Дискусије : Брак и породица

 Коментар
Moja mama tvoja mama
PljucPljuc
(Pred ulazom misli na izlaz.:)))
03. фебруар 2013. у 07.43
Zanima me sledetje

ako vam dodju mame/svekrve u goste kolko dugo pretezhno ostaju?

kako vash partner podnosi vashu mamu ili vi svekrvu?

da li je fer u ovom vremenu u kome zhivimo da primimo starudiju koja je i bolesna shto na živicima sto i u pokretima, koja izluđuje jednom te istom prichom koja daje savjete koja vam se non stop mijesha u svakodnevnicu zivota a koja se takođe ne mozhe pokrenuti 20 koraka u jednom pravcu.

ovo sto vidim oko sebe nijedna ne ostaje duzhe od 10 dana pa mozhe se deset dana i kroz iglane ushi ali ako duzhe ostaje!?

da li je fer rechi partneru ili ja ili ona?

Krasotica
(magistra)
03. фебруар 2013. у 08.11
Da.
Samo je stvar bilo cije dobre volje ko će mu dolaziti u goste.
_bezGranica
03. фебруар 2013. у 08.39
„Akademik Prof.Dr Tihomir Đorđević, u svome djelu ”Naš narodni život„, objavljenom 1923. godine u Beogradu, a u izdanju Srpske književne zadruge, kaže: ”Prema tradiciji, kako je zabilježio gospodin G.Trojanović, kada neko postane star i slab, familija se sastaje i donosi odluku da se ta osoba ubije. Ubijanje ili bolje rečeno egzekucija porodične odluke, izvodila se javno u prisutnosti publike. Prije toga bi selom, u kojem se trebalo javno izvršiti takvo zlodjelo, išao seoski glasnik i vikao:„ U tom i tom selu, u toj i toj kući, biće izvršen lapot. Dođite svi na podušje”
„U tačno određeno vrijeme kada su se ostali suseljani skupili ispred kuće, iz nje bi članovi familije izvodili nesretnog starca ili staricu, kojem bi na glavu stavljali jedan tanak kruh (lebac) od kukuruznog brašna, koji bi povezali oko žrtvine glave pomoću neke marame. Tada bi sinovi i kćeri ubijali starca ili staricu udarcima toljaga ili sjekira po glavi. Nakon toga groznog ubistva, svi prisutni bi ulazili u kuću na podušje, da jedu i piju, te da svi, a posebno ”deca„, žale ubijenog, kojeg navodno ”nisu ubili„ njegovi najbliži, već se ”krivica„ prebacivala na kukuruzni kruh (lebac) na žrtvinoj glavi, kao taj je kruh kriv za njenu smrt.”

Prema Miloradu Vukašinoviću „Običaj ubijanja starih osoba, zabeležen kod starih Slovena zadržao se u nasleđu srpskog naroda nekoliko vekova, toliko dugo da neka od sećanja sežu i do samog 19. veka. U Homolju ovaj običaj nije nestao ni početkom 20. veka, što nije potpuno provereno, ali ako se uzme u obzir da u Homoljskim planinama, neke od porodica koje su živele izolovano, na bačijama, nisu na primer znale da je u toku bio Drugi svetski rat, nije nemogća ni pretpostavka da su se u takvim slučajevima i stari običaji zadržali skoro do današnjih dana. Lapot je bio najrasprostranjeniji u Istočnoj Srbiji u krajevima oko Pirota, a ovaj se običaj nazivao još i ”ibot„, a zabeleženo je da ga je bilo i u okolini Svrljiga. Kada bi starija osoba iznemogla, svejedno da li je u pitanju muškarac ili žena, porodica bi donosila odluku da se takva osoba ubije. Ova odluka se objavljivala tako da je čitavo selo, a nekada i bliža okolina znala gde će se i kada odigrati lapot. Postojali su i glasnici, koji bi prolazili kroz selo vičući: ”Hajde, narode, lapot je (npr.) u kući Stojanovića u selu ..., dođite na podušje!„
Porodica bi povela starca, ili staricu na mesto koje je određeno za lapot, a sav okupljeni svet išao bi za njima. Tvrdi se da su starci bez opiranja polazili, jer se smatralo da ih posle ovog sveta i svih muka u njemu, čeka raj, te se dešavalo da su nekada i sa osmehom koračali ka mestu svoga smaknuća.”
_bezGranica
03. фебруар 2013. у 08.51
„Убијање су негде вршили њихови синовии блиски рођаци, а негде цело село, и то на разненачине: у Хомољу су практиковали да им одрубеглаву црталом од рала или плуга, у Тимоку ихнајчешће убијали мотком, у Македонији клали, у Црној Гори их ударали секиром у потиљак, у Босни тровали. Верујући да их после смрти чекабољи живот на другом свету, старци су сепокоравали том древном обичају, па су својесинове–убице чак и благосиљали: ”Сине мој, даси жив и здрав много година и да дочекаш старост, па и тебе син овако да испрати на онај свет!„ У источној Србији тај је обичај нештопотпуније забележен само у старомпожаревачком кругу (Осаница, Крепољин иСиге), затим у Сврљигу (Приковац, Лалинац иСвети Аранђел) и пиротском Понишављу(Расница и Присјан). Нешто података има и за јужно Поморавље (Мала Копашница и Брза улесковачком и Добрујевац у алексиначком крају).Ближа обавештења о томе могу се наћи улитератури
3
, а овде се објављују само извесникарактеристични моменти, ради упоређења санародним предањем у тимочким крајевима.У хомољском Крепољину и Сигама старељуде су убијали кад напуне 50 година. То су уиме села обављале старешине кућа, домаћини,који су водили рачуна кад на кога старца долази ред, изводили га чисто обучена насред села иубијали, а потом се разилазили кућама. Пред самоубијање стављали су му на главу хлеб од пројинабрашна и говорили: ”Не убијамо те ми, него овајхлеб!„ Није искључено да је тако чињено и уТимоку, где се и сад може чути клетва: ”Убио га углаву хлеб који једе!„У Сврљигу је био обичај да старца илибабу убије неко од најближе родбине, најчешћепозамашном батином (тојагом), а ређе каменомили секиром. Кад се леш некуда одвуче илисахрани, сеоски биров зађе од куће до куће,вичући да је лапот у том и том селу, у тој и тојкући, и позива људе на подушје.

У Расници, код Пирота, убиство јеизвршавао син. Старци су живели дуго, тобоже150 – 200 година, и синови, да их ослободе мука,а себе терета, премлаћивали су их мотком и вуклидрвеним кукама до гробља. Кад је један од њих,на повратку, бацио куку, његов дечак, који је сњим ишао и све то гледао, узео ју је и понео кући.На питање зашто то чини, рекао је: ”Кад будешостарео, овом куком ћу ја тебе одвући.„ Доцније,пошто је о свему томе дуже размишљао, син– убица је успео да убеди сељаке да се с тимпрекинe”
slatkoodsljiva
(glumica)
03. фебруар 2013. у 08.56
Ima jedna prica u kojoj je sin nosio oca na ledjima u sumu da ga ubije jer je u tom selu bio takav red da se starci koji vise nisu bili za upotrebu ubiju. Noseci ga na ledjima, sin je molio oca da mu oprosti za ono sto sljeduje I otac je rekao da oprasta I da je znao šta ga ceka jer je I on tako svoga oca nosio u sumu.
„eh ako si ti svog oca, znaci I mene će moj sin!? E neće! Stari ides nazad kuci pa umri kad ti je od Boga dato a mi ćemo te sluziti”!
I vrati on oca kuci bojeci se da će I njega neko ucmekati kad ostari.
PljucPljuc
(Pred ulazom misli na izlaz.:)))
03. фебруар 2013. у 08.57
nechemo ih ubijati

ali cinjenica je da je moj zhivot odvishe stresan ionake mjesecima nespavam kako je Bog zapovidio

i sad josh ta dramatika

ja samo snaja ali oko nje lijetam kao da me ona rodila a njen Marinko nishta oko nje jer zaboga on je sin nije njegovo da sa njom odlazi kod doktora i ostalo.

nije fer
slatkoodsljiva
(glumica)
03. фебруар 2013. у 09.00
U tvom slučaju treba da se umlati Marinko.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
03. фебруар 2013. у 09.12
Slazem se sa Sljivom.
Republica
(®)
03. фебруар 2013. у 09.50
Hahhaah, joj da, Marinka malo umlatiti. ;)

Znam za te obicaje shto je postirala/o Bez_Granica.
Bash i slushala price kad sam bila po Homolju.

