Дискусије : 30+

 Коментар
Просечан српски болесник
dulebg
(posmatrach)
20. мај 2014. у 16.38
Имао сам част прошлог месеца да спавам дана у српским клиникама. клинике су какве јесу - одличнеу поређењу са свим осталим у држави, и свака част том медицинском особљу, не знам кој их ђаво гони да све то раде за оне смешне паре.

Него да вам причам о болесницима: заломим се у соби са 8 кревета и телевизором. Никога осим мене и једног проф.универзитета нисам видео да се преварио да пипне књигу, да погледа у корице - не, ујутро се накупују дневних новина и то самељу до 10 сати, после само отхукују „а досадеее..??!!”. Пробао сам и ја - ал мени ту играју слова, оних голих женских и сензационалних вести ко је кога има преко главе, фарба остаје на прстима - нека фала, баталите ме!

Него, ко закоорац, имали смо и ТВ: тај се свечано палио ујутро у 6, па бисмо до 10 научили све вести напамет. Срећа те су поплаве, па нас нико није давио тужном причом о напуштеним Ромцима (њих слабо има међу потопљеника?). Тако је по цео дан дрндао вести и спортске преносе, да би од 9 био резервисан сано за тенис.

ТВ се одврће до даске, а зомбији доносе хоклице и инвалидска колица пред њега, ваљда да се чике из ТВ увере да су ту сви на броју. Покушао сам да их затрујем опозиционом штампом, али ништа - плаше се, још да их држава избаци из болнице, а таман су се углавили.

На крају сам схватио да их вређа што не верујем новинама ни ТВ, што читам књигу и не долазим на 5 минута мржње .. изрод, па то ти је - 4 ноге добре !!
dulebg
(posmatrach)
20. мај 2014. у 16.40
*-15 дана
dulebg
(posmatrach)
20. мај 2014. у 17.46
Још једно запажање: за 11 дана нисам на ТВ видео ниједан филм, нити било какву емисију, осим вести, спорта и нешто ток-шоу. Не кажем да је понуда филма на ТВ баш нека, али да ни то не спада у репертоар зомбија - па јес ме мало зачудило ((
Toki
20. мај 2014. у 22.37
dule - dudule...
možda nema veze sa tvojom pricom, ali mi ovo pade na pamet.
sa'ranili se mi u „Grmecu” što se desavala tu i tamo i prilazi nam covek koji prodaje knjige (sredina osamdesetih). ovaj kupio ovo, onaj ono, meni zapao Hegel i Sidarta (Hese). Hebi ga, doneo ja knjige kuci, ulazim na vrata, žena izlazi na vrata, mora da se radi kaže, pola 6 ujutru. e sad, kaže ona kad se vratila kuci, neko mora i da ih procita inače zove tatu, mamu, advokata... udala se za idiota, kaže... dakle, dule - dudule, šta ću, kud ću... sednem i izubijam se od citanja. šta ću, buda je buda, ali žena je žena. pravo da ti kažem, nisam bacio pare kao sto sam mislio. hoću da kažem, da nije sve bas kao sto izgleda na prvi pogled. nikad nemoj da sudis druge prema sebi. sto rece moj skolski drug rabindranat tagore kad su ga pitali: da li bi radije kresnuo fatu jednom ili muju dvaput. fata je fata, ali dvared je dvared
aom
((ime_u_kucici))
21. мај 2014. у 17.24
Dule ti sa tim rebrima bas ozbiljno nadrljao?
nisam znala da si tako dugo bio u bolnici!

Nadam se da si se do sada sasvim oporavio!
(od trovanja televizijom ćeš se lako oporaviti, par dana tisine i sve će biti ok)

ziv bio!
dulebg
(posmatrach)
22. мај 2014. у 03.30
Дај да мало угојим топиц:

- опасно сам се разочарао у српски народ - све сам нешто замишљао: како су само Београђани питшкице, како народ нема ко да поведе, како ово - како оно.. А сад сам имао посла: са 2 проф.математике, са домаћинима из Кнића (где се снима херојска серија „Рођак са села”), Пирота, са мајсторима теренцима..

