Дискусије : Политика

 Коментар
Избледеле црвене линије
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
11. септембар 2024. у 00.43
Webtribune, 10. септембар 2024.

>>
Šta piše u dokumentu o „crvenim linijama” o Kosovu od kog je Srbija odustala

U jeku krize nakon zatvaranja dela preostalih srpskih institucija na severu Kosova, tokom svoje posete Prištini, izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak obznanio je i potvrdio da je Srbija povukla pismo upućeno Briselu prošle godine, u kojem je, između ostalog, izrazila rezerve prema Sporazumu na putu ka normalizaciji odnosa sa Kosovom, a reč je o Ohridskom sporazumu.

Na severu Kosova već 10 dana traje najnovija kriza nakon što su jake snage kosovskih specijalaca u sinhronoj akciji zaužele deo preostalih institucija Republike Srbije, a mahom je reč o opštinskim organima koji su građanima pružali administrativne usluge.

Upravo to je bio jedan od razloga zbog kojih je izalsnik EU Miroslav Lajčak stigao u Prištinu.

On je posle sastanka sa zamenikom kosovskog premijera Besnikom Bisljimijem rekao da je u Briselu dogovoren novi sastanak Beograda i Prištine, ali još važnije od toga, potvrdio je da je Srbija povukla pismo koje je Evropskoj uniji uputila u ime Vlade tadašnja srpska premijerka Ana Brnabić u kom je izrazila rezerve po pitanju delova Ohridskog sporazuma, povlačeći crvene linije.

„Ohridski sporazum je pravno obavezujući i mi radimo na njegovom sprovođenju. Nijedna strana se nije povukla iz ovog sporazuma i razgovaramo s Kosovom i Srbijom kako da ubrzamo njegovo sprovđenje”, rekao je Lajčak potvrđujući da je pismo povučeno.

Šta se nalazilo u povučenom pismu

Sredinom decembra prošle godine, mediji su izvestili da je Vlada Srbije uložila rezerve na Deklaraciju koja je usvojena na Samitu EU – Zapadni Balkan u Briselu, što je tada potvrdila i Ana Brnabić sa pozicije premijerke Srbije.

„A naša rezerva, a naše crvene linije su te, da bilo kakvi sporazumi o normalizaciji ne mogu podrazumevati, nikada, ni de facto, ni de jure priznanje tzv. Republike Kosovo, i da nikada ne mogu podrazumevati da mi pristanemo na članstvo tzv. Republike Kosovo u UN ili bilo kojim organizacijama u okviru UN sistema”, rekla je srpska premijerka, preneo je tada Tanjug.

U pomenutom dokumentu koji je Srbija povukla navodi da se naša zemlja slaže sa Deklaracijom u Briselu „kao političkom izjavom i pravno neobavezujućim dokumentom”.

„‘Sporazum o putu normalizacije i aneks za njegovu implementaciju’, kako je navedeno u ovoj Deklaraciji, smatra se prihvatljivim isključivo u kontekstu koji se ne odnosi na de fakto i de jure priznanje Kosova”, navodi se u povučenom pismu.

„Republika Srbija ističe da se ovo usaglašavanje ne proteže na priznavanje članstva Kosova u UN, sistemu organizacija i agencija UN, niti na takozvani teritorijalni integritet Kosova. Navedeni dokument ne predstavlja pravno obavezujući ugovor po međunarodnom pravu. Štaviše, usklađivanje sa ovom Deklaracijom ne prejudicira niti zadire u činjenicu da Kosovo ostaje sastavni deo teritorije Republike Srbije pod međunarodnom upravom u skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244 (1999)”, zaključuje se u dokumentu.

Povlačenje pisma bila opcija još u junu

Nakon odvojenih sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u junu ove godine, šef evropske diplomatije Žozep Borelj rekao je da je Vučić „dao indiciju” da je spreman da istraži opcije u vezi sa pismom koje je EU uputila Ana Brnabić i da formalizuje Evropski sporazum, kako bi njegova primena bila odblokirana.