Moj Zhika je super s mojom majkom.Kao i ja s njegovom.Ja volim stare ljude.Uvek i jesam. Obozhavam price i shta je nekada bilo.Uuu gora sam od starijih.Ja ih zhive udavim od pitanja i pod pitanja.tako da nma lepo.A tek kad povadim albume i slike ihaaaa.
Koliko puta skupe se bake iz kraja u Bgd-u >>>ljudi koje price!!!
To sad trenutno koristi moj Zhika jer se meni njegova majka vishe otvara i prica , tako da i on cuje neke price koje nije ni sam znao.
Brinemo o njima dvema, njegovoj majci i mojoj.To je isto jedan od kvaliteta koji me je privukao kod mog Zhike.Poshtovanje i briga prema ljudima iz porodice i van porodice.Slični smo po tome.

:)
LeaDiKaprio
(shumska)
03. фебруар 2013. у 12.44
Moja situacija je verujem specificna jer ostaju i jedna i druga po nekoliko meseci. Jednostavno ne prevali se pola sveta da se ostane nedelju dana. Međutim sada su i jedna i druga ostarile i ne verujem da će vise dolaziti.

Inače, dok smo živeli u Srbiji živeli su blizu i jedni i drugi tako da nije bilo potrebe da se prenoci kod nas.
blueflower
(Accounting)
03. фебруар 2013. у 14.21
Pljuc, pljuc,

Stalno nešto 'komplenujesh', nije ti dobar SC, svekrva, veliki redovi ispred autobusa, jel imaš ti redovan sex, ili možda radis prekovremeno? Izvini, sto pitam ovako direktna pitanja, nije mi to u prirodi, ne moras da odgovoris na moja pitanja, ali vreme je da se malo kontroilishes, za svoje dobro. Pokusaj da kontroilises svoje emocije u datim situacijama, jer samo sebi nanosis stetu I ljudima oko sebe. Ako je dosla žena, daj joj kutlacu I serpe I nek ti kuva svaki dan, lepo tebi I ostalima...

Poz
polako_bolan
03. фебруар 2013. у 15.19
svoje dobro. Pokusaj da kontroilises svoje emocije u datim situacijama, jer samo sebi nanosis stetu I ljudima oko sebe. Ako je dosla žena, daj joj kutlacu I serpe I nek ti kuva svaki dan, lepo tebi I ostalima...
„”„”„”„
Šta be nre ovo danas?

Nekada su se žene radovale dolasku svekrve i borile se da pokazu kako su sposobne, kako u krevetu tako i u kuhinji:)
baxuz
(φεμμινα™)
03. фебруар 2013. у 15.23
ne dolaze vise od 2x godisnje...

kad dodje tasta, ona s vrata da zetu kovertu sa soma eura... njegov stan vredi vise od hotela, mora bre da se plati vazduh koji dise, pivo koje se popije, struja koja se potrosi... plus joj odma da neplacene racune za 3 meseca unazad, neće valjda on da plati sto je njena cerka trosila...a da, i racune za gorivo posto moj auto trosi 12 litara na 100km a ona je kupila to sra.nje od kola ... kriza i oskudacija, nema se - neće se...

moja svekrva kad dodje, ja zovem institut za kontrolu kvaliteta da provere da li sam dobro oprala pod, oribala kupatilo, poredjala konzerve, orman da bude pregledan, posteljina ispeglana a ker sveze okupan, onako kako mi je ona to objasnila pre skoro 20 godina...

sutradan odma vodi sina na analize krvi da vidi da mu nisam nabila holesterol i trigliceride, pregleda mu zube da vidi da li ga zdravo hranim, obavezno ga pita da li ima redovan sex...

dok je ona tu ja govorim tiho i nosim psa sa sobom, ujutru ustanem pre nje da joj skuvam kafu... tih dana ona i njen sin posecuju restorane jer ona kaže da ja za njen ukus spremam pomije i da prosto ne razume kako je njen drugorođeni mogao da me ozeni...

šta ću cutim, cekam da ode...
temudjin
(osvajac)
03. фебруар 2013. у 16.55
Kada sam se bavio obicajima našeg naroda nikada i nigde nisam nasao da se lapot vrsio nad starim.
Hleb i malj(lapot) se koristio da se ubije žena koja je varala.
Stavio bi joj se hleb na glavu i onda bi je preko hleba ubijali maljem
U stilu
„ja te hlebom hranio, ti mi izdajom vracala”

U nasoj kulturi star se covek postovao i bio „staresina”
Ko će ubiti starrog cija je i zemlja i imovina i koji ima 9 sinova i 6 kceri a cije se zemlje u jutrima mere?!

Šta taj „Milorad Vukasinovic” prica ja pojma nemam.
Al eto mnogi sebi dadnu za pravo da pišu šta hoće.

Što se tiče same teme odnosu kuci zavisi od domaćina kuce.
Ako muskarac zatvara oci pred bilo kakvim problemima i dopusti da žene riju i vrsljaju po kuci, imace snaha problem i sa svekrvom i sa zaovom(sestrom od muza) i imace on sam sa tastom.

Ja sam svojoj na početku rekao da sve sto joj se ne svidja o mojima slobodno i odmah izmesta da mi kaže,..ja ću već sa njima se obracunati i problem rešiti. Ona nema pravo ništa da mojim kaže.
Ali i ja neću i nemam pravo da njenim bilo šta prigovorim. Ako mi se nešto ne svidja reci ću ženi pa neka ona resava sa svojom familijom.
Ako moja žena bi se oglusila na moje prigovore,..e tada bi perje letilo tako da sam u stanju napraviti takvu scenu da bi i ona i njeni godinama otresali usima.
Stoga bolje da ona resi sa svojima i ja sa svojima

Na jednom familijarnom susretu kada su i moji i njeni bili prisutni,..jasno sam u par sekundi poravnao stvari da je i budali jasno bilo;

I mojim roditeljima i njenim sam ovako rekao:

MI VISE NISMO PORODICA! Ja i moja žena i nasa deca SU PORODICA,..a VI (moji roditelji, braca i sestre) a i VI(njeni roditelji braca i sestre) STE FAMILIJA.
Ocekujem da se i VI i VI ponasate kao FAMILIJA.

Time sam dao na znanje MOJIMA da sa mojoj porodicom SAMO JA POSLA IMAM,..a takođe i NJENIM da zapadanje noseva u moju porodicu neću sekunde tolerisati.
Njima sam kada sam pitao za njenu ruku, obecao sve ono šta se ocekuje od mene i tu vise zbora nema.
Ona je sada i moja briga i moja obaveza, moja kuca, moja žena i MOJA PORODICA

Svi ostali su <<<FAMILIJA>>>

Dakle kada se u startu postavis ko muskarac, covek i domaćin. Kada izvrsavas svoju i bracnu i ljudsku i muzevnu i roditeljsku duznost,..kada si odgovoran i smeran

sve te 'gluposti' nemaju mesta U DomaćINSKOJ KUCI.

za moju porodicu ću zivot dati,..ali bome ako mi porodici radis o glavi i glavu ću ti uzeti
MAKPO
(косингас)
03. фебруар 2013. у 18.01
Bilo je tih starih obicaja u staaaaaaaaro vreme, pogotovu gde sin odvede starog oca u sumu i maljeg ga cimne u glavu. Nisu se stedela ni zenska deca. Ako nema koristi od njih, a trosak ti pravi u onoj neimastini, resi se bede...nazalost tako nekad bese.

Tasta je naletela na tvrdji orah, pa joj se to malo ne svidja ;o)

Uglavnom cuti i trpi dok je pod našim krovom na par sati ;o)

Ako se naljuti (bez razloga naravno), onda ustane, pozdravi se sa nama i ode kuci da se nervira ;o)

Tast je na nivou ;o)

Mojima sam rekao daaaavno, moja žena moja briga. Ja spavam sa njom, a ne vi! Ako vam se ne svidja, znate gde su vrata!

