Дискусије : Родитељи

 Коментар
Jaslice/vrtic - privikavanje i još par pitanja
banjalucanka_
(svasta_nesto)
09. новембар 2009. у 16.21
pozdrav dragi roditelji
mojoj djevojcici je 19 mjeseci i danas nam je bio prvi dan u jaslicama i samo je plakala i zvala me, jer sam bila kratko izasla
:(. bila je svega 20 minuta tamo. sutra idemo opet na pola sata ali ću ja biti skroz s njom u grupi. Znam da trebam biti opustena jer dijete sve osjeti. Ne mogu da izgubim ovo mjesto,sa dosta sreće sam ga uopste dobila , pred nosom nam je tako reci, 2 min pjesice a i vrtic je privatan i dosta popularan. Od januara moram opet da radim tj. da tražim novi posao. Tako da sada imam dovoljno vremena za period privikavanja.
Sam vrtic je zaista ok, u jaslicama su klinci od 18 mjeseci do 3 godine, ima ih između 10 i 16, kako kad, i 2 tete. Druga grupa i pedagogica mi se vise svidjaju i nisam čula uopste djecicu da placu a u ovoj grupi gdje je moja mala, njih 2 je skroz plakalo :(( Tete mi nisu bas najbolje objasnile šta i kako, nisam bas zadovoljna iskreno.

Zao mi je da moja cerka već sada ide u jaslice i znam da će biti tezak period ali moramo ga proćinekako, sto bezbolnije.

Zanimaju me vasa iskustva i savjeti. Kada ste (i gdje, koja država) dali djecicu u jaslice/vrtic prvi put. Kako je protekla adaptacija, koliko dugo je trebalo (ovdje je predvidjeno mjesec dana.. na početku po pola sata, pa onda sat i sve tako, na početku je skroz mama prisutna onda izlazi na 5 minuta pa na 10 min itd). nakon koliko su spavali tamo? Zanima me i koliko placate i kako ste zadovoljni hranom i tetama itd?
Ma sve me zanima :))

Hvala puno unaprijed
mimozaaa
(posmatrac)
12. новембар 2009. у 02.24
Niko ti se nije javio. Da ti ja dam bar neke podatke koje znam. Radim u jaslicama pa ti mogu reci kako se djeca adaptiraju a o cijeni to ne mogu.
Kod nas djeca isto tako dolaze i budu po pola sata. Zavisi kako se djete ponasa od toga zavisi duzina boravka. Ako se brzo uklapa i manje place za 1-2 sedmice ga obično ostavljamo do podneva tj. do spavanja. Poslije toga ostaje i na spavanju a to znaci cijeli dan. Obično se djeca uklope i prihvate jaslice nakon 7 dana. Sve sto je vece djete teze se uklopi pa time vise place. Sve zavisi i kako je djete vaspitavano tj. koliko je razmazeno. Ako su ga roditelji stalno drzali uzase bez da su ga dovodili u kontakt s drugom djecom da se igra. Do sada smo imali djecu koja su se prilično brzo uhodala.
To sto djeca placu to je normalno jer oni tako protestuju i traže da idu roditeljima. Nisu tete krive sto djeca placu jer one ne mogu da se posvete samo tvom djetetu a i da mogu ono bi i dalje plakalo jer traže mamu.
Sad da ne hvalim samo tete ima i tu puno da se prigovara. Mnoge od njih se puno i ne trude da smire i zabave s necim djete. One su otupile na plac.
Sretne su one koje ne moraju djecu da daju do tri godine u jaslice. Ipak su to mala djeca koja trebaju mamu i kojima nije bas tako divno u jaslicama. Veca djeca u igri i trcanju znaju da sruse manju pa čak ima i toga da ih grizu, udare itd. Ne može teta sve da drzi pod kontrolom jer se to desi. Moras prihvatiti da će ti djete biti ponekad s cvorugom na glavi ili modricom, ugrizom itd.
Djeca su stalno bolesna jer jedno kad dodje bolesno odmah se to siri. I stim trebaš da se pomiris.
Sva djeca kad im dolaze roditelji placu od sreće. To govori koliko su oni ustvari nesretni sto su odvojeni od roditelja. Rijetko ćeš vidjeti djete u vrticu da place kad mu roditelji dodju. Ta djeca su veca i znaju da se zaigraju sa ostalima i oni vole vrtic pa čak placu ako su bolesni pa ne mogu u vrtic.
Ko ne mora bolje da djete ne daje do tri godine u jaslice jer su to ipak mala djeca.
lisboa
(student)
26. новембар 2009. у 02.41
Evo da i ja podelim svoje iskustvo...

