Дискусије : Политика

 Коментар
Још једно продавање магле
D-Man
(U prolazu)
19. јул 2024. у 11.06
Текст објављен у Financial Times (ФТ) у вези ископавања литијума у Србији:

https://tinyurl.com/yhv5ntr4

Убрзо након тога, у Србију су долетели и Немац Шолц а и многи други који су, уз веома срећног великог српског Вожда, саопштили ''фантастичне'' вести за Србију.

https://tinyurl.com/2d9t2v44

Кажу како ће Србија некаквим квантним скоковима да напредује због тога што ће се литијум ископавати у Србији. Вучић отворено каже да то нико не може спречити тј. другим речима прети свима онима који су против тог пројекта.

Е, сад, ајде, дај Боже да то ископавање литијума Србији донесе огроман просперитет али у свим тим пословима у вези са Рио Тинто има толико сумњивих и контроверзних ствари због којих сам изузетно скептичан.

Прво, Немци нам у мају ове године накалемише омчу око врата на којој је наведено како смо ми фактички геноцидан народ.
Ево, данас се потврђује да је то била само једна уцена уз коју је, сасвим сигурно, дошла и претња да може да нам се деси и нешто још горе. Питам се, шта може још горе када су нам већ фактички отели Косово и Метохију и смеју нам се у лице због тога а онда нас још прогласили и геноцидним народом!?

Након свега што нам је Немачка урадила, Вучић са њима улази у посао у вези са литијумом. Заиста је морбидно слушати Шолца када наводи следеће:

''Ovo je dobro razmotren sistem i sva pravila koja postoje u svetu, primenjivaće se u Srbiji. Zašto smo počeli u Srbiji? Srbija je najnaprednija u pripremama iako se o sirovinama govori u Češkoj, Portugalu...''

Значи, почиње се у Србији. Не у Чешкој, не у Португалу (који су у ЕУ) већ у Србији! Па само те његове речи би требало да изазову сумњу!

''Ova odluka zahteva hrabrost, ali je doneta u ispravnom trenutku.''

Питам се, зашто би због нечег што би требало бити толико добро за Србију (у шта нас наши непријатељи уверавају) ова одлука захтевала храброст? Па, зар то не би онда било нешто сасвим нормално? Дакле, Шолц још једном просто ужива у свом иживаљавању и цинизму.

Шта тек рећи на ове речи Вучића:

''Drugačija je priča o niklu, to je komplikovana priča jer je to prljava tehnologija.''

Дакле, цели свет зна колико ископавање литијума уништава животну средину и какву је пустош Рио Тинто направио где год да је био а ова наша сотона (не знам више како другачије да га назовем) наводи како је копање никла лоше, скреће пажњу са литијума говорећи о молибдену и калцтиу.

''Mi smo ovo obećali EU i to je bilo pitanje budućnosti Srbije. ''

Дакле, он је, на своју руку, обећао Немачкој и ЕУ. Ок, могу ја то да разумем. Али, брале, како да разумемо то што та иста Немачка и ЕУ раде нама!? Па зар ниси онда бар могао испреговарати да се КиМ врати под контролу Србије и самосталност Републике Српске?
До када ћеш ти, Вучићу, развијати односе са онима који уништавају и Србији и Републику Српску и Србе?

''Radimo ovo jer je to fantastična prilika za Srbiju. Koga boljeg od Nemaca da nađemo za garancije?''

Лелееееее! Па , зар смо сви ми толики кретени па да заборавимо шта је нама све Немачка урадила? Па, сетимо се само маја ове године и резолуције о Сребреници?

