Дискусије : Брак и породица

 Коментар
Radulovic
Nikonita
17. јун 2013. у 17.12
Postavih temu na 'moj dom' pa reko što ne i ovde.
Naime, trazimo kucu/stan a ja sam zapela već u samom startu! Muž i ja imamo dvoje male dece, znaci sitna cetvoroclana familija :) i ja sad pojma nemam koliki prostor nam je potreban da bi nam bio potaman. Tj. ja u principu tražim sto manji prostor a sto bolju lokaciju ali ne želim da preteram pa da se pokoljemo treci dan jer nam je tesno. Ciscenje je veoma bitan faktor isto tako, pa ne želim 15 prozora da ribam spolja i iznutra jer bi radije da se igram sa klincima.
Elem, šta bi za vas bila idealna kvadratura stambenog prostora?
Ko je zadovoljan velicinom svoga doma i zašto?
Nikonita
17. јун 2013. у 17.13
Naslov nije trebao biti pass al jbg :))
PEPELATVOR-2
(♫ ☼ ♂ ♥ ♪ ☺)
17. јун 2013. у 18.00
-Kad si u braku i imaš dvoje male dece,izbor lokacije i kvadrature treba da bude prvenstveno podredjem deci i njihovim potrebama.Stanbeni prostor nije moguće menjati na svakih 10god,pa je potrebno stvari posmatrati iz konteksta da deci odgovara i kad napune po 15 god.
-Lokacija u kojoj je blizina osnovne skole,izmaknuta u neko od prigradskih naselja,je po meni,ono sto je vama potrebno i u velikoj meri vam olaksava organizaciju zivota u periodu u kome je potrebno sto vise brige o deci.
-Kvadratura treba da zadovoljava uslov 3 zasebne spavace sobe,dnevni boravak,kuhinja ,kupatilo i ostava,sto podrazumeva 70-100m2 i oko 6 prozora :)

-Formula je prosta: 20-25m2 po clanu domaćinstva.
petrak
18. јун 2013. у 03.26
Mi smo se pri izboru lokacije rukovodili sledećim: koliko imamo do posla i skole, moramo li uvek kolima, mogu li deca u skolu prevozom ili ih moramo stalno voziti (naravno dok su mali da, ali ne u visim razredima osnovne)...prodavnice i te stvari nam nisu bile bitne, jer to svejedno obavljes kolima.
Što se velicine kuce tiče: koliko para toliko i muzike. Možeš ti da se igras sa svojom decicom i da platis da ti se operu prozori. Ali iz tog razloga kupovati malu kucu je meni malo detinjasto. Naravno ne treba da bude ni prevelika jer će deca odrasti (to ide jaaaaako brzo) i otici pa ćete ostati sami u toj kuci.
Kod nas je ovako: na spratu 3 spavace sobe, kupatilo i wc. Prizemlje velika dnevna soba sa otvorenom kuhinjom, mala ostava i wc. Podrum: podeljen na dve vece prostorije, u jednoj imamo sve moguće sa razonodu, tv, igrice, kojesta za fitnes...au drugoj je „veseraj”tj masina za pranje i susenje vesa, tamo peglam ves i odatle ga uzima svako sebi...i još jedan mali tus imamo tu dole pa planiramo neku gostinsku sobu.
ukupno imamo po nivou oko 65-70 kvadrata i taman nam je lepo.
Puno sreće i strpljenja pri kupovini, mi smo tražili 2-3 godine!!
nina
18. јун 2013. у 10.52
A gde živis, Nikonita?

Ako živis u Severnoj Americi, imaš sanse da se selis, po statistikama, sedam puta do odlaska u penziju. Znaci, ono sto ti treba sada, recimo jedna soba za decu, jer su mala, za nekoliko godina ćeš lako promeniti za dve decije sobe. Da ne pricam o promeni posla, sa jednog kraja grada na drugi, i o kilometrazi od 150 kilometara dnevno koju treba da predjes. Onda kad odete u penziju, opet se selite iz neke kucerine u nešto od čega ste poceli, sa dve spavace sobe;)

Ako živis u Srbiji, sva je prilika da ćeš ostariti u toj kuci i da se nikad nećeš seliti. A ne treba ti ni četvrta spavaca soba za goste kad dodju iz zavicaja;)

Ako imaš musku decu, uvek će vam biti dovoljno da imate dva kupatila plus jedan WC. Ako imaš zensku, ni tri neće da vas potkrpi;)
Nikonita
18. јун 2013. у 12.35
Živim u Australiji a to je čini mi se veoma slično, jer ovi kopiraju Ameriku u svim aspektima.
6 prozora mi je super! :) A i dva kupatila su znaci dovoljna :)

Mislim da preseljenje svakih 7-10 god nije problem i zaista mislim da na jedom mestu duže ne bi mogla ni da ostanem, obzirom da sam za ove nešto više od 3 banke promenila bar jedno 15tak adresa :)

Sad mi je prvenstveno bitna lokacija jer taman i da menjam adresu ne bih isla u drugu eriju jer kad klinci krenu u skolu, to je to. Ne bih zelela da ih cimam da menjaju sredinu. To nije problem, tu sam manje vise uslovljena budzetom i nema mnogo odstupanja.
Stvar je u tome sto kad bi kupovali nešto manje kao npr stan, mogli bi na bolju lokaciju ali ja ne znam koliko je to 'manje' a da nam ne bude guzva.

