Дискусије : Родитељи

 Коментар
Mucanje
carelia
(pravnik)
26. септембар 2009. у 04.34
Drage moje mamice
Moj problem je mucanje kod mog 6-godisnjaka. Mucanje je pocelo pre 3 godine (uplasio se grmljavine- to je bio okidac). Vodila sam ga kod logopeda, (koji je jedini u nasem kraju i koji radi po principu kad je on ucio a to je bilo pre 30 god., pa se vezbe svode na ispustanje glasa) ali mu ne pomaze. Moja je greška bila sto sam ga opominjala i pomagala mu da izgovori reč, to palilo neko vreme, sad kad je veci iznervira se. Inače je veliki emotivac i prepametan za svoje godine.
On ne muca kada recituje. Problem mu pricinjava kod komunikacije i to samo prvo slovo ponavlja dok pocne.
Ljudi pomagajte, očajna sam, a ne znam kako da mu pomognem.
I da, radimo vezbe disanja, ali ponekad neće jer on to shvata ko zna kako.
ahha
(nemam)
26. септембар 2009. у 23.48
Je li ti dijete u dvojezicnom govornom podrucju?
Nekad se to desava s djecom koja upotrebljavaju 2 jezika.
visag
(logoped)
27. септембар 2009. у 04.02
kako pomoći detetu koje muca

Ovo zamuckivanje, javlja se kod velikog broja dece u doba govornog razvoja.To još nije pravo mucanje/tkz.fiyiolosko mucanje/,ali iz toga može da se razvije .Da li će se pojaviti zavisi od 2 faktora:
1. od njegove urođene konstitucije/sklonost,dispozicija/ i od 2.nepovoljnih uticaja sredine/pogrešno ophodjenje s detetom i drugi štetni uticaji i faktori..
Mucanje se javlja kod dece sa slabim nervnim sistemom.To se ispoljava u lakoj osetljivosti uzbudljivosti nerava. Neznatni spoljni uticaji izazivaju nagla i velika uzbudjenja

Greške roditelja

kada nervno slabo dete zapinje pri izgovoru nekih glasova ili reči roditelji ili neko drugi to primećuju :Ti ne umeš da govoriš! Ti mucaš! Pazi kako govoriš! i sl. Često mu se rugaju i podsmevaju. Roditelj počinje da ispravlja detetu govor.

Sukobi u porodici

Oni su čest uzrok mucanja kod dece. Ako su nervno slaba njihovi nervi su stalno napregnuti, a to može lako da poremeti koordinaciju pokreta govornih organa i da izazove mucanje.

Strah

Strah koji su preživela deca labilnog nervnog sistema često prouzrokuju ovu govornu manu.

Preterana strogost

Preterana strogost roditelja može takođe biti uzrok mucanju.Ako ih za svaki nestašluk grde ili kažnjavaju ova se mana lako ukoreni.

Loš govorni primer

Ako dete s urođenom sklonošću za mucanje cešće sluša osobu sa ovom manom, može je podražavanjem ili samo slušanjem primiti.

kako dete sacuvati od mucanja?

Kada se kod deteta pojavi zamuckivanje,roditelji i okolina treba da se ponasaju tako kao da se ništa ne zapazaju.
Kada je dete uzbudjeno iz nekog razloga i hoće nešto da kaže,treba ga prvo umiriti i onda pustiti da govori.To ćete uraditi tako što ćete zauzeti smireno drzanje i sto ćete prvi stalozeno govoriti .Ako dete ne može da se seti neke reci i zamuca,treba mu pomoći i lagano izgovoriti ono sto je dete zelelo kazati.Ne treba zahtevati od deteta da ponavlja reci i recenice ili sa njim vezbatii ispravljati govorne vezbe.Stetno je takođe kada se dete prekida u govoru i ispravlja.Majka može s detetom cesce razgovarati,posmatrati ilustracije prica,basne i pesmice za decu,pricati mu polako,povezujuci reci u recenice i nešto otezuci samoglasnike.Govor treba da bude pomalo monoton i bez naglasavanja suglasnika,Ponekad će majkana na isti način zajedno sa detetom/u horu/ponoviti kratku pricu.
vaspitanjem i lecenjem možemo ojacati deciji nervni sistem,sprečiti los uticaj nepovoljnih faktora , sacuvati ga od mucanja ili pomoći mu da prevazidje ovaj problem.Znaci,potrebno je preduyeti izvesne pedagoske i zdravstvene mere.Te mere su:
1. Režim života deteta treba tako podesiti da se ono ne mazi,ali da se prema njemu ne ophodi surovo.
2.treba obezbediti mir i ugodnu atmosveru.Mir naročito jača nervni sistem.Treba ga poštedeti sukoba,svadja grdnji,čestih prekora,a naročito telesnog kažnajvanja
3. Strah kod nervno slabog deteta treba vaspitnim merama suzbijati.
4. Kod nervno slabe dece zapaža se malodušnost,nesamostalnost,nemanje vere u svoje sposobnosti.Zadatak porodice je da kod ove dece razvijaju samostalnost,odvažnost i smelost.
nadam se da moji saveti budu plodotvorni i da će te rešiti problem kod deteta.Savet :Otidite kod nekog iskusnog logopeda koji se vise profesionalno bavi ovom problemom da vam da detaljnija upustva i savete.Pozdrav,sa nadom u uspeh .
Jovan
carelia
(pravnik)
27. септембар 2009. у 09.26
Hvala gospodine Jovane, poslusacu vase savete i nadam se napretku.
Inače dete živi u normalnoj porodici bez svadja i vike. Obasipano je ljubavlju mislim i previse. Čitamo, mazimo se igramo, glupiramo, svaki trenutak nam je ispunjen necim interesatnim. Zato me i cudi, sto muca. I da strasno se plasi mraka, nema sanse da zaspi bez svetla i ako ima već 6 god.
Svako dobro
MicaSvadjalica
(svadjalica)
27. септембар 2009. у 22.16
carelia
(pravnik),

Svakoj mami je teško kad dete ima neki problem. Ali mucanje je nešto sto može da se prevazidje.

Za takvu terapiju su potrebni meseci da bi se video napredak. Ali nemoj da gubis strpljenje. Ti kao roditelj moras da budes hrabra i jaka da mu pomognes da prođe kroz ovaj tezak period.

