Дискусије : Политика

 Коментар
Бивши канадски амбасадор:САД су започеле рат у БиХ
BeliVuk
20. јул 2024. у 13.22
Бивши канадски амбасадор у Југославији: САД су започеле рат у БиХ

Сједињене Америчке Државе су започеле рат у БиХ, изјавио је бивши канадски амбасадор у Југославији Џејмс Бисет.

Бисет је подсјетио да је у БиХ био референдим о независности, али да није прошао.

- Када су све три вјерске групе потписале споразум о миру у БиХ и да неће бити проглашења независности без све три стране, мој комшија који је био амерички амбасадор у Београду Ворен Цимерман је отишао у Сарајево и убиједио муслиманског лидера Изетбеговића да прогласи једнострану независност. Наравно, он је то урадио и то је изазвало рат зато што је 39 или 40 одсто српског становништва тамо одбило идеју да живи под муслиманским или шеријатским законом од стране муслиманског руководства - нагласио је Бисет у једној од својих ранијих изјава.

Бисет је напоменуо да се „прича враћа у историју јер су Срби вијековима били под турском окупацијом и борили се за слободу”. - Нису жељели да средином 20. вијека још једном живе под муслиманском влашћу, а то је значило рат. Сви на Балкану су знали да ако се прогласи муслиманска декларација о независности да то значи рат - навео је Бисет.
https://www.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=543243
Tubby
20. јул 2024. у 18.21
sto to nije kazao dok je je bio ambasador u beogradu ... sad se setio, a? mani nas tih mirtvoraca ... In 1990 he was then appointed Canadian Ambassador to Yugoslavia, Bulgaria and Albania. In the summer of 1992 he was recalled from there[citation needed] and retired from foreign service, to accept a job as the head of the International Organization for Migration in Moscow, helping the Russian government establish a new immigration agency and implementing settlement programs for Russians returning to Russia from other parts of the former Soviet Union. He returned to Canada in 1997.
cicero99
(historia est mater of studioru)
21. јул 2024. у 01.44
Tubby nije ti ovo trebalo!!! Џејмс Бисет je od prvog dana bio i ostao dosledan u svojim stavovima ali ti NISI pratio njegov diplomatski put i njegov uporan pokusaj da spreči demonizaciju Srba. Dobro prouci koliko je puta celom svetu objašnjavao šta je usRa politika radila-od prvog dana. Svojim ne znanjem podcenjujes coveka koji decenijama cvrsto stoji uz Srbe. Nije ti bas umno tubby da pricas o nečemu sto NE ZNaš !!!! Istrazi malo pa će ti biti jasno zašto sam ovo rekao !!!! Covek je na otvorenim međunarodnim i lokalnim tribinama, konferencijama i simpozijumima govorio i branio Srbiju i nas narod. Nije fer da pišes onako „od oka” Tubi. Razmisli!!

D-Man
(U prolazu)
21. јул 2024. у 13.13
Cicero, тако је!

James Byron Bissett заслужује највеће српске почасти за свој рад у којима је увек био на страни Срба. Објавио је много чланака у којима је упозоравао на погрешан приступ америчке политике на Балкану а нас Србе је бранио на сваком месту и сваком кораку.