„Dok je predsednik Vučic dao indiciju da je spreman da istraži opcije u vezi sa pismom bivše premijerke koje smo spominjali pre i da formalizuje sporazum u skladu sa prethodnim praksama dijaloga, kako bi odblokirao primenu sporazuma”, rekao je Tada Borelj.

Praktično ispunjen Kurtijev uslov

Upravo tada je Evropska unija saopštila da je predstavila novi predlog primene Evropskog sporazuma, što je bilo samo pola godine nakon što je usaglašen aneks Briselskog sporazuma, poznatiji kao Ohridski psorazum.

Ponuđeni novi plan primene iz juna, kosovski premijer Aljbin Kurti tada je odbio uz uslov da se pismo o crvenim linijama povuče.

Sada kada je pismo i formalno povučeno, postavlja se pitanje koji dalji koraci čekaju primenu sporazuma između Beograda i Prištine.

Lajčak stiže u Beograd

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je da će, nakon Prištine, posetiti Beograd kako bi pripremio naredni sastanak „u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa” dve strane.

Lajčak je na Fejsbuku, sumirajući prethodnu nedelju, naveo da je, nakon Bledskog strateškog foruma, boravio u Prištini radi pripreme narednog sastanka glavnih pregovarača u Briselu. Specijalni izaslanik EU nije precizirao datum planirane posete Beogradu.

https://tinyurl.com/m5j47vsj

Tubby
11. септембар 2024. у 10.57
D-Man
(U prolazu)
11. септембар 2024. у 11.37
Оно што је изузетно занимљиво да је недавно Макрон, као случајно, захвалио ЈАВНО Вучићу што Србија продаје муницију Украјини а сада је ево и Лајчак ЈАВНО саопштио како је Србија повукла Брнабићкино писмо у вези Охридског споразума што значи да је Србија потпуно у сагласности са тим споразумом који је, да подсетим, катастрофалан по националне интересе државе Србије.

Очигледно је и да су политичари из Европе почели да ''начињу'' Вучића пред српском јавношћу. Раније су већином ћутали и дозовољавали Вучићу да српској јавности говори шта хоће (док је истовремено, тај исти Вучић, потписивао све што је тражено од њега).

Вучићево шарлатанство и дволично понашање ће кад тад изаћи потпуно на светлост дана али за Србију би то могло бити касно. Он ће, наравно, наставити да и даље криви прошлу власт (која је, заиста, била ужасна) иако је он на власти већ 12 година!!!

Чега год да се ''ухватио'' лагао је и пељао. Једна прича за српску јавност а потпуно друга у његовом односу према Западу.

Зашто сада и Макрон и Лајчак јавно истичу неке ствари које је Вучић очигледно крио? Чини ми се да је Западу досадило растезање са решењем тзв. косовског проблема на шта су пристали само због одржавања Вучићево рејтинга у Србији па су онда пустили и Куртија са ланца уз истовремено откривање неких детаља о којима смо до сада више мање нагађали.

Начин на који Вучић манипулише са Рио Тинтом је класичан пример његовог дволичног понашања. Криви претходну власт што су довели Рио Тинто иако је и врапцима на грани јасно да је по доласку на власт итекако могао стопирати било какве претходне договоре који нису ратификовани у Скупштини.
Слини на помисао да би Србија могла имати економску користи од копања литијума а народу прича приче како копања неће бити уколико не буде гаранција а први је који просто избегава да чврстим уговорима регулише све потенцијалне проблеме.
D-Man
(U prolazu)
11. септембар 2024. у 11.52
А шта тек рећи на оно недавно кур4ење и одбијање позива Путина да учествује на БРИКС конференцији те, дан након тога, причу како он није одбио већ рекао да ће видети!!!

Ајде да је прошло месец, два између тих његових изјава али, брале, прошао је само дан и тај Вучић лаже без пардона шта је рекао претходни дан и још каже да погледамо снимак па да ћемо видети шта је рекао!!!???
CEKAC
11. септембар 2024. у 12.25
A šta poslije Vucica? Opozicija, koja je i tajno i javno na strani zapada? S opozicijom ode i Kosovo i Srbija...
D-Man
(U prolazu)
11. септембар 2024. у 12.41
CEKAC,

То што нам је опозиција таква каква је (буквално речено, никаква) не значи да Вучић може да нам лаже и да нас вуче за нос онако како он то ради већ 12 година!

