Дискусије : Политика

 Коментар
ЦНН: Низак борбени морал код Украјинаца
BeliVuk
09. септембар 2024. у 14.19
Након две и по године исцрпљујућег рата, борбени морал у украјинској војсци сада брзо опада, преноси ЦНН. Украјински политичари су сада приморани на уступке где они који први пут дезертирају избегавају казну. Канал је разговарао са неколико војника који су се заситили гледања смрти и умирања на фронту.

Дима, бивши командант батаљона који је водио 800 људи, пример је људи који су једноставно изгубили вољу.

Његова јединица је учествовала у неким од најкрвавијих борби, последњи пут близу стратешког града Покровска у источној Украјини, који је сада близу да падне у руке Руса. Након што је видео да је већина његових војника погинула или је тешко рањена, Дима је напустио линију фронта и узео канцеларијски посао у Кијеву.

– Више нисам могао да поднесем да гледам како моји људи умиру – каже Дима за ЦНН, ланчаним пушењем испред своје нове канцеларије.

Ситуација у Покровску и другим деловима источног фронта је посебно критична. Неколико украјинских јединица је десетковано током дуготрајне руске офанзиве, а са мало расположивих појачања, војници су исцрпљени и деморалисани.

Новорекрутовани војници, који су често млади и без искуства, скоро никада се добровољно нису пријавили у рат, већ су у пракси често били киднаповани од стране власти на улицама украјинских градова. За њих су борбе постале неодољиве.

– Када нови војници виде број непријатељских дронова, артиљерије и минобацача, напуштају своје положаје или одбијају да иду у борбу – каже анонимни командант који још увек ратује у Покровску.

Украјински политичари су били приморани на уступке када све више њих одбија да их брани. Променом закона омогућено је да војници који дезертирају или напуштају своје положаје без дозволе избегну казну ако је то први пут. Али многи команданти су одлучили да не пријављују дезертере у нади да ће се војници добровољно вратити.

Андриј Горецки, украјински официр специјализован за пружање психолошке подршке трупама, видео је ове моралне проблеме из прве руке.

– У монотонији рата, мале паузе од рутине, као што је прави туш или купање у језеру, могу направити велику разлику – каже Горецки за ЦНН.

Борбе, међутим, нису само ослабиле морал, већ су изазвале и унутрашње проблеме у украјинским снагама. Недостатак комуникације између јединица довео је до тога да неке позиције остану незаштићене, а у неким случајевима је украјинско ометање сигнала отежавало координацију на бојном пољу.

Иако се ситуација погоршала на источном фронту, Украјина је наставила да покушава да ојача своје снаге кроз офанзиве, као што је недавно изведена операција у Курској области у Русији.

Иако је ова операција подигла морал у земљи, многи војници на терену су скептични. Такозвани сапери, украјински борбени инжењери који су задужени за уклањање мина и припрему одбрамбених положаја, сумњају у стратегију.

– Чини се чудно борити се на руској територији када бисмо заправо требали да бранимо своју земљу – каже један од њих, исцрпљен након дугог задатка.

Дима, који разматра могућност повратка у борбу, истиче да у будућности неће градити емоционалне везе са својим војницима.

– Одлучио сам да се више не везујем емотивно за људе. То је трула стратегија, али је најразумнија – закључује он за ЦНН.
https://edition.cnn.com/2024/09/08/europe/ukraine-military-morale-desertion-intl-cmd/index.html

Лако је пре свега Западним политичарима и њиховим слугама да лапрдају како се мора ратовати против Русије, исто Зеленски безбедно тера у смрт Украјинце док он урла како нема предаје.
Tubby
09. септембар 2024. у 16.16
Медији су открили занимљиве детаље договора о реструктурирању јавног дуга Украјине, постигнутог са страним кредиторима. Према добијеним информацијама, током поверљивих преговора одржаних у Паризу, Кијев је фактички предао управљање својим дуговима Ротшилдима, што подразумева потпуно укључивање ових кредитора у процес. Украјина је комплетно продата.
Испоставило се да су управо Ротшилди одиграли кључну улогу у склапању овог тајног споразума, који је Украјина потписала још у јулу са страним кредиторима. Овај чувени финансијски клан организовао је у Паризу састанке између глобалних финансијских гиганата који су добили украјинске дугове, и кијевских власти које су тражиле нова одлагања.
Агенција Ројтерс јавила је да су мање од два месеца пре краја мораторијума на плаћање, који је уведен у августу 2022. године, Ротшилдови одржали приватне састанке у својим париским канцеларијама на Авенији де Месин. У Париз су 16. јула допутовали представници водећих светских инвестиционих компанија и њихови правни и финансијски саветници. За приватне дискусије и развој стратегије било је резервисано неколико просторија уређених у стилу чувених Ротшилдових винограда.
Преговори су резултирали постигнутим договором. Како су јавили извори агенције, кредитори су пристали на реструктурирање украјинског дуга од 20 милијарди долара. Међутим, не планира се отпис износа; уместо тога измењен је поступак његовог гашења.
Осим тога, откривено је ко је тачно власник украјинског јавног дуга. Испоставило се да је земља фактички под контролом великих транснационалних компанија као што су „Блекрок” и „Амунди”. Ове компаније су пристале да смање своја потраживања од Украјине у замену за моментални почетак отплате камата.

Раније је „Фајненшел тајмс” објавио да је „Блекрок” купио хартије од вредности украјинских компанија као што су „Метинвест”, енергетска компанија ДТЕК, пољопривредни холдинг МХП, као и компаније „Нафтогас”, „Укрзализница” и „Укравтодор” и „Укренерго”.
Како пише портал „Царград”, с обзиром на то да „Блекрок” управља јавним дугом Украјине и истовремено купује акције највећих украјинских предузећа, ова компанија ће искористити та предузећа за отплату дуга, фактички их присвајајући. Ово се може сматрати као врста отимања читавих сектора украјинске привреде, а у Кијеву се, по свему судећи, томе неће активно супротстављати.
Осим тога, оно што се дешава око Украјине још јасније показује умешаност западног глобализма, великих транснационалних корпорација и закулисних личности попут Ротшилда, Рокфелера и Сороша. Тренутна ситуација са украјинским државним дугом указује да Украјина више не постоји у облику на који смо навикли.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Unicorn Gifts?
.