Дискусије : Правопис

 Коментар
Razvoj srpskog u buducnosti
bellamie
08. јун 2010. у 13.33

Svedoci smo radjanja novog jezika.
Sta mislite li je moguce da metodologija lingvističkog istraživanja predvidi buducu fonetiku i morfologiju serglisha nastalog stapanjem serBskog i english-a.

Mozda ce biti uvedena i uporedna gramatika srpskog koji ode3 u istoriju i aktuelnog serglisha???
Aneta-
09. јун 2010. у 13.20

...Serglish - The Free Online Dictionary and Encyclopedia (TFODE)
Serglish translations. Serglish pronunciation. Serglish usage. Serglish examples. Serglish in multilingual dictionary, encyclopedia, thesaurus, translation, ...

Izgleda da je u siroj upotrebi u dijaspori i da se razlikje od kontineta do kontinenta, tako da su proucavanja ovog jezika u toku...
bellamie
11. јун 2010. у 03.57
Prica je preuzeta iz novina KISOBRAN (najzapadnijih srpskih novina - stampaju se u Vankuveru)

Pricu napisao: Nebojsa Milosavljevic

Dragi nasi,
Ne mozemo jos da konfrmamo nas dolazak ovog leta, ali, kako sada stvari stoje, izgleda da cemo morati da kancelujemo tikete koje smo bukirali, jer nas ubi morgidz za taun haus sto smo skoro kupili. Doduse, za tikete imamo, ali ne mozemo da skupimo za prezente svima vama i ostaloj familiji, a bez toga ne ide da dolazimo jer necemo da nas smatraju za neke bamove, kao sto su pricali za Djoleta i njegove kad su svojima doneli po 100 maraka, kako su cip i kako nista nisu uradili u Kanadi. Mi tako necemo. Ili dolazimo kao gospoda, ili nikako. Zato smo se i dogovorili da sejvujemo sto mozemo vise i da sve odlozimo za sledeci vekejsn. Inace, mi zivimo dosta dobro. Ja radim ful tajm i jos dva par tajma, a Zorica je nasla i treci par tajm (preko vikenda), ali smo dobro uskladili sifte pa mozemo da se vidjamo svakog drugog vika. Mozda je to malo nezgodno za Rebeku, ali njoj placamo dej ker posle skole, a odatle je uzima bejbi siterka i dovodi kuci na spavanje. Ona, iako je mala, razume da mi ovoliko radimo za njeno dobro i da ovako mora da bude sve dok ne otplatimo morgidz. Svaki fri tajm koristimo da budemo sa njom, pa smo je tako last samer (ili to bese pretproslog) vodili ceo dan na lejk. Kupili smo joj i hot dog i ajs krim i od tada stalno svima prica kako joj je bilo bjutiful. Ja imam dosta posla oko taun hausa, (katujem travu, cistim atik) i nekako ugrabim par sati dnevno da sredjujem bejsment jer hocemo da ga rentamo i tako povecamo inkam... itd...

__________________________________

Ovo je bio kanadski serglish
bellamie
11. јун 2010. у 09.33
Recnik SerBlisha koji se koristi u Americi:

http://enc.tfode.com/Serglish

Ima interesantna resenja kao:

Serblish:izdujas mi fejvora
Srpski ucinis mi uslugu
Engleski: do me a favor
Ma koliko zmurili SerGlish ili SerBlish napreduje i u Matici, jel tako?

Krstana-i-dalje
11. јун 2010. у 14.40
Ovaj nakazni jezik koji je nezdrava mešavina srpskog i engleskog u Srbiji je, na sreću, još uvek retkost. A na žalost, tudjice (i to najčešće engleskog porekla) ulaze u jezik svakodnevno.

Dok smo do skora pričali viceve na temu kako Hrvati kažu ovo i ono (okolotrbušni pantalodržac, okolokućno vodopišalo i sl.), iz ovog ugla posmatrano oni ispadoše pametni i mudri u pokušaju da sačuvaju svoj jezički identitet.

Kod nas se, očigledno, ne radi sistematski i planski na očuvanju jezika. A opet, u eri globalizacije je prosto nemoguće za sve tražiti ili stvarati srpske izraze. Bilo bi prilično smešno na srpski po svaku cenu prevesti Internet, Facebook i sl. Priznajem da kada prebacim mobilni na srpski jezik, ne umem da ga koristim.

Poseban problem predstavljaju mediji i naročito političari. Njima je svaka druga reč stranog porekla, a neretko je pogrešno upotrebljena. Valjda mučenici misle da zvuče ozbiljnije i pametnije ako govore nerazumljivo. Tada su "dubiozni" :) A bogami, i jesu!
luxati
(klavir stimer)
12. јун 2010. у 02.58
da li je ispravno reci 'razvoj u buducnosti'?
bellamie
12. јун 2010. у 11.58
Imas pravo, razvoj Serglisha je buducnost srpskog, a srpski ce proci k'o slavenoserpski, je l' da?
Krstana-i-dalje
12. јун 2010. у 13.16
Imas pravo, razvoj Serglisha je buducnost srpskog, a srpski ce proci k'o slavenoserpski, je l' da?

...

Pre Sergliša, engleski je "Globish", i postoje stvari koje su neminovne i od kojih se ne može tek tako pobeći. Ne mora da znači ni da će srpski proći kao slavenoserpski. Nije kasno za reakciju. Važno je da ona ne izostane. Jezik se, kao živ organizam, stalno razvija i to je prosto tako. Valjalo bi samo da ga malo usmeravamo u tom razvoju - kao kad vaspitavaš dete, npr. Još uvek nije kasno za neku akciju širih razmera, koja bi se pokrenula u školstvu i na medijima. Samo da ne odemo u krajnost i da ne pokažemo po ko zna koji put da voleti svoje podrazumeva mržnju prema tudjem.
GM2003
14. јун 2010. у 15.04
Hrvatski jezik: da li ga oni 'unapredjuju' radi zastite od engleskog ili sto veceg distanciranja od izvornog srpskog? Kako god, glede tog, chesh, chesh.

Da vidimo koje su nove englestine u 'domacem' srpskom:

-fan (obozavatelj, fen je ventilator prim. prev) tri zaredom: fan, fen, ventilator

-edukacija (obrazovanje)

Itd ... pa ko malo vise cita SC, moze da nadje gomilu bespotrebno upotrebljenih engleskih reci na samom OVOM sajtu (zvanicni deo).

Da ne idem dalje sto se sve vise koriste neke bezvezne skracenice koje su isto tako bezvezne i u samom engleskom jeziku.

Za odredjene reci je o.k. (kao mozda bas OK - zero kiled O.K.), jer su takoreci internacionalne (kao S.O.S. od paradajza, mada i mi kazemu "u SOS-u smo kad smo u nevolji)
GM2003
14. јун 2010. у 15.23
Eto i ja "sajtu" ... a treba reci strana ili u najgorem web-strana. Ali ja barem zivim sa jenglezima dugo pa mi se i moze oprostiti. :)
kobayashi
(haiku)
20. август 2010. у 16.59
Pa nije srpski jedini koji se kod useljenika u USA, GB, AU ili NZ mesa sa engleskim u svakodnevnom govoru...

Informisite se malo po internetu i o drugim mesavinama, kao sto su Chinglish, Hinglish i sl.

http://en.wikipedia.org/wiki/Chinglish
http://en.wikipedia.org/wiki/Hinglish

Ali, od svih su najdalje otisli japanci:
http://www.engrish.com/
http://www.weirdasianews.com/category/engrish/
http://engrishfunny.com/
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Unicorn Gifts?
.