Ja svoje dete ne bih ispravljala i kad mu je teško da nešto izgovori sacekala bih strpljivo, i onda bih mirno izgovorila reč... nasttavila da radim šta radim i pustila ga da zavrsi. Mislim da je najvaznije da mu das podrsku i da se on oseca sigurno.

Vodi ga kod logopeda, a ako smatras da sadasnji logoped nije najbolji... vodi dete negde drugde, čak iako moras da putujes.

Moja prijateljica ima klinca, ima 3 godine i nije mogao da izgovori ni jednu jedinu reč. Vode ga na terapije već skoro godinu dana, bili su očajni i hteli da su da promene logopeda zato što nije bilo napredka... i evo posle još nekoliko meseci mali poceo polako da izgovara prve reci.

Samo budi hrabra i strpljiva.

Puno sreće i videces sredice se to.
GornjiMilanovac
28. септембар 2009. у 00.08
Probajte ovde

Ordinacija Ortosmedic

Kneza Milosa 78

Beograd

Tel: 011/ 2644-202

Dr. Branislav Stankovic
carelia
(pravnik)
28. септембар 2009. у 10.32
Hvala svima na savetima. Poslusacu vas i nadam se najboljem.
Svako dobro
taika
(student)
28. септембар 2009. у 13.07
Pokusajte mu davati tablete omega3 neće mu sigurno odmoci a možda mu mogu pomoći. Sve najbolje.
carelia
(pravnik)
28. септембар 2009. у 15.33
Jel možeš molim te da mi objasnis, zašto mislis da bi omega3 mogla biti od pomoći?
Probacu sve samo da mu pomognem.
Hvala i svako dobro
pupy7164
(Logoped)
28. септембар 2009. у 16.26
draga carelia,

kao sto ste do sada mogli procitati ovde, mucanje je slozen problem te Vam savetujem da se obratite mojim koleginicama u INSTITUTU ZA EKSPERIMENTALNU FONETIKU I PATOLOGIJU GOVORA, Gospodar Jovanova 35,
2624-168 ili 2625-232 i zakazete u savetovalistu. tamo će Vas primiti tim strucnjaka, među kojima su i logoped i psiholog. Savetovaliste je sredom.

Molim Vas nemojte lutati tamo-amo, jer to nije dobro za Vase dete, nego idite k njima, oni između ostalih jezickih patologija, tretiraju i mucanje. Ne sto su moje koleginice pa da ih hvalim, nego Vam govorim jer znam kako se tamo radi. Što se tiče mucanja, izuzetno su uspesne.
pupy7164
(Logoped)
28. септембар 2009. у 16.41
zaboravih Vam dati web stranicu IEFPG : www.iefpg.org.rs

unacombo
(Musician)
28. септембар 2009. у 20.59
„On ne muca kada recituje. Problem mu pricinjava kod komunikacije i to samo prvo slovo ponavlja dok pocne.”
*******
*Ništa mu ne treba,samo neka koristi izražajnu tehniku kod koje ne muca a to je recitovanje.Tako počne a poslije nastavi normalno da govori.I recitovanje je komunikacija!
unacombo
(Musician)
29. септембар 2009. у 03.43
*Uzmite video (ako ima) ako ne onda gramofonsku ploču „Milicija trenira strogoću”, pa neka vam dijete vidi da je „a very special young boy”, izražava se sa „repovanjem”.
*Govorim iz iskustva sa jednim momkom koji je negdje 1969/70 došao u Beograd na vježbe radi govorne mane,mucanja.Nije mucao kada je pjevao.Spavao je kod rođaka u Studentskom gradu.Ja sam mu rekao da počne govoriti sa pjevanjem (bilo kojom melodijom).Poslušao me i prestao je mucati.Imam svjedoke!
damir84
(nastavnik)
01. октобар 2009. у 15.00
Mucanje,
Šta reci, strasno je teško. Ja mucam od kada znam za sebe. Lek za mucanje nema, ALI IMA PomoćI. Živim u SAD i pre dve godine sam posetio „Precision Fluency Shaping Program” u Eastern Virginia Medical School. Taj program traje deset dana i kada izadjes novi si covek. Ja sada imam hrabrosti da se predstavim na casu, da sam javim na telefon, ta koristim telefon, da pricam itd. Ovoj program radi, a ko neveruje samo pogledaj videos i sve će biti jasno. Ja sam bio od jednih koji nije verovao kada sam pogledao videos, ali JA SAM ZIVA ISTINA, ovaj program će da vam vrati govor. Naj vaznije je pravilno disanje, to jeste da diset kroz nos i usta (diaphragm), i da se prica polako. Svi koji mucate pogledajte ovaj program to je spas.
zero-col
(programer)
01. октобар 2009. у 16.34
Draga gospodjo,

Ne bacajte pare bezveze. Doslo je vreme kada svi ti kao ljekari uzimaju pare na ljudskoj muci. Svi se drže nekih pravila u ljecenju i niko ne gerantuje uspjeh. Oni kažu da ima ljeka, ali ako vase djete ne prestane da muca reci će da se vi niste pridržavali pravila. Sve su to gluposti. I ja sma kroz to prosao.

Stvar je da se pravilno dise, kada se osjeti strah u tom prvom slovu, zastane se, udahne i nastavi polako izgovarati. U još nešto vrlo važno, naglas citati sto vise poezije, pjesama i tekstova. Ali ponavljam u početku sto sporije, sto će djelovati malo kao mucenje, ali ne odustajte. Znaci sporo izgovaranje rijeci i slova, dok se dijete ne navikne na taj način price.

