Дискусије : Брак и породица

 Коментар
Eh da je muško..
bokvica
(Plantago)
25. јун 2013. у 14.45
Moja koleginica, Portugalka, udata je za našeg Makedonca. Namerno kažem „našeg” jer nije Egejski (to je već politička stvar koja nema veze sa ovom temom).
Elem, oboje su divni ljudi, družimo se i privatno. Upoznala sam im i porodice. Portugalci su po mentalitetu slični nama, tradicionalni, temperamentni, bučni i veseli.
Njegovu porodicu sam češće viđala. Gospođa majka, a svekrva je bila „zadovoljna” snajom: „jeste lepa i pametna, uspešna i sve, ALI...nemaju decu”.
Prošle godine su snaja i sin objavili da čekaju dete.
(Ja znam kakvu je medicinsku torturu ta žena prošla u želji za potomstvom.)
U 6. mesecu su joj na ultrazvuku rekli da je devojčica.
Ona i muž presrećni, biraju ime, svi smo srećni zbog njih, a njegova majka reče: - Ko zna, ultrazvuk može i da pogreši.
Ultrazvuk nije pogrešio, na svekrvinu žalost.
Pre 20 dana je rodila prelepu devočicu sa kosicom.
Makedonci su napravili feštu, jelo se, pilo i igralo. Prvo dete u porodici! Ne znam koliko je bilo ljudi, ali mi se čini da ih je bilo više nego na svadbi.
U celoj toj veseloj gužvi upadne mi u oči negova majka, koja sedi hladna i nepomična. Priđem joj i pitam zašto se ne veseli sa ostalima.
Rekla mi je:
- Eh da je muško, veselila bih se...

Pala mi je roletna.

Ona ima dva sina. Pitala sam je da li smatra za svoju ličnu zaslugu što je mužu rodila dva sina.
Kaže:- Da, ja sam mu rodila.
A on ih pravio?
-Da.
-Morate da znate draga gospođo da pol deteta zavisi ISKLJUČIVO OD MUŠKARCA! To je medicinski dokazano, svaki lekar će vam to potvrditi, a vaša snaja je rodila ono što je vaš sin napravio!

Bila je postiđena, ali ne verujem da će me više zvati na makedonske fešte!:))

Mexico1
(Trust_Nobody)
25. јун 2013. у 15.19
Ma to je neka kuribaba...ne treba joj uzimat za zlo...:))
bokvica
(Plantago)
25. јун 2013. у 15.25
Nismo mi jedini, Kinezi su mnogo gori od nas, tek tu da vam pričam, do sutra... ali nije tema. Crnogorci su tu blizu, borimo se za prvo mesto.
Ali to je nekad bilo u ruralnim predelima, gde je bilo normalno da sin nasleđuje zemlju i održava ognjište i slavu.
Čude me oni koji nemaju ništa da ostave, koji su u belom svetu, ili su u matici, po nekim stanovima, žive od plate do plate a opet insistiraju na muškim potomcima.
U većini slučajeva su ćerke koje se brinu o ostarelim roditeljima, sinovi se priklone ženinoj familiji.

Crnogorskog Knjaza Nikolu su do smrti pazile dve ćerke, koje su se odrekle braka i svog ličnog života da bi gajile roditelje.
A imao je dva sina.
JV
(☆)
25. јун 2013. у 16.37
Kod Kineza je to bilo do skoro zbog toga sto su imali pravo samo na jedno dete a cerke su „tudja vecera” kako je moj tata govorio kroz salu jer ne produzavaju lozu.

Što se 'svekrve' tiče, koliko mogu da zakljucim, srećni roditelji ne zarezuje nezadovoljstvo koje ona pokazuje, i mislim da je u celoj prici, to najvaznije.

kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
25. јун 2013. у 17.25
Ja sam mislila da se taj primitivizam u narodu odavno iskorenio.
Ne mogu da verujem da još uvek ima toliko glupih ljudi!
Da je ta žena moja majka ili svekrva, ne bi mi kucni prag prekoracila.

Secam se, pre 20 godina, kad je bila trudna jedna moja koleginica, njen muž je rekao:
„Neka bude bilo šta, samo da je musko”
Meni se on smucio za sva vremena, gade mi se takvi glupanderi i primitivci!
MAKPO
(косингас)
25. јун 2013. у 20.01
Ima i ona Kriska, ma nek rodi šta god bilo, samo nek je ON ziv i zdrav ;o)

Neki ljudi ne znaju biti srećni, vise vole kada su mizerni, nekako im prija.