''Danas mi je Šolc potvrdio, ne mora da mi potpisuje ništa, verujem mu na reč. Reč za mene znači više od bilo kakvog potpisa''

О, земљо, отвори се! Па зар тај идиот Вучић не зна да су уговори, потписи и писмене гаранције кључ свега а не Шолцова реч!? Па, тај Шолц ће за годину, две или пре, бити бивши и шта онда?

dituartuПорука негативно оцењена. Покажи

dituartu
(eng)
19. јул 2024. у 11.19
Sve sto Cuta i ekolozi kažu treba raditi suprotno
dituartuПорука негативно оцењена. Покажи

dituartu
(eng)
19. јул 2024. у 11.26
Interesantno kako ni da zucni ni da blokiraju parlament zbog divljih deponija, zbog smeca koje pliva u Savi zbog grafita po Beogradi i ostalim gradovima ,nisu se setili da zasucu rukave i nego se setili litijuma kad su Kinezi kupili dobar deo Rio Tinta
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
19. јул 2024. у 11.32
>'''Danas mi je Šolc potvrdio, ne mora da mi potpisuje ništa, verujem mu na reč. Reč za mene znači više od bilo kakvog potpisa'''
- - -

А. Меркел је и потписала, па ни то није била гаранција.
Вучић се вади, јер је Шолц највероватније рекао да не може, или не пристаје да потпише, а он „Суперман” није имао петљу да инсистира.

Јуче је рекао да ће са Шолцом имати разговор у четири ока (без сведока), а данас је изјавио:

>>'И пре него што смо потписали било какав уговор а данас је само меморанду,, ништа нисмо крили, све радимо транспарентно. Поносим се тим пројектом. Ништа не желимо да тајимо и кријемо од наших људи.'<<

https://www.politika.rs/scc/clanak/623755/Vucic-Projekat-će-nam-doneti-najmanje-sest-milijardi-evra-novih-investicija
dituartuПорука негативно оцењена. Покажи

dituartu
(eng)
19. јул 2024. у 11.40
Svako oponiranje vlastima je manipulacija u najboljem slučaju jednaka onoj koju radi vlast. Toliko su se isti ti kriticari kompromitovali da sam lično ubeđen da je ekolosko preseravanje 90% price koju prosipaju.
D-Man
(U prolazu)
19. јул 2024. у 12.04
„Sve sto Cuta i ekolozi kažu treba raditi suprotno”

Тачно је да се Ћута често понаша као силеџија и манијак. Међутим, да ли је он, заиста, такав или просто мора тако јер се се Вучићем не може другачије?

Онај Шефкович коментарише како овај договор није против Кине!? Па, зашто то уопште спомињеш? Не, он је то намерно рекао како би потпалио ватру између Србије и Кине! Србији и Републици Српској су Кина и Русија једина гаранција опстанка док нам Запад само ради о глави.

Запад је параноидан и на све могуће начине настоји да уништи везе Србије, Кине и Русији. Заиста, шта ће рећи Кина сада када види да Србији директно ради против њихове индустрије возила на електрични погон?

Са друге стране тај исти Запад не нуди Србији ништа добро. Они 29 година након завршетка рата у БиХ покрећу у ГШ УН резолуцији у Сребреници!!! Иза те резолуције управо стоји Немачка!

Тај исти Запад апсолутно стоји иза тзв. Косова а да имају бар 1% поштене намере онда би већ признали како је признавање тзв. Косова била грешка. То је за њих врло лако урадити али неће јер је њима циљ понижавати Србију,

Дакле, не гледај Вучићеве договоре за Западом у контексту очигледно лажних прича о некаквом квантном економском напретку Србије већ у контексту свега оног што та иста Немачка (и друге ЕУ државе као и САД) чине против Срба у БиХ, провоцирања Срба резолуцијом о Сребреници те константној подршци коју управо Запад пружа тзв. Косову.

Пре пар дана видео сам један видео из Скупштине Србије где једна особа пита Брнабићку о милијарду евра које је наводно Рио Тинто дао Србији. Признајем, помислио сам да госпођа претерује али, брале, када видим сада ово изненадно убрзавање ''радова'' у вези са ископавањем литијума и долазак целе те делегације на челу са Шолцом, онда се, заиста, може поставити питање у вези те милијарде евра.
Да ли је то немогуће? Па, јбг, за сву ту градњу по Србији (коју је, заиста, лепо видети) треба лова. Та лова или стиже од кредита који ће тек доћи на наплату (и онда ћемо видети шта ћемо и како ћемо) или од те фамозне милијарде од Рио Тинта.