Pravilo: Udisati kroz nos, i disati stomakom. Kada cita sto sporije izgovarati. I biti uporan.
zero-col
(programer)
01. октобар 2009. у 16.41
još nešto, za gospodina oji kaže da ljeka nema.

zamisli da u nesreci ostanes nepokretan, a na kraju prohodas. znaci svaki dan i svakoi vreme vjezbati. i samo vjezbati. sve ide polako, ali treba shvatiti tezinu te mane. ja mogu da garantujem uspjeh 100%...a nisam ljekar!!!
shvatite da vase dijete mora opet da uci pricati, prevedeno...
carelia
(pravnik)
02. октобар 2009. у 07.02
Postovani gospodine Zero-col, potpuno ste upravu i slazem se sa svim.
Mi često radimo-(radili smo) vezbe disanja i pomaze mu ne 100% već 1000000%, ali znate u cemu je problem, ljudi me savetuju da ne obracam paznju kad on pocne da zamuckuje već, da sacekam da mi kaže šta ima, O.K. tako i radim, gledam ga u oci i slusam i on zna da je uredu, kaže šta ima (još uvek se ne oseca iskomplesirano pa rado komunicira sa svakim), ali kad mu kažem, hajde sine da radimo malo vezbe, e onda se iznervira i kaže neću da radim ja ne mucam!!!
E vidite, kako da ga ja prevarim, da on izbacuje vazduh kako treba, a da nezna da ustvari radimo vezbe? To je pitanje za koje nisam dovoljno pametna?!
Ja mu čitam, ama bas svaki dan, sporo, polako, razvlacim. Pevamo i igramo se, ali on hoće 100 stvari da ti isprica u jednom dahu- takav mu je i tata, da može tri price bi ti pricao u isto vreme:)
Hvala svima puno na svim savetima, jedino, to sa olovom nebih, jer neverujem u te stvari, i verujem jedino u Boga, pa bi, po moje, to bilo vredjanje, ispravite me ako gresim.
Svako dobro
zero-col
(programer)
02. октобар 2009. у 07.24
Postovana gospodjo,

Veoma je bitno kada on kaže da ne muca, znači da je svijestan toga i da pokusava mislima da otera tu losu naviku. Shvatite mucanje nije bolest već jedna greškica, ili nazovimo je losa navika. Ljudi kažu mana i odmah tekave osobe dobijaju zig, da su falične. Samo da vam kažem da dosta glumaca, pjevaca, politicara, sportista ima tu naviku da muca. A opet ih to ne sprečava da vode uspjesan zivot, i da imaju familiju. Jer su naucili sa tim da žive, i to u svakodnevnom zivotu da kontrolisu. Znaci sve je stvar pojedinca i samokontrole.

Mogu da dozvolim sebi i reci ću, vas sin je još mlad(dijete) i mnogo teze će to ići. Jer on ne može u tom dobu da shvati tezinu loše navike mucanja.

Stvar je u sledećem, on uzima malo vazduha i često ostane bez njega kada treba nestoda kaže. Obično kod slova kojima treba vazduha da se kažu, (t, tr, b, p, m...). Zato je potrebno nauciti disati iz stomaka.

Još nešto, dijete mora sa vama samo da cita, a ne da mu vi čitate. U početku vrlo sporo, ako da recituje, kao da je usporen. Šta se desava, u tom periodu. NJemu i njegoivom uhu se čini da je to sporo i nesvjesno ubrzava govor. E odatle se sve povlaci. Znaci ako svijesno uspori i umrtvi govor u početku, njegovo tijelo će vremenom sve staviti u normalu. Ali opet covjek mora da pazi...ali ozbiljno.

Šta je bitno ako je dijete svijesno i ako shvata to. Nema ispod stola na butinim prstom diktira takt govora. Važan je prst a ne govor. Nema prati pokrete prsta, i vidjecete boljitak. Ili u tri prsta neka diktrta takt kao da pravi malu grudvicu.

Ako za 15 dana bude bez mucanja polako i kontrolisano citao, shvatite da ste na pravom putu. Dok cita snimite ga, na kasetu. Pa mu to pustite i sa njim diskutujte dje je ubrzao i ujazite mu dje grijesi.

Vidio sam da su vam ponudili onaj institut, ali vam niko nije rekao da se tu radi u grupama, pa je samim tim izljecenje ravno niskom procentu. Potrebno je individualno sa osobom voditi dijalog i vjezbe.

Srdacan pozdrav,
zero-col
(programer)
02. октобар 2009. у 07.35
Bože koliko grešaka u pisanju imam, hehehehe. Nadam se da razumijete šta je narator htio da kaže.

Ili mi se javite na [email protected]

Možemo o tome da pričamo,
damir84
(nastavnik)
02. октобар 2009. у 14.09
Draga Gospodjo,
Zero-col je upravu. Veoma je važno da on cita sa vama i da razvuce prvo slovo. Moje vezbe govora u Eastern Virginia Medical School su iste sto gospodin vama savetuje, pa naravno da i ja. Važno je da dise iz stomaka i da sporo uzdise tako da ne blokira vazdusni put. Ako mozete da ga snimite na kasetu do bi bilo idealno tako da pogledate sa njim i da pocnete sa pravilnim disanjem. Isto bi bilo dobro da vi pricate i disete zajedno sa njim tako da njemu bude lakse da pocne. Gospodin je upravo, dosta poznati licnosti kao Newton, Einstein, Merlin Monro, itd., su mucali. Meni je isto pocelo zato što sam se uplasio (za vreme rata u Bosni). Ja imam sve knjige iz Eastern Virginia Medical School sto sam vezbao i ako želite rado bi vam poslao. Mi smo vezbeli sami ne u grupama i to je isto veoma važno. Meni je jako pomoglo i to je trajalo 12 dana. Bilo bi mu dobro da ne izgovara vise of 5-6 reci po dahu. Na početku bi trebao čak i manje dok se ne navikne. Ako želite da me kontaktirate, moj e-mail je [email protected]

Srećan pozdrav,
nerar
02. октобар 2009. у 15.58
Gospodine Damir84, izvinite mozete li objasniti malo pojam „disati iz stomaka”. Vidim da i gore neko to je naveo kao i „udisati na nos”.
Ocito je način disanja jako bitan pa bih volio znati.
zero-col
(programer)
02. октобар 2009. у 16.59
Možda ja mogu da objasnim disanje iz stomaka.