Кажеш ''Са опозицијом оде и Космет и Србија''. Да ли стварно мислиш и да у тој опозицији има оних којих би смели да признају независност тзв. Косова? Ја тврдим да нема а не сме се заборавити ни чињеница да признање тзв. Косова мора да се ратификује у Скупштини.

Видиш, она претходна власт је преговарала са шиптарима на нивоу неких небитних представника (преговарача). Вучић је дигао те преговоре на много виши ниво тј. на ниво који обавезује државу. Онај Борко Стефановић је могао да потпише шта хоће и то правно ништа не значи док се не ратификује у Скупштини. Е, сад, уколико се Председник или Премијер обавежу на нешто, то има правну снагу у међународним односима.

Да ли ти је јасно шта је Вучић учинио Србији тим што је дигао те преговоре на највиши могући ниво и што нема шта није потписао или се усмено обавезао?
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
11. септембар 2024. у 13.33
CEKAC,

>'A šta poslije Vucica? Opozicija, koja je i tajno i javno na strani zapada? S opozicijom ode i Kosovo i Srbija...'
- - -

Само делимично је тако; нису све опозиционе странке на страни Запада, али Вучићева пропаганда их намерно све трпа у исти кош. Једино у чему се све опозиционе странке слажу је да треба развластити Вучића.

С друге стране, Вучић упире прстом у све опозиционе странке,
оптужујући их да шурују са Западом, а он то ради скоро свакодневно, уз образложење да му његова позиција то налаже. Нека објасни да ли његова позиција налаже да се приватно (сиц!) састаје са Џорџом Сорошем и зашто је том приликом упознао своју ћерку са њим, да прима у посету његовог сина и о чему се са њима договарао.

Са Вучићем на кормилу КиМ нам одлази у корацима, а НЕКИ опозиционари би, ако би им се допустило, то вероватно урадили брже - резултат исти.

Међутим, аутократски начин Вучићеве владавине, кроз дисциплиновани СНС и коалицију, омогућава систематску издају националних интереса и одлучивање против воље народа.
Узми у обзир и да су у коалицији са СНС-ом и неки политичари, одн. странке, које би отпале (због ниских процената гласова на изборима), али су опстале тако што им је Вучић омогућио да преживе као његови коалициони партнери, чиме је и себи донео који проценат више и подршку у Скупштини. Значи, куповина и корупција у владајућим редовима.

Уколико би Вучић био смењен, будући састав СКупштине и владе Србије би био пропорционо промењен и не би тако лако могле да се аминују одлуке, или ратификују споразуми без већинске подршке. Управо зато не би могло да се деси да Понош, или Мариника Тепић/Чобану, или Чанак, или Чеда-игла наметну своје мишљење.

Што се тиче изградње у Србији, и то је прилично дискутабилно, јер се ради о превеликим задуживањима, која могу да је претворе у дужничког роба. И ти пројекти се раде стихијски, а у свету је познато да се највеће муљање с парама обавља у грађевинском бизнису.
D-Man
(U prolazu)
11. септембар 2024. у 15.36
Знам да ово није тема али ја никако да заборавим децембар 2021 када је тај исти Вучић спречио у Скупштини Србије усвајање резолуције о Јасеновцу и све је то прошло у Србији скоро па незапажено. Због чега? Па због тога што Вучић апсолутно држи све важне медије под својом контролом.

Онда је упирао прсте у Црну Гору и нема шта није говорио када су тамо усвојили резолуцију о Сребреници. Наравно, нису требали, то и ја кажем али онда је ЦГ усвојила и резолуцију о Јасеновцу а Србија није ни дан данас. Ко је ту луд?

А он као не уведе санкције Русији а онда против Русије у УН гласа сваком могућом приликом. Продаје муницију Украјини (Макрон је то јавно рекао).