Da pojasnim problem sa ciscenjem. Klinci su mali i idemo u park svaki dan. Ja radim od kuce ali veoma malo (po meni i previse:), moram kao i sve druge majke da operem, skuvam i ocistim. Sve je to ok dok cistim ono sto u stvari i koristim, tj ono u cemu i uzivam ali ne vidim poentu da placam coveka da mi kosi travu na kojoj se klinci ni ne igraju, da cistimo bazen u kojem se okupamo svega 10 puta godisnje itd. Kuca u kojoj živimo ima oko 250 kvadrata i mnogo prozora :). Dok smo muž i ja bili sami, bila nam je taman a sad mi je ogromna. E, sad ja pojma nemam dal je problem velicina kuce ili u stvari sve te stvari oko kuce. Ima tu nekih terasa pa ljuljaske, klackalice, kucica za decu.. Gluposti žive koje smo eto navukli da bi popunili prostor manje vise a ništa se od toga ne koristi u stvari.
Ja želim da provedem maksimalno vreme sa decom i kvalitetno vreme sa muzem i da se resim stvari koje mi samo oduzimaju to vreme.

Videla sam jedan stan od 110 kvadrata i jedno 35 kvadrata terase ali je još u izgradnji tako da pojma nemam da li je to premalo. Tj. Za sada bi verovatno bilo super ali za koju godinu pojma nemam da li će to klincima biti premalo?!
Većih stanova od toga nema mnogo a oni sto postoje su ustvari panthouse koji kostaju boga oca i to uglavnom u soliterima što se meni ne dopada. Ovaj je na periferiji u zgradi od 6 spratova odmah pored ogromnog parka.

Druga opcija je nešto od 200 kvadrata na sprat bez puno okucnice. Toga ima dosta u ponudi ali ja nisam nešto odusevljena zivotom na dva levela.
Treca opcija je opet neka veca kuca i za tu opciju je muž najviše a meni se kosa dize na glavi. To bi u ovom slučaju bila nova kuca na malom placu ali se bojim da se to ne svede na isto ovo na cemu smo sad.

Znaci, da li je stan promasen plan? :)
baxuz
(φεμμινα™)
18. јун 2013. у 16.09
Nikonita, pola Srbije bi da ima tvoj problem i dubiozu :)
labudica
(EKV)
18. јун 2013. у 16.28
Ah ta Australija :)
labudica
(EKV)
18. јун 2013. у 16.34
još uvjek se cudim zašto moji kad smo dolazili u Kan, nisu htjeli u Australiju a ne u Kanadu

Australija je em toplija em ljepsa i sve
Nikonita
18. јун 2013. у 17.26
Eh sto nema, pa da mi kažu kako da ga resim! :)

@labudica
Ja se još uvek cudim, sto iako klinka, nisam moje vise forsirala da razmisle da li je put na kraj sveta stvarno dobra ideja?! :)

MAKPO
(косингас)
18. јун 2013. у 19.09
Jeste Baxi, upravu si...to su ti GOLEMI problemi ;o)

Labudice, tudje uvek sladje...da si ovde u AU, onda bi kukala tamo za nekom kanadom...

Ne znam u kom si predelu AU...al' lično nešto malo, prcmoljasto i to još da bude stan s malo decom, meni ne lezi NIKAKO.

Ja ovih 760 kvadratnih metrica kunem sto još nije toliko pa barem puta dva ;o)

Cuj ti o cemu ona razmilja, o brisanju prozora hehehehe
Znaš ti onu 'cista kuca je znak izgubljenog vremena' ;o)

Mi smo ti okruzeni prozorima i super stvar, gde god da se nalazimo u kuci, deca se vide šta rade napolju ;o)

Samo da mi je još zemlje...zzzzzzZZZZzzzzzz (sanjam sanjam) ;o)

Ono sto ja tebi govorim to za tebe ne vazi ;o)

Pozdrav
SarenaLazaOriginal
18. јун 2013. у 20.02
Ja živim u manjoj americkoj kuci (čitaj 230 kvadrata) i imam preko 20 prozora ali mislim da smo ih u zadnjih 13 godina oprali možda 10tak puta u vrh glave (pa ni jednom godisnje u prosjeku). Čak šta vise, 2-3 puta sam platila nekom drugom da to odradi iz vana a mi prebrisemo iznutra za sat/dva sve do jednog.

Nismo ni prljavi ljudi, niti nam je kuca neuredna ali sto bi ti prozori bili takav bauk.

Imam troje djece, i ne mogu ni zamisliti (ni sa dvoje) da živimo u stanu ako ne moramo. Ne razumijem ti razmišljanje nikako. Hajd' da se mora, pa sve se može kad se mora. Al' kvalitet zivota u kuci u kojoj sad živis mi se čini mnogo bolji nego da selis u nešto manje, pogotovo ne stan. Djeca brzo i prebrzo rastu, za tren su to velika bica kojima treba privatnost, pa naravno da će njima biti bolje da imaju svoju sobu, kupatilo, itd. Al' ponavljam opet, kad se mora, sve se može. Pa i ja sam zivjela u stanu i to od 45kvadrata do mog osmog razreda (sa sestrom i roditeljima) i danas bih sigurno pjevajuci da moram. Ali, ako se može bolje i lakse, sto da ne.

