da uzviknu Joka.
-U zemlju se ziv ne može, a da samoca polako ne ubija, ubija brate. Krivo mi samo što ne pozuri.
Zavali se ponovo na kauc I pojaca televizor.
jedna_ana
11. новембар 2009. у 00.14
Jekaterina Gabashvili

TININA LEZGINKA*

Novembar mesec, dan Svetog Georgija. Uzasno je hladno. Iako još nije nastupila zima, njen vesnik - inje, okovalo je selo Zedasheni.
Mraz probija do kostiju, tera coveka da se jezi, skriva ruke pod pazuh i ubrzava spori korak, tako svojstven Gruzinu. Iznad svake kuce vije se gusti dim. Sunce se, poput uvredjene snahe, sakrilo za olovne oblake i svi, od malih do velikih, za inat njemu, raspiruju vatru da se bar malo ogreju na njenoj toploti.
U celom selu - jedino kod Tine nema vatre; samo njena, od zime pomodrela unucad sede pored utihlog ognjista i, umotana u pohabano cebe, cvile kao gladni vucici:
- Hladno je, babice, hladno! Hlebcica daj, hleba!
Šta da radi jadna Tina, gde da uzme drva ili komadic hleba? Kome da se obrati, od koga da trazi pomoć? Dosadila je susedima moleci za grancice, skupljajuci po tudjim dvoristima suvarke za potpalu. Koliko su joj već puta branili i karali je zato što je kidala čak i pruce iz plotova a ukradeno vinogradarsko kolje odavno lezi na njenoj dusi svom tezinom greha.
Istina, na dnu korpice je ostalo još nekoliko garneca* (*stara ruska mera za sipkave stvari - 3,28 l - prim. prev.) brasna ali kako ispeci hleb? Evo, već drugi dan Tina iscekuje: možda će neko od suseda propaliti pec da bar posle njih ispece par lepinjica. Ma, kakvi! Svi su ranije napekli hleba za praznik i sada su bezbrizni.
- Kad bih imala snage da odem u sumu, nakidam grancica ili nalomim draca. Bili bismo zbrinuti za neko vreme - sapce jadna Tina. - Ali prokleto srce muci, kolena klecaju, ruke bezivotno vise iz ramena. Ponekad srce tako stegne, tako gusi - čini se, gotovo, dosao je kraj! A od tuge je i poslednja snaga iskopnila. Prokleta da si, snaho! Sama si se preudala, zaboravila na savest a malu decicu si meni, nemocnoj starici, na vrat stavila!
- Hlebcica daj, babice, komadic hleba! - vicu ogladnela deca.
- Gospode, šta da radim, u kojoj reći da se utopim! - u očajanju izrecituje Tina. - Čak ni do gospodara ne mogu da dodjem; pomogla bih slugama; gospoda danas imendan spremaju, goste docekuju - zaradila bih dva-tri grosa, izmolila malo cepanica. A kako da se s ovim svojim srcem popnem uz brdo? I bez toga jako bije.
- Babice, hleba, daj hleba! - zalobno se grce detinja lica.
- O Gospode, primi moju dusu gresnu, izbavi me od muka! - s takvim
očajanjem u glasu se Tina molila Spasitelju da su čak i deca osetila dubinu njenih patnji i još gorce zaplakala:
- Zbog čega, babice, zbog čega? Kako ćemo mi bez tebe, ko će nas onda nahraniti?
Odjednom su sa gospodarskog majura dopreli zvuci frule, veseli, zamamni; djavoljskim cerekom odjeknuli su u toj ubogoj kucici, zajedljivim podsmehom se odazvali placu izgladnele dece.
Na te zvuke se Tina, čini se, nečega prisetila, po njenom smezuranom, zutom licu skliznuo je osmejak. U cemernoj dusi zaiskrio je svetli luc nade i udahnuo joj novu snagu.
Tinina jadikovka je utihnula, ustala je, umila se, pokrila glavu belom, vise puta zakrpljenom lechaki* (*gruz. - zenska ukrasna kapica za glavu od muslina - prim. prev.), obula je čiste vunene carape, ugurala noge u izandjale papuce i pohitala u susret zvucima frule.