Nema kod mene Cile Mile...obojca su 2m ispod zemlje ;o)

Setih se ove pesme ;o)

http://www.youtube.com/watch?v=4Oz7ag5mTSg

Pozdrav

baxuz
(φεμμινα™)
03. фебруар 2013. у 18.11
Kakvi ste zli i opaki :)
MAKPO
(косингас)
03. фебруар 2013. у 18.24
Baxi, nemoj tako o mojoj tasti i još da joj persiras ;o)

Nije lepo, ne poznajes ženu ;o)

Pozdrav
baxuz
(φεμμινα™)
03. фебруар 2013. у 18.29
Pa ako ti je tasta zla i opaka, kak'a ti je tek žena...crni ti šta moras da trpis :-)
MAKPO
(косингас)
03. фебруар 2013. у 18.47
Kako si znala da mi je žena crna ;o)

Ja nigde nisam rekao/napisao da mi je tasta zla i opaka, da se mi tu odma razumemo ;o)

Moja tasta je legenda, na razdaljini ;o)

Nemoj u žene da mi diras, nema je takve u celoj vasioni ;o)

Srećom, ona je navukla dosta toga s oceve strane, tako mi je mnogo lako ;o)

Pozdrav
mona_liza
03. фебруар 2013. у 18.48
...„da primimo starudiju ...” Koji grozan izraz? Ti izgleda ni svoju majku ne postujes !
MAKPO
(косингас)
03. фебруар 2013. у 18.55
Ma ne postuje ni sebe, a kako će tek nekoga drugoga da postuje ;o)

Mislim stvarno...nema smisla

Pozdrav
arandjel_
03. фебруар 2013. у 22.48
Psihološki koreni predanja o ubijanju staraca

Autor:
Jovanović Bojan
Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU), Beograd, Balkanološki institut

Analiza predanja o ubijanju starih pokazuje da njegovi primarni mitski slojevi ne potiču iz neposredne činjenične realnosti već da su psihološki motivisani. Arheološki dokazi o najranijem paleolitskom sahranjivanju, kojim je začet kult prirodno umrlih ostarelih članova kolektiva, dubini tog iskustva daju odgovarajuću kulturnu i arhetipsku relevantnost. Transponovan u fiktivnu tvorevinu, obred ubijanja starih se iskazuje kao moguća posledica prirodno instinktivnog agresivnog motiva mlađih prema starim članovima koji oličavaju aktuelnu društvenu moć. Pokazujući da bi zadovoljavanjee tog motiva dovelo u pitanje samu zajednicu, predanje ne osporava njegovu psihološku realnost. Projekcijom obreda u mitsku prošlost priznaje se ta realnost koja živim predanjem ukazuje na njenu aktuelnost. Osnovni izvor predanja je psihološki motiv koji fiktivnim obredom izražava aktuelni odnos sina prema ocu u trenutku promene njihovih realnih statusnih uloga. Psihološki jasno sagledana motivaciona ravan predanja ukazuje na vrednost duhovnog principa arhetipa koji određuje drugačnji odnos prema ostarelim članovima kolektiva. Nezavisna od neposrednog fakticiteta, vrednosna relevantnost predanja kao duhovne tvorevine ogleda se u njegovoj jasnoj socijalnoj i moralnoj poruci. Priča o fiktivnom obredu nije evokacija događaja već način da se ukaže na neprihvatljivost takvog čina i time spreči neposredno ubijanje starih.

Reference:

*** (1984) Sveto pismo - Novi zavet. Beograd: Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve

*** (1986) Dušanov zakonik. Beograd

Andrić, I. (1982) Crna knjiga. Beograd, Sveske

KoBSON1
Barjaktarović, M. (1995) O nekim davnašnjim pojedinostima narodne kulture istočne Srbije. Etno-kulturološki zbornik, Svrljig, kljiga I

1
Blank, G.R., Blanc, R. (1985) Ego psihologija. Zagreb: Biblioteka Psiha

4
Čajkanović, V. (1973) Magični smej. u: Sabrana dela iz srpske religije i folklora, Beograd

VBS46
Čajkanović, V. (1994) Stara srpska religija i mitologija. Beograd: Srpska akademija nauka i umetnosti / SANU, Sabrana dela iz srpske religije i mitologije, Knjiga peta

VBS25
Dirkem, E. (1982) Elementarni oblici religioznog života - totemistički sistem u Australiji. Beograd, itd: Prosveta

VBS15
Drobnjaković, B. (1960) Etnologija naroda Jugoslavije. Beograd: Naučna knjiga

Đorđević, R.T. (1923) Ubijanje staraca. u: Naš narodni život, Beograd

Ferenczi, S. (1989) Thalassa. Zagreb

Fontenrose, J. (1966) The ritual theory of myth. Folklore Studdies, Los Angeles, 18

Frojd, S. (1971) Formulation regarding the two principles in mental functioning. London, 1911, Collected Papers IV

6
Frojd, S. (1970) Totem i tabu. u: Odabrana dela Sigmunda Frojda, Novi Sad: Matica srpska, knjiga 4

5
Frye, N. (1991) Mit i struktura. Sarajevo: Svjetlost

VBS31
Frye, N. (1979) Anatomija kritike - četiri eseja. Zagreb: Naprijed

Gavela, B. (1969) Praistoriska arheologija. Beograd

15
Herodot (1966) Istorija. Novi Sad: Matica srpska

8
Ingarden, R. (1971) O saznavanju književnog umetničkog dela. Beograd: Srpska književna zadruga / SKZ

KoBSON
Jovanović, B. (1995) Predanje o lapotu kao fantazmatski ritual. Etno-kulturološki zbornik, Svrljig, knjiga I

KoBSON1
Jovanović, B. (1986) Arhajski obrazac utopije i ideologije. Gradina, br. 10

VBS9
Jovanović, B.G. (1992) Srpska knjiga mrtvih. Niš: Gradina

Jovičić, B. (1995) Bog i sotona u Vučkovici. Čačak

Jung, C.G. (1977) Duša i smrt. u: Odabrana dela, Novi Sad, knjiga 3

Jung, C.G. (1977) Psihologija i religija. u: Sabrana dela, Novi Sad, knjiga 4

VBS8
Jung, K.G. (1977) Psihološki tipovi. Novi Sad: Matica srpska, knjiga 5

VBS6
Jung, K.G. (1977) Dinamika nesvesnog. u: Odabrana dela, Novi Sad: Matica srpska, knj. I

Kasirer, E. (1978) Esej o čovjeku. Zagreb

Klajp, H. (1993) Frojd - psihoanaliza i literatura. Novi Sad

VBS11
Klein, M. (1983) Zavist i zahvalnost. Zagreb: Naprijed

VBS87
Krstić, D. (1988) Psihološki rečnik. Beograd: Vuk Karadžić

VBS96
Kulišić, Š., Petrović, P.Ž., Pantelić, N.Č. (1970) Srpski mitološki rečnik. Beograd: Nolit

3
Leroa-Guran, A. (1968) Religije prethistorije. Zagreb: Naprijed

VBS21
Levi-Stros, K. (1966) Divlja misao. Beograd: Nolit

VBS11
Malinovski, B. (1971) Magija, nauka i religija. Beograd, itd: Prosveta

4
Matić, V. (1972) Zaboravljena božanstva. Beograd, itd: Prosveta

3
Matić, V. (1983) Psihoanaliza mitske prošlosti. Beograd: Prosveta, III

VBS52
Meletinski, E.M. (1983) Poetika mita. Beograd: Nolit

10
Minoa, Ž. (1994) Istorija starosti od antike do renesanse. Sremski Karlovci: Izdavačka knjižarnica Zorana Stojanovića

VBS5
Niderle, L. (1954) Slovenske starine. Novi Sad: Matica srpska

1
Niederle, L. (1911) Život starych Slovanu. Prag, I

Petrović, S. (1996) Ritualno ubijanje staraca. Politika, Beograd, 28. nov. - 1. dec., prikaz Prevoda knjige Veleckaje N. N., Arhajska simbolika slovenskih obreda