Naravno, kuca NIKAD ne bi trebala da bude 'sve' za porodicu, pa da se zbog kuce ne može raditi ništa drugo (nego treba da se ima da ostane i za godisnje odmore, i za pomoć u kuci s vremena na vrijeme, za neku pristojnu ustedjevinu, itd).

Kad smo mi kupovali kucu prije 13 godina, ja sam bila 'gradsko dijete', odrasla u stanu, i samo su mi se stanovi cinili 'normalnim', a mi nismo mogli priustiti noviju kucu (već samo noviji stan) pa mi se kupovina kuce uopste nije svidjela. Moj muž je tad bio pametniji pa me nagovorio da je bolje da uzmemo staru kucu u super dijelu grada pa polako, mic po mic, popravit ćemo je kako nama odgovara. Najbolji potez (sto sam slusala muza) sto smo ikad napravili.

Nikonita
18. јун 2013. у 22.59
Makro, odaj mi tajnu gde to mogu da pazarim kucu od 760 kvadratica prvo a posle mi reci na koji način vidis decu kroz prljave prozore? :)

@SarenaLaza
Ja možda ne umem da se pravilno izrazim da bi bila shvacena.
Ona stara 'od viska glava ne boli' u mom slučaju ne fercera. Isto tako, ja ne želim ništa sto bi nam bilo malo. Ja samo tražim optimalnu velicinu i htela sam da se konsultujem sa vama.

Prevelik stambeni prostor u mom slučaju definitivno bi bila recimo kuca sa 5 spavacih soba. Dve sobe se ne bi koristile a bile bi placene u punoj ceni kuce. Te iste sobe bi morala da usisam, oribam, da obrisem prasinu, da namestim prvenstveno.. Po meni je to budalastina i tu grešku sam već jednom napravila.
Znaci u ovom slučaju morala bi da platim recimo 50K vise za te sobe a od njih nikakva vajda. O da, i prozore da ne zaboravim pa roletne.. :))
Nije problem u prozorima kako su mnogi shvatili već je to bio samo jedan od primera.
Isto kao sto recimo ne vidim svrhu da sam pre 4 godine kupila auto koji je 4wd i platila ga skupo a u njemu nemam ni macku da povezem niti vozim bilo gde van grada.
Ne treba mi 'garden' ispred kuce, da oblikujem zbunje i secem ruze jer bi radije da popijem kafu sa muzem. A još manje mi treba da platim nekog da mi to uradi. Znaci, ne želim da trosim novac tamo gde ga neću koristiti.
Ja od te extra sobe i tog 'garden-a' nemam ništa.

Znaci, 5 spavacih soba nam je previse. To sam ukapirala ali nisam ukapirala šta nam je premalo?! .. pa da se nađemonegde na pola :)

I ja sam pola zivota provela u stanu i nekako vise tezim ka tome ali eto nisam nikad živela sa svojom decom u stanu, tada bi možda dozivela sve drugacije.
Nisam ja ni zapela za stan, samo sam otvorila i tu opciju.

I da ponovim još jednom. Ovde nije fazon ustedeti novac niti se ja dvoumim koliko platiti kucu. Budzet postoji, dilema je samo na šta ga potrositi.

MAKPO
(косингас)
18. јун 2013. у 23.30
Makro, odaj mi tajnu gde to mogu da pazarim kucu od 760 kvadratica prvo a posle mi reci na koji način vidis decu kroz prljave prozore? :)
_________________________________________________________________

eeeeee danas po novim erijama budi zadovoljna ako ugrabis i 400!
Kad prolazim pored ovih novih erija tačno se cudim kako ljudi mogu živeti tako...svakoma, ama skoro pa bas svakome kuca izgleda ista, dvorista nema ni da mu se vrabac pos3r3...mislim se da za te pare u tom slučaju bolje kupiti stan.

Trazi pa ćeš da nadjes ;o)

Decu vidim kroz ciste prozore ;o)
A da ima budala, ima koji svaki dan ciste prozore, pod... ;o)

Pozdrav

skoljka
(student)
19. јун 2013. у 02.52
De si prezimenjakinjo:)
Imala sam sličnu dilemu kao ti prije godinu dana. Mi smo gledali townhouse prvenstveno kao opciju, a zavrsili s kucom. Isto imamo 2 male djece i sve bojazni sto i ti imaš. Kod nas komplikuje sto živimo u jednom od najskupljih gradova na svijetu, pa je budzet bio veliki limitirajuci faktor.
Mi smo krenuli iz stana, ni muž ni ja nikad u kuci nismo zivjeli. Ipak s 2 male djece stan nije nikakvo rjesenje, samo dok iz garaze dodjes do lifta, pa kroz haustore, ma muke moje koliko puta sam samo sklapala i rasklapala kolica samo da bi dosla od parkinga do stana. Onda to što moras da se spremas da bi s djecom samo izasla da udahnu vazduha i protrce, koliko puta mi se desilo da po čitave dane ne izadjemo jer ne možemo nikako da se koordinisemo u jelu i spavanju. Tako da stan ne bi gledala nikako.
Mi smo na kraju kupili kucu srednje velicine. 3 spavace, velika dnevna i kuhinja, dole veseraj, 2 garaze, ofis i još jedna spavaca sa kupatilom za goste. Dvoriste nije veliko i nema neki landscaping nego samo travica svuda. Ja nisam tip sto voli oko kuce. Posla ima, al ova nasa kuca je bila zapustena, mi smo he kompletno izrenovirali i to traje.
Vi ako mozete novu ili noviju kucu s 3,4 spavace, to ti je ideala, sa malo travice ispred i iza i bicete svi sretni. Ja ne bi bazen, nit ikakvi potocici, hot tubs blabla šta sve ljudi nemaju po dvoristima. Možda ok za one koji imaju para da plate održavanje.