Љуби Шулцу гузицу и кур4и се како ће Србија копати литијум а онда иде у Лозници и људима прича бајке!?

Доводи оног директора Рио Тинта и као држи му лекције у Лозници а онда касније каже како ће Рио Тинто потраживати милијарде од Србије уколико се литијум не буде копао.
Па ако се већ таква фаца онда реци народу да се мора копати!

Све, ама баш све је код њега лаж и муљање! Тај поподне појма нема шта је ујутро рекао јер толико лаже да би то све било смешно да није, у ствари, трагично по Србију.
CEKAC
11. септембар 2024. у 18.55
Eto, ja, za savim logicko pitanje, dobih brdo minusa.

Ovo je forum politika i mi se ovdje, u našim diskusijama, pojavljujemo kao diskutanti - analiticari tekucih, bivših i eventualnih buducih politickih zbivanja.

Mi ovdje ne smijemo biti navijaci. Navijanje nije politika.

Logicko pitanje, ako Vucic ne vodi politiku korisnu za srpski narod, sto poslije njega. U odgovoru ne smijemo biti subjektivni, niti s nemogućim konstrukcijama.

Sve sadasnje politicke stranke u Srbiji već su se na neki način izredale na vlasti. Rekoh sve ili skoro sve. One koje nisu bile na vlasti u bilo kojem obliku i nisu značajne i one u analizi mogu biti zanemarive.

Nakon svake smjene vlasti ostala je Himalaja gluposti. A gluposti se ne eliminiraju, nego se multipliciraju.

I da podjemo od Vucica. Imam razloga da ga ne volim vise od bilo kojeg ucesnika ovog foruma. Međutim, ja ovdje ne raspravljam o Vucicu kao s nekim s kim me vezu neke privatne veze, nego o Vucicu kao aktuelnom predsjedniku Srbije. Da bismo ocijenili neku Vucicevu odluku, moramo znati sve cinjenice i okolnosti koje su utjecale na donisemke takve odluke. Samo ako jednu cinjenicu zamijenimo kontra pretpostavkom, naas sud o toj odluci će biti pogresan.

Posmatrajuci vidljivo ponasanje Vucica u vrsenju prava i duznosti predsjednika Srbije ocigledna je samoreklama i uplitanje u poslove drugih institucija. Vucic smatra da treba biti na svakom trnu kako bi povukao mase za sobom, a često se plete i smeta nadleznim organim u vrsenju njihovih prava i obaveza.

Međutim, kada se radi o donosenju odluka, čije uslove ne vidimo i ne čujemo. onda je nezahvalno izvrci kritici tu odluku, jer bismo i mi lično tako postupili ukoliko bi bili suoceni s istim cinjenicama i u istim okolnostima.

I sada na kraju tko su stvarno ljudi „za poslije Vucica”?
Ja ih ne vidim. Ponasanje opozigije je van svake logike, a razloge za smjenu Vucica ni djeca u osnovnoj skoli ne bi navela. Politicka borba srpske opozicije nije ni najmanje politicka, jer politika rulje i ulice je cista anarhija...
D-Man
(U prolazu)
11. септембар 2024. у 22.48
„Posmatrajuci vidljivo ponasanje Vucica u vrsenju prava i duznosti predsjednika Srbije ocigledna je samoreklama i uplitanje u poslove drugih institucija. Vucic smatra da treba biti na svakom trnu kako bi povukao mase za sobom, a često se plete i smeta nadleznim organim u vrsenju njihovih prava i obaveza.”

CEKAC,

Зар ово што си рекао није довољно да тај човек мора да се макне са функције коју обавља?
Он је потпуно обезвредио све институције државе Србије укључујући ту и Скупштину и Владу јер те институције фактичи и НЕ ПОСТОЈЕ у Србији пошто о свему одлучује један човек.

Međutim, kada se radi o donosenju odluka, čije uslove ne vidimo i ne čujemo. onda je nezahvalno izvrci kritici tu odluku, jer bismo i mi lično tako postupili ukoliko bi bili suoceni s istim cinjenicama i u istim okolnostima.