VBS9
Petrović, S.D. (1992) Mitologija, magija i običaji. Niš: Prosveta, knjiga I

Prop, Ja.V. (1976) Folklor i stvarnost. Moskva

Rozanov, V. (1993) Apokalipsa našeg vremena. Čačak

VBS26
Smiljanić-Čolanović, V. (1979) Psihologija starenja. Beograd: Nolit

Srejović, D. (1991) Paleopsihologija i paleoetnopsihologija. u: Jovanović B. (ur.) Etnopsihologija danas, Beograd

Taub-Binum, E.B. (1993) Porodično nesvesno. Novi Sad

VBS2
Trebješanin, Ž.M. (1996) Leksikon psihoanalize. Novi Sad: Matica srpska

7
Trojanović, S. (1898) Lapot i prokletije u Srba. Beograd: Iskra

2
Trojanović, S. (1926) Lapot i umorstvo dece. u: Stanojević Stanoje (ur.) Narodna enciklopedija srpsko-hrvatsko-slovenačka, Zagreb: Bibliografski zavod, 2

5
Veleckaja, N.N. (1996) Mnogobožačka simbolika slovenskih arhajskih rituala. Niš: Prosveta

11
Vigotskij, L.S. (1975) Psihologija umetnosti. Beograd: Nolit

7
Višić, M. (1989) Zakonici drevne Mesopotamije. Sarajevo: Svjetlost

Vlahović, P. (1972) Običaji verovanja i praznoverice naroda Jugoslavije. Beograd

Vukosavljević, S. (1936) Smrti u oči. u: Pisma sa sela, Beograd
Leon01
(ekonomista)
04. фебруар 2013. у 05.53
da li je fer rechi partneru ili ja ili ona?

>>>

pre nego što se potegne za „ili ja ili ona” trebalo bi sve drugo probati, komunikacija izmenju partnera... malo je i glupo, ako ne možeš nekog par dana da istrpis... naravno može vise problema da ti napravi nos sto mi znamo...

moja komsika je probala, zabavljali se 3 godine vencali se uzeli stan, i kad je svekrva opet dola na 2-3 mececa, one se posvadjaju, ona rekla „ili ja ili ona” i on je onda njoj reko da se pokupi iz stana.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
04. фебруар 2013. у 06.22
Stvarno je glupo mužu postaviti takav ultimatum „ili ja, ili tvoja majka”. To je van pameti.
Žena je žena, a majka je majka - dve razlicite ljubavi.
Pljuc, takvim tvojim ponasanjem svog muza stavljas u situaciju da bude između dve vatre.
Nije u redu ni sa njegove strane da se tako prema tebi ponasa kad vam dodje majka. To moras sa njim da sednes i razgovaras.

Kod mene u kući vazi pravilo da kad mi gosti dodju (pod gostima podrazumevam i mame i očeve) da se postuje moj kucni red.
Kad odem kod nekog, postujem i pridržavam se njihovog reda, to se podrazumeva i kod roditelja kad odem.

Moja mama kad mi dodje, a i svekrva dok je bila živa, odmah ulete u kuhinju. Vole žene da kuvaju, a meni bas dobro dodje :)
Pogotovo pokojna svekrva, jedva je cekala da nam spremi ono sto njen sin voli da jede, a ja priznajem nikada nisam naucila tako dobro da kuvam, kao sto je ona znala.
Svekrva mi je bila duša od žene i stvarno mi puno nedostaje.
Leon01
(ekonomista)
04. фебруар 2013. у 06.31
vidis kriska, lako je tebi da pricas kad imaš dusu od žene, svekrive, a šta da kaže moja komsika? milion posto je u pravu, svekrva je samo o stanu njenog sina i namestaju pricala posvadjale se oko kuhinje, jer je ona smatrala da može da radi šta hoće jer je to stan njenog sina.
lako je kad ti covek dodje u kucu i ponasa se kako treba, al teško je kad dodje blesav, a sin nezna, ne moze ili nema muda.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
04. фебруар 2013. у 06.57
Leone, svaki je gost duša ako se prema njemu tako postaviš i daš doznanja kakva su pravila u tvojoj kući. Šta se može, a šta se ne može.
Nesuglasice između snaja i svekrva su oduvek postojale.
Ti problemi se treba rešavati između žene i muža.
Sa tim se potpuno slažem sa Temuđinom, porodica smo ja moj muž i naša deca, a roditelji su familija i ne dozvoljavam da mi se iko od familije meša i zavodi svoj red u našu kuću.
E, sad to što se neki muškarci i žene večito drže za maminu suknju, ne fermaju svog supružnika, nego sve kako mama kaže, to su već patološki slučajevi.
Neka je Bog u pomoći ženama, koje takve muževe imaju, a i muževima koji sa takvim ženama žive.
temudjin
(osvajac)
04. фебруар 2013. у 07.16
Žena se kao i država mora stititi ne samo od vanjskog nego i unutrasnjeg neprijatelja
:)

Opet,..nema tu komunikacije nikakve
Komunikacija u tom slučaju je za beskicmenjake

POSTOJI SAMO <RED>
RED JE ONO STA DomaćIN USPOSTAVI U KUCI!

Ako muskarac NIJE domaćin,...imace „pozoriste u kuci” gde će SVAKO se praviti domaćinom i sebe krunisati istim.

Sve te 'familijarne' svadje i natezanja dolaze samo i iskljucivo u kucama u kojima muskarac nije uspostavio RED i koji se pravi i glup i gluh i slijep,..šta mu žena i šta mu majka rade.

Kad se neko zakaci...fino ih razdvoji.

Svako zensko celjade ako u svom muzu ne vidi sigurnost, utociste i zastitu,..potrazice zastitu, utociste i sigurnost kod svojih roditelja,..sto je normalno i prirodno. E tada će taj muskarac na velika vrata da uvede i njenu familiju u kucu,..a krivac je on.

Isto tako ako on nije siguran u svoju ženu i nestabilan,..dozvolice da njegove sestre, majka itd rovare po njegovoj kuci i maltretiraju njegovu ženu

U svakom slučaju,..KRIVAC JE MUZ, tj taj domaćin kuce
PljucPljuc
(Pred ulazom misli na izlaz.:)))
04. фебруар 2013. у 07.22
U kom ti svijetu živis kriska? Nema svak svekrvu koja drzi jezik za zube šta ja imam prichati kad ovde pishu brachni drugovi koji idealizuju svoja dofna samo da nebi smrdilo
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
04. фебруар 2013. у 07.25
Jao Pljuc, živim u istom svetu kao i ti, nisam vanzemaljac.
Razumem tvoj problem, ali kažem ti da to sa svojim muzem moras da resis.
Leon01
(ekonomista)
04. фебруар 2013. у 07.57
Leone, svaki je gost duša ako se prema njemu tako postaviš i daš doznanja kakva su pravila u tvojoj kući. Šta se može, a šta se ne može.
>>>
ne, ne razumes ti drugu stranu jer ne piše na mojim vratima kako se treba ponasati..to je kucno vaspitanje, samo ga mnogi nemaju, ponasaju se ko da su odrasli u divljini a sto je najzalosnije nemaju oni osecaj za pravdom, nije svako kuturan ni normalan, mnogi misle da su oni i sinovi na prvom mestu tako se i ponasaju sa sanjkom, a ako sin nema osecaj za to a često ga ni ne iteresuje, onda žena trpi.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
04. фебруар 2013. у 08.13
I u Pljuckinom slučaju žena, tj. Pljuc, trpi.
Ne znam rešenje, ali mislim da je najbolje da se takvi problemi resavaju između muza i žene.
Najgore je kad žena nema razumevanja i podrsku od strane svog muza.