Nikonita
19. јун 2013. у 11.20
Makro hahaha, mislim da je doslo do nesporazuma. Ja sam pricala o kvadraturi kuce a ti placa :))
Placevi su sve veci sto su dalje od grada, osim naravno ako ne pricamo o burzujskim erijama gde se cene krecu od par milioncica pa nadalje. Oni već imaju dovoljno placa i za teniske terene i sve ostale bespotrebne perverzije a vrlo su blizu centra. Sad ove nove erije van grada grade na sličan fazon gradskim kucama (kuca preko čitavog placa), sa jedinom razlikom da su kuce ogromne i zauzimaju skoro čitav plac od tih kao sto kažeš 400 kvadrata. Nikom se više ne isplati da gradi manju kucu na vecem placu jer je zemlja ta koja kosta a kuca ta koja prodaje.
U svakom slučaju, meni to odgovara jer mi ne treba da mi vrabac kakne bilo gde :)
Jedini problem je sto ja jurim suncevu svetlost a kod takve gradnje teško je naći da ti je kuca čitav dan obasjana kroz prozore.

Prezimenjakinjo :)
Tvoje iskustvo mi mnogo znaci obzirom da si bila u sličnoj situaciji a posebno sto su uglavnom svi ovde protiv stana pa to definitivno uzimam u obzir, jer stvarno nemam iskustva sa stanom i malom decom. Možda neke prednosti kuce previdjam zato i tražim tudja mišljenja.
Ja sam samo u situaciji da su mi deca mala i zahtevaju jako puno vremena pa onda pokusavam to vreme da stvorim bilo kako a i ne volim da rintam po kuci vise nego sto mi je potrebno.

Ništa, bacam se na trazenje nečeg od recimo 200-250 kvadrata sa dvoristem koje vrabac ni gps-om neće naći :) pa možda nađemnešto sto mi se dopadne.
SarenaLazaOriginal
19. јун 2013. у 11.30
Pametno Nikonita, ako nisi neki bastovan, ne treba ti puno 'okucnice' ali sa travom lako možeš izaci na kraj. Nasa kuca već 13 godina ima isto zbunje oko nje, ništa se zivo nije dodalo ni oduzelo. Jedino smo par godina u nizu pravili kao trunkicu malu basticu da se djeca igraju, pa su gajili paradajz, jagode, mrkvu, itd. (al' to je bila prava zabava, a malo da je lako za održavat). Sa kucom jednostavno imaš vise opcija a ova nasa sa tu tako 200+ kvadrata je taman velicina, samo pazi da ti raspored soba odgovara. Mi imamo dovoljno soba, i previse u neku ruku ali nemamo dobar raspored pa to malo zeza situaciju. Ne možemo imati djecije sobe na istom spratu sa nama a ne mogu ih staviti ni na nizi sprat (a mi gore). Al' snadje se covjek u svakoj situaciji, hvala Bogu pa su sve ovo problemi razvijenog svijeta.
Srećno trazenje, kažu ljudi da ćeš 'znati' kad udjes u svoju kucu. Ja nisam vjerovala, proces kupovine mi je bio grozno ubitačan, usli smo u najmanje 100 kuca koje su 'mogle da posluže' al' kad udjosmo u ovu nasu sad, za 4 sata smo je kupili (dali ponudu i ponuda bila prihvacena). Kad udjes u svoj prostor, znat ćeš.
nina
19. јун 2013. у 11.52
Nikonita, ja lično ne bih nikad živela sa malom decom u stanu ako već mogu da biram. Samo kad pomislim koliko puta bih morala da ih opomenem da ne trce i ne skacu po stanu, odmah mi je dosta;) Druga stvar je prostor za kolica, bicikle, tricikle, skejtbordove...sreća, pa vi tu nemate i zimske gume;) U stanu ti treba veeeliiikiii locker za sve to.

Mislim da vam je optimalno da imate tri spavace sobe, veću kuhinju i dnevnu. Ne moras da imaš family room, ako ti nije mrsko da skupljas igracke svaki put kad ti neko dolazi;)

Ne znam da li u Australiji imate suturene/podrume koji se umesto za ugalj i kiseo kupus kao kod nas, koriste za zivot?;) U Severnoj Americi ti prostori dobro dodju za razna skladista, radni prostor, zimi deci za igranje, za goste da prespavaju;)

Problem dvorista se lako resi, betoniras ga;)

Makro, molim te, a šta radite u kuci od sedam i po ari? Živite u dve sobe i kuhinji, prespavate svako u svojoj sobi a sve ostalo sluzi...za šta? Jedno ako imaš bar sestoro dece i tvoje i zenine roditelje koji žive sa vama;)

Nikonita
19. јун 2013. у 12.12
Znam Sarena, u pravu si. Ja gledam još preko neta jer nam se i ne zuri ali kad aktivno pocnemo traziti, hoću da znam tačno šta tražim, cisto da ne gubim vreme.