.. хе-хе теренци (грађевинци) још и показују известанан степен презира према властима и демократији; људи са сталним приходом и боравком гледају да не таласају гомна преко зуба. Тако је било и под Турцима: сточари се вечито бунили и бусали у прса, а ратари гледали своја посла. Да су Ерцегованци гајили лукац и парадајз - коорац би саставили 500 година триатлона са Турцима.
Pandora69
(mi´´)
22. мај 2014. у 08.13
Pozdrav starom drustvu :).

Zao mi je Dule sto ti se sve to desilo i nadam se da vise nećeš da se izlezavas
po bolnicama :)...sve najbolje ti želim:)
dulebg
(posmatrach)
22. мај 2014. у 10.57
Ма пусти: таман сам се аклиматизовао - а доктори кажу:

- Морате да се крећете!
- .. онако - очним јабучицама, кажипрстом?!
- јок мори, него све!! немо само џакове с песком
- добро, нећу, нисам се нешто ни спремао ((
au
(;))))
22. мај 2014. у 22.57
„Срећа те су поплаве, па нас нико није давио тужном причом о напуштеним Ромцима ” Sram te bilo :(
dulebg
(posmatrach)
24. мај 2014. у 05.35
Па јел ви стварно мислите да је „борцима за права Ромаца” стало до Цигана? Или код вас - ти што се сикирају за Абориџине, и за Црнце у Америци. Од права Цигана - живе добро 3-4 циганске фамилије и још толико „белих активиста”, а остали Цигани само навлаче на себе мржњу већине.

Фали Бога док те нико не брани и не бори се за твоја права.
Voyvoda
(Zivot je prelep i prekratak)
27. мај 2014. у 11.53
@dulebg, imenjace, čitam te mnogo duže nego sto sam registrovan ovde. Samo da ti se zahvalim sto mi lecis nostalgiju !:)
Najbolje beogradjane sam upoznao daleko od Beograda pa i tebe preko ove haber kutije
Pozz Srbadijo i pomozimo snagu naroda..U meni je nada dok oni postoje i slobodno govore
dulebg
(posmatrach)
27. мај 2014. у 14.41
Нек си ти нама жив и здрав! Ја бих најсрећнији био да се сви ви вратите - па како нам буде. Међутим не могу ништа да вам обећам, чак ни да неће бити веееликог рата.
dulebg
(posmatrach)
27. мај 2014. у 14.49
И још да се исправим у вези кевтања спикера на ТВ:
- својевремено сам тужио програме на српском Слободне Европе, Дојче Веле и Глас Америке, па и њихове филијале на СтБ и Б-92: како им препознаш глас по неком кевтању „морате, криви сте, бомбардоваћемо, дивљаци...”
- међутим, бавећи се ово неко време информативним емисијама на ТВ - схватио сам да и они једнако тако кевћу и халакају као да јуре међеда -

- а међед, то смо ваљда ми, то је ово мало разума и осећаја за исправно и морално, што нам још нису преумили. Телевизије својим хипнотичким понављањем шпица и реклама, сугестивним гласовима и сликом, утерују памет у зомбиране реципијенте. седе они, фиксирају центар екрана, не дишу, сами ушима раде лево-десно, ако им какав неуљудан шум поквари пријем.

Све мора да се чује, прими, прихвати. Све је идентично као и јуче - а то је ваљда нека доза сигурности по коју ови зомбији долазе.