Након ове последње епизоде у којој је учествовао и сам Шолц имам осећај да ће код нас бити свега и свачега. Чини ми се да нас очекује врела јесен.
zlatiborac
19. јул 2024. у 12.04
„Sve sto Cuta i ekolozi kažu treba raditi suprotno”,

Ajdeeee - „casna poJonirska”?

Kakvi ekolozi 'trice i kucine', već dusebriznici koji imaju sva rešenja
i odgovore za sve i svasta u malom prsticu, a ne silaze sa javne pozornice.

Nasuprot tome: šta ti i sebi slični kazete,trebaju vam pod hitno ginekolozi
utoliko sto su psiholozi od vas digli ruke - a nemocni da vam pomognu.

P.s. a sad pravac u red za sendvic - jer: 'još malo pa nestalo''.
P.s.s. i da ne bidne posle da ti nisam rek`o...

D-Man
(U prolazu)
19. јул 2024. у 12.30
Пошто међу издвојеним темама има већ једна Јоцкова, предлажем да модератор копира ове коментаре овде и пребаци из на Јоцкову.

То се односи и на тему испод моје која је фактички иста.

Понекад учествујем на једном другом форуму који је много боље организован од ове кафане. На том другом форуму модератор сваку нову тему са сличном темом која већ постоји брише а постојеће коментаре тема која ће бити обрисана пребаци на тему која већ постоји.

Осим тога, тај форум аутоматски на врх поставља тему на коју неко одговори тако да су актуалне и привлачне теме увек на врху. Зар је, заиста, тако нешто тешко направити и у овој кафани?

Рио Тинто очигледно није завршена прича у Србији као што се неком можда и учинило пре пар година када су еколози присилили Вучића да заустави тај пројект.
Ево, пар година касније, Рио Тинто је присутнији него икад пре. Сада је ту и тешка артиљерија (Немачка) која, очигледно, врши ненормалне притиске на Србију где је год то могуће.

Јбт, понављам, морон Вучић каже како му је Шолцова реч довољна, не треба ништа написмено а тај исти Шолц и Немачка пре два месеца прогурали резолуцију о Сребреници. Па, Вучићу, ако си ти толико забораван, народ у Србији сигурно није! На врло клизавом си тлу и то што радиш сада са Немачком и Рио Тинту би могао бити увод у крај твоје политичке каријере.
Tehnicar
(Tehnicar)
19. јул 2024. у 12.38
Да ли је то немогуће? Па, јбг, за сву ту градњу по Србији (коју је, заиста, лепо видети) треба лова. Та лова или стиже од кредита који ће тек доћи на наплату (и онда ћемо видети шта ћемо и како ћемо) или од те фамозне милијарде од Рио Тинта.
______________________________________________________________________

Srbija se od dolaska na vlast sns-a zaduzila sa 12 na najmanje 35 miljardi EU spoljnjeg duga, a planira se jo nekih 2o-tak za vasar EXPO.

Ove godine je dosao dug od 1 milijarde za naplatu kamata za dio kredita.
Uzimaju se novi krediti za otplatu dugova.
Rio Tintova milijarda „pride” je tu mali dio, koji ćemo placati prije nego dobijemo i jedan EU od njih, ako krenu sa raskopavanjem.
Vucici će tu još da izleti sa raznim beneficijama za „investitore” . . .
radjevinska mafija (vlast)je nasla unosan način da pljacka državu i narod kroz uzete skupe kredite i dvostruko skuplju izgradnju i razne tajne provizije.