Danas covek treba da moli Boga da dete bude zivo, zdravo i veselo jednom recju normalno, bez obzira bilo musko il' zensko.

Danas (na zapadu), kako je pocelo, pre će ti muski ugasiti lozu i uprljati prezime nego zenske ;o) daleko bilo, al' nazalost ima ih i među našima.

Nego, jel ima portugalka neku rodicu...samo pitam ;o)

Pozdrav
JV
(☆)
25. јун 2013. у 21.13
Opste je poznato da ni portugalci nisu mnogo bolji po tom pitanju, kao i mnoge druge mediteranske nacije o srednjem istoku da ni ne govorim. sve u svemu, to je jedna jako rasprostranjena pojava na ovoj kugli zemaljskoj.
LeaDiKaprio
(shumska)
26. јун 2013. у 14.54
Zamisli ti da žena ne može i ne ume da se raduje prvom unucetu, jednoj slatkoj bebici sa kosicom.

Baba je za zaljenje.

Šta vredi da je izbacis iz kuce, ma da je vezes konjima za repove kad je ono sto je samoj sebi utuvila njena najveca kazna. PRvo unuce bude jednom i nikad vise. Te radosti bude jednom i nikad vise.
MAKPO
(косингас)
27. јун 2013. у 18.25
Kume, ja bih da mi to koljemo.

;o)

Pozdrav
PljucPljuc
(Fertig.)
28. јун 2013. у 09.47
eo ovako tri priche iz mog okruzhenja

1 germany: zhena rodila curicu i dosho joj svekar sutradan i kazo „pa šta vrijedi volio bi vise da je djechak”

2 germany: žena rodila prvo i curica muzh joj dosho u goste ljuto pogledo u krevetac i reko joj da mora na popravni.
žena rodila drugo opet curica muž joj dosho u bolnicu i odvalio joj samarcinu da bi jadi bili gori nije doso dva tri dana posle sa tim poslom vetj je cheko pred vratima i u momentu kad su njih dvoje bili sami on njoj pljus pa shamar uz rijechi da nicem ne vredi i da mora na popravni. i rodi žena tretje dijete opet curica muzh dijete nije ni pogledo a iz bolnice je izvela njena sestra. (u međuvremenu su ostali muskarci iz tog sarenog drustva i kad su doznali šta se desilo posle druge curice objasnili majmunu da to što on napravi to se i rodi i da je on taj sto određuje pol djeteta)

3 kosovo: žena rodila 7 zhensko dijete a muž crnogorac i drvlje i kamenje po zheni a i svekrva je okarakterisala zhenom, koja nije u stanju da rodi musko dijete, zhena plache i kazuje „opet tje pokusati” i tad skoci cerka od sestre i kazuje crnogorki-svekrvi „znash prijo moja tetka radja to što tvoj sin napravi mozhda nebi bilo loše da moja tetka konachno PROMIJENI majstora” rodila je i osmo dijete takođe curicu i uz napor sestara konachno se razvela od crnogorca koji se vratio mami.

---------------

sama deshavanja oko rođenja zhenskog djeteta je shokantno ali sto je najcrnje takvi mushkarci niti tje kad biti suprug niti otac, od takvije se samo mozhesh nadati kuurvanju i maltretiranju porodice
Obicna
28. јун 2013. у 15.05
U celoj toj veseloj gužvi upadne mi u oči negova majka, koja sedi hladna i nepomična. Priđem joj i pitam zašto se ne veseli sa ostalima.
Rekla mi je:
- Eh da je muško, veselila bih se...
_________________________
Šta ona radi po tom pitanju, ni ona nije musko?
JV
(☆)
28. јун 2013. у 15.50
Nidjeveze, ta dva prva primera su se možda desila u Nemackoj, ali to sigurno nisu u pitanju bili bili Nemci,
JV
(☆)
28. јун 2013. у 15.50
Šta ona radi po tom pitanju, ni ona nije musko?
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Xoxoxo
MAKPO
(косингас)
29. јун 2013. у 21.07
Jaka stvar napraviti musko dete!

Njemu samo treba da mu je dobra alatka, a za zensko...eeeeee

Treba napraviti, da bude lepo, pametno...

