Дискусије : Политика

 Коментар
Solc i vlada potpisuju kopanje litijuma
Tehnicar
(Tehnicar)
18. јул 2024. у 08.36
Ратко Ристић:

Вучић из својих лукративних политичких разлога, да би остао нa власти, пристаје да буде део глобалистичке зелене агенде на рачун сопственог народа. Циљ доласка Шолца је присиљавање Вучића да што пре реализује Пројекат „Јадар”

http://skr.rs/zGBh
Istoricar67Порука негативно оцењена. Покажи

Istoricar67
19. јул 2024. у 04.21
Šta će na ovo da kažu ovi sto protestvuju protiv litijuma. Moramo priznati da je Vučić pametan političar. Izgleda da se konačno uverio odakle dolaze ovi teroristicki napadi i rešio je da konačno izabere stranu.
Tehnicar
(Tehnicar)
19. јул 2024. у 08.54
Sto botona može da proguta to niko ne može?

Interesantno je da su oni koji su proteklih godina bili targetirani kao strani plaćenici i domaći izdajnici od strane brnabe i ace, objektivno najžešći branitelji Jadra i prodaje srpske zemlje zapadnim multinacionalnim kompanijama.

Sa druge strane najveće srpske patriote (bar sebe takvima zovu) ubeđuju građane Srbije preko državnih medija, elektronskih i pisanih, da jadarsku zemlju treba prodati Nemcima, jer je upravo to razvojna šansa ne samo za taj kraj Srbije, nego za celu državu.

Tu se postavlja logično pitanje ko je tu lud i ko je strani plaćenik, a ko patriota u pravom smislu te reči?

Ono što možemo da zaključimo iz cele ove žalosne priče oko Rio Tinta je činjenica da ljubav prema otadžbini seže samo do ličnih džepova i kasa.

Ukoliko imaju koristi od neke prodaje, pa makar potrovali jednu šestinu Srbije, naprednjaci će naći svaki način da beskrupulozno unište generacije koje dolaze šireći političku demagogiju oko korisnosti jednog takvog rudarskog projekta.

Koga onda u tom slučaju briga za Jadar, Mačvu i Rađevinu?
Tehnicar
(Tehnicar)
19. јул 2024. у 09.04

Ovo je neverovatno štetna stvar za Srbiju u svakom pogledu, finansijska katastrofa, ekološka katastrofa, ali ono što je najgore je uvođenje Srbije u kolonijalni status. Mi postajemo kolonija zapada, zato što nećemo raspolagati našim resursima. Da podsetim da je usvojen zakon o konverziji zemljišta prema kome oni koji dobiju rudnik, dobiće i zemlju u Srbji, a pošto je to veliki broj lokacija, na pola teritorije Srbije će stranci postati vlasnici naše zemlje. Stranci su već vlasnici naše pijaće vode – rekao je prof. Nestorović.

Mislim da naš svet uopšte nije svestan šta se odigrava i da mi praktično ulazimo u jedan, čini mi se ne više ni kolonijalni, već robovlasnički status – bićemo robovi koji će raditi za mali novac, a ekstraprofit će odlaziti u inostranstvo, dodao je vođa Pokreta „Mi – snaga naroda”.

http://skr.rs/zGJR
D-Man
(U prolazu)
19. јул 2024. у 09.23
Не знам колико су веродостојне информације у тексту коју сам копирао испод али оно што знам је чињеница да нама Немачка никад, ама баш никад није желеле ништа добро тако да сматрам да на сваку активност иза које стоји Немачка треба гледати са неповерењем.

Испод је, дакле, текст пренешен из Фајненшел Тајмса (линк према тексту се налази на крају).

Фајненшел Тајмс: Србија обећала литијум европским произвођачима аутомобила

Србија је обећала да неће продавати литијум кинеским произвођачима аутомобила и да ће када развије једно од највећих светских налазишта тог метала, предност имати европске аутомобилске компаније као што су Мерцедес-Бенз, Фолксваген и Стелантис.

Како пише Фајненшел тајмс (ФТ), председник Србије Александар Вучић обавезао се на то у интервјуу за Ханделсблат, неколико сати пре него што је угостио немачког канцелара Олафа Шолца у Београду, где је потписан Меморандум о разумевању о стварању стратешког партнерства са ЕУ који обухвата критичне сировине, ланце вредности батерија и електрична возила.

Очекује се да ће развој лежишта Јадар, на северозападу Србије, дати значајан подстицај европској индустрији електричних возила. Вучић каже да ће Србија производити 58.000 тона литијума годишње, односно 17 одсто потражње у ЕУ. То би било довољно за 1,1 милион електричних аутомобила, наводи ФТ.

Вучић је рекао да су кинески произвођачи аутомобила изразили интересовање за куповину литијума. „Али ми смо им рекли да о томе разговарамо са Европљанима. Ми смо лојални Европи…ЕУ је потребан литијум и ми желимо да ојачамо нашу везу са ЕУ”, додао је.

ФТ подсећа да је Србија прекинула пројекат ископавања литијума пре две године, али ће сада дати Рио Тинту зелено светло за његово развијање, пошто је добила гаранције везано за еколошке стандарде у руднику.

Оживљавање споразума са Рио Тинтом и укључивање ЕУ, западни званичници виде као важан сигнал геополитичког сврставања Србије у време када се тој земљи удварају Кина, Русија и државе Залива, указује ФТ.

Лист подсећа да је Србија кандидат за чланство у ЕУ више од деценије, али је процес придруживања успорен забринутошћу Брисела због владавине права, корупције и статуса Косова. Такође, Србија је једна од само две европске земље које нису увеле санкције Русији због инвазије на Украјину, додаје се.

Вучић је рекао да Србија жели да развије потпуни ланац вредности литијума код куће, укључујући фабрике батерија, и да ће само део литијума који се копа на локацији Јадар продавати у иностранству као сировина.
Он је рекао да је земља добила „позитивне повратне информације” из својих преговора са европским произвођачима аутомобила, укључујући Мерцедес, Фолксваген и Стелантис.

Немачка аутомобилска индустрија поздравила је одлуку Србије да развије рудник. Хилдегард Милер, шеф ВДА, главног немачког ауто лобија, описује то као „важан и прави сигнал” за обезбеђивање сировина које су неопходне за европска електрична возила.

Међутим, противљење литијумском пројекту и даље је снажно у Србији, додаје ФТ и наводи да је опозициони еколошки покрет Крени-промени који је пре две године блокирао путеве и аутопутеве како би приморао владу да заустави пројекат, упозорио да ће рудник довести до „еколошког уништења Србије”.

Преноси се и резултат анкете ;Нове српске политичке мисли да се више од половине Срба противи руднику литијума. Само четвртина подржава пројекат, додаје се, иако се тај број повећава на 33 процента када се узму у обзир еколошке гаранције Немачке и ЕУ.

Извор: https://tinyurl.com/yhv5ntr4
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Oil Diffuser Bracelets?
.