CEKAC,

Код нас се политичари стално сакривају иза неких скривених претњи због којих би, као, сви ми могли нестати ако се нешто кур4имо. Овај је те ''претње'' претворио у неку табу тему о којој се не сме ни размишљати а камоли причати те, не дај Боже, реаговати негативно на тај стграшни суд који нам ради о глави а све само због тога да би буквално могао да ради шта хоће и доноси одлуке по свом нахођењу.

Обезвређивање институција система је и спроведено због тога да би управо он могао радити шта хоће и ником не полагати рачуне због тога.
Додај на све то све лажи и муљање којима се бави и мораш доћи до закључка да он једноставно мора да иде са власти јер се потпуна деградација система мора зауставити.

Ваљда у целој држави може да се нађе особа која ће, пре свега, вратити моћ институцијама система а онда ће, самим тим, бити лакше и преговарати са било ким јер иза тебе стоје управо институције система и одлуке се доносе учешћем већег броја људи у том процесу а не да се је све препуштено једној особи која је, што је најгоре, сву ту моћ приграбио сам разноразним муљањем током свих ових 12 година колико је већ на власти.

На крају да кажем још и ово. Запад га је израдио као последњег идиота или се ради о очигледној издаји која се ''тихо'' спроводи још од његовог доласка на власт.
Од ''Вратили смо преговоре о Космету на дневни ред'' што је била његов омиљени коментар дошли смо у ситуацију да је народ током свих ових година једноставно навикао да шиптари и добијају шта хоће (управо Вучићевом сагласношћу што је и Лајчак пре два дана потврдио) и раде шта хоће.

Он потпуно ирационално доноси одлуке а свако онај ко мисли да он то све ради смишљено како би заје6ао Запад, тај се грдно вара!
Уколико буде довољно притисака у Србији још ће он и отићи на конференцију БРИКСа па онда након те конференције опет распродавати државен интересе када га Запад позове да им подносе рачун зашто је тамо ишао.

D-Man
(U prolazu)
11. септембар 2024. у 22.51
Нисам горе изнад јасно ставио до знања да сам копирао Чекачов текста који сам онда коментарисао. Дакле, требало је бити овако:

''Međutim, kada se radi o donosenju odluka, čije uslove ne vidimo i ne čujemo. onda je nezahvalno izvrci kritici tu odluku, jer bismo i mi lično tako postupili ukoliko bi bili suoceni s istim cinjenicama i u istim okolnostima.''

Надам се да је јасно и због латинице којом је Чекач писао а ја коментарисао ћирилицом али, ето, да ипак појасним како не би било забуне.
Simo
11. септембар 2024. у 23.00
Nemojte se samo mnogo uzbudjivati.
Mesta u Srbiji dovoljno ima za sve kosovske Srbe sa punim razumevanjem porucuju im ljuti krajisnici.
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
11. септембар 2024. у 23.19
CEKAC,

>’Međutim, kada se radi o donosenju odluka, čije uslove ne vidimo i ne čujemo. onda je nezahvalno izvrci kritici tu odluku, jer bismo i mi lično tako postupili ukoliko bi bili suoceni s istim cinjenicama i u istim okolnostima.’
- - -

Поред тога што се А. Вучић уплиће у све и свја и све одлуке доноси сам, а Скупштину и владу, насељене подобним и послушним климоглавцима, по потреби користи за покриће, проблем је и у тајности његових договорања са западним „пријатељима” и детаљима споразума које је потписивао.
Зато се не знају услови који су претходили доношењу његових одлука, али се виде пследице.

Ана Брнабић и организовани Вучићеви ботови обилују хвалоспевима и непрекидно понављају фразе о томе да је код Вучића све јасно и транспарентно. То је сушта лаж, јер управо је мноштво противуречности и недостатак транспарентности једна од карактеристика његовог рада (иза затворених врата) како у време док је био премијер, тако и сада, као Председник Србије.

И ово повлачење писма Ане Брнабић (о „црвеним линијама”) је урађено „транспарентно”, без обавештавања јавности, тако да се о томе сазнало накнадно. Нисам пронашао информацију да ли је за такву одлуку Вучић претходно добио сагласност Скупштине, или владе Србије.