И обратите пажњу на кевтање: РТС, РТВ, Б-92, Пнк, као и СтБ у једном прикривеном маниру.
Toki
27. мај 2014. у 15.26
dule-dudule, gace ti se nadule...
sto rece „kojekuda”, par santima iznad, divota te je citati...
aom, tebe, i još par vas...
vojvoda, nije zivot kratak, nego ga mi kasno pocnemo živeti...
da samo zavrsim studije, nađemposao, odskolujem decu...
i, gotovooooooo...
sto rece moj skolski drug emanuel [zvali smo ga kanta, ili kofa, ako bi bas mnogo lupetao) mada je on tvrdio da mu je pravo ime bilo emanuel kant], zivot nije cilj, nego put do cilja...
svaki dan treba uzimati ono sto je najbolje... ne cekati sutra, neka bolja vremena...
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
28. мај 2014. у 02.17
...a ne znam. ja ta rebra nešto ne bi krljao. u krajnjoj liniji napravio bi pasulj srebarcima, pa kud puklo... :) :) :)
kojekud
(citam sa usana)
28. мај 2014. у 07.55
Toki, poodavno tj. pre poovise sentima sam rekla da je dule kao pelinkovac. Gorci, pomaze I ne udara. Ovaj mudrijas je k'o red bull :)

Što se citanja tiče, iako imamo izrazene simptome ove alergijske boljke, bolnica nije adekvatno mesto kao pokazitelj stvarnog stanja ljubitelja knjige. Daleko je ta sterilna atmosfera od mirne citaonice gde možeš da se opustis I prepustis magiji ili nauci.
Lično se divim ljudima koji mogu da čitaju, koncentrisu se, na javnim mestima kao sto su prevoz, cekaonice, parkovi, ja ni zutu stampu kod frizera ili na plazi ne listam, a I ne volem.
Knjiga I ja. Zabavno poucna intima :)
aom
((ime_u_kucici))
28. мај 2014. у 10.29
kojekude, šta te gabri, ti uvek možeš da čitaš sa usana :)))

pitala bih te ja za to citanje u miru i tisini da nemas vremena za tihovanje, nego da ti terminali budu zamena za mir spavace sobe i glavna citaonica u zivotu...

uzmes od zivota ono sto ti dadne...a ako je bas kiselo na limun, dospes jednu tekilu i uzivas u margariti!
kojekud
(citam sa usana)
28. мај 2014. у 10.49
:) u pravu si, ali I za to treba koncentracija :)

Uz margeritu, pretpostavljam, dobro ide ipod da se lakse cita /ja ne mogu ni spavati na javnim mestima/ ali u tom slučaju lako se propuste avioni, stanice, sastanci.
dulebg
(posmatrach)
28. мај 2014. у 18.20
Даће бог, доћи ће комунизам - па да мож да изнајмиш собицу на сат, ал не за ОНИ СФАРИ. Него брате да се изујем, истуширам, одспавам 15 минута, поједем нешто и прегледам пошту. То ме уби на сваком чекању, у куповини, на сл.путу - тих 12 сати у ципелама!! - бљаккк

Некад сам давно предлагао шефу да од једне оставице направимо малу спаваоницу, само за 5 минута. Њему се није допала идеја, уствари јесте, али да он као шеф не може да подржава начелно опасне предлоге.
kojekud
(citam sa usana)
30. мај 2014. у 06.37
Jeste da pokoja studija o podizanju efikasnosti na poslu ide u prilog kratke dremke tokom radnog dana ali još se ni jedan poslodavac nije prevario pa uveo spavaonice za zaposlene kako bi profitirao od ovog podatka.
Zato su fitness prostorije po firmama na zapadu sooo cool. Možda bi se strunjaca u ostavi dobro uklopila kao kondiciona sprava... a I ugled firme bi porastao kad se procuje da u sklopu imate I salu za vezbe :)
dulebg
(posmatrach)
30. мај 2014. у 16.09
У Краљевини Југославији министри су имали апартманчиће уз канцеларију - сасвим дискретно и тајно. И знале су се муштерије тих апармана: ЈовановиЋКА, ПетровиЋКА, ТеодосијевиЋКА .. тј. амбициозне службенице министарства. Срећа те тога данас нема.
dulebg
(posmatrach)
30. мај 2014. у 18.14
Али ја сам се радовао прилици да останем насамо са књигама неких 10-ак дана.