Pljuc, zar tvoja svekrva mora da ostane kod tebe vise od 10-15 dana?
Izvini, ali sto je mnogo mnogo je.
Kod mene samo moja cerka može da mi bude gost vise od mesec dana, svi ostali 10-15 dana, plafon!
Leon01
(ekonomista)
04. фебруар 2013. у 08.37
temudjin
(osvajac)
03. februar 2013. u 16.55
čitam te i sve je to lepo sto ti kažeš...jas sam se ovak ponasao još od prve veze sa kojom sam bio 2 godine...dzaba na kaju sam morao da raskinem jer je njena majka htela da odluci kad ćemo se veriti kad uzeti gde i kako da zivomo...video sam skim imam posla na vreme...

tako sam ja uvek i mojim i drugim roditeljima reko nama šta da si kažu direkno nego preko mene i nje...sad kad sam zreliji vidim da dok ne kažeš nekima u lice ništa ne možeš promeniti...mada sam tolko zreo da jedom kažem a posle ni ne pricam vise...al kad živis u jednoj kuci e onda sve to pada u vodu jer nemas kako izbeci neke stvari...

ona je zlatna, „što se manje vidimo sve se vise volimo”
PljucPljuc
(Pred ulazom misli na izlaz.:)))
04. фебруар 2013. у 08.38
Nije da mora da ostane vetj ona to hotje i ako ona to hotje onda to takoi mora biti ova tema je nastala iz radoznalosti kako je to kod drugih jer Marinko tvrdi da sve žene rado primaju svekrve i na 3 ili chak vishe mjeseci to sam i ja chula ali ih snaje dovode na chuvanje djece a ja niti sam moje niti njegove iskorishtavala moja su ishla za debele pare u vrtic i jaslice
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
04. фебруар 2013. у 09.08
O, moja Pljuc, bas si u nezavidnoj situaciji.
To sto tvoj Marinko tvrdi da sve žene rado primaju svekrve i na 3 ili čak vishe meseci, kaži ti njemu da su te žene ponizene napacene mucenice, koje nikakvu pomoć nemaju od svog muza i koje moraju da dvore zaguljene i dzangrizave svekrve, samo zato da bi odrzale pisljivi brak.
Slusaj Pljuc, možeš da me shvatis kako hoćeš i da se pitas u kom ja svetu živim, ali ja bih takvom coveku kao sto je tvoj Marinko odavno rekla „ZBOGOM”
Da me ponizava i da se prema meni ponasa kao da sam sluskinja njemu i njegovoj majci - ZBOGOM i tebi i tvojoj mami!
Leon01
(ekonomista)
04. фебруар 2013. у 09.11
vidis kriska ja sam tvog miljenja.

al to ne manja stvar da su sverkva i muž gadovi.
baxuz
(φεμμινα™)
04. фебруар 2013. у 09.15
interesantno da svi delite mišljenje da svako treba svoju familiju da postroji pa da resava probleme vezane za svog partnera...

moj muž je imao potpuno drugu taktiku... kad je prvi put zaskripelo rekao je: jer ti nešto uradila, reci joj (njegovoj majci), nemoj me smarati sa tim dosadnim pricama, nit me ineteresuje šta moja keva misli o tvom opranom vesu, kiflicama, rucku, rasporedu namestaja... smaras me i ne zanima me...

kad sam mu postavila mamu na mesto dosla je njemu da se zali... istu stvar je rekao i njoj: šta te boli uvo za ves, kiflice, namestaj... i smaras me, uopste me ne zanima...

tako smo nas dve lepo ukrstavale maceve na početku braka a mm je bolelo uvo zbog toga... kad je izgubila rat, moja svekrva je postala najbolja na svetu i tako je do dan danas ostalo...

druga snaja sa tom vasom taktikom „reci meni a ja ću mojima” sedne da place posto ne zna šta da radi sa njom... reko, ko te yebe kad nemas (muzeva) mooda da kažeš šta mislis.. :)

e moji roditelji su druga sorta... njima moj muž može da sedi na glavi, da im trazi da mu skidaju zvezde sa neba, da dobije ono sto ni ja ne mogu, i 2x u zivotu su usli u konflikt bez posledica... obozavaju se uzajamno osim kad ga moja keva ne iznervira sad pod stare dane sto neće da ga slusa kad joj nešto kaže pa kad napravi sranje onda opet zove njega a ovaj poludi pa provristi preko telefona...

imamo sjajne roditelje, ne podnose se medjosobno ali su sjajni :))
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
04. фебруар 2013. у 09.34
Baks, nisu svi muzevi isti. Moj je kao i tvoj. Doduse, ja nisam ni imala problema sa svekrvom, a i da jesam i meni i njoj bi mm rekao
„Vase zenske stvari resavajte kako znate, ne zanima me”
U ovoj temi je drugacija situacija, totalno nepostovanje svoje žene.
elektra4-
04. фебруар 2013. у 09.36
moja mama je dobra svekrva koja radi,pomogne,kuva ali opet ju snaja izbegava i trci na „placeni odmor” radije nego kod nje. tako da nema pravila. Moja snaja ne trpi nikoga ni 7 dana godisnje ne može da otrpi da ser nađemonego i tih 7 dana bezi u izolaciju tako da je nama puko film i poslali smo je u 3pm a i njega kad ju je pustio da to radi
baxuz
(φεμμινα™)
04. фебруар 2013. у 09.49
nepostovanje žene nema veze sa dolaskom roditelja... to je žena dozvolila a njemu se može tako... sama je kriva...
LeaDiKaprio
(shumska)
04. фебруар 2013. у 10.19
@pljucpljuc
ova tema je nastala iz radoznalosti kako je to kod drugih jer Marinko tvrdi da sve žene rado primaju svekrve i na 3 ili chak vishe mjeseci
---------------

Vidi da ti kažem: osnovano sumnjam da to ne kaže Marinko neko njegova mati.

kriska, kriska, kriska... Ej lepo li je tebi blago li je tebi... Ako nisi dosla u susret sa ljudima sa kojima se jednostavno ne može na kraj izaci plus da su ti takve individue deo familije - prekrsti se zeno i kaži „hvala Bogu”.

VERUJ MI da ima tako nakrivo nasadjenih da možeš samo da sednes i da places. „Ili ja ili tvoja mati” preleti preko usana pre nego što se nadas...

Najgore i ubedljivo najgore je kada je tako neki namcor clan familije. Ma ne možeš da zamislis dokle može da dosegne njihov jed i upornost da isteraju svoje.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
04. фебруар 2013. у 10.22
Ima veze, jer ako se Marinko ponasa prema svojoj ženi kao prema sluskinji, pa ajde sto mora njega da dvori, nego joj još nakaci i svekrvu na vrat, da ih yena sluzi i cinculira, a on kao paša se izležava i ne mrda dupetom...,
pa to je cisto ponizenje i nepostovanje svoje supruge.
Slažem se da je žena koja to dozvoli sama kriva.
Leon01
(ekonomista)
04. фебруар 2013. у 10.26
tako smo nas dve lepo ukrstavale maceve na početku braka a mm je bolelo uvo zbog toga... kad je izgubila rat, moja svekrva je postala najbolja na svetu i tako je do dan danas ostalo...

>>>
dali se ovo da primeniti na ženu, dok ne izgubi rat, onda je najbolja na svetu?

DA ;))
elektra4-
04. фебруар 2013. у 10.27
nekad ti se takvi nakace mic po mic da i ne osetis već si na robiji
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
04. фебруар 2013. у 10.28
Pa alo žene, da vas pitam nešto?
Zašto se udajete za coveka koji nije spreman da se odlepi od mame?
Leon01
(ekonomista)
04. фебруар 2013. у 10.29
sam aje kriva jer nije na početku reagovala pa da kaže muzu hajd ti svojoj majci.

a nije ona kriva sto su ono pokvareni u dusi.
elektra4-
04. фебруар 2013. у 10.31
Nije da mora da ostane vetj ona to hotje i ako ona to hotje onda to takoi mora biti ova tema je nastala iz radoznalosti kako je to kod drugih jer Marinko tvrdi da sve žene rado primaju svekrve i na 3 ili chak vishe mjeseci to sam i ja chula ali ih snaje dovode na chuvanje djece a ja niti sam moje niti njegove iskorishtavala moja su ishla za debele pare u vrtic i jaslice
================
Ako je tako onda taj marinko manipulise tobom i cinjenicama, reci mu da je manipulator. ne može se tako iskrivljavati istina. a 3 meseca je nerealno ocekivati da je neko dobrodosao jer je to previse,ljudi gube svoj komoditet. ukoliko ta žena ne ispunjava svoj deo uloge da cuva decu isl nego samo ugadja sebi onda to treba svesti na minimum ili joj jasno reci granice ili je dovesti u red ali sad je sigurno sve kasno
elektra4-
04. фебруар 2013. у 10.33
ako taj marinko spominje samo kako drugi vole da im dolazi svekrva a ti ne a ne spominje kako te svekrve i rade i pomazu šta tvoja ne radi onda mu reći da je debeli manipulator
baxuz
(φεμμινα™)
04. фебруар 2013. у 10.40
dali se ovo da primeniti na ženu, dok ne izgubi rat, onda je najbolja na svetu?