Следећи проблем је очигледном раскораку између онога како Вучић разговара у сусретима са западним званичницима и онога што саопштава јавности у Србији (његове чувене изјаве за унутрашњу употребу). Рецимо, за јавност у Србији, отворено критикује западне „пријатеље” и наглашава своју 'посвећеност' интересима народа (обланда за лаковерне), а исти, критиковани и оптужени западни званичници му то толеришу и склапају с њим нове аранжмане !?

Макрон и Лајчак га вероватно нису случајно провалили – Макрон, да би му ослабио подршку Русије, а Лајчак, да би јавност у Србији знала да Вучић јесте потписао и прихватио договорене тачке у Охриду. Сад, кад је притеран у ћошак, Вучић је најавио да ће се обратити народу, јер су „пред нама тешке одлуке”.

Моја опаска: Кад је доносио било какве одлуке, говорио је „Ја сам …”, а кад Србија и грађани Србије треба да сносе последице његових „паметних” одлука, онда је „Пред нама …”.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
12. септембар 2024. у 06.01
„Da bismo ocijenili neku Vucicevu odluku, moramo znati sve cinjenice i okolnosti koje su utjecale na donosenje takve odluke.

Koje su okolnosti bile kaže da se neće kopati, pa sad da hoće. ;)
Lazov. ”
CEKAC
12. септембар 2024. у 09.12
Pjer

Ja ne znam u kojim okolnostima i koji su uzroci da Vucic mijenja svoj raniji stav. To zna on i oni koji su bili prisutni prilikom promjene njegovog stava...
CEKAC
12. септембар 2024. у 09.45
Jocko

Поред тога што се А. Вучић уплиће у све и свја и све одлуке доноси сам, а Скупштину и владу, насељене подобним и послушним климоглавцима, по потреби користи за покриће, проблем је и у тајности његових договорања са западним „пријатељима” и детаљима споразума које је потписивао.
Зато се не знају услови који су претходили доношењу његових одлука, али се виде пследице.
-------------------------------------------------------------------

Kao prvo ja ne branim Vucica, niti opravdavam njegove postupka, jer stvarno ne znam niti cinjenice koje su predmet njegovih odluka, niti živim u Srbiji da bih konkretno osjeca posljedice tih odluka. Iskreno receno zbunjen sam zbog tolikih nastojanja za smjenom Vucica.

Na jednoj strani imamo izborne rezultate koji kažu da Vucic ima podrsku oko 75% gradjana Srbije, a na drugoj strani, opet, opozicija histericno trazi njegovu ostavku. Opoicija ne kazr konkretno zbog čega traže ostvavku, nego koriste dogadjaje koji nemaju veze s Vucicem kao razlog za ostavku.

Ja se apsolutno slazem da Vucic čini neke stvari koje su nespojive s funkcijom predsjednika, ali još uvijek ne nalazim da bi to bio zaista realan razlog za ostavku.

Ako promatramo svjetske državnike i pratimo njihovo ponasanje i odluke, naći ćemo jako malo razlika od ponasanja našeg Vucica.
Promatrajmo neke od lidera susjednih zemalja. U cemu vi vidite recimo razliku između Vucica i Plenkovica, Vucica i Orbana, Vucica i Erdogena, Vucica i Makrona i tako dalje? Razlikuju se samo u nijansama. Svi oni postavljaju na važna mjesta svoje ljude. Pa čak smatram da je to i normalno. Samo sto unaprijed treba odrediti koja su to mjesta, jer najgore ako su i mjesta izrazitih strucnjaka podlozna ovim promjenama.

Moja ocjena je da srpsku opoziciju vode sarlatani. Ljudi bezgranicnih ambicijha, ali veoma ogranicenih sposobnosti. Ljudi koji ne prezaju ni od čega i ništa im niije sveto ukoliko se uklapa u njihove ambicije.

