Дискусије : Правопис

 Коментар
Genitiv, dativ, akuzativ,.
Nespretan
12. јун 2010. у 11.12
Da sam od nekoga ko se zove Božo Nogo dobio nekakav poklon (a nisam), kako bih o tome pričao:
Dobio sam poklon od Bože Noge...
Moraću da se zahvalim Boži Nogi...
A, Božu Nogu nisam vidio od...
Ili, možda, ovako:
Dobio sam poklon od Boža Noga...
Moraću da se zahvalim Božu Nogu...
A, Boža Noga nisam vidio od...
Jocko4
(observer)
12. јун 2010. у 14.02
Друга варијанта.
Nespretan
12. јун 2010. у 19.31
Zahvaljujem na odgovoru! Medjutim, pošto mi je stalo do preciznog odgovora, jedno dodatno pitanjce: Da li je 'druga varijanta' jedino ispravna ili je samo rasprostranjenija, ljepše 'zvuci', simpaticnija...
Krstana-i-dalje
14. јун 2010. у 01.46
Druga varijanta je jedina ispravna jer se prva odnosi na nekoga ko se zove Boža Nogo, a ne Božo.
Krstana-i-dalje
14. јун 2010. у 05.07
...tačnije BožA NogA
Nespretan
15. јун 2010. у 16.42
Bio sam ubijedjen 100% (i malo više od toga) da je prva varijanta sigurno ispravna, a dozvolio mogućnost da je i druga varijanta dobra... A, onda mi Jocko4 i Krstana, koje inace veoma cijenim, tvrde da nisam u pravu... Ostaje mi još da se, možda, oglasi Stadra, pa da živnem ili da počnem da se izvinjavam...

Ali, u jedno sam i dalje ubijedjen 100% - u regiji u kojoj sam rodjen, odrastao, učio (pomalo), nikada i niko (od mojih seljana, gradskih faca, profesora u gimnaziji, drugara - intelektualaca raznih profila i kalibara,...), dakle nikada i niko imenicu BOŽO nije mijenjao kroz padeže na taj način (nominativ-Božo, genitiv-Boža, dativ-Božu, akuzativ-Boža,...)! Ne mogu da prihvatim da nas je toliko bilo sasvim u krivu!

Ostaju mi kao nada: Stadra (sa drugačijim mišljenjem) ili vaše priznanje da je, bar nekada davno, bilo onako kako sam ja mislio da jeste...
Krstana-i-dalje
15. јун 2010. у 18.03
Ja nekada davno, davno nisam živela :)

Sasvim je moguće da se u tvom kraju tako oduvek govori.
I u šumadijskim selima možeš čuti 'jutri' i 'veči', umesto 'ujutru' i 'uveče' i niko ih živ ne može ubediti da je to neispravno :)

Pa ipak, Božo, Pero i sl. se kroz padeže menjaju kao u tvojoj drugog varijanti. Ne vidim zašto bi se ti ikome izvinjavao zbog toga što si bio ubedjen da je drugačije. Lepo si pitao :)
bedwyr
15. јун 2010. у 22.15
Božo i Pero mogu da se menjaju kroz padeže i kao da su Boža i Pera. To je sasvim pravilno ako su iz kraja gde se hipokoristici na -o dekliniraju kao da su na -a (delovi Bosne i Hrvatske). Tako imamo dela Ive Andrića (a ne Iva Andrića), Dodinu izjavu (od Dodo, za Milorada Dodika - ne Dodovu), politiku Franje Tuđmana (a ne Franja Tuđmana), njihova imena se dekliniraju kao da glase Iva, Doda, Franja.

U drugim delovima Bosne, u Hercegovini i u Crnoj Gori se deklinira onako kao u drugoj varijanti: video sam Boža, rekao sam Božu.

Imena sigurno mogu po prvoj varijanti, jedino nisam siguran za prezime. Zbog toga mislim da je bolje, kada je u pitanju ime Božo Nogo, opredeliti se za drugu varijantu. Ako se ne varam, u pitanju je hercegovačko prezime, i ako je dotični gospodin i sam Hercegovac ili Crnogorac, slobodno se zahvaliti Božu Nogu. U slučaju da nije, rekao bih da bi moglo jedino Boži Nogu, a nikako Boži Nogi, jer ovde Nogo nije hipokoristik.
Jocko4
(observer)
16. јун 2010. у 01.10
Божо Ного отишао у Того.

Друга варијанта важи за Божа Ногу, али не за Того (за Тогу ;) ).
Dr_Ipac
(©®™)
04. новембар 2010. у 00.35
Samo još fali "zemunativ": Koga, čime?
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Tassel Earrings?
.