И у нижим разредима основне школе сам калкулисао са болешћу: јесте да ћу добити 7 инјекција, али ћу прочитати 2-3 књиге, мама неће ићи на посао, у кући ће увек бити некога .. А инјекције су биле као данас бушилице за бетон, моја жртва баш је била озбиљна ))
dulebg
(posmatrach)
07. јун 2014. у 07.18
И тај болнички свет, па то је за мене „непознати континент”: стоји чињеница да они изгарају на послу и максимално се труде око болесника, а све то за прилично смешну пару. Станују респективно: начелници у кругу двојке или најдаље до Дедиња, млађи лекари којекуде по Земуну и Звездари, а онда медицинске сестре, сервирке и чистачице - у Батајници, Лазаревцу и Смедереву. Тј. што нижа плата - то дужи одлазак и повратак с'посла и већи трошак.

Сад не знам шта се лекарима даје - да ли Еври или вискији, снајпери или енциклопедије - ја нисам стигао ништа. Сестрама уваљују наполитанке, поморанџе, кафу и чоколаде - као да од кафе може да се плати школарина, кирија или ципеле за дете. Да не помињем колико је ту самохраних мајки, које то мало зарађених пара морају да потроше на најам стана и вечите дечије потребе.

Не знам ни да ли се хране у болници, јер ја храна за болеснике затрована седативима, питам се да ли се за особље кува засебно? Онда та ноћна дежурства..
dulebg
(posmatrach)
07. јун 2014. у 07.29
У болницама фукционише поредак „белог робља” - сестре и млади лекари у власти су главне сестре и оделењског лекара, ови опет у власти хирурга, а сви заједно стрепе од начелника, који па опет стрепи од главне сестре.

Иначе - шта ти ураде од 9 до 2 - то су ти урадили. Ако те нешто изоставе у петак, остаде ти за понедељак-уторак ко бела лала - за њих не постоје „болнички дани”, а да те пусте на викенд - јевтиније ти да не идеш, јер ти онда у повратку треба 150 папира да би те примили као неоштећену робу.
dulebg
(posmatrach)
07. јун 2014. у 07.33
Тамо ако неко има „нормално” радно време - то су ови у операционој сали. Јес да гурају 8 сати на ногама, али брате у 3 сата заглаве на врата и довиђења до понедељка. Лекари још и како-тако, ту и тамо иду у дежурства, ал сестре су се „спасиле”. Јес да се спасе и од поклончића (баш се комирани пацијенти много машају за новчаник), ал зато вата за кући оне празније аутобусе (ил возове((

И тешко ћеш ту да видиш особље старије од 40 година. Ваљда за неко време стекну заслуге, па се повуку у какав дом здравља, школски диспанзер, медицину рада - негде у заветрину, да причају како су „ономаде спасавале животе..”
dulebg
(posmatrach)
07. јун 2014. у 07.39
Него је то здравство стварно „тера инкогнита” - континент за себе. Док ти не устребају, немаш појма колико су то огромне и бескрајне службе, цео један паралелни свет. Е кад ти устребају, обично мемаш адута да се љутиш што их је толико, што арче све те болнице, грејање, лекове, свемирску технологију: нека вас сад док ја не изиђем, пзда вам материна ..