DA ;))
------------------

ne, onda ti ostanes ozenjen tvojom mamom, posto je žena spakovala kofere i otisla... osim ako ti žena nije ko iz ovog topica pa joj svako radi šta hoće... :)
Leon01
(ekonomista)
04. фебруар 2013. у 10.40
Zašto se udajete za coveka koji nije spreman da se odlepi od mame?

>>>
mogu ja, mogu ja? ;))

jer svaka žena misli da je bas ona ta koja će uspeti da ga odlepi.
prvo, žena neće sebi da dozvoli taj poraz, da on neće majke da se odrekne zbog nje...a kad svati da neće tad je prošlo par godina, dosla deca, nema se vise kud...
Leon01
(ekonomista)
04. фебруар 2013. у 10.50
bax ako se meni obracas valjalo bi znati da sam bez majke odraso...znaci ne ostajem ja sa majkom.

moje miljenje je bilo upereno ka dobitku rata..znaci moras istrajati u svemu, jer vecina žena ipak koce da sprovede svoju volju, to mislim ratom, ne svaki dan prepiranja i svadje...al kad žena vidi da ne može bas kako ona hoće jer ima ravnopravnog partnera, onda ona podigne zastavu..to sam mislio... a ako ode, učinila ti je uslugu inače si papak koji ćeš uvek da podvijes rep...e sad ako je ona toliko dobra, gledaćeš da je obrnes na lep način kad i kako ti treba a ona da ne primeti da je obrces... a ona ako vredi i pametna je ona će isto da uradi da i ja ne primetim da me ponekad u svoju korist obrce...i mirna backa...
baxuz
(φεμμινα™)
04. фебруар 2013. у 11.00
ne znam da si bez mame odrastao, izvini...

ratovi se vode zato što ljudi ne znaju jasno i glasno da kažu ono sto misle, to je ceo problem...

u mom stanu ja ima da radim šta ja hoću, kad hoću, koliko hoću i kako hoću...

na to ne može da utice ni moja mama ni njegova mama ni niko ziv... pre to objasnis ljudima - lakse će ti biti...

problem je sto mnogi ne znaju da objasne šta žele :)
Leon01
(ekonomista)
04. фебруар 2013. у 11.07
moram da se ponovim, možeš volu da objasnis koliko i šta hoćeš neće te shvatiti.
ne pravite mnoge razlike izmenju volova i nekih ljudi jer ih nema.

svasta sam vide u zivotu inače se družim sa mnogo ljudi nekima ne bi bio u kozi kakve roditelje ili tazbinu i familiju imaju.

primer neke moje komsija, tasta zetu kaže „mars tamo a on njoj jedi govna” mislim šta reci za takve ljude, njima ni batina ne pomaze ko volovoma.
baxuz
(φεμμινα™)
04. фебруар 2013. у 11.13
dobro to je dno dna, ja na takve ni ne mislim... niti bi se ikad spustila na taj nivo i udala za takvog nevaspitanog coveka sa takvom debilnom porodicom...

ja bre sebe volim :)
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
04. фебруар 2013. у 11.18
hahahahaaaa Leon, nisi normalan, suze mi podjose :)))
„tasta zetu kaže ”mars tamo a on njoj jedi govna„

Pita komsinica komsiku:
”Koja ti je bolja snaja, starija ili ova mladja?„
”Paaa, bolja je mladja. Starija mi kaže Jedi gov*a, a mladja mi kaže
Ne jedi gov*na„

:)))”
Leon01
(ekonomista)
04. фебруар 2013. у 11.30
kriska ja buljim ko tele u sarane vrata prvi put sam ih sreo zajhedno.

bax to je zenina mama ;)

hajd sve će ovo nezporazum ipasti ko i uvek...

mislim znam ja da mogu da budem naporan kad mi je dosadno i da delujem odvratno...

kljucvne reci, izvini sto čitam ili svatam ozboljno

„deda je bio bog i batina... ”„uopste ga nije interesovalo šta na to ima majka da kaže (njegova cerka koju je takođe urnisao kao klinku)...

jedne od batina koje nikad neću zaboraviti:

dobila sam takve batine da mi sledećih godinu dana nije pala na pamet nikakva glupost...”

ja kad bi tako pisao onda bi htreo da kažem da je to strasno, ako ti to tako pišes jer je tvoj način pisanja, ja ne mogu da znam da uvelicas stvari...
obicno
(.)
04. фебруар 2013. у 11.40
Moja mama /njegova mama
Moja mama je ovdje, nedaleko od nas. Odemo vikendom kod nje na rucak ili kafu, ponekad dodje ona kod nas uglavnom kad imam malo vise slobodnog vremena pa spremim dobar rucak/veceru. Niti ona ima previse vremena za nas (a u penziji je!) niti mi imamo mnogo vremena za nju, čujemo se par puta nedjeljno telefonom.
Njegova mama nije dolazila kod nas, a zvali smo je x puta (te nema pasos, te to joj teško „ganjati”, te ovo, te ono...) a ja bih bas voljela da dodje. Voljela bih jedostavno iz razloga sto i ona kao i mnogi drugi koji nisu prkoracili nogom dalje od rodnog mjesta (pa i oni daleko mladji od nje) najbolje znaju kako mi živimo. Bilo bi joj dovoljno par dana da vidi kada smo i koliko kod kuce, za ostalo joj ne bih ni pricala.Inače nemam problema sa svekrvom ali kad se sastane rodbina i kada pocnu da pricaju o zivotu, radu, zaradjivanju i ostalom na zapadu, meni bas nešto milina, pocnem da vjerujem u njihovu pricu ...normalno čim se ovamo vratim, probudim se.
Sve u svemu, nemamo problema ni sa njegovom ni sa mojom mamom one su O.K. i neka su samo zdrave, jer strepim od onog momenta kad im bude potrebna stalna njega. Hoćemo li imati mogućnosti da im je pruzimo onako kako bi to trebalo?
blueflower
(Accounting)
04. фебруар 2013. у 13.06
U toj proširenoj familiji je ko lutrija, nikad ne znaš šta ćeš da izvuces kao dobitnu kombinaciju glede taste, zaove, svekrve...

U ovoj prici smrde podjednako svekrva I Marinko, svekrva dokona žena, koja nema neki svoj zivot I ne zna tako maotra da se ponasa, treba da zna kad treba da se ide kuci, svakog gosta tri dana dosta...A marinko nema petlju da kaže svojoj mami da ide kuci posle deset dana. Pljuc, pljuc, trebaš da razgovaras otvoreno sa svojim muzom I da se zna red u kuci, mama svaki put može da bude deset dana, ako predje maximum, kažeš ja idem...I tako se napravi red silom, kad ne može milom, jel'
Price kako drugi dvore svojim svekrvama kažeš da te ne interesuju zivoti drugih, jer ti imaš svoj zivot, molim te lepo kako drugi mogu, neotesano govedo, da izvines...

Poz
LeaDiKaprio
(shumska)
04. фебруар 2013. у 13.16
@kriska
Pa alo žene, da vas pitam nešto?
Zašto se udajete za coveka koji nije spreman da se odlepi od mame?
----------------------------
Dosta kompleksno pitanje, kriska...

Ima onih koje zaista misle da će brakom da se promeni stvar.

Ali ima i niz drugih razloga... Neznaju sve žene u šta ulaze. Ne pokazuju se sve azdaje na prvu loptu. Možda neke od njih takođe misle da će snaju da smotaju pa kad im ne ide onda pokazu cime od arsenala ucenjivanja i sl. raspolazu.