Pazite:

Udisete na nos, ali tako da vam vazduh prvo puni stomak na ne samo grudi. Kada se napuni stomak, punite grudi. To ćete osjetiti po podizanju stomaka pa kasnije dijafragme. To su ti duboki udisaji , koji su bitni za sve. Ne pricamo samo ovdje o mucanju već i o drugim stvarima. Koncenratcija je vezana za disanje, jer od disanja zavisi unos vazduha u mozak. A bez vazduha mozak radi na nekom svom slabom radu, (leru). To pokrece probleme u ucenju, koncentraciju, nervozu, nesanicu,

Probajte ovo:

lezite na stomak ili sjedite zavaljeni u fotelju. Cilj je da se misici stomaka opuste. Imate dvije recenice koje ćete ponavljati.
prva je ja sam „Ja sam miran”, Druga je „ja sam hrabar”.

Disete ovako, ali kroz nos obavezno. idemo
Kada udisete u sebi ponavljate „jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa”, sve dok se ne napune stomak i pluca.
Kada izdisete ponavljate u sebi „saaaaaaaaaammmmmmmmmmmmmmmmmmmm”.
Udisete i ponavljate „miiiiiiiiiiiiiiii”
Izdisete „rraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaannnnnnnnnnnnnnnnn”!!!

tako i recenicu „Ja sam hrabar”.

Desavalo mi se da zaspem tokom vjezbe disanja. Onda mozete zamisliti kako me opusti.

Disanje mora da traje najmanje 15 minuta. Ponavljam potrebno je mnogo vjezbe.

evo vam za citanje, sjajno je sa puno novih u teskih rijeci:

http://www.aleksasantic.com/

pazite da dijete sto sporije izgovara kada cita naglas...

zero-col
(programer)
02. октобар 2009. у 17.10
I još nešto da vam kažem...

Ne nasjedajte i ne idite olako kod logopeda, mogu da vas oderu i ništa da vam urade. Svaka osoba je sklop mentalni i fizicki za sebe, i niko nije isti. Logopedi imaju jednu teoriju i nju rade. Znaci ako potrefe kod vaseg sina dobro, ako ne svalice na vas krivicu da se niste pridržavali pravila. Imate Google, trazite sto vise informacija, pitajte, citaje...informisite se. I pokusajte sami naći formulu. To je najbolje.

Mucanje nije prehlada, da se popije ljek i evo ga, gotovo za tri dana. Shvatite da osoba koja muca mora ponovo da uci pricati...to je teško i sporo. Naoruzajte se informacijama, voljom i strpljenjem, ...uspjeh neće izostati.

Sjetite se covjeka koji je obe noge izgubio, i na kraju usao u ginisa kako je vozio bicikl po cijelom svijetu, ili je bio sampion. Ne znam tačno. Snimljen je i film po njemu. To je snaga uma!!!
carelia
(pravnik)
03. октобар 2009. у 13.06
Postovani gospodine Zero-col hvala Vam od srca na iscrpnim informacijama. Poslusacu vas, ali imam jedan problem u startu, moje dete još nezna da cita, on je sad krenuo u predskolsko, juna napunio 6god. Šta biste vi uradili, ja mu čitam polako, ali drugo je da sam cita.
Znam (guglala sam po netu) da je jedino rešenje-disanje. To i jeste njegov problem, njemu je stomak kao kamen, kada prica i zile na vratu mu izadju, jel veoma brzo ostane bez daha, pa uzima vazduh. Konkretno, njegov problem je prvo slovo dok izgovori, on to slovo ponavlja, posle ne.Npr.mmmmmama hajde da se igramo. IIIka me dira.
Hvala vam najlepse na savetima
P.S. Izvinite sto pitam, jel pricate iz iskustva ili se bavite time?
carelia
(pravnik)
03. октобар 2009. у 13.08
Damire, hvala vam na pomoći, ali mali uci srpski, tako da ne verujem da bi nam to nešto pomoglo.
hvala još jednom
pozz
zero-col
(programer)
03. октобар 2009. у 15.14
A jel zna neke rijeci iz crtanog filma, da neka to recituje, neku reklamu. Vi draga gospodjo morate da ga tjeratewda sto vise prica, naravno polako. malo mi je cudno da dijete ne zna citati u tim godinama..ali ajde.

Pokazujte mu npr slikovnicu sa zivotinjama. razgpovarajte sa njim, o tome dje zivotnje žive, šta rade, i tako. dijete mora pricati sto vise. dok ne nauci da cita, i dok samo ne pocne citati neke tekstove.

Njegov problem je sto povrsno udise, i kada treba da kaže riječ u tim praskajucim slovima (m, n, p, b, tr, t, r), on nema vazduha da ih lagano izgovori. Tada napne stomak, od naprezanja mu iskoce zile na vratu i jezik se ukoci. Poslje toga dolazi podvjesni strah. I eto šta je mucanje.

Vidite na kojim slovima najviše muca, tjerajte ga da rijeci sa tim početnim slobom najviše izgovara, pricajte sa njim o tome.

Pustite vi psihologe i ostale. Ja i dalje vjerujem i vjerovacu dok sam ziv, da se svaka bolest i svaka mana može izljeciti. Potrebno je podsvjesno shvatiti o cemu se radi, i natjerati tijelo da se sa tim izbori. A ko misli da grijesim neka me demantuje argumentima.

Ovo vam govorim iz iskustva, jer i ja imam taj problem. Ali se ja ne opterecujem sto pricam brzo, pa neka mi zablokira jezik. Shvatio sam da moj mozak salje 5 puta vise rijeci jeziku, sto on ne može da prihvati i tako ponekada zablokira. To mi nije problem da steknem prijatelje, djevojku, imam zavrsen fakultet, čitam tecno dva jezika, kada pazim i kada sam skoncentrisan danima mogu da ne mucam. Onda zaboravim i ubrzam govor i tako u krug.

za utjehu, svi mi smo natprosjecno inteligentni sto nas pored zig mucavaca stvrstava u grupu natprosjecnih ljudi. Glup covjek nikada ne može da muca, to sam nedje procitao. Hehehehehe

Draga gospodjo, ne nervirajte se oko toga, jer sve će doći na svoje. A i ako se dijete ne izljeci, naucice sa time da živi. A procice bolje od vecine njegovih vrsnjaka