Moja devojčica je pošla u jaslice sa nepunih godinu dana. Pre nego što je krenula, noćima nisam spavala od brige, stalno sam razmišljala kako će bez nas, kako će joj tamo biti, ko će je hraniti, maziti, itd...

E onda...Ona se privikla za sedam dana..Plakala je malo ujutru kad sam je ostavljala, a onda bi se igrala ceo dan. Posle je krenulo i spavanje. Sve nas je iznenadila. Jela je, spavala, bez ikakvih problema! Igrala se sa decom, sa igračkama...Inače, pre toga smo mi bili sa njom nedelju dana po dva sata, ali mislim da njoj lično to nije bas previše značilo, jer je svakako posle nedelju dana ostala bez nas. U vrtiću je proslavila prvi rođendan. Pruža ruke tetama kada je ostavljam, sa osmehom je uzimamo. Naravno ima nekada i lošije dane, al zar ih nemamo svi???
Kasnije sam sa sobom razgovarala puno i konačno se osvestila. Sad sam ubeđena da je vrtić najbolje rešenje! Tamo rade osobe koje su stručne! Kako god nama to izgledalo, one brinu o njima! Interakcija sa drugom decom je od neprocenjivog značaja! Moje dete puno priča, jako je aktivna i socijabilna. Naučila je imena drugara iz vrtića, a ponekad u sred sisanja spomene ime tete!!! Sada ima skoro 15 meseci. Jeste da je često prehladjena, ali i na to sada već gledam sa pozitivne strane. Stvara imunitet, organizam se bori sa virusima i bakterijama i to nije ništa strašno...
Mislim da je to ono najbolje što mala deca mogu da dobiju. Bake uvek pevaju iste pesmice, uvek se igraju istih igara, a naći nekog pouzdanog da vam čuva dete danas, jako je teško.

Ovo je samo moje mišljenje, ali bih svakom preporučila vrtić! Nisam rekla da moja ćerka ide u državni vrtić.

Puno pozdrava i sve najbolje!!!

banjalucanka_
(svasta_nesto)
06. децембар 2009. у 17.12
drage moje
hvala puno!! moja je krenula 7.11.. prva dva dana ja s njom i onda je ostajala prvo pola sata, pa sat is ve tako..prvih 5 puta je plakala jedno 2 minute kada odem..kada sam dosla po nju nije bila uplakana uopste. ima već svoju prijateljicu i malog udvaraca od nepune 2 godine :)))
sada zadnjih par dana nije isla (prehlada) u petak je bila od 8:30 do 11:30..poslije rucka ja dosla po nju.
Ona se sve vise navikava, zadnjih puta uopste nije plakala pri mom odlasku. Ja je poljubim, kaže papa i mama će doći po tebe, budi dobra slusaj..i ona ode unutra.
igra se sa djecicom, navikla na tete, i tete su sa njom zadovoljne jako kažu da je dobrica mala :) Sve u svemu zadovoljna sam za sada! i do aprila tj. do 2og rođendana će ostajati samo do 11:45, onda će i spavati tamo i boraviti do 16/17 h

jedini problem nam je bio sto ništa neće da jede, sada u petak je prvi put uzela komad kolaca i za ruca par kasicica supe. Valjda će se i to promjeniti :(
Sigurna sam da jaslice imaju dosta prednosti ako se izaberu prave, sa dobrim i profesionalnim tetama..

a i za imunitet smatram da je dobro da je među djecicom , pa i faze prehlada trebaju da prodju , da bi se organizam navikao i imunitet ojacao

 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Mantra Bracelets?
.