Treba tu vise koncentracije

;o)

Pozdrav
mir-ist
(dizajner)
30. јун 2013. у 12.24
Ovo je istinita prca (lično poznajem sve ucesnike) Pre 60 I nešto godina žena dobije bilove pozovu babicu, babica odma istera napolje iz kuce sve muske osobe (buduceg oca I njegovog ocuha) Buduci otac pravo u kafanu pocne da pije I casti sve, kad u neko doba dotrci decak iz komsiluka poslala ga babica da obavesti oca da je dobio cerku. Novopeceni otac već podosta pijan siguran da će biti sin jer ga već u kafani valjda na salu bockaju da neće biti sin I sl. kad je decak rekao da je cerka „srećni” otac podosta pijan rece „nek crkne”. Posle 16 dana detence umre verovatno zbog problema sa RH faktorom jer majka je bila RH-.No sad već nesrecni otac to nije znao I uvrtio sebi u glavu da je on kriv za smrt deteta, jer kad se otreznio vese mu nije bilo važno jeli musko ilizensko. Sledeće godine opet se rodi devojcica I kad sumu javili on rece nek je zivo I zdravo - I eto još uvekje ta devojcia ziva I zdrava, posle dve godine dobije sina, kažu da samo promrljao nek je ziv I zdrav I produzio da radi ono sto je dotad radio, nikoga nije castio, sam nije pio nit se veselio. I celi zivot je vise bio naklonjen cerki nego sinu sa sinom je poceo vise dakomunicira od kad je ovaj odrastao I poceo da radi. Eto taj otac je doziveo da bude I deda od 4 unuke koje je obozavao, I nikad ama bas nikad nije spomenuo da bi voleo da ima musko unuce. Umro je pre desetak godina.
rajber
01. јул 2013. у 21.38
Kitajci su cudo, da bi bracni par dobio sina mlada prvo mora da rodi
5 cerki,(šta znam takav im valjda boziji raspored)pa tek onda dodje
sincina, tj. teraju dok se on ne rodi.
Zato ih i ima preko 13 stotina miliona...
I da, kod njih je suprotno, sinovi ostaju uz roditelje do njihove smrti, a serke se vrlo brzo udaju i odu...
oceania
02. јул 2013. у 20.04
rajber, i šta si sada rekao ?? veze nemas o cemu govoris , neverovatno stvarno.

Kinezi su uveli to pravilo koje na engl. zove se One child policy . Znaci svaki par ima pravo na Jedno dete. Ukoliko prvo dete je zensko imaju pravo i na Drugo zbog sanse da imaju i sina. (ako su dve cerke onda se nema pravo na Treci pokusaj) Ako je prvo sin onda nemaju pravo na drugo dete.

Razlog zašto su uveli već 20god ovo pravilo je upravo to, da ne bi bilo JOS toliko nataliteta i umesto da ih ima kao sto ih ima danas 1 milijarda i tri stotina miliona bilo bi ih 2, 3 milijarde laganica.

U nekim zabacenim krajevima , ruralnim nekada ne stize zakon tamo i desi se da vladaju zakoni sela i tradicije... ali to je već druga tema.

To pravilo sa sinovima do kraja zivota , nije KOD njih i nije nešto iskljucivo za njih, već to je bas i naše pravilo . Cerka se udaje i ide u „drugu famiiliju” a sin cuva oca,majku i snaja treba da se brine o njima (a ne recimo o svojim roditeljima)

Srećom mi smo nekako napustili ovaj zadrt i ponizavajuci model familije ... edukacija i emancipacija žene su odigrali ovu važnu ulogu.
Krasotica
(magistra)
16. јул 2013. у 17.26
Mislim da je ovdje svekrvin problem taj što je ona kučka, a ne što joj je stalo da li je muško...
Jer, da joj se kćerka liječila od sterliteta i prolazila razne muke da zatrudni, sigurna bih da bi se sveKRIVA djetetu radovala. Ovako, glumi da joj je krivo jer nije muško jer je ljubomorna i mrzi snaju s kojom je ONA tzv. zadovoljna.
Gojko
19. јул 2013. у 01.54
Bio sam ponosan kada su dosli na ovj svet ,danas pet odraslih muskaraca.Sada u mojim godina bio bih najsretniji covek kada bi makar dvoje bilo zensko.
markovski
(kellner)
19. јул 2013. у 15.57
Makro pazi samo da se tvoja loza ne ugasi i ako imaš musko dete
nisi ti ni malo bolji od svekrve Makedonke
Bazorilo
25. јул 2013. у 16.48
Odakle podatak da pol deteta zavisi iskljucivo od tate?Kako onda jedan covek sa prvom zenom ima cerku,a sa drugom zenom dva sina.
Šta je istina,ako nije to,da pol deteta zavisi od oba roditelja,tj,od njihove međusobne kombinatorike.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.