Ако је толка и армија (а била је), полиција, школство, државна управа - онд аи није чудо што су нам вечно гомна до носа. Ал док има - има за све, кад не буде - онда ћ'се питамо.
Sasha-Mudrijash
(kreativni lik)
20. јун 2014. у 05.25
mom ortaku dobrom upravo umire otprilike majka. ima neke rakove i t.d. - i onda nije njegova supruga mogla da izadje sa shljake pre par dana, te on zamolio moju suprugu da mu pripomogne. akcija> odvesti vrlo bolesnog pacijenta u bolnicu na jednu ambulantnu hirursku intervenciju, ostaviti ga 2 dana u bolnici (mora) / zvali dan ranije - ovi rekli mozhe o.k., i potom vratiti na mesto a.
-bolnica u kojoj je operisana> mi ne radimo ovu intervenciju, to radi samo klinicki centar srbije.
- klinicki centar srbije> o.k. za (neko vreme). +sport zvani> nadji kolica za nepokretnu/teško pokretnu/ teško bolesnu osobu, a u klinickom centru srbije. ono - nemamo kolica. po datom terminu - 45min. uvode je, urade joj to, izbace je na kolicima ispred ordinacije i isceznu. jbt...shta sad... ... idite u bolnicu gde je operisana.
- bolnica> zašto bi je mi primili kad ste to radili u klinickom centru?(pogledajmo drugu crticu). plus nemamo mesta. -pa juche ste rekli... ...eh-pa to je bilo juche.
- bolnica 2. > zashto bi je mi primili kad je operisana u bolnici 1. a tu intervenciju ste radili u klinickom centru. to nije nas pacijent.
- zastitnik prava pacijenata> bla bla bla. bolnica 2. -da super - ali mi nemamo nefrologa, ovo je nefroloski slučaj, aj zdra'o. bolnica 1.(nacelnik)> dodjite sutra pa chemo smisliti neshto.
naravno ta igranka traje ceo dan, zhenu voze sanitetskim kolima (hvala momcima koji to/ tu rade). - i na kraju su je vratili u taj dom odakle su i startovali.
ta intervencija za nedelju dana treba da se ponovi i na drugom bubregu...
eto tako vam otprilike funkcionise zdravstvo u ser. -...e lud zbunjenog a svi ludaci se jeli trude da sve zbune, kako bi imali vise materijala za seks. -ne bi da komentarisem na pojedinacnom nivou, jer lično znam par doc.-ova /specijalista koji su i veliki profesionalci i strucnjaci, i savesno i pozrtvovano rade svoj posao, ali sistem je sistemski, kao i celo naše drustvo ruiniran, i organizovan tako da se angazovanjem na pojedinacnom nivou ne može puno učiniti u smislu boljitka.
zdravstvo je inače koliko mi se čini globalno najlojalnija profesija. znaci najveci krimosi odnosno izvrsioci krivicnog dela prikrivanja su tu. -hipoteticki - postoji neki pandur/vojnik iz iraka/ taksista/ ...- koji će posvedociti da je njegov kolega na pravdi boga ucmekao nekog jer je bio pijan i drogiran. na globalnom nivou - broj medicinskog osoblja koje vidi da je kolega po belome suncanome danu (dobra vidljivost) izvadio nekom dzigericu crnu, a ovaj doshao da mu pecnu bradavicu na uvetu - i ovaj riknuo - (dakle teska nebriga i nemar) - pa da to neko posvedoci na sudu - no way. -znaci dochi che ceo sistem na to sudjenje da objašnjava kako kolega nije imao izbora i t.d. i kako su svi krivi zbog toga - samo on nije.

moja bivšha zhena je lekar. ja joj zavrshio petu godinu... ne pitajte me kako :) :). -znaci one njene kolege na faksu, profe, sistem obrazovanja, sistem prolaska ispita, a za pojedine studentkinje, ... znaci ljudi to je totalni horor. ...eno je u chemeriki chemernoj... utekla odavde... (ili od mene haha).
i tako...
dulebg
(posmatrach)
01. јул 2014. у 20.32
Врло је тешко довести тешког болесника на преглед; да је неке правде - дошла би амбулантна кола по њега, сместили га у болницу и онда изобављали прегледе.

Међутим изнемогле људе довозе колима, неко чак и аутобусом, путује се по 5-6 сати. На поликлиници могу ев. да добију инвалидска колица, а у луксузној варијанти кревет са точкићима. Сад колико је понижење лежати на том кревету у ходнику, као на железничкој станици, кроз који само што не пролазе продавци бозе и клакера!
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.