Gospodarski majur se nalazio na povecoj uzvisici pa je Tina, teško disuci, jedva jedvice gacala; secanje je pred njom iscrtavalo tako ocaravajucu sliku raskosnih boja da nije obracala paznju na srce koje samo što ne iskoci iz grudi, na sistavo disanje, i sva se utopila u sladostrascu prisecanja.
U njenim ocima, isplamtelim od starosti, bljesnule su iskrice, pepeljasto lice se zarumenilo, smezurane usnice jedva primetno nabubrile, upala bezuba usta nasmesila.
-Eh, gde je sada ono vreme! - teško je uzdahnula nesretna Tina.- Nedavno se navrsilo cetrdeset godina a kao da je juče bilo. Kako bih mogla da zaboravim? Nicega lepseg od toga moje oci nikada nisu videle. Nas mladi vlastelin je renovirao ocev majur, proširio ga, doterao; stoji na istom mestu da s visine pogléda na celu Chartuljsku klisuru. Gospodar je bio dobar covek i nadaleko cuvenu svadbu je proslavio - ozenio se predivnom devojkom, dobrog roda. Istina, tog dana nije bio ovakav mraz, mada su već nastupile novembarske hladnoce.
Na svadbu su, osim gospode, pozvali seljake iz sedam sela. Ja tek sto sam godinu dana bila udata. Eh, nisam bila makar šta! Imala sam na sebi zelenu svilenu haljinu sa crvenim plastronom, pojas, crvene chuvake* (*meke papuce, bez potpetica, deo gruzinske narodne nosnje - prim. prev.) iz Ahalcihe-a* (*grad u juznom delu Gruzije - prim. prev.). Izdvajala sam se od ostalih poput bisera; jedino sto su mi govorili, bilo je: „Bog blagoslovio tvoje roditelje!” - a ja sam crvenela kao mak.
I odjednom domaćica zapovedi:
- Hajde, pokazite nevesti ples snahâ!
I nas pustise u salu gde su se nalazili mladenci. Ja sam se, oborivsi glavu, skrila iza ledja ostalih a mladenke iz drugih sela jedna iza druge. Pozadi nas su stajale svekrve i starije žene. Razlegose se ucestali udarci bubnja i mi, jedna po jedna, pocesmo ulaziti u sredinu kruga.
Dosao je red na mene, kolena mi zaklecase, srce poce jače da tuce a lice bukti ali, šta da radim - udjoh u krug, duboko se poklonih na obe strane, raširih ruke i poleteh. Okolo povikase: „Bravo, bravo!”, muzicari još brze zasvirase, razlese se još snazniji pljesak...šta sam ja zatim izvodila, ne secam se, prenula sam se tek kad mi je svekrva doviknula: „Pokupi pare, to ti je shabash*, (*u Gruziji poklon ženi koja na svadbi najbolje odigra lezginku - prim. prev.) zahvali se gospodi!” Na podu je svetlucalo sest-sedam metalnih novcica s krstom, a kol’ko je tek bilo onih gruzinskih od cetrdeset kopejki...
U tom momentu Tina se trgne iz prijatnih prisecanja. Bilo je već i vreme: stajala je na ulazu u kucu, isprekidano disuci. „Šta se to sa mnom desava, nikada mi nije tako tuklo u grudima, samo što ne izgubim dah, ne mogu ruku da pomerim, srce se cepa, krv ledi u zilama! Nije valjda nastupio moj poslednji dan? Šta će decica? Gospode, šta ih ceka?”
Pomodrela Tina, uzarenih ociju, sedela je na stepeniku oslonivsi se na batinu. Osecala je bliski dolazak smrti i treperila od straha. Uokolo - ni žive duse, svi su bili u kuci u kojoj je carovalo veselje, gde su pirovali ili posmatrali gozbare.
Tina je dugo lebdela na granici zivota i smrti. Konacno se srce umiri, iz ruku mine bol i nestade samrtnog straha. Polako je usla u kucu i prikljucila se grupi slugu.