Tubby
19. јул 2024. у 13.01
marisav
(Besposlicar)
19. јул 2024. у 13.08
Vucic ništa nije pitan da li posle ovoga vise nećemo postavljati pitanje uloge Nemacke oko srebrenicke rezolucije kojom su nam davali status najveceg genocidnog naroda...i da vise neće uznemiravati ni Her Olafove prijatelje i mezimce hrvate ni sa kakvim jasenovackim rezolucijama.
Je li ima ikko, da mu još nije jasno zašto nakon kukavickih crnogoraca nema hrabrih Srba da izglasaju REZOLUCIJU O JASENOVCU!??
SVe će biti javno, sve transparentno, govori Gaulajter von Bugoino i ne stidi se ni cvikera koje bezglavo nosi na nosu ni svih i sve SRbije koju je do samo pre mesec dana pumpao sa ANTINEMACKIM I ANTIHRVATSKIM STAOVIMA,,,SADA MU ODJEDNOM HER OLAF VELIKA LJUBAV,,ako ništa drugo barem delimicno da nadoknadi već zaboravljene afere sa FRAU MERKEL,,,koliko se puta sa njom samo slizavao na sastancima,,već smo mogli imati i zavrseno ujedinjavanje sa Nemackom kao još jedna pripadajuca pokrajina...ko sljivi žrtve Jasenovca,,ko im kriv sto su stali na put Valdhajmovim trupama na Kozari i usput,,,mogli su mirno kopati rudu za tadasnjeg Firera i vise bi ih prezivelo,,ali nisu oni još pojma imali kakav je to ljubavni svaleraj sa Nemcem ili Nemicom...to je otkrivenje nakon REZOLUCIONISANJA PO NJUJORKU,,,tako da od svake međunarodne inicijativve neka korist!!!!????
dituartu
(eng)
19. јул 2024. у 13.58
Srbija se od dolaska na vlast sns-a zaduzila sa 12 na najmanje 35 miljardi EU spoljnjeg duga, a planira se jo nekih 2o-tak za vasar EXPO.
-------------------
Preseravanje strucnih ekonomista lelemuda koji vrsljaju po internetu a ko pacovi su bili kad se unistavao bankarski sistem Srbije tokom prevrata i strahovlade Z.Djindjuve.

Gledajuci šta se piše najbolje da nema nikakvih puteva da se vozimo kao pre trideset godina pa da bi ovakve moralne gromade mogle da nam sole pamet kako je Rumunija i Albanija napredovala a Srbija zaostala.

Odlično se secam vasih drugosrbijanskih postova o Beogradu na vodi , pa razne arhitekte pa srucnjaci i ekolozi, pa tone na pesku je,...iseljavaju se ljudi,..
Na kraju glavu dajem da su isti pokupovali stanove ne Beogradu na vodi od donatorskih para iz ambasada.
Onda se setim zeleznicke stanice pa price o spomeniku Stefanu Nemanji.
Generalno postoji jedno pravilo NVO muve NIKADA I JOS JEDNOM DA KAžEM NIKADA NEćE RADITI U INTERESU SRBIJE. Apsolutno sve sto dolazi od njih dolazi sa zlom namerom zapamtite to.
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
19. јул 2024. у 16.09
Пре око недељу дана, поводом кампање за Рио Тинтово рударење литијума, Вучић је изјавио да ће довести у Србију највеће светске лидере ...
И наравно, то је био његов позив да га „светски лидери” хитно подрже у монтирању још једне обавезе Србије, овај пут заједничким меморандумом.
После ће да каже да је то урадио по вољи народа.
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
19. јул 2024. у 17.19
dituartu,

>'Gledajuci šta se piše najbolje da nema nikakvih puteva da se vozimo kao pre trideset godina pa da bi ovakve moralne gromade mogle da nam sole pamet kako je Rumunija i Albanija napredovala a Srbija zaostala.'
- - -

Уместо држиш предавање 'моралним громадама', реци да ли је тачно да је спољашњи дуг Србије порастао на 35 милијарде евра и како и ко ће то да се отплати ? Можда ће и твоја деца и унуци трпети и осећати последице.

Београд на води је промашај и то мисле и многи архитекти и грађевински инжењери. Сви градови који леже на рекама настоје да очувају излаз и поглед на реку, али то вама из СНС-а тешко иде у главу.
У реду је што је уређено шеталиште дуж десне обале Саве и реконструисана Карађорђева улица, али оне високоспратнице, које су одсекле Београд од Саве, су к'о пилету сисе. Према неким вестима, више од половине станова у тим зградама су неусељени.