Nije meni trava problem. I sada placamo coveka nešto sitno da nam pokosi i uvek je lepo sređeno, osim sto mi trenutno imamo pored trave mnogo vise posla oko kuce na regularnoj osnovi. Ja nisam bila pristalica toga da placamo coveka ni za kosenje jer sam u fazonu, ako sami ne možemo održavati to što imamo onda smo negde preterali. Nije stvar u trosku, već mislim da mi stvari nisu postavljene kako treba u zivotu ako moram platiti nekog da mi pere prozore, da mi kosi, cisti bazen, pegla ves..
Ja nekako volim da se brinem o svojoj kuci i svojoj porodici i radije bi dok kuvam klincima da se i igram sa njima nego da sam na poslu i pare sto zaradim dam nekom da zauzme moje mesto :))
Srećom pa smo mi u takvoj situaciji da to sebi mogu da priustim i ne želim to da izgubim.
SarenaLazaOriginal
19. јун 2013. у 12.59
Super ti to sve gledaš, nismo mi u raskoraku mišljenja. Ja samo mislim da ne treba covjek da se nervira kad dodje u godine da je njegovo vrijeme vrijednije od tog nekog malog poslica. Bar su nam godine i iskustvo doprinijeli da recimo ne moras da peres prozore iz vana kad to možeš da platis nekome da odradi za $10-$12 a tvojih sat vremena su bolje potroseni u igranju sa djecom, citanju knjige, odmoru. Jednostavno, kad dodjes u godine kad su ovako djeca mala, uvijek vazes 'koliko je tvoj sat vremena vrijedan na spram nečijeg drugog'. Nisam ni ja bila pristalica da nam neko drugi kosi travu, uzme sat vremena jednom ili dva puta nedeljno ali na kraju kad se muž dobro pobunio i rekao 'me ne radi mi se vise taj posao, jednostavno mi muka od njega', doslo je vrijeme da je bilo vrijedno platiti nekog drugog $40 nego da se on nervira i da mu je to neka teska obaveza. Naravno, ne može se sve u zivotu 'platiti', i ne treba se protezati da covjek samo radi za sve to da poplaca. Jok, slazem se sa tvojim stavim da treba znati šta je vama 'taman' a mislim da si ti svjesna sebe i da si skoro slozila sve kockice u glavi oko toga šta je za tebe taman. Ja lično mislim da bi dobro bila kuca sa 3 sobe + den (office/guest room), finom dnevnom, kuhinjom i trpezarijom, 2 kupatila. 200-250 kvadrata, u najboljem mogućem dijelu grada (mi recimo volimo da smo u gradu umjesto na periferiji pa imamo staru, manju kucu na spram dosta naših prijatelja koji imaju vece i novije kuce).
LeaDiKaprio
(shumska)
19. јун 2013. у 13.56
U kom delu Australije se ovo desava? Melb? Syd?

Ja nikad i ponavljam NIKAD nebih kupila stan. U Syd nikad nisam imala stan, skolu sam izucila na stanu i townhouse u QLD. A koliko sam čula stanovi u Syd su isto sr drugo pakovanje.

Ako vam pare nisu problem ne znam zašto uopste razmatrate mogućnost kupovine stana. U stanu zavisis od hiljadu stvari i hiljadu uslova, od 10-tak komsija takođe. Neki Kinez sto kuva fish sauce ili Indijac sto pravi kari u 7am. Komsijka kera laje na terasi. Prijatelj živi u stanu na Gold Coast-u, zapusila se odvodna cev u kuhinji, dok je vodoinstalater dosao hitno, njegova kuhinja je već bila puna otpadne vode iz cele zgade...

Što se dece tiče ne znam kako ti nije logicno da imaš dvoriste za decu?? Ej pa ja bih poludela bez dvorista. Svaki dan - ajmo deco, dosta ste sedeli u kuci, trk u u dvoriste! Ili na ulicu, moji su se igrali i na ulici sa decom. Sto je komplikovano (čitaj: nemoguće) ako ste u stanu.

Što se velicine kuce tiče malo mi je cudan način na koji biras kucu. Da može manje da se cisti???? C'mon... Da li si zaista spremna da žrtvujes komoditet svoje familije jer nećeš moći da postignes da operes zavese??? Pa plati nekoga da ti cisti, u cemu je problem?

Deci će trebati svakome po soba i tebi i muzu soba. Ako radis od kuce onda vam treba i radna soba. Znaci 4-sobna kuca. 3 sobe minimum. Stanovi su obično 2-sobni, 2 sobe+study. Prkno.

A ono sto je najgore - N A J G O R E - u vezi stanova je body corporate. U QLD je to mafija. MAFIJA! Ti kao vlasnik stana imaš pravo samo da se povinujes odlukama koju body corp donese. Šta to znaci u praksi? Ej, imam milion primera iz prakse (neki od njih su i lično isksutvo). Sve jeza i horor. Zavlace ti ruku u dzep a ti ništa ne možeš. Fali im para - svaki vlasnik stana mora da doda X para (X su hiljade, normalno). Nemaju ništa u planu da rade, ali nemaju para i sad ajde dodaj. Nema tabli upozorenja, ili su stare izasle iz mode. Narucuj (nije ni cudo da isprazne fond). Jedan covek mi se zalio kaže $100 naplatili zamenu sijalice u hodniku. Sijalica ja $5. Ovi drugi morali da pozajme od banke $10.000 jer je body corp resio da se menjaju ograde na celoj zgradi. Ovaj jedan sto ima townouse kaže body corp resio da stavi zardinjeru sa cvecem iznad njegove kuce, kad su zidovi poceli da pucaju (preteska zardinjera) oni su rekli da to nije njihov problem i odbili da uklone zardinjeru. Townouse koji ja imam u QLD ima security rampu na ulazu u naselje. Najmanje jednom godisnje se menja cela skalamerija iz ovog ili onog razloga. I to kad se menja naravno nije po market price, već se ugradi njih milion i bude kao sa onom sijalicom.