II
Slavlje se ori planinom! Naski, po starom, bucno i veselo!
Galantan, gostoljubiv domaćin, sijajuci poput sunca, jurca između mnogobrojnih gostiju uz ocaravajucu ljubaznost, nudi sve zajedno i svakog ponaosob da se posluže. Veselje gozbara (njih dve-tri stotine) dostiglo je vrhunac.
U jednom uglu razleze se prijatno pevanje uglas, u drugom se rasteze pijano ojkanje! U dubini sale sviraju muzicari: cuju se melodicni ‘shikaste’*, ‘ruhabe’* (*nazivi pojedinih vrsta gruzinskih narodnih pesama - prim. prev.).
Dame se prenemazu, koketiraju, cakle im se zenice. Pijani muskarci se u zanosu predaju carima sjajnih crnih ociju. Ceremonijalmajstor, castan predvodnik dostojanstvenog skupa, vesto izlazi na kraj sa svojim visokim naimenovanjem i s takvim zarom i slatkorecivoscu izgovara zdravice da svi jednodusno izvrsavaju njegove zapovesti i sa zadovoljstvom iskapljuju bokale rubinovog vina.
Pirovanje je dostiglo stepen na kome covek nije u stanju da sedi na mestu i želi da se još vise kreće, još bucnije veseli.
- Oseb, hajde odsviraj lezginku! - viknuo je neko. Gosti ustadose sa svojih mesta. Sve se uskomesalo. Bogato postavljene stolove, koji su već bili slični onome sto ostaje posle pira vukova, sklonise u stranu. Svi se krecu, smeju, galame. I, iznenada - zvuci lezginke smenise nezno ‘shikaste’.
U krugu, koji se na brzinu formirao, nasao se prelepi mladic, vitak kao jablan. Poput orla je raširio svoje snažne misice, graciozno izvio vrat i polako, njisuci celo telo, masuci rukama kao da su krila, kliznuo po krugu.
Pogledom predivnih tamnih ociju prelazio je preko dama trazeci koju među tim lepim stvorenjima da odabere, koju da pozove na ples.
U dovratku otvorenih vrata sale okupila se gomila slugu koju su otvorenih usta gledali veseli pir gospode. Među njima se raspoznavalo nekoliko prljavih seljackih kabanica, iza ledja muskaraca stidljivo su provirivale seljanke. Neocekivano se iz gomile izdvojila stara Tinatin i krenula napred. Prislonivsi batinu u ugao, u kome je istovremeno s nogu sbacila papuce, samo u carapama, upustila se u ples pored mladica. Gosti kriknuse. Gizdave, blistavo nakindjurene dame histericno se zakikotase. Domaćin ku]e se zbunio ne znajuci šta da radi - da kaže slugama da izbace tu drsku, odrpanu staricu ili da se smeje i vice zajedno sa ostalima.
Za to vreme Tina se vrtela ozbiljnog izraza lica, raširivsi ruke, zabacivsi glavu, cvrsto stisnuvsi usne. Kretala se u „davmuri”* (*stil u ovoj gruzinskoj narodnoj igri - prim. prev.), savijajuci kolena u starinskom maniru. Samouvereni mladi lepotan se nije zbunio, nije smatrao sramotnim ples sa staricom obucenom u prljave dronjke. Razgnevljen sveopstim cerekom, podstaknuo je svoju predivnu damu podigavsi iznad nje siroko raširene ruke. On, gotovo kao da je zaljubljen, nije skidao svoje nasmejane oci sa usahlog, mrtvacki bledog Tininog lica. Gosti su se kikotali i ciktali, kao da su bezumni, damama su tekle suze, muskarci pljeskali i vikali tako da su se zidovi tresli. Sluge su se neprimetno pomesale sa gospodom i galamile.
Odjednom se starica zaustavila, pogledala unaokolo, zamahnula siroko raširenim rukama i, glasno uzdahnuvsi, stropostala na pod.
Muzika je utihnula. Muskarci i dame, koje su se do tog momenta kikotale, zanemese pogodjeni surovom slikom. Veseli domaćin kuce se potpuno izbezumio. Neobuzdano veselje smenio je muk.
Na podu, razrogacenih ociju, raširenih ruku, koceci se, lezala je Tina. Razapeta u mukama, svojom uzasnom pojavom je u srcima prisutnih izazivala nekakvu vrstu grize savesti.
Ni najmanji zvuk, nikakav pokret, nije narusavao tu strasnu sliku koju smrt - i samo ona - ocrtava živima, podsecajuci ih na prolaznost ovog sveta.
- Babice, babice, ti si zaista umrla! A ko će nas nahraniti? - razleglo se u jezivoj tisini i dvoje dece, golo, pomodrelo od hladnoce, kojima je dosadilo da kod kuce cekaju babicu, potrcase u salu i uz plac se bacise na telo koje se hladilo. Slika je bila potresna; cutanje, koje je carovalo do tog momenta, smenio je sveopsti plac; ljudi, koji su još pre minut gubili dah od silnog smeha, sada su iskreno ronili suze.
- Dajte sirocicima! - trze se neko.
Ganuti gosti posegnuse za novcanicima i podadose izdasnu milostinju.
Tinina molitva je bila uslisena. Ona je zanavek nasla spokoj a poslednji shabash, koji je dobila, doneo je njenim sirocicima parce hleba.

______________
* ‘lezginka’ - obicajni svadbeni ples u Gruziji
veselka
19. новембар 2009. у 07.52
Zastopitas,
slučajno naletih na ovu pricu. Možeš li nam reci odakle je prenesena i ko je napisao?

Hvala
zastopitas
19. новембар 2009. у 14.14
Izvini veselka,
naletila sam negdje na nju i evo sad sam ponovo pokusala da nađemlink, ali mi ne uspjeva.

Nasla sam samo ovo:

http://www3.serbiancafe.com/lat/diskusije/mesg/35/013538011/moc-secanja.html?183
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Mantra Bracelets?
.