Pozdrav,
carelia
(pravnik)
03. октобар 2009. у 16.47
Hvala vam od srca, prvo na vremenu koje odvajate za moj problem, pa onda na utesnim rečima i na izvrsnim savetima.
Kao sto ste i sami rekli, on je već sad nadprosecno dete (ali još uvek nezna da spaja slova u reč, poznaje sva slova i piše ih, ali mu ja diktiram slovo po slovo, dok napise šta želi). Pesmicu, jednom cuje i ponovi je, interesuju ga stvari koje nisu „normalne” za 6-togodisnjake. Znaci, kao i vama i njemu mozak radi puno brze od jezika.
Radicemo vezbe disanja, dok ne pocne da cita, a onda već vidim, da ćemo rešiti problem, uz vase savete.
Hvala
Stamenko
(radnik)
05. октобар 2009. у 05.10
Imam 44 godine i mucam od svoje četvrte godine. Ne mucam kad recitujem, kad pevam, kad sam sa svojom suprugom i decom - u ostalim prilikama je to ili pomalo ili katastrofa...
Prošao sam raznorazne tretmane od svega što je ovde napisano. Dva puta sam prestao da mucam na par dana ali se to vratilo svaki put kad bih se vratio u roditeljsku kuću. Sa sigurnošću mogu da tvrdim da je problem među roditeljima... (Gde god da me je majka vodila na pitanje da li imamo problema u porodici ona bi odgovorila da je sve u najboljem redu i ja sam bio zaprepašćen tim odgovorom...

U Hrvatskoj su se veoma ozbiljno posvetili tom problemu i imaju podršku svojih javnih ličnosti koje mucaju i na tim predavanjima daju podršku deci koja imaju taj problem (na primer: Darko Rundek, Giboni - fenomenalni muzičari i kantautori). Imate mnogo hrvatskih sajtova posvećenih toj problematici.

U jednom se apsolutno slažem sa konstatacijom hrvatskih logopeda, a to je da dete koje ne prestane da muca dok ne krene u školu, teško može da se izleči. Jer deca u školi su nemilosrdna u ismevanju...
damir84
(nastavnik)
05. октобар 2009. у 14.09
Nerar,
Gospodin programer je objasnio fantasticno i tako sam ja vezbao u Eastern Virginia Medical School. Nas su isto ucili da disemo kroz nos i usta u isto vreme. Probajte pa vidite kako vam ide. Veoma ja važno da sto sporije pricate i da razdvajate slova. Ako je reč „Kola”, onda pocinjete od slova „o” tako da slovo „k” bude silent. Znaci izgovaranje ide, kooooooolllllllllaaaaaaa. Znaci naj manje vremena provedete na slovu k. Znaci kada disete, punite stomak sa vazduhom i nemojte puno vazduha da uzmete, nego da vam bude dovoljno za 5-6 reci. Nadam se da će ovo da vam pomogne.

zero-col
(programer)
05. октобар 2009. у 17.21
Gospodine Stamenko,

Nijedan logoped vas ne može da izljeci. On vam daje neke sajvete i trikove da se to malo smanji, ili da se u kriznim situacijama to kontrolise. Ajde pokusaj da pricas malo sporije, ali kontrolisi se. Vidjeces da nećeš mucati. E tu je caka. Ako naucis da kontrolises svaku izgovorenu riječ, mucanje će nestati. Sto bih preveo, ovako: u početku ili dok si na nekom tretmanu, ti ćeš to kontrolisati. Poslje će taj usporen govor biti navika, i mucanje prestaje. Naravno tvojim usima koji su navikli na ubrzan govor i mucanje će biti govor spor, dok ostalima normalnim će biti kao i njihov. Tu je sva teorija mucanja.

Pusti ti logopede, psihologe i sve one koji imaju neku teoriju, neke svoje mudrosti. Svi oni koji mucaju najbolje znaju šta je za njih djelotvorno. Samo da se u glavi to prevazidje, i da se tretman ponovnog i novog govora ozboljno i shvati. I mora da se dnevno odvoji sat dva vremena. Pazi, covjek je takvo biće da uci i polako shvata stvari. I kada si dijete pa ucis da pricas ili da hodas, trebaju ti mjeseci truda i rada. Ili da plivas, bicilko, i sve u zivotu. Tako i mucanje. Mora svako ko želi boljitak da provede mjesece ili godine u trudu i muci, dok jednostavno tijelo ne nauci nov usporen govor.

Toliko...
abc_point
06. октобар 2009. у 23.55
U BEOGRADU je bio institut doktora Brajevica koji verujem još radi.Njihov metod je dosta sličan ovom gore opisanom a oni rade još od 60-70-tih.
Najjednostavnije je ovo sa disanjem objasniti na pisanju tanka-debela linija koja se koristi u programu doktora Brajevica.
Izaberije reč i neka je piše. Pocnite od donje tacke i kad olovkom piše i vuce je na gore neka to prati islustanjem visokog tona u izgovoru slova. Kad olovku vuce prema dole neka to prati dubokim tonom izgovora slova. Tako se ispise cela reč nekoliko puta. Tri puta dnevno po dvanast ponavljanja reci. To će ga nauciti da govori polako i razvuceno, gotovo pevajuci i povezijuci slova i reci u jednu razvucenu i laganu formu govora.
Verujem da ako potrazite institut doktora Brajevica da će te biti zadovoljni.
abc_point
07. октобар 2009. у 00.05
Pogresno sam vam da ime.Tačno ime je Prof.dr Cvetko Brajović

A adresa je:

Zavod za psihofiziološke poremećaje i govornu patologiju ''Prof. dr Cvetko Brajović''