Got the picture?

Najbolji izbor je kuca, jer sa kucom možeš da radis šta hoćeš.

Ima prozora po kuci koje nisam oparala godinama. Who cares.
Nikonita
19. јун 2013. у 14.48
Nina, nemamo te podrume. Ovde što se tiče stare gradnje, sobe su poprilično velike a kod nove gradnje je uglavnom to neka minimala al onda trosobna kuca na primer obavezno ima office/study, duplu garazu, pa dva dnevna boravka, često i 'theater room' pa još ko zna šta ne. Za moj ukus i previse.
Ne bi da kupujemo stariju kucu jer onda dolazi renovacija kroz koju sam jednom prošla, i to je dosta naporno a tad još nismo imali ni decu.
Što se stana tiče, ovaj sto sam gledala imao je pored dva parkinga u zgradi i taj locker bas za takve stvari. Zvucna izolacija u novim zgradama je odlicna i deca mogu da skacu do zore ali ipak posle svih komentara ovde i malo razmišljanja mislim da to i nije rešenje. Možda bi u sledeću godinu dve bilo sjajno al mislim da bi se ipak zatrpali i da deci ipak bolje odgovara neki townhouse sa malo dvorista.

@Sarenalaza
Kapiram ja tebe u potpunosti. To sto ste vi izabrali lokaciju kao prioritet je ono o cemu ja i pricam. Da ste kupovali novo, morali bi dalje od grada. Kroz jednu renovaciju sam prošla i iz tog razloga ja ne bih isla na staru kucu ali ako kupim 'manje' nego što se ovde inače kupuje a dovoljno za nas cetvoro, ja ne moram da idem na periferiju periferije. :)
Idem u eriju gde su bolje skole itd.

Što se tiče placanja poslova oko i po kuci, samo da dodam da je to u redu do neke mere sebi da olaksas zivot al ja ovde pricam o puno većim razmerima.

@Lea
Uff.. Moracu opet da se ponovim. Ja nisam tražila stan. Videla sam igrom slučaja jedan koji mi se dopao i pomislila da to može biti rešenje mojim problemima koje sam vise puta objasnila.
Da docaram malo slikovitije. Zgrada je tek u izgradnji, biće zavrsena za mesec dva. Znaci, problemi oko otpadanja stvari neće biti aktuelni dugo vremena a ja ne nameravam u tom stanu ostaviti kosti. :) Zgrada ima 6 spratova i samim tim ne previse stanova. Udaljna je par min od plaze (melbourne je mesto zločina:) i jedno 15 min od centra grada. Napravljena je na ivici ogromnog parka i u blizini su tri dobre skole. Dnevna soba je sa dve strane u staklu i gleda na taj park. Jedini problem je sto je stan od 110 kvadrata. Body corporate kolje obzirom da zgrada nema ni bazene, ni teretanu i sl. mada to meni odgovara bas iz razloga da im se ne odlepi plocica u bazenu pa da je ja moram platiti.
Nasi troskovi trenutno, što se tiče komunalija su svakako ogromni i mislim da bi u tom stanu po pitanju toga i pored b corporate ipak ustedela. U kuci u kojoj živimo bukvalno je sve na gas osim rerne, cuda sto cisti bazen, svetla i bele tehnike a moj racun za struju, (na dva meseca čini mi se da dolaze) je u proseku $1000?!?
To o cemu ti pišes vazi za stare zgrade osim sto eto nisam razmišljala da neko može da drzi kera na terasi :)
U svakom slučaju, ta opcija je otpala jer sam malo bolje razmisila o klincima za koju godinu, koje ne bi pustala u park same dok u dvoriste kuce bi.. i zbog velicine stana.

Nikonita
19. јун 2013. у 14.57
Još samo da dodam, da u ovoj istoj eriji gde je taj stan, ja mogu naći noviju kucu i bar duplo veću za iste pare.
Ono o cemu ja pricam je u principu.. Da imam $3 miliona da potrosim na kucu, ja ne bih zelela da ta kuca bude ista veca nego sto nam je potrebno.
Naslov je trebao biti 'optimalna velicina stambenog prostora' i nije mi zao sto sam izletela sa pass već sto stalno moram da isticem o cemu je u stvari reč. :)
Mada, ja inače mnogo pricam pa pobegnem od sustine, tako da ovaj problem u komunikaciji nije ništa novo kod mene :)
Mada je mnogo lakse pricati već ovo kuckati, moram priznati.
LeaDiKaprio
(shumska)
19. јун 2013. у 16.29
Novi stan???
BEZI OD TOGA zeno draga.
Ako budes prvi vlasnik tog stana prvo sto će da se desi kada dobijes vlasnistvo je da traže pare za sinking fund. Nama su tražili $5000, jbo ih otac da ih jbo. Za šta? Za ništa!