Takođe neke žene misle da čak i da nastane problem muž će to da sredi...

Itd, itd. Koliko ljudi toliko cudi. Svako je boodala za sebe :)
polako_bolan
04. фебруар 2013. у 15.23
Ukratko, niti ću ja ikada obici punicu niti će bivša supruga obici svekrvu

Jedino sto bivša ponekad nazove moju kevu da je malo iznapada:))
MAKPO
(косингас)
04. фебруар 2013. у 21.13
Ovako, moja mama ostane tri dana nedeljno, jer pazi mladju unuku.
Tasta, neeeeeeekad pa čak ni tad, ostane jednu noć,možda do sad dva puta bilo.

Da je duže nebi valjalo ;o)

Šta kažeš Pljucko, Marinko čuo kako ostanu i po 3 meseca. Ti sunce ti zareno!

Napij ti Marinka, pa ga iskoristi u krevetu (a i ne moras, biće pijan), al' deri se ti malo glasnije da te cuje svekrva. Pa onda onako golisava izadji na terasu pa zapali jednu cigaru. Mislim, stvarno u svojoj si kuci, što se ustrucavati ;o)

Pozdrav
labudica
(EKV)
04. фебруар 2013. у 21.25
meni je drago sto moj muž obozava moju mamu i sto joj kaže da mu je ona kao mama koju vise nema

dok onaj drugi zet može bez nje i sto godina...Nije da je ne voli, ali nije ni blizu toliko vezan za nju. A nema ni on majku.
labudica
(EKV)
04. фебруар 2013. у 21.27
a pljuc pljuc, grehota ti je sto tako kažeš za svekrvu

samim tim sto je i bolesna, treba valjda da imaš vise razumijevanja.
Ne bas znam najbolje tvoju situaciju, al mislim da grijesis dusu.
labudica
(EKV)
04. фебруар 2013. у 21.31
Evo sad sam procitala sve. Ipak ti njoj udovoljavas. Pokusaj drugi puta da joj emotivno udovoljis najviše, tj. da joj das dosta paznje kao da si joj kcerka a ne snajka. Pa bas takvim osobama kao sto je ona i treba najviše ta vrsta paznje.Manje će joj biti hitno da ide stalno doktoru.
Leon01
(ekonomista)
05. фебруар 2013. у 06.09
nema fajde, nekima das prst oni ti otkinu ruku.
PljucPljuc
(Pred ulazom misli na izlaz.:)))
05. фебруар 2013. у 09.17
Evo sad sam procitala sve. Ipak ti njoj udovoljavas. Pokusaj drugi puta da joj emotivno udovoljis najviše, tj. da joj das dosta paznje kao da si joj kcerka a ne snajka. Pa bas takvim osobama kao sto je ona i treba najviše ta vrsta paznje.Manje će joj biti hitno da ide stalno doktoru.

------------------------------------

Njoj je doktor svetinja, sve nam diraj samo u doktora jok.

kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
05. фебруар 2013. у 09.42
„da joj das dosta paznje kao da si joj kcerka a ne snajka. Pa bas takvim osobama kao sto je ona i treba najviše ta vrsta paznje.”
--------
aha, a ko pita Pljucku, je l treba i njoj možda malo paznje, ili samo da titra i ugadja drugima?

More, Pljucka, okreni ti drugi list! Malo vise postuj sebe, pa će i drugi da te postuju.
Leon01
(ekonomista)
05. фебруар 2013. у 09.45
eto opet primer klasike...nije kriv pocinioc već žrtva ;)
blueflower
(Accounting)
05. фебруар 2013. у 16.45
Ja se uvek solidarishem za žene, muski su uvek krivi, samo da se zna:)))) Ako u kuci nema pravog muskarca, koji pustuje, mazi i pazi svoju ženu, nema ni sreće u toj kuci...

Poz
MAKPO
(косингас)
05. фебруар 2013. у 17.29
Njoj je doktor svetinja, sve nam diraj samo u doktora jok
____________________________________________________________

Pa neka se preseli kod Dr. ;o)

Pozdrav
temudjin
(osvajac)
05. фебруар 2013. у 21.40
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
2013-02-04 09:34 AM
Baks, nisu svi muzevi isti. Moj je kao i tvoj. Doduse, ja nisam ni imala problema sa svekrvom, a i da jesam i meni i njoj bi mm rekao
„Vase zenske stvari resavajte kako znate, ne zanima me”
--------------

Ti si draga moja imala veliku sreću.
Tebe izgleda sreća u zivotu prati. Decu ne moras da mlatis a zlatna su,..muza ti boli uvo za 'zenske stvari' a svekrva ti dobra

E hajde,..praticemo tvoju sretnu zvezdu u cemusi još sretna

Izgleda kriska da ti ništa u zivotu ne resavas,..za tebe sve rešeno

Alal vera
temudjin
(osvajac)
05. фебруар 2013. у 21.58
Majke mi mile,..meni prosto nešto zao Marinka.
Ova ga Pljuc ocrni a coveka ni ne znamo
MAKPO
(косингас)
06. фебруар 2013. у 03.39
Možda Marinko i nije njen muž ;o)

Pozdrav
Leon01
(ekonomista)
06. фебруар 2013. у 04.54
ima ona zlatna, gledaj majku biraj cerku.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
06. фебруар 2013. у 08.23
Pa šta ćeš Temudjine, neko je rođen pod srećnom zvezdom. Uostalom svako dobije ono sto zasluzi.
Ko je tebi kriv sto si isfrustriran jer su te roditelji lemali, pa sada se i ti tako ponasas prema svojoj deci.
Isidora_C
(Ja nisam odavle)
06. фебруар 2013. у 09.59
Strasno je pricati o majci svog muza kao o 'starudiji'. Ako je i ne volis, trebalo bi da je postujes jer je donijela na svijet i odgojila tvog muza.
slatkoodsljiva
(glumica)
06. фебруар 2013. у 10.05
A šta ima I njega da postuje? Od njega ne može ni sebe. S kim si takav si.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
06. фебруар 2013. у 10.10
Taj izraz „starudija” je i meni zaparao usi i oci. Prvi put u zivotu čujem taj izraz za stare ljude.
Stvarno krajnje ruzno i odvratno da tako nazivamo naše roditelje.
Pljuc, bićeš i ti starudija, pa da li će ti biti lepo i prijatno da tako tvoja deca govore o tebi?
temudjinПорука негативно оцењена. Покажи

temudjin
(osvajac)
06. фебруар 2013. у 13.08
Kriska,...ne sekiraj se ti za mene. Kod mene frustaracija nema a najmanje u vezi te gluposti. Ja uostalom mogu videti ljudske psiholoske profile vrlo dobro.
Eto ti si tip koja ne voli da ti bilo šta talasa u zivotu iz razloga sto si zesci panicar. I sutra ne daj Boze nesta naopako da krene, ti pucas ko staklo.
Stoga sagni glavu..ako te nije opalilo...jer frustriranost može biti zamaskirana trenutnom situacijom
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
06. фебруар 2013. у 13.24
Vidim i ja Temudjine ljudske profile, vrlo dobro umem da procenim.
Ne moram lično da poznajem coveka, dovoljno je da čitam kako se izražava i kako piše i sve mi je jasno, tačno mu kroz pisanje i lik vidim :)
a ne sekiraj se ni ti za mene, nisam panicarka, uopste nisam tip koji oko bilo čega diže paniku.
Skroz pogresna procena, al` ne zameram ti,
ajde u zdravlje ti bilo!
blueflower
(Accounting)
06. фебруар 2013. у 13.28
Znaci imamo I psiho analiticare na ovoj diskusiji, odlično, nego hajde I meni da pogledate u moju lepu personu.

Kriska, kako mene dozivljavas, jesam slatka, vedra I neodoljiva:)))))

Poz
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
06. фебруар 2013. у 14.17
heheh Cveticu, tebe nisam u detalje analizirala, ali onako iz prve, previse ugadjas drugima, pomalo si naivna, i ne bas prezadovoljna svojim zivotom.
blueflower
(Accounting)
06. фебруар 2013. у 14.22
heheh Cveticu, tebe nisam u detalje analizirala, ali onako iz prve, previse ugadjas drugima, pomalo si naivna, i ne bas prezadovoljna svojim zivotom.