Рече један од ових „највећих светских лидера” да је Београд на води пример, да људи сада виде корист од тог подухвата.
Која црна корист, кад су цене толико високе, а половина станова неусељена ?

Где ће да се изливају сва кофна и отпадне воде из тих зграда ?
Директно у Саву. Биће лепих шетњи дуж кеја, поред усмрђене реке.

„Врсни планери” намеравају да размонтирају и уклоне стари Савски мост и делове пренесу на неку ледину, а људи се буне, приговарају, али и предлажу паметнија решења.
Планирали су и постављање гондоле од Калемегдана до Ушћа (на левој обали Саве), па су одустали због великог протеста.
Почели су и радови за прву линију метроа, на Макишу; игнорисани су бројни стручни приговори да ће тиме бити угрожено снабдевање Београда водом.

У Србији јесу изграђени нови путеви, више него у претходних 40 година. То је за похвалу, а и ту није јасна финансијска конструкција и постоји ризик од дужничког ропства.
Вучић се стално хвали да је Србија локомотива региона, да економски убрзано расте, а у другој прилици се хвали да је испословао неку позајмицу (страни кредит) под врло повољним условима.

Да ли вама у Србији пада на памет да је у току преинвестирање, узимање позајмица да би се отлаћивале камате у приспелим роковима, а повећава уопредо задуживање земље новим кредитима ? То већ прераста у опасно коцкање са будућношћу земље и народа - једног момента таква кула од карата се руши до темеља.

П.С. Што се мене тиче, нисам подржавао ни З. Ђинђића, ни Б. Тадића, ни Т. Николића, као што не подржавам ни Вучића и његове послушнике.



Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
19. јул 2024. у 23.56
D-Man,

>' ''Mi smo ovo obećali EU i to je bilo pitanje budućnosti Srbije. ''
Дакле, он је, на своју руку, обећао Немачкој и ЕУ. Ок, могу ја то да разумем.'
- - -

Ја то не могу да сварим, јер воЏа стално, тајно или јавно, на своју руку нешто прихвата, даје сагласност и обећава Западу, а кад се то провали, каже „Ми смо ...”.
Али кад постигне нешто заиста корисно за Србију, или да себе прикаже као неустрашивог и одлучног, говори: „Ја сам ...; ја ћу ...”.
D-Man
(U prolazu)
20. јул 2024. у 01.33
Јоцко,

То што сам га ''разумео'' је у контексту неколико реченица које сам написао након тога а нарочито у вези ове:

''Па зар ниси онда бар могао испреговарати да се КиМ врати под контролу Србије и самосталност Републике Српске?''

Надам се да се разумемо.
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
20. јул 2024. у 13.49
D-Man,

Наравно да се ти и ја разумемо, али не успевам да сварим његово сваљивање одговорности због одлука и договора које је самовољно склапао.
Који смо то „Ми ... обећали ЕУ-и”, кад је то урадио он на штету Србије ?
Jocko4
(ɹǝʌɹǝsqo)
20. јул 2024. у 14.37
ПОЛИТИКА, 20.07.2024.

>>
Форум за безбедност подржава самит са Олафом Шолцом и потписивање меморандума са ЕУ

Форум за безбедност и демократију (ФДБ) поздравио је јучерашњи самит Владе Србије, представника Европске уније (ЕУ) и немачког канцелара Олафа Шолца, а посебно потписивање Меморандума о разумевању о стратешком партнерству Србије и ЕУ у области одрживих сировина, ланаца вредности батерија и електричних возила, као озбиљну најаву јачања економске сарадње између Србије, ЕУ и Немачке.

https://www.politika.rs/scc/clanak/623941/Forum-za-bezbednost-podržava-samit-sa-Olafom-Solcom-i-potpisivanje-memora nduma-sa-EU

- - -

Који су сад ови, из шуме разних форума, центара, института, фондова, ...?

П.С. Сад се надају да ће им се уделити апанажа.

 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.