Дискусије : Политика

 Коментар
Раздруживање„ не значи независност, него крај Репу”
novosadski_radikal
(Clan SRS)
24. мај 2024. у 13.36
Амбасада САД у БиХ поручила: „Раздруживање” не значи независност, него крај Републике Српске
24-05-2024 12:30 Фокус 10 Свет Планета

Како изричито стоји у Дејтонском мировном споразуму и Уставу БиХ, БиХ је држава наследница Републике Босне и Херцеговине, и не постоји право на сецесију или 'раздруживање' ни ентитетима ни било којој нижој административној јединици, истичу Американци.

Сецесија или „раздруживање” Републике Српске не значи независност РС нити крај Босне и Херцеговине, него значи крај РС, поручили су из Амбасаде Сједињених Држава у БиХ, дан након што су власти тог ентитета најавиле да ће предложити „мирно раздруживање” другом БХ ентитету, Федерацији БиХ, преноси Радио Слободна Европа.

У објави на Иксу 24. маја, америчка амбасада је навела да ови планови значе сецесију, те да је у питању „опасно, неодговорно, антидејтонско деловање које излаже ризику територијални интегритет, суверенитет и мултиетнички карактер БиХ”.

Рекли су да су ово кључни интереси САД, те да ће их бранити и штитити, између осталог, „позивањем на одговорност оних који их излажу ризику”.

Истичу да власти у РС објашњавају одлуку „скупином лажи и дезинформација смишљених да заплаше јавност” у том бх ентитету.

„Не постоји међународна завера да се укине РС, а господин Додик (Милорад, председник РС) не може издвојити нити једну једину изјаву иједног америчког званичника којом се позива на укидање РС”, наглашавају из Амбасаде.

Додају и да „БиХ није унија два ентитета”.

„Како изричито стоји у Дејтонском мировном споразуму и Уставу БиХ, БиХ је држава наследница Републике Босне и Херцеговине. Устав БиХ не даје право на сецесију или 'раздруживање' ни ентитетима ни било којој нижој административној јединици. РС може постојати само унутар БиХ”, наводи се у саопштењу.

Закључују да Додикове активности „излажу ризику будућност унутар евроатлантских институција коју грађани БиХ, укључујући РС, желе”, и да би пут који он предлаже „осигурао да грађани РС, њихова деца и унуци немају миран, просперитетан живот у демократији какав заслужују”.

ОРБАН: Европа се припрема за рат са Русијом, преиспитујемо улогу Мађарске у НАТО
Извор: Рт.рс

https://pravda.rs/2024/5/24/ambasada-sad-u-bih-porucila-razdruzivanje-ne-znaci-nezavisnost-nego-kraj-republ ike-srpske/
D-Man
(U prolazu)
24. мај 2024. у 14.22
„Не постоји међународна завера да се укине РС, а господин Додик (Милорад, председник РС) не може издвојити нити једну једину изјаву иједног америчког званичника којом се позива на укидање РС”, наглашавају из Амбасаде.

Јбт, која фарса, цинизам и безобразлук! Па управо је БиХ гласала за резолуцију о Сребреници иако су Срби били против. Такву одлуку БиХ је управо подржавала америчка администрација. Али, амерички фашисти се играју речима па као кажу нека Додик покаже изјаве америчких званичника којима позивају на укидање РС. Ваша дела, господо Амери, су доказ да хоћете укидање Републике Српске! Заниме ме хоће ли им Додик управо тако и одговорити.
 Коментар Запамти ову тему!

Looking for Unicorn Gifts?
.