Kriska,

Imaš ti kakav compliment za mene, ovo sve nešto onako:))))
Ugadjanje drugima je compliment I pogodila si, čini me sretnim kad drugima cinim, možda sam naivna, ne znam...A što se tiče zivota, uvek može bolje, ne zalim se...Hvala za blic analizu, ja bih rekla da si ti dobar drug I dobro kuvas, kod tebe bi vrlo rado svratila na slatko I rucak;))))

Poz
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
06. фебруар 2013. у 14.28
Samo izvoli, kod mene ima uvek dobre klopice i kolača :)
blueflower
(Accounting)
06. фебруар 2013. у 14.34
Kriska,

Hvala na pozivu, vrlo rado bih skoknula do tebe na jednu ljutu, al' živim na kraju sveta, preko brda,mora I okeana...sve mi daleko.

Poz
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
06. фебруар 2013. у 14.38
Ko zna Cveticu, svet je mali, možda se nekad i sretnemo.
A tebe bih bas volela da upoznam, bas si mi simpaticna i dobra duša.
blueflower
(Accounting)
06. фебруар 2013. у 14.54
Kriska,

Mnogo ti hvala na lepim rečima, I ti zracis pozitivnoshcu I dobrotom...

Poz
PljucPljuc
(Pred ulazom misli na izlaz.:)))
06. фебруар 2013. у 15.46
Strasno je pricati o majci svog muza kao o 'starudiji'. Ako je i ne volis, trebalo bi da je postujes jer je donijela na svijet i odgojila tvog muza.

---------------------

strashno strashno

josh kad to pola sela samo za sebe kazhe

ajde gospodjo odshokirajte se
Isidora_C
(Ja nisam odavle)
06. фебруар 2013. у 17.33
mona_liza
06. фебруар 2013. у 21.22
Vrlo poucan video :)
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
07. фебруар 2013. у 03.58
Hvala za ovaj video Isidora, predivno.
Evo pronasla sam i sa prevodom na Srpski

http://www.youtube.com/watch?v=nldpKJmgIm8&feature=player_embedded#!
polako_bolan
10. фебруар 2013. у 15.01
Strasno je pricati o majci svog muza kao o 'starudiji'. Ako je i ne volis, trebalo bi da je postujes jer je donijela na svijet i odgojila tvog muza.

---------------------

strashno strashno

josh kad to pola sela samo za sebe kazhe

ajde gospodjo odshokirajte se
„”„”„”
:))
polako_bolan
11. фебруар 2013. у 21.22
Taj video me podsjeca na radno mjesto i dementne pacijente

A ni ta pticica nije vrabac, izuzev ako su grchki vrapci ptice pjevacice
Isidora_C
(Ja nisam odavle)
12. фебруар 2013. у 06.06
Hvala tebi, Kriska, sto si nasla video sa prevodom na srpski. Ja to ne smijem da gledam da se ne rasplacem.

Malo je paznje potrebno našim roditeljima a nekad im i to malo uskracujemo svjesno ili nesvjesno. Najgore je sto i oni sa godinama postaju sve osjetljiviji, posebno oni kojima su djeca daleko. Ja sam se zarekla da ću zivjeti u istom gradu gdje i moj sin pa makar morala u Zanzibar pod stare dane.

Polako bolan, ima vrabaca i vrabaca... Na internetu čak možeš kupiti njihov cvrkut za 99 centi: http://www.soundboard.com/sb/Sparrow_sound_board
Pokerplayer
12. фебруар 2013. у 11.56
Postoji cuveni japanski film na ovu temu Legenda o Narajami Mislim da je dobio zlatnu palmu pre 20god.
http://www.imdb.com/title/tt0084390/
Isidora_C
(Ja nisam odavle)
12. фебруар 2013. у 15.07
Zar i Japanci imaju opasne svekrve? Lako je njima - uvijek se mogu prerusiti u nindze i rijesiti problem :-)
tajka
(trener)
13. фебруар 2013. у 08.33
Ponekad se pitam zašto toliko vremena trošim na netu i loše se osećam zbog toga.
Onda kad naletim na ovako nešto kao što je ovaj kratki film
dobijem odgovor i dobro se osećam))
Jutros mi ne trebaju kapi za oči a i duša je dobila svoj melem.
polako_bolan
14. фебруар 2013. у 00.46
Ja se uvek solidarishem za žene, muski su uvek krivi, samo da se zna:)))) Ako u kuci nema pravog muskarca, koji pustuje, mazi i pazi svoju ženu, nema ni sreće u toj kuci...
„”„”„”„”
Opet mi muski krivi?:)))

A šta je sa ovim kratkim filmom, kojem se svi odusevljavate? U tom filmu je svekar a ne svekrva, kojeg je sin zapostavio zbog žene
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
14. фебруар 2013. у 10.19
Sve jedno da li je svekrva ili svekar, otac ili majka.
To su nasi roditelji i treba da ih postujemo.
Leon01
(ekonomista)
15. фебруар 2013. у 05.37
kako je mrzim ovako pausalne izjave sve ih treba postovati, koja glupost, izvini me kriska.

na zalost ima ljudi nisu vredni ni pljuvanja o kom postovanju vi pricate???
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
15. фебруар 2013. у 06.05
Leon, koji su to roditelji vredni pljuvanja? Ima i takvih, ali malo ih je, takvi roditelji su ekstremi i retki.
Ti roditelji koji su vredni pljuvanja i nepostovanja, sa njima prekines sve veze i ne trebaju ti u kuci.
Leon01
(ekonomista)
15. фебруар 2013. у 06.08
Leon, koji su to roditelji vredni pljuvanja? Ima i takvih, ali malo ih je, takvi roditelji su ekstremi i retki.
Ti roditelji koji su vredni pljuvanja i nepostovanja, sa njima prekines sve veze i ne trebaju ti u kuci.
>>>
mnoge znam, i vise sam na tazbinu ili svekrve i svekra mislio.

zagorcavaju zivot deci gde god mogu i stignu.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
15. фебруар 2013. у 06.17
Njihova odrasla deca im to dozvoljavaju.
Leon01
(ekonomista)
15. фебруар 2013. у 06.21
taki ljudi svoju bezsvest ne vide a oni neznaju i ne umu da se oslobode njih.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
15. фебруар 2013. у 06.50
Kapiram o cemu pricas. Imam jednu rođaku kojoj je svekrva dusu pila, da nisam bila kod njih i svojim ocima videla, mislila bih da laže i preteruje.
Živeli su u istoj kuci i bezobzira sto su imali sve odvojeno, čak i ulaz u kucu je bio zaseban, to je bio pakao od zivota.
Dok su oni na poslu svekrva im udje u njihov stan i sve zivo ispretura i pobaca im stvari koje smatra da su im nepotrebne.
Možeš da zamislis da je kuče u dvoristu ubila, samo zato što je to kuče njena snaja volela i to joj je otvoreno u lice rekla.
Žena vise nije mogla to da trpi, iznajmila stancic, spakovala se i otisla.
Sva sreća da je njen muž normalan i razuman covek, pa je ubrzo i on napustio roditelje i otisao kod svoje žene.
Ima vise od 5-6 godina kako žive samostalno, vredni su oboje, nedavno su kupili svoj stan i bas im je lep i skladan brak.
On za svoje roditelje ne želi da cuje.
Leon01
(ekonomista)
15. фебруар 2013. у 07.24
zanm na tako slične paklove i mislim..ma znam neke iselili se i ne mogu da se otarase njih...

kao sto sam spomenuo komsiku, nejn muž je izbacio iz stana jer se ona ne slaze sa svekrivom, on je budala, a ona se nada da će da je vrati, evo godinu dana prošlo, ni odela joj nije dao. majka ne vidi šta radi deci a on je budla i drzi se za maminu suknju.
kriska
(Kakve su ti misli, takav ti je)
15. фебруар 2013. у 07.36
Neki ljudi vole da budu mazohisti i da sami sebe bez potrebe maltretiraju.
Šta da kažem, osim bolesno!
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Lava Rock Bracelets?
.