Kralja Milutina 52, Beograd

http://www.mucanje.org.rs/
MilanVegan
(Dijetetičar-nutricionista)
08. октобар 2009. у 12.46
Pored izvrsnih saveta iz disanja i koncentracije nadovezao bih se na savet u vezi sa ihranom.
Omega -3 masne kiseline u vidu dodataka a ipak najbolje iz ishrane (laneno ulju itd ) pomažu nervnom sistemu da prebrodi ovu poteškoću i lakše ostvari neprekidan tok.
Pored ovoga voće broj 1 su borovnice
Čaj matičnjak, i unositi vitamine B kompleksa iz pivskog kvasca ili polena i matičnog mleča ( u medu) ako ne postoji alergija.
Zasada toliko koliko mogu da se setim „iz glave”
a ako ste zainteresovani još ću potražiti podatke iz literature
Pozdrav!
zero-col
(programer)
08. октобар 2009. у 17.40
kakve veze ima hrana sa mucanjem. Ok manjak sna može da utice, ali hrana mislim da ne može. To nije bolest ponavljam, koja se javlja u vidu manjka nečega u tijelu. Već jedna deformacija govora. Kao tipa kratkovidost ili ne znam neka druga fizicka deformacija. To se samo vjezbama govora i disanja može rijesiti. Ispravite me ako grijesim...
abc_point
09. октобар 2009. у 02.59
Prof.dr Cvetko Brajović, čija je metoda lecenja poznata i priznata,potpuno zabranjuje uzimanje slatke hrane u toku lecenja. Dakle kolaci, cokolade i sl. nisu dozvoljeni.
zero-col
(programer)
09. октобар 2009. у 08.11
OK razumijem konzumiranje cigareta, alhohlola, opijata , da se zabranjuje jer narusava koncentraciju, budnost, paznju, disanje, i sam rad organizma. Zabranjivati spavanje manje od 9 sati sna i to razumjem.

Ali ne mogu da svarim cinjanicu da jedna cokolada, keks, ili nešto slatko mogu da poremete izljenje. Logicki mi ne ulazi odgovor u glavu.

A da to slučajno nije ogradjivanje od neuspjeha u ljecenju. Znate kao nisam vas izljecio, jer se niste pridržavali pravila. Pojeli ste par cokolada za godinu dana, ili par kolaca...
zero-col
(programer)
09. октобар 2009. у 08.17
Ja sam pristalica toga da vecina bolesti ide iz glave, kao i mucanje naravno. Covjek ne muca jer jede mnogo slatko, tako i pri ljecenju slatko mislim da ne smeta. Problem je u glavi i psihicke je prirode. Ako se prevazidje to, onda je pola terapije zavrseno. A taj doktor vas u tog centra, može da okaci diplomu macku o rep.

LJudi dijete je pocelo da muca jer je osjetilo strah nekada, i to je bio jedan okidac. Poslje se strah pojavio jer svaki put kada treba nešto reci osjeti strah kako će reci, i tu je ta kocnica. Znaci vratiti se putem, naći uzrok mucanja. Probati ga rijesiti, i onda ići na prevazilazenje straha od govora, ljudskih pogleda, o naravno disanje i uspostavljanje tih ravnomjernih talasa pri govoru. Potpuno je jednostavno, i prosto. Ili si uporan i dobar u otkrivanju tih stanja ili nisi, takav si i strucnjak...

abc_point
10. октобар 2009. у 00.46
zero, a da ti ipak ne pišes o nečemu što ne poznajes? Sigurno je da ti ne mogu dati odgovor na pitanje ali je i sigurno da tvoji argumenti ne stoje. Sigurno da niko ne muca zbog toga sto jede slatko. Ali je sigurno da pravi uzrok mucanju nije poznat. Radi se o kompleksnom neuroloskom poremecaju koji je teško ljeciti ali nije nemoguće i zahtjeva kompleksan tretman i upornost. Covek kojeg sam spomenuo je poceo koliko mi je poznato 60-70g i mislim da vise nije ziv. Ali njegova metoda je prezivjela i ljudi koji tu rade su tu ustanovu nazvali po njemu ne bez razloga. Nije svrha foruma da daje naučno objašnjenje. Vise je to mislim informativno a ti ako imaš potrebu za vise prosetaj pa se raspitaj u samom institutu.Mislim da neću pogresiti ako kažem da osobe koje mucaju imaju neuroloski poremecaj koji je u vezi sa centrom za govor u mozgu i obično je pracen i neurozom govora, strahom od govora, panicnim napadima kad treba da govori, povecanim znojenjem, tikom na licu itd. Samo ljecenje se sastoji od govornih vjezbi, uzimanja pravih ljekova i same ishrane. Ja ne verujem u izljecenje za 10-12 dana ali godinu dana je razuman period u kojem se centar za govor može preorjentisati da funkcionise pravilno. Uspjeh u maloj mjeri zavisi od jednog doktora. Uglavnom sa pacijentom radi tim ljekara iz raznih oblasti a najvaznija osoba u tom lancu, kod mladjih osoba, je majka. Ako ona istraje djete će sigurno progovoriti pravilno.Prakticno radi se o prevaspitavanju licnosti i vjezbama govora.Nauka mozak ne poznaje a kako, zašto i u kolikoj mjeri hrana utice na procese u mozgu i centar za govor raspitaj se kod strucnjaka.
abc_point
10. октобар 2009. у 01.24
Osim toga sva djaca ne mucaju jer su se uplasila. Nekad je to razlog ali treba razlikovati uzrok i povod za mucanje. Nead su djeca genetski predodređena da mucaju, genetski faktor u porodici, blizi ili dalji rodjak je mucao. Neka djeca mucaju od rođenja. Niko ne tvrdi da ćeš mucati ako jedes slatko ili da ćeš prestati ako ne jedes.
abc_point
10. октобар 2009. у 01.32
Nebi mi mrsko pa u google sam ukucao „stuttering and food”

Zapravo internet je pun informacija o vezi hrane i mucanja [stuttering]

http://www.google.com/search?hl=en&ei=jBvQSpiVCpGKMYi6nZUD&sa=X&oi=spell&resnum=0&ct=result&cd=1&ved=0CA sQBSgA&q=stuttering+and+food&spell=1

abc_point
10. октобар 2009. у 01.53
Na jednom mestu sam nasao ovo:
„Yes, caffeine causes me to stutter as well. Is it only chocolate that causes you to stutter or is it any food that is high in sugar? Or maybe it is a combination of both the caffeine and sugar in chocolate that makes you stutter? I find that foods high in any sort of carbs, be it complex or simple, makes me sleepy and stutter.”

Možda će ti i ovo malo pomoći da shvatis kakav je strucnjak bio doktor kojeg sam spomenuo. On je 60-70-tih godina primenjivao dijetu u lecenju mucanja i tražio suzdržavanje od unosenja slatkih stvari u organizam u fazi lecenja.
abc_point
10. октобар 2009. у 02.10
Toliko o hrani.