Oćeš još?

Nova zgrada u prvih 7 godina je lutrija. Još uvek pod garancijom, šta mislis zašto je garancija na nove zgrade 7 godina? U nasoj zgradi je bazen iskopan nakrivo. Neki se zid nakrivio. Znaš kako funkcionise popravka dok je zgrada pod garancijom? Body Corp plati popravku a onda izvodjaca radova jure za pare. Da li si čula koliko building comp idu pod led? Ako izvodjac radova bankrotira ti si onda ponosni vlasnik smeca.

A pazi ovo:
„Još samo da dodam, da u ovoj istoj eriji gde je taj stan, ja mogu naći noviju kucu i bar duplo veću za iste pare. ”

Šta mislis zašto je tako?

Hint: precenjena vrednost stana?

Kako ti je uopste pala na pamet ideja zeno draga da za stan das duplo vise para nego za kucu?? Sreća da su banke masovno pozatvarale slavine te da rade valuation veoma obazrivo. Ako taj tvoj stan prođe valuation u banci za kredit neko je tu nekoga masno podmazo.
MAKPO
(косингас)
19. јун 2013. у 21.53
Makro, molim te, a šta radite u kuci od sedam i po ari? Živite u dve sobe i kuhinji, prespavate svako u svojoj sobi a sve ostalo sluzi...za šta? Jedno ako imaš bar sestoro dece i tvoje i zenine roditelje koji žive sa vama;)
__________________________________________________________
J380t3 zivot, kao da je to nešto ogromno. Za pravog domaćina je to ništa ;o)

Pa ja gledam da sam svaki momenat napolju, ja se u kuci tj. zatvorenom prostoru ucrvljam.

J383s kucu bez dvorista, to nije kuca. A deci je potrebno da se druže s prirodom ;o) a ne da se ucaure u fotelje ispred TV-a.

Bogami ja i moja žena spavamo u jednoj sobi i jednom krevetu ;o)
Ne znam kako ostali...al' spavati posebno je danas luksuz ;o)

Napravio kucicu deci, napravio pescano ostrvo deci, jedan mali deo dvorista dao psima (još mi nisu platili kiriju), nešto uzeo za bastu, stavio trampolinu da decurlija skacu i ja sad stvarno nemam mesta.
Ima mesta, al' s našim idejama ustvari nema mesta.

E što se tiče tih veliki placeva to samo možeš da sanjas i samo ćeš naći 2 ipo i plus sati voznji do Sidneja grada (ako saobracaj tece fino u retkim trenutcima), i to ćeš naći one takozvane 'farme' koje nemaju ni kuce. Nešto blize, s velikim placom i starom kucom se može samo naći u mnogo starim erijama, pa čak i blizu grada.
Kuca ti vredi da izvinite jedan p1ck1n dim, najviše što se placa je plac i lokacija.

Pre 10 god placevi su se prosecno krecali između 6-7 ari za nekih 200-300 hiljada, e sada su se placevi prepolovili a cene su od 300-400 hiljada!

Meni ne moras pricati, jer ja vidim u okolini šta se desava i sve te nove nasminkane erije izgledaju lepo na oko, a dosta njih nezna da su neke bile samo djubriste pre sminke. J383s kucu kad cujes komsiju kad prdne...šta drugo da pricam.

Pošto ti Nikita nećeš puno da se bakces oko održavanja kuce oko nje, unutra nje, onda bih ti preporucio da iznajmis kroz 'Kennards self storage' dve ogromne prostorije. Nema prozora, nema trave, sve beton okolo, u sred noćimukla tisina, bezbednostna ograda je tu... ;o)

I dalje se nisi izjasnila u kojem delu AU se nalazis, jer ovo moje vazi za Sidnej.

Pozdrav

sharlota
(bez zanimanja)
20. јун 2013. у 08.40
na kupovanje prostora za zivot, ovdje na zapadu, moras da gleas kao na investiciju.

dakle, proucis djelvoe grade koji ti se svidjaju, šta će se tu desavati u skorijoj buducnosti,ko živi u tim djelovima grada, kako su rangirane skole i sl.

kada smo mi kupovali kucu obratili smo paznju na ove faktore, kao i na sam zivotni prostor, lay out prostora, bilo mi je važno da ima dovoljno plakara, da se iz khinje izlazi u dvoriste.

i mi smo poput skoljeke kupili prostor koji smo totalno okrenuli i renovirali,ali smo to radili prije bebe.

mislim da je to sper stvar jer je kuca uredjenija kvalitetnijim materijalom i onako je po licnom ukusu.
prilikom sredjivanja kuca ja bih se drzala neutralnih tonova i klasicnog izgleda bez puno karafeka cisto da se svidi vecini ljudi,zbog eventualne prodaje.

dakle, važan je zivotni prostor,funkcionalnost, kraj u kojem se investira i sto vise plakara i prozora- oprace ih već neko nekad:)
Nikonita
20. јун 2013. у 14.03
Lea :)) Nadmasila si i moju mamu sa 'pazi opasnost'. :)
Ali ok, postujem. Hvala za neke informacije koje do sada nisam imala.
Što se tiče cene, tome je već razlog jer je stan napravljen u 'luksuznom fazonu' pa otud i cena. Takvih stanova u toj zgradi je samo 6.
Al' kako god, odustala sam od stana iz drugih razloga pa da ne proširujemo pricu o stanu.