Ја сам управо због поштења тог човека и одлучио живети у Канади. На моју несрећу, ова данашња Канада је отишла у неког другом правцу у последњих 20-ак година. У потпуно погрешном правцу!
Tubby
21. јул 2024. у 16.39
ne treba da me teras da razmislim jer sam razmislio pre nego sto sam ostavio komentar i Ništa nije bilo „od oka” ALI ... to NIKAKO ne znaci i da sam u pravu i NORMALNO nije iskljuceno da sam se DEBELO ogresio o coveka. evo šta me navelo da reagujem ovako kako sam reagovao:
*** kao iskusni diplomata, valjda je zato i bio ambasador, biset ju poslat u srbiju da zastupa ISKLJUCIVO interese i stavove SVOJE zemlje (kanade) a to šta on lično misli i kakvi su mu licni stavovi … koga je to zanimalo izuzev nas i sto je i normalno, zato smo se i primili na njega. NEMOJ da zabravis da je to bilo vreme da ko god bi nas „stavio u krilo” i pomazio po glavi mi bismo se odma „kacili” i pozivali na njega. ako smo ja i pola beograda još1987 znali da će biti rata možeš da zamislis šta je biset znao, ne mislis valjda da je on na eci-peci-pec dosao na mesto amabasadora? rat kod nas je planiran bar 8-10 godina pre nego sto je buknulo i to se znalo jer se o tome naveliko pricalo SAMO sto NIKO nije verovao u te price. u vreme dok je „nato ekipa” bestijalno divljala i bacala bombe po srbiji ... srpskoj deci u kanadi (odakle je i biset) je bio ZABRANJEN ulazak u skolu i to deci koja su isla u 4-5 razred osnovne skole??? veruj mi da je JAKO teško bilo objasniti deci koja imaju 8-9 godina zašto vishe ne mogu da udju u razred sa ostalom decom sve dok se „kanadska himna ne zavrsi” i SVI do jednog (osmoro srpske dece) su optuzeni da se „ kanadska deca plase da srpska deca nose pistolje i puske jer su tako videla na televiziji ili su im roditelji tako kazali” … i čak je dat predlog da se srpskoj deci od 8-9 gina pregledaju torbe pre nego sto ih puste u skolu/razred. ALI da te ne davim sa detaljima (ovo je bilo ZVANICNO objašnjenje koje sam lično drzao u rukama). NORMALNO to što su nasu decu zvali „faken srbs” to ama bas NIKOME nije smetalo i to je izazivalo „cudjenje i nevericu” … ma klasicnoa kanadsko/americka shuplja prica. ako si ti pratio dogadjaje kod nas negde iz srbije a ja iz amerike/kanade onda NIJE cudo sto ti mislis jedno a ja drugo.
*** šta bi logicno bilo … pa logicno bi bilo da posto je biset „ ispao iz shina” da ga vrate nazad za otavu i da ga pod hitno SKLONE negde na „suvo i hladno mesto” ALI gle cuda ... bivši ambasador u beogradu premesten za moskvu??? MOLIM? da nije i ovo bilo slučajno … sto kaže prof. radovan damjanovic „ljudi/srbi Ništa ne znaju”.
*** mala digresija, verovatno ti je poznato šta se dogodilo sa milanom st. proticem našim ambasadorom u vasingtonu kad se oteo kontroli … istog trenutka je vracen nazad i eno ga sada sheta sa jednog alternaivnog kanala na drugi alt. kanal. ako se nas sadasnji ambasador u americi (djuric) u beograd vraca avionom ratnog vazduhoplovstva amerike … meni niko ne treba da kaže o cemu se tu radi a lično poznajem naše koji bi ga na slavu zvali. mnogo smo naivni, MNOGO!
Tubby
21. јул 2024. у 16.46
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
22. јул 2024. у 00.45
Tubby,

Грешиш.
Да ли ти је познато да је Бисет 1999. пре агресије НАТО-а допутовао у Београд и отишао у канадску амбасаду да и тамо протествује због одлуке Канаде да учествује у тој агресији.
Ако ниси знао, тадашњи канадски амбасадор је избацио Бисета из амбасаде.

Нешто касније се особље из мнгих амбасада повукло из Београда, јер је наредних дана предстојао напад.

Иначе, Бисет је заједно са генералом Мекензијем (после Дејтонског Споразума) сарађивао у ad hoc кокусу (већу) са Србима у Торонту. Био је један од оних који су негирали да се у Сребреници десио геноцид.
Са њим сам у то време разменио 3 имејла - у време грађанског рата у БиХ, агресије НАТО-а и касније током суђења С. Миошевићу у Хагу. Бисет је током свог мандата у Београду имао, како је рекао, одличну комуникацију са Милошевићем.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Necklaces Sterling Silver?
.