Sad sam video pitanje u vezi citanja jer djete ima 6 godina. KUPITE MALU KNJIGU SA KRATKIM BAJKAMA I POCNITE POLAKO DA GA UCITE DA CITA I PišE.
Vjezba se sastoji i razvucenom citanju kratkih basni i pisanju reci kako sam već objasnio. Za početak pocnite sa pisanjem pisanih slova, tako da dok piše olovku i pisanje prati razvucenim izgovorom slova.

Primer: slovo A
pocinje vuci tanku liniju od dna i to prati isgovorom [visoki ton „aaaa”]
kad olovkom vuce prema dole to prati izgovorom [duboki ton] aaaaaa. Vjezba se izvodi sa pola usta tako da je jedna polovina usana spojena a druga otvorena i sluzi za izgovor.

Na taj način će savladati slova i tehniku laganog razvucenog govora. Kada savlada slova polako predjite na citanje kratkih basni.

Tri reda jednog slova tri puta dnevno.
zero-col
(programer)
10. октобар 2009. у 12.13
Da internet je prepun informacia, ali kakvih. Svaki strucnjak ima svoju teoriju i svoje nacine ljecenja. Samo pogledaj u Beogradu koliko ih ima, i vecina radi na drugacijim metodama. Zašto je to tako?
Zapravo pravi uzrok mucanja je nepoznat, a naravno da ima vise uzoraka. Ja sam spomenuo prezivljavanje straha, kao okidac, koji je ujedno i najcesci uzrok. Ja volim da posjecujem forume i pisao sam na mnogim, bas zbog toga sto svi imamo razlicite poglede na problem. Ja opet ponavljam da hrana nije nikakav uzrok mucanja, niti da predstavlja problem pri ljecenju. Možda neko ima drugacije tumacenje, ok prihvatam.
Neću ja ništa da tražim infrmacije o institutu jer me ne interesuje to. Htio sam pomoći gospodji jer ima sina kojim ima problem. Ujedno i ona ima problem. Da ne baca pare bezveze, jer je vecina logopeda i psihologa fals. Svi obecavaju uspjeh 100% a niko ne vraca pare ako ne uspije. To je tako.
carelia
(pravnik)
10. октобар 2009. у 13.07
Hvala vam gospodine zero-col potpuno ste upravu. Savetovali su me da vodim dete na Bavaros kliniku u Bg, uspesno 100%, i isla bih, da se vi niste javili(hvala vam), jer mi koleginica kaže (ona vodila cerku), da su radili vezbe disanja i rekao im da rade kuci pod obavezno, u suprotnom on nije odgovoran ako se problem ne resi. Ovo zadovoljstvo od 45min, disanje i razvlacenje slova ih kostalo 6000din.
Nije meni do novca, nemojte pogresno da me shvatite, dala bih ja i 6000 eur, da sam sigurna da će posle terapije dete pricati normalno, nego mi krivo što se naucili ovi ljudi u Srbiji, da zaradjuju-varaju na tudjoj muci. E, to me strasno iritira.
U sustini gospodin zero-col mogo bih i od mene da trazi novac, jer mi on pomogao vise nego neki strucnjaci kod kojih sam vodila dete.
Ali hvala dragom Bogu da ima još ljudi koji nisu sebični i pohlepni.
Hvala vam još jednom i gospodinu iznad vas.
svako dobro od Boga vam želim
zero-col
(programer)
10. октобар 2009. у 19.47
Draga gospodjo,

Naravno da mi je drago sto ste me vodjeli u nekom obliku, i sto pokusavam da vam pomognem. Nisam ovdje da bih se pravio pametan, ili da bih omalovazavao ostale ljude kako vise znam od njih. Svako od nas zna dovoljno za sebe, i tu je prici kraj. Cijenim i odgovore ostalih ljudi, a vi odlucite pa pokusajte poslusati njih. Odluka je samo na vama. Forumi i postoje da bi se ljudi sastajali i da bi diskutovali o nečemu...

Opet ponavljam da su instituti, kao organizacije mnogo siroko usmjerene. Ne bave se jednim problemom, ili jednom osobom. Tu su terapije obično grupne, radi se racimo čitava govorna patolgoja. A od toga nema ništa. Ima dosta logopeda u gradu, i kostaju mnogo. Neke znam lično, a za neke sam čuo po raznim forumima. Ne bih o njima diskutovao, jer svako radi svoj posao, tako i oni. Otidjite, vidite, pa odlucite. Svako od njih će vam reći da je tretman vise mjeseci, da kosta poprilično, morate se pridržavati strogih pravila terapije, a opet oni ne garantuju u izljecenje.