Makro :)) Ideja za storage je fantasticna hahaha
Promaklo ti je da sam pomenula da je Melbourne u pitanju.
Takođe, da smo te razumeli da ti je kuca 750 kvadrata a ne plac! :)

Što se tiče novih erija, pa moraju ih na necem napraviti :) Svi mi živimo manje vise na nekadasnjem smetlistu. :) To sto su placevi mali, to mi odgovara ali same erije su daleko od grada pa mi se to ne svidja a i ne volim tu uniformisanost.

@Sharlota
Delova grada ima dobrih dosta, sto bolji to skuplji. Sto veci zivotni prostor time cena još veca. E, ja od svega imam 'cenu' :)
Znam koliko želim da potrosim. U slučaju da kupim manje, idem u bolji deo grada i obratno. To nije problem. Trenutno samo merim koliki nam to prostor treba i onda taj X u jednacini, sto je deo grada, će se rešiti sam.
Za renovaciju nisam, neke sitne promene da ali renovaciju sa decom ne bih podnela.
Kapiram prednosti. Kucu u kojoj trenutno živimo smo renovirali 'top to bottom' i rezultat je vise nego dobar ali sam proces je neverovatno mucan.

Za plakare i prozore si skoz u pravu. :)

Sad odprilike znam šta tražim pa mi ostaje da cekam da tako nešto uleti. Trenutno nema bas ništa sto mi je zapelo za oko. Al eto, pomogli ste mi oko velicine sto mi mnogo znaci.
vantika
20. јун 2013. у 19.14
ha-ha..jao koja tema.
Najbolje su mi ove koje svoju ljenost maskiraju u ukuse.
Kao molim te ona je urbana žena koja ne voli prostor gde se vrabac može pokakiti. Ali kako znamo da neko ko ne zna šta valja, zna koliko kosta, onda je suvisma svaka gluma doticne osobe.

a posebno je vrhunac kada ove danasnje domaćice onako lupe u stilu zanimanje, radim od kuce, kao da je neko lud.
labudica
(EKV)
20. јун 2013. у 22.25
Meni je najviše zapelo za oko ovo:

« cekam da tako nešto uleti »
« pomogli ste mi oko velicine »
MAKPO
(косингас)
20. јун 2013. у 22.36
Šta je labudo, već keksualna kriza, pa ti se svaka misao baca na keksualnost, tctctctc uprli ste jadnoga coveka da crnci, kakva bre ljubav ;o) zezam te ja malo (al vise)

Makro :)) Ideja za storage je fantasticna hahaha
Promaklo ti je da sam pomenula da je Melbourne u pitanju.
Takođe, da smo te razumeli da ti je kuca 750 kvadrata a ne plac! :)
___________________________________________________________________
Pod 2 se mnogo izvinjavam.
Pod 3 vi treba da se izvinite ;o) ma kakva bre crna kuca, pa tu bi i lud izludio.

Nego kad mi biramo kucu, eriju...hoćeš da se zadužimo za tebe, uletimo mi sa BiP-a u kredit ;o)

Pozdrav
Nikonita
21. јун 2013. у 09.36
Makro, evo ja se izvinjavam sto smo mi pisali o kvadraturi kuce a ti o velicini placa :))
Ja pitah za mišljenje koliko je kvadrata po osobi potrebno za normalan zivot i sad treba bubregom da platim! :)

Još se i zahvalih pa dobi po nosu :)

Poz
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
25. јун 2013. у 11.56
Ovde u NemačkE je minimalna kvadratura stana nekim pisanim zakonom određena 15kv po osobi, mada sam videla porodice koje žive u garsonjeri od 18kv, sa zajednickim kupatilom, ima i onih koji stanuju u podrumu i na tavanu.
Osacovala sam ovde u Minhenu jedno podrumce preuredjeno u stan, sređeno k`o bombonica, 50 kvadrata.
Neće gazda da ga proda, ima tu podstanare, inače bih ga bez razmišljanja kupila, toliko mi se dopao taj stancic.
MAKPO
(косингас)
25. јун 2013. у 19.27
Ma zezamo se Nikonita, kakvi bre po nosu, daleko bilo od toga.

E kad si u VIC, onda ti predlazem Yarra Valley, uzmes lepo dooooobar momacki plac, pa ćemo da pravimo vino legalno i rakiju ilegalno ;o)

Kriska, taj podrum tj. stancic je najbolji leti, nikad vruce ;o) Interesuje me prirodno osvetljenje u tom stanu.

Pozdrav
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
25. јун 2013. у 20.47
Za divno cudo, podrumce je dobro osvetljeno dnevnom svetloscu. Jeste ukopano, ali ima velike prozore od zida do zida u svakoj prostoriji, prozori su veliki kao balkonska vrata i može da se izadje napolje, na betonski plato ispred.
Ne umem da ti objasnim, ali predivno izgleda.
MAKPO
(косингас)
25. јун 2013. у 23.22
Super zvuci to Kriska.

Al' ima jedna GOLEMI problem!!!

Ko će brisati ta ogromna stakla?!?!?!?! ;o)

Ovo nas vraca na početak teme ;o)

Pozdrav
MAKPO
(косингас)
25. јун 2013. у 23.23

prozore?!?!?!

;o)

Pozdrav
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklace?
.