Takva opozicija je stvorila vucica. Ako hoćemo Vucicevu ostavku, prvo moramo promijeniti opoziciju, tocnije opozicione lidere...
D-Man
(U prolazu)
12. септембар 2024. у 11.39
„Ja ne znam u kojim okolnostima i koji su uzroci da Vucic mijenja svoj raniji stav. To zna on i oni koji su bili prisutni prilikom promjene njegovog stava...”

CEKAC,

Није главни проблем промена неког става већ његово лагање. И, пази, ми не бисмо уопште требали да говоримо о ЊЕГОВОМ ставу већ о ставу Скупштине и Владе републике Србије али, на жалост, у Србији је један човек и Председник и Премијер и Скупштина и Министар сваког ресора у Влади Србије и Директор БИА и Председник Фудбалског Савеза Србије и било којег другог ''савеза'' у држави Србији.

Таква узурпација власти једног човека једноставно мора да престане!

Одговор на било коју врсту притиска са стране (будимо поштени па рецимо да ти притисци долазе већином са Запада) мора да буде јединствен став Скупштине Србије и Владе Србије! Одлуке би требало да доноси група људи у демократској расправи а не један човек који буквално ради шта хоће. Председник државе онда, на основу одлуке Скупштине и Владе, приступа преговорима и потписивању одређених докумената. Тако би требало бити а и сам знаш шта Вучић ради. Он никог ништа не пита и ради шта хоће!

Ја сам од првог тренутка када је он дошао на власт схватио да се ради о нарцисоидном психопати али нисам могао да верујем да ће други политичари дозволити да он потпуно узурпира сву власт и да ради шта хоће.

Зашто народ трпи Вучића и зашто он има велику подршку на изборима?

Па, српски народ једноставно иде линијом мањег отпора. Нема рата, може се некако, Србија изгледа као једно велико градилиште (за сада се нико не пита колико то све кошта, ко финансира и како ће се дугови враћати), из главних медија су константно бомбардовани извештајима о мудрој политици Преседника Вучића, он је стално присутан у тим медијима, велича себе, понижава и вређа друге називајући их нерадницима и незналицама, изиграва Супермена, стално прича о некој својој борби против криминала, белосветских моћника, домаћих издајника, итд. итд. и народ наседа на такве ствари јер, понављам, народу је важно да нема рата а све друго је мање битно у садашњем тренутку.

Обичан човек има своје свакодневене проблеме и нема времена да претерано анализира његове поступке јер, понављам, испирање мозга од стране његових медија је стално присутно и то је лакше тако прихватити него се борити против таквих ствари јер, опет кажем, обичан смртник нема времена да се бори против свега тога.

Опозиција је неспособна и ту се онда све прича завршава. Један човек ради шта хоће и нико му ништа не може. Он може један дан да каже како има преча посла од одласка на конференцију Брикса а да већ следећи дан тврди како он то није рекао и још да безобразно каже да погледамо снимак од јуче па ћемо видети шта је рекао!!!??? Дакле, или је човек потпуно луд (осим што је нарцисоидни психопата) или га једноставно није брига шта прича јер је одавно схватио да може да ради шта хоће.

Оно што никако не могу да схватим је како други политичари могу да трпе таквог човека и како је могуће да су под толиком његовом контролом. Има ли било ко од њих морала и поноса?

Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
12. септембар 2024. у 23.37
CEKAC,

Нисам рекао да га ти браниш, него износим своје мишљење о њему као проблематичној особи.
Шта више, сваким даном сам све више убеђен да је Александар Вучић требало да буде опозван већ током прве године његовог премијерисања, чим је ОН одлучио да подигне преговоре са Тачијем на „виши ниво” - штета на плану националних и државних нтереса би била мања и поправљивија.

П.С. Сличну крупну штету је направио и Вук Драшковић, потписивањем ИПАП споразума и споразума „Партнерство за мир”. Практично, потисао је оно што је тражила Мадлен Олбрајт у Рамбујеу у амандманима А и Б, капитулацију. Ни њега нко није смео, или хтео да позове на одговорност због велеиздаје.
CEKAC
13. септембар 2024. у 04.26
Jocko i D-man

Izvinite sto nisam odmah odgovorio na vase komentare.