Šta drugo da vam...?
abc_point
10. октобар 2009. у 23.54
zero-col, sad sam procitao cjeli post. Iskreno neslazem se u vecini stvari sa tobom. Mislim da problemu prilazis povrsno i jednostrano. Jednostrano jer polazis od sebe. A svako djete koje muca je prica za sebe. Na jedmom mjestu trazis argumente da te demantuju a sam znaš da ih nema. Ja sam davno otisao tako da sad ne znam kako je tamo i koliko ima logopeda i ko i kako uzima pare. Spomenuo sam covjeka za kog znam sigurno da može pomoći. Da li su posle njega zadrzali isti kvalitet rada ne mogu reci ali nadam se i pretpostavljam da jesu.U ona prošla vremena sve je to bilo pokriveno osiguranjem tako da se na to nije obracala paznja.
Kažeš da nijedan logoped ne garantuje izljecenje. Pa to bi ti trebao najbolje da razumes. Uspjeh u ljecenju najviše zavisi od pacijenta. Kod djece, i u ovom slučaju, od majke. Poslije dolazi porodica i tek na kraju liste logoped.Kod mladje djece rad sa kvalitetnim logopedom je važan jer se djete kroz taj kontakt oslodadja straha od kontakta i komuniciranja sa nepoznatim ljudima. Ta djeca se u vecini slučajeva zbog mucanja povlace u sebe, stidljiva su i povucena.
Ovoj majci koja je postavila post mogu samo reći da sve zavisi od vas i vase upornosti i sposobnosti da organizujete tretman koji će dati najbolji rezultat. Decko sa vama ima sansu da se toga resi prije puberteta. Ako udje sa tim u pubertet velike su sanse da problem ostane trajan. Disanje jeste bitno ali nije najbitnije jer je problem kompleksan. Prakticno je potrebno prevaspitati njegovu licnost a ne samo nauciti ga da pravilno dise. A da bi se on prevaspitao porodica je veoma važna. Neko je to već gore vise spomenuo.Zbog toga je vasa uloga nezamjenljiva bilo kakvim logopedom i sl. On vam sigurno nikada neće reci ako ima nešto u porodici. Ako ima, možda i on toga nije svjestan ali rezultat se vidi na mucanju.Tu vi morate biti iskreni i prema sebi i prema njemu. Ono sto on još ne moze jer je mali vi trebate uraditi za njega. Na najbolji način. Prakticno idealno. Od toga vam sve zavisi. Napravite plan, kontaktirajte kvalitetne ljude koji se bave tim problemom i krenite.Mislim da samo timski mozete ostvariti pravi rezultat. Uz svakodnevan rad i vjezbu vas sin ima sansu da za godinu resi problem. Pocnite sa vjezbama sa slovima, kad savlada citanje proširite to i na citanje.
Zero-col je u ptavu kad kaže „Glup covjek nikada ne može da muca”.
carelia
(pravnik)
11. октобар 2009. у 09.47
abc_point hvala vam od srca.
Ali vi mi necete verovati da se nikad, ama bas nikad u nasoj kuci ne vice. Sa suprugom se nikad ne raspravljamo pred decom. Znaci to nije uzrok. Na maloga nikada ne vicemo jer je prosto takvo dete-dobrica da boljeg, razumnijeg i pametnijeg nema (ne kažem zato što je moj sin, imam ja još jednog koji je pravi Denis napast, koji dobije i po guzi kad pretera). Znaci živimo u normalnoj porodici, posvecenoj deci maksimalno u svakom pogledu (igranje, setnje, kupovina i ispunjavanje zelja u svakom smislu).
Ali jedno mi nije jasno, kad se igra prica sam sa sobom tj, sa igrackama, kada recituje on ne muca. Kad se obraca nekom tad se toliko napreže da mu je stomak tvrd kao kamen.
Hvala vam na savetima, krecemo sa ucenjem slova i nadam se boljitku.
zero-col
(programer)
11. октобар 2009. у 09.57
Da zakljucimo temu...gospodjo, poslusajte covjeka i idite kod tih ljudi, i spremite dosta para i vremena. Pa se javite za nekih dva mjeseca, da vidimo ima li napretka. I izbacite slatko i potpuno se posvetite ishrani. Eto toliko od mene.

Sve najbolje u izljecenju vam želim...
carelia
(pravnik)
11. октобар 2009. у 12.58
Gospodine zero-col ja sam se izjasnila u prošlim postovima da ću da radim po vasim upustvima, za koje mislim da su realni i sigurno uspesni, uz dosta strpljenja i rada.
Sigurna sam u uspeh
pozz
abc_point
11. октобар 2009. у 21.16
zero, nema razloga za ovaj tvoj komentar. Mucanje se ne ljeci samo hranom ili za dva mjeseca.

Postavljac teme, kao da ste opisali mene i moga brata i moju porodicu.
Mom bratu je trebalo dve godine ljecenja. Svaki dan tri puta dnevno po pola sata.Za te dvije godine od stidljivog i povucenog, uplasenog on je postao otvoren u kontaktima, poceo da prica bez straha, da se javlja na telefon i sl.
To sto vas sin ne muca kad je sam je potpuno razumljivo. Nema razloga da muca jer nema spoljnih faktora zbog kojih muca. Koji su to razlozi vas sin vam ne moze reci. Još je mali da to shvati. Ali nešto ga koci i on pocinje da muca. U idealnim porodicama i idealna djeca mucaju.Tu se vidi i psiholoski faktor koji kod vaseg sina provocira mucanje i ljecenjem to treba ukloniti.To je jedan važan faktor jer ti spoljni faktori koji kod njega izazivaju strah, neurozu kad pocinje da se znoji, grci, gubi dah, tik na licu su i glavni uzrocnici mucanja. Zbog toga vam kažem da samo vjezbe disanja nisu dovoljne. Tog dobricka treba prevaspitati da ne bude toliko idealan na svoju stetu.
Ne može se reci 100% ali velikom većinom dobra djeca mucaju.
Da li je to što ga koci strah od nečega, strah od kontata sa ljudima, strah od govora ili nešto slično.Ta neuroza govora izaziva i pretjeranu stidljivost i povucenost- a može biti i obratno. Možda je neko od vasih predaka mucao pa je to djelom genetski nasljedio. [moj deda je mucao kao djete i moj brat je]. Razlozi mogu biti razni ali tačan uzrok mucanju se nezna do danas. Ako je vasem sinu sad 6g. to bi znacilo da prakticno on muca od rođenja. Za to vreme centar za govor u mozgu se formirao i prilagodio mucanju. To je potrebno korigovati. Poznato je da kod sportista koji nauce neki pokret to mozak registruje i kasnije treba dva puta vise vremena da se to koriguje.Kod mucanja se koriguje dio mozga koji kontrolise govor.
Pocnite sa slovima i polako. Ako još ne cita vi mu čitajte kratke basne a on nek vam polako preprica i neka koristi samo pola usta[jedna polovina usana da je spojena]
Osobe koje mucaju obično disu „na pluca” a ne koriste stomak. Vjezbe disanja bi trebalo praktikovati tako da savlada disanje „na stomak”. Na taj način će mu se grudni kos i organi za govor relaksirati i osloboditi tenzije i grcenja. Disat će relaksirao i vremenom će to početi primjenjivati u govoru.
I da ponovim, vi ste tu najbitniji, jer on vama kao majci najviše vjeruje i za vas je najviše vezan. Ono sto on ne može da uradi ili osmisli to vi morate za njega. To nekad nije lako zbog drugih obaveza ali je to jedini ispravan put kojim mozete ići. Potrazite u literaturi sve o mucanju, vjezbama disanja, psihologiji djece. Čitajte i primjenjujte na vasem sinu. Siguran sam da će se trud isplatiti i želim vam i vasem sinu mnogo sreće.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.