Naime dosta vremena provodim u „paviljonu sest”, a kada se vratim prilično sam umoran i nesposoban da uradim bilo sto.

Hajde da se složim s vama i da prihvatim vase prigovore na licnost i rad Vucica, ostaje tko će sada u Srbiji pokrenuti postupak opoziva i hoće li Skupstina Srbije prihvatiti da raspravlja o opozivu? Smatram da to u ovom trenutku jednostavno nije moguće.

Svaki pojedinac, koji je ovlasten da ucestvuje u postupku opoziva to neće prihvatiti, jer i njegova sudbina zavisi o sudbini A. Vucica. Već sam rekao, ne živim u Srbiji i kakvo je konkretno stanje teško je ocijeniti iz medija i ne mogu konkretno predvidjeti okolnosti prilikom pokretanja postupka opoziva, ali pretpostavljam da taj postupak ne bi donio zeljene rezultate. Sada opet, moramo pretpostaviti ponasanje Vucica nakon propalog pokusaja opoziva?

Prijetnje Vucicu je totalni idiotizam, a izvrsenje tih prijetnji svrstale bi Srbiju u rang africkih zemalja u kojima suoziva?

Dakle, po mome, jedino treba cekati da Vucic učini koja će ga najerati da sam podnese ostavku.
Pjer
(svratio samo na 5 minuta)
13. септембар 2024. у 07.26
„”Ja ne znam u kojim okolnostima i koji su uzroci da Vucic mijenja svoj raniji stav.„

Ne znam ni ja. No cinjenica je da je jedino što se promijenilo između dva stava su izbori. Dakle za potrebe ostanka na vlasti kaže jedno. Poslije drugo. I njegovo objašnjenje zašto je promijenio stav je suplje. Kao nešto Ana rekla a on mislo drugacije. Još jedan minus je okrivljivanje drugih za svoje laži ili loše odluke. Bori se kao lav.

Praviti sve gradjane idiotima ne smije predsjednik države. I zato ja mislim da je na tasu dobrih i loših strana AV debelo prevagnulo loše.

D-man je siroko obrazlozio prekoracenje ovlastenja, i mislim da treba pokrenuti proceduru za opoziv predsjednika. Opozicija losija? Da, no ako Srbija ne može naći jednog covjeka da bude predsjednik i da radi po ustavu, has problem kao naroda je mnogo veci.
dr-mors
13. септембар 2024. у 19.17
Simo
11. septembar 2024. u 23.00
Nemojte se samo mnogo uzbudjivati.
Mesta u Srbiji dovoljno ima za sve kosovske Srbe sa punim razumevanjem porucuju im ljuti krajisnici.
========

:))))
zlatiborac
13. септембар 2024. у 20.32
„Mesta u Srbiji dovoljno ima za sve kosovske Srbe sa punim razumevanjem porucuju im ljuti krajisnici.”
---------------------------------------------------------------------

Sto jes jes, 'ljuti kraj`snici su oslobodili Srbiju od fasista i
njihovih slugu, tj domaćih izdajnika i ostale bagre' - kao sto znamo...
Onda se i napokon sjetili da stvore SAO Krajinu u lijepoj i neovisnoj.

E neće da može dokle god njihov neumrli pociva (ako uopste i pociva)tamo gde mu se još uvek klanjaju njegovi piJoniri maleni...

Bojak
18. септембар 2024. у 12.08
Стално се говори о црвеним линијама које Путин поставља Западу.
Када сам видео топик помислим да је и овде реч о томе.
Отворим топик кад оно Србија. Одмах сам смањио очекивања

Русија и Србија баш нешто не иде. Бар мени не.

Popaj
21. септембар 2024. у 21.28
Simo
11. septembar 2024. u 23.00

Nemojte se samo mnogo uzbudjivati.
Mesta u Srbiji dovoljno ima za sve kosovske Srbe sa punim razumevanjem porucuju im ljuti krajisnici.
**********************************************************************
Simo, bratko,
Stanovnici Krajine su ponosan, slobodoljubiv narod i imaju malo toga zajedničkog sa Srbima iz Srbije...
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Mantra Bracelets?
.